2019-10-17 23 浏览
又要攬住大肚腩離場🤣再黎狂食派對🎉今次食既係呢間係尖沙咀既「琥酌」! 5個人去食,叫左11樣野,有啲咁既朋友,點減肥🤦🏼‍♀️ 聽聞呢到出名食牛,所以我地主打都係想試吉列牛!但點知最後都係輸比眼球🤣極上牛吉列盛合:配有牛既不同部位,但主角都係吉列牛,每一塊既厚薄都好平均,外層脆口,肉質鮮嫩,記得煎既時候,每邊只要煎5秒就夠啦!如果唔係牛就會太韌,肉汁就會流失!相反和牛刺身有少少失望,食落去油脂味唔重,口感一般,但賣相有睇頭😊而其他炸物同燒物我覺得最有驚喜係魷魚筒👍🏻味道濃郁,燒汁唔會好咸,岩岩好!整體黎講都值❤️❤️❤️❤️(5❤️為滿分)

整體黎講都值❤️❤️❤️❤️
(5❤️為滿分)
2019-10-16
  • 牛吉列盛合
  • 汁燒魷魚筒
2019-10-15 26 浏览
最近找工作真是好辛苦,現實跟理想的差距還是有那麼一些距離。所以,決定過來吃頓好的,沒有什麼是一頓飯不能解決問題的,實在不行就吃兩頓!牛肉很嫩,很新鮮。外皮裹了酥酥脆脆的麵包🥯炸過之後,外皮酥軟,內部的肉鮮嫩多汁。可以根據自己的口感決定烤肉的時間。入口不會感覺油膩,肉汁也剛剛好,一口肉加上一口飯,滿足感油然而生。點了一個套餐,很划算,前菜沙律🥗醬汁配上新鮮蔬菜作為開胃,一整天的維生素都已經齊全了。米飯也是粒粒分開。中國人愛吃大米飯,是有原因的,肉的油脂在米飯的稀釋下,覺得不那麼膩人,肉汁滲入到米飯裡面,也是那麼入味。味增湯跟太陽蛋🥚也是整個飯的亮點。份量足夠,午餐時間過來,價錢也是很合理喔。喜歡牛排🥩的你,不容錯過

2019-10-13 20 浏览
放工有點累,獨自來到尖嘴覓食補充能量提神,找了間日本餐廳。步入餐廳,就聽到音樂🎶,系日文歌呀,餐廳不大,但和風設計,見心思,環境舒適,系同朋友聚餐好選擇。叫了蒲燒鰻魚丼,不消6分鐘,就🈶得食。日本米有咬勁,鰻魚飯有醬油剛好,欣賞鰻魚無咩泥味,證明但真係新鮮,肉嫩,熱烘烘,算是不錯。
放工有點累,獨自來到尖嘴覓食補充能量提神
,找了間日本餐廳。

2019-10-13 76 浏览
吃牛喜列前吃點沙拉墊墊胃,中和一下😝選了安格斯牛肩胛肉,好嫩的牛肉啊😍😍油脂剛剛好,肉汁用噴的,好幸福😋噢,想起那肉質我又流口水了啦🤩可能吉列牛太香口,魚生飯相較稍遜,魚生不過不失🍣近鏡好療癒🥰吉列廣島蠔 + 大蝦 +和牛薯餅,和牛薯餅有驚喜!平常不喜歡薯餅薯蓉🥔的我竟然覺得好好吃,調味剛剛好,有淡淡的甜味。吉列蠔很新鮮,完全沒有霉腥味👍🏻另外一讚店員態度很好,對答有禮,多次適時為我們加茶🍵

吃牛喜列前吃點沙拉墊墊胃,中和一下😝

頂級安格斯牛吉列

角切魚生飯

可能吉列牛太香口,魚生飯相較稍遜,魚生不過不失🍣

近鏡好療癒🥰

琥酌吉列盛合

另外一讚店員態度很好,對答有禮,多次適時為我們加茶🍵
2019-10-09
頂級安格斯牛吉列
  • 吉列牛
  • 安格斯吉列牛
成日都聽人講去日本食吉列🐂, 日本就未有機會食,喺香港食住先A5 有啲貴😛所以揀咗個特選牛前菜有嚿好大嘅八爪魚一碟有8塊 👭兩個人每人4️⃣塊有三款醬汁:鹽燒、岩鹽、芥未, 可以先食一件原味,跟住各款醬汁再食一件,我就最鍾意岩鹽,最能夠帶出牛嗰種香肉味, 朋友就最鍾意芥末, 但佢令我諗起芥末配燒肉吉列拼盤裏面嘅吉列和牛薯餅最值得一讚👍 牛同薯蓉嘅比例配合得啱啱好👍 炸得亦夠脆角切魚生飯廚師推介有芝麻雞翼, 雖然好飽都要試試😈都幾熱氣真係一人一隻就夠啦🤫

A5 有啲貴😛所以揀咗個特選牛

前菜有嚿好大嘅八爪魚

一碟有8塊 👭兩個人每人4️⃣塊

角切魚生飯

廚師推介有芝麻雞翼, 雖然好飽都要試試😈

都幾熱氣真係一人一隻就夠啦🤫
2019-10-10 21 浏览
今日難得收早諗住食個early dinner 先返屋企。突然醒起朋友之前介紹過一間食吉列牛既餐廳,身為牛魔王🐮既我就諗住黎一試啦!「琥酌」位於海防道中達大廈,由尖沙咀站A出口行過黎都只係10分鐘到。餐廳環境怖置甚有日本居酒屋感覺,周圍放有清酒梅酒等等既酒瓶作裝飾。黎得「琥酌」就梗係要嗌佢地既主打❣️吉列牛啦,淨係吉列牛都有好幾款選擇,我地就揀左入門版「頂級安格斯牛吉列御膳」。黎哩到食吉列牛係有得玩又有得食嫁,吉列牛上台時大約3成熟到,店員隨即會為你送上一個熱陶盤,大約每面煎10秒到7成熟到就可以食啦(當然你想食全熟既都得,自由選擇),每片牛肉唔會過熟,當你一口咬落去d 肉汁四溢😋😋好幸福滿足呀😊🥰牛魔王又點會只滿足於一客吉列牛呢😏我地另外又叫左個「和牛涮涮鍋」同「琥酌吉列盛合」❤️❤️「和牛涮涮鍋」其實係為食妹最愛既壽喜燒鍋,日式甜醬油湯底同和牛簡直係絕配,牛肉同其他配菜用料絕不欺場,兩個人一齊share就啱啱好啦!❣️另一個為食妹最愛既係「吉列盛合」入面既吉列和牛薯餅,外脆內軟既和牛薯餅好夠份量,吉列🦐同蠔都不錯吃,加埋個個特製汁醬(味道就似大阪燒個醬)就💯👍🏻下次可以再叫多d人一齊黎叫多幾

牛魔王又點會只滿足於一客吉列牛呢😏我地另外又叫左個「和牛涮涮鍋」同「琥酌吉列盛合」❤️❤️「和牛涮涮鍋」其實係為食妹最愛既壽喜燒鍋,日式甜醬油湯底同和牛簡直係絕配,牛肉同其他配菜用料絕不欺場,兩個人一齊share就啱啱好啦!❣️另一個為食妹最愛既係「吉列盛合」入面既吉列和牛薯餅,外脆內軟既和牛薯餅好夠份量,吉列🦐同蠔都不錯吃,加埋個個特製汁醬(味道就似大阪燒個醬)就💯👍🏻下次可以再叫多d人一齊黎叫多幾樣野食啦😆

• 安格斯牛吉列御膳
2019-10-10 25 浏览
好耐冇出尖沙咀行街同開餐啦!朋友話想出去逛逛吹吹海風,咁就行完先醫肚啦!傾下行下就到咗海防道,諗起上次已經想去食琥酌的安格斯牛吉列,今晚有機會啦!上到去,都有不少客人都有叫安格斯牛吉列!好精緻呀!自助形式去燒香啲安格斯牛肉,有得玩,有得食!我們只燒了大約一分鐘就夾起來食,牛肉本身好有肉味,個吉列脆又有口感,真的好味道!唔怪得咁受歡迎啦!主菜未到之前,有個醒胃小菜,有八爪魚,中華沙律醫下個肚仔先!叫咗個角切魚生飯(大盛),好多刺身,又有好香的魚子醬拌來吃,不錯的選擇!琥酌吉列盛合,有炸蝦,炸蠔,炸薯餅,蝦同蠔都好新鮮!雖然係炸物,但不會覺得油膩!而且還很脆口!侍應服務很有禮貌!值得一讚!除了尖沙嘴有店外,太子也有,下次要過太子試下先!
上到去,都有不少客人都有叫安格斯牛吉列!
侍應服務很有禮貌!值得一讚!
除了尖沙嘴有店外,太子也有,下次要過太子試下先!
2019-10-10 15 浏览
心血來潮想食吉列牛但依家越來越多選擇🤔深思熟慮之後我決定試琥酌因為佢係香港第一間吉列牛專門店啊😧-🥩頂級安格斯牛吉列御膳 $368依個set係用上美國安格斯肩胛肉😳對比用上西冷 佢唔會油花四濺啱哂我依啲最驚俾油彈到嘅jj🤗而且真係一分錢一分貨佢嘅牛扒肉味好濃郁 淡淡嘅油脂香唔會太膩👍🏻最緊要係脆片嘅厚度啱啱好唔會只係食到粉漿🤣依個set仲配埋牛舌 野菜等等好豐富喔🤤-🍤琥酌吉列盛盒 $108既然鎮店之寶係吉列牛心諗佢地嘅吉列乜乜乜都唔會伏所以就叫咗個盛盒🤣包括有廣島蠔 大蝦同薯餅🍘廣島蠔好好食呀 外脆而內裏嘅蠔都仲係好新鮮😳-🍣角切魚生飯 $118壽司控黎到日本餐廳點都叫啲刺身/魚生食下🤣依個魚生飯有三文魚呑拿魚等等小清新系列🌸 成餐飯無哂罪惡感 正-話說前排先睇完天氣之子 間餐廳就播緊佢嘅ost😳好好聽啊💕
心血來潮想食吉列牛但依家越來越多選擇🤔

間餐廳就播緊佢嘅ost😳
好好聽啊💕
2019-10-09
2019-10-09 24 浏览
剛剛去完歐洲旅遊,食的都是意粉+比薩,都已經很厭倦,返到香港立即想起千變萬化的日本料理,今次同老婆兩人去試下吉到牛(之前未食過)。搵到間尖沙咀的上樓店,佢係主打吉列牛,對於係牛魔王既我想快d試試,先黎一杯柚子味果酒(有很多梅酒+果酒),好開胃,又清甜😊。主打菜黎啦,叫左個頂級安格斯牛吉列御膳(選用美國安格斯肩胛肉),食之前先用以預熱的鐵板卓一卓佢,好味🤩,又有吉列脆脆圍繞住,有嚼口又有脆皮的感覺,這個食品應該很受香港歡迎👏🏻👏🏻。還點了sabusabu牛肉鍋, 都係牛😊,我太喜歡食牛肉了😂。老婆點了雜錦天婦羅,炸得鬆脆香口👍🏻,滿足,下次約多d人再黎過🙏🏻。
  • 頂級安格斯牛吉列御膳
2019-10-09 24 浏览
日式居酒屋裝修好有日本風味, 主要以木做主要材料, 令整體睇上去好有日本古風餐廳燈光不太光, 少少暗, 令顧客雙眼非常舒適餐廳招牌菜 - 吉列牛職員上菜前會先放一個小小的爐, 上面放左鐵板職員會教埋你點整外層炸得好脆, 入面牛肉仍然保持幼稚多汁, 經過輕輕一煎之後更香口, 一流另外會有三款醬料比你, 最喜歡中間的鹽, 好惹味另外叫左天婦羅同埋泡菜鍋水準唔錯, 泡菜少少辣, 令你胃口大振而且好足料, 兩個人都食唔晒一邊食一邊傾, 咁就食左兩個鐘大家有時間可以黎呢度
日式居酒屋

餐廳燈光不太光, 少少暗, 令顧客雙眼非常舒適

餐廳招牌菜 - 吉列牛

職員上菜前會先放一個小小的爐, 上面放左鐵板
職員會教埋你點整

另外會有三款醬料比你, 最喜歡中間的鹽, 好惹味

另外叫左天婦羅同埋泡菜鍋

水準唔錯, 泡菜少少辣, 令你胃口大振

而且好足料, 兩個人都食唔晒

一邊食一邊傾, 咁就食左兩個鐘
大家有時間可以黎呢度
2019-10-03
2019-10-07 19 浏览
起日本食吉列牛就食得多,今次第一次喺香港試吉列牛,呢間餐廳位於尖沙咀,主打吉列牛,所以一定要試試佢既重點推介!佢主要分兩個吉列牛set,一個係特選A5和牛, 另一個係頂級安格斯牛,朋友話第一次先試下佢嘅頂級安格斯牛!先來前菜,有中華沙律同八爪魚來到重點,侍應好快就已經幫我地set好爐,仲放上三種唔同味道嘅醬汁。醬汁有岩鹽,仲有柚子汁同沙律醬。而本身吉列牛已經炸好左個面,侍應仲教我地只要將個吉列牛放上爐到每面燒15至20秒就可以食得!我哋先試左原味,然後再點左唔同嘅醬汁,個人覺得就算唔點醬汁都好重牛味。琥酌格列盛盒入面有炸牛肉薯餅,天婦羅蝦,同炸蠔,超級豐富。由於係即炸,熱辣辣,非常新鮮。黑豚肉泡菜相撲鍋,辣度剛剛好最後試埋佢嘅菠蘿酒,好滿足

先來前菜,有中華沙律同八爪魚

琥酌格列盛盒

黑豚肉泡菜相撲鍋,辣度剛剛好

最後試埋佢嘅菠蘿酒,好滿足
2019-10-07 1552 浏览
香港地而家都興起樓上食店,原因好簡單,樓上租金一定平一點,食物質素就唔需要因為太貴租而賣得太貴。搭𨋢每一層都係食店,隨意揀咗間個名都差啲唔識讀嘅餐廳,門一打開,感覺好舒服,好寧靜,靠窗位置放了一些酒瓶做裝飾。先來沙律前菜~ 新鮮蔬菜爽脆開胃。頂級安格斯牛吉列御膳~ 這是鎮店之寶,推介要食。這是燒牛肉的石煎板,下面是火蠟,可以輕輕燒灼石版上的牛肉。牛肉本身已經是半熟吉列,但絕對不建議生食,這是鐵板燒厚切牛肉,並不是西餐 西冷,大家要注意。只需輕輕每面煎五秒,要快,兩邊煎一煎便ok,這樣才會鎖住牛肉的肉汁,煎得太耐就會韌;記住,每次煎一塊,待煎板夠熱才放新一塊。醬料可以選擇蜜糖芥末、海鹽或柚子鹽。角切魚生飯~ 魚生新鮮,喜歡食壽司飯嘅我欣賞飯的酸甜度,剛好。琥酌吉列盛合~ 包括我喜愛嘅吉列薯餅,仲有吉列炸蝦及炸蠔,新鮮熱辣辣炸起,非常香口。吉列炸蠔的炸粉略嫌厚咗少少,蠔是鮮味的。不時會推出一些廚師精選。同朋友 一邊傾一邊飲,絕對係一個吹水好地。

先來沙律前菜~ 新鮮蔬菜爽脆開胃。

頂級安格斯牛吉列御膳~ 這是鎮店之寶,推介要食。

這是燒牛肉的石煎板,下面是火蠟,可以輕輕燒灼石版上的牛肉。

記住,每次煎一塊,待煎板夠熱才放新一塊。

醬料可以選擇蜜糖芥末、海鹽或柚子鹽。

吉列炸蠔的炸粉略嫌厚咗少少,蠔是鮮味的。

不時會推出一些廚師精選。

同朋友 一邊傾一邊飲,絕對係一個吹水好地。

2019-09-30
2019-10-04 54 浏览
今晚約左個朋友來到這間位於尖沙咀、專食吉列牛的餐廳食飯。雖然價格偏貴,但絕對物超所值。係侍應極力推薦下,我同朋友叫左頂級安格斯牛吉列御膳,外皮十分脆,牛肉味唔算樓好濃,但入口即溶。餐廳配的三款醬係鹽燒汁、岩鹽、芥末,但基本唔點已經好好食,但個人認為芥末最能帶出牛味,相反岩鹽會太咸,反而食唔出牛味。同樣地,我地亦試下其他吉列炸物,所以點左個拼盤,分別有廣島蠔、蝦同薯餅。我個人反而覺得薯餅最好食,薄薄的吉列脆配合薯肉,口感最為豐富。至於魚生飯都唔錯,魚生種類同份量都多,魚生亦好新鮮,珍珠米彈牙。

頂級安格斯牛吉列御膳
角設魚生飯
2019-09-30
頂級安格斯牛吉列御膳
角設魚生飯
頂級安格斯牛吉列御膳🥩外層包住薄薄脆醬內層牛肉粉嫩 雪花分布平均放上鐵板煎一煎 入口軟綿綿正吉列盛合🍤有吉列廣島蠔丶吉列大蝦 仲有個大推既吉列和牛薯餅每件都炸到金黃鬆脆豚肉泡菜相撲鍋🍲因為係泡菜湯底 感覺似部隊鍋入面仲有豆腐、冬菇、金菇、蘿蔔...熱辣辣 都幾暖胃店子小小 但充滿和風適合小伙子一齊飲杯sake傾下計🍶————————————————————

頂級安格斯牛吉列御膳🥩

仲有個大推既吉列和牛薯餅
每件都炸到金黃鬆脆

豚肉泡菜相撲鍋🍲
因為係泡菜湯底 感覺似部隊鍋
入面仲有豆腐、冬菇、金菇、蘿蔔...
熱辣辣 都幾暖胃

店子小小 但充滿和風
適合小伙子一齊飲杯sake傾下計🍶

————————————————————
2019-09-27 37 浏览
在日本試過食呢種和式吉列牛,估唔到原來香港都有。今晚客人不多,叫咗嘢食之後都唔使等太耐嘢食就到啦前菜有八爪魚沙律和式吉列牛:選用頂級美國安格斯牛,表面炸到鬆脆,中間亦呈嫩紅色,食時將牛肉放上鐵板上稍微燒一燒,再配上三款調味料,分別係胡椒、海鹽、蛋黃醬,外脆内裡肉質鮮嫩,唔會過老豚肉泡菜相撲鍋:似日式部隊,泡菜湯底,入面有蘿蔔、菜、豚肉、日式魚蛋、鮮菇琥酌吉列盛合:有炸廣島蠔、炸蝦同炸薯餅,炸醬唔厚,而且好鬆脆角切魚生飯:有三文魚、吞拿魚、蛋,有兩個size可揀,刺身都新鮮極上牛肉串燒盛合:熊本黑毛和牛、安格斯牛厚燒牛舌、澳洲和牛、日本青椒仔、燒冬菇、燒甜薯。
前菜有八爪魚沙律

2019-09-26