2019-09-25 394 浏览
牛知己韓湯火鍋放題澳洲和牛•西班牙100%黑豚•海鮮放題 宮廷蔘烏雞湯 首先可先食用煮好了的湯及雞肉。湯味道和一般蔘雞湯差不多,但未道算是濃郁,十分滿意😋烏雞的雞味重,但肉較韌。之後店員會加入普通湯底作火鍋用。牛骨雪濃湯(免費)普通牛骨湯底,配合蔬菜肉類作火鍋味道配合。火鍋料方面,澳洲和牛雖接近沒有油脂,但肉質鮮美。西班牙黑豚豚肉味重,帶爽口感覺。海鮮方面有帆立貝 、青口、蝴蝶蝦等。質素不過不失。前菜、醬料、火鍋配料(除肉類)、飲品、甜品等全部自助選取。
牛知己韓湯火鍋放題

澳洲和牛•西班牙100%黑豚•海鮮放題

宮廷蔘烏雞湯

牛骨雪濃湯(免費)
普通牛骨湯底,配合蔬菜肉類作火鍋味道配合。

前菜、醬料、火鍋配料(除肉類)、飲品、甜品等全部自助選取。

2019-08-09 378 浏览
個人推介指數分為滿分食物有水準, 午市除了韓式套餐外, 還有火煱套周六日中午在元朗, 如不出門, 不是吃快餐店, 就是去飲茶, 連囡囡都開始投訴了, 莫說是要求高的太太.這所韓式店子開了一段時間,。韓式炒豚肉韓式拌飯,豚肉方面,肥瘦比例岩岩好,唔會好肥,加入大量嘅洋蔥一齊爆炒。豚肉吸盡洋蔥嘅香味,非常惹味!而韓式拌飯用料都幾足。飲品亦有驚喜,種類繁多,除左韓式罐裝飲品,亦有豆漿供應,岩曬注重健康既人士。朋友飲豆漿,而我就簡左係香港好少地方飲到既韓式桃味氣酒!
2019-08-07
2019-08-06 618 浏览
之前經過這店見到很多選擇,終於今次可以平日午餐來試一試,我們之前訂了位所以去到就立刻就座,我們點了$168任食90分鐘的火鍋,這個餐包了特級牛小排、西班牙黑豚、美國雞腿肉⋯⋯自助可以取蔬菜、烏冬、飲料、豆腐花、雪糕🍦好多選擇味道都不錯,而且店員服務不錯⋯我不小心掉了東西店員幫我拾回,非常感激!
2019-07-31 629 浏览
今日同朋友嚟元朗想打下邊爐傾下心事,見到呢間以韓式湯底為賣點嘅放題,一於試下啦。我地嗌左188個set,一講到韓式,我覺得必選大醬湯。因為呢個湯有小小辣辣地,個味夠濃,配肉類一流。而最正嘅係擺啲蘿蔔落去煲到入晒味,十分正。啲肉類雖然我唔識分佢邊隻牛打邊隻牛,但係每一隻都久煮不韌,特別係望落好白好肥果隻其實係好勁嘅雪花,好香牛味。另外佢啲牛肉切嘅厚度岩岩好,唔似其中放題薄到一淥就溶。而呢個set仲包左四款海鮮,但因為太興奮唔記得影相。而且我今晚將個重心擺返左喺啲牛肉度🤣佢出面仲有啲熱食,蔬菜類,飲品俾你任食,性價比確實高,最重要當時唔少得乳酪雪糕做結尾啦!

2019-07-30
2019-07-29 440 浏览
近日元朗都人心惶惶,特別係今日,因為聞說會有好多人入黎元朗講物同觀光,搞到今日元朗有不少餐廳食肆都暫停營業,好彩今日仲比我搵到呢間牛知己,牛知己位於世宙下面,距離朗屏西鐡站只需要大約5分鐘左右嘅腳程,非常方便。呢度叫一個SET LUNCH 的話仲可以半放題式任飲任食出面嘅野TIM有小番薯 泡菜飲品櫃另外仲有豆漿同埋橙汁甜品有豆腐花同埋軟雪糕SET LUNCH 我地叫左韓式炸雞同埋牛湯烏冬韓式炸雞炸得夠滑,每件都大大件配埋水冷面食,勁透心涼牛湯烏冬牛味好重,咬入口牛脂四溢,香氣十足

有小番薯
 泡菜
飲品櫃

另外仲有豆漿同埋橙汁

甜品有豆腐花同埋軟雪糕

SET LUNCH 我地叫左韓式炸雞同埋牛湯烏冬
韓式炸雞炸得夠滑,每件都大大件

配埋水冷面食,勁透心涼

牛湯烏冬牛味好重,咬入口牛脂四溢,香氣十足
2019-07-27
朗屏開了一家韓式火鍋放題,之前經過幾次都沒有機會嘗試,昨天終於收工去試一下。餐廳是依6款不同級數的牛肉/豚肉/海鮮去收費。我們就選了一個中等價位HK$188一位的美國極選牛肉,海鮮放題並選了牛骨湯。。美國極選牛肉。美國特產牛肉。西班牙豚肉。西班牙五花肉。美國雞腿肉。紐西蘭半殼青口。原隻白魷魚。帆立貝。蝴蝶蝦湯底一上,店員就跟我們說可先飲湯,然後再放料去打邊爐。的確,牛骨湯香濃幼滑,飯前一碗湯非常暖胃。現在送餐都是以火車軌送來的。美國極選牛肉西班牙豚肉西班牙五花肉雖然餐包了幾款肉類海鮮,但我們都沒有全部點算,量力而為不浪費是我吃放題的宗旨。出面自行取的蔬菜肉類盆是令我很驚喜的,其種類非常之多,單是蔬菜都有6—7款,其他丸類腸類都是剛剛好,足以你去慢慢挑選。麵類都有4—5款並有6款熟食,如炒飯,麥樂雞,泡菜等等醬汁種類也不小。汽水任飲之餘,亦有無限盒裝豆腐花、自製乳酪雪糕總結:一般我對火鍋放題都沒有抱有很大期望,特別是自行取的蔬菜丸腸等部份。但這家確是令我有驚喜,除了有韓式熟食,蔬菜丸腸類、飲料、甜品等的選擇亦非常之多。牛肉豚肉等食材亦非常新鮮,性價比非常高!正正正!
餐廳是依6款不同級數的牛肉/豚肉/海鮮去收費。
。美國極選牛肉

。紐西蘭半殼青口
。原隻白魷魚
。帆立貝
。蝴蝶蝦

現在送餐都是以火車軌送來的。

美國極選牛肉
西班牙豚肉

西班牙五花肉

麵類都有4—5款

並有6款熟食,如炒飯,麥樂雞,泡菜等等

醬汁種類也不小。

汽水任飲之餘,亦有無限盒裝豆腐花、自製乳酪雪糕

正正正!
今日係朗屏站附近好出名既打邊爐食店,行過見到Lunch Set幾抵食,仲包飲品、小食、甜品任飲任食!餐廳內外平日既下午唔洗等位,座位間寬敞,坐得好舒服。食店係用平板電腦落單,方便易用又唔會漏單。食物選擇自助區Lunch Set都包飲品、小食、甜品任飲任食,任食區選擇唔多,但睇返個價錢都明點解,平均$60左右不能以為任食區有好多野食。宮廷蔘雞湯配飯 (二人份)$128今次同朋友一齊share左韓式湯鍋午膳,主要材料有:烏雞、人蔘、紅棗、糯米。雖然我真係係韓國食過蔘雞湯,但感覺幾正宗,係用原隻既烏雞黎燉,而且烏雞肚裏面塞入糯米。雞肉嫩滑,配以鹽同埋胡椒粉味道就已經好夠。另外,高麗蔘係韓國直送既整條人蔘,唔難入口,甘香味重,令成個湯底充滿住人蔘香味而又唔會覺得苦。湯底充滿人蔘同雞濃郁香味,配埋白飯食岩岩好。$128每人都係$60左右,好抵。整體而言,價錢平,食物唔錯,想平食韓國菜可以黎呢到。

餐廳內外

食物選擇

宮廷蔘雞湯配飯 (二人份)$128
宮廷蔘雞湯配飯 (二人份)

整體而言,價錢平,食物唔錯,想平食韓國菜可以黎呢到。
2019-07-26 414 浏览
爸爸之前一直都好想黎依間「牛知己」試下,但次次都趕唔切食午市。今日買左飛睇戲,趕得到黎食個韓式set lunch, 價錢都只係50幾起,仲有前菜,炸物,飲水,果汁,仲有小朋友最鐘意既乳酪雪糕,好抵食!我地叫左2個set, 份量都幾大。韓牛牛肋骨($98), 套餐配飯,加$10可改配烏冬。牛肋骨湯用牛骨煮成,清而香濃,淨飲已經好好味!牛肋骨炆得好稔,無牛羶味,食到原汁原味既牛味,仲有好多舊,好足料。加埋白蘿蔔,好有韓式清湯腩既感覺。加上彈牙烏冬,簡單既配搭,卻吃得順喉舒服。韓式炸雞配水冷麵($56)阿女話要點,點知黎左就話要食我碗烏冬🙈水冷麵好大碗,絕對夠2-3個人食。個湯底夠凍,酸酸甜甜的,好fresh好開胃。有4件連骨既原味炸雞,香脆得黎d肉都好滑,一d都唔鞋,食一件已經幾飽肚,真係好夠份量。其他前菜都係任食既,泡菜同日本蕃薯仔都好好食。甜品方面就以朱古力味乳酪雪糕最受歡迎,而且仲有好多糖果,朱古力粒裝飾可以添加,小朋友最開心!而我就比較喜歡豆腐花,食完咁濃味既一餐,最後可以清返個味蕾。總括黎講係好抵食既午餐,而且座位夠濶,坐得舒服,周末既中午,熱辣辣,邊度都唔想去,食個悠閒既午餐最

韓式炸雞配水冷麵($56)

總括黎講係好抵食既午餐,而且座位夠濶,坐得舒服,周末既中午,熱辣辣,邊度都唔想去,食個悠閒既午餐最享受。
2019-07-25 232 浏览
一早入了元朗探師父。之後仲要出旺角。車程頗遠。諗住係元朗食埋午餐先。師父公司對面有間「牛知己」。我初初以為係食牛。但行到舖前。原來有兩種choice 。午市火鍋或韓式套餐。室內設計簡潔精緻。坐位空間不太迫。我呢個大肥佬都覺得好闊。我決定食個韓國人蔘烏雞湯飯。還有點左午餐套餐就可以任食任飲餐廳內提供的額外食物飲品。多羅萬有。飲料種類繁多。果汁提供係果汁先生。甜品雪榚配料都特品多提供。火鍋既配料都好多.放滿晒菜/麵/什菌主菜來到面菜。我唔太喜歡食飯。所以配了烏冬。湯熱蔘味濃烈。配料亦好足雞內還有糯米。蒜頭。紅棗。雞湯入口溫順。餐廳亦有提供剪刀。烏雞入口嫩滑。食得出係即叫即做。湯料亦滲透晒雞湯味道

室內設計簡潔精緻。坐位空間不太迫。我呢個大肥佬都覺得好闊。

火鍋既配料都好多.放滿晒菜/麵/什菌

2019-07-22
  • 宮廷參雞湯配烏冬
2019-07-23 2967 浏览
個人推介指數分7.5(10分為滿分)-食物有水準, 午市除了韓式套餐外, 還有火煱套餐選擇, 最妙之處是任食任飲前菜, 炸物, 甜品等. 坐位全是卡坐, 非常舒適, 最岩一家大小慢慢地享受一頓豐富午饍. 重點是價錢大眾化. 周六日中午在元朗, 如不出門, 不是吃快餐店, 就是去飲茶, 連囡囡都開始投訴了, 莫說是要求高的太太.這所韓式店子開了一段時間, 一直以為只有供應火煱, 如問之下, 原來這裡午市有韓式定食供應, 今天就來轉轉新口味.點餐已不用叫服務員了, 客人大可安坐位置, 悠閒地選擇自己喜愛的食物. 不過, 也需要提防小鬼亂按.前菜的種類雖然不多, 但味道相當好, 特別是那泡菜, 酸辣度很調和, 最岩就是撈飯來吃. 囡兒也吃了很多脆炸甜薯.飲品方面有不同種類的罐裝飲料, 也有冷豆漿, 橙汁, 咖啡和菜任君選擇.甜品方面有豆花和乳酪雪糕, 雪糕有原味和朱古力味, 便有不少醬料, 棉花糖等小朋友見到已合不了眼睛, 每人都弄一碗屬於自己的靚靚雪糕, 又好食又好玩.說了那麼久, 也未說到主吃, 因為我本人吃東西頗沒時序, 想吃什麼先就吃, 不管是前菜式甜品. 主食方面我們點了兩個餐,

囡兒也吃了很多脆炸甜薯.

主食方面我們點了兩個餐, 兩樣食物咊道也出乎意料之好.
韓牛牛肋骨湯配飯- 首先牛肋骨的份量很多, 要知這也萛頗貴的食材, 午市有這份量足夠二人份.
湯非常清甜, 有肉味但不會過濃, 本人氣管剛剛好番點, 飲了一口, 喉嚨便感到佷舒適.
牛肋骨基本是啖啖肉, 肉質出奇的細嫩, 基本上輕輕一咬便咬開, 小囡也不用我幫她把肉塊剪細點.

韓式炸雞水冷面- 炸雞外面非常乾身, 放在枱上良久也保持香脆,內裡雞肉雖不能萛非常嫩, 也能保存相當肉汁.
味道方面, 調味也得宜, 囡兒一邊用手拿着食, 一邊啜着手指.
另外, 其水冷面更是夏天的恩物, 冰凍的冷面除炎暑開胃外, 更能減少吃炸物的膩感.

整体來說, 性價比很高的韓式餐廳, 下次我想我會試試其火煱和晚市套餐, 看看能否再給我們一個小驚喜.
2019-07-21
2019-07-22 352 浏览
係元朗買完生活用品,點可以吾黎「牛知己」食個SEMI LUNCH BUFFET 呢🤣.識食一定係揀佢個韓式午市精選套餐😈價位由$53-$58,就算揀最貴嘅$58,加埋一都係$64有找,仲可以任飲飲品任食前菜,乳酪雪糕等,咁平咁抵食,簡直係我呢D窮L 嘅褔音🤣.其實一SET韓式午市精選套餐,有一款小炒/炸雞+一款主食+1碗湯。小炒同炸雞共有四款可以揀,而主食有伴飯同冷麵。口門位有四大雪櫃,裝滿吾同飲品,有酒精同非酒精。雪櫃格離有BAR 枱,可以自己去拎餐前小菜,如泡菜,涼拌芽菜,炸一口薯等。另一邊嘅BAR枱有豆腐花,果汁先生,豆漿、咖啡同乳酪雪糕,全部都係任拎任食,CP 值爆哂燈😈睇睇大合照先🙆‍♀️.上次食過一次炸雞後,肥🐽覺得驚為天人地好食🤣所以今次堅持都要食炸雞🙈首先,炸雞一定係高水準我地先會一食再食🙆‍♀️今次就揀左醬油味(其實仲有辣味)。炸雞用醬油醃入味,味道微鹹帶點甜,屬乾身質地,令人一食再想食😋其次,炸衣非常薄,所以食落口感好香脆,而雞肉入口嫩滑仲KEEP住水份。最叻嘅係吾會覺得有油膩感👍.而韓式拌飯用料好足有豆芽,紅蘿蔔絲,紫菜,粟米粒,青瓜絲同半隻蛋同韓式辣醬拌勻後一齊食,

淘菜。涼拌芽菜
一口薯

睇睇大合照先🙆‍♀️

而韓式拌飯用料好足
有豆芽,紅蘿蔔絲,紫菜,粟米粒,青瓜絲同半隻蛋同韓式辣醬拌勻後一齊食,一流呀😋 入埋泡菜入去就更PERFECT😎
伴飯
🔸韓式炸雞(醬油味)+韓式拌飯 $56

我自己就食原味炸雞🙈醬油味就味道重D,而原味就更能到炸雞嘅香。酥。脆💕
非酒精嘅有檸檬茶,可樂忌廉等,而酒精類,吾止有啤酒,仲有女仔岩飲嘅低酒精果汁添~
飲品櫃

食完正餐,點少得雪糕🙈乳酪雪糕入口又綿又滑,一定要食埋完走呀😎丨

2019-07-20
  • 午市套餐
2019-07-20 316 浏览
跟家姐一起食牛知己,我們選要了188。我們選了牛骨雪濃湯底,然後每款肉都先點了各一盤,海鮮都一樣,除了我們不吃的青口。它們的送餐都好特別,好似迴轉壽司自動送到自己面前,出餐的時間都十分快。之後,提供的飲料都好齊全,種類由普通嘅汽水到韓式汽水,亦都有韓國茶,最正是包括韓國啤酒,但生啤🍻要另外加錢。醬油都好特別,竟然有韓式大醬口味。它的小食有泡菜、年糕、魚糕、還有炸番薯添,最欣賞魚糕,甜辣幾好食。蔬菜都好多種類,竟然有super food 羽衣甘藍同秋葵,還有草蟲花添!牛肉的牛味好濃好正;西班牙豚豬確實幾好食;海鮮特別是魷魚同埋蝦,爽口鮮甜!還可以自己擠雪糕添!環境唔錯,一邊播放最hit K pop 歌,店員的服務都好好,反應好快,好快手收我們吃光的盤。

牛骨雪濃湯底

蜜桃味氣泡酒

醬油都好特別,竟然有韓式大醬口味。

任食牛肉及豬肉

原隻白魷魚

還可以自己擠雪糕添!

牛骨雪濃湯底
蜜桃味氣泡酒
任食牛肉及豬肉
原隻白魷魚
  • 海鮮
今日勁熱想食水冷麵,如果唔係我一定會簡午市火鍋放題,62蚊唔洗加一,好抵食。我地簡左炒牛肉同炸雞,冷麵一個撈麵,一個水冷麵。今日行出街好似入左蒸汽房咁,好唔舒服,要食返啲凍野,水冷麵好冰涼,入口好舒服,仲簡左罐菠蘿啤酒,好解渴又靚。呢間係我去家姐屋企前會食既飯堂,十分好坐又舒服。自助吧台,好整潔好吸引,醬料條全,仲有海報教你點mix, 任食火鍋有好多蔬菜俾你夾,泡菜同雲耳偏辣,我只係食左少少,食到辣都幾好味既。雪糕有三隻味,朱古力,綠茶同原味乳酪。飲品有好多選擇。仲有好多榚點同豆腐花任你攞。非常好。

我地簡左炒牛肉同炸雞,冷麵一個撈麵,一個水冷麵。

呢間係我去家姐屋企前會食既飯堂,十分好坐又舒服。

雪糕有三隻味,朱古力,綠茶同原味乳酪。

飲品有好多選擇。
仲有好多榚點同豆腐花任你攞。

非常好。
2019-07-19
2019-07-19 150 浏览
最平$53食到午餐半放題,平到唔信!只需要比個main 的錢,前菜、炸物、飲品及雪糕就任食唔嬲。老老實實,$53有個飯都唔叫貴,宜家仲有埋半放題,抵到爆!.最平的套餐有韓式炒肉(配冷麵或伴飯),$53就搞定。還可以選韓式炸雞,都只是$56。.我就選了比較滋潤的「韓式湯鍋午膳」。同樣一個價錢,有埋半放題。.2人份量的「宮廷蔘雞湯」好似好唔錯,但因為想separation 獨食一個湯,所以分別選了「1++韓牛肋骨湯」及「濟洲牛丸雪濃湯」。免費配飯的,但我們加$10轉烏冬,如果想要飯都是免費添加的!.個1++韓牛$98,但物有所值,有好幾塊牛排骨,大大塊,香牛味果然是韓牛!.雪濃湯有肥牛、牛丸。湯很濃郁入味,不錯不錯👍🏻..其實食完一個主菜已經很飽,但當然不會放過任食的食物,包括有:⭐️韓式泡菜及芽菜、炸物⭐️乳酪雪糕(有原味及朱古力味),還有不同配料例如朱古力脆脆。更有豆腐花食。⭐️飲品有超多選擇,林林總總的罐裝汽水飲品,而且還有一瓶一瓶的啤酒!飲幾罐汽水已經回本!還有用咖啡豆即磨的咖啡、加拿大豆漿等等。.而且坐得很舒服,座位夠大,環境光鮮乾淨。.位置都很方便距離輕鐵站只需行幾分鐘。.用一個茶餐
最平$53食到午餐半放題,平到唔信!
老老實實,$53有個飯都唔叫貴,宜家仲有埋半放題,抵到爆!

1++韓牛牛肋骨湯

洲際牛丸雪濃湯

雪濃湯有肥牛、牛丸。
湯很濃郁入味,不錯不錯👍🏻

⭐️韓式泡菜及芽菜、炸物

還有用咖啡豆即磨的咖啡、加拿大豆漿等等。

而且坐得很舒服,座位夠大,環境光鮮乾淨。

位置都很方便距離輕鐵站只需行幾分鐘。

用一個茶餐廳嘅價錢食到放題,而且又坐得舒服,每個星期你一次都得啊!

1++韓牛牛肋骨湯
洲際牛丸雪濃湯
2019-07-17 104 浏览
今日放假,晏晝嚟到元朗,天氣好熱,入到一間韓國餐廳,佢嘅加工,一睇就知道係放題火鍋,但係好好彩,中午,都有套餐,我見唔係好餓,一於食返個套餐啦。我哋叫咗一個人蔘雞喎,隻雞好大隻架,而且係烏雞,最緊要嘅係佢嘅用,唔會太男生,依然有效口,裏面嘅材料好豐富,有栗子,白果,仲有當歸味好重,而且裏面包住左糯米,如果呢個湯,冬天真係要黎飲番次啊,一定好補身,我就比較鍾意湯撈飯啊,呢個湯真係正。而且佢嘅飲品係任飲架,雪櫃裏面飲品選擇好多,而且連啤酒都有,都食完飯,總會可以自助攞乳酪雪糕食,配料又多,喺呢個咁熱嘅天氣,真係要食多兩杯降下溫呀。