每次嘴饞都想要食點心今日午餐又突然好想食古法馬拉糕,由於只係一個人,我點唔多,💯古法馬拉糕心心念念嘅古法馬拉糕,蒸嘅大小啱啱好,外形單睇就好有胃口,整粒好蓬鬆圓圓嘅!口感好鬆軟唔黏牙,咬落去時馬拉糕嘅香氣即刻喺嘴裡散開,主要係佢唔甜膩💯潮州蒸粉果嚟食廣式早點必點嘅傳統點心呀!外表金盈剔透,皮薄內陷多~ 趁熱食嘅話可以體驗到爽軟Q彈嘅口感,裡頭嘅沙葛亦都係脆脆爽口嘅💯盈圖蝦餃皇透明嘅嫩滑水晶皮包裹住新鮮飽滿嘅蝦肉,口感唔硬反而非常有彈性!細嚼慢嚥嘅話仲可以感受到新鮮蝦嘅鮮味,完勝其他鋪頭嘅蝦餃
每次嘴饞都想要食點心

今日午餐又突然好想食古法馬拉糕,
由於只係一個人,
我點唔多,
💯古法馬拉糕

💯潮州蒸粉果

💯盈圖蝦餃皇
2024-10-02 86 浏览
放假同屋企人去點心館飲茶食點心!呢個一口鮑魚燒賣必點!每粒燒賣上面都有粒鮑魚仔,造型可愛又好食。鮑魚有咬口,而且燒賣嘅肉都吾錯,唔會有好多肥豬肉,口感紮實,仲有鮑魚嘅鮑汁香味,一人一粒真係唔夠食!健康紅米脆網腸,同平時見到嘅腸粉顏色好唔同,呢度嘅師傅巧手用咗紅米整成,紅噹噹嘅外表睇落幾好吸引,入面食到有蝦肉,外面再包住煙韌有咬口嘅紅米腸粉皮,幾好食。夠薑雞包仔,未食已經聞到好重薑味,果然夠薑!一啖咬落去食到幾多雞肉,仲有冬菇同埋啲薑蔥。潮州蒸粉果,晶瑩剔透嘅外皮仲見到入面滿滿嘅餡料。入面有豬肉、蝦仁、韭菜等等,食落粉果皮唔會好厚身,餡料豐富。芝士鮮蝦腐皮卷,呢個係我至愛!!腐皮已經煎得脆卜卜,但係入面嘅蝦仁個好鮮嫩,餐廳仲落咗芝士喺入面,奶香味十足!
放假同屋企人去點心館飲茶食點心!

2024-10-02 94 浏览
最近我升職,就打算約我姐妹出嚟食午餐慶祝一下。我哋每次都會去位於大角咀嘅盈圖食點心,因為呢度嘅點心真係我哋嘅Top 1。我哋今次點咗幾道平時都冇食嘅食物,打算發掘新美食!睇落好似普通嘅蛋白炒飯放咗肉碎同欖菜之後,味道瞬間變得非常惹味!呢度嘅炒飯粒粒分明,肉碎炒得特別鮮甜,加上蛋同欖菜帶出嘅香味,整碗飯食得特別開胃,一碗都唔夠我哋食!呢係我見過最大粒嘅小籠包😋而且仲俾咗4個,非常抵食!每一個小籠包都包住滿滿嘅肉料,鮮嫩多汁,仲可以飲到肉汁嘅精華,簡直係太絕啦!! 加上小籠包熱辣辣,咬落去更加香甜,真係人間美味!仲有呢度嘅粉果都特別大粒!以前去其他餐館食嘅粉果都好細粒,味道都普通,但係而家食嘅粉果真係驚艷到我!入面嘅肉料非常滿,咬落去仲有汁,而且特別香,非常好味😋我哋仲點咗馬拉糕,非常蓬鬆,口感都好鬆軟,唔會太乾,幾乎唔需要咬,入口即化,真係非常好味!而且呢度嘅馬拉糕都唔會太甜,食多都唔會膩。食點心不可錯過嘅絕對係帶有芝士嘅蝦子腐皮卷!呢度嘅腐皮非常脆,蝦子大隻又新鮮,味道甜甜嘅,同芝士獨特嘅味道完美結合,而且份量仲好足👍我哋食到特別爽!仲想多點一盤!今次又探索到咗新美食!呢度嘅食物真係冇

我哋今次點咗幾道平時都冇食嘅食物,打算發掘新美食!

今次又探索到咗新美食!呢度嘅食物真係冇令我哋失望,每一道都非常有特色!

2024-09-27 140 浏览
今日放工得早,又係星期五,就打算同朋友一齊去食晚餐Happy Hour。朋友話之前佢去嘅係一家中菜館,點心嘅味道非常唔錯,就推薦我哋可以去嗰邊食晚餐。啱啱好我都未食過,就決定去試下。咕嚕肉:呢度嘅咕嚕肉非常特別,係冰鎮嘅。我第一次嘗試,味道真係唔錯。食起嚟特別清爽,冰爽酸甜,令人胃口大開。而且凍凍地,唔會太膩,我非常中意!帶子與西蘭花:以前就聽同事講過,西蘭花同帶子一齊食係完美搭配😍啱啱好呢度有呢道菜,就打算點嚟試下。同事真係冇呃我,西蘭花嘅清甜配上軟嫩嘅帶子,食到唔同嘅口感同唔同嘅味道,非常正!而且呢度嘅食物特別新鮮,食起嚟更加好味😋欖角醬燒骨:燒骨燒得特別香,唔會太甜,與欖角醬獨特嘅味道完美融合,非常好味。而且仲可以食到骨油嘅香氣,非常正!脆皮燒雞:半隻燒雞都唔夠我哋食!因為雞肉燒得啱啱好,唔會有燒焦味,而且仲特別香。燒雞嘅肉質也非常滑嫩,外皮酥脆,口感和味道簡直係一流!我同朋友都食得非常飽。呢度嘅食物份量好足,又好好食,下次再嚟!
今日放工得早,又係星期五,就打算同朋友一齊去食晚餐Happy Hour。朋友話之前佢去嘅[盈圖]係一家中菜館,點心嘅味道非常唔錯,就推薦我哋可以去嗰邊食晚餐。啱啱好我都未食過,就決定去試下。

2024-09-20
2024-09-27 116 浏览
個日同姐妹行完街 揀咗大角咀一間點心餐廳——盈圖食晚餐🥣呢間餐廳雖然主打點心🥧但主食選擇都好豐富 非常適合晚餐時光🌟我哋點咗唔少嘢食 試咗餐廳多款特色菜👅首先 秘製欖角醬燒骨味道幾好👍🏻特製醬料同豬骨鮮甜味道結合得幾好😌跟住係豉油王焗排骨 排骨喺豉油中焗制 味道融合 好滿意🍖酥炸生蠔外皮炸得脆卜卜 好有口感🦪欖菜肉碎蛋白炒飯係一個亮點✨配料包括欖菜, 肉碎同蛋白 炒得粒粒分明🍚香芒炒蝦球嘅芒果酸甜🥭同鮮蝦甜美搭配得唔錯 好開胃🦐招牌燒鵝皇係餐廳經典菜品 好多人叫 值得一試🦢整體嚟講 呢餐飯非常滿足 有機會嘅話 一定再嚟試下更多美味菜式😋

2024-09-27 105 浏览
前排,因為爸爸媽媽冇空帶妹妹返學校,叫我幫手帶,順便帶佢去食午餐。載佢嗰陣,問佢想食咩,佢話想食點心,於是就帶佢嚟呢間點心店,我嘅朋友之前都話呢度唔錯,所以就嚟試吓。 一入到店,妹妹就畀店裡嘅裝飾驚艷到,佢哋布置得好靚。我妹妹話佢好鍾意呢盞燈,好高級。其他嘅裝飾都好靚。 妹妹見到呢個流沙包好特別所以點咗。一粒黑溜溜嘅,上面帶住金黃色嘅“盈”字。一口咬落去,流出濃郁嘅漿料,香甜可口。 佢仲點咗一道可愛嘅雞仔造型嘅鹹水角。呢個鹹水角唔單止可愛,仲非常好食,香脆脆嘅,味道都好唔錯。 之後我又幫佢點咗三道,蝦餃、馬拉糕同埋叉燒包。蝦餃嘅外皮黏牙,入面嘅蝦鮮嫩彈牙,夾埋一齊食真係超美味。睇落蓬鬆嘅馬拉糕都唔錯,食落有豐富嘅層次感,好香甜。最後就係嗰個叉燒包,叉燒醃得非常入味,太好食啦!叉燒肥瘦混合,軟硬剛好。 食飽之後就帶住一臉滿足嘅妹妹返屋企。佢話下次仲想再嚟食。

強烈推薦大家去食呢個黑金流沙包!圓轆轆嘅流沙包上面印著金黃色嘅”盈”字,望落已經好酷好高級,超級適合打卡拍照😎 流沙包入口就聞到軟軟糯嘅麵包香氣,之後就係甜甜嘅香濃奶黃係嘴裡邊爆汁🤤 要小心燙口!小籠包平時都食唔少,金湯我都係第一次食😋鮮橙色嘅小巧外形望到已經好有食慾,薄薄嘅外皮包裹著豐富特製嘅湯汁,加上豬肉餡秘方,感受到濃稠嘅高湯非常可口~有無發現我點了好多流心嘅點心🙈 因為我真係好鍾意爆汁嘅過程,好過癮😆 而呢一道都唔例外 — 紫薯流心球,小巧嘅外形好方便一啖食晒。可以一次過食到酥脆外皮同埋紫薯嘅香氣流心口感。除左經典點心,我另一道心頭好係銀湖百花釀魚肚,單從名字就可以感受到師傅用心製作。魚肚非常彈牙爽口,鮮甜味濃濃~ 而且香港真係好少地方有得食。

• 黑金流沙包
2024-09-25 130 浏览
上個週末,我又去咗心目中首選嘅點心餐廳——盈圖,呢間餐廳喺大角咀。自從第一次嚟呢度食過之後,它就成為咗我嘅最愛。呢度嘅點心味道真係好正👍🏻😋今次我點咗幾樣點心:鳳爪排骨飯、黑金流沙包、金湯小籠包同埋銀湖百花釀魚肚。每道菜都好有自己嘅特别。先講鳳爪排骨飯,鳳爪同排骨經過腌制之後,同米飯一齊蒸煮。米飯吸收咗鳳爪同排骨嘅味道,香氣好足,食起嚟特別香~黑金流沙包嘅外皮好綿軟,咬開之後流沙餡會流出嚟,口感好順滑,味道啱啱好,不會太甜。金湯小籠包嘅外皮好薄,湯汁濃郁,內餡嘅味道都唔錯,配搭得啱啱好。銀湖百花釀魚肚結合咗魚肚同蝦膠,味道比較咸香,口感滑溜,有少少Q彈,整體感覺唔錯👍。呢間餐廳嘅環境同服務都好好,價錢都合理。如果你鍾意食點心,推薦你嚟試下,相信你都會鍾意呢度嘅味道!

先講鳳爪排骨飯,鳳爪同排骨經過腌制之後,同米飯一齊蒸煮。
米飯吸收咗鳳爪同排骨嘅味道,香氣好足,食起嚟特別香~

2024-09-24 108 浏览
琴日我同幾個同事放咗工走嚟大角咀買嘢,然後就見到呢個粵菜館「盈圖」。我哋其實係比佢嘅裝修吸引咗,佢個裝修真係好靚。因為我哋去到個陣係晚餐比較早個時間,所以入到去服務人員就好快我哋入位。然後我哋走揀咗呢幾度佢哋介紹嘅菜。 其中幾道菜最令我有特別印象嘅係呢道「招牌燒鵝皇」同埋「冰鎮咕嚕肉」。 尤其佢哋嘅冰鎮咕嚕肉唔會因為用冰鎮令到嘅肉濕濕軟軟咁,反而因為冰鎮令到嘅咕嚕肉更脆,外冷內熱,更有口感,酸甜度都啱啱好嘅。烧鹅皮薄脆,表皮有类似格状皮纹,皮下有少少嘅肥油,肉質好嫩,好多汁,整個口感食落口一流!我哋其中一個同事唔食鵝,所以另外點咗半隻脆皮吊燒雞。燒雞嘅表面好有光澤,口感方面都係皮脆內嫩,但唔會比鵝肉嫩,沾D甜辣醬更好食!仲有【南乳粉絲粗齋煲】同埋【西蘭花炒帶子】,味道好香,份量好多,師傅落手沒客氣嘅。我唔系一個好鐘意食菜嘅人,但我都覺得呢两道都唔错,我都食左唔少。 我哋食得好满足,環境都好舒服,有機會一定會再食!

我哋食得好满足,環境都好舒服,有機會一定會再食!
2024-09-24 69 浏览
今日同朋友嚟呢間環境優雅嘅茶樓食晏,侍應態度親切,我哋叫咗幾樣招牌菜,每一樣都令人印象深刻。.豉油王焗海蝦甫上枱就吸引咗我哋嘅目光。碟入面放住幾隻體型碩大嘅海蝦,每一隻金黃色澤都好誘人。剝開蝦殼有一股濃郁嘅豉油嘅香味,蝦肉飽滿緊實,粉白色咁,睇落去鮮嫩多汁,口感彈牙而不失柔軟。.蝦腸晶瑩剔透,隱約可見入面粉嫩嘅蝦肉,好柔韌,好彈牙,一D都唔油膩,輕咬一啖,蝦腸嘅爽脆口。調味保留咗蝦子嘅鮮味,但又不失一絲絲嘅提味,成道菜嘅口感好豐富而不膩口。蒸煮嘅火候拿捏精準,保持咗最佳嘅口感,既唔會過於軟爛,又唔會生硬難嚼。.芝士鮮蝦腐皮卷亦都係令人驚喜。香脆嘅腐皮包裹住鮮嫩嘅蝦肉同濃郁嘅芝士。腐皮嘅酥脆既唔會過於硬脆,又唔會軟塌,蝦肉嘅彈嫩同芝士嘅醇厚,賣相精緻,味道亦非常出眾。.壓軸出場嘅係鳳爪排骨飯,色澤誘人嘅排骨整齊噉排列喺飯上面,可以闻到陣陣香氣。排骨經過長時間嘅燉煮,肉質酥軟,骨肉相連,輕輕一夾就甩骨。鳳爪亦都係軟糯入味,同排骨同米飯搭配,好正。呢道菜份量十足,絕對物超所值。

2024-09-24 68 浏览
週末,原本諗住約朋友一齊出嚟聚一聚,飲飲茶。結果全部都話忙,唔得閒出嚟。冇辦法就取消咗今次嘅聚會,睇下改日有冇空。下一秒就見到朋友哋拍照成雙成對各自出嚟約會,搞到我呢個單身狗氣到跳腳,自己跑出嚟食我最鍾意嘅點心店,安慰下自己。當時一時嘴饞叫咗幾道菜,點咗個流沙包。外觀睇落好特別,黑色嘅,上面有金色嘅盈字。咬落去嘅口感更正,仲爆漿,舌頭唔小心畀燙咗一下。後來服務員送嚟咗叉燒包同小籠包。叉燒包入面叉燒鮮嫩多汁,肥瘦均勻,口感棒極咗,搞到我食咗一粒接一粒。食完叉燒包後,睇住仲熱乎乎、冒煙嘅小籠包,搞到我情不自禁咁攞起湯匙同筷子,迅速咁夹咗一粒小籠包嚟試吓。經過咗流沙包燙嘴嘅教訓,我把小籠包皮咬咗個小洞,畀湯汁滲出嚟,吹咗吹先放入口,避免再次畀燙傷。嗰小籠包嘅味道真係好鮮甜美味。最後上嘅另兩道係我最鍾意嘅蝦餃同埋魚肚。蝦餃一入口就感覺非常香滑,口感豐富。嗰美味嘅味道真係贊唔絕口,幾下就把成盤蝦餃食晒。魚肚呢都好唔錯,鮮美,軟滑。唔會好乾,仲有啲汁喺周圍,食落去,美味多汁,味道非常豐富。太好食咗,越食越上癮,一唔小心點太多,食到好飽,但係非常滿足。

各式各樣嘅美食遍布天下,我唯獨鐘意廣式點心!🤤 我身邊嘅朋友都知道,只有點心我可以百食不厭,一個月可以連續食好多次,哈哈哈~呢一間喺大角咀海庭道嘅盈圖就深得我心,佢嘅環境唔單止高級舒適,主要係點心都係純手工精緻而成嘅~ 我一個人就可以點好幾樣,呢幾款係我嘅必點推介:🥢潮州蒸粉果經典嘅廣式點心,晶瑩剔透嘅皮包裹住爽脆嘅豆角沙葛,食落非常清爽可口。🥢盈圖蝦餃皇必點嘅招牌蝦餃皇,呢道菜完美代表佢嘅口感,渾圓多汁嘅蝦球包裹喺Q彈嘅外皮入面,咬落去時仲會噴汁,冇過多嘅調料,喺你嘴入面盛開嘅都係新鮮嘅鮮甜蝦味~🥢芝士鮮蝦腐皮卷酥脆嘅外皮搭配濃芝士同鮮甜蝦特製而成,唔需要蘸醬,單獨食已經好美味嘅一道點心。🥢雞仔咸水角雞仔🐥可愛嘅外形超級加分,仲可以影相打卡,佢嘅鹹度非常適中,甜甜嘅外層搭配豐富嘅內餡,食起黎有綿綿嘅口感。🥢黑金流沙包又係一道顏值高嘅點心,3粒肥嘟嘟嘅小黑金流沙包,麵包鬆軟,入口即爆!推介大家嚟歎點心,一齊打卡啦!

🥢潮州蒸粉果

🥢盈圖蝦餃皇

🥢芝士鮮蝦腐皮卷

🥢雞仔咸水角

🥢黑金流沙包

推介大家嚟歎點心,一齊打卡啦!
2024-09-20 75 浏览
呢間餐廳真係冇令我哋失望,每一道菜都好味,份量又夠,性價比好高。最緊要係同啲姊妹食飯,分享美食同歡笑,呢啲簡單嘅幸福,就係生活入面最珍貴嘅時光。北京片皮鴨睇落已經令人垂涎三尺。鴨皮燒到金黃香脆,鴨肉都好嫩,配埋啲薄薄嘅餅皮、蔥絲同醬料,捲起嚟就塞落口,一啖食落去成口都係香氣,鹹鹹哋又帶點甜,味道特別豐富,食起上嚟真係好過癮,令人忍唔住想一啖接一啖。跟住上枱嘅係西花炒帶子,淨係睇呢碟綠油油嘅西蘭花就知好新鮮。西蘭花炒得啱啱好,唔會太老,食落去仲係脆脆哋。帶子都係呢碟菜嘅亮點,每一粒都超級新鮮,一咬就知係啱啱撈上嚟,彈牙得好緊要,鮮味十足。西蘭花嘅清甜同帶子嘅鮮味撈埋一齊,食落去清爽又唔會滯。呢碟菜睇落普普通通,但味道卻意外咁好。豉油王焗海蝦淨係睇個色都知味道唔會差。海蝦好大隻,處理得好乾淨,焗得啱啱好,蝦肉好嫩,豉油嘅香味同蝦嘅鮮味食落去鹹香適口,令人回味無窮。成個用餐過程都好愉快,我哋邊食邊傾偈,分享最近嘅趣事,氣氛好歡樂。餐廳嘅環境都唔錯,裝修好有格調,侍應都好友善,令人感覺好舒服。✅評分:味道 : ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️【5】環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️【5】服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️【5】衛生:⭐️⭐️⭐️⭐️【4】抵食

✅評分:
味道 : ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️【5】
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️【5】
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️【5】
衛生:⭐️⭐️⭐️⭐️【4】
抵食:⭐️⭐️⭐️⭐️【4】
整體評分:😋【笑】

2024-09-20 74 浏览
盈圖位於大角咀 🥟 有多款傳統及創意點心選擇 🥢🍗 北菇蒸雞飯雞肉鮮嫩多汁 加上北菇 香氣濃郁肥厚有彈性 米飯粒粒分明🗞️ 紅米脆網腸外皮用紅米製成的 顏色鮮紅帶有一點點煙韌的口感 內層則是酥脆的油炸鬼夾雜著彈牙的蝦肉 有層次感🥟 金湯小籠包外皮不太厚有韌性肉餡多汁 濃郁鮮甜🍠 流心紫薯球外皮酥脆 內餡紫薯泥 綿密軟糯 帶有自然的甜味咬開時會有濃郁的奶黃流心流出 增添層次🐚燒賣有兩粒 外皮薄而有韌性 內餡鮮嫩肉汁上面放了鮑魚 提升風味
盈圖位於大角咀 🥟 有多款傳統及創意點心選擇 🥢

🐚燒賣
有兩粒 外皮薄而有韌性 內餡鮮嫩肉汁
上面放了鮑魚 提升風味

2024-09-19 52 浏览
邊個話飲茶淨係可以喺朝早,晏晝突然好想食小籠包,就即刻喺social media搵到呢間最近我Office嘅點心館🤩 試過之後都覺得唔錯,特別係金湯小籠包真係令我念念不忘🤤「金湯小籠包」隻隻都好多湯汁又好鮮甜!我一個人可以食晒兩籠🤤 滿滿一兜湯但係夾起嚟又唔會穿,咬落去喺口入面爆汁嘅感覺正到震🥰「潮州蒸粉果」蒸到半透明嘅外皮仲可以見到脹卜卜嘅餡料!外皮咬落爽滑煙韌而且仲好有彈性🥰 皮薄又富有彈性,入面嘅肉餡就好新鮮,一啖咬落去超滿足!💯 呢款粉果味道比較清淡,啱晒唔鍾意食重口味嘅朋友~「紫薯流心球」炸到金黃酥脆嘅外殼,睇落就好吸引😍 紫薯嘅甜味喺咬開外殼後喺口入面散開,滿滿嘅流心,口感香甜可口而且入面仲係軟糯嘅,真係令人回味無窮🤩「銀湖百花釀魚肚」魚肚浸滿湯汁,鮮香味十足👍🏼 上面仲鋪住一層蝦滑同蝦子,口感超豐富~ 魚肚煙韌有彈性,蝦滑食落好有咬口🥰 成個好清爽鮮甜,好好食🤤

「金湯小籠包」

「潮州蒸粉果」

「紫薯流心球」

「銀湖百花釀魚肚」