(非会员)
2012-07-16 4 浏览
睇左甘多正評,一於去試下地方好易揾,一落碼頭向前行往左看便好容易見到魚蛋真的惹味,特別是炸了一炸,脆得黎又鮮但價錢方面則很貴,十蚊一串 可能因為出了名==總體上都值得一試
睇左甘多正評,一於去試下

地方好易揾,一落碼頭向前行往左看便好容易見到

魚蛋真的惹味,特別是炸了一炸,脆得黎又鮮

但價錢方面則很貴,十蚊一串 可能因為出了名==

總體上都值得一試

2012-07-16
4 分钟 (外卖自取)
  • 魚蛋
與女友人到長洲遊玩,知悉甘永泰魚蛋的評價甚高,故冒名而來一嚐。最終點了一串魚蛋和煙肉卷。魚蛋外觀: 輕輕一炸,外表金黃色,頗美觀口感: 一咬下去,口感彈牙鬆軟,肉汗揚溢,鮮美肉甜價錢: 十元,頗貴,但也值得一試煙肉卷外觀: 普普通通,以為煙肉會頗厚的......口感: 咬下去,煙肉比預期的淺薄,欠肉味,口感一般; 然而,煙肉包著的蔬菜喧賓奪主,材料用素鮮竹卷的內涵,吸收煙肉 味,味道可口價錢: 八元,合理,但不要對煙肉有高期望
最終點了一串魚蛋煙肉卷

魚蛋

外觀: 輕輕一炸,外表金黃色,頗美觀
口感: 一咬下去,口感彈牙鬆軟,肉汗揚溢,鮮美肉甜
價錢: 十元,頗貴,但也值得一試

煙肉卷
外觀: 普普通通,以為煙肉會頗厚的......
口感: 咬下去,煙肉比預期的淺薄,欠肉味,口感一般;
味,味道可口
價錢: 八元,合理,但不要對煙肉有高期望
2012-06-09 7 浏览
次次黎都噤多人排隊伯伯努力串串串早前同男友去長州展開美食之旅第1站就係甘永泰魚蛋,要左2串雜丸味道偏咸,最好食係魚旦同墨魚丸以前好食得多,而家係咪味精落多左,食完勁口乾
次次黎都噤多人排隊
伯伯努力串串串
早前同男友去長州展開美食之旅

第1站就係甘永泰魚蛋,要左2串雜丸

味道偏咸,最好食係魚旦同墨魚丸

以前好食得多,而家係咪味精落多左,食完勁口乾
2012-05-21 60 浏览
这日冒着雨来长洲 大名鼎鼎的鱼蛋一定不可错过啦 记得平日来过时 甘永泰门口的队伍可以排成三个回合 人气旺到不行 今日或许和雨天有关啦 没有太多人排着 但我们也一样不会错过一尝招牌作因为吃了早饭过来 没有太多塞每一种口味的丸子 不如就来个Mix的四宝丸子吧 炸四宝丸:分别是鱼蛋、墨鱼丸、鲮鱼球和猪肉丸新鲜鲜炸 热气腾腾的 没有沾酱都不会觉得味道平淡 香口且弹牙
甘永泰鱼蛋 店面

炸四宝丸子
炸四宝丸:分别是鱼蛋、墨鱼丸、鲮鱼球和猪肉丸
2012-05-19
甘永泰鱼蛋 店面
炸四宝丸子
2012-04-30 18 浏览
講到魚蛋... 我相信最強都應該係佢啦 除左魚蛋, 佢嘅壤豆卜同MIX丸亦非常受歡迎!!!手打魚蛋每日限量推出... 賣完即止... 爽口嘅程度真係唔講得笑... 亦唔係隨隨便便淨係得爽口而冇左魚味 即點即炸... 炸到金黃色嘅魚蛋... 真係停唔到口 炸壤豆卜時間控制得剛好... 表面脆到比薯片更鬆脆!! 買了一盒魚蛋外帶...估唔到第2天... 只係煲滾啲水... 落魚蛋... 5-8分鐘...但食嘅時候仍然充滿魚味, 什麼調味料都冇加...好味, 爽口!!!!
講到魚蛋... 我相信最強都應該係佢啦
除左魚蛋, 佢嘅壤豆卜同MIX丸亦非常受歡迎!!!
手打魚蛋每日限量推出... 賣完即止...
即點即炸... 炸到金黃色嘅魚蛋... 真係停唔到口
炸壤豆卜時間控制得剛好...

表面脆到比薯片更鬆脆!!
清甜的竹蔗茅根
買了一盒魚蛋外帶...

但食嘅時候仍然充滿魚味, 什麼調味料都冇加...

好味, 爽口!!!!

2012-02-29
清甜的竹蔗茅根
  • 炸豆卜
2012-04-30 18 浏览
太平清醮的魔力果然很厲害呢.令長洲擠得水洩不通.看完表演也是找東西吃的時間啦,呵呵要找這著名的魚蛋店,原來一點也不困難呢.因為就在渡輪碼頭附近.但也因為這個原因,這裡的人流更密集了,有很多人碰人的情況發生呢.去買魚蛋的時候第二個問題出來了,太多遊客爭先恐後買魚蛋呢,有很多打尖的情況要注意.想不到有第三個問題.可能因為人手不足,店東放棄了複雜工序的食物而只賣魚蛋而已,買不到最期待的炸豆卜有點失望呢.幾經辛苦終於撲到2串魚蛋回來啦,跟朋友吃一下看見不是言過其實吧.以10元一串5粒來說是比較貴啦,而且用紙巾包住魚蛋有點不太衛生的感覺.剛咬下去覺得魚蛋比較硬身.但驚喜慢慢才出來呢.有肉汁!第一次吃這樣的魚蛋呢.而且沒有魚腥味,不用點醬也好吃的魚蛋,暫時只有這店能做到這個要求啦.@v@這店再宣傳一下的話,有潛質成為長洲的手信店呢.下一次再來的話,我一定要吃到炸豆卜的,呵呵
很明顯是被迫的,呵呵XD

肥雞愛吃魚蛋呢XD
2012-04-28
4 分钟 (外卖自取)
肥雞愛吃魚蛋呢XD
2012-03-19 124 浏览
從碼頭步行至東灣泳灘,總是會見到甘永泰的門口排起人龍,平日總愛外賣些蝦丸及魚蛋回家,印象中這是頭一次即買即吃。炸四寶丸包括魚蛋、墨魚丸、鯪魚球及豬肉丸,新鮮即炸,香口非常,是一如預期的味道。倒是炸豆卜有點驚喜,阿姐先把豆卜裡頭反過來,再釀入魚肉來炸,表面炸得極為香脆,內裏的魚肉彈牙,雖然女友嚷着要加甜醬,但其實不蘸任何醬汁已十分夠味。
炸四寶丸
2012-03-17
5 分钟 (外卖自取)
炸四寶丸
2012-03-13 81 浏览
星期日為慶祝男友的生日,所以入長洲遊半天。我們往關公忠義亭拍完櫻花照後,便可以搵食了! 首站,我們先往甘永泰吃炸豆卜及魷魚丸。炸豆卜內裏釀了點魚肉,香脆美味,真的很驚喜。本來想吃墨魚丸,因為這個季節沒有墨魚,所以只有魷魚丸。失望,肉質散,完全沒有魷魚味,吃完都唔知呢粒係咩丸! 想不到這兒的丸,真的頗受歡迎。我們還想外賣一點丸回家,可惜大部份已沽清了! 只剩下半斤豬肉丸,但我們對豬肉丸沒興趣呢! 下次有機會,都希望試試這兒的墨魚丸、魚丸及鯪魚球!

首站,我們先往甘永泰吃炸豆卜及魷魚丸。
炸豆卜
炸豆卜內裏釀了點魚肉,香脆美味,真的很驚喜。
魷魚丸
多款外賣丸
只剩下半斤豬肉丸,但我們對豬肉丸沒興趣呢!

下次有機會,都希望試試這兒的墨魚丸、魚丸及鯪魚球!

2012-03-11
庆祝纪念
生日
多款外賣丸
買左兩串我同男友share食,長洲太多美食,緊係要行到邊吃到邊一串炸豆卜,一串蝦丸即炸熱辣辣,好味道~炸豆卜外面脆卜卜,裏面饟左d魚肉~蝦丸唔係太彈牙,食到有d胡椒粉味~ 下次想試雜丸
2012-02-25
2012-03-11 15 浏览
去左咁多次長洲都冇去過呢間食野..今次去之前有朋友極力推介我去呢度食..真係冇後悔去食!呢個炸豆卜釀蝦膠真係好好食!!!!外面脆入面綿雖然佢係炸..但食落又唔會好油10蚊串幾抵食,,,食完之後第2日忍唔住食多串自肯走!

去左咁多次長洲都冇去過呢間食野..
今次去之前有朋友極力推介我去呢度食..
真係冇後悔去食!
呢個炸豆卜釀蝦膠真係好好食!!!!
外面脆入面綿

雖然佢係炸..但食落又唔會好油
10蚊串幾抵食,,,
食完之後第2日忍唔住食多串自肯走!
2012-03-09
  • 蝦膠豆卜
2011-12-31 9 浏览
姐姐從長洲回來,買了$30半斤大大粒的魚蛋回家作手信,有白魚蛋、墨魚丸和鯪魚丸,晚餐時便白灼了一半來吃。白魚蛋是我最為喜愛的一款,一咬下去十分彈牙,並且魚味十足,十分好吃。墨魚丸中充滿著大大粒又清晰可見的墨魚粒,令吃下去每一口的口感都十分滿足。鯪魚丸則比其他兩款普通和很常見,但仍然較平常吃的鯪魚丸好吃,鯪魚的分量不少,且鮮味十足,所以不用額外加上調味,也同樣好吃。
,一咬下去十分彈牙,並且魚味十足,十分好吃
2011-12-23
3 分钟 (外卖自取)
2011-12-27 13 浏览
見咁多人排隊,咁一定是好野拉,十元 一串炸魚蛋,一串有5粒, 即炸即吃,無需調味,有少少咸,表面平凡,但內裡不平凡,魚的鮮味慢慢地出了,好彈牙。仲有蝦丸,墨魚丸,鯪魚丸未吃,留待下次先吃。
見咁多人排隊,咁一定是好野拉,

十元 一串炸魚蛋,一串有5粒,

即炸即吃,無需調味,有少少咸,

表面平凡,但內裡不平凡,

魚的鮮味慢慢地出了,好彈牙。

仲有蝦丸,墨魚丸,鯪魚丸未吃,

留待下次先吃。

2011-12-25
1 分钟 (外卖自取)
2011-12-14 9 浏览
係中環坐船去長洲玩 程快船要收成$24.6 當然出得來玩 就梗要附出一日遊 食野更加無得計 行到邊食到邊 最爽今次番炒這店既鎮店魚蛋 上次來食印象唔差 幾彈牙 幾好味 最好係無腥味買了2串魚蛋及2串炸魚蛋 一串有5粒 不知是否客多關係 完全係凍冰冰 收貴又唔熱 唔多值十蚊魚蛋仍然彈牙 可惜調味似乎下多左 吃不出魚蛋既鮮味 炸既係香口 不過食完後 好鬼口渴普普通通貨仔 食過就算了

一日遊 食野更加無得計 行到邊食到邊 最爽

收貴又唔熱 唔多值十蚊

魚蛋仍然彈牙 可惜調味似乎下多左 吃不出魚蛋既鮮味

炸既係香口 不過食完後 好鬼口渴

普普通通貨仔 食過就算了
凍冰冰亦無鮮味
题外话/补充资料: 除左張保仔洞, 五行石,小長城外 長洲碼頭下船轉左舊冰廠果邊 風景怡人又寧靜 可以一行
10 分钟 (外卖自取)
$20 (其他)
2011-12-08 20 浏览
好久沒有來到長洲了 今天難得老公陪我來玩上網找尋好多不同的美食 一定要吃吃看來到了有名的魚蛋店 店家把一大堆魚蛋堆在一起看起來白白乾乾的 好像沒什麼味道的魚蛋 我遲疑了最後我選擇了雜丸串 因為可以試到不同的味道誰知道 還是白白的炸魚蛋最好吃 @0@超平凡的外表下 裡面的肉汁還在 充滿魚肉鮮味 棒!蝦丸: 有蝦味 只是不夠彈牙!!墨魚丸: 有墨魚小塊在裡面 味道口感不錯鯪魚丸: 沒有腥味 太味道普通!!下次再來~ 我絕對買一整串的白白炸魚蛋 >3<
好久沒有來到長洲了 今天難得老公陪我來玩
上網找尋好多不同的美食 一定要吃吃看

來到了有名的魚蛋店 店家把一大堆魚蛋堆在一起
看起來白白乾乾的 好像沒什麼味道的魚蛋 我遲疑了
最後我選擇了雜丸串 因為可以試到不同的味道
誰知道 還是白白的炸魚蛋最好吃 @0@
超平凡的外表下 裡面的肉汁還在 充滿魚肉鮮味 棒!
蝦丸: 有蝦味 只是不夠彈牙!!
墨魚丸: 有墨魚小塊在裡面 味道口感不錯
鯪魚丸: 沒有腥味 太味道普通!!

下次再來~ 我絕對買一整串的白白炸魚蛋 >3<

2011-11-12
庆祝纪念
纪念日
2011-11-14 19 浏览
好好食。d油好香,唔會太油膩。值得一試再試。fish balls are white. There are five balls in one skew. Medium sized. Very bouncy and very juicy.
2011-11-14
3 分钟 (外卖自取)
  • 魚旦