2024-01-16 792 浏览
在九龍灣返工時見到這間新店開了,所以今日借和友人交收名義,就約她吃飯,順便會一會這間新店,之前在旺角都有光顧過這間店,看看九龍灣分店又會不會另我有驚喜,因為我們都算早吃晚飯,所以去到便可以直接進去,內裡環境整潔光猛,還很多卡位,我們坐下後就當然看看有什麼特色食物。看看餐牌,這間店有一些九龍灣限定的餐,但我們想吃多種類食物,所以便決定散叫,我們看了一會,就拍板點了幾款特色食物。首先,我叫了一杯清新冬瓜仙草檸檬,友人叫了一杯滋潤桂圓紅棗蜜。清新冬瓜仙草檸檬,內有仙草,檸檬,冬瓜茶不是太甜,仙草份量都可以。檸檬都清新,這個配搭都不錯。滋潤桂圓紅棗蜜,友人說都不會很甜,很有紅棗的香味,還有飲到桂圓都味道,這個是秋冬不二之選。來到這裡當然少不了叫幾款滷味試下,我們今天選了三款滷味,一款是蜂巢牛肚,一款是牛筋肉,另一款是蹄膀,來到一碗過上枱,份量大約每款四件至六件左右。蹄膀算紮實但不會硬,味道不錯,滷味汁調較得剛剛好,蹄膀有少少咬口,我就頗喜歡吃。牛筋肉大大片,牛味也很濃,有一些咬口,不會過腍,也不會太硬,還有很香的滷水味,大人細路都啱吃。蜂巢牛肚都算腍,大細適中,味道和其他兩款一樣,基本三款滷味
滋潤桂圓紅棗蜜, 清新冬瓜仙草檸檬
清新冬瓜仙草檸檬
滋潤桂圓紅棗蜜
蹄膀
牛筋肉
蜂巢牛肚都算腍,大細適中,味道和其他兩款一樣,基本三款滷味都算好吃,不錯!
蜂巢牛肚
燈籠古早滷肉飯(小碗),雖然話小碗,但其實飯都頗多,滷肉沒有很多肥豬肉,但又不會因為這樣不滑。味道都不錯,又不會太咸,也沒有一般滷肉飯的油膩感,不知覺的不停吃著,如果要桃剔,就是如果滷肉部份再多少少就梗加好送飯!
燈籠古早滷肉飯(小碗)
麻辣鴨血野菜冬粉,單看外觀都很吸引,雖然細細碗,但都有四件鴨血,冬粉吸晒麻辣湯的味道,非常惹味,冬粉煙靱,不同一般用粉絲的太腍,可叫做有一點咬口,鴨血也不算太大,也不算太細,冬粉很好吃,喜歡吃冬粉的我,會略嫌冬粉份量不夠呢,哈哈!!

麻辣鴨血野菜冬粉
人氣蔥抓蛋餅(奶油芋泥,肉鬆,起司), 大大件賣相吸引,出面是很酥化的酥皮,入面包有奶油芋泥,肉鬆和起司,吃上去有很多層次,皮的香脆,又有蛋香,芋泥的香滑加上起司和肉鬆,簡直是無懈可擊。一啖一啖的吃落口,肚子非常有滿足感!
人氣蔥抓蛋餅(奶油芋泥,肉鬆,起司)

九份經典芋圓伴QQ蕨餅,大大碗相當有份量,入面陃了芋圓,還有珍珠和蕨餅,芋圓煙煙靱靱,蕨餅上加上綠茶粉,味道和口感如名字一樣很QQ的,兩人吃了整碗甜品,將今晚的晚飯寫上完美句號!
滋潤桂圓紅棗蜜, 清新冬瓜仙草檸檬
  • 蜂巢牛肚)
  • 人氣蔥抓蛋餅(奶油芋泥
  • 肉鬆
  • 起司)
九龍灣德福商場終於開咗燈籠滷味。好耐以前曾經吃過旺角分店嘅燈籠滷味,當時已經覺得好好食。九龍灣終於開咗,就可以經常幫襯。餐廳座位闊落,耳目簡約為主。座位舒適。餐牌選擇豐富,更設有德福新店嘅限定餐牌。台式餐廳當然不能錯過吃滷味,台式小食,及珍珠奶茶。我們最後叫了以下食品。1.招牌燈籠滷味推介($ 77)➰蜂巢牛肚:非常爽口,入味的牛肚及彈牙➰鴨珍:食滷味不能錯過的鴨珍,非常有口感。➰白蘿蔔:非常入味,冇渣,原腍的蘿蔔➰大豆皮:好大的豆皮,給滿滿的滷味汁。➰冬粉:台灣當然不能錯過吃冬粉2.奶油芋泥、肉鬆、起司($62)滿滿的餡料,飽滿了芋泥,滿滿的肉鬆,及奶油芝士,外皮非常脆口,內裏充滿着滿滿的餡料,好吃的蛋餅。3.麻辣鴨血野菜冬粉($54)愛吃辣的人必吃麻辣冬粉,非常麻和辣。鴨血亦吸滿麻辣汁。4.柚子檸檬茶($ 29)5.燈籠黑糖珍珠奶茶($ 33)珍珠煙韌,不郁會太淋和太粉。 味道不錯的黑糖珍珠奶茶🧋
九龍灣德福商場終於開咗燈籠滷味。

餐廳座位闊落,耳目簡約為主。座位舒適。

餐牌選擇豐富,更設有德福新店嘅限定餐牌。

台式餐廳當然不能錯過吃滷味,台式小食,及珍珠奶茶。

我們最後叫了以下食品。

1.招牌燈籠滷味推介($ 77)
➰蜂巢牛肚:非常爽口,入味的牛肚及彈牙
➰鴨珍:食滷味不能錯過的鴨珍,非常有口感。
➰白蘿蔔:非常入味,冇渣,原腍的蘿蔔
➰大豆皮:好大的豆皮,給滿滿的滷味汁。
➰冬粉:台灣當然不能錯過吃冬粉

2.奶油芋泥、肉鬆、起司($62)

3.麻辣鴨血野菜冬粉($54)

愛吃辣的人必吃麻辣冬粉,非常麻和辣。鴨血亦吸滿麻辣汁。

4.柚子檸檬茶($ 29)

5.燈籠黑糖珍珠奶茶($ 33)
珍珠煙韌,不郁會太淋和太粉。 味道不錯的黑糖珍珠奶茶🧋

2024-01-10
Lunch同班同事黎食 台灣師大夜市過黎 整身好期待叫左招牌滷味食… 點知個面咸到食左一半已經食唔落… 飲品全部只有原價,最平係$22杯然後我地7人叫左4次服務員幫我地加水第1個:轉頭第2個:等等第3個:好呀 第4個:一陣……最後頂唔順自己起身拎點知倒完水之後坐底 個店員一句聲都唔出就咁拎番個水壺走今時今日咁既服務態度完全不能接受下次lunch都唔會再去價錢 味道 服務態度都無樣得切記無位都唔好去食 圖附上同事食唔落既飯以示警告⚠️
Lunch同班同事黎食
台灣師大夜市過黎 整身好期待
叫左招牌滷味食…
點知個面咸到食左一半已經食唔落…

飲品全部只有原價,最平係$22杯

價錢 味道 服務態度都無樣得

切記無位都唔好去食
圖附上同事食唔落既飯以示警告⚠️
2024-01-11 114 浏览
見返工附近開左分店,放Lunch就同同事一齊黎食。之前有係銅鑼灣食過麵,都正常好食,會encore。但今次食飯就真係中伏,落單叫左個紅燒牛肉滷肉飯,d牛肉騷味極重,放落口都要嘔返出黎,其實個飯名應該正名紅騷牛肉滷肉飯。🤬🤬🤬咁好la,80蚊一個飯,無野飲送,清水都要問先俾既,另外就叫左個大甲芋泥鮮奶沙冰,點知拉圾香芋奶精扮鮮奶,再加d芋泥渣俾你,簡直騙案!!! 我以後都唔會再幫襯!😡😡😡
我以後都唔會再幫襯!😡😡😡
紅燒牛筋肉滷肉飯
大甲芋泥鮮奶沙冰
2024-01-10 171 浏览
午餐想試下新開嘅燈籠鹵味,叫左大腸、百頁豆腐、高麗菜、王子麵。 個鹵味湯底加王子麵好鹹,鹹到想係咁飲水。由於我地無叫飲品,就問侍應拎幾杯水。由於食物真係太鹹,我哋問職員加水叫咗四個職員加水,個個都話遲啲先,完全冇人想真係幫我哋。最後朋友行去櫃檯自己拎隻支水,點知一斟完個即刻行埋嚟一手搶走支水,一句唔好意思或者問我哋用完未都冇,勁無禮貌。 食物差,無禮貌 ,無下次。 麻煩睇吓員工服務水準,否則好快冇人幫襯。
2024-01-10
*大腸+百頁豆腐+甜不辣+大豆皮+冬粉底(姐係粉絲) - 湯底甜甜地咁,大腸夠味,豆腐麻麻地,甜不辣彈牙好好食~大豆皮同冬粉索曬湯 果然我揀得好呀!回味四熱滷(雞翼+大腸+白蘿蔔+空心菜) - 白蘿蔔好甜,我偷食左2舊...媽咪清曬已經係最好既認同😂*甘梅香脆地瓜條 - 話梅粉酸酸地更加帶出左蕃薯嘅甜📍燈籠滷味九龍灣偉業街33號德福廣場1期1樓F23號舖

甘梅香脆地瓜條 - 話梅粉酸酸地更加帶出左蕃薯嘅甜

📍燈籠滷味
九龍灣偉業街33號德福廣場1期1樓F23號舖
2023-12-29 169 浏览
見到新開張~就試下 lunch啦伏到冇朋友~絕對冇第2次,野食難食~野飲難飲寫過咁多食評,呢間唔以話 the bad of the bad先講聲稱招牌珍珠奶茶珍珠煮得唔諗~硬的。。。超難消化茶又唔好飲~澳門賭場的免費珍珠鮮奶好飲過多多聲食物方面lunch set的雞飯,d 雞鞋十十 ,配料雪菜同樣難食叫左個冬粉,超失敗個湯底。唔知咩汁,唔好味,絕對冇下次就算免費都唔會再來食1粉1飯加兩杯買一送一的野飲都22x蚊真係唔駛選呢間
見到新開張~就試下 lunch啦
伏到冇朋友~絕對冇第2次,野食難食~野飲難飲

先講聲稱招牌珍珠奶茶
珍珠煮得唔諗~硬的。。。超難消化
茶又唔好飲~澳門賭場的免費珍珠鮮奶好飲過多多聲

食物方面
lunch set的雞飯,d 雞鞋十十 ,配料雪菜同樣難食

叫左個冬粉,超失敗個湯底。唔知咩汁,唔好味,絕對冇下次

就算免費都唔會再來食
1粉1飯加兩杯買一送一的野飲都22x蚊