2023-05-05 3517 浏览
Book12人比張8人枱,全場無人都唔肯比張闊落少少嘅枱一班行動唔方便嘅老人家 叫極無人理,要乜無乜酒轉汽水無黑可樂,轉頭話有但唔凍 -「你係咪要吖!」食物質素無特別老人家講明,永遠都唔會再黎

叫極無人理,要乜無乜

酒轉汽水無黑可樂,轉頭話有但唔凍 -「你係咪要吖!」

食物質素無特別

老人家講明,永遠都唔會再黎
2023-03-08 2314 浏览
服務十分差,平日約1200到當時只坐了两成人,他們分了1張4人枱給我們,但因為係工作人員出入口所以想換1張但問了两三張都唔得,原本4人人位之後只比两人位,明明空位多的是而且我們不是要求窗口位呢啲熱門位置,服務員明顯無留客的態度,可能見只得2人所以不在意。最後當然走啦,有咁多選擇無需要受氣!
服務十分差
,可能見只得2人所以不在意

最後當然走啦,有咁多選擇無需要受氣!
午餐
2023-03-03 1618 浏览
魚同龍蝦都唔新鮮,不過睇嚟都係嘅因為人少D野又點會新鮮呀,又呃人特價紙一定要加兩碟花生,唔係就唔可以叫特價野,另外叫嘅餸就貴,而且服務員態度又唔好差差差,大家一定唔好來食,唔係一定失望⋯⋯
2022-10-06 3518 浏览
難得放假陪老人家飲茶,諗住就下老人家唔想去太遠,就揀了這間在老人家附近的酒樓。這酒樓位於九龍貿易中心,葵興地鐵站行過去8分鐘左右,在工廠區內,不太顯眼,也不算太好找。我們早上11點左右到達,整個場只有兩三檯客,環境算好安靜。一坐低睇點心紙,完全沒有任何優惠,點心款式不算多,小點也要接近$30,而小點的點心好似找不到...基本都是中點,大點,特點,精點!而精點的就接近$50一籠,這價錢在茶餐廳也能吃到一個套餐了!這價錢就說明了為什麼客量這麼少!為了飽肚,我們點了鴛鴦飯,這個飯都要$118再加一!賣相正常,味道一般,沒有過人之處。叉燒腸用長碟,賣相好似幾高級,但收你$40幾蚊!擂沙湯圓,芝麻湯丸加黃豆粉。印象中的擂沙湯丸好像不是這樣的?太少食,不記得了。細細粒,每粒$10!家人點了紅棗糕,不算太甜,幾煙韌。還有流沙奶黃包,上湯鮮竹卷,金錢肚,鯪魚球,正正常常,沒有太大驚喜。茶錢每位$13!只是這麼一點食物,加5個茶錢已要接近$500,一D都唔抵食!

這價錢就說明了為什麼客量這麼少!

叉燒腸用長碟,賣相好似幾高級,但收你$40幾蚊!

2021-09-22 5297 浏览
上次飲茶都已經有不快經驗,諗住今次俾多次機會佢啦,點知都係一樣。叫咗個椒鹽魷魚酥,頂點$48 ,但係份量少得可憐😪絕對唔會再有下一次。 如果大家想飲茶的話,建議大家諗清楚
叫咗個椒鹽魷魚酥,頂點$48 ,但係份量少得可憐😪
絕對唔會再有下一次。
如果大家想飲茶的話,建議大家諗清楚

2020-01-27 6329 浏览
家人要訂這裡食團年飯不是第一次,過去還可以,但今年的全包宴$5688菜單,課不對板,不之所謂!乳豬全體,睇相你覺得是否夠全只?龍蝦伊麵用的不是伊面,是上海面之類,成盤面似湯面。餐單寫什麼「海虎杉班」,又給了本地沙巴龍躉。紅燒花膠蟹肉生翅,冇花膠、冇蟹肉,更冇翅!只有豆粉水。原只鮑魚是反轉擺的,你見過未!?因為一反轉,只是薄薄一片。酒樓人手不足可以理解,但食物質素是香港飲食天堂的基本。最後的燒雞是可以的,但比較細只;我們人多補了兩位錢,最後埋單要$7500。而紅豆沙湯丸更加嘔心!簡直覺得食緊垃圾。

乳豬全體,睇相你覺得是否夠全只?

龍蝦伊麵用的不是伊面,是上海面之類,成盤面似湯面。

餐單寫什麼「海虎杉班」,又給了本地沙巴龍躉。

紅燒花膠蟹肉生翅,冇花膠、冇蟹肉,更冇翅!只有豆粉水。

原只鮑魚是反轉擺的,你見過未!?因為一反轉,只是薄薄一片。

酒樓人手不足可以理解,但食物質素是香港飲食天堂的基本。
而紅豆沙湯丸更加嘔心!
簡直覺得食緊垃圾。
2020-01-24
团年饭
2019-10-27 4263 浏览
今天我們整間公司的員工難得一次一起共晉午餐,我們再次光臨一家位於甲級寫字樓的專門品嚐貴價菜的豪華酒家- 百樂門。是次我們要遷就全體員工的喜好,所有食品也經過度身訂造才挑選。份量及數量不及上一次跟老闆一起的為多,沒有點選商務套餐,只是平時品嚐點心消磨時間而已。我們點選3道不同味道的粉麵飯各一,分別是黃金蝦黃炒飯、什錦海鮮鳥冬及賽螃蟹蛋白伊麵。材料的共通點全含有鮮蝦,口感彈牙。當中最有特色的一道以最後者為罕見,賽螃蟹的材料跟同一菜式發源地上海製法大相逕庭。味道一點不遜色、差不多整碟的蛋白味重配上香濃的醬油麵底炒一次、吃過後彷彿把它溶化一團白雪般,蛋白質十足,絕對是營養之選。而前者的黃金則是指蟹黃,由當中的精華提煉出來後攪拌成漿狀再炒一次,每顆飯粒充滿鹹香鴨蛋味。然後我們再品嚐幾道鹹點心,包括最傳統的蝦餃、燒賣、雞腳、蟲草花白菜及牛肉叉燒腸粉,然後才品嚐甜蜜小食。我們點選了蜜糖脆麻花、甜薄餅卷、馬拉糕及布丁。最具特色的一款是甜薄餅卷。它的材料含有椰絲、花生醬、果醬,外皮則是跟麥當勞的熱香餅以新鮮蛋黃製作而成。後把各材料包裝外皮的內部,跟弄腸粉般手法整條再捲一次,形狀變成一條香蕉,把它打直切開
然後我們再品嚐幾道鹹點心,包括最傳統的蝦餃、燒賣、雞腳、蟲草花白菜及牛肉叉燒腸粉,然後才品嚐甜蜜小食。我們點選了蜜糖脆麻花、甜薄餅卷、馬拉糕及布丁。最具特色的一款是甜薄餅卷。它的材料含有椰絲、花生醬、果醬,外皮則是跟麥當勞的熱香餅以新鮮蛋黃製作而成。後把各材料包裝外皮的內部,跟弄腸粉般手法整條再捲一次,形狀變成一條香蕉,把它打直切開跟麵包店的瑞士蛋卷般,賣相十分精緻。
另一道心甜口爽的是脆麻花,它是傳統北京小吃,有分為多種製法,如繩子頭、芝麻、髮辮主要材料含有香濃的蛋香味。我們品嚐了雞蛋的一道,即使切成不同形狀的麵團落油炸過不膩,反而皮薄肉脆,較薯片更彈牙。
甜薄餅卷
  • 賽螃蟹蛋白伊麵
  • 薄餅卷
  • 馬拉糕
2019-10-24 2622 浏览
跟朋友相約來聚餐,一進門看到裝修後環境不錯,有無敵大玻璃,感覺乾淨舒服入席上菜後食物整體感覺味道出乎我意料,對宴席食物我沒有太大期待,但她家食物口感及新鮮度都給我驚喜,我晚餐一般吃好少,但這次真的吃好多,下次到這區會再次光臨

,下次到這區會再次光臨
2019-10-15
纪念日
2019-09-02 3192 浏览
上次阿媽大壽嚟過百樂金宴,自此佢就成為家庭聚會嘅首選食肆 。Joy@KCC 同葵興地鐵站相連,就算落雨都唔駛怕,今日一行11人幫襯,點咗兩個前菜、七餸一湯,仲有糖水。盛惠$13XX!是日優惠有特價冬瓜盅,可惜我哋嚟遲咗,冬瓜盅已經售罄喇!唔怕!是日湯水(例湯)都唔錯,日日唔同嘅老火湯,無添加味精,飲完唔口渴前菜 - 素鵝,素菜清爽淡味,腐皮炸到脆卜卜,炸得乾身,一啲都唔油膩。前菜 - 口水雞,雞件本身同白切雞無異,只係淋上麻辣醬汁,但關鍵就在於此,麻辣香到不得了,而雞肉本身又好嫰滑,餸飯一流蜜汁叉燒(例),叉燒入味,只係有少少乾!百樂小炒王,海味炒韮菜花,香脆口感!炒西蘭花,配料豐富,味道不過不失。脆皮咕嚕肉,醬汁酸甜非常開胃,肉片炸到脆卜卜,又非常香口!冰梅欖角排骨,欖角嘅鹹味,配以冰糖嘅甜味,再加埋酸梅嘅酸味,等於……好好味 味道層次豐富,鹹甜酸味道,各自獨立又互相輝映!清蒸海班,足兩斤8重,游水7生猛,一字記之「鮮」!招牌炸子雞,賣飛佛!皮脆肉嫰,啖啖肉,唔駛醬汁都好夠味,一定要趁熱食秒殺佢!凡惠顧晚市都贈送陳皮紅豆沙,晚飯圓滿了!服務方面,因為晚市人流唔多,待應都係一對一服務,
上次阿媽
大壽嚟過百樂金宴,自此佢就成為家庭聚會嘅首選食肆

蜜汁叉燒(例),叉燒入味,只係有少少乾!
百樂小炒王,海味炒韮菜花,香脆口感

炒西蘭花,配料豐富,味道不過不失。
脆皮咕嚕肉,醬汁酸甜非常開胃,肉片炸到脆卜卜,又非常香口!
味道層次豐富,鹹甜酸味道,各自獨立又互相輝映!

清蒸海班,足兩斤8重,游水7生猛,一字記之「鮮」!
招牌炸子雞

凡惠顧晚市都贈送陳皮紅豆沙,晚飯圓滿了!

服務方面,因為晚市人流唔多,待應都係一對一服務,細心周到

2019-08-25
2019-08-25 977 浏览
今天我們整間公司為老闆慶祝花甲大壽,他特意挑選了一家位於甲級寫字樓的專門品嚐貴價菜的豪華酒家- 百樂門。它的設計較一般的大相逕庭,進入門口走廊的拱門更是鑽石設計,充滿光芒,再經過兩旁掛上油畫的走廊,才走進大廳的部份。我們一行人點選2及4人套餐各2客,首先來的是龍躉班頭腩兩味小菜作配襯,分為碧綠炒龍躉球及蔥花蒸頭腩兩小碟上,肉質及魚皮鮮嫩,嚼勁十足,當中成份更含有豐富的OMEGA 3,感覺像吃了一瓶魚油丸,心臟瞬間健康了不少。還有西蘭花帶子蝦球及牛柳粒兩道小菜。前者的帶子即帆立貝來自日本北海道新鮮鹹海水,肉質大如一隻手掌般沒有急凍過即炒,肉身肥厚,味道鮮爽香甜,海水味沒有流失。蝦肉及牛柳粒口感跟螺肉嚼勁,落口即溶,彷彿一條扯不斷的橡皮圈。品嚐完特盛的海鮮後,再來幾道家禽類的小食-鴛鴦雞及燒鵝王,特選即日運送不徹夜雪藏的特大新鮮雞隻或燒味精心炮製而成。前者則是口水及吊燒雞,口水雞醬汁則是四川麻辣鍋的製法,甜中帶辣及刺鼻,挑戰你的味覺。如果嚐不到辣的,還有另一口味可供選擇,它是以沙薑醬配合,帶點鹹水味。不論蘸任何醬汁,雞味肉質鮮嫩幼滑及鮮甜,多重加熱仍保留雞肉的鮮味。燒鵝更是即叫即燒,肉質更

品嚐完特盛的海鮮後,再來幾道家禽類的小食-鴛鴦雞及燒鵝王,特選即日運送不徹夜雪藏的特大新鮮雞隻或燒味精心炮製而成。前者則是口水及吊燒雞,口水雞醬汁則是四川麻辣鍋的製法,甜中帶辣及刺鼻,挑戰你的味覺。如果嚐不到辣的,還有另一口味可供選擇,它是以沙薑醬配合,帶點鹹水味。不論蘸任何醬汁,雞味肉質鮮嫩幼滑及鮮甜,多重加熱仍保留雞肉的鮮味。燒鵝更是即叫即燒,肉質更充滿荔枝柴火燒成的香味,皮脆肉嫩,硬度跟一片鵝肝般沒有腥味。

難得一見繁忙商業區中的甲級寫字樓商場的豪華食肆,是次竟可品嚐商務級豪華食材,彷彿當了一次「老闆」。下次有緣再跟公司職員或母校新舊同學敘舊,本集團的酒樓更是不二之選,品嚐更豐富的海鮮如長腳蟹、波士頓龍蝦、象拔蚌、瀨尿虎蝦及手掌般大的鮑魚等挑戰極限。
川味口水雞
紅燒雞燉花膠湯
  • 龍躉班頭腩兩味
  • 燒鵝王
2019-06-16 1714 浏览
本來這家酒樓家人來過數次,評價不錯。可惜今晚叫的「富貴炒班球」臭了,我們告訴經理,他堅持是新鮮切出來,一直不願收回。非常失望!其他食物還OK,不過這樣的服務態度真的趕客😤
2019-06-16
父亲节
2019-01-25 2798 浏览
臨近年尾,吃團年飯的活動開始了,今日團年飯安排吃滋補蛇宴實有點意外,荃灣大窩口站帝盛酒店內的百樂金宴,陌生名字,年青時的工廠區。原來蛇宴套餐會有2窩蛇羹 除咗頭盤菊花五蛇羹,仲有七彩炒蛇絲、 酥炸蛇丸、暖胃燉蛇湯、更有明爐羊腩煲、 鮑片時菜、新鮮嘅盤龍蒸鱔、脆皮燒雞和 禦寒臘味飯,甜品馬豆糕後上,包羅萬有,食物夠熱蛇羹配上香草、菊花和薄脆,味道真的不錯,燒雞皮脆肉嫩,臘味飯軟硬適中 獨欠椒鹽蛇碌,上菜又快,環境舒適,可惜全程敗筆於服務態度差和洗手間不足,酒店與地鐵站距離有點遠,大約行15分鐘,飯後才知有酒店巴士到葵芳地鐵站……笨蛋🐽。
,大約行15分鐘,飯後才知有酒店巴士到葵芳地鐵站
……笨蛋🐽。
2019-01-23
团年饭
  • 菊花五蛇羮
今日和家人來飲茶,原本想去附近另一間,但上班一族放飯,剛好這間不用等位馬上有枱,而且上菜非常快,好有效率。鐵觀音茶香,茶錢$12略貴。金牌奶黃包完全看不出那麼金牌,非常普通的奶黃包。韮黃蝦腸正常,蝦夠大隻,腸粉都滑,反而吃不出韮黃。酥皮蛋撻仔熱辣新鮮的,這個挺不錯。番薯糖水番薯夠腍,糖水甜度剛好。

鐵觀音
茶香,茶錢$12略貴。

金牌奶黃包
完全看不出那麼金牌,非常普通的奶黃包。

韮黃蝦腸
正常,蝦夠大隻,腸粉都滑,反而吃不出韮黃。

酥皮蛋撻仔
熱辣新鮮的,這個挺不錯。

番薯糖水
番薯夠腍,糖水甜度剛好。

2018-11-14 2146 浏览
要包廂食晚飯,我真心推介百樂金宴!百樂金宴位於葵興舊工廠區內嘅商業大廈,星期六日人流非常少,一般情況同朋友/家人叫小菜食飯都唔駛訂位。因為人流少相對服務就較為細心周到!今晚因為一家之主(媽媽)生日要包廂房,所以要預早訂位,同樣係全包宴,廂房價錢比坐大廳貴幾百蚊,但又包麻省,卡拉 OK,所以都化算嘅!全包宴一席12位共十道菜 $4088乳豬全體 - BB 豬皮脆肉嫰脂肪少,乳豬味道鹹淡適中,配海鮮醬仲可以提鮮,轉眼就食晒隻豬仔喇!芝士龍蝦伊麵底 - 兩隻中 size 龍蝦,蝦肉已鋪滿全碟,蝦肉鮮甜彈牙,食得出係生猛海鮮,伊麵份量十足好有飽肚感!海味鮮雜菌扒西蘭花 - 雜菌味濃配鹹鮮海味,口感、味道層次豐富!百花釀蟹鉗 - 今古宴會中嘅大菜,飯桌上嘅 VVVVVIP!蝦膠爽甜彈牙,可惜蟹鉗肉係雪藏貨,冇蟹肉鮮味,相對失色!花菇鮑魚扒生菜 - 花菇厚身味濃,鮑魚吸滿蠔油汁鮮味爆發,難得係個汁一啲都唔鹹,配生菜就啱啱好喇!當紅炸子雞 - 真正皮脆肉嫰,皮下雞油預先切走,啖啖雞皮脆香!雞肉味偏淡配醮汁就剛好!瑤柱蛋白炒飯 - 飯粒分明,火喉十足!清蒸海斑 - 游水海鮮基本上冇咩好挑剔,火喉剛好保
要包廂食晚飯,我真心推介百樂金宴!

全包宴一席12位共十道菜 $4088

百花釀蟹鉗 - 今古宴會中嘅大菜,飯桌上嘅 VVVVVIP
!蝦膠爽甜彈牙,可惜蟹鉗肉係雪藏貨,冇蟹肉鮮味,相對失色!

瑤柱蛋白炒飯 - 飯粒分明,火喉十足!

清蒸海斑 - 游水海鮮基本上冇咩好挑剔,火喉剛好保持肉質鮮嫰值得一讀
唯獨個豉油就啖咗少少,否則魚味會更鮮更濃!

美點雙輝 - 陳皮紅豆沙,冇乜陳皮味,而且紅豆唔起沙,非常一般!

橎桃壽包(蓮蓉蛋黃餡)蓮蓉香滑,蛋黃只有1/8,少少鹹可以化解甜膩感

總結一下,服務細心,食物美味,價格合理,家庭聚會不二之選!

2018-11-11