2019-09-14 1980 浏览
今次去這邊食是貪去係銅鑼灣, 地點方便, 我們叫了三樣東西, 醉嘉美雞,紅燒牛肉擔擔麵,和流沙奶皇包。我建議食紅燒牛麵應該好過叫紅燒牛肉擔擔麵, 因為較重口味,但醉嘉美雞就無失望, 好入味, 但份量就細些少。流沙奶皇包夠熱手, 做到流沙效果。
流沙包
紅燒牛肉擔擔麵
醉嘉美雞
2019-09-14
流沙包
醉嘉美雞
2019-09-04 1291 浏览
同朋友去銅鑼灣食飯,諗住搵個靜d又坐得舒服既地方,就㨂左呢間餐廳!呢度座位好寬闊,好舒服,侍應態度好好!人唔多,唔會嘈,又唔會趕人走!食物質素就一般,回鍋肉炒年糕d醬好杰,年糕太厚、蒜泥白肉既蒜太少,唔夠味、四季豆唔錯、天鵝果碟唔記得叫咩,天鵝條頸應該係餅乾做,但係好硬,天鵝身食唔出係咩餡料,好睇唔好食、小籠包ok、賽螃蟹唔知點解會有兩條百力滋,勁奇怪,味道還可以、桂花糕ok的、楊枝甘露好酸好怪!整體黎講,食「環境」就ok
整體黎講,食「環境」就ok
八折了還要三百多元我點了醉雞、牛肉麵、擔擔麵、生煎包1)醉雞如果是六七十元可接受,但是.......九十幾不值得試2)牛肉麵,「八方雲集」的比它還要好,麵淋、牛肉像牛什粉麵的牛腩,一點也沒有台灣的口味3)擔擔麵麵淋,要食的還是去「詠藜園」4)生煎包⋯⋯一字說了「淋」
八折了還要三百多元
我點了醉雞、牛肉麵、擔擔麵、生煎包
3)擔擔麵麵淋,要食的還是去「詠藜園」
4)生煎包⋯⋯一字說了「淋」
2019-08-23
2019-08-17 1173 浏览
銅鑼灣多野食多野揀 今次揀左呢間黎食下,食客唔算多,所以都有位置揀下,間格寬敞,環境舒服,所以唔錯,食物方面,質素都算足料,算是吸引,此外,服務絕對唔錯同非常有禮,所以👍。奶皇包,算是流心吧,外形特別,味道都唔錯,可以試下。嫰雞煨麵,覺得還不錯,都多料。雞同麵既份量都唔少,而且味道都算唔錯,有口感既麵,湯底唔算多味精。鍋貼,味道一般,始終銅貼皮比較厚,所以就唔夠有口感,雖然鍋貼料足,好滿但因為唔係煎既感覺,始終差得遠了。總結味道不錯,環境舒適。服務。

奶皇包,算是流心吧,
外形特別,味道都唔錯,可以試下。

總結

味道不錯,環境舒適。

2019-08-03 1120 浏览
環境舒適 推介一家幾口黎撐枱腳首選推介奶黃包 好流心 落單嘅時候會問你幾時先上菜 我就選擇左最後上 新鮮出爐 熱辣辣 正!海蜇也是值得推介!好爽脆 新鮮甜美 份量也很多!我個人就好鍾意食小龍包不過今次唔知係咪蒸太耐?我覺得d湯就少左!蒸到乾曬仲有黑毛豬扒 唔會炸到好乾好柴!好好食入口即溶的感覺 唔會覺得太熱氣食完都想再食總體黎講好好味!價錢也不貴!我下次都會再過黎食!
環境舒適 推介一家幾口黎撐枱腳

首選推介奶黃包 好流心
落單嘅時候會問你幾時先上菜
我就選擇左最後上 新鮮出爐 熱辣辣 正!

海蜇也是值得推介!
好爽脆 新鮮甜美 份量也很多!

我個人就好鍾意食小龍包
不過今次唔知係咪蒸太耐?
我覺得d湯就少左!蒸到乾曬

仲有黑毛豬扒 唔會炸到好乾好柴!
好好食入口即溶的感覺 唔會覺得太熱氣
食完都想再食

總體黎講好好味!價錢也不貴!
我下次都會再過黎食!

2019-08-03
  • 蟹粉小籠包
  • 流沙奶黃包
2019-07-28 852 浏览
呢日係附近做野,煩緊食乜好聽講都唔錯,一於去試試!由於lunch time,無乜人😂😂🤭個場太大,好似包場咁環境唔錯,氣氛幾好!適合朋友聚會隔離台果幾位靚太都好enjoy🤭點左個夫妻肺片唔錯!幾爽口!辣辣地好正👍🏻擔擔麵!個湯夠香濃👍🏻呢個小龍包!!!!!十分出色!我夠膽講,係香港食左咁多間上海菜!係!最!出!色!皮薄多湯!真係無得頂😋😋😋仲叫左個甜品😂好味!兩個人都飽住出番去!由於太好食既關係我地第日都走左黎食,點左個套餐第二日叫左既野食:四喜烤夫,幾好!以為叫set份量會細d,原來唔係嫁!牛肉麵,勁多牛!煮得岩岩好,唔太老小龍包當然有叫,樓上都有講過今日叫埋生煎包!同樣地有驚喜!好多湯汁!正😋😋一定會再黎食!lunch係CWB黎講,真係高質咁既價錢,環境同食物質素,100分!
呢日係附近做野,煩緊食乜好
聽講都唔錯,一於去試試!
由於lunch time,無乜人😂😂🤭
個場太大,好似包場咁

環境唔錯,氣氛幾好!適合朋友聚會
隔離台果幾位靚太都好enjoy🤭

點左個夫妻肺片

唔錯!幾爽口!辣辣地好正👍🏻

擔擔麵!個湯夠香濃👍🏻

呢個小龍包!!!!!十分出色!
我夠膽講,係香港食左咁多間上海菜!
係!最!出!色!
皮薄多湯!真係無得頂😋😋😋
仲叫左個甜品😂

好味!兩個人都飽住出番去!
由於太好食既關係
我地第日都走左黎食,點左個套餐

第二日叫左既野食:

四喜烤夫,幾好!以為叫set份量會細d,原來唔係嫁!

牛肉麵,勁多牛!煮得岩岩好,唔太老

小龍包當然有叫,樓上都有講過
今日叫埋生煎包!
同樣地有驚喜!好多湯汁!正😋😋
一定會再黎食!lunch係CWB黎講,真係高質
咁既價錢,環境同食物質素,100分!
2019-06-03
  • 蘇式鮮肉小籠包
  • 擔擔麵
  • 高力豆沙
2019-07-17 615 浏览
員工服務一流,銅鑼灣店完全坐得舒適 ,松子魚 每次味道一様好味,雖然店內裝修美觀,最估不到價錢平靚正 ,小籠包薄皮多水,我上一次食的東坡肉價錢非常優惠,螞蟻上樹味道均勻 講多無謂最重要自己食下就知道是否好味好味,個人口味不同,我就覺得非常之好
2019-07-16
  • 松子魚
  • 小籠包
2019-07-14 504 浏览
食物質素幾好,唔錯回鍋肉糖醋魚生啤排骨擔擔麵瓜撈飯蟹小籠包仲有食左幾碟唔記得了~侍應有禮貌又靚女。但係個場好似無冷氣咁,張圓卡位梳化坐到周身痕。希望改善到啦總括黎講,環境影響食慾
食物質素幾好,唔錯
回鍋肉
糖醋魚
生啤
排骨
擔擔麵

撈飯蟹
小籠包
仲有食左幾碟唔記得了~

侍應有禮貌又靚女。

但係個場好似無冷氣咁,張圓卡位梳化坐到周身痕。希望改善到啦

總括黎講,環境影響食慾
2019-07-14
  • 豆沙鍋餅
📍 王家沙花樣年華 黑毛豬扒湯麵 @ $88男朋友算係半個上海人,所以我地成日拍拖都去食上海菜。Friday收工特登去CWB同佢食上海野。 呢一間王家沙未食過,但見餐廳裝修好靚,坐得又舒服,就試下佢。用app book位有折。-王家沙一向予人既old school印象,反而係呢間花樣年華唔係好感覺到。佢行年輕時尚風,水準比以前好食左,價錢都算合理。-小妹有d喉嚨痛,點左個黑毛豬扒湯麵。以炸西班牙黑毛豬代替普通煎豬扒,豬扒炸得好靚,咬落外脆內Juicy,脆身好味又唔油膩,份量都好大份,小妹同男朋友兩個share都夠。個醬有少少辣, 不過唔點都好食。麵條分量堅多,但煮得略為過淋,亦都唔係好掛到汁,有失水準。-地址:銅鑼灣登龍街1-29號金朝陽中心2期Midtown 1樓-推介指數👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻抵食指數👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻(5個👍🏻為滿分)P.S 男朋友係咁搞gag話係啲侍應係靚仔,所以先叫花樣年華lol
📍 王家沙花樣年華 黑毛豬扒湯麵 @ $88
推介指數👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
抵食指數👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
(5個👍🏻為滿分)
2019-06-21
2019-06-29 650 浏览
同事J介紹下 已經第二次光顧 因為:樓底高 服務一流 裝飾藝術感強上海餐廳見過咁潮既bar tender 未約三五知己比你慢慢傾 吾趕時間有遲到既朋友仔都吾緊要 坐底慢慢等 無人吹你無人打擾你 講野講到口乾 吾怕 不時有人幫你加茶加水食物方面 值得一讚反而係佢既甜品豆沙窩餅好熱 甜到適中 皮硊內軟其他食物冇咩特別 依個價錢交足功課比你 OpenRice book 位有9 折 指定時間仲有8 折 送埋25 里數比你 賺到笑啦 咁就一個開心既晚上(J+J+S)
同事J介紹下

食物方面 值得一讚反而係佢既甜品

豆沙窩餅

好熱 甜到適中 皮硊內軟

其他食物冇咩特別 依個價錢交足功課比你

咁就一個開心既晚上(J+J+S)
2019-05-31
2019-06-25 654 浏览
上次預訂枱, 早到了這店接著服務員態度專業有禮, 帶到範寬闊的坐位, 並叫了那醉雞好入味酒味不過重, 擔擔麵香濃而麵質不過冧, 還有其他菜式也很好, 自己試試啦。這次叫外賣, 有它們出場了;鎮江肴肉, 調汁啫喱夾凍瘦肉跟一層薄膏, 切成了一小段的, 一啖入口好很豐富, 還附上切條薑絲跟隨陳醋可吊出另類風格亦全不油腻。三絲油麥菜沙律,切段麥菜爽脆配搭雞絲碎腿帶著咸味及青瓜条絲清新, 配附埋芝麻酱自己加上, 清幽美味。椒鹽小黃魚,兩條全條脆炸的; 與炸碎蒜上, 可要求切件的, 魚肉質鮮嫩帶著魚香, 不多骨; 便是大條骨而肉多易食。脆皮茶皇雞,香皮雞件, 肉厚皮薄與茶葉烤焗了, 很香。黃金蝦球,十分新鮮的大蝦球; 肉彈彈, 蓋上剛剛好的咸旦黃弄成的外蓋, 脆炸了; 非常合當的, 好正啊。
這次叫外賣, 有它們出場了;
鎮江肴肉,
三絲油麥菜沙律,
椒鹽小黃魚,
脆皮茶皇雞,
香皮雞件, 肉厚皮薄與茶葉烤焗了, 很香。
黃金蝦球,
外卖自取
  • 黃金蝦球
  • 鎮江肴肉
  • 三絲油麥菜沙律
2019-06-21 688 浏览
很久之前曾去旺角東站的王家沙吃晚飯,感覺是一點都不好吃。這天朋友請我們在太古城的王家沙花樣年華吃午餐,心中對這店沒什麼期望。這王家沙佔地頗大,裝潢不錯,侍應也有禮貌。朋友點了一個四人套餐,涼菜選了三絲粉皮和脆皮素鵝,小菜選了上海話梅骨,主食點了上海粗炒和揚州炒飯,點心不用選,包括蘇式鮮肉小籠包和鮮肉生煎包,甜點則是高力豆沙球。另外,因為套餐中沒有蔬菜,所以加點了上湯莧菜。三絲粉皮醬汁太少,另外火腿絲、雞絲和青瓜絲份量不多,感覺就是像在吃沒有配料的粉皮。在今天所點的食物中,這三絲粉皮是最失敗的。脆皮素鵝的皮真的很脆,內裏的餡料不算太多,但醮點醋一起吃,也很美味。上海話梅骨味道酸酸甜甜,肉質軟,又煮得入味,是所有食物中最好吃的。上海粗炒、揚州炒飯、生煎包和高力豆沙球不過不失,也算好吃。小籠包皮薄,內裏湯汁也算多,不油膩,也好吃。加點的上湯莧菜有點肥膩,若少下一點油會更好。總括來說,這王家沙的食物比旺角東那家好吃多了,不過我覺得這四人餐澱粉質太多,若多加一碟蔬菜,會更令人喜愛。

這王家沙佔地頗大,裝潢不錯,侍應也有禮貌。
上海粗炒、揚州炒飯、生煎包和高力豆沙球不過不失,也算好吃。
小籠包皮薄,內裏湯汁也算多,不油膩,也好吃。
加點的上湯莧菜有點肥膩,若少下一點油會更好。
2019-06-15 547 浏览
自己真係非常之鍾意食 呢一間王家沙已經食過第二次餐廳裝修好靚坐得又舒服服務員服務都非常之貼心周到不時為你加茶,了解客人需要食咗一個油麥菜沙律同埋蟲草花燉湯用油麥菜嚟做沙律都幾fusion新鮮出爐嘅小籠包白茫茫一片, 好熱呀架湯汁都好多 皮都幾軟熟螞蟻上樹用石鍋上,少少辣好惹味石鍋燒到好熱 有時都好怕燒到都唔熱酸菜魚呀真心推介酸菜魚幾好食,份量都ok又有薯粉做底, 魚塊幾滑,唔過老湯底濃味但唔會好咸,仲有帶少少酸味同麻既感覺我最愛推介 黑松露芋泥酥天鵝造型,黑松露同芋泥超級夾第一次食已經深深愛上咗佢又靚又好睇真係唔捨得食
自己真係非常之鍾意食 呢一間王家沙
已經食過第二次

餐廳裝修好靚
坐得又舒服
服務員服務都非常之貼心周到
不時為你加茶,了解客人需要

食咗一個油麥菜沙律同埋蟲草花燉湯

用油麥菜嚟做沙律都幾fusion

新鮮出爐嘅小籠包
白茫茫一片, 好熱呀架
湯汁都好多 皮都幾軟熟

螞蟻上樹
用石鍋上,少少辣好惹味
石鍋燒到好熱 有時都好怕燒到都唔熱

酸菜魚呀

真心推介
酸菜魚
幾好食,份量都ok
又有薯粉做底, 魚塊幾滑,唔過老
湯底濃味但唔會好咸,仲有帶少少酸味同麻既感覺

我最愛推介
黑松露芋泥酥
天鵝造型,
黑松露同芋泥超級夾
第一次食已經深深愛上咗佢
又靚又好睇真係唔捨得食
  • 酸菜魚
2019-05-27 510 浏览
假日和朋友一同聚聚餐 首選銅鑼灣,選了王家沙,開頭找不到地方 原來在叫登龍街的地標 附近很多 中日食店。 而店鋪就係一幢商廈,進店個 環境很開揚。樓底高沒有 壓迫感。之後侍應帶了我們4人坐了梳化區,侍應很有禮貌說幫幫你們加加茶。之後選了餐單的涼菜 鎮江肴肉 雞絲粉皮 脆皮素鵝 小籠包 餃菜蝦的煎餃子 生煎包 鍋貼 咸粢飯 擔擔麵 上海粗炒連 炸豬扒 炸乳鴿 蔥爆牛肉 奶黃包。 我們看了數次, 應該差不多 叫了最出名的食物。 感覺有點多, 但也想食最後都叫了。食物開始上來了 肴肉粉皮 素鵝 第一口已經刺激了個味蕾, 很快就清哂涼菜了, 之後陸續有上咗小籠包餃子 粢飯, 食食下發現手指都污糟了, 終於明白 侍應 開頭自動畀咗濕紙巾我哋, 明白了。開始要上啲大件嘅食物 乳鴿 粗炒 豬扒, 但擔擔麵都到了 開始發現張檯唔夠擺, 是應主動幫忙 分了4小碗, 真心說很體貼 100 零一分。最後還有一道小菜, 推介了蔥爆 牛肉, 改為試試店舖最新出的蔥爆和牛, 真心冇中伏。 侍應 放了一個石鍋在枱面, 其後介紹他手上的碟子和牛, 是生肉 很有層次感 雖然唔識食 但睇落去真係好有層次 有冇血水。 侍

最後還有一道小菜, 推介了蔥爆 牛肉, 改為試試店舖最新出的蔥爆和牛, 真心冇中伏。 侍應 放了一個石鍋在枱面, 其後介紹他手上的碟子和牛, 是生肉 很有層次感 雖然唔識食 但睇落去真係好有層次 有冇血水。 侍應很快手 把 京蔥 和牛放落石鍋內。 兜嚟兜去 逐點逐點加醬油 肉香的味道即刻鮮現出嚟, 介紹配埋呢個薄餅包著來吃, 終於明白 靚牛肉嘅質感 係唔會有根 唔會咬到牙都軟 無花無假 哈哈。

最後所有嘢東西都吃完了 另一位侍應問 幫你起個甜品好嗎。 最後我哋四個都呆了 也一齊點頭 說好。 侍應說幫我做夠四件 我們也點頭了 真係好好。佢 一題先醒起有個飯後甜品 幫我們留起咗。體貼

今日很愉快 由進門第一刻 坐低第二刻 食緊嗰刻 餐廳的員工服務都做得很好 很親切。
感謝這些員工

2019-05-25
庆祝纪念
纪念日
2019-05-26 453 浏览
点了水煮牛肉,居然说牛肉没有,但是更贵的水煮和牛有! 好吧。点了菜,各种包子吃完了也没见到水煮和牛。而这时餐馆里只有3桌客人。催了3次,服务员很不耐烦地说:因为要等你的头台吃完了我们才上主菜呀!我也无语了。。。服务到这个水准,是真心不管客户的意见了。I ordered hot pepper beef, and waiter said no beef is available.... except the more expensive Japanese wagyu beef! right... so I ordered, and we finished the various dumplings, still jo beef in sight. there were only 3 tables in the restaurant, so it wasn't due to overcrowding. I had to chase 3 different staff. finally one said impatiently: we need to wait for you to

I ordered hot pepper beef, and waiter said no beef is available.... except the more expensive Japanese wagyu beef! right... so I ordered, and we finished the various dumplings, still jo beef in sight. there were only 3 tables in the restaurant, so it wasn't due to overcrowding. I had to chase 3 different staff. finally one said impatiently: we need to wait for you to finish appetizers before we put in order for the main dishes. REALLY! so we should really sit and wait till we are hungry again before having the main dishes? The service of this level obviously doesn't care what customers think. Just so you know. good luck