2024-09-03 338 浏览
📍「甘味處鎌倉」-銅鑼灣銅鑼灣超人氣日本過江龍「甘味處鐮倉」嘅蕨餅真係超超超出名,今次專登去門市試試佢😌🍴抹茶蕨餅+熱手打抹茶抺茶粉用上淺川園抺茶粉,茶味香濃帶有獨特嘅苦澀茶香,而蕨餅口感超級軟糯Q彈,仲可以拉絲咁,又唔會痴牙,真係超中意呢個口感🤩🤩🤩🍴熱手打抹茶🍵手打抺茶茶味甘香,亦都係用上淺川園嘅抺茶粉,抺茶控必嗌呀!🍴伯爵紅茶檸檬蕨餅見到有款期間限定,即刻試吓!賣相都好靚,飲落佛手柑味幾香,上邊仲有個檸檬雪葩,酸酸甜甜咁幾fresh,好岩夏天飲!有機會仲想試埋佢嘅刨冰添😛甘味處鎌倉 (希慎廣場) (銅鑼灣)地址:銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場URBANHOOD B1樓B101A號舖分店:甘味處鎌倉 (屯門市廣場) (屯門)地址:屯門屯順街1號屯門市廣場1期1樓1268號舖📍
📍「甘味處鎌倉」-銅鑼灣

🍴抹茶蕨餅+熱手打抹茶

🍴熱手打抹茶

🍴伯爵紅茶檸檬蕨餅
見到有款期間限定,即刻試吓!

有機會仲想試埋佢嘅刨冰添😛

甘味處鎌倉 (希慎廣場) (銅鑼灣)

分店:
甘味處鎌倉 (屯門市廣場) (屯門)
地址:屯門屯順街1號屯門市廣場1期1樓1268號舖📍
2024-09-03 145 浏览
喺喱個炎炎夏季🥵,真係忍唔住要食啲冰冰涼涼嘅嘢❄️,生牛奶刨冰無疑是消暑的最佳選擇👅。喱款刨冰以新鮮的生牛奶🥛為基底,口感滑順、香甜,讓人一口接一口,彷彿沉浸在乳香的海洋中🐄。食住刨冰配上鎌倉原味蕨餅🥠,喱道甜品更是增添了傳統的日本風味🎎🎏。蕨餅的Q彈口感與刨冰的細膩形成鮮明對比,口感上多層變化。另外,抹茶檸🍋檬蕨餅飲品則帶來了另一種風味嘅享受。抹茶的濃郁與檸檬的清新完美結合,喺喱個炎熱夏日拯救咗我,飲落帶有淡淡的苦味和酸味,層次分明,仲有底部切到細細粒嘅蕨餅,感覺就係日式和風版嘅珍珠奶茶Feel。🧋

• 原味蕨餅
2024-09-03 111 浏览
「甘味處鎌倉」喺日本有成51間分店,但去咁多次日本都未食到,真係覺得有啲遺憾!不過依家終於喺香港都食到啦!仲經過有人龍排緊隊添!呢日終須等到一試,終於明白點解咁受歡迎啦!草莓牛奶(s size) 好香濃牛奶,拌勻底部嘅草莓蓉,味道好香甜清新。左邊為 期間限定「(可爾必思紫陽花 蕨餅」 及「紫陽花梳打 蕨餅」,前者類似益力多嘅味道,酸酸甜甜,後者食落係荔枝味,味道好又特別~ 夏日炎炎食刨冰就岩晒,呢款「生牛奶刨冰」口感細密,有濃濃嘅牛奶味,好消暑。屯門都開咗分店,咁岩下星期去屯門搵朋友,等我叫埋佢一齊去食先!

2024-08-27
下午茶
2024-08-31 246 浏览
漫步銅鑼灣,不經意間發現了一家名為「Warabi-Mochi 鎌倉」的日式甜品店。這家店位於Hysan Place,裝潢簡約雅致,充滿日式風情。看到店名,立刻勾起了我對鎌倉的美好回憶,迫不及待想一嚐這裡的蕨餅。這次與朋友一同前來,我們點了期間限定的蕨餅:伯爵紅茶檸檬蕨餅和咖啡牛奶蕨餅。伯爵紅茶檸檬蕨餅是一款視覺與味覺皆宜的甜品。杯中分層清晰,底層是蕨餅,中間是香濃的伯爵紅茶,頂層則是一球清爽的檸檬雪葩。第一口咬下,檸檬的酸甜立即在舌尖綻放,隨後是伯爵茶的醇厚香氣,兩種風味交織,令人回味無窮。蕨餅的口感軟糯Q彈,與雪葩的冰涼形成絕妙的層次感。咖啡牛奶蕨餅則是另一種風味的享受。這款甜品將咖啡的苦澀與牛奶的香甜完美融合。蕨餅吸收了咖啡的香氣,每一口都能品嚐到濃郁的咖啡風味,而牛奶的加入則中和了咖啡的苦澀,使整體口感更為圓潤順滑。除了美味的甜品,店內的氛圍也令人愉悅。我們一邊品嚐美食,一邊愉快地交談,時光飛逝。這家店不僅帶來了味蕾上的享受,更為我們創造了美好的相聚時光。最後發現原來屯門都有分店,下次可以再去。

最後發現原來屯門都有分店,下次可以再去。

2024-08-27 150 浏览
放假終於可以同朋友仔黎試呢間日式甜品店,我地一次過點了好幾款慢慢品嚐🤤🤤果然令我們十分驚喜,好似去返日本食返果種感覺🥰🥰朋友話屯門果邊都有分店,咁有時放假想食都可以唔洗突登走出大西北啦😂😂焙茶蕨餅質感柔嫩,放入口中即化,非常順滑。焙茶的香氣濃郁,帶有一絲煙熏風味。蕨餅的甜度適中,完全不會遮蓋焙茶本身的香味。😋伯爵紅茶檸檬蕨餅伯爵紅茶與檸檬🍋結合,為蕨餅帶來一絲的清新。蕨餅本身有著紅茶的濃郁香氣,而檸檬的酸甜則為其增添了一層鮮明的層次感。✨抹茶蕨餅配雲呢拿雪糕抹茶蕨濃厚的抹茶香氣,帶有一絲苦味與清甜的雲呢拿雪糕🍦形成了強烈的對比。冰涼的雪糕口感順滑與蕨餅特有的Q彈融為一體。❄️鎌倉原味蕨餅鎌倉原味蕨餅口感細膩柔軟,讓人一試難忘。這款蕨餅的甜度較低,更加突出了原材料的自然香氣。🌈

焙茶蕨餅

伯爵紅茶檸檬蕨餅

抹茶蕨餅配雲呢拿雪糕

鎌倉原味蕨餅
2024-08-27 127 浏览
大熱天時, 最好就係去嘆下凍飲、食下甜品🍧~今次來到銅鑼灣希慎廣場, 試下呢間甘味處鎌倉, 見到好多人都食佢既蕨餅就嗌來會一會佢🤭:抹茶蕨餅2件裝蕨餅其實同糯米糍有D似, 都係煙煙韌韌涼浸浸, 同抹茶味非常夾, 有口感得來又唔太甜, 真係好似日本既味道咁😋🇯🇵伯爵紅茶檸檬蕨餅 (M size)🍋🍹香濃既茶味, 甜甜酸酸止渴又開胃, 配埋蕨餅真係好perfect match! 最適合夏天消暑, 又可以過下口癮食小食除左銅鑼灣之外, 喺屯門都有分店, 可以約下屯門友去encore🥳🥳
大熱天時, 最好就係去嘆下凍飲、食下甜品🍧~

抹茶蕨餅2件裝

伯爵紅茶檸檬蕨餅 (M size)🍋🍹

2024-08-25 97 浏览
夏天好熱,咁啱依排興甜品食冰,所以去左依間日本野食刨冰,價錢比較貴,但係好似幾大座咁,2到3個人share都ok ge😯今次我試左個宇治金時刨冰,加左12蚊有3塊黃豆粉蕨餅。原來係好大嘅一個刨冰山,個樣同餐牌張圖一樣咁靚😍 個刨冰好棉入口即溶,耐抹茶味好濃郁😆 加埋黃豆粉仲好食。蕨餅其實可以多d,但係咬落去好彈牙好Q彈,不錯。我上次仲有試過牛奶味同芝麻味,我覺得兩個都好食過抹茶味😂 可能因爲我唔係抹茶控?
蕨餅其實可以多d,但係咬落去好彈牙好Q彈,不錯。

2024-08-25 191 浏览
日本好流行蕨餅,每次去都一定要食,竟然銅鑼灣有引入一啲小店😍😍😍而且有得堂食非常開心,作為下午茶啱啱好🥳🥳同埋最重要佢屯門都有新既分店開左,岩晒大西北既朋友丫鎌倉原味蕨餅加黑糖(5件裝)喺外觀上每粒都大大粒,仲有黃豆粉鋪滿,而且係新鮮製造,原味蕨餅口感煙靭,雖然加咗黑糖,但甜度岩岩好,增加咗豐富嘅層次,好有日本風味😎咖啡牛奶蕨餅S size ☕️☕️呢杯非常之驚喜,陣陣咖啡香,最開心係面頭仲有cream,好順滑加埋牛奶仲非常之香濃,更有細細粒嘅蕨餅係杯底,好有咬口😍甘味處鎌倉 (希慎廣場) (銅鑼灣)銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場URBANHOOD B1樓B101A號舖甘味處鎌倉 (屯門市廣場)屯門屯順街1號屯門市廣場1期1樓1268號舖

鎌倉原味蕨餅加黑糖(5件裝)

咖啡牛奶蕨餅S size ☕️☕️

甘味處鎌倉 (希慎廣場) (銅鑼灣)

甘味處鎌倉 (屯門市廣場)
屯門屯順街1號屯門市廣場1期1樓1268號舖

2024-08-23 181 浏览
甘味處鎌倉🍮🍧 - 享受日式甜品的悠然時刻今天中午,我和太太到銅鑼灣的🍡甘味處鎌倉品嚐日式甜品🍧。這間位於希慎廣場B1的店鋪,為我們帶來了一段輕鬆愜意的用餐時光。🍹我們點了鎌倉原味蕨餅,回憶起在🇯🇵日本大阪品嚐蕨餅時的獨特滋味 ,涼浸浸而又煙韌的口感,確實令人難忘。此外,我們還點了伯爵紅茶檸檬蕨餅M size和黑芝麻刨冰追加蕨餅,感受到這些甜品🎌別具特色。😙製作蕨餅需要技巧,要做到鬆軟煙韌,半透明啫喱膠形狀🥣,而又要有適當份量配搭才能做得好。在甘味處鎌倉,這些技術都發揮得淋漓盡致,為我們帶來一份別樹一格的日式甜品🎎體驗。在這舒適的環境中細嚐甜品,享受悠閒的午後時光,實在是一種難能可貴的樂趣。😉期待下次再到訪,感受這份日式甜品的悠然魅力。☺️☺️#甘味處鎌倉#銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場URBANHOOD B1楼B101A號铺#屯門屯顺街1號屯門市廣場1期1樓1268號铺
甘味處鎌倉🍮🍧 - 享受日式甜品的悠然時刻

#甘味處鎌倉
#屯門屯顺街1號屯門市廣場1期1樓1268號铺

今日去咗銅鑼灣廣場一間叫「甘味處鎌倉」嘅餐廳食甜品,之前去日本旅行已經食過呢間餐廳,估唔到咁快就已經開到嚟香港,原來除咗銅鑼灣之外,屯門都有分店!我哋嗌咗鎌倉原創品牌咖啡牛奶蕨餅、抹茶蕨餅同生草莓刨冰。🍊咖啡牛奶蕨餅咖啡味道濃郁,飲完口腔會有好香嘅咖啡香味,而且層次豐富,既有咖啡牛奶嘅流質,底下亦有蕨餅嘅煙靭🍊抹茶蕨餅口感煙靭,份量好多,食完三件都覺得有啲飽,抹茶粉嘅味道濃郁,食得出係日本傳統抹茶,帶微苦嘅甘味🍊生草莓刨冰夏天天氣咁熱食刨冰就最啱,呢個刨冰口感綿密,碎冰嘅密度好高,做到入口即溶嘅感覺,而草莓醬酸酸甜甜,食落好開胃。📍銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場URBANHOOD B1樓B101A號舖位置就腳:🍊🍊🍊🍊🍊餐廳環境:🍊🍊🍊🍊食物味道:🍊🍊🍊🍊整體CP值:🍊🍊🍊🍊

🍊咖啡牛奶蕨餅

🍊抹茶蕨餅

🍊生草莓刨冰

位置就腳:🍊🍊🍊🍊🍊
餐廳環境:🍊🍊🍊🍊
食物味道:🍊🍊🍊🍊
整體CP值:🍊🍊🍊🍊
2024-08-18 373 浏览
黎到銅鑼灣希慎食甘味處鎌倉,佢地主打日式蕨餅,有原味同抹茶味既,另外仲有唔同既飲品,款款都好打卡able😍呢間既蕨餅真係好好食,下次想試埋抹茶蕨餅~見到佢地最近係屯門市廣場都開左分店,下次有機會可以再去食。  1⃣️ 原味蕨餅配熱手打抹茶($78) 原味蕨餅鋪滿黃豆粉,套餐有三件蕨餅,食落柔軟煙韌,甜而不膩😋食甜品啱曬配翻杯熱茶飲,呢款抹茶茶底香濃帶回甘,配蕨餅食好夾~  2️⃣ 期間限定 伯爵紅茶檸檬蕨餅特飲($53) 茶底係無糖既冰茶,面頭有檸檬雪葩同埋切片既檸檬,飲落清爽得黎又解暑☺️一路飲仲會飲到啲檸檬果肉同埋招牌蕨餅粒粒,夏天飲啱曬👍
1⃣️ 原味蕨餅配熱手打抹茶($78)
  2️⃣ 期間限定 伯爵紅茶檸檬蕨餅特飲($53)
原味蕨餅配熱手打抹茶
伯爵紅茶檸檬蕨餅特飲
原味蕨餅
原味蕨餅配熱手打抹茶
伯爵紅茶檸檬蕨餅特飲
原味蕨餅
2024-08-16 120 浏览
自從係日本旅行食過蕨餅之後,徹底愛上呢種日式甜點❤️呢日同朋友行新裝修嘅希慎廣場B1層✨路過見到竟然開咗甘味處鎌倉,就同朋友入左去食啦😚我叫咗一個蕨餅SET😜包咗三個鎌倉蕨餅同淺川園抹茶💚蕨餅我要咗原味,口感非常軟糯又帶點煙韌💖重點係海量嘅黃豆粉,濃郁嘅豆味仲有少少烘焙嘅香氣😋整體唔會過甜,我同朋友都覺得超正👍淺川園嘅抹茶即叫即打,口感好順滑🍵味道飲落甘味帶微苦,味道真係似係日本飲個啲🤓朋友叫個杯鎌倉原創品牌咖啡牛奶蕨餅同樣都好出色☕️用左日本奶嘅Latte本身已經正😍再加上口感似麻糬嘅蕨餅,加埋一齊味道出奇地夾!上網睇到資料,原來佢哋最近都係屯門市廣場開咗新分店💯睇黎去開嗰頭行街,又有一個好地方食甜品啦😎
自從係日本旅行食過蕨餅之後,徹底愛上呢種日式甜點❤️
呢日同朋友行新裝修嘅希慎廣場B1層✨
路過見到竟然開咗甘味處鎌倉,就同朋友入左去食啦😚

我叫咗一個蕨餅SET😜

包咗三個鎌倉蕨餅同淺川園抹茶💚
蕨餅我要咗原味,口感非常軟糯又帶點煙韌💖

重點係海量嘅黃豆粉,濃郁嘅豆味仲有少少烘焙嘅香氣😋
整體唔會過甜,我同朋友都覺得超正👍

淺川園嘅抹茶即叫即打,口感好順滑🍵
味道飲落甘味帶微苦,味道真係似係日本飲個啲🤓

朋友叫個杯鎌倉原創品牌咖啡牛奶蕨餅同樣都好出色☕️

用左日本奶嘅Latte本身已經正😍
再加上口感似麻糬嘅蕨餅,加埋一齊味道出奇地夾!

上網睇到資料,原來佢哋最近都係屯門市廣場開咗新分店💯
睇黎去開嗰頭行街,又有一個好地方食甜品啦😎
  • 鎌倉蕨餅
  • 淺川園抹茶
  • 鎌倉原創品牌咖啡牛奶蕨餅
2024-08-16 149 浏览
🍊 餐廳名稱:甘味處鎌倉 (希慎廣場) 🐝 味道:7/10環境:8/10整體分數:7/10💰人均:$100———————————————————全日本多達51家店,職人手作茶飲店! 全球首家海外店登陸銅鑼灣希慎廣場URBANHOOD! 見到佢地屯門都有分店添。生草莓刨冰 🍓生草莓刨冰上面有滿滿新鮮多汁的草莓塊,配搭濃郁的草莓醬,係夏天的恩物!清香怡人,解膩解渴!抹茶蕨餅+熱手打抹茶 🍵蕨餅本身質地細緻 清新自然原味不添加任何調味料卻能完全呈現出蕨根本身的清雅滋味 回味悠長搭配店家供應的自製醬料 增添了層次感進一步凸顯了蕨餅的原始風味🗺️ 銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場URBANHOOD B1樓B101A號舖 #FlavorforToday銅鑼灣
🍊 餐廳名稱:甘味處鎌倉 (希慎廣場) 🐝

卻能完全呈現出蕨根本身的清雅滋味 回味悠長
搭配店家供應的自製醬料 增添了層次感
進一步凸顯了蕨餅的原始風味

2024-08-16 145 浏览
之前一路聽啲friend講甘味處鎌倉甜品好正原來最近喺屯門都開咗分店㗎 喺屯門市廣場嗰度 屯門嘅朋友仔有口福啦(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)✧ 堂食set 抹茶蕨餅嚟到真係唔可以唔試佢哋嘅抹茶蕨餅呀🤤煙韌有咬口得嚟又唔會太甜 真係冇得輸配埋佢哋即叫即製嘅抹茶真係一絕🍵抹茶味好香濃 茶香撲鼻 好似去咗日本宇治咁xd🇯🇵聽聞佢哋嘅抹茶係即叫即製 確保新鮮份量幾粒但唔好睇少係幾影飽 會食得滿足~✧ 抹茶蕨餅飲料 S size而家咁熱想消暑解渴嘅話 本豬就推薦呢杯抹茶蕨餅飲料🥤抹茶味同啱啱款蕨餅一樣香濃 飲落去唔會太甜 而且蕨餅已經切成細細粒 好方便飲用 啖啖都好滿足😚不過 S size 嘅份量就真係唔夠喉下次都要叫返中size 先得><📍 銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場URBANHOOD B1樓B101A號舖
之前一路聽啲friend講甘味處鎌倉甜品好正
原來最近喺屯門都開咗分店㗎
喺屯門市廣場嗰度
屯門嘅朋友仔有口福啦(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)

✧ 堂食set 抹茶蕨餅
嚟到真係唔可以唔試佢哋嘅抹茶蕨餅呀🤤
煙韌有咬口得嚟又唔會太甜 真係冇得輸
聽聞佢哋嘅抹茶係即叫即製 確保新鮮
份量幾粒但唔好睇少
係幾影飽 會食得滿足~

✧ 抹茶蕨餅飲料 S size
啖啖都好滿足😚
不過 S size 嘅份量就真係唔夠喉
下次都要叫返中size 先得><

2024-08-14 178 浏览
原來呢間日本過江龍除咗喺銅鑼灣希慎開店,屯門都開咗間新分店,估唔到喺香港都食到日本嘅味道。同朋友叫咗一個堂食set $78性價比高,日本傳統甜點蕨餅口感軟糯又不失彈性,有點像再軟身一點的啫喱,每一舊都超大,大量抹茶粉甘香不苦澀,再淋啲沖繩黑蜜一齊食,甜度適中,真係好好食。😍😍蕨餅配雲呢拿雪糕新食法唔錯,會更加突出抹茶味,有一股抹茶味濃又獨有的苦澀茶香,加上香滑嘅雲呢拿雪糕,完全係大滿足。🍨🤩頗熱的水溫,令抹茶的甘香發揮得淋漓盡致!都係熱飲原汁原味,口味甘而清甜,香滑順喉。🍵🥰