老豆話好耐冇見個孫,想我帶出嚟畀佢睇下。我就諗不如搵個地方食晚餐,順便畀佢老人家見下孫。然後上網搵下,有咩地方可以帶細路同老人食飯,老公喺網上見到有人推薦呢間盈圖中餐館,我覺得都唔錯,就打算帶一家人嚟呢度食晚餐。我哋叫咗好多樣餸嚟食,都好好食。齋煲非常適合老人同細路食,好營養,入面有好多菜,食住好清爽,蔬菜嘅味道都好清甜,非常香。蒸豆腐配帶子都好好食,帶子同豆腐可以體驗到唔同嘅口感,然後淋上豉汁食,別有一番風味。阿爸同仔仔都好鍾意呢味,就係西蘭花炒帶子,味道好鮮美,西蘭花為帶子提供唔同嘅口感,成道菜好甜好香,仔仔上菜嘅時候就流口水。我老公就好鍾意焗海蝦,蝦非常新鮮,好香,有少少豉油嘅香氣同鹹味,令蝦有更多層次嘅香味。我哋一家都食得好滿足,我非常推薦大家都帶家人嚟呢度食飯。

我哋叫咗好多樣餸嚟食,都好好食。

我哋一家都食得好滿足,我非常推薦大家都帶家人嚟呢度食飯。
2024-10-17
2024-10-20 141 浏览
尋日,我同屋企人喺【盈圖】食咗一個好開心嘅lunch。啱啱好表弟從外地返嚟,佢話想食點心,於是我哋就帶佢去呢間點心餐廳試下。我哋點咗幾道表弟鍾意嘅點心。首先係濃湯魚肚浸時菜,呢道菜真係好鮮好味,魚肚滑滑嫩嫩嘅,雖然湯底好濃郁,但蔬菜嘅清爽中和咗湯嘅油膩感。接住,我哋試咗金湯小籠包。一口咬落去,湯汁喺口中爆開嘅感覺,絕對爽!然後係潮州蒸粉果,薄薄嘅粉皮包住好豐富嘅餡料,食落去真係好滿足。梗係唔少得黑金流沙包,軟軟嘅外皮加埋咸甜適中嘅流沙內餡,味道真係好正!😋仲有古法馬拉糕,呢個係好多香港人都鍾意嘅傳統點心,甜度啱啱好,唔會覺得膩。最後,我哋仲點咗芝士鮮蝦腐皮卷。香脆嘅腐皮包住滿滿嘅芝士同鮮蝦,味道咸香,口感豐富,真係小朋友嘅至愛 💖表弟對呢度嘅食物同環境都讚唔絕口,佢話下次一定會介紹朋友過嚟試下!

2024-10-20 98 浏览
今日周末,難得我哋都冇OT,就打算去食餐好嘅。啱啱好我嘅姐妹有推薦我哋大角咀嘅盈圖點心好食,我哋就決定去嗰邊食晚餐約會。我哋點咗幾樣菜,味道都好唔錯,非常適合我哋嘅胃口。北京烤鴨:廚師烤得啱啱好,鴨子棗紅色嘅,非常鮮艷油亮,睇咗好有食欲😍鴨肉皮脆肉嫩,非常鮮甜好食,一整隻真係食得好爽啊!炸生蠔:生蠔炸得非常金黃酥脆,脆卜卜嘅,非常好聽,蠔肉非常鮮美,有住獨特嘅風味,口感同味道都非常豐富,令人食到停唔落嚟!芒果蝦:蝦子完全吸收咗芒果嘅味道,酸酸甜甜嘅非常開胃,令人食到停唔落嚟。而且蝦肉特別新鮮,配上芒果食,非常清爽解膩!脆皮燒雞:我好耐都冇食過咁香脆嘅燒雞嘞!!雞肉滑嫩香甜,非常好食,而且份量好足。喺香港真係好難食得到!下次嚟一定會再點!今日用餐真係好開心,下次一定會再嚟食!

我哋點咗幾樣菜,味道都好唔錯,非常適合我哋嘅胃口。

今日用餐真係好開心,下次一定會再嚟食!
午餐同同事來這裡打卡,我哋都後悔沒早點來,因為這裡嘅食物都好精緻,仲好好吃~菜單好多樣化唔帶重複嘅! 🤤 因為我哋都吃唔多,就點咗4樣要share,最驚艷我哋嘅莫過於雞仔鹹水角~太可愛啦,見到它想起小時候嘅回憶,估唔到系呢度可以食到,咁一盤系有3個小雞仔,外表系顆粒飽滿嘅珍珠泡,食入口脆脆嘅,內陷食起黎微甜微鹹嘅。 我哋仲點咗鳳爪排骨飯,2隻大鳳爪吸滿特調汁,搭配顆粒分明嘅米粒非常美味,食到仲帶有排骨嘅濃鬱香氣~再黎就系黑毛豬叉燒包,難得一見嘅以高級黑豬肉為餡料,搭配鹹甜適中嘅口感,超級入味! 最後一道系香芒炒蝦球,看似普通實際系一道好開胃嘅菜,酸甜剛剛好,搭配上新鮮嘅Q彈蝦球同埋芹菜香氣,好爽口~總結!今次嘅體驗感好加分,已經列入我哋午餐嘅打卡點top5!啊哈哈

2024-10-18 111 浏览
今日晚餐爸爸話想食粵菜梗係要帶佢嚟食呢間粵菜館啦🤩 鍾意呢度嘅裝修 好簡約大氣而且空間好闊落我哋無book枱 但好彩都有位安排到俾我哋冰鎮咕嚕肉放上枱嘅時候我哋都嚇咗一跳滿滿一大盤 下面嘅冰粒同炸出嚟嘅咕嚕肉經過冰鎮處理嘅肉質更加緊實外層香甜嘅味道令人忍唔住一口接一口食🤤 好特別嘅係仲配埋生果 好清爽酥炸生蠔生蠔份量唔少 隻隻都算肥美😋 炸到酥脆 入面包住滑嫩豐厚嘅蠔肉🤩 一啖咬落去一齊伴隨著生蠔自帶嘅鮮鹹味喺口入面咇出嚟 好正秘制欖角醬燒骨呢道都好正 食落鹹中帶甜醬汁煮到濃郁令排骨好入味肉質肥瘦相間唔會滯簡直就係送飯神器脆皮吊燒雞半隻半隻份量就夠晒外皮燒到脆卜卜 夠酥脆肉質又好鮮嫩多汁🥰 一啲都唔油膩 而且燒到好入味 肉汁鮮美無比
今日晚餐爸爸話想食粵菜

外皮燒到脆卜卜 夠酥脆
肉質又好鮮嫩多汁🥰
一啲都唔油膩 而且燒到好入味 肉汁鮮美無比

2024-10-18 39 浏览
呀媽好鍾意食廣東菜同點心,每次食點心都會叫好多佢鍾意食嘅,然後食得非常滿足。有一次 同姐妹出嚟行街去到附近商場,就見到呢間【盈圖】,都係賣點心嘅,睇住鋪頭好有氣派。今日得閒約呀媽嚟到呢度食午餐,隨意叫咗幾樣餸嚟食,同大家分享一下我哋比較鍾意嘅。小籠包呢度係金色嘅,係用佢哋嘅金湯熬煮,湯嘅味道好鮮美,然後肉嘅香氣好足,呀媽好鍾意, 一次食咗三個叫咗一碗飯,入面有鳳爪排骨,煮得都好好食,特別鍾意佢哋嘅鳳爪,非常軟糯,配飯食風味十足 ,排骨嘅香氣亦都唔錯,肉質剛剛好,唔會柴。燒骨亦都好正,係用佢哋秘制欖角醬嚟燒嘅,味道咸香,好特別,食唔停口。紫薯流心球就好香甜,食完煮同蒸嘅,再嚟一樣炸嘅就完美,紫薯味好甜,好好食!

2024-10-16 70 浏览
我女兒鍾意喺外面餐館食嘢,不過佢媽比較建議喺屋企煮畀佢食。我女最近學習進步好大,諗住搵一日補習後帶佢去外面食晚餐。啱啱就係尋日,我老婆啱啱冇煮飯,我哋等佢補習完就帶佢一齊去食晚餐。去到餐館,我哋睇咗個菜單,點咗各自鍾意食嘅嘢。我老婆點咗芒果炒蝦,呢道菜好特別,酸甜嘅芒果配上新鮮嘅蝦球。由於我女鍾意食蝦,我老婆仲點咗豉油味嘅海蝦,呢道菜非常適合細路仔食。我畀菜單上嘅生蠔吸引咗,點咗一道炸生蠔,好香好脆,我老婆同女都好鍾意。我哋仲點咗一道蒸豆腐配帶子,呢道菜都係用豉油嚟煮嘅。豆腐好嫩好食,配埋帶子味道更加鮮甜。最後一道菜我哋點咗南乳粉絲煲,入面仲有我老婆鍾意食嘅茄子同粉絲,呢道菜配飯簡直一流。呢間店整體嚟講好唔錯,下次仲會再嚟。

呢間店整體嚟講好唔錯,下次仲會再嚟。
2024-10-15 49 浏览
老公今日要去大角咀做嘢,得一個鐘食飯,喺網上搵到呢間見大家話平靚正,上菜速度都好快。 隨便嗌咗幾樣,真係好似大家話咁上菜速度好快。熱辣辣嘅蒸包就係特別好食,嗌咗個黑金流沙包上手已經覺得好軟熟,包面好似燙金嘅盈字,一啖咬落去啲餡就流曬出嚟,鹹蛋味好香,沙沙地嘅口感,三兩下食晒三個。燒賣好大粒,上面仲有隻鮑魚,賣相比起平時嘅燒賣吸引好多。鮑魚爽口唔霉,豬肉都唔會滯或者好硬,兩粒兩個人食啱啱好。 小籠包入面滿滿嘅金黃色湯汁,皮仲好薄,夾起嚟皮都冇穿,師傅手勢真係好犀利👍 一啖一隻,啲湯汁喺口裏面爆開,湯夠哂濃郁有豬肉嘅香味,豬肉都嫩滑,一個人食晒一籠都唔會誇張。百花釀魚肚蒸出嚟味道好清新,下面厚厚地嘅魚肚處理得好乾淨,完全冇腥味,滿滿嘅魚香味,值得推薦!
今日點心癮起,來到大角咀,同同事見到價錢ok就行左入去了。入到來,其實裝修都行grand+簡約style,所以放心坐低唔會「潔癖」癮起。/一口鮑魚燒賣/鮑魚鮮嫩juicy,鮮味十足之餘有一種紮實嘅口感,同埋有咬口嘅。而且燒賣本人味道都好實在,滿滿嘅肉感,唔會過鹹,jeng~/黑金流沙包/外層夠酥脆,一咬開就見到順滑開流心餡。整體口感軟糯,會讓人食完一啖又一啖~/雞仔鹹水角/外皮超酥!咬到入心就感受到個份軟韌感,而且一d都唔dry,餡料上都好豐富,就係甜與鹹嘅融合,雖然覺得食完容易生飛滋,但都係忍唔住食多件。仲要佢超ig-able,作為點心控唔係唔叫呀嘛?/蜜餞雞中翼/表面好入味,肉感滿滿,肉質嫩滑,而且其實佢比想像中唔痴牙。甜甜地,好滿足~
/一口鮑魚燒賣/
/黑金流沙包/
/雞仔鹹水角/
/蜜餞雞中翼/
2024-10-11 91 浏览
前天下午,我和朋友吃完早餐回到家,意外地看到已經很久沒見的爸爸。他突然從出差回來,想給我們一個驚喜。結果全家人都出門了,所以我便帶爸爸一起去吃午餐。因為他這次出差去了西方國家,所以不常有機會享用他喜歡的點心,我特意帶他去了一家餐館。這家店的裝潢十分精緻,燈光也很柔和,進來用餐的心情瞬間變得愉快。我點了一道西蘭花炒帶子給爸爸。菜品新鮮又潔淨,翠綠的顏色沒有任何枯黃的痕跡。帶子也十分肥美,咬下去鮮嫩多汁,味道極佳!接著,我們又點了燒賣,這道燒賣上面還放了鮑魚。外觀十分誘人,燒賣包得恰到好處,散發著香氣,讓人食慾大開。軟嫩的燒賣搭配彈牙的鮑魚,口感非常豐富,味道也非常好。我還點了一道蒸粉果,粉果的皮特別薄,內餡非常豐富,廚師很慷慨,這道菜比外面賣的好吃得多。最後,我們來了一道馬拉糕。它的形狀圓圓的,口感柔軟,就像海綿一樣。這個馬拉糕的香氣撲鼻,味道也非常好。整體用餐體驗非常愉快,下次我會帶全家一起來享用。前天下晝,我同朋友食完早餐返屋企,見到有一陣冇見嘅爸爸。佢出差忽然返嚟冇同我哋講,想surprise我哋。結果屋企人全部出咗門,所以我就帶我爸爸一齊去食午餐。爸爸出差去西方國家,所以唔多有機

最後,我們來了一道馬拉糕。它的形狀圓圓的,口感柔軟,就像海綿一樣。這個馬拉糕的香氣撲鼻,味道也非常好。整體用餐體驗非常愉快,下次我會帶全家一起來享用。前天下晝,我同朋友食完早餐返屋企,見到有一陣冇見嘅爸爸。佢出差忽然返嚟冇同我哋講,想surprise我哋。結果屋企人全部出咗門,所以我就帶我爸爸一齊去食午餐。爸爸出差去西方國家,所以唔多有機會食到佢鍾意嘅點心,於是我就帶佢嚟呢間店食。

呢間店裝修得好靚,燈光都好足,入嚟食嘢嘅心情都變好。

我叫咗一道菜畀爸爸,西蘭花配炒帶子。菜好新鮮又乾淨,青青嘅,冇枯黃嘅痕迹。帶子都係大大粒嘅,咬落去鮮嫩多汁,好美味!

跟住又嚟咗一道燒賣,燒賣上面仲配搭咗鮑魚。外觀好靚,燒賣包得好好,香噴噴嘅,食慾即刻就起嚟咗。軟嫩嘅燒賣加埋彈牙嘅鮑魚,一齊食嘅話,口感非常豐富,味道都好正。

我仲點咗道蒸粉果,粉果嘅皮好薄,入面嘅餡料都好足,廚師冇手軟,比外面賣嘅蒸粉果好食好多。

最後我哋仲嚟咗一道糕點,就係馬拉糕。佢哋做出嚟好圓嘅形狀,然後好軟嘅感覺,好似海綿咁。呢個馬拉糕嘅味道好香,好好食。總體驗唔錯,下次再帶全家人嚟食。

2024-10-10 96 浏览
同事介紹我嚟,係唔錯噃~《濃湯魚肚浸時菜炒》呢個菜味道比較淡,不過魚湯濃郁鮮甜,撈埋新鮮嘅時菜同魚肚,口感豐富又清爽~魚肚煙韌有咬口,一點腥味都冇•魚肚嘅鮮同蔬菜嘅清甜,好啱送飯食~《黑毛豬叉燒包》叫咗經典粵式點心之一「叉燒包」,唔同一般嘅叉燒,呢度用黑毛豬肉整㗎!口感更加嫩滑,肉質更加梨實~甜鹹適中嘅味道,仲有肥瘦啱啱好嘅叉燒餡同鬆軟嘅麵皮,食完一個接一個!!《雞仔鹹水角》三隻小雞仔嘅造型超得意 炸到金黃酥脆,入面嘅肉碎餡料鹹香爆汁,豐富嘅餡料再配埋香脆嘅外皮,糯香之中又帶住薄脆C 又鹹又甜嘅味道真係好好味~《盈圖蝦餃皇》半月形嘅蝦餃望落就好食(餃子皮蒸熟後呈透明色,食落薄而軟:鮮蝦更加爽口彈牙,食落去好新鮮~餡料仲有少少醬汁,味道好鮮美~
同事介紹我嚟,係唔錯噃~

《濃湯魚肚浸時菜炒》

《黑毛豬叉燒包》

《雞仔鹹水角》

《盈圖蝦餃皇》
2024-10-06
2024-10-09 114 浏览
今晚同屋企人嚟到盈圖茶樓食晚飯,叫咗幾樣招牌菜。當秘制欖角醬燒骨端上枱時,我哋一家人都忍唔住發出咗讚嘆聲。只見一碟色澤誘人嘅燒骨擺喺我哋面前,骨頭上面掛住晶瑩剔透嘅醬汁,同埋散發出陣陣誘人嘅香味。爸爸係一個資深嘅美食愛好者,佢興奮咁拿起一嚿燒骨,大口大口咁品嚐起來。佢話「肉質真軟嫩,輕輕一咬就骨肉分離,簡直入口即化!」跟住就係家鄉炒米粉,米粉炒得乾爽唔油膩,顏色誘人。米粉口感軟韌有嚼勁,同埋配料好豐富,蔬菜新鮮爽口,肉片鮮嫩多汁,整體口感豐富多層次。呢道菜樸實無華,但係可以勾起人哋對家鄉味道嘅回憶。脆皮吊燒雞端一上枱,我哋一家人都驚喜咁睜大咗對眼。只見一隻好誘人嘅燒雞靜靜咁瞓喺碟入面,雞皮烤得酥脆,散發住誘人嘅光澤。爸爸急不及待咁拿起刀叉,俐落地切咗嚿雞肉。「聽呢個脆卜卜嘅聲音,雞皮烤得好脆呀!」佢興奮咁講。酥脆嘅雞皮同鮮嫩多汁嘅雞肉,雞肉完全唔會鞋口。最後上枱嘅係豉汁帶子蒸豆腐,豆腐嫩滑細膩。帶子新鮮飽滿,口感彈牙,同豆腐嘅軟嫩形成對比。豉汁調味唔會搶咗食材嘅風頭,反而更加突顯到帶子同豆腐嘅鮮美。呢道菜睇落簡單,但係可以畀人一種清新舒爽嘅感覺。✅評分:味道 : ⭐️⭐️⭐️⭐️【4】環境:⭐️

今晚同屋企人嚟到盈圖茶樓食晚飯,叫咗幾樣招牌菜。

酥脆嘅雞皮同鮮嫩多汁嘅雞肉,雞肉完全唔會鞋口。

✅評分:
味道 : ⭐️⭐️⭐️⭐️【4】
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️【4】
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️【5】
衛生:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️【5】
抵食:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️【5】
2024-10-09 108 浏览
嗰日一個人到盈圖飲茶,咁啱撞到朋友,我哋就索性叫咗幾款點心坐埋一齊食🟡金湯小籠包🟡金黃色嘅外皮睇落格外精緻,小籠包嘅皮非常薄,口感柔軟,湯汁十足,入口之後滿口都係美味嘅高湯,令人食得難以忘懷🐥雞仔鹹水角🐥雞仔形狀嘅鹹水角外表別致,外皮酥脆帶甜,餡料有好重嘅鹹香味,外甜內鹹,外脆內軟嘅油炸點心,正啊🦐原隻鮮蝦腸🦐好大隻蝦腸,腸粉皮口感滑溜,裏面嘅蝦肉好爽脆,成條蝦腸好有鮮甜味,食得好爽,鍾意食蝦嘅朋友絕對唔可以錯過🥟盈圖蝦餃皇🥟梗係唔少得蝦餃,而呢度嘅蝦餃令人食得好過癮。外皮晶瑩剔透,口感彈牙有嚼勁內餡包住鮮嫩爽脆嘅蝦肉,突顯咗蝦肉嘅鮮味,非常好食🍚北菇滑雞飯🍚雞肉鮮嫩多汁,配搭鬆軟香味嘅自家製香飯,而且仲充滿咗北菇嘅香味,口感好好
🟡金湯小籠包🟡

🐥雞仔鹹水角🐥

🦐原隻鮮蝦腸🦐

🥟盈圖蝦餃皇🥟
內餡包住鮮嫩爽脆嘅蝦肉,突顯咗蝦肉嘅鮮味,非常好食

🍚北菇滑雞飯🍚

2024-10-06 88 浏览
每次去親大角嘴探親戚,大家都會到盈圖食晚餐,呢度嘅粵菜真係百食不厭。以下就係我哋嚟呢度必點嘅粤菜。老壇酸菜魚湯底酸酸辣辣好香好好食,魚肉鮮嫩多汁,濃郁嘅酸菜酸味中和咗魚嘅腥味,可以試到酸辣麻鮮滑甜6種唔同層次豐富嘅味道,而且好開胃。招牌燒鵝皇(一隻)成隻燒鵝皮脆有光澤,脆脆嘅皮同肉一齊放入口,口腔入面充滿咗肉質嘅醇厚、香脆嘅表皮、飽滿嘅汁液同濃郁嘅香味,而且冇腥味,食咗簡直回味無窮。鄉炒米粉好有鑊氣嘅米粉,火候拿捏得啱啱好,唔會太乾亦唔會太濕,米粉口感Q弹,香味十足,配搭新鮮嘅小蝦一齊食,鮮香入味。秘制欖角醬燒骨秘制欖角醬嘅鹹香味完美瞰滲入燒骨入面,味道好獨特,好香,口感軟嫩之餘好有嚼勁,脆滑爽口。香芒炒蝦球肥美嘅鮮蝦配搭新鮮芒果嘅味道,將蝦球帶出獨特酸甜嘅口感,鮮嫩彈牙,令人食指大動。

老壇酸菜魚

招牌燒鵝皇(一隻)

鄉炒米粉

秘制欖角醬燒骨

香芒炒蝦球

2024-10-03
2024-10-06 141 浏览
我表哥喺美國做工程師,最近返嚟香港休息幾個禮拜,然後佢話好掛住點心。之前聽女朋友講,她同屋企人有去過一間叫盈圖嘅中菜館,味道非常好,可以帶表哥去試下。查咗一下,佢哋喺大角咀海富商場度,鋪面非常大,好快就搵得到。我都畀表哥做主,想食乜就叫,我請客。叫咗經典嘅「燒賣」,但係好有佢哋嘅特色,因為係鮑魚燒賣。上面嘅鮑魚好大隻,一啖咬落去口感好豐富,味道好鮮美。仲叫咗「潮州粉果」,都係非常經典,香味好足,餡料好飽滿,表哥超鍾意呢味,佢話真係好香,停唔到口。仲有好經典嘅「蝦餃皇」,呢度嘅蝦餃好大粒,表哥一啖咬唔晒成粒,蝦肉爽口彈牙,鮮美無比。我仲叫咗「欖角醬燒骨」畀表哥試下,我哋兩個都鍾意上呢味餸,用欖角醬喺排骨上面燒,風味十足,好好食。佢食完之後對呢度念念不忘,第二日又自己過嚟呢度食。

我都畀表哥做主,想食乜就叫,我請客。
原隻鮑魚燒賣

真功夫潮州粉果

盈圖蝦餃皇

欖角醬燒骨

佢食完之後對呢度念念不忘,第二日又自己過嚟呢度食。
原隻鮑魚燒賣
真功夫潮州粉果