2019-03-03 430 浏览
黎到何超蓮開果間網紅店?😂😂唔太肚餓就冇叫面試下d小食土鳳梨蘆薈特調 $2️⃣5️⃣都重菠蘿味唔係好假果d藥水味 不過真係太太甜了 唔記得左叫微糖麻辣鴨血 $3️⃣2️⃣我係勁鍾意食鴨血既 鴨血大大舊 仲有d藥材味還不錯👍👍滷豬腸豬耳 $3️⃣8️⃣🐽🐷滷水甜不辣 蘿白 百頁 $3️⃣8️⃣甜不辣好qq彈牙 有咬口 我like 一共$1️⃣3️⃣3️⃣免加一朋友叫左佢地招牌牛肉面真係覺得比較普通喇加上價錢較貴 未必有下次
黎到何超蓮開果間網紅店?😂😂

朋友叫左佢地招牌牛肉面
真係覺得比較普通喇
加上價錢較貴 未必有下次
2019-03-02 471 浏览
名媛係台灣引入的牛肉麵餐廳難得經過灣仔就去試一試好彩lunch hour 前去到原來都幾多人等位👬👬🐮玖五牛肉麵4款口味可以選:蕃茄,紅燒,麻辣,乾拌麵可以改選冬粉 肉都有六款可以選例如招牌三合一,牛筋麵,牛肉麵🍲份量唔算小 牛肉有好多件入口都鬆軟 炆得都臨 但唔濃味冬粉口感似米粉 唔太好食 唔太適合做牛肉麵同湯底比較淡 唔濃牛肉味 🥙豆魚 ($32)好特別的菜式係腐皮卷住一些芽菜上面淋左些甜甜麻醬形狀真係好似一條魚咁腐皮超脆 芽菜爽口加埋個醬好夾🥤lunch hour 飲品半價試左個冬瓜檸檬珍珠茶甜度剛好珍珠偏硬 可以再軟些
名媛係台灣引入的牛肉麵餐廳
難得經過灣仔就去試一試
好彩lunch hour 前去到
原來都幾多人等位👬👬

🐮玖五牛肉麵
4款口味可以選:蕃茄,紅燒,麻辣,乾拌
麵可以改選冬粉
肉都有六款可以選
例如招牌三合一,牛筋麵,牛肉麵
蕃茄湯底牛肉麵

🍲份量唔算小 牛肉有好多件
入口都鬆軟 炆得都臨 但唔濃味
冬粉口感似米粉 唔太好食 唔太適合做牛肉麵
同湯底比較淡 唔濃牛肉味
紅燒牛肉麵配冬粉

🥙豆魚 ($32)
好特別的菜式

試左個冬瓜檸檬珍珠茶
甜度剛好
珍珠偏硬 可以再軟些
2019-02-28 269 浏览
好正宗有水準嘅台式野食,最可惜我叫錯左麻醬麵(我以為嘴痹嗰隻麻,點知係花生醬嗰種麻)所以我回憶還好,不過會值得再去,下次揀啱同繼續加冷盤小食先 🤪飲嘅係珍珠奶茶,飲管無用膠所以有加分。餐牌睇多陣先明,幾有創意~
🤪
飲嘅係珍珠奶茶,飲管無用膠所以有加分。
餐牌睇多陣先明,幾有創意~

2019-02-24 354 浏览
哩間絕對唔係坊間果啲普通既牛肉麵店,因為佢地啲牛肉真係有返現咁上下質素。唔止味道夠,而且有咬口,難得係份量都唔少。另外啲小食指要讚下,特別係果碟鴨血,台灣既鴨血真係無得輸,好正!
  • 麻辣鴨血
2019-02-23 229 浏览
賭王千金開既台灣牛肉麵店 估唔到又幾好食喎😋湯底同牛肉有得揀紅燒、麻辣同蕃茄作為三哥蕃茄湯死忠既我 梗係揀蕃茄味啦😌麵條仲有得揀軟同硬 加唔加辣都仼你揀👍🏻為咗試原味 我揀咗硬麵條同犧牲咗唔加辣既機會☹️ 碗麵上到枱 d蕃茄同牛肉味立刻撲鼻🤩超香首先飲一啖湯底😃好好飲 好濃牛肉味酸度咸度恰當好處 而且熱辣辣非常暖胃麵條既硬度合我荷車 份量都算幾多牛筋炆得超腍😍😍膠質感覺大大提升最扺讚係d牛肉 非常軟嫩而唔會過老同鬆散😯舊蘿蔔都唔可以睇少😆😆浸到入哂味好好食朋友嗌咗紅燒牛肚麵 不過牛肚唔夠腍😩湯底都唔夠我個碗咁好飲原來以為千金小姐只係純粹開鋪儲經點知又做得幾好喎🤔會再去食
賭王千金開既台灣牛肉麵店 估唔到又幾好食喎😋
湯底同牛肉有得揀紅燒、麻辣同蕃茄
作為三哥蕃茄湯死忠既我 梗係揀蕃茄味啦😌

紅燒牛肚麵
蕃茄半筋半肉麵🍅🍜
  • 蕃茄半筋半肉麵
2019-02-20 197 浏览
我一向很喜歡食台灣牛肉麵, 肉質湯底麵條每樣都非常重要何家千金代理的 台灣牛肉麵餐廳, 氣勢如虹, 本來這間餐廳在台灣已經有一點的名氣, 將他帶到嚟香港一定要試試佢一坐低看到餐牌的價錢 我覺得也不便宜, 但係如果好吃的話這個價是沒問題的我選擇了半筋半肉, 意思是一半牛筋一半牛肉麵來到 我習慣第一啖一定是喝湯先, 湯味濃, 味道都很足夠, 牛肉也很入味, 很大嚿也不會煮到好韌, 麵條也十分彈牙, 果然是名不虛傳難怪一開鋪嘅時候已經有好多人去食估唔到原本台灣有名氣的拉麵店嚟到香港 仍然能保持水準! 負面的分量和價錢成正比因為份量真的很多, 我都差點吃不完下次會再來試試其他的菜式
我一向很喜歡食台灣牛肉麵, 肉質湯底麵條每樣都非常重要

我選擇了半筋半肉, 意思是一半牛筋一半牛肉

因為份量真的很多, 我都差點吃不完

下次會再來試試其他的菜式

2019-02-16 319 浏览
我已經吃過幾次這間店的牛肉麵,感覺質數都不錯,配套都也是很好的,最近還加裝了紅外線消毒機供吸管,環境也是ok。但如果能給我提供一些意見,麵的質感是不錯的,但如果價錢能再調低一些就更是好了,更能提升牛肉麵的性價比,另外感覺份量是不太夠,如果能如一些拉麵店提供(替玉)或加麵,那一定會更受歡迎了吧。客戶總喜歡吃得飽而價錢不會過高吧。 希望老闆可以看到這些寶貴意見喔。 祝生意興隆 為我們希來一點更好的美食 謝謝🤤
紅燒牛肉麵
紅燒牛肉麵
2019-02-16 190 浏览
數月前曾經來過,頗驚喜的美味...回味無窮今天再次途經,食指大動...再度點選牛筋麵,蕃茄湯底,要求減少麵的份量...牛筋品質依然好,夠冧,夠彈牙,重骨膠原,但份量好像少了⋯⋯湯底卻比上次偏咸,沒有什麼蕃茄味道,蘿蔔有根,不好吃......很失望麵,沒有減少份量,質地感覺普通......不太出色至於飲品,沒有點選喜愛的甘橘蜂蜜茶,怕太高糖份,改選凍〇茶,少甜,味道平常.....奇怪,怎麼水凖似有點跌,難保持 !題外話,某名人効應的越南粉,每次去都無失望,水準保持
數月前曾經來過,頗驚喜的美味...回味無窮
今天再次途經,食指大動...
再度點選牛筋麵,蕃茄湯底,要求減少麵的份量...
牛筋品質依然好,夠冧,夠彈牙,重骨膠原,但份量好像少了⋯⋯
麵,沒有減少份量,質地感覺普通......不太出色
奇怪,怎麼水凖似有點跌,難保持 !

題外話,某名人効應的越南粉,每次去都無失望,水準保持
2019-02-10 318 浏览
何超蓮開既牛肉麵店。玖五!! 呢間店位於銅鑼灣但其實佢都唔係銅鑼灣嘅旺區而係近灣仔㗎,所以喺銅鑼灣出口行5至10分鐘左右啦叫咗個紅燒半筋半肉牛肉麵,肉真係好大嚿,而且炆到好淋,啖啖都係入口即溶嘅軟骨, 都幾考功夫!!二牛肉個部份都係炆到好入味好淋紅燒本身餐牌話係辣嘅,但係食落去一啲都唔辣~麵條係比較粗身同埋都比較硬身,所以會好有咬口跟住仲叫咗個豆魚,佢係用腐皮包住蔥同埋芽菜跟住再淋上花生醬,外型好似一條魚咁,所以就叫做豆魚。因為有芽菜所以好脆,而且花生醬都出奇地夾

紅燒本身餐牌話係辣嘅,但係食落去一啲都唔辣~
麵條係比較粗身同埋都比較硬身,所以會好有咬口
半筋半肉牛肉麵
豆魚
三合一牛肉麵
  • 紅燒招牌三合一
  • 紅燒半筋半肉麵
2019-02-08 207 浏览
今日放假,特登去試食,諗住台灣出名,應該唔會差,點知真係超失望點咗招牌三合一麵,我揀咗麻辣湯同冬粉,麻辣湯一D都冇麻辣味,只有辣,而冬粉跟本就好似粉絲咁,一D都唔好食而小食鹽酥雞,更加唔得,淡而無味,仲要收$38得幾粒

而小食鹽酥雞,更加唔得,淡而無味,仲要收$38得幾粒
2019-02-08
午餐
2019-01-27 199 浏览
✨玖五牛肉麵✨就在銅鑼灣和灣仔交界處!交通超級方便!點了招牌的三合一,有牛肉,牛筋還有牛肚🐂🐂🐂!料勁多!根本食不完!而且牛筋好好吃啊!麵條是手擀麵,我鍾意食硬面,所以覺得還挺有嚼勁佢地既自製酸菜都好吃!還有值得一提的是他家的滷豬大腸!很鮮美好吃的!但是豬血糕就很普通奶茶就很一般,些許甜膩,珍珠也超硬不過朋友點了冬瓜茶,佢話都幾好飲😽
✨玖五牛肉麵✨就在銅鑼灣和灣仔交界處!交通超級方便!
點了招牌的三合一,有牛肉,牛筋還有牛肚🐂🐂🐂!料勁多!

佢地既自製酸菜都好吃!
奶茶就很一般,些許甜膩,珍珠也超硬

不過朋友點了冬瓜茶,佢話都幾好飲😽
2019-01-27 264 浏览
收工同閨蜜唔知食乜好,就去左試下何家千金上年開的牛肉麵。周末前夕的晚上,食飯時間,店內只有2枱客。我和閨蜜各點了紅燒牛肉麵(她轉了冬粉)、滷大腸、豬耳,還有我們最愛的甜不辣和飲品。很老實,牛肉麵真的麻麻地,牛肉偏韌,牛味亦比較淡。湯頭不會過鹹,但我和閨蜜也覺得湯頭缺少了一種味道,再喝多一口,便知道是缺少了蘿蔔的甜味。我們還笑說何千金遠去拜師學藝,師傅卻留有一手,竟然沒有教她一定要有最重要的蘿蔔。(其實蘿蔔的甘甜不但能帶起湯頭的味道,更能令牛肉鬆軟些。)麵的質感還不錯,可是閨蜜所點的冬粉並不是真正的冬粉,而是粉絲,而且不是QQ的那種。反而滷大腸、豬耳則剛夠爽口,可惜我們最愛的甜不辣卻強差人意。飲品方面,閨蜜點了冬瓜奶茶,而我就點了台灣珍珠奶茶。珍珠是採用了白珍珠,可惜煮得不透,咬下去是一團粉… 味道方面,閨蜜說冬瓜茶太甜,卻沒有香味,奶泡亦沒有奶味。台灣珍珠奶茶亦不用多說… 只能說當解渴。整體而言,以這個價錢這個質素,還是留個肚吃別的好西吧!

整體而言,以這個價錢這個質素,還是留個肚吃別的好西吧!
2019-01-12 353 浏览
铜锣湾新开不久的一家台湾牛肉面,尝试过之后觉得价位不低(比大部分的日式拉面都要贵一些),性价比一般,口味也一般般。店内店面不大,装修也还可以吧。进店的时候没有坐满,跟店员说了不太饿随便吃点的情况下推荐点了招牌三合一和冬瓜柠檬茶。冬瓜柠檬茶还是挺好喝的,比起一些专卖台式饮品的店来说也不差。面的分量很足,牛肉牛筋之类的好几大块,算是一分价钱一分货吧,到最大的问题就是不好吃。。。还有一些偏咸。服务态度一般般吧,这个价位还是选择日式拉面比较好。

服务态度一般般吧,这个价位还是选择日式拉面比较好。
2018-10-23
  • 红烧招牌三合一
2019-01-11 264 浏览
銅鑼灣都算新開既呢間台灣野食,名星效應成日都見到佢既宣傳,今次終於試左🌟紅燒牛肉麵🍜🌶($78)賣相唔錯,湯好似好濃郁,而且好足料,睇下牛腩幾多,舊舊都好諗,索左湯,不過個湯底其實就一般般,麵質都係一般。如果叫我排隊食未必會食。乾拌牛肉麵🥢🍜($78)沙茶味既拌麵,味道一般,麵身麻麻,所以整體一般,覺得有湯好味d🍜最後,加埋個甜不辣🍴🥢($24)個汁一般,口感都只係一般,不過好小地方有,所以想試下。野飲方面,佢都好多台式野飲選擇,不過佢有水比我所以無叫到,都幾貼心既💓

紅燒牛肉麵🍜🌶($78)

乾拌牛肉麵🥢🍜($78)

最後,加埋個甜不辣🍴🥢($24)
個汁一般,口感都只係一般,不過好小地方有,所以想試下。

2019-01-09 216 浏览
一直想黎試🤟🏻但之前太多人今日收早4點幾⏰經開銅鑼灣終於試左超蓮牛肉麵🍜鋪面簡約裝修😁簡單但舒適呢個時間黎唔係好多人😆幾好招牌三合一🤗可選紅燒、麻辣、蕃茄、乾拌🤓初品嚐揀左紅燒😎湯底唔算濃😝較清而不膩三合一包括牛肉、牛筋、牛肚🐮牛肚、牛筋份量超級多🤪多到食唔哂牛肉腍身但有點「鞋口」🤣牛筋煮得超腍😌正牛肚切成幼條😙入味麵身較闊☺️彈牙提提最好開心分享或叫少麵😉食完真係好好好好好飽😂
一直想黎試🤟🏻但之前太多人
今日收早4點幾⏰經開銅鑼灣
終於試左超蓮牛肉麵🍜
鋪面簡約裝修😁簡單但舒適
呢個時間黎唔係好多人😆幾好
招牌三合一🤗
可選紅燒、麻辣、蕃茄、乾拌🤓
初品嚐揀左紅燒😎
湯底唔算濃😝較清而不膩
三合一包括牛肉、牛筋、牛肚🐮
牛肚、牛筋份量超級多🤪多到食唔哂
牛肉腍身但有點「鞋口」🤣
牛筋煮得超腍😌正