2020-02-27 2321 浏览
《和牛大家族@燒肉牛藏》一切從這杯梅酒開始……盛宴!一杯梅酒酸甜感啟動……味蕾!一下子酒入大腸綻放……序幕!跟朋友相聚,2.5小時,慢活、燒肉,放題,日式,日啤、清酒、和牛、海鮮、天婦羅、半熟蛋、暢談,人生可有多少回,把酒舉杯問青天!這兒,一坐下,便送上兩款和牛總滙及海鮮拼盤,天呀!前盤的份量足以4人享用,和牛總滙有牛舌、肉眼、西冷、牛筋、殼飼牛……排得工整美奐,雙眼已變成嘴巴,舌頭也伸出數十尺了,放在pan慢煎,醬汁也不用,一口放入嘴巴,和牛本身的油脂非常油潤,肉香味濃郁,入口即化,自行滑落食道,姆指也自然高舉,好味到停不了嘴,再回望枱上可憐的和牛,他們紋理均勻,清晰有序般散在自己身上,不停呼叫我用心用口細緻品嚐他們,我當然不負所望,很快不用一光年已徹底消滅他們了。至於海鮮拼盤,更加不得之了,對!是更加不得之了,有扇背、蠔、海蝦、一夜干……鮮甜美味,海鮮在我世界從此不一樣了,燒海鮮好像置身於魚市場,即叫即燒,令人有雙重快感!也有海膽紫菜、三文魚剌身、甜蝦刺身、鮑魚仔等等,款式之多,令人驚嘆!之後,更可以掃一掃QR Code , 也有其他美食可供選擇,如骨腸,天婦羅及日式鍋等等吃埋m
《和牛大家族@燒肉牛藏》

一切從這杯梅酒開始……盛宴!
一杯梅酒酸甜感啟動……味蕾!
一下子酒入大腸綻放……序幕!
吃埋moviepick雪糕,美滿人生這刻已漸放光芒了!
2020-02-26 760 浏览
香港人在疫情下真係悶到發癲🤯注意個人衛生消毒做足嘅情況下...終於今日去抖抖氣去咗I Square IMAX睇小丑女🎥買好戲飛梗係去醫肚啦!隔離就有好西,係牛藏呀!有日式燒肉放題亦有午餐set...見人唔多仲有獨立卡位,喺呢個時勢真係一個好選擇!Lunch放題兩個半鐘頭任飲任食,真係大把時間慢慢嘆...地方勁闊落卡位好舒適,環境💯分。刺身頭盆勁新鮮,尤其是油甘魚同海膽特別正👍🏽海鮮頭盆有海蝦,蠔,原條喜之次,帶子...全部都有水準👍🏽條魚燒完好鮮甜...個人推介!和牛頭盆,鍾意食牛真係流晒口🤤🤤熱門就梗係和牛胸腹啦~但我最愛都係和牛西冷🤩🤩牛味濃又有口感!和牛肉眼較淋身好香口!和牛牛筋肉嘅肉質比較硬實所以有咬口!食完3個頭盆,再叫咗烏冬,麵豉湯,天婦羅,燒雞翼,燒菠蘿🍍汽水🥤清酒🍶甜品🍮雪糕🍦雪條....飽到唔識郁🤭🤭值得一提,烏冬貌似平平無奇,但真係超幼滑,湯底又好味!🆙🆙
刺身頭盆勁新鮮,尤其是油甘魚同海膽特別正👍🏽
值得一提,烏冬貌似平平無奇,但真係超幼滑,湯底又好味!🆙🆙
2020-02-19 2063 浏览
前排食咗個劣食燒肉放題之後諗起燒肉放題都怕怕,同先生吐完苦水,佢反而覺得一分錢一分貨,勸我便宜莫貪,仲乘勝追擊提議嚟呢間佢之前食過嘅燒肉店。餐廳地方寬敞,為咗避開人潮我哋好早就嚟到,侍應好好人安排咗四人卡位俾我哋,好有私人空間。一坐低侍應就建議我哋先去自助區拎飲品,門口嘅右手邊就係自助區域,有各式各樣嘅飲品,連日式清酒同梅酒都有,真係落重本。同酒類冇興趣嘅話,雪櫃仲有各式汽水飲品,排列整齊,俾人感覺好企理。雪糕嘅種類都好多,除咗我哋最愛嘅Mövenpick同Häagen-Dazs之外,仲有各式日韓雪條同雪糕三文治,超驚喜!首先上枱嘅係刺身拼盤,有甜蝦、三文魚、海膽、油甘魚、帶子、海螺同象拔蚌,食材新鮮,而且除咗海膽同象拔蚌之外,其他刺身都可以Encore。海膽大大件而且非常新鮮,淨係賣相已經令人食指大動,味道鮮甜濃郁,質感細膩,用紫菜包住嚟食真係無得輸!食完刺身就到主角——和牛,侍應先奉上和牛拼盤,俾我哋試匀各種部位。和牛嘅質素唔錯,我最鍾意牛胸腹,色澤紅潤,油花均勻,口感軟嫩,最意想不到嘅係侍應主動幫我哋燒肉,仲邊燒邊介紹肉嘅種類,唔知係咪有錯覺,我哋都不約而同覺得佢燒得特別好食。食

放題最怕只有第一轉有高質食材,第二三轉越叫質素就越參差,呢度完全冇呢個問題,叫到第三轉,和牛同刺身嘅質素依然唔錯,值得嘉許。

除咗燒肉之外,當然唔少得海鮮,預定嘅海鮮拼盤有一夜干、生蠔、鮮蝦、帶子同海螺。一夜干係亮點,因為好少食燒肉有原條魚提供,燒嘅時候魚香撲鼻,入口肉質結實唔鬆散,幾有驚喜;另外生蠔亦非常新鮮,先生仲講笑話用嚟燒有啲浪費。

熟食質素同樣唔錯,特別係炸墨魚咀,外皮炸得酥脆,內裡爽口彈牙,加上少許椒鹽,零舍香口!

榴槤炸彈亦唔錯,外脆內軟,榴槤餡夠香濃,如果流心效果出啲就更好。
最後當然要食返杯Mövenpick嘅雪糕先走,仲有我最愛嘅楓糖合桃,香濃嘅楓糖漿配上香脆嘅合桃碎,食多兩杯都唔怕膩。
餐廳嘅食物種類雖然唔算多,但質素唔錯,對得住價錢,畢竟一分錢一分貨,食完呢餐亦的確係挽救咗燒肉放題喺我心目中嘅形象。

2020-02-17 541 浏览
又想同時食燒肉、刺身、海鮮同埋打邊爐? 呢間尖沙咀牛藏一次過滿足曬多個願望,而且啲牛做好高質添!😋😋😋呢度連溫泉蛋都係任食,諗返起都想食頭先佢上咗頭盤,分別係和牛頭盤、刺身頭盤、海鮮頭盤。 ..🔸和牛頭盤最推薦係和牛肉眼,好香牛味,質地好軟熟,一咬就化開,唔駛落鹽都好好食😍,當然你可以根據喜好再加岩鹽。 另外係牛舌,有煙韌嘅口感,但絕對放心唔會係咬唔開嗰種。 ..🔸 刺身頭盤個人最鍾意都係三文魚, 厚切新鮮。 海膽唔腥,有淡淡海水味。 比平時放題質素好一點點。 ..🔸海鮮頭盤我麻麻地鍾意食海鮮,但係佢個烤魚係幾好食。蝦都好食,肉質爽甜。 ..🔸榴槤炸彈鍾意食榴槤嘅朋友一定要叫呢個,因為個榴槤蓉好香濃、好甜! ..🔸 日式醬油牛鍋類似壽喜燒湯底,有好多娃娃菜、金菇、粉絲。 仲有好多片牛,建議同人分享,因為真係會太飽。 ..🔸 甜品及飲品呢度可以任食Movenpick同埋Häagen-Dazs雪糕, 仲有好多韓國嘅雪糕例如鯛魚燒雪糕。 仲有自家製甜品例如係布甸。 飲品方面可以任飲清酒、梅酒、啤酒、紅酒, 仲有成個櫃嘅飲品任揀。午市$438/人, 對我嚟講過個價錢係合理嘅,畢竟有咁多嘢食,但

頭先佢上咗頭盤,分別係和牛頭盤、刺身頭盤、海鮮頭盤。 .

🔸和牛頭盤

🔸 刺身頭盤

🔸海鮮頭盤

🔸榴槤炸彈

🔸 日式醬油牛鍋

🔸 甜品及飲品

午市$438/人, 對我嚟講過個價錢係合理嘅,畢竟有咁多嘢食,但係女仔黎講就可能食一round都已經好飽,不過間中同frd去食都唔錯嘅!
2020-02-13 495 浏览
香港人都好鍾意食燒肉,尤其係放題,絕對係食肉獸嘅天堂!至於食燒肉,最緊要一定係要啲肉夠靚, 如果唔係價錢幾平幾多嘢飲都冇用。今日就嚟到尖沙咀呢間牛藏!裝修好有氣氛,同埋每一枱嘅私隱度都好高,小型聚餐或者情侶都非常適合嚟!咁就入正題啦!肉嘅種類唔使我多講,大家睇相就知道,每一個部位都會標明,同埋每一個部位都好好食。雖然望落係細細塊同埋份量唔多,但係放題可以任叫㗎嘛!最緊要記得唔好燒到過晒龍呀!調味方面呢,佢一般呢啲肉係冇調味嘅,每一張枱都會有一樽岩鹽,每個客都會有一碟醬油,鍾意食咩口味就可以隨便,個人覺得點鹽係最好食嘅!除咗燒肉呢度都有海鮮,佢啲海鮮都非常新鮮㗎!海鮮就記得要燒熟啲喎!最精彩就係蠔,燒完都唔會縮水㗎!又夠鮮味!除咗燒海鮮呢度都有刺身食,刺身亦都好有水準,感覺到呢間餐廳喺唔同方面都做到一定嘅標準!嘢飲任飲,除咗汽水之外,仲有紅酒白酒清酒,但係我唔飲酒,唔知使唔使另外加錢呀!呢度嘅雪糕都係好嘢嚟,成餐飯由頭到尾都好高質!

2020-02-09 558 浏览
在家太久,今晚一定要食吃有質素的放題放肆一下!尖沙咀地鐵站與isquare 連接,到「牛蔵」吃放題不用在街上走,避開人群,感覺比較安全。價錢大約每位成人 $508-558(加一另計)。餐廳地方大,整潔乾淨,和風裝修木系設計,每個卡位座有簾相隔,令客人自在舒服,音樂有英日流行曲,但令環境感輕鬆。餐廳有一部份位置切有自助飲料區和甜品區。飲品相當吸引,除了有罐裝飲品提供,還有酒精類例如紅酒、白酒、梅酒和清酒,邊吃燒肉邊喝梅酒簡直是我杯茶!點了刺身作餐前頭盤,然後燒物點了海鮮和主打的牛肉。刺身:《4件厚切三文魚》《四件厚切油甘魚》《四隻甜蝦》《象拔蚌》《原塊海膽配有香脆紫菜》- 刺身都夠新鮮,象拔蚌爽彈不韌,紫菜一定要襯脆口快吃,卷著海膽入口一流,鮮甜有口感。燒肉:《和牛肉眼》《和牛空腹》《和牛西冷》《和牛牛筋肉》《薄切上等牛舌》《美國穀飼牛》- 名牌清晰,全部都是上等黃牛。熱鍋上不用另加牛油,和牛本身的牛脂都已經夠油潤,和牛輕𤆥兩面一會鎖坐水份,半成熟的中間粉嫩和牛就是我杯茶!入口鮮嫩無渣,牛肉汁加脂香令人齒頰留香。海鮮:《三隻海蝦》《兩隻蠔》《開邊龍蝦尾》《兩隻帆立貝》- 看到龍蝦已經令我

價錢大約每位成人 $508-558(加一另計)。

餐廳有一部份位置切有自助飲料區和甜品區。

點了刺身作餐前頭盤,然後燒物點了海鮮和主打的牛肉。

刺身:《4件厚切三文魚》《四件厚切油甘魚》

海鮮:《三隻海蝦》《兩隻蠔》《開邊龍蝦尾》《兩隻帆立貝》- 看到龍蝦已經令我急不及待要首先燒來吃,肉質又彈又甜!另外海蝦、蠔和帆立貝非常鮮嫩多汁。

其實吃完以上食品都已經半飽狀態,但放題食品吸引,連和牛肉都可以點,QR code自助下單又放便,所以點定少量來試試。(大家記住咪嘥嘢!)

重點的和牛有《澳洲和牛牛筋肉》、《肉眼》、《胸腹》、《西冷》和《牛舌片》。

覺得牛肉配飯才更好吃,所以點了《和牛炒飯》,米飯粒粒分明又入味!

《溫室番茄沙律》、《溫室田園沙律》
《豆腐雜菜鍋》、《沖繩苦瓜天婦羅》、
《原隻溫泉玉子》、《菠蘿片》、《杉阪牛舌》、《鯖魚》、《手羽雞翼》

最後Mövenpick雪糕或甜品十分滿足!
2020-02-06
2020-02-07 376 浏览
今日同女朋友黎到位於尖沙咀ISQUARE 7 樓嘅燒肉牛蔵,提前慶祝情人節💏牛蔵主打燒肉放題之前有friend食過都頗高好評,所以抱住好大期望黎食😋預設頭盤係Sashimi拼盤,呢度d Sashimi堅係好食同新鮮海膽肥美大隻,食落質感細膩,入口即溶,鹹味恰到好處,完全無異味,極新鮮,同埋佢應該係鹽水海膽,竟然可以係放題嘅地方食到可惜追加要加錢😭😭) 螺肉都係豐腴爽甜,冷凍感恰度好處😋值得一提,盤Sashimi底部係無擺冰,師傅應該係想食客,食到佢調整好嘅融雪度,所以Sashimi嘅口感真係好jeng,係海鮮應有嘅彈性😋👍吞拿魚有咬口,但又唔會食到d筋,呢樣野都幾考師傅功架,食左幾舊都唔差,同埋無腥味😋整體黎講,呢度嘅Sashimi絕對係係放題界嘅上乘之選,呢點係毫無懸念😆不過相比係呢度嘅燒牛肉,我地兩個就真係叫左2round就無叫sashimi先😂因為個燒牛實在叫人驚補充:呢度d燒牛我地都唔記得左補左幾多round😂)第二個頭盤係海鮮頭盤,有龍蝦,生蠔,蝦,同扇貝,海鮮都係新鮮👍龍蝦同蝦都有彈性,不過海鮮類食夠就算,和牛先係重點😂呢度提供六種牛:和牛西冷,和牛肉眼,和牛牛筋肉,和牛胸
之前有friend食過都頗高好評,所以抱住好大期望黎食😋

可惜追加要加錢😭😭)

補充:呢度d燒牛我地都唔記得左補左幾多round😂)

呢度提供六種牛:和牛西冷,和牛肉眼,和牛牛筋肉,和牛胸腹,厚切上等牛舌,美國穀飼牛🤤

和牛肉眼 (呢個極度推介)
牛味豐盈,而又恰而不過,稍帶口感,不過都係軟熟戈種,一口咬落去仲有和牛嘅肉汁係口內醖釀,牛味直撲鼻孔,真係好驚艷🤤呢種牛唔似日本和牛牛味好濃烈,同埋入口即溶戈種感覺☺不過呢度嘅和牛,我覺得係比較適合我食,因為唔會食一兩塊就有膩嘅感覺,同埋如果唔點呢度嘅醬汁,直接放鹽落去燒,更可以食到和牛原本嘅味

和牛西冷(排名第二嘅牛)
牛味都算溫和,燒完都係稍帶口感,相比起上面戈種,牛味稍強,但口感比肉眼較韌,但都算係軟熟戈種🤔

和牛牛筋肉(排名第三嘅牛)
牛味最淡嘅一款牛,牛嘅口感唔差,不過無前兩款甘驚艷,可以一試,不過主攻頭兩款😂😂

美國穀飼牛(並排第三)
牛味一般,口感都一般(因為無咩印象😂😂)

和牛胸腹(請高手黎燒)
小弟學識淺薄,由於胸腹有d厚實,唔知燒到點先為之熟,但又可以有唔韌嘅口感(燒左幾次都好似一般般甘)😂😂

上等牛舌
第一次自己燒牛舌,食落有咬口,配合少少檸檬酸,再噠翻啖梅酒,真係jeng到☺🤤

基本上,呢間燒和牛真係驚艷到我,和牛大多都好新鮮,冷藏保存,同上台融雪功夫做得幾好🤤一睇個色澤已經胃口大升👍

呢度提供幾多飲品,梅酒,清酒,紅酒,白酒,啤酒應有盡有,真心第一次見到有甘多酒類選擇嘅放題🍾

呢度嘅Haagen dazs 同Movenpick竟然係完全任拎,我食左甘多間放題,呢間算係第一次遇到🤤

燒肉牛蔵真係無辜負我嘅期望👍
不過,價格算係放題界嘅高價位($508一位,2.5小時),對我黎講,真係要節日或者特別日子先黎食一餐😂但我覺得物超所值,我覺得性價比幾高嘅一間餐廳,因為食物質素同食物款式比其他放題都高幾班,第一次俾甘高評價😋👍
  • 和牛
2020-01-14 1435 浏览
同女朋友約左幾星期黎食由於女友食過都有大讚,所以都好期待入去坐低就已經有sashimi,海鮮同和牛上場感覺好開胃但當燒後就失望啦牛係無牛味海鮮叫有d水準至於sashimi就一般,比放題好少少後來食左兩轉牛都已經轉左食其他炸物意外地幾出色既喜之次都有保留到水準最喜出望外就係飯同牛肉鍋感覺仲要比燒肉好食總括黎講,其實唔差既只要唔係抱住食和牛既心有任飲清酒啤酒當一個放題黎講係算高分不過以放題價錢黎講都偏貴所以我就唔會take two
同女朋友約左幾星期黎食
由於女友食過都有大讚,所以都好期待
入去坐低就已經有sashimi,海鮮同和牛上場
感覺好開胃

但當燒後就失望啦
牛係無牛味
海鮮叫有d水準
至於sashimi就一般,比放題好少少

後來食左兩轉牛都已經轉左食其他

炸物意外地幾出色既

喜之次都有保留到水準

最喜出望外就係飯同牛肉鍋
感覺仲要比燒肉好食

總括黎講,其實唔差既
只要唔係抱住食和牛既心
有任飲清酒啤酒
當一個放題黎講係算高分
不過以放題價錢黎講都偏貴
所以我就唔會take two

2019-11-21 3379 浏览
一行7個同事星期五book左去呢間聚餐,入面啲位都係寬闊嘅,同隔離枱都會有一定嘅距離~食物方面,刺身同牛肉都好新鮮,特別係海膽,果日嘅海膽真係好鮮甜😋😋牛肉嘅部分就建議大家可以encore 「和牛西冷」同「澳洲和牛胸腹」呢兩個部分👍🏻相比起其他牛嘅質素,一口牛就真係比較遜色。飲料嘅種類都多,有啤酒、紅酒、白酒、清酒。唔飲酒飲soft drinks 都得,有茶、果汁酒、蘆薈、玉露等等。雪條、雪糕、甜品都有幾多款揀架!

2019-10-20 3382 浏览
以往習慣和一班好友會到i-square睇完早場後到呢間食定食。一年後,心血來潮諗住到呢間以前覺得好食嘅食肆回味一下,例牌叫了醬汁牛肉定食同埋一口牛定食。前菜同麵豉湯味道中規中矩,到主菜一到,眼見面前嘅醬汁牛肉上面個幾塊肉同下面個幾塊肉好明顯係兩隻色(分別係鮮紅同暗紅帶灰色),由於太肚餓,一口氣燒咗幾塊牛嚟食。一放入口......啲根多到𡁻嚟𡁻去到咬唔開,以為係一塊係咁,點知原來塊塊牛都係咁。根本咬唔開,叫人點食? 燒咗半碟,唯有放棄。轉燒一口牛,點知,原來一口牛仲更伏! 一放入口.....頂! 更本完全食唔出有牛嘅味道,咩一口牛! 個口感更加劣。唔好話吞,連想繼續想𡁻爛佢嘅意慾都冇。太令人失望喇。點解間食肆會差咗咁多!

太令人失望喇。點解間食肆會差咗咁多!

2019-10-08 3519 浏览
係網上睇到話有優惠,生日月份訂枱仲會送海膽,海膽係送左,有兩舊,不過紫菜係淋的,係我冇做好 research, 一去到先發現係放題,都冇問題,但埋單先發現每人$502,其實食得幾片肉,雖然話係任食,問題係根本食幾塊就會滯!最尾埋單,雖然係8折,都要八百幾,真係好唔抵!我相信散叫都唔駛咁貴,出面放題晚市都唔會咁貴,有比人呃既感覺!!唯獨可以讚既係服務員服務態度幾好,不過以後都唔會幫襯!🥺🥺🥺🥺🥺
2019-10-08
用餐优惠
優惠券
2019-09-27 4001 浏览
難得的生日飯,是次搵左呢間可以食到海膽嘅日式燒肉。到場職員告知我地係限時兩個鐘。出面甜品算多,又有幾款日本酒,飲品都算多選擇。一開始自動比一盤魚生,都唔錯,算新鮮,海膽都無異味,同一碟唔同部位嘅牛肉。然後食完頭一轉,之後點餐開始出現走單情況,等好耐先有一兩碟,連非常普通嘅菠蘿都一直無,催侍應說催到非常無癮。直情再點第三輪,結果牛肉都好耐好耐。部份牛肉同基本嘅炸物都未嚟,甜品仲未食,咁就兩個鐘。侍應即刻過嚟收碟。我地問「我地第二第三輪嘅野未到啵⋯」侍應話「下,咁你唔追?」我地話「一直都有!你地同事叫我地等等嘛」侍應停手,再問同事,然後就返嚟話「唔好意思,真係夠鐘。」本來我地仲有個生日蛋糕,結果咁就趕左出舖。4百幾食個咁嘅所謂燒肉放題⋯⋯⋯⋯⋯我地覺得唔值囉!
難得的生日飯,是次搵左呢間可以食到海膽嘅日式燒肉。

到場職員告知我地係限時兩個鐘。

出面甜品算多,又有幾款日本酒,飲品都算多選擇。

我地問「我地第二第三輪嘅野未到啵⋯」

侍應話「下,咁你唔追?」

我地話「一直都有!你地同事叫我地等等嘛」

侍應停手,再問同事,然後就返嚟話「唔好意思,真係夠鐘。」

本來我地仲有個生日蛋糕,結果咁就趕左出舖。

4百幾食個咁嘅所謂燒肉放題⋯⋯⋯⋯⋯我地覺得唔值囉!

庆祝纪念
生日
2019-08-18 4490 浏览
早前食過間係銅鑼灣既日本和牛放題幾好食一試就上隱今次試下尼間任食澳洲和牛結果有d失望上菜速度快無漏單但和牛質素唔太好味道普普通通可能我鐘意食日本和牛較肥較香口刺身唔太新鮮甜品唔吸引不過有任食雪糕雪條酒任飲但以尼個價錢我都係唔會揀食尼間餐廳
早前食過間係銅鑼灣既日本和牛放題
酒任飲
但以尼個價錢
我都係唔會揀食尼間餐廳
2019-07-29 4009 浏览
坐了成晚只成功加一輪牛肉,追了多次,话師傅做唔切,你信唔信🐮。等到冇嘢食,食了兩杯雪糕,饮生埤冇杯,清洒劲難飲,唯一好處飲品種類多,conclusion , 想食牛冇牛到,No next time.
2019-07-05 3923 浏览
My friend recommend this all you can eat, Japanese BBQ restaurant and my expectations were very low. Usually all you can eat normally means very bad food and questionable hygiene. This is not the case here. The sashimi starter was of good quality and all of the beef, pork and, seafood dishes were fresh and delicious. The drink selection has cold Asahi on tap, Saki, soft drinks, tea etc. And they have good desserts. For $500 per head it can't be beaten!