2011-05-02
有位移居係新加坡嘅食友返嚟香港時有朋友帶佢去呢間小店食飯. 食完之後佢急不及待係臉書post相推介. 睇到我地個個立即要去試. 果然真係碟碟有驚喜!! 當晚離開時剛剛大廚出嚟休息,同我地閒談幾句,原來都係佢自己一個煮哂,真係好勁呀!!! 但好不幸我地去完之後第二日飲食男女已經有推介. 其他食友再去時水準已有輕微下降. 希望唔好降得太厲害啦,因為我都仲想去多次試吓其他小菜.牆壁貼滿手寫菜式. 款款都幾有特式! 而且價錢都唔貴.涼伴花甲 - 每粒肉都仲黐住個殼,即係唔會過熟. 而且粒粒飽滿. 最緊要就係個醬汁,夠哂香辣,辣度係我都覺得唔錯. 唔食辣嘅就可能覺得佢太辣,不過我鍾意呀!!家鄉酒蒸雞 - 酒香未算濃,不過雞味唔錯,又幾滑,食得過. 金沙黃金鮮魷 - 其中最驚喜一味. 金沙上得均勻,炸得香脆. 而且魷魚厚身可以切成粒狀令各人都唔信佢係魷魚,直至食落口先信! 魷魚軟熟有鮮味,超讚!!! 豉油皇鵝腸 - 鵝腸最緊要係新鮮同夠多肥膏. 呢度完全做到,又係要讚嘅一味. 椒鹽三文魚腩 - 呢間小店做椒鹽十分出色. 因為夠乾身,辣椒味夠辣,唔似一般椒鹽都冇辣味. 雖然只係三文魚腩,不過都做得唔
牆壁貼滿手寫菜式. 款款都幾有特式! 而且價錢都唔貴. 涼伴花甲 - 每粒肉都仲黐住個殼,即係唔會過熟. 而且粒粒飽滿. 最緊要就係個醬汁,夠哂香辣,辣度係我都覺得唔錯. 唔食辣嘅就可能覺得佢太辣,不過我鍾意呀!! 家鄉酒蒸雞 - 酒香未算濃,不過雞味唔錯,又幾滑,食得過. 金沙黃金鮮魷 - 其中最驚喜一味. 金沙上得均勻,炸得香脆. 而且魷魚厚身可以切成粒狀令各人都唔信佢係魷魚,直至食落口先信! 魷魚軟熟有鮮味,超讚!!! 豉油皇鵝腸 - 鵝腸最緊要係新鮮同夠多肥膏. 呢度完全做到,又係要讚嘅一味. 椒鹽三文魚腩 - 呢間小店做椒鹽十分出色. 因為夠乾身,辣椒味夠辣,唔似一般椒鹽都冇辣味. 雖然只係三文魚腩,不過都做得唔錯. 油浸筍殼魚 - 魚肉夠滑,掂! 椒鹽九肚魚 - 又一個出色椒鹽小菜! 九肚魚夠滑,外皮炸得鬆脆. 椒鹽有辣味!! yeah!! 薑蔥豬潤 - 豬潤雖然唔係十分厚身,但炒出嚟都好夠爽! 又係抵讚! 椒鹽魚尖 - 另一味驚喜菜. 椒鹽出色唔使再講,呢個魚鮫亦好滑,真係送酒佳品!! 蠔爽 - 粒粒飽滿蠔仔,外脆內軟,有蠔鮮甜味,大家又係食得好有驚喜!!! 黃金豆腐 - 食完個魷魚覺得佢金沙做得唔錯,問佢有冇豆腐,佢都話可以做到. 呢個炸得乾身,金沙上得薄薄唔過多,等我地仲以為冇落. 阿姐叫我地食咗先啦!! 果然係有嘅,份量剛好,鹹香鬆脆,又係送酒最啱! 勝瓜浸蝴蝶腩 - 每件蝴蝶腩都真係有爽喉,食落肉腍喉爽,雙重口感,好食呀!!