2020-01-05 605 浏览
青衣一向俾人嘅感覺係一個美食沙漠,因為呢度可以選擇嘅食店唔多,但其實係呢個沙漠入面,都包含咗一個個外人未發現嘅綠洲,而呢間餐廳就正正係其中一個。係呢間台式餐廳食嘢,通常都會等佢嘅兩點三下午茶時段,因為佢嘅下午茶非常抵食,大約$40左右嘅價錢,就可以叫一個麵食、一份吐司同一杯飲品。筆者我對台式飲品嘅興趣不大,所以就將飲品轉做碗仔翅。呢度嘅吐司我會推薦蒜香口味,牛油香加上蒜蓉香, 十分惹味!
2019-12-28 442 浏览
本身好肚餓,打算黎呢間買個中午,真係估唔到佢會送甘大份禮比我—一打開就見到隻曱甴,吾該哂下次真係吾會再買啦攞去換個陣,見到坐滿晒人,真係唔忍心比佢哋知,佢哋兜野有一定機率有曱甴可能我係個別例子啦,不過都想比見到呢篇食評嘅人知道一樣野,就係去食嘢嗰陣要睇清楚先食,吾然唔好彩就會買一送一,買碗麵送曱甴俾你而且我碗野我仲要食咗一啖囉個味道好淡,好一般而且去買嗰陣佢仲要好快就攞出黎,可能唔夠2分鐘,唔知係一早已經整好,定係整得好快
下次真係吾會再買啦
可能我係個別例子啦
而且我碗野我仲要食咗一啖囉
個味道好淡,好一般
2019-12-28
等候时间
1 分钟 (外卖自取)
2019-10-27 439 浏览
店員態度惡劣。早上10點35分拿號碼等位。店員告訴我們沒有早餐了。我們心想那便吃午餐。可是,入座後,店員稱沒有早餐,但同時沒有提供午市餐牌。在沒有選擇早餐和午餐的選擇下,我們只可散叫,十分無奈。另外,店員下錯單,態度十分惡劣,毫無服務可言食物質素非常普通。咖啡還差過普通茶記。香䓤撈麵沒有香䓤。一份多士,花生醬只有薄薄一層,完全不能接受。整體來說,食完只覺得一肚氣又難食,食物及服務都不合格。非常差勁呀!
店員態度惡劣。

早上10點35分拿號碼等位。
店員告訴我們沒有早餐了。我們心想那便吃午餐。
可是,入座後,店員稱沒有早餐,但同時沒有提供午市餐牌。
在沒有選擇早餐和午餐的選擇下,我們只可散叫,十分無奈。

另外,店員下錯單,態度十分惡劣,毫無服務可言

食物質素非常普通。
咖啡還差過普通茶記。
香䓤撈麵沒有香䓤。
一份多士,花生醬只有薄薄一層,完全不能接受。

2019-10-13 375 浏览
最近知道,原來這間是有骨氣食店,需要極多懲罰,一向都來食大碗餐湯,飲台式特飲至愛。今次試了海鮮粉絲什菜煲,椰菜菜心生菜墊底,中間一堆粉絲,面有D海鮮,見到咁大隻蝦都煮得幾好。青衣顏色食店
青衣顏色食店
海鮮粉絲什菜煲
等候时间
5 分钟 (堂食)
用餐时段
2019-07-06 294 浏览
兩個早餐外賣要$80幾,真係怪自己冇睇價錢就落order,唔知仲以為在尖沙咀銅鑼灣食緊🙄🙄飲品要加錢但冇事先通知,去到先知轉柚子蜜要加$4,以後唔會再幫襯🤦‍♂️🤦‍♂️

2019-07-01
外卖自取
用餐时段
早餐
2019-06-22 262 浏览
最近食番呢間餐廳,真係覺得啲嘢大分咗,煮嘢都好有心機,晚巿小菜套餐長期有68蚊半隻薑蔥霸王雞今日使埋鮮茄牛腩煲,份量真係好多,有食緊酒樓感覺。呢度啲米線係好食過客飯的。台式飲品都好好飲,我最愛朱古力珍珠,豆花飲品都幾好,特色點,消暑一流。例湯係消暑足料冬瓜薏米豬腱湯。這裡的例湯好正的。薑蔥霸王雞 上面的薑蔥蒜椒乜都齊。D薑有子薑味,唔係普通辣薑,咁得意嘅。鮮茄牛腩煲,好似食緊濃郁的羅宋湯味,牛腩都好冧,撈米線都好正。食完想分享下美食。區區食玩遊-青衣
例湯係消暑足料冬瓜薏米豬腱湯。這裡的例湯好正的。
食完想分享下美食。

區區食玩遊-青衣
2019-06-22
2019-06-09 200 浏览
好耐冇食過屋企附近既餐廳仔,好中2食佢既下午餐,我最愛既係:糖醋骨米線/小鍋米線(最愛食酸野)甘佢有麵包/西多士揀既。甘個人就不喜歡食乾既麵包,只能叫西多士啦。再加個可可布丁(飲料)夠曬肥呀~~
再加個可可布丁(飲料)
夠曬肥呀~~
2019-05-13
2019-06-08 166 浏览
想輕鬆地享受早餐,早早點了餐,等了又等......等了又等......。遲來的有餐,更遲來的飲品也有了,而我甚麼都沒有,回覆是沒漏單?!。結果草草地吃了一半,比錢即走,搞到要趕時間搭的士。唉,真無奈!😢(食物質素普通,外看是台式,實際是廣式的餐廳。)
(食物質素普通,外看是台式,實際是廣式的餐廳。)
2019-05-28 159 浏览
青衣的台灣食品,以前都是這間,台式飲品好似樣好飲又唔貴。這裡亦是晚餐好地方。因為有大大碗例湯,而例湯不是味精湯。平時是紅蘿蔔蜜棗瓜豬骨湯,但今次好驚喜,竟然係咸菜豬肚湯!!!!!! 好耐冇飲過了,而且真係未見過做例湯!! 好多功夫嘛!但當然唔係成日有,要有運啦!咁好味,8:15就賣完啦!另外叫的京都豬扒及涼瓜班腩都好味,而且大碟咗,食得好開心! 呢度D白飯麻麻地,成日好乾,可能裝起保溫,但米線就好正常,都幾大碗的! 飲品就係台式飲品,全部都好喝!
青衣的台灣食品,以前都是這間,台式飲品好似樣好飲又唔貴。
京都豬扒
涼瓜班腩
胡椒咸菜豬肚湯(難得!)
2019-05-26
2019-03-30 183 浏览
午餐,點了吉列豬扒時菜烏冬。食物水準只是吃得入口的程度,完全沒有誠意。點餐時已說得很清楚,還是送錯。時菜是幾片生菜加堆芫茜。好奇怪。吉列豬扒算大塊,但又乾又靭。凍檸茶正常。
2019-02-24 198 浏览
4個人,Order 了3個晚市套餐。包括:炸椒鹽豬扒(又硬又乾),魚柳茄子香煲(好咸),炸鯇魚煲(好咸),2個湯米線(OK), 1個白飯(OK), 2杯珍珠奶茶(珍珠好硬和好淡味),1杯胚芽可可(好苦),送豬骨湯3碗(半碗都係骨頭和好咸)。無加一,埋單$213,侍應態度差,落order 時表現出唔耐煩,我們想諗多一陣,個侍應就走咗。鋪頭裝修有少少舊,坐位較細較迫,不太舒適。食物手寫單據沒有銀碼又唔清晰,計錯錢我都唔知
2018-10-06 303 浏览
同老婆阿女冇去過呢間,去試試食,叫兩個下午茶叫酥炸雞扒米線多士餐:多士又乾又硬,珍珠奶茶d珍珠又淋又冇茶味都唔知係杯咩,雞扒又霉米線又淋,比錢同佢講,佢仲話係呀!
2018-10-05
2017-10-10 650 浏览
叫咗個酸辣湯米線,配香脆豆腐同鹽酥雞扒,結果不堪入目。先講米線,米線相當劣質,又淋又冇彈性,發水又難食。再講湯頭,佢個所謂酸辣湯又唔酸又唔辣,唔知想點。然後係鹽酥雞扒,炸粉極厚,食炸粉仲多過雞扒,雞肉又霉又乾 撈麵好少 但都要$43 食唔飽sosad 加野飲要加$7 仲要冇珍珠sosad啲肉燥唔正宗 ok好味 有冬菇味 個雞扒平平 啲飯硬既 唔夠熟透 但都有人黎食 大概係因為就腳lol總結:試過一次就冇下次!食樓上譚仔或者快活仔都唔黎食

總結:試過一次就冇下次!食樓上譚仔或者快活仔都唔黎食
2017-06-04 596 浏览
今日放假約左朋友去食野,見到有間台灣食肆,於是便決定坐低!我就叫左一個菜肉餃酸辣米線加一杯凍菜蜜……個水餃食落都唔錯, 個皮煙煙靭靭好有咬口, 啲餡料食落甜甜地好好味, 可惜個米線淥得唔夠淋,個湯底就得個辣字,完全唔夠咸!杯冰凍菜蜜就真是冲得唔錯,夠甜夠凍,飲完好解渴,冰涼透心!我朋友就叫左個台式香煎雞扒公仔麵加一杯凍檸茶……塊雞扒煎得唔錯,卜卜脆好惹味,肉質鮮嫩,個公仔麵就一般啦,不過不失,湯底就冇乜味,一樣是唔夠咸!最後飲埋杯冰凍檸檬茶,都算是完美的一餐啦!
今日放假約左朋友去食野,見到有間台灣食肆,於是便決定坐低!

2017-06-01
2016-09-13 753 浏览
我老公好鍾意食台灣嘢,呢間舖就係我屋企樓下,所以佢成日逼我同佢去食。第一次食咗個米線,已經中中地伏,但都叫仲可以入口。之後諗住比多次機會佢,第二次去,叫左個咖喱豬頸肉撈公仔麵。一上菜時,嘩!唔係呀!?麵嘅份量係好多(可能有3個公仔麵),但又乾又難食。D豬頸肉仲有D酸宿味!!食到我差D嘔!!我老公個牛肉香蔥撈麵直頭係冇汁咖!!冇汁叫咩撈麵!?勁難食!!我發誓以後都唔會再嚟食。