2022-10-19
晏就黎開長沙灣,見到有間烔記餐室,類似茶餐廳咁,好多野食,中午一支公快食個lunch 岩哂。坐低睇緊menu既時候已經聽到兩枱客人叫手撕雞腸粉,咁我當然唔執輸,試下佢咩料。叫左鴛鴦手撕雞腸粉,鴛鴦既意思係鹽焗手撕雞同麻辣手撕雞。腸粉好食黎講一定要多醬,呢度既醬一啲都唔孤寒,岩哂我中意多醬既人,手撕雞既份量都好多,鹽焗味唔係好咸,麻辣就真係辣,我都食到流鼻涕。睇menu時見到佢張醺蹄幾吸引就叫左,點會諗到茶記都有海蜇醺蹄,毫不猶豫毫叫左。佢海蜇都幾爽口,味道唔咸,又唔會好油。醺蹄好大塊,塊塊都厚切,醺蹄唔係好肥,幾好食。見到炯記餐室個餐牌都幾多野食,有燒味既叉燒有米線、潮式牛腩、碟頭飯、新穎啲有撈丁、手撕雞腸粉、All Day Breakfast ,真係無論咩時段黎,都有岩食既野。