元朗-牛知己:晚市90分鐘放題(美國極選牛肉+海鮮放題)($188)+10%位於世宙下面的牛知己,之前在IG見過佢既牛肉花,想試好耐了!但係我食既$188 90分鐘晚市放題就沒有那個花,只有平時食到一碟碟的牛。呢度特別既地方係佢其實係一個韓式火鍋放題!湯式有多種韓式選擇,牛骨雪濃湯不用加錢,我選的韓式泡菜湯就+$20。火鍋用銀色湯鍋,好有韓國風味!桌面上有tab可以下單,肉類和海鮮都在這裡order,然後一盤盤肉就會經路軌去到桌子旁上面!好自動化!我的$188套餐可以選美國極選牛肉、西班牙豚肉、西班牙五花肉、美國雞腿肉,海鮮有紐西蘭半殼青口、 原隻魷魚、帆立貝、蝴蝶蝦。前菜、蔬菜、丸類、飲品、熟食都可以在自助吧桌拿,非常方便,種類頗多,滿雪櫃都是,我覺得很滿意了!我特別欣賞他飲品方面的選擇,除了一般雪櫃內的凍罐裝飲品,還可以選擇熱的例如沉香茶!甜品有豆腐花,但我覺得最後一定要留肚食佢嘅乳酪雪糕,好多配料可以揀,超級正!

火鍋用銀色湯鍋,好有韓國風味!
海鮮有紐西蘭半殼青口、 原隻魷魚、帆立貝、蝴蝶蝦。

這天與媽媽來元朗辦點事,搞掂後在大橋街市附近搵食,經過這間牛知己見幾新幾大間就來試下。這裡做有火鍋放題,不過媽媽話想食湯鍋,而且都湯鍋set都有前菜炸物飲品雪糕任食任飲,OK,聽媽媽的話!飲品凍櫃有三大個,仲有加拿大豆漿,水正果(據說是幫助消化及醒酒的飲品)。跟媽媽一樣取了豆漿,唔太甜,又夠濃,推薦!咖啡熱茶都有前菜第一round有木耳&蓮藕、中華沙律,第二round中華沙律換左泡菜,yeah!最鍾意泡菜😍另外的薯條熱辣辣,正呀!濟洲牛丸雪濃湯配飯($63):不要少看這個鍋,牛肉的份量多得驚人!食極都有!🤣 而且不是普通肥牛,瘦的部分多一點,幾有肉香,牛丸也大大粒,有肉味,跟普通粉感重的牛丸不能相提並論。馬鈴薯排骨湯($70)配烏冬(加$10):這個湯很有趣,有類似菜乾的東東🤣,味道很特別,有點中菜的親切感!排骨是連著軟骨,燉得很腍,整塊都可吞掉。烏冬滑溜有口,份量比想像中多,加$10值了!吃完正餐當然食埋個雪糕!兩隻味都要食!雪糕機旁還有幾款toppings可以自己加,隨意灑了一些在綠茶軟雪糕上,賣相即時upgrade!雪糕的texture&味道都唔錯,加上脆脆的花生及脆米,吃一杯

咖啡熱茶都有

另外的薯條熱辣辣,正呀!

吃完正餐當然食埋個雪糕!兩隻味都要食!

雪糕機旁還有幾款toppings可以自己加,隨意灑了一些在綠茶軟雪糕上,賣相即時upgrade!雪糕的texture&味道都唔錯,加上脆脆的花生及脆米,吃一杯又怎夠?

所以試埋個乳酪味,嘩!酸maymay好正,好想再食多杯!

沉香茶包:飲落似竹庶茅根,哈!清清地幾好😌

店內有這條運輸帶運送食物比食火鍋的食客😲

跟媽媽享受了一頓舒適的午餐😌
2019-04-28 1052 浏览
今日去咗元朗打邊爐, 打邊爐我都打得多,呢間我都係第一次! 因為朋友介紹, 話嗰度好特別所以咪一試, 試完之後真係與別不同!首先講下環境 ,舖頭非常之大 ,設計非常之靚 ,入到去每一個都係卡位,四個人一張,而我就同朋友坐了一張卡位 ,初頭都好唔習慣,唔知點點嘢食,原來它的點嘢食好似元氣一樣用ipad 點嘢食, 所以你點乜都一目了然, 嘩我真的非常之開心, 最令我覺得特別的是它送食物的時候, 都是像元氣一樣用車軌出這個食物, 所以我覺得這間舖頭真的令我眼前一亮 !講返食物, 食物非常之多元化,你講得出的都會有, 樣樣都非常之新鮮, 有海鮮、 鮮牛肉、 豚肉 丸、魚及好新鮮多元化的菜, 連秋葵都有得打邊爐, 我都是第一次 !講返主菜,牛肉非常之鲜,我一連點了很多碟, 簡直冇令我失望; 湯底亦都是另一個亮點,它的湯底是豬骨湯底, 初頭叫的時候都擔心好肥, 但是當他一嚟到, 奶白色的豬骨湯底, 令我眼前一亮, 我不由得的飲了幾啖湯 ,簡直令我回味無窮! 它的丸、牛肉及海鮮非常之鲜,根本不需要點這些醬料也能滿足到自己的味蕾! 飲品亦都多元化, 只要你想飲的都會有, 服務員態度又致誠,所以這一晚令

講返主菜,牛肉非常之鲜,我一連點了很多碟, 簡直冇令我失望; 湯底亦都是另一個亮點,它的湯底是豬骨湯底, 初頭叫的時候都擔心好肥, 但是當他一嚟到, 奶白色的豬骨湯底, 令我眼前一亮, 我不由得的飲了幾啖湯 ,簡直令我回味無窮! 它的丸、牛肉及海鮮非常之鲜,根本不需要點這些醬料也能滿足到自己的味蕾! 飲品亦都多元化, 只要你想飲的都會有, 服務員態度又致誠,所以這一晚令到我非常之開心!

講到最後就是甜品,我的甜品就是乳酪雪糕; 凍凍的雪糕, 酸酸的乳酪配搭得非常之合宜,這是一晚滿足開心的打邊爐, 下一次,要打邊爐我一定會想起這間舖頭 ,牛知己 ,你真是我的知己!
2019-04-20 170 浏览
剛巧在世宙樓下探望完朋友,被這一間走韓國風格的牛知己所吸引,於是便進去吃火鍋晚餐。店舖入面天花掛著發光大圓球裝飾,樓底好高,座位寛闊,坐得頗舒服。晚市不同火鍋套餐可以選擇,我們選了第二便宜的$188美國極選牛肉海鮮放題配免費的牛骨湯底,有九十分鐘可以任飲任食。套餐包豬牛雞任食,還有四款海鮮任點。可以用ipad落單點肉類和海鮮,經由輸送帶送到客人面前,十分方便。前菜有泡菜和麻辣木耳蓮藕,泡菜偏酸口味,而麻辣木耳蓮藕夠麻夠辣,十分開胃,食指大動。而炸麥樂雞、餃子和韓國粉絲都可以任取,但為了留胃口吃其他美食,所以沒有嚐到。牛肉新鮮嫰滑,和牛骨湯底十分夾﹗外面更蔬菜丸類自助吧應有盡有,蔬菜非常新鮮,而丸類種類多,特別的是有放題少見的長洲大魚蛋。 韓國桃酒都有,正!總括而言,餐廳放題款式新穎,性價比高。

套餐包豬牛雞任食,還有四款海鮮任點。

牛肉新鮮嫰滑,和牛骨湯底十分夾﹗

韓國桃酒都有,正!
總括而言,餐廳放題款式新穎,性價比高。
2019-04-18 263 浏览
以為好得,終於今日晚同屋企人去食!超級唔得🙅🏻‍♀️🤦🏻‍♀️ .... 啲雞炸到硬晒、超乾、唔Juicy 、骨多肉少每次落單叫幾多件就送幾件!雞髀、雞翼全冇見過!😒炸雞同短片介紹一啲都唔同!炸物只有炸薯條、炸餃子甜品只有雪糕機雪糕,一放入口,已經唔想食,冇奶凍!仲要$138 一位另加一原本兩小時嘅任飲任食!只食咗 45分鐘就走!唔會再去!全部同介紹唔一樣😒超級失望😤所以平嘢冇好 😓之後仲要買嘢食!
以為好得,終於今日晚同屋企人去食!

超級唔得🙅🏻‍♀️🤦🏻‍♀️ ....
啲雞炸到硬晒、超乾、
唔Juicy 、骨多肉少
每次落單叫幾多件就送幾件!
雞髀、雞翼全冇見過!😒
炸雞同短片介紹一啲都唔同!

炸物只有炸薯條、炸餃子

甜品只有雪糕機雪糕,
一放入口,已經唔想食,冇奶凍!
仲要$138 一位另加一

原本兩小時嘅任飲任食!
只食咗 45分鐘就走!

唔會再去!
全部同介紹唔一樣😒
超級失望😤
所以平嘢冇好 😓
之後仲要買嘢食!
2019-04-18
$150 (宵夜)
2019-04-18 138 浏览
見呢間都開左一段時間,又見到好特別的韓湯火鍋放題,一於試下,原來間店都幾大,好多位,好彩我地7點黎到都唔洗等位。用IPAD點菜超方便,點完之後仲有輸送帶將食物送來。我地選左「美國極選牛肉+海鮮放題」,除左肉類、海鮮任食之外,出面仲有自助吧,自己出去拎,有蔬菜、丸類、腸類、菇類、幾款熟食同前菜、自助醬料吧、飲品同雪糕。除左hite啤酒之外,其他飲品任飲。湯底選左牛骨雪濃湯,清得黎又有香濃的牛骨味。肉類放題可選美國極選牛肉、美國特產牛肉、西班牙豚肉、西班牙五花肉、美國雞腿肉。兩款牛肉都係非常腍,非常濃郁的牛味,而豚肉較厚較大片,比較有口感,五花肉就好腍。海鮮放題就可選紐西蘭半殼青口、原隻白魷魚、帆立貝、蝴蝶蝦,海鮮都好新鮮,蝦好彈牙,爽口,帆立貝鮮甜﹗

湯底選左牛骨雪濃湯,清得黎又有香濃的牛骨味。
美國極選牛肉、美國特產牛肉、西班牙豚肉

西班牙五花肉

2019-04-17
美國極選牛肉、美國特產牛肉、西班牙豚肉
西班牙五花肉
2019-04-16 153 浏览
星期六日落大雨, 搞到冇咩心機去街市買餸 (其實搵藉口), 捉左老公出元朗買少少野順便食埋個lunch, 朗屏一出行去世宙就見到間新開既餐廳, 裝修新淨, 見除左韓燒仲有平平地既lunch set可以選擇, 今日我地叫左韓式炒牛肉跟伴飯同埋韓牛午膳, 跟餐有餐飲, 唔少得韓式泡菜銀莖捁木等配菜,可以自己出去自行refill, 仲係無限次數添!我個人最欣賞係佢跟伴飯, 好多大型餐廳只係跟白飯,見到有伴飯真係喜出望外, 我自己叫既韓牛湯,湯底好甜,滿滿既牛肉甜味, 撈飯真係好一流!原來餐廳仲有自助雪糕機同有豆腐花,$6x蚊up一個set lunch 有咁多野食非常抵!
2019-04-16 106 浏览
放假先黎落雨好彩屋企樓下有間火鍋店唔洗出去都有好野食!呢間野開左一排,成日都排哂隊,今日都唔例外。。好彩等左十分鐘就有位,都算迅速店內環境光猛舒適,空間感大自助調味吧有好多唔同種類既醬料選擇,仲有說明咩醬汁配搭咩肉類或者蔬菜好貼心點單電子化~我個人好中意呢個做法,一來自己清楚點過咩食物,二來可避免漏單情況仲有多款蔬菜/丸類/麵類等配料選擇。蔬菜好新鮮,值得一讚而且店員不斷巡視食材,衛生程度達滿分我點左$138既套餐,有牛肉,豚肉無限追加。呢個係韓國泡菜湯底好重泡菜味,夠香夠惹味哈哈 好得意,點左既配料會係呢條軌道上送出黎我見格離枱個小朋友好興奮,呢個idea唔錯呢個肥牛意外地有牛味 (因為對任食既牛肉期望係低d), 而且油脂味香,食落口好滑仲有肉汁唔錯。呢個雞都唔好忽視~原來用左雞髀肉,唔怪得之肉質咁嫩好滑,啖啖肉,一d都唔韌啦好食!
放假先黎落雨

好彩屋企樓下有間火鍋

店內環境光猛舒適,空間感大

好貼心

點單電子化~

仲有多款蔬菜/丸類/麵類等配料選擇。

蔬菜好新鮮,值得一讚

而且店員不斷巡視食材,衛生程度達滿分

我點左$138既套餐,有牛肉,豚肉無限追加。
呢個係韓國泡菜湯底

好重泡菜味,夠香夠惹味

哈哈 好得意,點左既配料會係呢條軌道上送出黎
我見格離枱個小朋友好興奮,呢個idea唔錯

唔錯。

好食!

2019-04-12 447 浏览
剛巧走到世宙樓下,餐廳門外見到一個穿韓服女服務員。令我勾想上年和男友在韓國賞櫻穿韓服回憶,於是我們忍不住進去懷緬一下。晚市不同火鍋套餐可以選擇,我們揀選了$188美國極選牛肉海鮮放題配牛骨湯底(不用加錢),套餐包美國極選和特產牛肉、西班牙豚肉和五花肉、美國雞腿肉任食。還包括四款海鮮任點,有紐西蘭半殻青口、帆立貝、原隻白魷魚、蝴蝶蝦。餐廳有秘製韓式醬油配搭,不過自己最喜歡蒜蓉+豉油(偏甜)+辣椒的調味。冰箱有飲品豆腐花任飲任食,特別是有很多款韓國飲品,有我最喜歡的韓國清新桃酒。套餐會先來四盤肉(豬牛肉各兩碟),結果發現牛肉質數不錯,有驚喜﹗更想不到牛骨湯底和牛肉相當配搭,可以帶出牛肉鮮嫰味道,而且將牛肉放下去煮不容易出現起泡問題。另外客人可以用ipad落單點肉類和海鮮,較為環保,不會浪費紙張。而且有輸送帶送餐,快捷準確又衛生。除左肉類之外還有蔬菜丸類自助吧,想吃多少就夾多少,我們忍不住出了去數轉拿取自助食物。 吃飽飽當然要來吃一點甜品,有自助雪糕機。抺茶雪糕很好吃,Topping有煙韌迷你棉花糖、小熊糖,吃完十分滿足。

而且有輸送帶送餐,快捷準確又衛生。

2019-04-11
2019-04-10 139 浏览
夏天前最後岀擊,打邊爐!係元朗呢間牛知己打邊爐係韓式既,試下都好喎!離遠已經見到個門口,間舖好大,樓底好高,坐位又闊,去過旺角食放題既人一定知,D位又迫又窄,呢度真係無得輸。好,睇下食咩餐先。我地選呢個極牛加海鮮放題,百零蚊有海鮮,算係甘。韓式泡菜鍋,少少酸酸辣辣甘,好開胃。呢度送食物都係自動化,海鮮送到了,青口都好大粒下。極牛同豚肉都好靚仔,色澤紅潤新鮮,食落肉味重,正!特牛同五花腩就有少少脂坊,食落就口感滑D,特別係五花腩,唔好以為好肥,食落係爽既,呢個好好食。減肥既人要食,唔使減肥既人更加要食!美國雞腿肉,用黎打邊爐一d都唔差,仍然食到雞肉果種嫩滑。係岀面可以自己拎配菜同肉丸,個醬汁區,真係要講下,款式同平時食既好唔同,個辣椒醬油好有韓味,而且醬汁夠濃,唔稀。飲品款式都算多,仲有牛奶布丁,豆腐花,抹茶雪糕等等既甜品。
夏天前最後岀擊,打邊爐!
係元朗呢間牛知己打邊爐係韓式既,試下都好喎!

好,睇下食咩餐先。
我地選呢個極牛加海鮮放題,百零蚊有海鮮,算係甘。

韓式泡菜鍋,少少酸酸辣辣甘,好開胃。

呢度送食物都係自動化,海鮮送到了,青口都好大粒下。

極牛同豚肉都好靚仔,色澤紅潤新鮮,食落肉味重,正!

美國雞腿肉,用黎打邊爐一d都唔差,仍然食到雞肉果種嫩滑。

飲品款式都算多,仲有牛奶布丁,豆腐花,抹茶雪糕等等既甜品
2019-04-02 166 浏览
因為今日放假,所以約好友去打邊爐。 朋友帶我去佢樓下嘅餐廳食飯, 名叫「牛知己」, 餐廳位於元朗安寧路38號世宙商場地下26-27號舖。 門囗放了多部汽水櫃, 飲品是任飲的。 我哋揀咗個清清地嘅《海膽海帶湯》, 估唔到湯底都好清甜。 我哋用平板電腦下單, 又方便又環保, 仲有用輸送帶送餐, 我Like 呀! 又快捷又方便。 我哋揀咗個《美國極選牛肉, 海鮮放題 》。牛肉有大理石狀嘅花紋,入口肉質滑嫩, 牛肉味濃郁。有多種海鮮任叫, 例如青口、 魷魚同蝴蝶蝦等等。青口肥美鮮甜, 蝴蝶蝦爽口彈牙, 好味。 除了打邊爐外, 仲有即食自助區, 有麵同小食。 除了肉類同海鮮,仲有蔬菜、丸類、 麵等等。 蔬菜十分新鮮, 好爽口。 最後大家記得食甜品呀, 真係好滿足, 好飽。 總結吓先, 食物不錯, 環境寬闊, 價錢大眾化!

門囗放了多部汽水櫃, 飲品是任飲的。

我哋揀咗個清清地嘅《海膽海帶湯》, 估唔到湯底都好清甜。

除了打邊爐外, 仲有即食自助區, 有麵同小食。

最後大家記得食甜品呀, 真係好滿足, 好飽。

總結吓先, 食物不錯, 環境寬闊, 價錢大眾化!

2019-04-01 114 浏览
好抵㗎任食火鍋!有幾個價錢比你簡,我地簡左$188, 任食牛,豬加海鮮!好適合一家大細去,d位夠哂闊,坐得幾舒服!但個牛骨火鍋湯底,我認為咸左dD菜係自己出去任拎,呢個安排唔錯
好抵㗎任食火鍋

D菜係自己出去任拎,呢個安排唔錯

2019-03-29 121 浏览
去左元朗呢個美食天堂,唔知食咩既時候黎左陣寒風,就決定了食韓式火鍋!牛知己 係一間自助任食韓式火鍋,裝修新興乾淨,門口更有身穿韓服的女子,更添韓味!韓式泡菜火鍋湯底泡菜的味道由打開鍋蓋果刻,香噴噴的滿足了我聞覺,而且,配料非常充足,唔係只有色水!好濃郁的韓式泡菜呀!海鮮極選牛肉 牛肉肥美,脂肪飽和,入口有牛肉脂香,又無根,好難得!豚肉大大塊,肉味濃,又不失豚肉味!海鮮包括青口、白尤魚、帆立貝、蝴蝶蝦 青口滾完仍然大大粒,蝴蝶蝦係無殻,岩哂我呢個港女,海鮮好正,仲可以無限refill 配料種類繁多,蔬菜係好新鮮清洗得非常乾淨,丸類繁多,而我較為喜歡娃娃菜同芝士丸!蘿白、蓮藕就要開始時落下火鍋,差不多到尾聲就可以食得!正小食薯條、炸餃子、韓式粉絲、年糕魚糕。炸餃子既餡料係泡菜,風味十足!年糕魚糕亦有地道風味飲品&甜品飲品有凍有熱,任均選擇!岩哂我只喜歡熱飲的人!甜品有豆腐花同雪糕,而雪糕有乳酪及綠茶口味,加上朱古力醬及脆脆,充滿個人色彩的雪糕!整體黎講,牛知己 的性價比相當高,環境坐得舒適,亦有牛牛作為配襯!如果想食韓式火鍋,牛知己確係一間值得去試的鋪頭!

韓式泡菜火鍋湯底

海鮮極選牛肉
牛肉肥美,脂肪飽和,入口有牛肉脂香,又無根,好難得!
豚肉大大塊,肉味濃,又不失豚肉味!

海鮮
配料

小食

飲品&甜品
飲品有凍有熱,任均選擇!岩哂我只喜歡熱飲的人!

2019-03-23 261 浏览
同朋友第一次去食,因為星期六食,怕會多人,所以訂位比較穩陣,去到服務態度好好,環境舒適,座位舒服,店員一開始會介紹餐廳既湯底同打邊爐套餐。最後點左個韓牛套餐,我個人認為唔貴,呢個價錢食到A++韓牛、牛他他、黑毛豚肉、其他優質火鍋食材、韓式炸雞、乳酪雪糕、炸物、大量飲品款式,食完好滿足。湯底亦係自家製,打邊爐前試飲左,好正,飲得出係自家研製,醬料亦都多選擇,呢間價錢無得輸,良心餐廳,真心值得推介比朋友仔,一定要約朋友食多幾次😋

海鮮拼盤
醬油蝦
  • 韓牛套餐
  • A++韓牛
2019-03-22 122 浏览
傳統嘅任飲任食打邊爐就食得多,韓式嘅打邊爐都係第一次,呢度嘅任食套餐有幾款,今次我地簡嘅呢個套餐可以任食嘅有肥牛、雞腿肉、西班牙豚肉、帆立貝、蝴蝶蝦、紐西蘭半殻青口、小魷魚,而呢D食物係用平板電腦落單後,就會有自動化路軌送上食物,感覺好新鮮而除左用平板電腦落單嘅食物之外,出面既自助區仲有好多丸類、蔬菜類、炸物類、飲品同甜品等等,款式都算多元化湯底我地簡左海帶海膽湯,食嘅時候幾清,可以食返本身食材嘅鮮味牛肉牛味幾濃 雞肉非常滑溜,滾左好耐都唔韌而今個三月仲有個PROMOTION,就係LIKE 左佢地個Facebook page, 就每人送一份1++韓牛牛丸同牛筋丸,而且任食嘅時間會再多三十分鐘TIM

牛肉牛味幾濃

雞肉非常滑溜,滾左好耐都唔韌

2019-03-18