✅炯記手撕雞深水埗不嬲都出名多嘢食😆今次去左汝州街個邊揾嘢食~呢間手撕雞同醬皇豬手而聞名見到都好多人排隊🤩 就去試試佢啦😈🔆炯記二人套餐 $198餐廳每枱幾乎都係叫呢個套餐因為真係實在太抵食了 仲可以試哂佢既皇牌手撕雞同豬手🤩🔹麻辣手撕雞(半隻) 手撕雞有得揀鹽焗或者麻辣手撕雞半隻份量都好足 連埋雞骨上 真係由半隻雞咁撕肉落黎!!!雞味十足 而且都幾惹味 辣味都幾夠喎食完會有淡淡既麻辣味係口腔🔹冬菇醬皇豬手果然係皇牌之選! 一上枱就俾個滑捋捋既豬皮吸引🤩每人有兩舊豬手 每一舊都好入味係蠔皇既味道😍 而冬菇係另外炆既 雖然個味道有啲唔同 但都好濃冬菇味🥰🔹鹽焗雞腎 雞腎都有得揀鹽焗或者麻辣手撕雞試左麻辣味 雞腎當然揀鹽焗!佢個鹽焗味都好香 不過食多兩粒就覺得有少少偏咸雞腎粒係好爽口😍 唔會硬到要咬好耐!🔹酸辣雲耳鐘意食涼拌菜既一定會好鐘意呢個佢醃到個酸度啱啱好 唔會太酸 酸得黎有微微既甜而且個雲耳仲要好爽口添😆佢同雞腎個份量都好多 以為每樣都係半份點知!!係有一整份! 真係超超超抵食!🔹油菜油菜揀左生菜底 配埋甜甜既豉油汁 可以解膩!🔹太子鵝油撈麵 主食可以揀撈麵或者白飯有鵝油撈麵咁
✅炯記手撕雞
深水埗不嬲都出名多嘢食😆
今次去左汝州街個邊揾嘢食~
呢間手撕雞同醬皇豬手而聞名
見到都好多人排隊🤩 就去試試佢啦😈

🔆炯記二人套餐 $198
餐廳每枱幾乎都係叫呢個套餐
因為真係實在太抵食了 仲可以試哂佢既皇牌手撕雞同豬手🤩

🔹麻辣手撕雞(半隻)
手撕雞有得揀鹽焗或者麻辣
手撕雞半隻份量都好足 連埋雞骨上
真係由半隻雞咁撕肉落黎!!!
雞味十足 而且都幾惹味 辣味都幾夠喎

係蠔皇既味道😍 而冬菇係另外炆既
雖然個味道有啲唔同 但都好濃冬菇味🥰

🔹鹽焗雞腎
雞腎都有得揀鹽焗或者麻辣
手撕雞試左麻辣味 雞腎當然揀鹽焗!
佢個鹽焗味都好香 不過食多兩粒就覺得有少少偏咸
雞腎粒係好爽口😍 唔會硬到要咬好耐!

🔹酸辣雲耳
鐘意食涼拌菜既一定會好鐘意呢個
佢醃到個酸度啱啱好 唔會太酸 酸得黎有微微既甜
而且個雲耳仲要好爽口添😆
佢同雞腎個份量都好多 以為每樣都係半份
點知!!係有一整份! 真係超超超抵食!

🔹油菜
油菜揀左生菜底 配埋甜甜既豉油汁 可以解膩!

🔹太子鵝油撈麵
主食可以揀撈麵或者白飯
有鵝油撈麵咁特別 當然要叫撈麵😈
之前食過其他餐廳既鵝油撈麵 又乾又唔好食
今次終於俾我揾到間好食㗎啦🤩
佢個撈麵好爽 加上甜甜既豉油汁同鵝油
香得黎又唔會太油膩!

🔹是日靚湯
食到呢到已經好飽 仲有自家煲既靚湯!
用左冬瓜同雞腳熬煮 特別鮮甜🥰

🔹冷熱飲品/特飲
仲有兩杯飲品 特飲例如檸七,檸樂都唔使加錢添!

味道: 4/5
賣相: 3.5/5

地址: 深水埗汝州街257號地舖
呢日出咗深水埗買電腦用品,之後去西九龍廣場行一轉,睇吓有乜變化,跟住喺廣場附近嘅街搵食見到《炯記手撕雞》門面企理,店內光猛,店外嘅menu 有鵝油撈麵~~ 豬油撈飯就聽過,但未聽過鵝油撈麵,一於入去試試Order 咗2個”招牌太子鵝油撈麵”🔸清湯牛魔王撈麵牛魔王 = 牛腩同牛肚牛腩有嚼勁,肥瘦適中,牛肚夠腍清湯熬出嚟嘅肉唔會太濃味,攞嚟配搭鵝油撈麵就唔會搶咗鵝油嘅香喇 🔸炯記煙燻燒鵝撈麵店員上菜嘅時候見到上咗份燒鵝髀,我哋都wow 咗 🤩睇番menu,燒鵝如果要求指定部位需要加錢,如鵝胸就+$10,原隻鵝脾價錢會由$62跳到$108,問番店員,佢話其實切到唔同部份都係好random,我哋覺得都幾好彩呢~隻鵝髀賣相冇🉐️輸呢~好靚嘅油光,上碟亦有哂功架!鵝皮香脆,無肥膏咁滯;鵝肉非常嫰滑;連鵝骨都入埋味,好好味😋😋😋,係近年食過數一數二嘅出色燒鵝,下次家庭聚會應該會專程嚟買一隻去加餸呢~💕真心推介🏅第一次食鵝油撈嘅麵,估唔到幾好味,無鵝膻味,無油膩感粗麵嘅麵條質感煮得啱啱好麵嘅份量都幾多我哋其中一碗鵝油撈麵仲加咗蝦籽(+$8),蝦籽有錦上添花嘅效果,值得加呢~除咗”鵝油撈麵”,仲叫咗2款小

Order 咗2個”招牌太子鵝油撈麵”
🔸清湯牛魔王撈麵
牛魔王 = 牛腩同牛肚
牛腩有嚼勁,肥瘦適中,牛肚夠腍
清湯牛魔王撈麵

🔸炯記煙燻燒鵝撈麵
店員上菜嘅時候見到上咗份燒鵝髀,我哋都wow 咗 🤩
炯記煙燻燒鵝撈麵

隻鵝髀賣相冇🉐️輸呢~好靚嘅油光,上碟亦有哂功架!
💕真心推介🏅

第一次食鵝油撈嘅麵,估唔到幾好味,無鵝膻味,無油膩感
粗麵嘅麵條質感煮得啱啱好
麵嘅份量都幾多

除咗”鵝油撈麵”,仲叫咗2款小食
🔸鴛鴦手撕雞小食
鴛鴦即係鹽焗味同麻辣味
估唔到個麻辣都幾辣,好彩手撕雞下面配有青瓜絲,可以中和吓
雞肉質地紮實,用料講究
鴛鴦手撕雞小食

🔸海蜇拼燻蹄小食
呢款小食整得好企理
海蜇爽彈
燻蹄皮爽肉嫰,厚度適中,味道微微淡,配埋醋汁同海蜇食啱啱好
小食底都配有青瓜絲
海蜇拼燻蹄小食

呢到食飯仲有例湯,個湯幾足料,有紅蘿蔔,木瓜同雞腳

呢間深水埗小店嘅鵝油撈麵好有特色,
”秘傳煙燻燒鵝”色香味俱全,大力推介!🔥🔥🙌🏻🙌🏻
店員話其實佢哋嘅醬皇叉燒都好出色,下次要試埋先~

2022-05-06
炯記煙燻燒鵝撈麵
  • 秘傳煙燻燒鵝
2022-05-06 23 浏览
終於可以出外晚市堂食,週末與朋友閒逛深水埗,順道找地方晚膳,朋友推薦炯記,一於試試。手撕雞海蜇 - 雞肉嫩滑,充滿麻油香;海蜇爽脆彈牙。酸辣蒜香雲耳 - 雲耳爽口,酸酸的帶點輕微辣,開胃之選。每個飯/粉麵都跟老火湯或飲品,我們選了湯,青紅蘿蔔杏仁豬骨湯十分足料清甜。燒鵝脾瀨粉 - 燒鵝份量多,燒得外皮帶點脆,肉質又嫩又多汁,加上本身的鵝油香氣溢出,每啖都肥美可口,食燒味時總是喜歡配上碗瀨粉。冬菇蝦籽撈麵 - 冬菇炆得夠腍入味,蝦籽份量亦慷慨,令整個撈麵鮮香味提升。手撕雞及燒味均有水準,而且份量多,抵食抗通脹之選。

手撕雞海蜇 -
雞肉嫩滑,充滿麻油香;海蜇爽脆彈牙。

酸辣蒜香雲耳 -
雲耳爽口,酸酸的帶點輕微辣,開胃之選。

燒鵝脾瀨粉 -

冬菇蝦籽撈麵 -
冬菇炆得夠腍入味,蝦籽份量亦慷慨,令整個撈麵鮮香味提升。

手撕雞及燒味均有水準,而且份量多,抵食抗通脹之選。
2022-05-05 32 浏览
嚟到深水埗搵食就梗係手搖啦去到呢間專食手撕雞嘅近排手撕雞非常之咁出位有啲餐廳唔單止會將佢會做腸粉更加有啲會擺落去雞蛋仔入面今日呢間仲更加特別就係配上了鵝油再加上撈麵變成鵝油撈麵餐一坐低就係叫返1分手撕雞小食之後見佢哋話燒鵝非常之咁出名就叫咗份燒鵝鵝油套餐首先嚟咗嘅就係佢哋背嘅詩日例湯例湯都非常之咁足料但係就偏鹹少少,之後佢哋嘅燒鵝就非常之咁出色食得出係非常之咁脆皮而且我又非常之咁豐富再配上埋非常之滑嘅牛肉令人食指大動之後佢哋嘅臥遊撈麵仲更加出色因為我有嘅味道完完全全俾面吸收晒再加上了老抽嘅時候味道非常之咁令人食指大動而朋友亦都叫咗叉燒鵝油套餐叉燒非常之咁後設而且仲係五層次嘅叉燒非常之咁後生而且味道非常之咁濃郁令人識得非常之咁開心估唔到呢度嘅燒味都非常之咁出色之後就食返佢哋嘅手撕雞手撕雞嘅味道非常之咁好大嘅味道非常之大就唔係嗰種死實實嘅味精味道另外再叫早晨分題同埋呢個海蜇海蜇爽口彈牙就不在話下如果燻蹄亦都非常之咁滑燻蹄嘅外皮非常之好食佢哋嘅冰凍奶茶都唔可以放歌非常之咁冰凍而且奶味重茶味都非常之近平均

一坐低就係叫返1分手撕雞小食
之後見佢哋話燒鵝非常之咁出名就叫咗份燒鵝鵝油套餐

如果燻蹄亦都非常之咁滑
燻蹄嘅外皮非常之好食
呢日同朋友一齊喺深水埗買嘢,買完之後肚仔餓😆,要醫肚😜,喺深水埗梗係搵啲地道嘢食啦,行兩步見到呢間餐廳,記得好耐之前食過,抵食又好味,咁就決定入去開餐😆叫咗 $198嘅「炯記ニ人套餐」,包咗好多食物😆- 「鹽焗手撕雞(半隻)」:手撕雞🐓有鹹香又充滿雞味😋,真係有成半隻雞🐓咁多,真係幾大碟😆,仲有好香嘅麻油同芝麻味😋- 「醬皇猪手🐷(例牌)」:豬皮滑脫脫😆,豬手肉🐷好軟熟😋,感覺好似食咗好多collagen落肚😆- 「鹽焗雞腎及酸辣雲耳」:雞腎有啲啲咬頭😋;雲耳就爽脆😋- 「郊外油菜🥬」:菜心新鮮幾好食😋- 「太子鵝油🦢撈麵(兩碗)」:鵝油幾香😋,撈粗麵就幾彈牙,兼且硬硬哋,非常啱我胃口😆- 「是日観湯(兩碗)」:幾好味,飲完冇口乾🤗- 「冷熱飲品/特飲(兩杯)」:叫咗熱檸水🍋同凍檸茶少甜少冰🍋食到我哋兩個人超級飽😆,$198 咁多嘢食真係超級抵食,擺明益街坊😋😆

叫咗 $198嘅「炯記ニ人套餐」,包咗好多食物😆
- 「鹽焗雞腎及酸辣雲耳」:雞腎有啲啲咬頭😋;雲耳就爽脆😋
- 「郊外油菜🥬」:菜心新鮮幾好食😋
- 「是日観湯(兩碗)」:幾好味,飲完冇口乾🤗

2022-05-03 34 浏览
走過深水埗嘅大街小巷有着唔同嘅人情味今日想講嘅係 炯記燒味重頭戲係佢哋嘅鵝油撈麵佢算不上係太咸但係食落有淡淡的鵝油加獨特嘅醬油滷味喺平淡中顯露出功架一不小心就食晒佢嘅手撕雞用料好足滿滿嘅一大碟鋪滿晒肉佢嘅醬汁都好濃稠 鋪滿晒每一塊雞肉而家嘅湯好濃好香 最啱攞嚟清下膩左邊嘅鵝脾 一睇就知道係成餐嘅主角外皮超級脆 油香味十足 仲有嫩滑嘅肉食咗第一啖之後簡直係震驚 覺得今日全日嘅好心情就靠晒佢配搭佢嘅喺旁邊 樸實無華嘅瀨粉佢哋配合得恰到好處口水雞都好正 紅油鋪滿晒佢嘅外皮而且裏面嘅雞肉實在太嫩啦食落去嘅辣普通人都可以接受到賠返兩杯港式飲品簡直係一流呀
走過深水埗嘅大街小巷

賠返兩杯港式飲品
簡直係一流呀
  • 炯記煙燻燒鵝飯
2022-05-02 29 浏览
期待已久嘅21/4 堂食大解放,即刻個星期六就搵間食個痛快嘅餐廳啦!呢間主打手撕雞,入到舖頭又見佢menu嘅燒味都好似幾主打,所以要點燒鵝鵝油撈麵,完全冇後悔,因為係煙燻整嘅,皮微焦嘅香味,出面好少有呀,有別要點甜酸醬果種食法,超讚 👍👍 脾好肉,好滿足!盛惠62蚊,簡直係平民恩物!非常驚喜嘅係,有蝦籽冬菇鵝油撈麵! 完全唔會太咸同太油,油香之餘帶少少甜,好MM7(好正)!又想試埋個腸粉,咁就叫咗海蜇手撕雞腸粉,三者好夾!醬皇豬手夠淋,入味得嚟有層次感,最犀利係唔油膩。送嘅雞湯足料,為成餐飯提鮮不少!加埋個咸檸七,真係Perfect!190蚊埋單,份量夠兩個人食兩餐呀,非常抵食!

又想試埋個腸粉,咁就叫咗海蜇手撕雞腸粉,三者好夾!

醬皇豬手夠淋,入味得嚟有層次感,最犀利係唔油膩。

190蚊埋單,份量夠兩個人食兩餐呀,非常抵食!
煙燻燒鵝
煙燻燒鵝
突然想食燒鵝,見呢間炯記除咗有各式燒味,仲有鵝油撈麵,當然唔可以錯過。炯記煙燻燒鵝撈麵 $62呢到嘅燒鵝係用煙燻黎整,上枱已經聞到好香嘅煙熏味,食落口煙燻嘅鹹香就更加突出。鵝肉腍嫩鮮味,啖啖鵝香。撈麵口感彈牙,用鵝油撈製,色香味俱全,食完充滿罪惡感。脆皮燒腩仔(例牌) $68叫咗碟例牌燒腩仔,個皮燒得幾脆,肥瘦適中,唔會話好油。海蜇手撕雞腸粉 $48除咗燒味,呢到竟然仲有懷舊豬腸粉食。叫咗碟海蜇拼手撕雞腸粉,手撕雞揀咗辣,辣汁撈埋麻醬好惹味。腸粉滑溜,配埋甜醬、麻醬同芝麻,係兒時嘅味道。跟餐加錢叫咗杯鹹檸七喜同檸蜜。。。炯記手撕雞 (汝州街) (深水埗)深水埗汝州街257號地舖。。

炯記煙燻燒鵝撈麵 $62

脆皮燒腩仔(例牌) $68
叫咗碟例牌燒腩仔,個皮燒得幾脆,肥瘦適中,唔會話好油。

海蜇手撕雞腸粉 $48

跟餐加錢叫咗杯鹹檸七喜同檸蜜。

炯記手撕雞 (汝州街) (深水埗)
深水埗汝州街257號地舖

2022-04-26 31 浏览
炯記之前在荔枝角食過好味又抵食,今日同朋友來到深水埗都知道這間有分店就和朋友來吃,地鐵站行過來都十分方便。 朋友喜歡食燒鵝,見有煙薰燒鵝飯出名就叫了再加凍飲檸檬茶,燒鵝來到原來是脾位啖啖肉,燒得好香口,皮不會好多肥膏又夠脆口,飯份量勁多,最都食不完添。凍檸檬茶味道少甜岩我,茶底不錯。 清湯牛魔王轉了米粉,牛腩和牛肚入味,配上辣椒油最正好惹味,米粉份量多都嚇一嚇,最後我們仲餘半碗,凍奶茶奶味都夠少甜可以。 見到小食十分便宜就叫了3款沒想到每款$20都份量十足,酸辣雲耳少辣帶少酸剛好,雲耳細粒入味。爽口士豆絲酸度比較重所以好開胃。這個冬菇扒生菜真心推介因好少可有冬菇仲有菜都這價,而且十分足料,冬菇炆得淋身入味。

2022-04-25 20 浏览
朋友喺深水埗呢頭返工推介過炯記好抵食,襯終於開返堂食就即刻衝過黎食!好彩未到七點前趕到黎即入座,見之後都幾多食客喺出面排隊🙈小店價錢幾親民,唔洗加一架,食物又上得快有個二人餐其實好抵,不過我地唔食豬手,所以散嗌。鹽焗手撕雞(半份),呢個真係必嗌,相信都係餐廳最有名氣嘅其中一道菜式。雞肉非常嫩滑多汁,面頭灑上白芝麻,色香味俱全🐓呢碟真心令我地胃口大增🤭Share左個煙燻燒鵝撈麵。個撈粗比我相信中乾身,冇咁油膩好好食呀!塊塊燒鵝竟然都係咁厚切,咬落去都feel到啲汁咇出黎,咁抵食得唔得架青瓜絲拱海蜇。青瓜絲有啲少有啲唔夠喉,但海蜇就好多,仲有個甜酸醬可以點架,又係一款好開胃值得推介嘅小食兩個女仔食左咁多野,再送埋例湯,再有餐飲,都係每人$100🤩深水埗呢頭真係好多性價高嘅小店😚
小店價錢幾親民,唔洗加一架,食物又上得快
有個二人餐其實好抵,不過我地唔食豬手,所以散嗌。

2022-04-25
2022-04-24 36 浏览
趁着限聚令還未放寬,沒有太多人在外面,今天便來到深水埗。冬菇蝦子撈麵$45,冬菇雖然尺寸比較少,味道都很鮮甜,蝦子份量不算太多,不過叫店員添加之後,就比較滿意。撈麵沾滿了鵝油的香氣,爽口彈牙。煙燻燒鵝撈麵$62,燒鵝皮脆肉嫩,煙燻味道十足,是一道出色的燒鵝,加上爽口彈牙的粗麵,味道更佳。跟餐凍飲加$5,鴛鴦愛的奶茶和咖啡比例適中,非常有港式特色。鴛鴦手撕雞$34,雞肉鮮嫩可口,有辣有唔辣,以麻辣的辣度最為吸引。海蜇麻辣手撕雞$40,海蜇爽口彈牙,加上香辣的麻辣雞,作為小食非常合適。例湯,雖然是免費送的,不過沒有加味精。
趁着限聚令還未放寬,沒有太多人在外面,今天便來到深水埗。

例湯,雖然是免費送的,不過沒有加味精。
2022-04-22 25 浏览
呢排好興鵝油今日就去咗試鵝油撈麵我嗌咗海蜇手撕雞鵝油撈麵手撕雞有分辣同唔辣不太辣 海蜇爽脆鵝油撈麵份量多加上油香都幾特別朋友嗌咗燒味雙拼鵝油撈麵燒腩仔都幾脆 叉燒係淋叉朋友都幾滿意鵝油生菜生菜唔會太熟 仍然都係好脆身加上我鵝油 好似加咗甜豉油但又帶點肉香嘅汁我最欣賞麻辣雲耳牛肚絲份量都幾多 牛肚有少少麻辣味 好開胃雲耳好爽脆鍾意食牛肚嘅人可以試吓呢度上面加埋都唔需要$200所以我哋加咗特飲咸零七同鹹零樂 仲要係罐裝上性價比好高 有機會經過我會再試
呢排好興鵝油

咸零七同鹹零樂 仲要係罐裝上
性價比好高
有機會經過我會再試
2022-04-19 37 浏览
同好友在深水埗買完電腦產品,順便行過對面街食個街頭腸粉,再發掘下其他美食,見到這間餐廳招牌燒鵝很吸引,於是入去試試,正值下午茶時段,價錢非常抵食點了二個小食,海蜇手撕雞,海蜇彈牙入味,手撕雞分別有麻辣和椒鹽,椒鹽加上芝麻,更香更好味,手撕雞肉質鮮嫩醬皇豬手, 滷得非常入味,入口先感覺到滿滿的骨膠原,咬落質地軟熟,豬手大大隻,啖啖肉,鍾意食豬手的人不能錯過當然要點招牌燒鵝,點了一個鵝油撈麵和鵝油飯,兩者各有特色,條條麵條掛上䜴油汁的粗麵,煙韌彈牙,加上微微的鵝油香味,白飯香軟混入用鵝汁做的豉油,香口美味,燒鵝光澤吸引,外皮酥脆,鵝油的香味充滿口腔帶點煙薰味,鵝肉軟熟,點上帶點微酸的梅子醬,味道更上一層樓,估不到例湯也十分出色,真材實料,火候十足醬皇叉燒瀨粉,叉燒是半肥瘦,看似油膩,但入口充滿油脂香味,半肥瘦叉燒,瘦的部份比起全瘦叉燒來得更好吃,肉質更柔軟下次一定要黎試吓新登場的麻辣系列

下次一定要黎試吓新登場的麻辣系列
2022-04-18 31 浏览
🍖🍚燒味飯一般比人嘅印象係👨🏻‍🔧地盤佬同👵🏻老一輩嘅先會食。唔好講佢好唔好食,以廿幾蚊嘅價錢,大大碟飯,大大舊肉落肚,真係不二之選。而今次小妹會遠征深水埗,🔍尋找非一般燒味膳食。位於汝洲街嘅✨炯記手撕雞✨,聽個名唔好似為只係食手撕雞呀,其實佢係一間我會形容為全能嘅燒味店,每一款燒味都同普通燒味店完全唔同,而其中一味「🔥🍖㊙️制醬皇腩叉」係舖頭嘅推介!連我亦都要加大力度,再加大加度推薦呀!💁🏻‍♀️🐦太子鵝油撈麵 系列中 🍜炯記四寶撈麵($64),佢係包括有🐔手撕雞、🐷✋🏻醬皇豬手、🍖秘制醬皇叉腩、🔴紅腸,一碟麵滿足曬幾個願望。麵質係用左闊油麵,麵爽之餘,仲加上鵝油令麵變得滑身,啖啖油香。非常值得一提,就係佢嘅「🔥🍖㊙️制醬皇腩叉」!佢係用🥓豬腩肉做,可見佢肉層分明,肉質有新鮮豬肉嘅爽,又唔會有瘦叉嘅柴,怕食肥叉嘅哩個係highly recommend!! 味道方面唔會只係一味死甜,有番本身作為🥓叉燒嘅醬油鹹味,同時混合埋肉汁💦係一流😋。如果係路過舖頭,都可以斬番半斤($68)番屋企加送! 想食飯嘅話,都一樣有好多款揀,比如我今次叫嘅🐔手撕雞拼豬手飯 ($56),d 餸其實同剛剛嘅撈麵一樣。

想食飯嘅話,都一樣有好多款揀,比如我今次叫嘅🐔手撕雞拼豬手飯 ($56),d 餸其實同剛剛嘅撈麵一樣。手撕雞比起某某樓嘅有更香嘅🧂芝麻味,同埋係無雞皮,相對健康!

🐷✋🏻醬皇豬手係我一見就驚嘅連骨非起肉版,但輕輕用筷子🥢一夾就改觀!豬手已經炆到非常之林,豬手皮入口即融,豬腳筋都係炆到滑嘟嘟,成舊都係骨膠原嚟🤩!味道方面係濃厚醬油味,唔會特別偏鹹或者偏甜,可以講話好食過出面拉麵店,嗰啲唔林嘅豬軟骨!

因為好掛住食燒腩仔🤤,我地都叫左一例牌🥓脆皮燒腩仔($68)!佢嘅肉質層同叉腩一樣非常分明,燒肉仲有微微肉汁💦,皮脆猶如食緊炸魚皮般🤪!

有鑑於樣樣燒味都好食,所以我先形容為全能而又非一般嘅燒味店。而湊巧幫襯個日,除咗有唔少區內👩🏻‍🤝‍👨🏼👩🏻‍🤝‍👨🏼老街坊入去食野外,就連住係荃灣嘅👵🏻婆婆都同我一樣,專程黎食叉燒,可見餐廳口碑已經唔止區內人知曉!
炯記四寶撈麵
🍵紅青蘿蔔雞湯
  • 醬皇豬手
  • 秘制醬皇腩叉
2022-04-13 17 浏览
2022.04.10星期日去左深水埗搵朋友行陣,佢就帶左我黎佢既飯堂食個晏!雖然門口睇落似一般茶餐廳,但野食種類繁多加上侍應服務態度幾親切!令到今餐飯食得幾舒服!鴛鴦手撕雞瀨粉 $52見到成間鋪大多既人都叫手撕雞,當然要試下點解咁受歡迎!原來係份量多,而且雞肉嫩滑又夠香!鴛鴦即係有辣有唔辣😝一次可以享受曬兩種口味👍🏻仲可以自由選擇跟飯/其他粉麵!燒熏燒鵝撈粗 $62燒味亦都係呢間店既招牌菜色😆燒鵝燒到岩岩好又肥美,撈粗好夠味👍🏻炯記三皇盤 $58有酸辣既蒜香雲耳同爽口既蒜辣鳳爪仲有鹽焗雞腎!一碟滿足三樣唔同口味又開胃!黃金皮蛋 $30黃金色既皮蛋,酸味較出!隨餐仲有老火湯送🥰跟餐 +$5 會有凍熱飲,今次揀左凍檸水同凍檸蜜!
2022.04.10

星期日去左深水埗搵朋友行陣,佢就帶左我黎佢既飯堂食個晏!

鴛鴦手撕雞瀨粉 $52

燒熏燒鵝撈粗 $62

炯記三皇盤 $58

黃金皮蛋 $30
黃金色既皮蛋,酸味較出!

隨餐仲有老火湯送🥰

跟餐 +$5 會有凍熱飲,今次揀左凍檸水同凍檸蜜!