2019-08-22 46 浏览
聽聞這裏的下午茶有任食雞翼,雖然排了半個鐘頭隊,但都值得的,坐下便點了一個雞髀餐跟奄列,再加無限瑞士雞翼。還有就是餐廳推介的滑蛋叉燒蝦仁飯。先來滑蛋叉燒蝦仁飯,蛋算是滑嘟嘟,配上飯一齊吃也是滋味,不過最可惜的是醬汁比較少。之後便是雞髀配奄列,由於我們已有了瑞士汁雞翼,所以便試它的炸雞脾,雞髀炸得鬆脆,而且肉質亦都很嫰滑。之後便是雞翼盛宴,瑞士雞翼炆得連雞翼尖亦是入口即溶化,而且十分入味,我由於是雞全翼的關係,所以我們也不能添吃太多,最重要是吃的時候感覺良好。配上一杯紅豆冰,大概是香港人最嚮往的茶餐了。

2019-08-20 45 浏览
這裏在南豐紗廠3樓,平時假日會有很多人,好彩我們今日是平日來,所以不用排隊,這裏都是以茶餐廳的方式去做。點了這裏的推介,咖喱豬扒飯和肉絲炒麵。我相信這裏的肉絲炒麵應該是全港唯一的茶餐廳會用這樣的方式去呈現。啲炒麵是造成一個個的,而且有五大個。再加上一大碗肉絲汁,真的很特別。再來的咖喱吉列豬扒飯就不是什麼特別的,但就是特別的大,過多份量的飯和大大塊豬扒,再加上大大碗的汁。這絕對是大部份男生夢寐以求的碟頭飯了,最重要的是很香的咖喱汁和炸得香脆的豬扒令人食指大動。雖然這裏的位置真的不就腳, 但如果要過來南豐紗廠,便一定要順道上來試試看。

點了這裏的推介,咖喱豬扒飯和肉絲炒麵。

再來的咖喱吉列豬扒飯就不是什麼特別的,但就是特別的大

2019-08-18 32 浏览
今日去左南豐紗廠扮偽文青比上幾個月黎 多左好多食肆見到王牌冰室都幾多人排隊好似幾吸引咁 於是就排埋一份諗住試下等左唔洗十分鐘就有位店內裝修簡潔 又帶點懷舊既味道最鐘意佢個「是是旦旦叉燒蛋飯」既燈飾地道得黎不失風格黎既時候係下午菜時間所以可以選擇要午市粉麵飯/茶餐先要左香蔥油雞撈公仔麵公仔麵煮得剛好乾身 唔會太稔太濕配香蔥食好香雞扒肉嫩滑juicy 份量都算幾多當然要叫呢到既招牌菜 牛乳滑蛋叉燒蝦仁雙併飯炒蛋好滑蝦仁大大隻 爽脆彈牙叉燒薄身多汁 食落甜度適中好開胃 好快就食哂成個飯黎到冰室當然仲要試下佢既茶餐瑞士雞翼係雞全翼 好大隻瑞士汁好香而家下午茶同晚飯時段仲可以無限任食雞翼控必食西多士亦都係香港冰室既名物但流心芝士西多士就真係好少見芝士同西多士都幾match最後要讚一讚佢杯奶茶 茶味夠香Like!
今日去左南豐紗廠扮偽文青

但流心芝士西多士就真係好少見
芝士同西多士都幾match

最後要讚一讚佢杯奶茶 茶味夠香
Like!
南豐紗廠活化後變咗個文青打卡好去處🤩開咗咁耐都未去過趁星期日放假就過去行下食個Late Lunch見到呢間冰室都幾多人排隊就試下啦😝都好快15分鐘入去到由於Menu上有太.多.選.擇!最後決定跟佢嘅皇牌推介點餐😆同朋友Share嚟食常餐D. 王牌特濃沙爹牛肉公仔麵牛肉好淋冇筋、湯底一個字「濃」!啱晒我朋友呢啲重口味食肉獸🤣跟餐仲有炒蛋多士呢個組合冇得輸蛋炒得好滑火喉啱啱好😋王牌推介. 特濃牛乳炒滑蛋叉燒蝦仁雙拼飯見到附近好多客都係食呢個飯緊係要叫嚟試下🤣個蛋真係好滑好滑唯一美中不足係豉油汁唔夠多同濃味下次再食問下可唔可以多汁先🤤瑞士汁炒牛河呢個都唔錯炒得啱啱好一啲都唔油亦唔會過咸👌🏻瑞士雞翼本身想加錢要任食雞翼但可惜可能太晏所以冇晒啦😭唯有單點試下啦雞肉好嫩滑入味唔會好似有啲冰室咁煮到鞋烚烚椰汁紅豆冰、凍奶茶去到冰室必點紅豆冰😍!❤️❤️❤️超好飲~~大推!紅豆蓉俾得好爽手而椰汁都好濃郁😜凍奶茶都好飲食完已經超級飽🤪出去發現原來餐廳有埋王牌冰茶有好多特色飲品下次過嚟再試~
南豐紗廠活化後變咗個文青打卡好去處🤩
開咗咁耐都未去過
趁星期日放假就過去行下食個Late Lunch
見到呢間冰室都幾多人排隊就試下啦😝
都好快15分鐘入去到

由於Menu上有太.多.選.擇!
最後決定跟佢嘅皇牌推介點餐😆
同朋友Share嚟食

常餐D. 王牌特濃沙爹牛肉公仔麵
王牌特濃沙爹牛肉公仔麵

牛肉好淋冇筋、湯底一個字「濃」!
啱晒我朋友呢啲重口味食肉獸🤣

唔會好似有啲冰室咁煮到鞋烚烚

椰汁紅豆冰、凍奶茶
椰汁紅荳冰
凍奶茶

去到冰室必點紅豆冰😍!
❤️❤️❤️超好飲~~大推!
紅豆蓉俾得好爽手

下次過嚟再試~
下午茶
特濃牛乳炒滑蛋叉燒蝦仁雙拼飯
2019-08-17 44 浏览
今次黎到甘岩係新店開張做緊瑞士雞翼$16 2隻任食叫左2份,係全翼黎,瑞士汁好濃好入味吖。叫左常餐(E)蕃茄牛肉通粉佢寫住蕃茄我仲以為係蕃茄湯底黎到原來係羅宋湯底,my飛佛牛肉好林,小朋友都食到。炒蛋配多士見到好多食客枱上有有一碟肉絲炒面於是都叫左一碟黎食。脆炸肉絲炒面面同汁係分開上架,6個圓柱形面餅,咬落脆卜卜,一啲都唔油膩,個汁非常足料:冬菇,芽菜,肉絲同韮黃味道都唔錯。叉燒蝦仁炒滑蛋飯滑蛋似芙蓉蛋叉燒唔肥唔瘦剛剛好,蝦都大隻爽口的。
今次黎到甘岩係新店開張做緊瑞士雞翼$16 2隻任食
叫左2份,係全翼黎,瑞士汁好濃好入味吖

叫左常餐(E)蕃茄牛肉通粉
佢寫住蕃茄我仲以為係蕃茄湯底黎到原來
係羅宋湯底,my飛佛
牛肉好林,
小朋友都食到。

炒蛋配多士

見到好多食客枱上有有一碟肉絲炒面
於是都叫左一碟黎食。

脆炸肉絲炒面
肉絲同韮黃味道都唔錯。

叉燒蝦仁炒滑蛋飯
滑蛋似芙蓉蛋叉燒唔肥唔瘦剛剛好,蝦都大隻爽口的。

2019-07-28
  • 脆炸肉絲炒麵
2019-08-16 71 浏览
終於有機會來到南豐紗廠,一直聽說這裏是文青聚集地,就讓我當一天偽文青吧吃的選擇也不少,個這家特別多人排隊,那就試試這家吧!裝修也挺有特式,是懷舊一下點了這裏的招牌菜,分別是叉燒炒滑蛋蝦仁飯($58),還有肉絲炒麵($52)繁忙時間會等久一點,但為了美食,等一下也是可以的,哈哈傳說中的滑蛋飯真的跟照片一樣滑蛋很嫩滑,叉燒也蠻好吃飯量很多,其實一碟就已經夠兩個人吃了!肉絲炒麵也不錯,本來我不抱甚麼期望,但吃下去很有驚喜首先是賣相好看,再來是一個一個小的麵餅很特別,一口就可以吃掉最後還喝了焦糖奶蓋鐵觀音和奶蓋草莓🍓甜甜的,芝士很濃郁,鐵觀音較好喝呢個價錢黎講真係超扺食!五十幾蚊有呢個質素既飯去邊度搵

繁忙時間會等久一點,但為了美食,等一下也是可以的,哈哈

傳說中的滑蛋飯真的跟照片一樣
滑蛋很嫩滑,叉燒也蠻好吃
飯量很多,其實一碟就已經夠兩個人吃了!

肉絲炒麵

肉絲炒麵也不錯,本來我不抱甚麼期望,但吃下去很有驚喜

焦糖奶蓋鐵觀音&奶蓋草莓

呢個價錢黎講真係超扺食!五十幾蚊有呢個質素既飯去邊度搵
焦糖奶蓋鐵觀音&奶蓋草莓
  • 特濃牛乳炒滑蛋叉燒蝦仁雙拼飯
2019-08-15 89 浏览
南豐紗廠經過活化後,成為荃灣區的最新打卡熱點,雖然翻新後,紗廠的內部裝修較為現代化,但仍保留了不少古物。趁住小孩子放暑假,今天一家來到南豐紗廠閒逛。逛完街當然要醫肚,老公選了三樓的「王牌冰室」食晚飯。餐廳的裝修同樣復古,一進門就見到大大的霓虹燈牌,寫著《是是旦旦叉燒蛋飯》,甚是吸睛。食物的種類頗多,一般茶餐廳有的這裏都有。《沙薑雞半隻》$88套餐有飯和湯,雞很大隻,半隻都很大碟,沙薑味濃郁,雞肉嫩滑。《肉絲炒麵》$58這個炸麵很特別,分開一個個炸,共有六球,方便客人食,炸麵口感鬆脆,芡汁有豬肉絲和韭黃, 把芡汁淋在炸面上,又脆又軟,豐儉由人。讚。《火腿仿鮑通粉+炒蛋+油多》$38阿仔最愛通粉,就算食足三餐都不會厭,雖然是最普通的食物,但不是間間都煮得好食的。這裡的火腿通味道正常,炒蛋加了牛乳,口感更幼滑,還有淡淡的牛油香味。甜品很特別,有洛神花凍和桂花凍,兩款味都是我喜歡的,所以叫晒兩款,洛神花凍帶點酸,開胃消滯。

食物的種類頗多,一般茶餐廳有的這裏都有。
《沙薑雞半隻》$88

《肉絲炒麵》$58

《火腿仿鮑通粉+炒蛋+油多》$38

2019-08-11
茶餐廳嘅價錢,配合一絲不苟嘅懷舊冰室設計,充滿舊日情懷,未食嘢已經有啲鍾意呢度。 我哋三行人行完紗廠一圈,去到3樓見到呢間咁靚嘅王牌冰室,門口售賣啲茶飲又咁有特色,好快就一致決定入去食晚餐。我揀咗我每逢去冰室必食嘅瑞士雞翼公仔麵,加多$4 轉做我以前成日食嘅福麵,好懷念。瑞士雞翼好正,咸甜平衡剛剛好,不過如果再淋一啲我就更鍾意!  兩位朋友就話要嗌中式小菜同碟頭飯,真係好麻甩。不過原來呢度嘅炒滑蛋叉燒蝦仁雙拼炒飯係王牌,用咗特濃牛乳去炒,朋友畀我試咗啖,啲蛋真係特別好食。蝦仁大大隻,好足料。另一位朋友食嘅係西檸雞,啲西檸甜酸調校得好好,又炸得夠脆,個餸$68,加多$15 就有飯、湯同飲品。其實咁靚嘅環境,影相打卡都好正,啲嘢食仲要咁平。雖然跟餐有嘢飲,但最後我哋都係忍唔住喺店外嘅茶飲counter 嗌咗3杯,包括:清香桂花凍普洱、王牌鮮果茶、黃金奶蓋。最吸引我嘅係杯黃金奶蓋觀音王!奶蓋飲得多,但將咸蛋黃加入奶蓋呢度應該係第一間,我冇理由唔試。咸蛋黃嘅味道撞落奶蓋,原來都幾夾,配合個清香嘅茶底,濃郁但唔會膩。食完飲埋嘢人均都係約$70+30 = $100 咋。我只會勸大家一句:小心上癮。

瑞士雞翼公仔麵餐

兩位朋友就話要嗌中式小菜同碟頭飯,真係好麻甩。

特濃牛乳炒滑蛋叉燒蝦仁雙拼炒飯

西檸雞套餐

王牌鮮果茶、清香桂花凍普洱

黃金奶蓋觀音王

我只會勸大家一句:小心上癮。

黃金奶蓋
王牌鮮果茶、清香桂花凍普洱
黃金奶蓋觀音王
黃金奶蓋
2019-08-13 55 浏览
食物一般,等位等了30分鐘,等食物等了20分鐘,剛巧我坐在收銀機旁,只有一位顧著打手遊麻雀的店員在遙遠地幫我們下單,還要我們把吃的東西叫出黎,然後又聽錯,下錯單,叫七喜竟然聽作麥皮,又不肯走過來餐牌上的食物多是照騙,尤其是王牌沙嗲牛肉麵,雖然不算得上難吃,但和期望實在有很大落差

2019-08-12 60 浏览
食物一般般,但勝在夠近,所以都幫襯左幾次。但係最近一次去就係最後一次啦, 一早起身我地三位好心情咁去食早餐,都等一陣終於排到我哋啦,咁我哋就話要四座卡位都好合理啦,點知個職員突然張張枱俾咗後面嗰四位咁我哋就問佢點解,我哋等左好耐佢哋先啱啱到? 佢話三個人喺繁忙時間只可以搭枱加張圓瞪!有冇搞錯咁我地話佢至少都要同我地講聲先,跟住佢仲黑我哋面走咗去冇理我地我好唔明白點解為咗要做多一餐早餐嘅生意要用啲咁樣嘅態度去得罪啲客人? 諗返起都好嬲呀

2019-08-11 41 浏览
週六同朋友黎南豐紗廠行吓街,去到展覽見到一代紗廠嘅形成及落幕,不禁感嘆依家時代發展迅速餐廳保留着傳統特色嘅裝修,但門外又有潮流特飲。首先我哋入咗去食嘢先最吸睛👀嘅就係場上貼着一張寫着加$16任食瑞士雞翼,無限添加瑞士雞翼略嫌瑞士汁不夠濃郁,而且有少許偏甜,雞翼size尚算大隻。以任食價錢來講,都叫做唔錯。炸脆肉絲炒面 麵餅好特別,炸到一個又一個。炸得香脆可口肉絲汁味道濃郁。鹹蛋蒸肉餅即叫即蒸大約等20至25分鐘左右,食落熱辣辣同幾軟淋,沒用過多鬆肉粉。食完之後出咗門口買咗杯 - 清香桂花凍鐵觀音桂花味幾香而且茶底味道濃郁,好啱我口味,店員仲好細心問我,洗唔洗要少冰少甜

餐廳保留着傳統特色嘅裝修,但門外又有潮流特飲。
首先我哋入咗去食嘢先

炸脆肉絲炒面
麵餅好特別,炸到一個又一個。炸得香脆可口
肉絲汁味道濃郁。

鹹蛋蒸肉餅

食完之後出咗門口買咗杯 - 清香桂花凍鐵觀音
2019-08-11 32 浏览
南豐紗廠開咗咁耐都係第一次嚟原來除咗有唔同嘅影相位仲有文青小店同埋唔同嘅餐廳影相影到攰就去咗呢王牌冰室食飯脆炸肉絲炒麵 $52呢個脆炸肉絲炒麵唔係度度都有得食有六個炸脆麵 真係炸得好脆好香口仲有一大碗芡汁 覺得入面都有好多配料有菇同肉絲等特濃牛乳炒滑蛋叉燒蝦仁雙拼飯 $58呢個飯真係超級大份牛乳炒滑蛋好滑溜叉燒同埋蝦都分量都幾多個飯仲落咗好多汁一啲都唔dry夜飲嗌咗紅豆冰同埋龍鳳檸七原來特飲都只係加五蚊好抵飲食完出到去見到隔離仲有買手調飲品天氣咁熱就順便買多兩杯行住飲焦糖奶蓋東方美人 $35第一次是焦糖奶蓋焦糖味好濃郁必試王牌鮮果茶 $38鮮果茶夠大杯
南豐紗廠開咗咁耐都係第一次嚟

焦糖味好濃郁
必試

王牌鮮果茶 $38
鮮果茶夠大杯
南豐紗廠活化後都黎過幾次,不過第一次係呢度食野,見到呢間冰室最旺場,人氣唔錯🙂兩點黎到都係咁多人,好在唔洗等位😂呢度嘅選擇同其他冰室一樣應有盡有,冰室外仲開埋手搖飲品店,係革新與懷舊嘅相融~不過小菜小夜晚先有,今次食唔到有啲可惜🧐見到menu有點任何套餐加$16可以任食瑞士雞全翼,我地二話不說即刻點左😋✨瑞士雞全翼 套餐+$16加左兩份,一開始上左四隻先,係雞全翼黎,每人食兩隻已經值回票價,但略嫌唔夠腍,瑞士汁味道調教得唔錯,甜得黎唔會死鹹~✨炸脾薯條套餐 $38雞脾外皮炸得金黃酥脆,灑上椒鹽粉,完全唔覺油膩。雞肉亦腌的非常入味!雖然好!邪!惡!不過真係忍唔住要食✨王牌✨叉燒炒滑蛋飯 $54滑蛋多到見唔到啲飯,滑蛋應該加入大量牛奶去炒,完全唔會孩口,叉燒有7-8件,再淋上甜鼓油配飯,真係平凡中嘅極品🤣✨右:桂花東方美人珍珠奶茶 跟餐+$15好少手搖飲品店會提供桂花味飲品,好特別,飲落有桂花瓣,淡淡嘅清香,珍珠有咬口,東方美人係紅茶,但紅茶味略淡,整體黎講加$15都值得一試!

✨瑞士雞全翼 套餐+$16

✨炸脾薯條套餐 $38

✨王牌✨叉燒炒滑蛋飯 $54

✨右:桂花東方美人珍珠奶茶 跟餐+$15
2019-08-10 63 浏览
星期六約咗朋友黎南豐紗扮文青, 食下野影下相行下街, 黎到"王牌冰室"裝修得幾特別, 懷舊冰室風格, 見到個滑蛋吸引咗我。 餐廳門口已經排長龍, 都幾多人, 好彩等咗一陣就位了。🔸蔥油豬扒撈公仔麵勁多蔥粒, 色香味俱全, 蔥油同公仔麵真係好配, 味道唔會過鹹, 豬扒香脆肉質夠淋, 唔會乾柴柴。🔸叉燒蝦仁沙滑蛋飯見到餐廳大大張相幾吸引, 睇黎係招牌食物當然試下啦, 見到滿滿既滑蛋, 勁足料既大蝦介同叉燒, 滑蛋確實炒得好滑, 襯哂白飯一齊食正哂👍🔸流心芝士西多第一次食芝士饀西多幾特別, 一砌開勁流心, 有少少似加咗咸蛋咁流沙, 再加埋西多專屬既糖漿, 一咸一甜又幾夾, 值得一試⭐食飽諗住行過隔離買杯野飲, 邊行邊睇繼續扮文青😂🔸王牌水果茶水果茶最重要夠唔夠水果味, 茶膽夠唔夠味, 佢兩樣都做到, 重點係勁大杯, 甜度同冰塊可因應自己喜好要求, 我唔鍾意太甜就叫咗微甜, 啱哂我口味。🔸焦脆奶蓋平時唔太飲太奶既飲品, 估唔到呢杯又幾合我口味, 面有焦糖味, 中間有芝士奶蓋, 再加鐵觀音茶, 又幾好飲喎!

🔸蔥油豬扒撈公仔麵

🔸叉燒蝦仁沙滑蛋飯

🔸流心芝士西多

食飽諗住行過隔離買杯野飲, 邊行邊睇繼續扮文青😂

🔸王牌水果茶

🔸焦脆奶蓋
2019-08-10 24 浏览
蝦仁炒蛋滑飯超級好食👍🏻👍🏻👍🏻炒蛋好嫩身,炒得岩岩好👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻蝦仁亦都非常彈牙👍🏻👍🏻再加埋上面淋左少少美極👍🏻👍🏻👍🏻🤭好快就可以清左一碟🤭🤭芝士白汁雞皇焗意粉值得推薦👍🏻👍🏻👍🏻非常濃郁既芝士味👍🏻👍🏻👍🏻而且雞肉食落好嫩口👍🏻👍🏻👍🏻重點係65蚊,份量都非常充足👍🏻👍🏻👍🏻開頭驚兩個人唔夠飽,所以叫多左個清炒時菜,佢有幾款菜可以簡,最後我地簡左菜心。菜心味道就不過不失,但係68蚊黎講,都好抵,份量比一般冰室多而另一個要推薦既地方、就係飲品👍🏻👍🏻👍🏻依到既特飲有 可樂煲薑飲👍🏻👍🏻👍🏻其實佢都仲有樂多特式菜飲、可以飲但由於我地太遲去食😢飲品個邊已經收左工但依間冰室絕對推薦,食物好食,而且環境寬落,唔似平時既冰室,啲位好窄
蝦仁炒蛋滑飯

芝士白汁雞皇焗意粉

而另一個要推薦既地方、就係飲品👍🏻👍🏻👍🏻

依到既特飲有 可樂煲薑飲👍🏻👍🏻👍🏻

其實佢都仲有樂多特式菜飲、可以飲

但由於我地太遲去食😢飲品個邊已經收左工