2019-07-23 110 浏览
黎度長沙灣就一定要食燒夜食堂!唔好睇呢間鋪頭細細地咁,入邊啲串燒好好食㗎。我就特別鍾意啲雞腿肉串同埋茄子仲有台灣腸喇。價錢非常親民,味道又相當唔錯。而家做緊指定串燒半打$70咋!你話抵唔抵呢~
台灣腸及芝士腸
和式汁燒茄子
台灣腸及芝士腸
和式汁燒茄子
  • 雞腿肉串
  • 蜜味台灣腸
  • 黑椒台灣腸
2019-05-27 1444 浏览
曾經看過Youtube片段介紹這間「燒夜食店」,由老闆一人廚房樓面洗碗一腳踢。筆者深感佩服,這夜找來一位在附近上班的朋友,一起身體力行支持小店。店面不大,剛入門口已把全店架構盡收眼底。但座位擺放不算擠迫。比想像中更好吃的拉麵!拉麵條幼身煙韌,跟筆者旅遊東京時所吃到的非常相像。湯底用了豬骨、魚類自家熬製,有濃郁黑蒜和魚香味,麵條也頗掛汁。贊歧烏冬較為普通,入口後彈牙度不高。碗內有一小團蟹羔,湯底偏濃稠,有點略咸。每碗湯料都附有非常多食材:紫菜、木耳絲、粟米粒、溏心蛋、嗚門卷。紫菜有一大塊,臨上枱前才放進碗內。不過還是以光速之快被湯液浸淋了。溏心蛋口感十分滑溜,蛋香味濃又入味。雖然連同串物,總共吃了2隻蛋,但它的美味令筆者難以抗拒。嗚門卷一碗約有4片,形狀較為寞身。它的煙韌度有點像韓食的魚糕串。這款是被餐牌上的圖片所吸引而點的!雞蛋外層燒得焦香,薄脆口感混合鹽香咸味。蛋芯呈半熟狀態,蛋黃晶瑩金黃,流心餡咬下去有著醇厚甜度。阿根廷紅蝦體型大,如手掌般的長度被串起燒至熟透。椒鹽燒法一向惹味。紅蝦雖然是雪藏貨,但蝦肉同樣甜身彈牙,肉質亦頗為結實。炸雞一客有5件,外型不小。唐揚雞件剛炸好就上枱,新

魚豚白脂黑蒜湯拉麵

金蟹黃貝柱魚湯贊歧烏冬

每碗湯料都附有非常多食材
:紫菜、木耳絲、粟米粒、溏心蛋、嗚門卷。

溏心蛋口感十分滑溜,蛋香味濃又入味
。雖然連同串物,總共吃了2隻蛋,但它的美味令筆者難以抗拒

味付半熟蛋糖心燒

這款是被餐牌上的圖片所吸引而點的!

阿根廷紅蝦體型大
,如手掌般的長度被串起燒至熟透。椒鹽燒法一向惹味。

紅蝦雖然是雪藏貨,但蝦肉同樣甜身彈牙,肉質亦頗為結實

唐揚風炸嫩雞

炸雞一客有5件,外型不小
。唐揚雞件剛炸好就上枱,新鮮熱辣辣,咬開後肉質juicy嫩滑

碟上備有檸檬和美奶滋蘸點。不過炸油味有點膩,感覺像是用久了。

整餐下來,友人也認同小店是高質之選。有機會的話,必再回頭光顧支持
2019-05-27
魚豚白脂黑蒜湯拉麵
味付半熟蛋糖心燒
唐揚風炸嫩雞
2019-05-13 83 浏览
🙀燒半熟溏心蛋串燒從來都冇諗會有呢個菜式係串燒店入面燒到蛋白微微金黃 蛋黃仲係流心 滑一滑十級推介啊❤️❤️❤️.流心芝士炸雞👍🏻大份 好多粒 成晚最好食.串燒$60半打揀左雞 牛 羊 雞軟骨 金菇 章魚全部都好juicy 唔會太乾/燶左 CP值高啊.燒帶子🐚又大又滑菠蘿🍍半份已經甘多件 好有良心.成間店只有老闆自己一個所以廚房 樓面 收銀都要比啲耐性
🙀燒半熟溏心蛋串燒
菠蘿🍍半份已經甘多件 好有良心
成間店只有老闆自己一個
所以廚房 樓面 收銀都要比啲耐性
2019-05-08 58 浏览
間串燒好近附近地鐵站 沿住A出口一直行就到 好近好方便 見到老闆係一人經營 舖頭細細但啲野食都幾高質👍🏻入面有好多款式既串燒任均選擇 分別有海鮮 肉類 蔬菜乜都有 而麵有辣有唔辣,有烏冬有拉麵。冷盤同小食都有好多款可以揀叫勁多唔同種類嘅串燒半熟蛋串燒 真係燒到岩岩好 仲有流心嘅效果 咬落去爆蛋黃出來個下勁正 好少見到啲串燒舖頭係有半熟蛋糖心燒嫁 高質👍🏻我都係第一次食嫁咋和式燒茄子 用左原條整 真係好入味 用左燒汁同茄子好夾 下次要上埋個川味燒茄子🤤個燒大啡菇同冬菇串 一咬落去就爆汁 好香菇味 真係好好食燒雞肝 真心冇得頂 食落冇腥味冇苦澀味 都幾大舊下 好軟滑燒阿根廷紅蝦都係勁正 夠鮮味 肉質方面好彈牙 仲要大隻得黎又厚肉 食落仲有啲肉汁 唔單止呀好少餐廳食串燒會幫你挑哂啲蝦腸嫁 好貼心🙈羊鞍都唔錯 香草香味好濃 同肉味好夾 肉質個面都唔會太過韌 燒雞脾肉 雞肉好juicy 啖啖肉好正燒菠蘿係連皮上而且份量勁多 名乎其實嘅原條燒菠蘿 酸酸甜甜又多汁 正呀燒三文魚腩個樣望落有DD似鯖魚 食落好香魚三文魚既魚味燒韮菜 好香 唔會好難咬 而且夾埋啲調味料食真係好正 蜜味台灣腸 同得去台灣食

叫勁多唔同種類嘅串燒

個燒大啡菇同冬菇串 一咬落去就爆汁 好香菇味 真係好好食
燒雞肝 真心冇得頂 食落冇腥味冇苦澀味 都幾大舊下 好軟滑
羊鞍都唔錯 香草香味好濃 同肉味好夾 肉質個面都唔會太過韌
燒雞脾肉 雞肉好juicy 啖啖肉好正
燒三文魚腩個樣望落有DD似鯖魚 食落好香魚三文魚既魚味
燒韮菜 好香 唔會好難咬 而且夾埋啲調味料食真係好正
蜜味台灣腸 同得去台灣食到個啲台灣腸係一樣味嫁 細細條 易入口 燒得岩岩好 外脆內軟咁
炸蟹忌廉餅 炸到好脆口 粉醬唔會好厚 咬落去亂到入入而啲料想爆出黎咁 同埋真係食到有少少蟹肉味 唔錯

其實佢仲有好多串燒嫁仲有啲麵都好吸引嫁 下次要再去食埋佢🤤🤤小店要多啲支持呀🙈唔好依啲小店呀分分鐘比到啲意外驚喜我地👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻要再去食過🤤🤤🤤
2019-05-07 488 浏览
今次嚟到「燒夜食堂」蟹蟹蟹蟹四重沙律呢款沙律超好食👍👍!醬夠多,沙律嘅菜又新鮮,蟹籽嘅量夠多。成配份量都好多。重點係個調味,唔會好咸同埋油。燒多春魚燒多春魚就正正常常同其他市面上嘅鋪差唔多。值得一提嘅係,每一條都好多魚春,條條都飽滿。燒雞軟骨串川燒紐西蘭羊胺雖然食到羊胺有羊羶味係,但都正常嘅,因為香港始終食牛嘅人多過食羊嘅人。燒羊胺火候控制得好好,內層係有嫩滑口感同有汁水嘅。川燒原條茄子燒茄子好出色👍。茄子係有汁水嘅唔乾身,但d汁水唔係油嚟,所以又唔會食落油膩。同嫁往食開嘅蒜蓉醬唔同,今次係落咗肉末,所以有肉嘅甜味。和風炸蟹餅呢個蟹餅都好好食。新鮮炸起,所以好脆口。內層好足料,所以咬落都實實淨,無偷雞。唯一覺得份量太小,但都推介俾大家試下。燒味琳魚乾嘩!呢樣真係值得一提。燒味琳魚乾,即係燒雞泡魚泡。出面食到嘅燒雞泡魚好乾身,又簿,好似食緊長洲d燒魷魚乾咁,又乾,,又硬,又簿。但呢道嘅燒雞泡魚,係厚身嘅,仲要有油份嘅,食落唔乾,而家好軟身,超好食。真心推介俾大家。👍👍👍👍👍
今次嚟到「燒夜食堂」

蟹蟹蟹蟹四重沙律

和風炸蟹餅

燒味琳魚乾
2019-04-30
2019-05-07 50 浏览
一直都好鍾意黎呢間小店食串燒,雖然每一次黎都係得店主一個,但係食物完全唔會馬虎😈叫咗個沙律先,蟹蟹蟹蟹四重沙律 ($48) 入面有蟹膏醬,蟹籽,蟹柳同沙律菜。數唔到有邊4樣,但已經好好食好清新😻 撈埋沙律醬係好高質!之後就叫咗幾款串燒,燒羊鞍 ($40) 好嫩滑好冧,食落唔會好羶~ 燒帆立貝串 ($32) 帆立貝粒粒都好大粒,好彈牙。燒雞軟骨都燒得剛到火喉🤤之前就有我最愛既燒菠蘿,係甜得好誇張😻!又勁juicy,完全食到停唔到口。小食揀咗燒雞皮餃子,食落外脆內軟,口感味道都唔錯,但如果唔想感覺有啲油膩,加多塊菜食係仲正。我自己覺得幾驚喜係呢個鴨肝餅乾,塊鴨肝係煎得超香亦且口感帶少少creamy,係上面加啲藍莓醬係大大減低咗個油質感,令人食完仲想再食~最後食埋個撈烏冬就好滿足了🤤 特別推介溏心蛋,係好流心好creamy好正!!

2019-05-07 34 浏览
呢間串燒既位置好近地鐘站,但如果多返少少指示會容易d搵到,但呢間串燒真係燒得好出色。呢間主打有串燒同埋麵類。串燒選擇好多,海鮮到肉類到蔬菜都有。麵既湯底選擇有辣有唔辣,有烏冬有拉麵等。亦有各式各樣既冷盤同小食可以揀。我地就叫左大量串燒。最出色既係和式燒茄子,真係好入味,茄子燒得啱啱好,佢用既秘製燒汁又同茄子味道好夾,又大條,係原條燒茄子。另外個燒大啡菇都好重汁,一咬落去d菇汁就燒出來,正,唔怕燒得太燶,真係啱啱好好好食。另外個燒雞肝又係一流,食落唔會太澀太苦,反而食得出好新鮮同處理得好乾淨,口感夠沙又有燒烘既香味,真係值得翻兜。另外個半熟蛋串燒又係勁正,完全做到燒到啱啱好流心個下先勁,調味又夠好,真係一流。重有佢個燒阿根廷紅蝦都係推介之一,夠鮮味,調味調得好好,唔好太腥或者太靭。羊鞍都好食,香草又夾,唔會太酥太靭。而個燒雞脾肉都好足料,雞既質感好好,好夠肉汁。燒菠蘿係連皮上份量極多,真係好特別,未見過咁足料既燒菠蘿。燒三文魚腩有少少次燒鯖魚,但食落完全係三文魚既質感,真係勁香油甘味同鮮味。最後個燒韮菜就真係好入味,調味調得好好,食落唔怕太難咬,真心正。呢間我地應該會再來多幾次
1K
2019-04-29 789 浏览
位置唔難搵, 李鄭屋古墓斜對面, 探望完嫲嫲去醫醫肚! 店面細細的, 就老闆一人主理, 所以各食客都自動自覺拎張點餐紙行去廚房門口交比老闆! 最想講下椒鹽燒阿根廷紅蝦 $18/隻 ~ 成隻筷子咁長, 好彈牙, 最最最細心係已挑腸….幾時有見過串燒蝦會挑腸架, 十個讚! 薄牛舌一口燒 $68/份 ~ 呢個根本厚切! 好厚肉, 夠淋, 燒得夠香, 唔會好乾, 讚! 蟹蟹蟹蟹四重沙律 $48 ~ 有一大匙味噌蟹糕, 配上大量生菜, 青瓜, 蟹柳等, 沙律醬份量恰到好處, 唔會水汪汪! 蟹柳, 蟹籽, 蟹糕, 仲有一個蟹字係咩呢? 川燒蒜蓉生蠔 $15/隻 ~ 燒完變到好細粒 燒雞皮 $14/串 ~ 部份燒得唔夠乾身, 有進步空間一口牛串 $28/串 ~ Juicy, 燒得表皮有點點脆, 只係調味略為唔夠均勻, 其中一粒有點咸! 汁燒雞肝串 $14/串 ~ 有少少醬汁喺面, 唔會乾, 咬落軟滑, 火喉捉得幾好! 黑豚腩波板糖 $20/串 ~ 呢個有點失色, 肉味係有既不過燒得有點乾!燒原條菠蘿 $18/半份 ~ 我好喜愛燒菠蘿的, 菠蘿燒過會更香更甜! 不過痴住少少炭灰就略嫌失色!豆角串 $1
位置唔難搵, 李鄭屋古墓斜對面, 探望完嫲嫲去醫醫肚!

川燒蒜蓉生蠔 $15/隻 ~ 燒完變到好細粒
燒雞皮 $14/串 ~ 部份燒得唔夠乾身, 有進步空間

豆角串 $14/串 ~ 嫩, 同調味都幾夾! (要扮健康食條菜
鹽燒雞翼 $25/3隻 ~ 無得輸的, 皮燒得夠脆身, 雞肉保持嫩滑!
羊鞍 $40/件 ~ 好味啊! 表面夠香脆, 無羶味, 調味剛剛好!
冷材料 (冷烏冬) $48 ~ 大熱天時 + 食左咁多4串燒, 應該要食個冷烏冬降火! 老闆推介烏冬夠彈牙, 胡麻醬汁乃吾至愛, 唔會水汪汪, 再配上糖心蛋, 大量紫菜絲等等配料, 好滿足!
2019-04-28 55 浏览
一間位於長沙灣用心經營的小店💁🏻主打燒物同拉麵,價錢平民化,可以話係大件夾扺食👍🏻.🍽魚豚白脂黑蒜湯拉麵($72/火炙叉燒另加$18 )拉麵份量都幾大👐🏻而且配料都幾多,有紫菜、粟米、日式魚片、木耳同糖心蛋,先講講個湯底,湯底幾濃👌🏻黑蒜味道出,唔會好油。而拉麵粗幼度適中,口感幾煙韌👄而且索到湯汁。叉燒$18有4大片,火炙過所以食落有些少焦香嘅味道👅唔係好厚片,所以幾易咬開😋🍽椒鹽燒阿根廷紅蝦($18/隻)隻蝦接近手掌心咁大隻🦐🦐🦐而且蝦頭好大,都有啲蝦膏食下👅蝦肉新鮮結實,落少少鹽調味已經可以吊起蝦嘅鮮味👄🍽川燒黑豚腩波板糖($20)真係成支波板糖咁大塊🍭半肥瘦,肥膏部分爽口👍🏻唔會怕食到一pat油咁漏,主要係用孜然粉黎調味,幾香口👅🍽蒜味牛油雜菇包($48)啲菇處理得好乾淨👍🏻新鮮爽口,索哂d蒜蓉同牛油味,正😋🍽安格斯Prime肉眼扒($198)雖然係百零蚊一塊扒,但係份量超多,堆到勁高😂半肥瘦食落唔會韌😆而且牛味都出,加d檸檬汁落去食更fresh👄🍽燒味醂魚乾($68)魚乾口感煙韌,邊邊位帶點焦香,點沙律醬酸酸甜甜👅味道幾夾👐🏻

🍽魚豚白脂黑蒜湯拉麵($72/火炙叉燒另加$18 )

🍽椒鹽燒阿根廷紅蝦($18/隻)

🍽川燒黑豚腩波板糖($20)

🍽蒜味牛油雜菇包($48)
啲菇處理得好乾淨👍🏻新鮮爽口,索哂d蒜蓉同牛油味,正😋

🍽安格斯Prime肉眼扒($198)

🍽燒味醂魚乾($68)
2019-04-28 52 浏览
燒夜食堂 位於長沙灣的串燒小店,雖然是店舖細細,但原來都好幾款 signature food相當受歡迎,例如燒魚皮餃,燒糖心蛋等等 🍢🍢🍳晚餐,消夜飲兩杯啤酒都好chill. 🍻🍻🆒🔹川燒魚皮餃 $48 將剛燒好的魚皮餃放入原盒裝上,還連埋招紙,相當得意。魚皮不會乾,估不道燒完後也很好味👍👍👍👍🔹味付半熟蛋糖心燒 $30 一篤開隻雞蛋,入面的蛋黃澎湃地湧出來,但亦有糖心的溫柔,必試💯💯💯🔹椒鹽燒紅蝦 $18/隻 大大隻,燒後非常香蝦味,肉質算彈牙,不錯😜😜😜🔹川燒蒜蓉生蠔 $15/隻 $80/半打 加入蒜蓉蟹籽一齊燒,所以很惹味,但蠔偏細,所以肉不多😁😁😁🔹火炙叉燒 $28 薄燒日式叉燒,充滿油香味,很吸引的味道,我放入烏冬一齊吃就不會太肉肉感😉😉🔹燒味琳魚乾 $68 和一般的沒有太大分別😉😜🔹川燒韮菜 $22 我喜歡吃,因為這裡味精粉不會太多,不會搶走食物味。吃過其他的串燒店實在味精才是主打😛😛😛🔹還有點了其他但不盡錄,請看圖吧!🙇🙇🎀燒夜食堂地址: 長沙灣順寧道98號美寧中心A座地下8號舖營業時間12:00pm至3:00pm6:00pm至1:00am

🔹燒味琳魚乾 $68 和一般的沒有太大分別😉😜

🔹還有點了其他但不盡錄,請看圖吧!🙇🙇🎀
燒夜食堂
地址: 長沙灣順寧道98號美寧中心A座地下8號舖

2019-04-10 55 浏览
-⚠️請Follow @foodie_cki 留意我地最新飲食情報⚠️-小店位於長沙灣環境企理方便,而且價錢超抵配上超水準的食物⭐️魚豚白脂黑蒜湯稻庭烏冬 $72湯底順滑濃郁,油而不膩因為坊間太多拉麵店🍜它們都標榜濃味就是濃郁但小店湯底有齊魚介及豚骨味而且不會偏鹹,更有另一個層次稻庭烏冬的柔滑口感,掛汁力很強吃完很有飽足感😆lamlam脷串燒$14@串,$70@半打燒物肉質嫩得來又有肉汁,烤得很香所有肉類都醃得很香口,好香孜然粉雞皮燒到卜卜脆,好似食薯片咁脆卜卜口感雞軟骨炸得酥脆 ,配埋啤酒🍻一起吃真是絕配燒金菇🍄燒得勁香,又吾會乾厚切燒羊架 $40@件超厚切架真係,重要勁Juicy👅同外邊個d又薄,又燒到柴皮真係無得比架🤟🏻火喉燒到剛剛好🔥大大啖咬落去好爽燒到油邊化剛剛軟化,油脂滲曬入去羊架入面嫩滑香口,羊味🐑濃香,再帶點羶味💯店長哥哥超Nice,價錢非常親民😆
小店位於長沙灣
環境企理方便,而且價錢超抵
配上超水準的食物

⭐️魚豚白脂黑蒜湯稻庭烏冬 $72
湯底順滑濃郁,油而不膩
因為坊間太多拉麵店🍜
它們都標榜濃味就是濃郁
但小店湯底有齊魚介及豚骨味
而且不會偏鹹,更有另一個層次
稻庭烏冬的柔滑口感,掛汁力很強
吃完很有飽足感😆lamlam脷

串燒$14@串,$70@半打
燒物肉質嫩得來又有肉汁,烤得很香
所有肉類都醃得很香口,好香孜然粉
雞皮燒到卜卜脆,好似食薯片咁脆卜卜口感
雞軟骨炸得酥脆 ,配埋啤酒🍻一起吃真是絕配
燒金菇🍄燒得勁香,又吾會乾

厚切燒羊架 $40@件
超厚切架真係,重要勁Juicy👅
同外邊個d又薄,又燒到柴皮真係無得比架🤟🏻
火喉燒到剛剛好🔥大大啖咬落去好爽
燒到油邊化剛剛軟化,油脂滲曬入去羊架入面
嫩滑香口,羊味🐑濃香,再帶點羶味💯

店長哥哥超Nice,價錢非常親民😆
2019-04-10
2019-04-06 654 浏览
位於長沙灣順寧道的燒夜食堂,係一間主打日式串燒及拉麵烏冬的小店,店舖面積雖然不大,但裝修好有日本居酒屋小店的風味,亦有家的感覺菜單紙色彩豐富,圖文並茂,好吸引呀,樣樣都好好食咁!食物款式選擇都幾多,當中更有佢哋嘅主打鮮魚濃湯麵食🍜同朋友叫咗以下多款食物,由於所有食物都即叫即燒,即叫即做,所以需要耐心等候啊川燒魚皮餃呢碟用左差不多成盒魚皮餃,有成10粒,魚皮餃燒香之後,外皮香脆有嚼口,由於加左大量孜然粉喺面上,帶有香辣味川燒秋葵蝦呢個配搭好創新,秋葵燒得剛好,充滿秋葵本身獨有的黏黏潺潺口感,面上加左蝦膠一齊燒香,再加上孜然粉同炸蒜,口感同味道都好特別,別具風味墨魚丸串墨丸大大粒,充滿墨魚肉的爽彈口感,好好味啊汁燒帆立貝串帆立貝都好大舊又肥美,貝肉飽滿,鮮甜嫩滑,加咗日式燒汁所以多左一份香甜芝士腸串時間控制得好好,芝士腸燒得外脆內軟椒鹽燒阿根廷紅蝦紅蝦好大隻又厚肉,新鮮又爽口彈牙,帶有椒鹽的鹹香!仲有唔少蝦膏添川燒原條茄子茄子切半後加入大量辣椒碎同蒜蓉燒香,茄子燒得好軟腍,蒜蓉同辣椒碎好香口,好惹味,微微辣,味道一流金蟹黃貝柱魚湯讚岐烏冬配料鋪排得好有心思,讚岐烏冬好滑溜,入口QQ有嚼勁,

川燒魚皮餃

川燒秋葵蝦

墨魚丸串

墨丸大大粒,充滿墨魚肉的爽彈口感,好好味啊

汁燒帆立貝串

芝士腸串

時間控制得好好,芝士腸燒得外脆內軟

川燒原條茄子

金蟹黃貝柱魚湯讚岐烏冬

配料鋪排得好有心思,讚岐烏冬好滑溜,入口QQ有嚼勁,配合埋鮮甜的金蟹黃貝柱魚湯,正啊!
烏冬本身嘅配料仲有竹筍、木耳絲、粟米、糖心蛋、原片紫菜,材料好豐富呀!粒糖心蛋充滿蛋香😍

我地仲另外加左以下配料:

和風炸蟹餅

蟹肉味頗濃郁,面上加咗蛋黃醬同蟹籽,格外滋味

川風炸餃子

外皮超香脆,菜肉餡料味道十足

芝麻脆雞翼

炸得金黃香脆,香口又美味,雞翼充滿肉汁
涼拌麻辣金菇Sichuan Style Spicy Needle Mushrooms (HK$28)蟹蟹蟹蟹四重沙律Crab and Japanese Salad Cream Salad (HK$48)味付半熟蛋糖心燒the Grilled Soft Boiled Eggs (HK$30)鮮魚濃湯火炙叉燒稻庭烏冬Grilled Pork, Sweet Corns and Udon in Seafood Broth (HK$52)安格斯Prime 肉眼扒Angus Ribeye (HK$198)**串燒拼盤Skewers platter HK$14 for 1; HK$70 for 6Ranking: 4/5 ⭐️@yakitori_tonight啤啤佢必選🍻 有哈爾濱仲有戰鬥碗。呢間隱世小店係區內宵夜之選開到2am。價錢亦好相宜,70蚊6串野,超抵😱麻辣金菇第一次見,好正呀,味道係好川菜/雲南feel。個燒流心蛋絕對係邪惡,egg porn😂蛋迷真係要嚟,佢所有流心蛋都整得好靚。個安格斯牛唔算平但份量超大(我淨係食呢個都飽飽地) 同質素唔錯。整體嚟講,嚟開呢頭想食個串燒啤啤佢就要嚟拜訪下
Ranking: 4/5 ⭐️
@yakitori_tonight
啤啤佢必選🍻 有哈爾濱仲有戰鬥碗。呢間隱世小店係區內宵夜之選開到2am。價錢亦好相宜,70蚊6串野,超抵😱麻辣金菇第一次見,好正呀,味道係好川菜/雲南feel。個燒流心蛋絕對係邪惡,egg porn😂蛋迷真係要嚟,佢所有流心蛋都整得好靚。個安格斯牛唔算平但份量超大(我淨係食呢個都飽飽地) 同質素唔錯。整體嚟講,嚟開呢頭想食個串燒啤啤佢就要嚟拜訪下啦👍
Totally perfect for a skewers and beers evening. They have got those beer bowls and Harbin beer (my personal favourite). This place opens until 2am, great for late night snacks. The price is super reasonable too, HK$70 for 6 skewers 😱I know right? My first time trying Sichuan style spicy needle mushrooms, really quite spicy but good to go with beers haha. The grilled soft boiled eggs are soooo evil, sorry for the egg porn 😂egg lovers have got to visit this place because all their eggs are cooked so perfectly. The Angus ribeye is not cheap for sure but it is quality meat and the portion is HUGE, worth the price. Overall if you around this area and want some yakitori /skewers, and perhaps, a couple of beers, this is your place.
安格斯Prime 肉眼扒Angus Ribeye
2019-04-02 447 浏览
朋友在長沙灣返工,時常到附近覓食,今次帶我黎到呢間食日式串燒的小店。餐廳不大,大概只有5-6枱的位置,之前看過有關食評,知道老闆自己一個踢的!這間餐廳主要食串燒,也有其他小食和日式粉麵可以食到。只需要自行於點餐紙上點餐,再交給老闆便可以了。燒味琳魚乾($68),這款是我朋友每次見到餐牌有都會點的小食,魚乾燒得脆香,塗有味琳醬,帶有少少甜,用黎送酒一流!串燒不是揀了很多款!牛油燒原條粟米($22/條)、燒多春魚($38/份)、椒鹽燒阿根廷紅蝦($18/隻)、免治雞軟骨棒($14)、雞皮串($14),粟米燒得爽甜,多春魚一份都有很多,真係有好多春係入面!紅蝦好大隻,有一隻手掌咁大,蝦頭有好多膏,蝦肉爽口彈牙!鹽味枝豆($28),跟出面食到得有少少不同,是熱食的,另有一番風味!山葵八爪魚配紫菜($32),呢款食軍艦果陣成日叫,今次沒有飯包住,跟紫菜一齊食都幾刺激味蕾,因為芥辣味超強!脆炸芝麻雞翼($38),這裡的芝麻雞翼炸得脆口,雞肉嫩滑juicy!金蟹黃貝柱魚湯讚岐烏冬($72),湯底好有魚的鮮甜味,烏冬彈牙,另外本身已有配料,可以唔需要加配都已經好惹味!原條燒菠蘿(半份)($18),食埋
這間餐廳主要食串燒,也有其他小食和日式粉麵可以食到。
只需要自行於點餐紙上點餐,再交給老闆便可以了。
燒味琳魚乾
串燒不是揀了很多款!

鹽味枝豆
山葵八爪魚配紫菜
芝麻雞翼

燒菠蘿半份
原條燒菠蘿(半份)($18),食埋燒菠蘿作結,好滿足呀!

總括黎講食物質量高唔算太貴,而且見到老闆自己一個一腳踢,而且會開到好夜,可以放工黎宵夜,會再黎支持小店!
2019-04-01
2019-04-02 242 浏览
真係為何深夜總是餓🤤去到呢啲時間成日都想食野,前排同朋友唱完k想搵野食醫肚,搜尋左呢間係長沙灣嘅深宵食堂,佢開到凌晨2點🤣岩哂夜貓一族,同朋友食住野傾通宵呀!火炙叉燒 $28叉燒厚切食落好有口感😍好有炭燒味而且肉夠腍,加咗蒜去燒再濃味啲🤘🏻推薦!川燒原條茄子🍆 $28見親串燒舖頭必點食物😈上枱見到啲蒜蓉係浸住咗啲茄子肉🤤食完包保口臭,好邪惡!食落蒜泥好衝擊勁爽!茄子夠腍身唔老,必點!味付半熟蛋溏心燒 $30 依家溏心蛋簡直係大勢啊!燒溏心蛋我都係第一次食,外皮脆脆地,但內裏就唔係太過有味,普通啦🤣安格斯PRIME肉眼扒 $198師傅手勢好好,牛扒唔會燒得過熟,所以食落唔會嚡😆塊扒都出牛味,份量好大,夠2-3個人食胡麻沙律汁稻庭烏冬 $48$48大大碗稻庭烏冬👀撈芝麻醬梗係冇得輸啦,蟹柳青瓜絲飛魚籽粟米都好多好足料,仲有一粒糖心蛋,不錯👍🏻.嗰晚仲食咗其他串燒,燒魷魚$14、豬爽肉$14、蒜味牛油雜菇包$48、炸蟹肉忌廉餅$28,全部都好高質,又抵食!推薦呢間用心經營小店🥰·好味指數(5粒最高):

火炙叉燒 $28

川燒原條茄子🍆 $28