2024-08-26 47 浏览
今日去半月灣沙灘玩 所以先喺西貢市中心食個lunch 再去搭船✨Burrito $138呢個Burrito 都幾大卷嘅 入面超多料 有飯有雞有豆有芝士非常豐富👍🏻👍🏻👍🏻 味道口感都唔錯✨Brisket Taco $110Taco 得三份有啲少 🙈 個皮有啲厚同硬 啲牛肉比較鞋同韌🙈🙈 唔推薦呢個總括黎講食物都係一般啦🙈 環境方面間舖好細 得3張枱 不過嗰日都係得我地一枱 個冷氣都唔係好夠 就算開埋風扇都係有啲熱🥵🥵味道❤️❤️❤️💔抵食❤️❤️💔服務❤️❤️❤️環境❤️❤️❤️💰午餐人均~$135(包括+1)

✨Burrito [chicken] $138

✨Brisket Taco $110

味道❤️❤️❤️💔
抵食❤️❤️💔
服務❤️❤️❤️
環境❤️❤️❤️

💰午餐人均~$135(包括+1)
終於等到好天氣,有心情到西貢逛逛走走。正值佛誕假期,西貢都變得熱鬧起來。每次來西貢,都會到海鮮街那邊的小巷穿梭,很有外國旅行feel今天就在這間充滿外國風情的小店醫肚吧。店子有室內和室外的座位,雖然室外可以看到海邊,不過五月尾的天氣有點熱,還是坐室內吧店員是身穿夏威夷裇衫的外籍人士,加上店內播放的輕快歌曲,讓人不自覺地隨音樂律動起來。加勒比醃大蝦包包烘得暖暖而微脆,5隻大蝦排排坐望到已經流口水🤤 蝦肉醃得夠味,而且非常爽口彈牙,配上”comeback sauce” (餐牌上寫的)非常搭配,整體很好吃👍🏼👍🏼 漢堡類可以選兩款配菜,選了薯條和洋蔥圈。配菜份量亦相當慷慨,薯條和洋蔥圈都炸得香脆可口。加勒比雞肉串燒雞肉大大舊,不會乾淨淨頗juicy,醬汁微甜很惹味,配上醒胃的沙律和他們特制的飯,相當飽肚。

加勒比醃大蝦包

加勒比雞肉串

呢間新開🎊嘅「無問題」係西貢外國人圈子👍口啤幾好,佢哋主打墨西哥🇲🇽美食同埋漢堡,仲有多款不同🍺啤酒供應添!佢哋有室內同埋室外🍴用餐區,對出就係西貢碼頭🌊海景,感覺好 chill☺️,難怪咁多外籍人士來🤤幫襯。入面係酒吧🍻嘅格局,店仔細細🤏又幾relax 。佢哋供應多款不同種類嘅🍺啤酒,來 happy hour 🍻 再食吓嘢同朋友傾吓偈啱哂!巨型脆皮捲餅充滿墨西哥🇲🇽風情,而且佢哋仲俾咗好多🤩唔同醬料我哋 mix and match。餡料有多款😍選擇,我哋就揀咗慢煮德州🐂牛肉醬,加上入邊仲有好多🥬菜同埋脆 taco🌮 ,味道同埋口感😋層次都十分之豐富!加上佢哋💪特製嘅醬料,更加惹味可口🥰。佢哋有多款🍔漢堡選擇,亦可以免費轉做🌱植物肉,十分之貼心☺️,水牛城辣🌶️炸鷄漢堡比較特別,入邊有好大塊🔥炸雞,配上水牛城🌶️辣醬同埋醃青瓜🥒,入口酸甜開胃。漢堡🍔仲可以揀兩個唔同嘅配菜,我哋揀咗炸🧅洋葱圈同埋🔥炸番薯條,十分之香脆美味🤤。

入面係酒吧🍻嘅格局,店仔細細🤏又幾relax 。

加上佢哋💪特製嘅醬料,更加惹味可口🥰。

用餐时段
2023-05-10 267 浏览
週末去西貢chill下食個brunch~喺食海鮮嗰條街度,竟然有間食墨西哥菜嘅餐廳😝 啱晒同friend嚟飲下酒,食下嘢,吹下水。餐牌食物都幾多元化,除咗墨西哥菜外,仲有burger,bar food,甚至連地中海菜都有。Burritos ($158) - 超豐富勁厚身嘅墨西哥卷😍 有飯、豆、牛油果醬、莎莎、芝士同酸忌廉,仲可以揀款肉類,我就揀咗chili beef,辣辣地非常惹味。個卷嘅份量好大,啲餡料裝到滿滿的,兩個人share都得呀!牙賣家烤雞胸漢堡($138)- 估唔到個burger咁好食!烤雞胸一啲都唔鞋,既juicy又彈牙。個包夾住coleslaw,口感仲好爽脆 。仲可以揀兩個side dishes,我哋揀咗炸薯條同埋沙律👍

以為西貢得Cafe、小食同埋海鮮酒樓?原來仲有呢間隱世墨西哥菜🌮個名好搞笑,叫「無問題」食物款式超多,有加勒比烤串燒、多款漢堡包、墨西哥taco/ quesadilla/ nachos/ burrito/ chimichanga等全部望落好吸引惹味🤤▶️ 牙買加烤雞胸漢堡 Jerk chicken sandwich ($138)漢堡包size巨型🍔大過快餐店嗰啲,入面放上大大塊厚身雞胸、涼拌高椰菜 (coleslaw) 同沙律醬涼拌高椰菜用上紫椰菜,加入大量沙律醬,味道甜甜地而唔酸雞胸肉手板咁大🖐🏻烤得好好,完全唔鞋,肉質軟嫩,足夠補充蛋白質💪🏻漢堡包軟身,面頭有白芝麻粒,炙烤過所以邊邊位微脆,好彩冇落牛油,因為本身已經好多醬汁有啲可惜係底部麵包俾大量嘅沙律醬浸濕左😢整體如果少返沙律醬就好啦另外可以自選兩款配菜,揀咗田園沙律同炸番薯條番薯條幼身,炸得好香脆,上面灑上鹽,唔太食到番薯香甜味🍟🥗田園沙律幾好,唔係就咁一堆生菜葉而係切碎左嘅,另外加入紫洋蔥、車厘茄同輕量沙律醬▶️ 加勒比雞肉串Caribbean jerk chicken skewers ($158)兩串長長嘅雞肉串,旁邊有用香料
個名好搞笑,叫「無問題」
全部望落好吸引惹味🤤

涼拌高椰菜用上紫椰菜,加入大量沙律醬,味道甜甜地而唔酸

另外可以自選兩款配菜,揀咗田園沙律同炸番薯條
番薯條幼身,炸得好香脆,上面灑上鹽,唔太食到番薯香甜味🍟

兩串長長嘅雞肉串,旁邊有用香料醃過嘅飯同沙律
米飯好香香料味,會食到少少辣辣地🤏🏻入面仲有啲紅豆粒 (食落唔覺)
覺得佢米飯偏濕軟,味道上淡咗少少,如果似炒飯質地粒粒分明會好食啲

雞肉串啲雞肉大大嚿🐔用上雞髀肉所以比起上面嘅雞胸肉會比較多油脂,肉質再嫩滑多汁啲
烤得唔錯,有少少炭燒味道,但係覺得可以再濃味啲
(Jerk seasoning= 多香果粉+ 蘇格蘭煙燻辣椒+ 丁香、肉桂、蔥、肉豆蔻、百里香、大蒜和鹽,總之就係好多香料😂)

▶️ 手撕豬肉芝士餡餅 Pork carnitas quesadilla ($138)
足足有9款餡料揀🤯手撕豬肉係必試
🐷手撕豬肉絲到一條條,肉質似肉鬆,充滿肉汁,非常可口
另外配埋濃味而不太油膩嘅芝士🧀 夠惹味,鍾意食濃味應該好鍾意呢個

捲餅軟身帶啲煙靭,烤到微脆而唔硬
旁邊仲有酸忌廉同牛油果醬可以點
呢個係三款入邊最有墨西哥風味嘅一個🌮幾推介大家試吓
另外可考慮試佢哋嘅巨型脆餅卷餅,呢個係最新出嘅,比較新穎特別,睇佢哋IG張相好吸引👀

▶️ 杯子紅茶菌Kuppa kombucha ($58)
有氣飲品,但冇酒精,完全無加糖,屬健康飲品
飲落有啲果味,去到尾段帶少少苦

▶️ Sapporo Lager ($48)

食物好唔錯👍🏻醬汁調味係墨西哥菜嘅精粹,呢度拿捏得唔錯,感覺味道好正宗🇲🇽所有肉類烤得好好,全部鮮嫩多汁🤤

鍾意佢環境好chill,望住海景,猶如去咗外國,唔怪得大部份嚟嘅客人都係外國人
佢嘅位置比較隱蔽,係起啲海鮮酒家中間嘅,好處係寧靜啲,唔會比閑雜人事經過打擾

因為有室外座位所以仲可以帶狗狗🐶個侍應對狗狗好好,主動話要為零食俾佢哋食又同佢哋玩
性價比OK,冇收服務費平均$150/人,要提及係佢啲份量真係好大好足,一人一個一定飽!
黎開西貢想食靚啲,不妨試試呢間墨西哥菜!
黎到西貢除咗食海鮮,其實都可以試吓呢度幾多國菜,因為呢度外國遊客多,多國菜嘅選擇都相對比較多,就好似早排放假去嘅呢間主食墨西哥菜式嘅——🌟無問題🌟佢個名真係無問題😂呢間餐廳有唔少外國遊客喺度食,就連招待嘅侍應都係外國人,喺度食嘢就好似去咗外國度假嘅感覺,而且餐廳坐喺出面,仲可以望到西貢佈滿遊艇嘅海景,更有外國feel💕._.🐂|水牛城辣炸鷄漢堡|🍔配脆炸薯條+田園沙律依家一上枱見到塊炸雞大大塊勁吸引,一邊影相嘅時候仲要聞到佢好香嘅水牛城辣嘅香味,勁想食🤤塊炸雞扒真係好夠味,但有啲辣🥵,肉質腍身,外皮香脆可口,連伴碟嘅炸薯條都一樣咁邪惡香脆🤩·🫔|七餡捲餅|🫔配慢煮德州牛肉醬好耐都冇食過呢種墨西哥卷,大大嚿卷餅,個餡料多到就快包唔晒,裏面嘅味道口感好豐富,仲有類似西班牙飯粒,兩個人share份量就啱啱好👍🏻._.
._.
🐂|水牛城辣炸鷄漢堡|🍔
配脆炸薯條+田園沙律
🫔|七餡捲餅|🫔
配慢煮德州牛肉醬
._.
用餐时段
下午茶
香港探店|西貢|酒吧|無問題在#西貢海旁暢飲美酒,海風拂面,心曠神怡。遠離城市喧囂,靜享大自然的美妙,與好友分享歡笑,留下美好回憶。一杯杯清涼爽口的啤酒或雞尾酒,讓人沈醉在無限的快樂之中。Quesadilla with pork 138#墨西哥 卷餅拼豬肉,香辣可口,口感豐富。薄脆卷餅包裹著柔嫩的豬肉,搭配蕃茄、洋蔥、辣椒等多種配料,一口咬下,讓人回味無窮。Wings nashville 68墨西哥 #辣雞翼 熱辣鮮香,口感爽脆。雞翅肉鮮嫩多汁,裹上香辣醬汁,辣味濃郁,帶有墨西哥特色的香料和調味料。一口咬下,香氣四溢,辣爽十足,讓人流連忘返。Mozzarella sticks 78炸 #芝士 條外表酥脆,內里鮮嫩。選用優質芝士製成,口感濃郁,沾上番茄醬或蜂蜜芥末醬更加美味。一口咬下,滿口芝士香氣,讓人欲罷不能。Sapporo48HK BEER CO. PACIFIC ALE 58——————為食分界線——————📍 無問題 (西貢)西貢海傍街43-45號地舖人均消費: $200#mariofatfat #foodie #hkdoodie #hkrestaurant #topcityb
香港探店|西貢|酒吧|無問題

Quesadilla with pork 138

Wings nashville 68

Mozzarella sticks 78

Sapporo48
HK BEER CO. PACIFIC ALE 58

——————為食分界線——————
📍 無問題 (西貢)
西貢海傍街43-45號地舖

人均消費: $200
#mariofatfat #foodie #hkdoodie #hkrestaurant #topcitybiteshk #topcitybites #hongkongfood
#hk #hongkong #hkfood #hkfoodie #hkblogger #hkfoodblogger #hongkonger #香港 #香港美食 #週末好去處 #香港好去處 #食好西 #美食 #探店 #香港探店
去到西貢,唔少人都淨係會諗到食海鮮或者係市場街個頭既cafe🦞但今次係海傍街就有間穩世墨西哥餐廳🇲🇽岩哂吹住海風Chill住咁嘆一個下晝☀️重點係無人趕又唔洗排隊🫔店主同廚師‍都係外國人👩🏼‍🍳所以成間餐廳氣氛都好好,對客人都十分nice❤️。🐒手撕豬肩肉夾餅Pork Carnitas Tacos💰$88 🐒墨西哥早市捲餅Breakfast Burrito💰$128佢除左有a la carte menu外都有brunch menu🌯而呢個價錢黎講係遊客區真係十分划算,之前係市區食過既墨西哥餐廳都無呢到咁抵食👍🏼首先Tacos方面除左有豬之外亦有牛同菇既options🍄呢到用既Taco皮係軟身,更方便一啖食🌮Carnitas調味都好好,而肉質都唔鞋🐖黎得墨西哥餐廳🍴另一款名物當然就係Burrito啦🌯呢款墨西哥卷入面材料豐富,除左有一貫既rice&bean之外,仲有炒蛋同煙肉🥓配埋芝士同guacamole一口咬真係十分滿足另外店主仲有提供各類型hot sauce🌶️即使同行朋友食唔到辣都唔怕。🐒香炸雞中翼(5隻)(Honey BBQ)💰$68另外都嗌左個小食🐔見到有咁多唔同味道仲有Caulif

首先Tacos方面除左有豬之外亦有牛同菇既options🍄

🐒香炸雞中翼(5隻)(Honey BBQ)💰$68

另外都嗌左個小食🐔見到有咁多唔同味道仲有Cauliflower wings,完全係vegan friendly🥰

🐒Homemade Lemonade💰$58
最後一個咁舒服既環境當然都要嘆番杯特飲先夠chill la🍋配埋個lemonade就岩哂!Refreshing