餐厅: 百芳池上便當 (希慎廣場)
资讯:

2020-10-29 51 浏览
這間百芳池上便當店舖位於銅鑼灣希慎廣場既food Crout!地方環境都算好大!人流非常之多!都有好幾間店舖!.百芳豬扒便當肉燥鹽酥雞乾拌麵芝士奶蓋紅莓果茶芋頭鮮奶小芋圓.百芳豬扒便當:這個豬扒便當賣相十分之吸引🤩🤩🤩!真係睇得吓!豬扒真係好正😋😋😋外脆內嫰!夠哂鬆軟又有口感😙😙😙!味道恰恰好!冇得輸👍👍👍!.肉燥鹽酥雞乾拌麵:肉燥賣相都幾好!食入口都好嫰滑!味道都好有水準👍👍👍!鹽酥雞外脆內軟好有咬口!味道恰恰好😋😋😋!至於去個拌麵唔知係未D汁少咗變咗撈唔揾冇咁好食!如果多番D汁應該會好好味!.芝士奶蓋紅莓果茶!飲入口好香芝士嘅味道😙😙😙!再飲多啖紅莓嘅香味!兩者加埋一齊飲!感覺咸咸地酸酸地同埋有小小甜!真係好夾😋😋😋!.芋頭鮮奶小芋圓飲入口好香芋頭嘅味道😙😙😙!同埋飲到好滑嘅鮮奶😋😋😋!又食到好煙韌嘅小芋圓!真係飲得又食得!真係唔錯👍👍👍!
肉燥鹽酥雞乾拌麵
芝士奶蓋紅莓果茶

百芳豬扒便當:

肉燥鹽酥雞乾拌麵:

2020-10-27
2020-10-24 45 浏览
希慎廣場Food Court有各式各樣食檔,今日想食台灣嘢,約同事去十一樓百芳池上便當食套餐,一份💰54起👍🏻午飯時間,因為依家仲實行緊食肆座位限制,Food Court都幾爆,我哋等咗一陣先有位。店員快手快腳,點咗餐,十分鐘左右就有得食👍🏻香酥豬扒肉燥乾拌麵豬扒薄身,都幾大塊,甜甜地,肉質有嚼勁,肉燥乾滷得都幾入味,唔肥,仲有滷水蛋,滷水汁撈拌麵好好食😋香酥雞翼便當雞翼即炸,金黃酥脆,雞肉juicy,比豬扒更好食,食到唔停得口,多兩隻更加好🤣,而粉絲吸哂D滷水汁,彈牙入味😋皮蛋豆腐正正常常,都👌芝士奶蓋紅莓果茶芝士奶蓋香滑,紅莓果茶酸酸甜甜,我最愛🤭,同事就要珍珠奶茶便當份量都幾多,食哂都已經幾飽😅,所以我哋兩杯飲品都飲唔哂,要拎住走🙆‍♀️

店員快手快腳,點咗餐,十分鐘左右就有得食👍🏻
香酥豬扒肉燥乾拌麵

香酥雞翼便當

皮蛋豆腐正正常常,都👌

芝士奶蓋紅莓果茶
芝士奶蓋香滑,紅莓果茶酸酸甜甜,我最愛🤭,同事就要珍珠奶茶
2020-10-20
2020-10-23 54 浏览
希慎food court有唔少美食,今日就被大大隻炸脾吸引,嚟到呢間百芳池上便當。香酥炸雞腿便當$63手掌咁大隻炸雞腿,呈金黃色,即叫即炸熱烘烘,咬落雞皮奇脆無比,雞肉幼嫩多汁,炸得非常有水準。台灣牛肉麵$66牛肉燜煮得十分軟熟,湯汁掛麵,配上香菜、酸菜,風味倍增。台灣夜市香腸$25名副其實,味道非常地道嘅台式香腸。芝士奶蓋洋甘菊萱烏龍 濃厚芝士同清香烏龍好夾。芋頭鮮奶小芋圓香芋味唔會俾奶味蓋過,小芋圓軟綿綿,嘅係飲品又係甜品,飲完十分飽足。

香酥炸雞腿便當$63

台灣牛肉麵$66
牛肉燜煮得十分軟熟,湯汁掛麵,配上香菜、酸菜,風味倍增。

台灣夜市香腸$25
名副其實,味道非常地道嘅台式香腸。

芝士奶蓋洋甘菊萱烏龍
濃厚芝士同清香烏龍好夾。

2020-10-22 183 浏览
今天在銅鑼灣希慎廣場行街,行到夜晚肚子餓了便想去美食廣場看看有什麼吃。見到這間百芳池上便當,挺有台灣特色,而且價錢不貴,便決定吃這間了。食物選擇都挺多,有各種不同的便當及小食。豬扒便當比想像中大份,豬扒外表炸得香脆,內裏肉質軟嫩,一點也不「鞋」口,而且十分入味。飯的份量也很多,配料有粟米,菜,半隻恰蛋,相當豐富的便當。餐飲是芝士奶蓋金萓青茶,奶蓋濃郁厚身,適量鹹味,而茶味清新易入口。牛肉麵湯底酸酸微辣,入味濃郁,配料也非常豐富,感覺很有營養。牛肉部份有牛腩及牛展,一部分香軟嫩滑,一部分口感略帶煙韌,非常入味,好吃。麵條身較粗有彈性,掛湯美味。這個餐飲是芝士奶蓋玫瑰鐵觀音,奶蓋差不多佔了半杯,對喜歡喝奶蓋的人來說實在太幸福了,茶身帶有淡淡玫瑰清香味,混合奶蓋一起喝,非常配。台式香腸切得夠薄,一片片容易入口,口感紮實,肥膏適中。不過份量比較少。整體來說,這間台式餐廳都算不錯的。

食物選擇都挺多,有各種不同的便當及小食。

台灣牛肉麵

芝士奶蓋玫瑰鐵觀音

台式夜市香腸

台灣牛肉麵
芝士奶蓋玫瑰鐵觀音
台式夜市香腸
2020-10-20 35 浏览
希慎廣場個food court 真係好正!想食咩都有 中、日、台、泰、韓...等,質素仲都好唔錯,超級方便!今日揀咗食百芳池上便當❤️主打勁多材料嘅台式便當飲品黑糖珍珠仙草鮮奶芋泥鮮奶芋圓兩者嘅材料都非常之多,店家好大方,淨係材料已經霸佔左大約三份一杯,啖啖都咁有口感👍👍小食 炸花枝丸~一碟有五粒乒乓波大小嘅花枝丸,唔需要配上任何醬汁,外皮夠脆,內裏仲食到一粒粒墨魚粒👍紅燒牛筋牛丸麵~正宗台式紅燒牛肉麵嘅微甜辣湯底,牛筋大大件又軟滑👍鹽酥雞便當~材料豐富,鹽酥雞新鮮熱辣,明顯係即叫即整,等大約15分鐘先有,其他材料有炒粉絲、粟米、菜脯、白菜❤️非常豐盛
今日揀咗食百芳池上便當❤️
主打勁多材料嘅台式便當

飲品
黑糖珍珠仙草鮮奶
芋泥鮮奶芋圓

小食 炸花枝丸~

紅燒牛筋牛丸麵~
正宗台式紅燒牛肉麵嘅微甜辣湯底,牛筋大大件又軟滑👍

鹽酥雞便當~
2020-10-19 57 浏览
希慎廣場嘅百芳真心難食。叫左個鹽酥雞肉燥拌麵,我覺得好難食!首先台灣小吃最基本嘅鹽酥雞整得好難食。嗰炸皮好厚加唔熟,食緊一舊舊未熟嘅麵粉槳😤第二,嗰肉燥麵好少肉燥得啲油同汁,整得非常求其🥵 服務亦都十分差同冇效率,一個餐等左15分鐘!出門水吧嘅服務員見到客人嚟點餐又唔彩人,做野冇條理,淨係掛住洗地。廚房同事做野好慢,見到得一個人出餐,其他人喺度禁電話。用60幾蚊食呢個餐仲要等15~20分鐘真係浪費時間
希慎廣場嘅百芳真心難食。

叫左個鹽酥雞肉燥拌麵,我覺得好難食!

第二,嗰肉燥麵好少肉燥得啲油同汁,整得非常求其🥵

服務亦都十分差同冇效率,一個餐等左15分鐘!出門水吧服務員見到客人嚟點餐又唔彩人,做野冇條理,淨係掛住洗地。廚房同事做野好慢,見到得一個人出餐,其他人喺度禁電話。

用60幾蚊食呢個餐仲要等15~20分鐘真係浪費時間
鹽酥雞
2020-10-19
2020-10-19 48 浏览
牛肉麵:湯頭非常清甜,像老火湯,可以直接喝完,牛肉很大顆又多,肉質彈牙,帶一點點辣,惹味又不會搶走牛味。豬排便當:飯裏面很豐富,配了很多,有粟米,肉碎粉絲,還有菜和炸菜,令每啖飯的口感都非常豐富,而且這個豬排非常野味,似是脆口也是鬆軟的口感。台灣香腸:這個腸味道帶甜,外皮是脆,油脂豐富又香,很好吃。黑糖珍珠鮮奶:鮮奶很滑很濃,配上黑糖甜甜啲味道讓人想不停吸啜,很容易未吃完飯就喝完,而且珍珠很容易入口,軟綿綿啲口感,不會很硬很難咬。
牛肉麵:
豬排便當:
台灣香腸:
這個腸味道帶甜,外皮是脆,油脂豐富又香,很好吃。
黑糖珍珠鮮奶:
2020-10-18 1439 浏览
因為疫情關係好久沒有外出吃飯啦,所以晚上特地跟哥去了銅鑼灣希慎廣場的百芳池上便當吃晚飯。去的原因是因為上次跟朋友吃過覺得很好吃,加上今次想試麵食系列。menu長這樣 😀這個拼盤看起來好吸引,所以我有點想叫這個跟哥分享,但他想叫鹽酥雞便當,所以只好下次再來的時候叫這個試試。哈哈。餐廳還有米漢堡,好特別~ 我還未嘗試過。 😀我被甜密濃芋系列的圖片吸引住,所以今次叫了芋頭鮮奶小芋圓。 😍我其實不太喜歡芋頭,但這個我可以!! 小芋圓吃起好煙韌,好有咬口,重要的是不需要咬好久。 而且味道不會好甜。😍我哥要了紅茶拿鐵加布丁我哥要了鹽酥雞便當鹽酥雞份量真的好驚人的多跟大,飯上面都是滿滿的鹽酥雞,看到口水都想流出來。夾起上都是酥酥脆脆的鹽酥雞。今次我叫了皮蛋豆腐,醬汁,木魚跟葱真的好成功帶出皮蛋跟豆腐的味道。整個小食都是我自己一個人吃完,哈哈。紅燒牛丸牛筋麵我上次試了便當,所以今次想試麵。麵夾起來的樣子是這樣的,我覺得麵條口感剛剛好,不會太硬跟太軟。 😀我其實很怕吃太辣跟重口味的牛丸,但這個牛丸完全沒有這個問題,調味剛剛好!!

menu長這樣 😀

餐廳還有米漢堡,好特別~ 我還未嘗試過。 😀

我其實不太喜歡芋頭,但這個我可以!!

我哥要了紅茶拿鐵加布丁

我哥要了鹽酥雞便當

夾起上都是酥酥脆脆的鹽酥雞。

整個小食都是我自己一個人吃完,哈哈。

紅燒牛丸牛筋麵

我上次試了便當,所以今次想試麵。

2020-10-15
$96.5 (晚餐)
  • 紅燒牛丸牛筋麵
  • 芋頭鮮奶小芋圓
  • 皮蛋豆腐
2020-10-15 941 浏览
希慎廣場食店如雲,不時轉轉新口味,這晚走過,見到熱辣辣的炸雞脾,忍不住停下來。主打香口食物、台式飲品,皆是夜市熱門。例如炸雞牌、滷肉、牛肉麵、香腿、珍珠奶茶、果茶等。香酥炸雞腿便當 $63炸雞腿的確出色,非常有夜市的味道,相信是新鮮高溫快炸而成,雞皮酥香極脆,同時能保持𥚃面肉汁,水準之上。但鹽分有點高,幸好配上很多素菜,粟米粒、粉絲、黃芽白、亦有鹹菜,白飯上有汁,整體感覺豐富。台灣夜市香腸 +$25皮脆熱辣辣,有脂肪含量,帶甜好吃。百芳牛肉麵 $66牛肉湯頭帶點辣,湯清味厚,淨喝有些鹹甜交織,回甘在口都幾好味。牛筋腩肉,來自不同部位,有脂肪的入味鬆軟,有些卻帶咬口,入味有肉汁。還配了半隻烚蛋、紅蘿蔔、白蘿蔔、青菜及榨菜,口感豐富多元。粗身麵條,滑而有靱力。 玫瑰鐵觀音茶拿鐵 +$19相比港式奶茶,有點水汪汪的感覺,台式飲法不同,味道涼涼地有點甜,始終是鐵觀音茶,玫瑰香就太現,都幾好飲。野莓果茶 +$15顏色深,味酸甜,就是野莓果汁的味道,好飲。

香酥炸雞腿便當 $63
香酥炸雞腿便當 + 台灣夜市香腸

台灣夜市香腸 +$25
台灣夜市香腸
皮脆熱辣辣,有脂肪含量,帶甜好吃。

百芳牛肉麵 $66
百芳牛肉麵
還配了半隻烚蛋、紅蘿蔔、白蘿蔔、青菜及榨菜,口感豐富多元。
百芳牛肉麵
粗身麵條,滑而有靱力。

玫瑰鐵觀音茶拿鐵 +$19

野莓果茶 +$15
野莓果茶
顏色深,味酸甜,就是野莓果汁的味道,好飲。
2020-10-12
香酥炸雞腿便當 + 台灣夜市香腸
野莓果茶
2020-10-11 60 浏览
銅鑼灣一向少見好吃的台灣料理今天到誠品買書後打算醫肚,發現在美食廣場有一間台灣料理身為台灣控的我便決定一試由於比較肚餓所以點了一份鹽酥雞便當,加炸花枝丸飲品方面加配了黑糖珍珠鮮奶鹽酥雞便當和花枝丸應該是即叫即做所以我等了大概10分鐘左右才能開動!不枉我決定叫這個鹽酥雞便當,便當裏除了有鹽酥雞外,還配了少許配菜十足擁有台灣風格!鹽酥雞由於是新鮮炸起的關係所以十分好吃,即使是較後段時間吃仍能保持脆身很有驚喜! 至於花枝丸一份共有五粒,咬下去十分彈牙,而且仍能吃到一點點墨魚肉想不到普通的花枝丸也能做得那麼好吃飲品方面嘅杯亦是店家的吉祥物,帶了一點點趣味黑糖珍珠鮮奶亦是令人驚嘆之作珍珠很彈牙,而且不會黏在一起之前喝過一些珍珠奶茶的珍珠,應該未煮好不夠分離但這家完全沒有這個問題值得再試!下次要再試其他便當或麵食
銅鑼灣一向少見好吃的台灣料理
今天到誠品買書後打算醫肚,發現在美食廣場有一間台灣料理
身為台灣控的我便決定一試
由於比較肚餓
台灣鹽酥雞便當+炸花枝丸
想不到普通的花枝丸也能做得那麼好吃
黑糖珍珠鮮奶

飲品方面嘅杯亦是店家的吉祥物,帶了一點點趣味
黑糖珍珠鮮奶亦是令人驚嘆之作
珍珠很彈牙,而且不會黏在一起
之前喝過一些珍珠奶茶的珍珠,應該未煮好
不夠分離
但這家完全沒有這個問題
值得再試!下次要再試其他便當或麵食

2020-10-07
台灣鹽酥雞便當+炸花枝丸
黑糖珍珠鮮奶
  • 鹽酥雞便當
2020-10-05 40 浏览
來希慎廣場是幫公司買物資,行到腳累還未找到那間店舖。趕不及回家吃晚飯,便在11樓的美食廣場看看。美食廣場有好多不同地方的菜式,真是令我有點眼花撩亂。最後選擇了超過半年沒吃的台灣菜~百芳池上便當。-HK$20炸花枝丸~花枝就是烏賊又名墨魚。這個花枝丸的墨魚肉沒有打至全蓉,所以吃下來還吃到粒狀的墨魚肉又保持彈牙的感覺。-HK$30台式鹽酥雞~脆薄的外層,帶有一絲絲九層塔的香味。雞肉質地嫩滑又保持多汁,來醃雞肉的醃料之一,五香粉不太搶喉,還吃到辛香又不死鹹的胡椒盬。-HK$38百芳豬扒米漢堡~這個米漢堡是不是由台灣著名菜~刈包演變出來呢?! 這裡的米漢堡是採用台灣米,咬下去有點飯焦但不會太乾。微辣的豬扒,配上大量生菜,減少油膩感覺。-HK$28芝士奶蓋玫瑰鐵觀音~鹹香又綿密的芝士奶蓋配上氣味芬芳馥郁的玫瑰花及清幽的鐵觀音令我放鬆又去除口腔肥膩。

花枝丸

台式鹽酥雞

2020-09-29
花枝丸
台式鹽酥雞
2020-10-04 31 浏览
早幾日去咗Donki朝聖,順便食個lunch,諗起屋企人推薦有間台式便當幾好食所以就去試吓!呢間台式便當係一個food court裏邊,驟眼睇都幾多人買外賣,佢嘅Menu款式唔多主要係飯類同麵類為主,另外都有台式手搖飲品售賣,成朝未食過嘢嘅我梗係食個飯先啦!唔知係咪外賣嘅生意太好,我等咗大概15分鐘先有得拎,另外我本身講堂食,但係可能太忙嘅關係佢改咗外賣方式連紙袋俾我,咁樣做好似有少少浪費,不過另一方面又諗始終而家肺炎肆虐甘都係多一個渠道避免交叉感染嘅。今次叫咗台式控肉飯,控肉即係三層肉,口感會比普通滷肉飯更紮實,而且自己可以選擇唔食肥豬肉嘅部份,所以我都幾鍾意架。講返個便當先,佢嘅配菜都幾多種類,有粟米,炒粉絲,蔬菜絲同埋半隻滷蛋,整體便當味道唔錯,控肉口感紮實但唔會太硬,而且香氣十足,配上珍珠米感覺十分好,配菜方面亦都唔失色,我最推薦係佢嘅炒粉絲,食到濃濃醬汁香味但係唔會淋晒,滷蛋醃製既時間夠長,食到香口既滷水汁味道。便當免費贈送一杯飲品,我揀咗茉香綠茶,雖然比較甜,但係茶香好濃厚 ,以幾十蚊嘅價錢就食到既話我個人十分推薦架!

2020-09-27 54 浏览
係希慎food court見到呢間百芳池上便當,睇落唔錯加上五十幾六十蚊包野飲,好似幾抵,就選左係呢度食!台灣鹽酥雞便當鹽酥雞有好多粒,每粒都好大件,香脆嘅外皮之下係啖啖嘅嫩雞肉,唔係好多炸粉個種,雞嘅味道亦都調得適中,唔會太鹹。呢個便當嘅飯份量多,仲配有菜、粉絲、粟米、滷蛋!呢個便當真係大份、好味又抵食!夜市香腸香腸係每次食台灣菜都必叫,烤過嘅香腸外皮咬落好脆,腸肉香甜!百芳牛肉麵牛肉麵湯底濃郁,麵條彈牙,每件牛𦟌肉都非常軟腍,牛肉亦充分吸收左湯底嘅精華!飲品係正常台式飲品size,我地飲嘅係係豆乳同紅茶,茶可以自選甜度,味道亦都好清新,配搭便當或牛肉麵都好適合!呢間台灣便當真係好有驚喜,好食又夠飽,尤其係便當好出色,性價比十分高,一定會再食!

台灣鹽酥雞便當

夜市香腸

hj
2020-09-26 52 浏览
近排成日都要OT, 約左個fd 食飯都要遲到了。夜晚周圍都多人等位,我地又唔想太夜番屋企,所以就去左附近個food court 睇下有乜吃了黎到food court 都係人山人海, 好彩咁啱有枱保險經紀sale 完單🙈🙈🙈唔洗點等就有位坐,真好我地2個最後叫左台灣野黎食呢個滷肉飯真係好出色呀,唔洗我點講,一睇舊肉就知佢唔差❤️❤️佢個肉係厚身的,但又唔鞋,肉質軟林,容易咬。一食落口,好似食左好多骨膠原ge 感覺。因為d 豬皮係好似豬手嗰種咁的。滷得好入味,粟米又甜,係台灣風味arrrr 肉燥乾拌面呢個面個質地好軟好林身,應該係煮左好耐的肉燥份量都多,但我地2個都係鐘意食硬ge 面多d😂😂皮蛋豆腐豆腐上面ge 醬汁同木耳都同個豆腐好甲,個汁有d 似平時食章魚小丸子嗰種甜醬,豆腐都滑身個雞翼都炸得好脆ar.醃料唔重手,唔會話過咸food court 都有呢d台灣野食 ❤️❤️❤️真係好

我地2個最後叫左台灣野黎食

肉燥乾拌面
呢個面個質地好軟好林身,應該係煮左好耐的
肉燥份量都多,但我地2個都係鐘意食硬ge 面多d😂😂

皮蛋豆腐

個雞翼都炸得好脆ar.醃料唔重手,唔會話過咸

food court 都有呢d台灣野食 ❤️❤️❤️
真係好
2020-09-22
2020-09-25 38 浏览
收到嚟到銅鑼灣食晚餐,揀左上hysan food court 食台灣菜😉.銅鑼灣嚟講d野食都算平嚕,我哋叫左個紅燒牛肉麵🥣 湯底香濃帶d辣,加上酸菜食味道更豐富!而牛肉係大大件嘅,又夠腍唔會咬唔到架💪🏻 麵底幾彈牙~ .另一個便當叫左鹽酥雞便當🍱 d雞好脆同十分之香,食落係外脆內軟嘅。便當有粉絲、飯同粟米等配菜🥣 份量大又飽飽🥰.仲有台灣腸呀!好有風味😍😍.柑桔檸檬🍋 酸酸甜甜係解膩嘅✅.冷泡桂花烏龍茶😉 真係必點!桂花味好香,飲落烏龍茶香慢慢溢出🥰🥰#hk #hkfoods #hkfoodie #hkfooddiary#hkfoodblogger#hkdessert#coffee#hkig#goodwest#hkfoodies#hkfoodporn#foodies#hkigers#hkfoodblogshare#好味道#好西#香港好西#香港美食

銅鑼灣嚟講d野食都算平嚕,我哋叫左個紅燒牛肉麵🥣

另一個便當叫左鹽酥雞便當🍱
仲有台灣腸呀!好有風味😍😍