2014-06-05 675 浏览
(31-5-2014 Sat)晚,同男友o既fds食完飯後要食個甜品至得,我o地行去東大街搵,經過一間太多人,男友人NT就帶我o地繼續向前行,o黎到呢間都一樣有人等位,不過我o地7個人,亞姐話下一張就到.好快有位喇,我o地坐低就揀,我要$39.00一條o既芒果炸兩,男友要$32.00o既木糠凍餅,但賣晒.咁佢就同NT o既太太FN要$42.00o既榴槤忘返,NT就要楊枝金露,IN要甜酒凍,佢太太KK要朱古力窩夫.等o左一陣,最先o黎到o既係楊枝金露,個碗o既形狀好靚,影完相後等,第二樣到o既係IN o既甜酒凍,裡面有啲生果o既,之後到榴槤忘返,然後係我o既芒果炸兩到o黎,最後等好耐,KK o既朱古力窩夫至到.睇圖解就知芒果炸兩裡面用咩o野扮油炸鬼,就係泡芙,食落,泡芙真係好脆,椰汁蒟蒻皮滑同軟硬適中,但椰子味同樣弱,鮮忌廉唔係好多,芒果肉雖然都算多,但唔甜亦冇乜芒果味;而成個我覺得唔夠凍.而男友o既榴槤忘返呢,榴槤味夠,而原來o個啲爆珠係百香果魔豆,我食到o既味道係蜜桃味,唔通百香果用晒?而芒果同樣係唔多夠味同甜.KK o既朱古力窩夫賣相唔錯,佢分啲俾我o地食,微暖o既窩夫外脆內軟,朱

等o左一陣,最先o黎到o既係楊枝金露,個碗o既形狀好靚,
影完相後等,第二樣到o既係IN o既甜酒凍,

睇圖解就知芒果炸兩裡面用咩o野扮油炸鬼,
就係泡芙,
而男友o既榴槤忘返呢,
KK o既朱古力窩夫賣相唔錯,
佢分啲俾我o地食,微暖o既窩夫外脆內軟,朱古力雪糕味道濃郁.

IN就話佢o既果凍酒味唔濃,而楊枝金露就唔知喇;今次味道分只計我食過o個三樣,分數係3.67分.

TTL價錢係$238.00.

其他:
我o地o係入面一路都嗅到窩夫香味.
2014-05-31
$39.67 (宵夜)
  • 榴槤冰
  • 窩夫
2014-05-28 386 浏览
 綠茶心太軟$44,賣相已不美,蛋糕像鬆糕,流心量不足,味道很一般。榴槤芝士餅$38,中間有榴槤蓉都幾香,芝士味道也OK。這家甜品出品普通,碟的擺設很簡單,價錢算中肯。

榴槤芝士餅$38,中間有榴槤蓉都幾香,芝士味道也OK。
這家甜品出品普通,碟的擺設很簡單,價錢算中肯。
2014-05-24 456 浏览
食完晚飯,一班朋友們當然要搵個地方坐底食個糖水再傾過計啦~今次就冇影相啦~叫左個西瓜汁,豆腐花+雪糕,豆腐花+西瓜,腐竹薏米糖水,紅豆沙(朋友外賣的)西瓜汁就同出面既一樣啦,豆腐花+西瓜既配得都ok既,腐竹薏米糖水就唔得啦,雖然唔太甜但好“杰”身,豆腐花+雪糕既配搭就好鐘意食紅豆沙係朋友外賣返屋企食,所以比唔到評語
食完晚飯,一班朋友們當然要搵個地方坐底食個糖水再傾過計啦~

今次就冇影相啦~

西瓜汁就同出面既一樣啦,
豆腐花+西瓜既配得都ok既,
腐竹薏米糖水就唔得啦,雖然唔太甜但好“杰”身,

豆腐花+雪糕既配搭就好鐘意食

紅豆沙係朋友外賣返屋企食,所以比唔到評語
2014-05-22
$25 (宵夜)
2014-04-06 675 浏览
今日就黎左依個食糖水,其實東區就好多糖水鋪,不過中式就較為多,不過個人黎講都係有中有西既開心D,地點就係依個東大街甜品老媽,依條街除左多野食之外,依間老媽都出夠嫁,今次就揀左食冰,依間既冰絕對起出面既係平既,同埋都好味嫁。另外個朋友就鍾意中式既多D,佢就食湯圓呀。我個人黎講就覺得依到個冰,比出面更有味道,佢有好濃既果味,雖然無出面個D咁高咁靚,但其實味道就好過出面,加上配料個D加錢都公道,所以絕對食得過,而且我都鍾意間鋪頭既設計,側邊又有D客寫低既野,一路一路睇,都幾好嫁,細細間, 係東大街絕對講得上係一哥呀! 講番個朋友既湯圓,睇落好似比平時個D大粒小小,不過我自己就鍾意D細粒既,佢話都幾好食,不過自己太飽,食左一兩粒就算數!下次再食過
2014-03-31 750 浏览
為了encore 芋圓,再到老媽一趟。綠茶心太軟:個人非常喜歡綠茶,所有綠茶產品也感興趣。綠茶味一般,不夠特出,但甜度適中,非常軟心,配上雲呢拿雪榚也很好味,另有少少杏仁增加口感,讚!ps 如果喜歡綠茶心太軟的朋友,一定要試洲際扒房,但建議空肚或最少3人share,極大份芋圓紅豆沙:芋圓有淡淡芋頭及蕃薯香,比淨紅豆沙多一份口感但沒有比加湯圓的甜

為了encore 芋圓,再到老媽一趟。

2014-02-04
$40 (宵夜)
2014-01-19 881 浏览
食完BBQ超熱氣,要食番d糖水潤下喉先得!咁啱有朋友話食過筲箕灣東大街既"甜品老媽", 猛贊好鬼得……我點可以錯過呢!我地夜晚11點几去到,見到甘夜仲好爆, 甘肯定無黎錯……舖仔細細,好彩三個人都有位唔使等。我地每人各點左一個蛋白杏仁茶加蓮子。好多蛋白啊!杏仁茶唔太甜,好滑好香,蓮子又甜甜地, 暖暖地食,好滋潤呀!跟住點左兩個甜品share食……朱古力心太軟,切開後無流心,有點失望, 蛋糕比較實,加左雪糕後食,感覺還好, 但唔值得推介俾大家試嘞!芒果炸両一條,個名超特別,之前未食過呢d新鮮嘢呢……一條剪成五件, 件芒果腸粉入口超幼滑, 芒果味香甜,咬落之後, 發覺d炸両好脆口,仲一d都唔會濟呢……今晚好滿足啊……
, 甘肯定無黎錯……
舖仔細細,好彩三個人都有位唔使等。
我地每人各點左一個蛋白杏仁茶加蓮子。好多蛋白
跟住點左兩個甜品share食……朱古力心太軟,切開後無流心
,有點失望
芒果炸両一條,個名超特別,之前未食過呢d新鮮嘢
呢……一條剪成五件, 件芒果腸粉入口超幼滑
, 芒果味香甜,咬落之後, 發覺d炸両好脆口
,仲一d都唔會濟呢……
今晚好滿足
啊……
2014-01-18
$63 (宵夜)
  • 芒果炸両
  • 杏汁蛋白
2014-01-13 223 浏览
是日食完川菜辣得制,決定行過東大街食甜品老媽。自從東大街呢幾年出名後,食肆越開越多,鋪租搞到價錢越來越高,但同時都好多鋪頭做唔住要執,甜品老媽做得都算耐啦,個質素keep得住同埋價錢都唔算高得嚇人(雖然都唔平)。今次order左綠豆上完丸、杏仁糊同抹茶心太軟。同兩個都算系咁,中規中矩,唔會太甜。就系就湯丸太硬要扣分。最贊都系算個抹茶心太軟,個人不好朱古力所以order左抹茶味(40幾蚊)。D外層蛋糕好香,個皮焗得脆脆地同埋中間d蛋糕好軟。流出熱熱地抹茶沾埋食,之後可以溝埋雪糕,三樣一起放入口,perfect!總結甜品老媽入面d嘢食唔會太甜,用料好好,d大型連鎖X記XX山根本冇得比。
是日食完川菜辣得制,決定行過東大街食甜品老媽。

今次order左綠豆上完丸、杏仁糊同抹茶心太軟。
同兩個都算系咁,中規中矩,唔會太甜。就系就湯丸太硬要扣分。

题外话/补充资料: d侍應幾乎全部都染左綠色白色ge頭髮唔知想點咯
2014-01-12
2014-01-01 162 浏览
徐夕夜,我和肥豆爸為了慶祝順利道過1314年,找遍了全個香港島,終於被我們找到了這間既可避開人潮,又可以方便泊車的甜品店!一坐下,大家都好興奮,因為甜品款式太多了!肥豆爸便點了老媽皇牌拼盤,內有日式綠茶心太軟,焦糖燉蛋,甜酒果凍。接着他便問我想吃什麼,但服務員對我們說拼盤份量很多,唔夠先再叫其他吧!拼盤賣相實在吸引,雪糕上的網狀糖膠裝飾顯出其心思所在!綠茶心太軟外層有輕微焦香,充滿綠茶香味,內裏是流心綠茶,雙重口感,雙重味道,實在無得頂! 法式焦糖燉蛋有酒店水準,面層焦糖香脆,內裡燉蛋好滑,甜味適中。甜酒果凍相比較為失色,鮮果的酸味蓋過了酒香,不過鮮果的款式繁多,都算有誠意。因為那款綠茶心太軟太出色,胃口突然大開!連叫多兩款甜品,绿茶梳乎厘和腐竹意米豆花。那位服務員報以奇異的目光,道 巜你地都幾擦得喎!》。梳乎厘的效果比想像中好,因為西環某甜品店的綠茶梳乎厘,没有绿茶味,又清楚看到綠茶粉還未溶化。但這兒的,卻充滿绿茶香味,層次分明。最平凡的腐竹豆花也做得恰到好處,豆腐花香滑無比,甜味適中。

$80 (宵夜)
庆祝纪念
除夕
  • 綠茶梳乎厘
2013-12-22 485 浏览
赤柱晚飯後意猶未盡, 再駕車來到筲箕灣東大街試試甜品老媽。星期五的晚上, 泊了車我們還要在東大街左行行右行行才找到它的位置, 他差點要發脾氣了。等了一回可以入座了, 狹窄的空間是早已預料的。他點了Creme brulee, 我就要了蛋白杏仁茶。Creme brulee有脆脆的焦糖面, 如果可以熱一點會更好。我的蛋白杏仁茶不過不失, 味道可以接受, 蛋白多一點更好, 茶稀稀的, 可以濃一點就好。吃過最好的蛋白杏仁茶是中環Jardine House怡翠軒的, 蛋白份量適中, 香味濃郁, 再有機會一定要再去。
赤柱晚飯後意猶未盡, 再駕車來到筲箕灣東大街試試甜品老媽。

等了一回可以入座了, 狹窄的空間是早已預料的。

他點了Creme brulee, 我就要了蛋白杏仁茶。

2013-10-25
$30 (宵夜)
2013-12-05 139 浏览
晚飯食完熱氣串燒,要食糖水補補。東大街開多咗好食肆,甜品舖都唔少,我個人最鍾意老媽,尤其佢嘅蛋白杏仁茶。芋圓+蛋白杏仁茶:有得加芋圓,之前台灣九份食過覺得好好味。芋圓有芋頭同南瓜,有淡淡芋頭味,但南瓜味就唔太出,但普通粉圓。蛋白杏仁茶如常有好多蛋白,唔太甜,杏仁香又滑,感覺好養顔。
晚飯食完熱氣串燒,要食糖水補補。

2013-11-22
$35 (宵夜)
2013-10-15 78 浏览
本來好開心係食我最愛嘅雞煲「常會面」生日飯!飯後意猶未盡準備食甜品...行到去東大街有兩間!見到應該係金剛小儀介紹過嘅甜品舖...入到去甜品舖內竟然熱辣辣!到點咗芒果冰冰同梳乎厘之後惡夢就開始!先嚟芒果冰冰一放上枱已經掉咗1/5係枱面(但唔係好滿)都無意慾幫我地換...+5嘅芒果更加無俾我地!戲玉嚟喇!梳乎厘出場只能夠話外表已同平常不一!再準備用匙嘅時候已經好似吹泡泡咁瀉下!表面有少少少少熱內裏只係微暖!已經好疑惑仲有一個朱古力味食唔食好!好朋友好有用氣話可能個樣差合埋眼試試,最後我見到佢個樣想嘔咁!可能我地唔應該叫無店內推介嘅會好啲!但我呢世都唔會再去!因為係勁難食!

可能我地唔應該叫無店內推介嘅會好啲!
但我呢世都唔會再去!因為係勁難食!
2013-08-06 47 浏览
喺東大街食完dinner就黎食埋甜品先歸家,因為想食cheesecake,所以黎左甜品老媽。黎到門口,勁多人等位啊!!攞左飛之後等左差唔多半粒鐘先有得入去。入面唔算大,D位超迫,坐得唔係咁舒服,真係想快快食完就走"Blueberry cheesecake":本身想叫New York cheesecake架,但咁啱賣哂,所以要左哩個。講真就一般啦,面層係普通蛋糕上既cream,底層先係cheesecake,有點被騙既感覺……D cheesecake口感唔夠dense,芝士味亦略嫌太輕;上面督blueberry jam如果係平均咁搽喺個面會好好多。"Apple crumble":伴碟塊焦糖脆脆好靚,不過同個apple crumble就唔太夾,似純粹伴碟多D;佢D crumble唔係一粒粒,係一舊舊,一舊要分開幾啖咬,口感無一粒粒咁好;入面D apple filing就太酸了,唔夠甜,撈埋雪糕都係太酸!兩樣甜品都幾失望,記得上次黎食佢個心太軟都OK,但今次哩兩樣都唔太得!應該會停一停唔幫襯佢住喇

入面唔算大,D位超迫,坐得唔係咁舒服,真係想快快食完就走

2013-06-11
$50 (宵夜)
眾所周知,東大街是一條” 食街”,這裡想吃的都應有盡有,不論是中、西、日、韓、港,甚麼地方的食物都可以在這裡吃到,唯有很少的就是甜品店!需知道,對於一個女人來說,吃飽一餐並不是完結,而是一頓甜品的開始。對於我來說,不吃甜品的話,總會覺得一餐飯並不完整!所以,甜品是必需的!!全個東大街,要找一間有賣西式甜品的甜品店,真是非常艱辛!幸得有甜品老媽的存在!雖然全東大街只有它一間,但它的甜品也不是這麼求其!近來賣的窩夫都是我必點之品!每一次經過店前,都會有一種窩夫香味抓住我,令我不期然便會進去了==”他們的窩夫是即叫即造的!所以送出來是必然會熱辣辣和脆脆的!他們的窩夫最主要有四種味道,四種味道可以配上不同味道的雪糕球,$38一客真的好抵呀!而且每一隻味道都很好吃!!最喜歡的是肉桂蘋果窩夫,整個感覺吃起來根本就像在吃麥當當的蘋果批!蘋果批加上雪糕!正!!之前還吃過冬日限定的朱古力火鍋!這個嘛,真是不太好吃!朱古力也還好,但配料真的是麻麻,生果又不太新鮮。其實吃朱古力火鍋,配料一定要雪得冰冰的,朱古力就一定要超熱的!這樣的配合才可以讓配料上的朱古力變硬!可惜,這是失敗的!男朋友喜歡吃拿破崙,這個香

全個東大街,要找一間有賣西式甜品甜品店,真是非常艱辛!幸得有甜品老媽的存在!

雖然全東大街只有它一間,但它的甜品也不是這麼求其!

近來賣的窩夫都是我必點之品!

他們的窩夫是即叫即造的!所以送出來是必然會熱辣辣和脆脆的!
之前還吃過冬日限定的朱古力火鍋

男朋友喜歡吃拿破崙,這個香蕉拿破崙很不錯!吃起來非常鬆化的!
這間店的中式糖水,除了豆腐花外,其他都不建議吃,因為,很難吃!!!!
4個♥ ♥♥ ♥,始終窩夫真的很好吃^^
2013-03-25 28 浏览
一間甜品好吾好味,一定要食"心太軟"➨❶心太軟 推介程度❤(可能試過好多間甜品既心太軟,真系好易分得出好味既心太軟,呢個真系好差!!個心太軟入面都吾流心,又好似焗定咁,一d都吾鬆口,朱古力吾重,雪榚又太甜,太甜了)總結:我覺得水準真系差左,簡單心太軟都咁差,真系有d失望!!回頭指數❤❤❤ 3分 (10分滿)外表♛味道♛環境♛服務太態♛氣氛♛上菜速度♛♛衛生♛♛情侶必到處✓♥♥ⒿⓘⓜⒿⓘⓜⒷⒷ♥♥♥♥ⒿⓘⓜⒿⓘⓜⒷⒷ♥♥♥♥ⒿⓘⓜⒿⓘⓜⒷⒷ♥♥♥♥ⒿⓘⓜⒿⓘⓜⒷⒷ♥♥♥♥ⒿⓘⓜⒿⓘⓜⒷⒷ♥♥♥♥ⒿⓘⓜⒿⓘⓜⒷⒷ♥♥
一間甜品好吾好味,一定要食"心太軟"

➨❶心太軟 推介程度❤

回頭指數❤❤❤ 3分 (10分滿)

外表♛味道♛環境♛服務太態♛氣氛♛上菜速度♛♛衛生♛♛

情侶必到處✓

2013-03-16
1-3-2013(五)與老朋友 Kenny 吃過「印尼沙嗲屋」後,便沿著東大街繼續向前行,來到「甜品老媽」吃糖水。既然如此,一定要試試薑湯上元丸吧!士多啤梨世界:它是凍椰汁西米露,再配一球士多啤梨雪糕,外圍舖上士多啤梨的甜品。分不清他們是用椰汁還是用椰漿製作西米露,椰味不香,西米硬身欠腍軟,質感欠柔滑;亦因冷藏度不足,整碗甜品不夠冰凍。那雪糕只是普通的一球雪糕,因西米露不夠冰凍,簡接使雪糕在端上桌時已溶了少許。。。它跟西米露同吃不算是很搭配,想豐富層次感卻又做不到,頗差!那些士多啤梨應不是新鮮的,因吃時寡淡無味、聞著亦不香。薑湯上元丸:這兒的薑湯上元丸更差,他們應用了老薑,薑湯很辣,辣到喝了一口也不能再喝。湯丸的花生味不夠香濃,外皮非常厚且硬身,欠香甜煙韌感。 不明白為何竟有報章報導他們的薑湯上元丸很好吃,我完全投反對票。。。真正的傳統福建湯丸配上薑湯,芝麻花生要做得香口,薑湯要暖胃,若大想要吃,當然首推去炮台山的「福元湯圓」!埋單 $51。分手要決絕,不會再來了。。。。。。
1-3-2013(五)

既然如此,一定要試試薑湯上元丸吧!
士多啤梨世界
薑湯上元丸
埋單 $51。

分手要決絕,不會再來了。。。。。。

2013-03-01
$25.5 (晚餐)