2021-10-01
放工💼同朋友去咗灣仔搵食🤤,係網上🌏搵到呢間幾有特色🤩嘅隱世🐂牛肉麵🍜店。呢間🐂牛肉麵🍜店隱藏係灣仔安樂里入邊,即係籃球🏀埸隔離嗰條行,平時行過都無乜留意到😂。呢度裝修走前衞🏭工業風🧑🏭,其實似酒吧🍻多過台灣🍜牛肉麵館😂。台灣🍜牛肉麵店有珍珠奶茶🧋賣好正常,我當然要試吓解吓渴☺️,珍珠軟熟煙韌,奶茶夠冰凍🧊我要少甜味道都ok👌。小食三重奏🤤有台灣腸、花枝丸同埋鹽酥雞🍗,一貫台灣風味👍。木魚🐟炸豆腐🔥好香脆,外層包住滿滿嘅木魚🐟乾去炸咸香🤤鮮味十足,入邊嘅豆腐係油豆腐,食起上嚟幾有層次感😋(不過我個人就比較鍾意食滑豆腐多啲😆),頂部有少少🤏青瓜絲🥒一齊食感覺冇咁油膩👍。主打嘅🐂牛肉麵🍜我就揀咗紅燒湯底🥣牛三寶🐂牛肉麵轉新竹米粉🤤,佢除咗米粉仲可以轉乾拌麵,等我下次試吓乾拌麵先😆!牛三寶🐂有牛腩、牛肚同埋牛展,份量十足👍!牛腩同埋牛展好淋☺️好香而且好有牛味👍,牛肚爽口鮮味又厚身🤤。個湯底🥣味道好濃郁,而且有少少🤏藥材味感覺好暖胃養身🥰,我最後係飲晒所有湯🤣!朋友仔都係揀食🤤牛三寶🐂牛肉麵,不過佢就揀咗轉🍅蕃茄湯底,我試咗啖佢個🍅蕃茄湯底超級濃,而且好🤩鮮甜,比起某啲主打🍅蕃茄麵嘅餐廳更好味
小食三重奏🤤有台灣腸、花枝丸同埋鹽酥雞🍗,一貫台灣風味👍。
朋友仔都係揀食🤤牛三寶🐂牛肉麵,不過佢就揀咗轉🍅蕃茄湯底,我試咗啖佢個🍅蕃茄湯底超級濃,而且好🤩鮮甜,比起某啲主打🍅蕃茄麵嘅餐廳更好味😋!
總結來講呢間小店嘅🐂牛肉麵🍜水準十分高👍,絕對值得一試再試,而且💰價錢合理,加$10有埋🧋珍珠奶茶好抵😋!等我下次再嚟試吓佢哋嘅乾拌麵🤤。