上星期四,我和女友又在天后區試吃未食過的餐廳,由於前兩天才吃過日本菜,所以今次就食印度咖哩。其實我都留意左這間食印度咖哩的餐廳好耐,因為在這一區專門買咖哩的,相信祇此一家!今晚我們都幾肚餓,前後合共點了咖哩角(雜菜)、印度咖哩羊肉、鐵板串燒雞肉、蒜蓉薄餅和千層薄餅!咖哩角(雜菜):炸得剛好,餡料很足,很好食!印度咖哩羊肉:初時有點失望,因為份量頗細,但食落才知物超所值,辣得剛好且咖哩汁很濃郁,食得出應該是很正宗,充滿香料,可能是咖哩汁太好吃,反而羊肉不是太突出,略嫌不夠羶。雖然咖哩汁不是太多,但係要叫兩個薄餅才足夠沾咖哩汁來吃!鐵板串燒雞肉:鐵板夠熱,令雞肉上檯時仍很盪口,而且雞肉不是串起來,但雞肉表面塗滿香料,食落很惹味,雞肉很嫩,很好吃!蒜蓉薄餅和千層薄餅:新鮮熱辣,沾咖哩汁來吃,一流!不過女友話蒜蓉薄餅的蒜蓉味強了點,有些搶了咖哩汁的味!相信這店所有菜都是即叫即制,而且味道應該是很正宗!
咖哩角(雜菜):炸得剛好,餡料很足,很好食!

相信這店所有菜都是即叫即制,而且味道應該是很正宗!
雜菜咖哩角
印度咖哩羊肉&蒜蓉薄餅
鐵板串燒雞肉
千層薄餅
雜菜咖哩角
印度咖哩羊肉&蒜蓉薄餅
鐵板串燒雞肉
今天是立法會選舉投票日, 我選擇了獨立候選人, 佢唔係我的首選, 只係我諗佢需要我的一票, 同埋我想支持多點不同的聲音. 最近, 天后的食店轉變都幾大, 我諗D舖租升幅都幾得人驚. 皇轎印度餐廳位於清風街2號, 雖然我經過呢度無數次,唔係睇OPEN RICE, 我唔發現佢的存在, 其實佢係明記隔離( 甜姨姨對面). 店舖面積唔大, 但都坐咗唔少人, 幸好没有飲茶亞叔/ 亞嬸, 大家講嘢細細聲, 唔會好嘈.叫咗個二人套餐, 有好多嘢食: 餐湯, 胡椒餅, 咖喱角, 香燒雞翼,鑊仔咖喱海鮮, 烤餅, 果仁炒飯, 咖啡或茶. 要香脆有香脆,要肉汁有肉汁, 我亦喜歡佢哋D咖喱比其他印度餐廳無咁辣和濃味. 老板和WAITRESS都係肥肥哋的人, 佢哋在窄窄的枱與枱之間落單, 傳菜, 加水, 收碟, 仍然保持笑容, 佢哋敬業樂業的服務態度, 我當然要投佢哋一票: "請支持清風街2號皇轎印度餐廳."

最近, 天后的食店轉變都幾大, 我諗D舖租升幅都幾得人驚.

要香脆有香脆!
鑊仔咖喱海鮮和烤餅
果仁炒飯
香燒雞翼
鑊仔咖喱海鮮和烤餅
香燒雞翼
2008-08-05 21 浏览
間店一入去就覺得很舒服, 好似去朋友家食飯一樣, 服務也不錯.食了羊同雞味道很好, 香料落足很入味而且唔會太辣或太咸.價錢當然稍貴, 不過偶然去舒舒服服的食個午餐真係很快樂.
食了羊同雞味道很好, 香料落足很入味而且唔會太辣或太咸.
價錢當然稍貴, 不過偶然去舒舒服服的食個午餐真係很快樂.
2008-07-08 22 浏览
繼續天后lunch之旅!!!! 原本小二話唔食咖哩, 唔知點解行過門口又話可以試下這裏. 老實講, 坐低時期望不大, 結果是有驚喜!! 點了咖哩豬扒跟Nan同埋雞肉炒飯. 先來兩客忌廉湯, 稀稀的, 也沒甚麼味道, 不過貫徹唔好浪費的精神, 我地都飲光了 (乖~) 等左一陣炒飯先到. 一上檯已聞到好香的香料味, 仲feel到好熱辣辣. 眼見那些印度米幼細修長, 粒粒炒得分明. 吃落乾身, 有香料味但不會過重. 雞肉切成粒, 不但沒雪味, 還調味得剛好. 加埋雜菜粒, 我地一致贊好!!! 咖哩則要等上好一陣子, 相信是因為Nan. 一看見那籃子Nan, 已知是即叫即做的. 拎上手熱辣辣, 薄餅的表面帶點焦黃, 撕開時煙靱剛好, 最重要是不會有"麵粉味", 可算是吃過最好的. 橙紅的咖哩醒神開胃, 有點像masala, 帶點蕃茄的微酸, 加上辣度適中, 連不愛吃咖哩的小二都不斷的讚好!! 唯一不好就是豬扒過硬, 下次就不要豬扒好了!! 還有, 這裏凍飲不用加錢, 對於習慣了”凍飲加兩蚊”的我們, 真有點”感動”… 最後, 無論是炒飯或咖哩, 我地都吃得一滴/一粒/一件不

點了咖哩豬扒跟Nan同埋雞肉炒飯.

還有, 這裏凍飲不用加錢, 對於習慣了”凍飲加兩蚊”的我們, 真有點”感動”… 最後, 無論是炒飯或咖哩, 我地都吃得一滴/一粒/一件不留!! 更決定在這”旅程”完結前, 要再來一次呢!!

p.s. 這裏上菜真的慢, lunch來的話, 要預有足夠時間呢!
  • Nan
2008-05-20 9 浏览
唔好俾個題目嚇怕,我咁寫係有原因......前幾日同同事黎呢度食lunch,吃了個咖哩羊,味道十分不錯。 環境亦算不錯,很有置身印度吃飯的感覺。 一切都好好,但係放lunch食飯既打工仔就唔好黎喇。 因為佢地出野都幾慢,足足用左一個鐘先食完個餐。可能「正宗」就是這樣
唔好俾個題目嚇怕,我咁寫係有原因......

可能「正宗」就是這樣
2008-05-10 24 浏览
門面不太吸引, 進這店前, 都有點猶豫. 一進店內, 發現裝潢精緻, 份外高興. 這晚外國顧客比較多: 有一家印度客, 三枱外國客.兩個人點了:1. 芝士烤餅2. 串燒 (satay)3. 印度咖哩羊肉芝士烤餅的芝士不是平日吃了得膩的那一款. 乾身的, 而且沒有得濃的芝士味. 愛芝士的我略嫌味淡, 但怕芝士的人不妨一嘗. 串燒共有六串, 三串雞, 三串羊, 味道不錯.咖哩羊肉得野味, 沒有羊的騷味.待應還向我們惟介二人套餐($188) , 二人餐可供三位用, 價錢還比點菜吸引
兩個人點了:
1. 芝士烤餅
2. 串燒 (satay)
3. 印度咖哩羊肉
串燒共有六串, 三串雞, 三串羊, 味道不錯.
咖哩羊肉得野味, 沒有羊的騷味.

2008-03-25 10 浏览
去完花展行到腳軟, 便去了天后搵食. 但對這區人生路不熟, 看到一些門面漂亮一點的, 價錢又昂貴; 一些平民化的又沒有位, 而且我們又拿著很多花卉, 實在須要坐得闊落些. 結果我們選擇了這家, 有位, 不用等位, 又有少少客, 不是太冷清.假日午餐大概$58 一位. 有餐湯(西芹洋蔥湯, 清清地), 主菜和餐飲, 算抵食. 主菜方面, 有咖哩雞/ 咖哩魚/ 咖哩羊/ 咖哩蝦…(雖然名稱其實不是那麼簡單的, e.g. 椰汁咖哩, 香草咖哩, 但我已忘了哪個汁配哪種肉). 我們有4個人, 便叫了這4種. 另可跟白飯或烤餅(Naan). 我們叫了2飯2餅. 因為怕男生不夠飽. 但我覺得還是烤餅有特色和香, 下次我會叫晒4個烤餅.那4個主菜, 上檯時顏色是一樣的, 都是黃黃的咖哩色, 分不出是什麼肉. 我們以為個汁的味道也是一樣的, 結果不是, 有些甜一點, 有些cream一點. (基本上我們叫走spicy的, 老闆說是即煮的, 所以是可以做到不同程度的spicy)我們用餅和飯狂撈汁吃, 烤餅固然是沒有餘, 連一粒飯都沒有放過. 最後我們還是多叫了一個芝士提子烤餅($18)和pepper餅($
我們用餅和飯狂撈汁吃, 烤餅固然是沒有餘, 連一粒飯都沒有放過. 最後我們還是多叫了一個芝士提子烤餅($18)和pepper餅($5).
因為waitress少女和老闆和廚師都是印度人, 所以要說英文.
剛剛睇完之前既comment, 有d補充: 個waitress少女幾瘦同ok靚架, 老闆又有來招呼;間餐廳唔大, 亦唔算好細, 好多西餐廳都係咁; 可能因為過了lunch time之後無客, 我地坐左好耐至走(1:00pm-3:15pm), 都無比人黑面.
2008-02-19 8 浏览
15/2/2008 晚去完維園拎左馬拉松ga野後~浩浩蕩蕩走左去天后~同朋友唔知食d咩好~是但走左入間餐廳~我地叫左個2人餐:湯x2 ~一般啦~都唔知係咩湯~唔難飲囉~咖哩角~個餡係薯蓉~幾香口~不錯鐵板雞翼~底果d洋蔥好香好甜~雞翼幾好食咖哩雞~個汁OK~唔係太鹹~D雞好滑呀椰果菠蘿炒飯~開頭有d唔想食~食食下又覺得唔錯~甜甜地~加埋少少咖哩汁食就更惹味啦~naan~ 唔錯~係蔥花naan~幾香iced lemon tea x 2~普通~同埋甜左一點服務就一般~又唔係好坐~2人餐份量for 2個女仔都係剛剛好~2個男仔就一定唔夠食啦~你唔叫佢都唔會比4人set or2人set個餐牌比你~我個人覺得呢間野arm香港人好味多d囉要收加一,埋單$207
15/2/2008 晚

去完維園拎左馬拉松ga野後~浩浩蕩蕩走左去天后~
同朋友唔知食d咩好~是但走左入間餐廳~

我地叫左個2人餐:
湯x2 ~一般啦~都唔知係咩湯~唔難飲囉~
咖哩角~個餡係薯蓉~幾香口~不錯
鐵板雞翼~底果d洋蔥好香好甜~雞翼幾好食
咖哩雞~個汁OK~唔係太鹹~D雞好滑呀
naan~ 唔錯~係蔥花naan~幾香
iced lemon tea x 2~普通~同埋甜左一點

服務就一般~又唔係好坐~
2人餐份量for 2個女仔都係剛剛好~
2個男仔就一定唔夠食啦~
你唔叫佢都唔會比4人set or2人set個餐牌比你~
我個人覺得呢間野arm香港人好味多d囉
要收加一,埋單$207
2007-11-14 6 浏览
很懶寫食評, 產量極少, 又沒帶相機的習慣, 相對地令本人食評的可觀性不高.上星期六到天后晚飯(正是此店), 見到甚多新店, 做資料搜查時, 看到此店的得分如此低, 感疑惑, 看過steve 的食評後, 方知其中因由. 說回正題, 當晚要了茄子, 菠菜芝士, 羊肉, 魚(以上全部是有汁的, 但我不大清楚菜名) 天多里雞, Naan, Roti, 香料飯和大約半打啤酒. 茄子和菠菜芝士都是水準之作, 羊肉嫩滑味美, 魚肉肉質有點粗但汁挽回不少分數, 天多里雞入味香滑, 全部都沒有太多香料過咸的弊病.其實我所給的分數是偏高, 因為不忍此店分數過低偏離事實, 唯出此下策, 請見諒, 實際為每項減一分吧.

2007-11-09 9 浏览
the food of this restaurant is quiet nice,i m a regular customer of this restaurant,i saw there r alot of bad comments about this restaurant here,i think these bad comment is made by thier competiter to attack them and most of it is made by non registered members
2007-11-01 20 浏览
The food here is very oily and thick. Furthermore not tasty when compare to many other curry houses. You dont have to eat a lot in order to feel very full and have lots of dreams at night casused by "Mai Ching". This restaurant is overpriced and the service was horrible. I ordered the naan with the curry while the naan arrived within 5 mins and the curry arrived in 15 mins. The indian manager from the other comment sounded scary, too. I think I will never visit this restaurant again. This restaurant is just Not my cup of tea. 2 persons with 1 naan, 2 rice, 2 curry and one sour soup (tasted very Bad) cost $250 HKD which I think is totally wrong for this sort of quality
2007-10-04 20 浏览
2007-09-23都好一陣子沒有來﹐再來感覺比以前差了。先是服務﹕以前來總是一坐下就先給客人一籃免費的Papadam﹐但這次沒有了。我們也一直沒有發覺﹐臨走是才想起﹐但見其他檯檯都有﹐不知是漏了給我們﹐還是現在要order 才有。食物﹕這次點了半隻燒羊脾﹐應該是BB 羊﹐因為份量不多﹐但肉質卻非常鞋。是有點意外﹐因通常BB 的肉比較嫩的﹐相信是除了燒得過熟外﹐本身的肉質也不佳所致。其他的菜式不過不失﹐是吃過即忘的那種。只有naan 及roti 等保持水準。
2007-09-23

都好一陣子沒有來﹐再來感覺比以前差了。

2007-06-09 24 浏览
湯太咸, 價錢不值一個set lunch,話包湯,餐飲,但其實餐飲要加錢的,而且唔少要加成十蚊.....仲要加一..一碟咖喱雞飯會有埋油酥餅,我都有食,油酥餅好多油,咖喱好淡,唔似咖喱,雞肉鞋左d成間餐廳都無人識講廣東話, 英文又聽唔晒!呢間餐廳有三分一都吉左喇~
湯太咸, 價錢不值
成間餐廳都無人識講廣東話, 英文又聽唔晒!

呢間餐廳有三分一都吉左喇~

2007-05-27 19 浏览
午餐試下依間, 個環境都幾乾淨, 坐落都舒服, 不過夜晚多人就可能會迫啦. 叫左兩個午餐, 咖哩羊同咖哩雞, 要簿餅, 加咖哩角, 芒果乳酪同黑椒簿餅.餐湯: 幾好飲呀.咖哩羊: d肉幾好味, 但d咖哩就淡d同埋唔辣, 失色左d. 唔知係咪特登就番香港人唔食辣, 但有少少辣會好d.咖哩雞: d肉都okay. 有d大舊就有d"hai". 咖哩都係淡d. 重慶大廈咖哩皇就好食好多.簿餅, 咖哩角, 芒果乳酪, 黑椒簿餅: 做得都幾好.總括黎講都okay呀.兩個人總共食左$126.
餐湯: 幾好飲呀.
簿餅, 咖哩角, 芒果乳酪, 黑椒簿餅: 做得都幾好.
總括黎講都okay呀.
兩個人總共食左$126.
2007-03-29 10 浏览
又是星期一上課前的快速晚餐。難得同學A 今天不用上班﹐可以有空跟我們一起晚餐﹐就好好的找間餐廳吃飯吧。可能是時間尚早﹐這裡還沒有客人﹐就我們一檯﹐廚房應該可以應付我們需要的速度吧。其實我也有半年以上沒有幫襯過這裡﹐也好﹐順道看看是否仍然好吃。雖然阿差不太滿意我們沒有點海鮮﹐也沒有點太多的菜(因為這天很遲才午餐﹐大家都不太餓)﹐但食物依然保持水準。先來的papadam 又脆又辣﹐好醒胃。再來的是燒烤的食物﹐有Tandoori chicken 和Fish Tikka﹐兩樣都是鐵板上﹐食物夠熱﹐燒得又夠乾身(是外面乾咋﹐裡面一樣保持肉汁的)﹐效果不錯。最後來的咖哩牛﹑羊和豆亦不錯﹐是我所愛的那種風味﹐帶有淡淡的印度香料味﹐但香料味不會太濃﹐非常適合我。我們有人怕辣﹐所以全部(除了牛肉) 都是不辣(怕辣的那位說仍有少許辣)。牛肉是中辣﹐不過對我這不太食得辣的都覺得只是小辣﹐不過對我來說是沒有所謂的喇。要了3 客roti 和naan 來送咖哩﹐我們都吃的很滿足。同學A 很喜歡這裡﹐說以後可以再來﹐我倆都認為比附近的阿郭咖哩好多了。這裡唯一要彈的是服務麻麻﹐既極力推介貴價食物﹐又落錯單。不過我們趕

同學A 很喜歡這裡﹐說以後可以再來﹐我倆都認為比附近的阿郭咖哩好多了。這裡唯一要彈的是服務麻麻﹐既極力推介貴價食物﹐又落錯單。不過我們趕時間﹐也不計較了。起碼我們可以在一個小時之內極速吃過晚飯﹐滿意了﹗