天氣開始轉熱,行行下街,見到「甘甘好蔗」,個名好得意,招牌有個可愛嘅小女孩😆而且見到店舖環境有用心設計過,決定光顧一下。我和友人點選了他們的蔗打檸檬和蔗杯西瓜。除了美味的飲品,我還注意到了店舖的飲品杯上有抽獎活動。我和友人好好運😆都抽到下次減五蚊!首先,店舖環境設計非常用心。個人很喜歡他們充滿特色香港地道風味的設計👍🏻其次,他們杯上的的抽獎遊戲為用餐體驗增添了一份樂趣。關於飲品本身,蔗打檸檬結合了蔗汁和手打檸檬的風味,帶來了清新怡人的口感。蔗汁的甜味和檸檬汁的酸度相輔相成,非常平衡。雖然無得自己揀甜度,但因為甜味是來自椰汁本身自然的甜,非常解渴❤️而蔗杯西瓜則將新鮮的蔗汁和西瓜汁結合在一起,帶來了夏天清涼的感覺。這兩款飲品都非常清爽,口感豐富,讓人回味無窮。總的來說,非常值得一試。推薦推薦!🙌🏻

其次,他們杯上的的抽獎遊戲為用餐體驗增添了一份樂趣。

總的來說,非常值得一試。推薦推薦!🙌🏻
2024-05-03
  • 蔗打檸檬
  • 蔗杯西瓜
2024-05-01 30 浏览
Do you know that their lucky draw campaign is still going on? Last time we won a free cup so here it is! This iced Pandan coconut milk looks absolutely beautiful with swirls of green pandan juice, as if it’s an ink painting. Very rice coconut milk with the refreshing and fragrant Pandan flavour. We loved it a lot. There were two fresh pandan leaves inside as well. We didn’t skim the ice and the amount was just right cos it’s already summertime and we’d love to keep our drink chilled.

外卖自取
2024-04-26 11 浏览
作為蔗汁愛好者 每次見到蔗汁都會手痕買返杯但香港手搖店啲蔗汁真心好一般行經過竟然比我見到蔗汁專賣店即刻買返杯試下1.越南桔仔甘蔗汁 $32味道清甜中帶啲酸 唔單止生津解渴仲好開胃而且純甘蔗汁其實都幾甜 桔仔可以中和和返啲甜味再且老板唔手軟 一杯比夠兩粒滿滿越南風味 作為越南妹表示好耐都飲唔到此等味道2.甘蔗青茶 $28呢個就清甜帶少少茶嘅甘香兩個味道融合得好好但略甜咗少少整體我都幾欣賞呢間店用嘅都係真材實料佢啲蔗汁係即叫即榨 冇見到佢喺杯嘢飲加一滴水同糖呢個價錢真心覺得抵飲加上鋪面非常整潔叫一杯仲要有得抽獎 而我好幸運咁抽到送一杯所以.....值得回購嘅一間店!弓
作為蔗汁愛好者 每次見到蔗汁都會手痕買返杯

所以.....值得回購嘅一間店!弓
2024-03-06
外卖自取
  • 越南桔仔甘蔗汁
The first sugarcane handcrafted beverage shop in HK! Iced sugarcane mint juice tasted like an elevated version of virgin mojito; sugarcane milk tea tasted very OG HK-style milk tea, rich and smooth with mild sugarcane aftertaste.家父許多年前在油麻地工作,今天帶他嚐嚐時興的手搖飲品店,店家非常友善,面對家父滔滔不絕想當年也禮貌地回應。這區這家甘蔗特色茶飲,應該是全港首創!地點便利,就在肥姐小食隔壁,看上去光亮整潔。雨後微熱,父之選:蔗杯薄荷。甘蔗汁翡翠色的,混入薄荷葉,清甜解熱。薄荷香氣清新自然不過份,感覺就像virgin mojito的甘蔗昇華版。我喝了甘蔗鮮奶茶:茶、奶、蔗汁三分層好漂亮。一喝就是驚喜,是正宗港式茶餐廳風味奶茶!甜度和順滑口感都是滿分。混合蔗汁充滿創意,主調是茶味濃厚的港式奶茶,餘韻有淡淡甘蔗味。我另外加了馬蹄雪晶靈,是非常爽脆的馬蹄粒爆漿珠

我喝了甘蔗鮮奶茶:茶、奶、蔗汁三分層好漂亮。一喝就是驚喜,是正宗港式茶餐廳風味奶茶!甜度和順滑口感都是滿分。混合蔗汁充滿創意,主調是茶味濃厚的港式奶茶,餘韻有淡淡甘蔗味。我另外加了馬蹄雪晶靈,是非常爽脆的馬蹄粒爆漿珠珠,滿足了。

小店最近勢如破竹,緊記撕開抽獎杯套的卡通竹子看看!我們都有揭中獎喔!

2024-04-24 15 浏览
最近香港天氣非常炎熱🥵係旺角發現左依間甘蔗飲料店,他們是主打用新鮮即榨蔗汁去調配不同飲品🫢推薦大家來黎試下❣️佢地除了甘蔗,仲有其他野飲揀,都滿多的選擇💕🥥生椰拿鐵椰奶味好濃郁,甜度適中,口感好順滑🥰椰奶把咖啡的苦味中和了,令到兩個味道融為一體,挺不錯的😋🧋班蘭椰奶拿鐵當我睇到班蘭就決定要這個,感覺挺獨特的😂梛奶味好香,內有新鮮班蘭葉,真材實料的🤩班蘭葉很清香😜帶有一點甜味,提升了拿鐵味道,椰奶與班蘭葉香味完美融合,口感出色和絲滑🤤下次可以再試其他飲料🙈大家去旺角可以支持一下🥳🥳甘甘好蔗 (旺角)📍旺角登打士街55號鴻達樓地下6號舖
最近香港天氣非常炎熱🥵係旺角發現左依間甘蔗飲料店,

佢地除了甘蔗,仲有其他野飲揀,都滿多的選擇💕

🥥生椰拿鐵
椰奶味好濃郁,甜度適中,口感好順滑🥰
椰奶把咖啡的苦味中和了,令到兩個味道融為一體,挺不錯的😋

🧋班蘭椰奶拿鐵
當我睇到班蘭就決定要這個,感覺挺獨特的😂
梛奶味好香,內有新鮮班蘭葉,真材實料的🤩

下次可以再試其他飲料🙈
大家去旺角可以支持一下🥳🥳

甘甘好蔗 (旺角)
📍旺角登打士街55號鴻達樓地下6號舖
2024-04-23 5 浏览
香港最近開始炎熱,怎麼少的了一杯冰涼解暑的甘蔗汁?在食肆林立的旺角發現一家原汁原味的甘蔗店,買了蔗杯白桃和蔗杯蜜瓜,清澈的綠色仿佛一塊碧綠的翡翠,還有很有趣的運氣來訪: 有機會免費獲得飲品一杯!大家趕緊來試試好運氣哈哈!靠近嘴邊,就有一股誘人的甜香撲鼻而來。入口後汁液清涼且滑爽的口感立即蔓延開來!甘蔗的香甜與蜜瓜或蜜桃的清新在口中交織,令人感到無比的舒爽。我還發現好多明星也來光顧的照片,珍藏品太棒了!
香港最近開始炎熱,怎麼少的了一杯冰涼解暑的甘蔗汁?

我還發現好多明星也來光顧的照片,珍藏品太棒了!

2024-04-22 11 浏览
行街行到口乾 見到呢間甘甘好蔗幾特別大大隻字寫住掂過碌蔗 🤩呢間同平時見到嘅茶飲店唔同 佢用甘蔗做base最特別係蔗汁mix咖啡一於try吓 🥤 🔹️蔗杯蜜瓜朋友就飲甘蔗水果系列見呢杯係甘甘推薦🤪第1次試蔗汁再加水果 驚好甜點知飲咗幾啖幾match喎 好清新 用咗新鮮蜜瓜 好細心打碎晒啲蜜瓜 飲到最尾就打開蓋食埋佢 當生果杯咁食 🔹️蔗杯拿鐵蔗汁溝Latte 咖啡味好香 唔會好甜 同出面落糖漿唔同 飲落仲好滑添 ❗️後期睇番 呢間原來係香港首間用蔗汁做主題嘅茶飲店❗️每個杯套都有即揭即中獎㗎📍旺角登打士街55號鴻達樓地下6號舖📞54429680🕐1200-2300💲人均37
行街行到口乾 見到呢間甘甘好蔗幾特別

📞54429680
🕐1200-2300
💲人均37

2024-04-19 34 浏览
天氣熱行旺角,想飲杯甜野但又想健康啲,我會飲蔗汁,有天然糖份!1.越南桔仔甘蔗汁👍🏻👍🏻酸甜酸甜咁,好解渴!越南桔仔有種好天然獨特既桔仔香氣!呢個組合特別得黎又好飲!😋😋2.蔗杯白桃+蜂蜜爆珠👍🏻👍🏻無諗過蔗汁可以同白桃結合!本身蔗汁已經夠甜,因此呢杯既白桃係爽得黎少甜有咬口,已經好飲!飲飲下會食到蜂蜜爆珠,喺口腔爆開,再有蜂蜜流出,好正!😍朋友都話我好介紹!會再encore!😝😝

1.越南桔仔甘蔗汁👍🏻👍🏻

2.蔗杯白桃+蜂蜜爆珠👍🏻👍🏻

朋友都話我好介紹!會再encore!😝😝
2024-04-19
下午茶
  • 越南桔仔甘蔗汁
  • 蔗杯白桃
2024-04-19 87 浏览
係旺角見到甘蔗主題既手搖店😍第一次見到咁新穎既野飲真係忍唔住要試一試~真係有部蔗汁機係舖頭😍見到店員每次收到order先榨汁~夠哂新鮮!!野飲主要都有蔗汁成份😗唔知點揀可以參考人氣之選🤩每杯都好吸引呀甘蔗鮮奶 $30入口順滑~首先飲到鮮奶既奶香味~然後慢慢感受到蔗汁既甘甜🤩好獨特!!有蔗汁中和左鮮奶既飽滯感~完全唔怕會膩~一次過飲幾杯都無問題👍🏻生椰拿鐵 $40係用左新鮮椰汁同即磨咖啡!!絕對係誠意之作~見到店員好用心用咖啡機整咖啡🥹唔係用來貨整定既濃縮液!最欣賞既係純天然唔洗另外加糖都好好味😋貴少少都值得試!下次要再試埋其他😍

甘蔗鮮奶 $30

生椰拿鐵 $40

下次要再試埋其他😍
2024-04-17 6 浏览
食完飯之後覺得好口渴,行過呢間蔗汁店覺得佢好特別,而且竹蔗汁相比其他肥仔水又健康,位置就正正係肥姐小食店隔離,所以就喺度買咗嘢飲試吓。每一杯飲品都會有抽獎,我哋咁啱抽中咗有得下次減$5 !蔗杯葡萄🍇 +原味晶球葡萄配上蔗汁都係第一次飲,估唔到味道咁夾!而且葡萄係大皮,成個感覺好清新。原味晶球口感好得意,好似食緊粒好煙韌嘅提子咁。蔗杯薄荷☘️+馬蹄雪晶露見到佢哋即刻攞條蔗去柞汁,係真材實料,再加埋薄荷,感覺好清新。啱啱先食完啲好肥膩嘅燒烤嘢飲,特別覺得消滯。

每一杯飲品都會有抽獎,我哋咁啱抽中咗有得下次減$5 !

蔗杯葡萄🍇 +原味晶球

蔗杯薄荷☘️+馬蹄雪晶露

平時台式肥仔水、嘆啡就陪女朋友成日試得多,呢次路過"肥姐小食"果邊就見到呢間有別於傳統蔗店係門口一碌碌比人睇既蔗,而將蔗汁融入各款特色飲品,見佢咁有諗頭,女友竟然自己捉住我話要試下,款式唔算多,但足夠我揀了,有配咖啡、水果或者經典系列慢慢揀,我自己覺得比起其他飲品,呢個感覺更健康,可以係#旺角推薦飲品,價錢更加係親民,特別在佢係舖頭側邊既巷仔仲有鴉比人打咭tim鮮榨甘蔗汁本身想揀熱既,最後女友要求凍,店家部機好好,入口冇傳統舖頭會榨到杯野入面有渣,但呢杯野清澈入綠,一啖入口,夏天飲真係冇得輸,清水解渴,而純本身既蔗糖已經足夠甜度,如果天時熱,我會好想飲多幾杯蔗打檸檬熱飲一向係我至愛,呢杯蔗打檸檬,一開始既時候入口清甜,慢慢果浸檸檬味會變得重,但佢唔係一般飲品味用既黃檸檬,佢係用青檸做底打出黎,更易入口,呢次既出色會令我心郁會想翻兜再黎幫襯,下一次我想試既會係班蘭梛奶同甘蔗鮮奶
鮮榨甘蔗汁

蔗打檸檬
2024-04-16
2024-04-14 6 浏览
今天31度啊!消暑聖品是我講是西瓜🍉應該沒有人會反對吧,星期日在旺角閒逛街逛到累的我剛好看到這間寫著「被逼營業」哈哈哈哈的飲品店第一次試甘蔗汁+西瓜+蘆薈的組合意外的很不錯呢,鮮榨蔗汁甜度也剛剛好,感覺比較天然健康另一杯是班蘭生椰拿鐵+晶球,好像也是一種創新組合,朋友說口感也很不錯呢今日的快樂就是一杯𣲙凍透沁心脾的蔗杯西瓜🍉帶來的~
今天31度啊!消暑聖品是
我講是西瓜🍉應該沒有人會反對吧,
星期日在旺角閒逛街逛到累的我
剛好看到這間寫著「被逼營業」哈哈哈哈的飲品店
第一次試甘蔗汁+西瓜+蘆薈的組合
意外的很不錯呢,鮮榨蔗汁甜度也剛剛好,感覺比較天然健康

今日的快樂就是一杯𣲙凍透沁心脾的蔗杯西瓜🍉帶來的~
喺手打檸檬茶、鴨屎香檸檬茶橫行嘅階段,我哋都好需要支持下本地小店!平時都要喺涼茶鋪先搵到蔗水飲,但係呢間小店竟然諗到用蔗汁做底,整嘢飲!估唔到鮮榨蔗汁加凍美式咖啡會咁夾!蔗汁自然的甜味好完美地中和咗咖啡嘅果酸味,兩樣簡直天作之合! 夏天呢啲悶熱嘅天氣好適合飲!飲完成個人透心涼🧊🧊🧊🧊🧊🧊!之前都有試過蔗汁鮮奶同蔗汁哈密瓜🍈都好好飲!

之前都有試過蔗汁鮮奶同蔗汁哈密瓜🍈都好好飲!

蔗杯美式
2023-12-04
5 分钟 (外卖自取)
蔗杯美式
呢排天氣真係好熱,去到旺角當然要買返杯嘢飲啦!🔖甘蔗鮮奶💰30甘蔗同鮮奶原來可以係咁夾!甘蔗嘅香甜同鮮奶嘅奶香味平衡得相當唔錯🫶🏻口感仲好順滑添!💫推薦指數: 9/10​​🔖蔗打檸檬💰32呢期好興嘅手打檸檬,呢到都揾到🍋不過當然就係加入咗蔗汁啦😙一入口係滿滿嘅清新檸檬香,融合埋蔗汁,酸甜度啱啱好,夏天飲真係好清爽🥰💫推薦指數: 8.5/10​​-溫馨提示👉🏻而家買飲品會附有一個杯套,而杯套上面會有一個抽獎嘅機會🤩都好易中獎㗎🥳我哋今次就抽到一張下次惠顧減$5嘅優惠券,同埋儲夠三張可以免費換一杯飲品嘅優惠券😚
呢排天氣真係好熱,去到旺角當然要買返杯嘢飲啦!

🔖甘蔗鮮奶
💰30
💫推薦指數: 9/10​​

🔖蔗打檸檬
💰32
💫推薦指數: 8.5/10​​

溫馨提示
2024-03-30 14 浏览
好耐冇出旺角,原來開咗好多間手搖飲品, 雲雲飲品店之中今日揀咗甘甘好蔗, 以蔗做主題的飲品店確實小見。舖頭位置就在肥姐生腸隔離,好多人排隊買生腸嘅同時買杯蔗汁,我都係其中一份子。店舖雖小,卻有香港情懷,有霓虹燈牌,亦有玩味語句,真夠意思。原來好多明星幫襯過。整體飲品都係圍繞蔗做主題, 我覺得用蔗做嘅飲品都係非常解渴嘅,某部分嘅配搭都幾新穎,蔗味嘅咖啡唔知係點嘅呢?好好奇。生椰拿鐵 好香椰子味嘅咖啡,入口非常順滑,椰子味同咖啡味互相平衡得很好,咖啡味一點也不苦,屬於非常易入口的類型。蔗杯葡萄 用咗先葡萄打製而成,有果皮亦有果肉,味道清新而且非常解渴,感覺清爽又冰涼,非常適合夏天飲用。

原來好多明星幫襯過。