2024-03-05 167 浏览
都有一段時間沒有去生活知味食下午茶了! 今日day off瞓到很晏,起身又突然很想飲杯台式熱奶茶,所以就去了生活知味食佢地的兩點三下午茶餐!這裡的下午茶餐牌咁多年都沒有變, 好在種類選擇依然很多! 今次我就揀左我至愛的台式牛肉拉麵,椰香多士,和熱嘅台式奶茶! 首先,我很喜歡這裡的台式牛肉麵湯底,很有牛味和花椒八角味! 而且牛肉又炆得很燜! 個拉麵幼身爽口,又有口感,咁多年都能夠保持此水準,實在難得嘅! 至於件椰香多士就略為薄身啦,而且椰香醬不夠,似乎慳左啲囉! 最後,當然係杯台式奶茶啦,溫度、奶味跟茶味恰到好處,味道依舊很有家的風味!這間小店在青衣碼頭開業了十幾年,每次去到總是有種「家」的味道感;雖然佢地嘅夥記態度就出左名好一般,但食物質素勝在保持到,而且性價比高,小妹都希望這間小店可以繼續承傳下去啦!

!
至於件椰香多士就略為薄身啦,而且椰香醬不夠,似乎慳左啲囉
!

,但食物質素勝在保持到,而且性價比高
,小妹都希望這間小店可以繼續承傳下去啦!
台式中肉拉麵
椰香吐司
台式奶茶
2024-03-04
台式中肉拉麵
台式奶茶
2023-12-30 159 浏览
樓面態度極差,冇招呼,同事只係互相傾偈。十幾年都只係收現金,條數點報都可以,沙嗲牛肉麵,變咗鋼牙無沙嗲汁牛肉麵,牛肉無食水,鞋過隻鞋!晚市小菜同酒樓差唔多價錢,差在冇比兜花生你,雞扒一開二出,每塊起雙飛,唔知真係以為兩塊雞扒。
樓面態度極差,冇招呼,同事只係互相傾偈。

2023-12-30
2023-12-20 128 浏览
糖醋排骨骨米線,好耐之前食過,覺得好好食,但係而家越嚟越差!點解可以咁樣上枱俾人食?以前係分碟上,都仲有糖醋汁,而家如圖片,將啲肉同埋米線放咗一起,啲味道冇晒;我問返佢點解會擺埋一碟,佢話:「你冇講就會擺埋一齊」咁大家諗吓,點解鹽酥雞扒直接分碟上?食落去啲肉好嚡,仲嚡過煲湯湯渣!糖醋排骨冇排骨,糖醋排骨冇糖醋味,剩係得酸味!質素咁差,冇下次!!D肉我都唔好意思比隻狗食啦!
點解可以咁樣上枱俾人食?
以前係分碟上,都仲有糖醋汁,
而家如圖片,將啲肉同埋米線放咗一起,啲味道冇晒;
我問返佢點解會擺埋一碟,佢話:「你冇講就會擺埋一齊」
咁大家諗吓,點解鹽酥雞扒直接分碟上?
食落去啲肉好嚡,仲嚡過煲湯湯渣!
糖醋排骨冇排骨,糖醋排骨冇糖醋味,剩係得酸味!
質素咁差,冇下次!!
D肉我都唔好意思比隻狗食啦!
2023-10-04 203 浏览
落雨忽然走到青衣,見到有間小店唔似茶餐廳似小店。懷住好奇心的我,梗係要決定要一試種類選擇都比較多,有幾樣嘢都好想食黃色圈就係oder 既食物🥘佢哋都好nice好有耐性,而食物都好快送到。雖然我好肚餓,叫嘅米粉都食唔晒🥲🥲所以奉勸正常食量嘅女士最好叫小米,咁就唔使浪費食物☺️另外職員知道我想食少少少少辣,所以佢哋好細心將辣另上~肉燥飯白飯上嚟嘅時候熱辣辣~我相信假設冬天食嘅時候一定會好暖胃❤️不論味道及份量都係👍👍
落雨忽然走到青衣,見到有間小店唔似茶餐廳似小店。

懷住好奇心的我,梗係要決定要一試

種類選擇都比較多,有幾樣嘢都好想食

黃色圈就係oder 既食物🥘

佢哋都好nice好有耐性,而食物都好快送到。

肉燥飯

不論味道及份量都係👍👍
2023-09-09
用餐时段
2023-09-21 166 浏览
晚上叫外賣,遲過我到店堂食都差不多食完,兩盒飯等咗差不多30分鐘,問有得取未,又話差煎蛋,見佢冲好杯凍檸茶擺度冰都融晒,只顧住招呼熟客,毫不著緊其他生客。美極煎豬扒乾憎憎,豬手皮烟韧,炒反底都可以,買外賣就係想快,再者兩款飯於餐厅來講其实無難度,都要等咁耐,無下次
2023-09-15
等候时间
30 分钟 (外卖自取)
2023-08-24 153 浏览
入到去,叫兩位。成個唔優做嘅態度同我哋講叫我哋出返去等,喺佢面前佢執唔到枱。真係好想試吓企去面試佢執唔到枱,佢成日做唔到生意零收入係點😀如果你係賤骨頭想受氣嘅話,就入去食啦。😊

如果你係賤骨頭想受氣嘅話,就入去食啦。
😊

2023-07-01 213 浏览
位於青衣碼頭翠怡商場不可多得的非連鎖式餐廳。交通方便、商場有泊車位。常常幫陳早餐下午茶,午餐晚餐也有很多選擇。素食者也有不錯選擇。如果你不想只吃雪菜肉絲米、火腿炒蛋通粉、沙嗲牛肉麵做早餐,誠意推介這間餐廳。喜歡食物:(早餐)雞絲/雞中冀/糖醋排骨/豆腐加酸菜/知味豬排米粉/拉麵,湯底清香、各款多士、凍飲不用加錢,至愛凍齋啡走甜小冰、(午餐)蘿蔔牛肉拉麵、冬菇肉燥飯、米缐、香蔥撈麵套餐;(下午茶)台式香腸沙律…各人口味不同,自己發掘吧
2023-07-01
等候时间
5 分钟 (堂食)
$36 (早餐)
Intro: 青衣翠怡花園樓下商場有幾間小餐廳,而今次幫襯嘅呢一間已經開左好多年,記得十幾年前嘅質素唔錯,野飲野食偏近台式,價錢麵好合理;但近年嘅質素下降左,可能係太多廚師變動,而價錢都唔算加多好多,但野食變番港式嘅味道,餐牌都算仲有幾個餐可以叫~___________________ 🍽 茄子豆腐肉燥飯💰 45 (套餐價包凍飲)⭐️ 7/10✍🏻 茄子有三條,炸得唔錯,咬落去茄子汁爆左出黎;✍🏻 豆腐同出面坊間唔同,個人更愛呢到嘅豆腐,外皮鞋鞋地、內裡嘅豆腐就好厚肉;✍🏻 最緊要係個特別蠔油汁,好夾茄子豆腐✍🏻 肉燥就好普通,有濕嘅肉碎同埋少細粒嘅冬菇,比較肥膩,飯就偏硬,肉燥飯扣哂分。🍽 香煎雞扒肉燥飯💰 48 (套餐價包凍飲)⭐️ 6.5/10✍🏻 雞扒相對豬扒大塊好多,煎得香脆,肉質唔會乾,比以前進步左;✍🏻 但雞扒嘅油分多左少少,好在下面嘅生菜吸左層油;✍🏻 賣相就係肉燥飯就加雞扒另上,如果切開一塊塊雞扒放上去肉燥飯到嘅賣相更吸引;🍽 手撕雞香蔥撈麵💰 45(套餐價包凍飲)⭐️ 7.5/10✍🏻 呢樣算係咁多個menu揀得落手,份量多味道唔錯而價錢平;✍🏻 建議餐廳用個大啲嘅碟裝住
Intro:
🍽 茄子豆腐肉燥飯
💰 45 (套餐價包凍飲)⭐️ 7/10
✍🏻 茄子有三條,炸得唔錯,咬落去茄子汁爆左出黎;
✍🏻 最緊要係個特別蠔油汁,好夾茄子豆腐

🍽 香煎雞扒肉燥飯
💰 48 (套餐價包凍飲)⭐️ 6.5/10
✍🏻 但雞扒嘅油分多左少少,好在下面嘅生菜吸左層油;

🍽 手撕雞香蔥撈麵
💰 45(套餐價包凍飲)⭐️ 7.5/10
✍🏻 建議餐廳用個大啲嘅碟裝住撈麵,因為撈嘅時候會彈到周圍麵係;
✍🏻 撈麵似係拉麵嘅質感,好夾呢個蠔油汁;
✍🏻 配菜係椰菜,比較硬。

🍹 茉香奶茶
💰 套餐價包凍飲 ⭐️ 7/10
✍🏻 奶茶嘅茉香味幾出又香,野飲又大杯;
✍🏻 上面有奶泡效果,但唔係奶蓋。
🏠 生活知味
📍 青衣楓樹窩路1號翠怡商場地下G16號舖
⭐️ 7/10
2022-10-04 497 浏览
價錢已經係唔算平,味道愈做愈差,請埋啲人更加係不知所謂,已經唔該前唔該後,啲態度仲要好似你欠咗佢咁。自從太子女接咗手之後,簡直係一落千丈。直接改名做不知所謂算啦,呢間嘢冇得救,行遠少少去食阿里山好過。
2022-10-04
2021-10-28 797 浏览
今日係翠兒無咩好食,試下呢間野外賣,點知中晒蕉😡🤬叫左個吉利魚柳+火腿米+花生醬多士,又無華田,得咖啡奶茶,檸茶檸水。個魚柳勁咸完全冇魚味,個火腿米湯底好似清湯加鹽咁,又冇分湯上。個多士超奇怪。蒜蓉多士上加上花生醬再焗一焗,又咸又甜不知所謂,佢一係全部都係蒜蓉多士,個客要咩就加咩醬,一係就清楚有多士,加上花生醬照比個客😑😑店員態度又差,成個餐要$4x,難食到死,唔明點生存咁耐。之後先知大快活有差不多早餐,下次唔會再食呢度。
今日係翠兒無咩好食,試下呢間野外賣,點知中晒蕉😡🤬

2021-04-22 841 浏览
我本身係住喺呢間餐廳附近嘅居民, 所以好多時間都會喺度食.以食物種類, 喺呢一區黎計冇乜類似餐廳選擇. 而且食物不過不失, 但我太太好鍾意食佢嘅茄子豆腐, 同埋佢嘅肉燥飯都唔錯.我就喜歡飲佢嘅台式奶茶, 台式奶茶飲落比較清, 沒有港式奶茶那樣濃厚.另外他的晚餐也可多選擇, 有港式和台式,特別是他的豬手套餐好抵食
我本身係住喺呢間餐廳附近嘅居民, 所以好多時間都會喺度食.
另外他的晚餐也可多選擇, 有港式和台式,
特別是他的豬手套餐好抵食

2021-04-10
等候时间
10 分钟 (堂食)
$40 (早餐)
  • 有多種口味選擇嘅台式吐司
2020-10-18 1002 浏览
餐廳位於翠怡商場,小店形式經營,商場內外都有入口💛星期五中午時間趁未有太多人,想先極速落單,不過餐牌內有太多選擇,選擇困難症的我想了好一陣子可以單點又可以跟餐,有米線、湯麵、滷肉飯等等。點了一個酸辣肥牛米線外賣,大約等候了5分鐘。.酸辣肥牛米線 | $38酸辣湯辣油味很重米線熱加重了辣味,反而酸味比較淡,只有酸菜的酸味,與我幻想中的酸辣味有點距離。肥牛都有好幾塊,但浸得耐比較韌,有一塊牛肉的顏色怪怪的變黑了。
餐廳位於翠怡商場,小店形式經營,商場內外都有入口💛

星期五中午時間趁未有太多人,想先極速落單,
不過餐牌內有太多選擇,選擇困難症的我想了好一陣子
可以單點又可以跟餐,有米線、湯麵、滷肉飯等等。

點了一個酸辣肥牛米線外賣,大約等候了5分鐘。
酸辣肥牛米線 | $38
酸辣湯辣油味很重

2020-10-16
2020-10-03 667 浏览
翠怡良心之選翠怡我經常吃的大件夾抵食之選。而家裝修後仲有$40特價小菜,+$10有飯有飲品。今日特價小菜係金菇肥牛煲,有新鮮菠蘿。柱候牛腩煲亦係水準之選,牛筋牛腩永遠都係咁冧,用筷子都夾斷牛筋,又大煲,上次食剩打包回家仲煮到一餐牛腩麵疫情緩和了,這店仍保持1.5m枱距離,真擔心他的經營。這裡的台式飲品也很出色,我每次都點朱古力+$4珍珠,無試過淡味不穩定。店就家庭式經營,茶餐廳一間,食物台式,店員港式,是香港人的味道。
翠怡良心之選
翠怡我經常吃的大件夾抵食之選。
而家裝修後仲有$40特價小菜,+$10有飯有飲品。
今日特價小菜係金菇肥牛煲,有新鮮菠蘿。

疫情緩和了,這店仍保持1.5m枱距離,真擔心他的經營。

2020-10-03
去了青衣,看見招牌寫住台式餐廳,入到去原來是最普通的快餐,點了鴛鴦扒飯,非常難吃。豬扒及雞扒均是加入太多調味,肉質欠佳,似乎放了頗長時間。蒜蓉汁太多,一口氣鋪在上面,配合白飯,剎那變成漿糊。服務態度奇差,只有三十幾個座位,有四位阿姐,但全部站在一旁玩手機,黑口黑面,有時係度講是非。收銀也是不入流,量體溫沒有任何提示,忽然從側面伸出體溫器,甚不禮貌。54元,大體是熟客慣了口味,才會幫襯,我只後悔沒有先看看這裡的食評,OMG。
豬扒及雞扒均是加入太多調味,肉質欠佳,似乎放了頗長時間。
蒜蓉汁太多,一口氣鋪在上面,配合白飯,剎那變成漿糊。
鴛鴦扒飯
题外话/补充资料: 坦白說,好似我以前初中所吃的學生餐,有那些年被騙的感覺。
2020-07-15
等候时间
1 分钟 (堂食)
2020-01-14 898 浏览
好難食,雞硬,菜凍,對上一次豆腐味有粟,雖然給予换另一碟,但感覺也不佳,最後放棄。d奶茶的珍珠d味又怪怪地……,衛生認真麻麻,千年抹㭘布用來抹枱後飄遊陣陣不悦味道一陣才散,食緊野仲拖地,食客仲食緊野未完d垃圾一路從㕑房推出,增添進食時濃烈味道(因地方窄小垃圾桶推出舆食客距離拆肩而過),天花冷氣又有水滴枱,但不嚴重。最重要的主菜係仲見到今時今日d職員的極差及不合理服務態度。不用多講,原來睇之前食客評論d劣評比例已證明事實及大家心中有數。簡單: 不會再去吃。
2020-01-14