2013-12-11 2586 浏览
放工後來到銅鑼灣吃晚飯,便來到盛八,因為友人與我均十分喜歡吃蛋包飯,門外等位的人頗多,等了15分鍾左右就能入座。位處於商場內,隔壁是AEON,地方不大,位與位之間有點窄。本人十分喜歡吃蛋,先來一客蛋多士,蛋的份量非常多,多士有稍為烤過,微脆,十分好吃!吉列豬扒蛋包飯,豬扒熱辣辣夠脆,蛋包飯的蛋同樣十分厚身而且好滑,配上白汁,比平時配的茄汁,略嫌有點膩再來比目魚焗飯,比目魚炸得香脆,配以咖哩汁+白汁的焗飯,一次過食均兩款口味,咖哩是日本口味,香而不辣,飯的份量十足!
門外等位的人頗多,等了15分鍾左右就能入座。
位處於商場內,隔壁是AEON,地方不大,位與位之間有點窄。

北海道蛋多士
配上白汁,比平時配的茄汁,略嫌有點膩
吉列豬扒蛋包飯
咖哩是日本口味,香而不辣,飯的份量十足!
比目魚焗飯
题外话/补充资料: 餐廳的蛋類食品十分出色,推介北海道蛋多士!
2013-11-29
北海道蛋多士
2013-11-12 1967 浏览
星期日晚餐時段黎到,唔駛等位侍應安排我地坐二人位,個位有啲窄,有少許唔舒服menu入面差唔多八成都係蛋好多都好吸引咁!!最後叫左兩個蛋包飯,一個芝士忌廉汁配煙肉,蛋包香草飯,另外嗰個唔太記得,都係芝士忌廉汁但入面有蟹籽,蛋飯上面鋪左啲蟹肉仲叫左個炸薯角配honey mustard 同 egg finger sandwich 先黎到既係炸薯角,新鮮炸起好脆好熱不過本身冇乜seasoning,薯味都唔太重,要靠啲sauce先有味其實叫呢個小食都係為左個honey mustard不過其實都普普通通,幾rich幾thick,但甜味唔出,唔建議叫之後就到芝士忌廉汁煙肉蛋包飯,個汁冇乜忌廉味,亦冇煙肉味,每樣材料既味道都好似fuse唔到一齊唔係唔好食,比較普通,同埋帶少少膩而個蛋好moist&juicy,不過蛋味都唔夠出,飯都普通,幾有咬口我好鐘意敗筆在於香草,本身以為會好香herbs味,但都冇/.\只係有少少咸香既綠色飯咁睇既話我覺得coco好食好多冇試到另外嗰個蛋包飯,不過友人話個汁正最後黎既係egg finger sandwich 個樣好靚蛋好厚,麵包脆,內層搽左牛油好香,帶點咸同油香好正個
星期日晚餐時段黎到,唔駛等位

侍應安排我地坐二人位,個位有啲窄,有少許唔舒服

menu入面差唔多八成都係蛋

先黎到既係炸薯角,新鮮炸起好脆好熱
其實叫呢個小食都係為左個honey mustard

唔係唔好食,比較普通,同埋帶少少膩

咁睇既話我覺得coco好食好多

冇試到另外嗰個蛋包飯,不過友人話個汁正

最後黎既係egg finger sandwich
個樣好靚
蛋好厚,麵包脆,內層搽左牛油好香,帶點咸同油香好正
個蛋好滑,但始終都係澳牛最好食

都值得食既

三文治既side dish係沙律,用左mustard做dressing好fresh&sweet&bring surprising flavors ^^幾好幾好

埋單唔係話太貴
2013-11-10
2013-10-29 1609 浏览
果陣去岩岩開張,知道加一蚊多個蛋包飯,所以特登去試叫左個咖哩蛋包飯,味道唔錯,相信食的是日本米,口感不錯,另外叫多個漢堡扒餐,好juice。最為特別係個用包包既sushi ,真係好靚。但味道真係唔及真既壽司好食。可惜,基本上我覺得係幾好食。大家可以試下
果陣去岩岩開張,知道加一蚊多個蛋包飯,所以特登去試
2013-09-27 1231 浏览
買左團購都有兩個幾月都未有時間去食,終於的起心肝出發我已經唔記得自己有幾耐未踏足過銅鑼灣,開左間Aeon我都唔知道七點到達閒日冇乜人即時入座,男職員幫我地落完單之後覆返一次,好有禮貌(不過全場得佢一個比較有禮貌)加錢可以有沙律,餐湯,雪糕沙律:蔬菜好新鮮,加上日式沙律醬,呢個前菜都不錯,有個好開始餐湯:未飲淨睇色水都覺得會淡如水,果然!仲衰過出面茶餐廳嘅餐湯……飲左兩啖冇飲芝士吉烈豬扒蛋包飯:標明人氣咁就叫黎試啦。豬扒好鞋好乾……個汁冇驚喜,普通忌廉汁,蛋包飯就的確整得幾好,包得靚靚仔仔,粒粒飯再沾住少少蛋汁,香得黎又有咬口。滑蛋牛肉飯:賣相幾得,不過又係除左個蛋整得好味之外,啲牛肉又係好乾,汁都係唔ok...雪糕:朱古力雪糕,幾好味,有朱古力粒咬下想試佢個茄汁飯但係啲配菜唔吸引……如果冇團購的話,正價就唔會食喇,因為若果原價要差唔多成百蚊一個蛋包飯同埋應該會叫個淨蛋包飯呀唔該!
買左團購都有兩個幾月都未有時間去食,終於的起心肝出發
加錢可以有沙律,餐湯,雪糕

雪糕:朱古力雪糕,幾好味,有朱古力粒咬下

想試佢個茄汁飯但係啲配菜唔吸引……
同埋應該會叫個淨蛋包飯呀唔該!
2013-09-25
2013-09-08 797 浏览
蛋是平凡見真章的食材,蒸蛋,烚蛋,炒蛋,配搭其他食材,變化無窮!盛八以蛋包飯見稱,趁happy friday一嚐真味,名店坊佔地大,要找該鋪也不容易,轉來轉去,才發現街名弄錯了,找對了街名,意外發現街尾有間pcc,很大很舒服,找天要試試!好了,盛八位於吉之島內,8時許來對,約等15-20分鐘入座,火速叫菜!要了白汁吉列豬扒焗蛋包飯,北海道滑蛋多士及煙三文魚沙律最好味還是多士,厚身,加入牛奶,香滑,記得趁熱吃,另伴碟有碗沙律,加了少許芥末,好醒神。煙三文魚普通貨色,好像有點不太新鮮,沙律汁酸酸甜甜,幾開胃,兩份沙律兩種口味蛋包飯配白汁好怪,不過吉列豬扒香脆且有肉汁,總算挽回分數,下次可試試配其他汁,或會更好。

• 蛋多士
2013-09-04 623 浏览
盛八食堂 盛八這個名字第一時間令人諗起既只係有燒肉,而且仲係經常搞團購既燒肉店,但係都係因為團購先令我知道佢原來有蛋包飯店,上個月經團購買左兩張卷先見原來銅鑼灣有分店,位置係近百德新街果邊。 當日大概5點鐘左右去食,因為時間同埋地點都唔係太就腳,只有3,4枱客,座位都坐得好舒服,我同老公分別點左芝士野菌黑豚蛋包飯同埋香草忌廉汁蟹餅蛋包飯,都點左小食雞翼同埋一杯凍奶茶。食物10分鐘左右就有,唔算太耐 芝士野菌黑豚蛋包飯,剛好半熟既蛋同芝士包住飯,完全剛剛好隻蛋好滑好靚,漢堡扒有小小乾,冇肉汁,入面包既飯炒得尚可有茄味w,但係個汁就麻麻地,冇味又唔鹹(?)完全冇濃香既味道, 香草忌廉汁蟹餅蛋包飯,蛋皮落左好多油,一叉落去d油已經流哂出黎,雖然都明知冇油唔會整到咁滑既蛋,蟹餅剛炸起,外脆內軟實在唔錯!忌廉汁都係好淡身,冇忌廉味可言同更加香草冇關係= =… 小食雞翼,冇特別可說之處,因為只係一隻普通到咩咁既雞翼@__@ 杯凍奶茶先係致命傷,1啖飲落去,苦到酸..囧我唔知係奶問題定茶問題,btw我叫佢換過1杯熱檸水俾我,侍應們都好快手快腳而且都有道歉,幾好禮貌=] 總捨黎講如果依間野要我用正價去
盛八食堂

總捨黎講如果依間野要我用正價去食我諗就唔會喇!團購都要考慮一下!因為蛋包飯好食過去佢既有,好坐過佢既又有,食日式飯既醬汁飯好過佢既更加多!除左佢小小既服務我比較欣賞,其他都冇喇!
2013-08-12
2013-09-03 511 浏览
早前係買左網上一個團購,正正就是想去試既蛋包飯店,於是買了2張去試試去到人唔算多,好快就有得入座,座位間都寬敝可能今日星期一,較清靜,服務員都很好,食物點左無耐都好快黎到個個賣相都好精緻,總括來說都可以再去~
去到人唔算多,好快就有得入座,座位間都寬敝
個個賣相都好精緻,總括來說都可以再去~
鵝肝漢堡
芝士漢堡蛋包飯
雜菜沙律
凍檸茶
2013-09-02
2013-08-19 485 浏览
曾光顧屯門盛八的下午茶,可惜無緣嚐到美味的蛋包飯,期後看到網上出現該店的團購優惠,知慳識儉的港人本能馬上發揮,即時購下。今次選擇未到過的銅鑼灣盛八,其環境佈置比屯門店較有特色,半開放式的開楊環境,木製的枱子配上金屬的椅子,牆上掛著充滿童真的圖畫,尤甚喜歡地上色彩斑斕的地磚。 野菜沙律--惠顧飯類加十元可以配這個沙律,份量一般,質量和味道也是一般,生菜不夠新鮮,有生銹跡象 意大利迷迭香手羽先--簡單說即是炸雞中翼,一碟四隻,外層香脆可口,內裡熱騰騰有肉汁,口感一流,肉質有淡淡的香草味,可以一試 吉列鹿兒島黑豚咖哩蛋包飯配咖哩汁和芝士忌廉汁--兩款濃淡醬汁配上中間的香脆豬扒蛋包飯,賣相不錯,豬扒擁有金黃色的外表,內層肉質鬆軟有肉汁,不太油膩,炸功合格,下面的雞蛋則十分軟滑,蛋香味道濃郁,不會過熟,飯是用上珍珠米再撈上甜咖哩汁,該咖哩汁跟碟上的咖哩汁又不一樣,比較淡味,吃的時候可以選擇伴香濃的咖哩汁或清淡的芝士忌廉汁,一樣好味,個人較喜歡芝士味的忌廉汁多一點,整體的味道算是好味 札幌朱古力咖啡--奉上時腦海浮現一個問題,為什麼實物跟餐牌上的照片差距那麼遠?可能是咖啡師的手藝不足所致,心型圖案

野菜沙律
意大利迷迭香手羽先
吉列鹿兒島黑豚咖哩蛋包飯
吉列鹿兒島黑豚咖哩蛋包飯
札幌朱古力咖啡--奉上時腦海浮現一個問題,為什麼實物跟餐牌上的照片差距那麼遠?可能是咖啡師的手藝不足所致,心型圖案鬆散,沒有層次感,賣相不合格,由於圖案下全是泡沫,當搞拌之後,實質的咖啡只有六成,份量不合格,不過說到底,飲品最重是味道,可惜再一次失望,咖啡味道太濃烈,朱古力味又濃,甜度太高,最終味道甜中帶苦澀,這杯飲品連基本的咖啡也比不上
札幌朱古力咖啡
新富良野薰衣草雪糕--紫色的雪糕,白色的忌廉,藍色的啫哩,色彩配搭鮮明,雪糕的薰衣草味道濃郁,加上滑溜的忌廉,口感香滑,啫哩質感煙韌,沒有味道,像裝飾多一點
新富良野薰衣草雪糕
2013-08-15
團購
在下愛吃蛋包飯,故此聽到工作地點附近有以此為賣點的「盛八食堂」即時感興趣,知道是由著名盛八燒肉集團所開設更想去吃,然而找朋友去吃時卻因為他們已吃過覺得質素不佳而拒絕,結果在下決定另找他人,在和網友看《真夏方程式》前一試,反正多難吃都只是一百幾十而已。店位於銅鑼灣京士頓街名店坊1樓,有點資歷的朋友會知道這是舊大丸的別館,地點比較偏僻又不是地舖,其實有點難找。但去到發現全場滿座要等位,旁邊的味吉拉麵館及大阪王將卻沒什麼生意,可見盛八食堂的人氣旺到死位都做得住。結果我們一行五人要等位半小時,反正距離電影開場還有一段時間沒所謂。點了菜,先來飲品,有這一杯「福岡芒果乳酸特飲」($35),無論是芒果還是乳酸味皆淡,完全是浪費金錢,喝凍檸茶還好。這裡叫主菜可以加餐,有沙律、湯、甜品,選1款加$10,2款加$15,3款加$20,在下選了湯和沙律,算是對得起那$15的水準。芝士忌廉吉列黑豚焗蛋包飯 ($93),是朋友的先上,在下試了一口,黑豚無論肉質還是炸功都是中級,焗飯算有火喉不是猛火亂焗,合格分數。北海道松葉蟹餅蛋白蛋包飯 ($98),是某美男博客所點,似乎是新推出的款式,賣相十分精美是全晚之冠,味
福岡芒果乳酸特飲
沙律和湯
芝士忌廉吉列黑豚焗蛋包飯
北海道松葉蟹餅蛋白蛋包飯
北海道松葉蟹餅蛋白蛋包飯 ($98),是某美男博客所點,似乎是新推出的款式,賣相十分精美是全晚之冠,味道如何?
在下試了一口飯,因為用了蛋白所以味道較清新,而蛋亦能做到半熟有流質效果。放在上面的蟹餅在下沒試,但只看蛋包飯就已經覺得下次再來值得一試。
野菌燻豚芝士牛肉滑蛋包飯
野菌燻豚芝士牛肉滑蛋包飯 ($83),是剛從日本回來的讀者朋友所點,基本上就是兩種汁和兩種肉的鴛鴦蛋包飯,在下試過汁還好,至於飯因為和在下所點的一樣,容後再評。
HAYASHI牛肉滑蛋包飯
HAYASHI牛肉滑蛋包飯 ($89),是在下點的菜,HAYASHI (ハヤシ) 如果大家有看幾年前二宮和也主演日劇《流星之絆》應該會很熟悉,做法是用牛骨和菜煮十多小時,做出名為「Demi-Glace」的濃濃醬汁,再用來煮洋蔥、牛肉等而成。
HAYASHI RICE 因為是在下喜歡酸酸甜甜的味道,故此也是大愛的一道日本菜,在下曾經為此而特地去 HAYASHI RICE 的發源地東京上野精養軒,就只為吃那份傳統的味道。
那麼盛八食堂的 HAYASHI 水準如何?說實在不行,汁的濃度可以但弄得太甜,而且牛肉有點韌,可以說是半桶水的 HAYASHI。
蛋包飯
不過蛋包飯本身卻相當有水準,蛋的半熟流心程度比朋友的蛋白包飯更勝一籌,內裡的珍珠米飯吸收了足夠的茄汁飽滿夠入味,單計蛋包飯這部分能打入香港上級水準。
個人覺得盛八食堂的食物有很多改善空間,例如在下喝的飲品,HAYASHI醬汁的調製等等,但重點是基本的蛋包飯這店做得不錯,雖然不能和在下於日本吃過的比較,然而相比起本地更出色的「秀殿」,以這裡的價錢做出如此水準實在是收貨有餘。
這夜除了在下於香港日本有不少吃蛋包飯經驗之外,剛從日本工作年多回來的朋友亦愛蛋包飯在那邊吃了很多,加上另一位飲食博客,我們共同認為盛八食堂的蛋包飯是有水準,值得推薦。
如果大家想以較便宜的價錢,試試比較接近日本水準的蛋包飯,盛八食堂是你值得考慮的選擇。可惜的是這店不設訂位,減少在下光顧的機會。
2013-07-04
北海道松葉蟹餅蛋白蛋包飯
蛋包飯
2013-08-14 318 浏览
這次的團購有點特別,是買$60當100用的現金卷方式買的時候,有提供Menu參考看看,還蠻吸引,就買來2張試試嚕~採用木質的裝潢,又帶點童趣還加入了較堅硬 生冷的鋼鐵椅子而我們的座位則有點鄉村風整體蠻不錯~入座的時間大概5點多,還提供著下午茶~剛好Tea set中有我們想試的,價錢平一點,還附有飲料!!桌上有預先擺好的餐具 跟 調味料那顆蛋,大家知道是什麼來的嗎?!盛八3.6牛乳滑蛋押箱三文治很豐富的頭盤~附有沙律,嘿嘿...不過都一樣啦~太健康,我都不愛這個的份量很澎湃,好像快要掉下來似的厚厚的蛋,我很喜歡~滑嫩嫩的蛋,帶有牛乳的香氣!!味道很豐富吃起來很過癮關西大阪燒蛋包飯份量少了點,不過後來看到其他人點晚餐的份量也差不多.....只是盤子不同來個特寫,等大家跟我一齊流口水...偷笑蛋的份量比飯多,鮮嫩的蛋是重點~但吃完都沒感,好像沒吃東西一樣黑松露滑蛋龍蝦湯通粉一上桌的時候,我覺得奇怪咧~ 為什麼跟Menu的圖不一樣原來是分開了,嘻嘻,笨慘啦~單吃龍蝦湯通粉,味道怪怪的還是配搭著蛋比較正常啦~日本紫薯薰衣草雪糕夾餅夢幻的甜點來啦~ 是我喜歡的紫色有一球薰衣草雪糕、奶油、薰衣草口味
這次的團購有點特別,是買$60當100用的現金卷方式

採用木質的裝潢,又帶點童趣
還加入了較堅硬 生冷的鋼鐵椅子
而我們的座位則有點鄉村風
整體蠻不錯~

入座的時間大概5點多,還提供著下午茶~
桌上有預先擺好的餐具 跟 調味料
那顆蛋,大家知道是什麼來的嗎?!
盛八3.6牛乳滑蛋押箱三文治
很豐富的頭盤~
附有沙律,嘿嘿...不過都一樣啦~
太健康,我都不愛
這個的份量很澎湃,好像快要掉下來似的
厚厚的蛋,我很喜歡~

滑嫩嫩的蛋,帶有牛乳的香氣!!
味道很豐富吃起來很過癮
關西大阪燒蛋包飯
來個特寫,等大家跟我一齊流口水...偷笑

蛋的份量比飯多,鮮嫩的蛋是重點~
但吃完都沒感,好像沒吃東西一樣
黑松露滑蛋龍蝦湯通粉
一上桌的時候,我覺得奇怪咧~ 為什麼跟Menu的圖不一樣
原來是分開了,嘻嘻,笨慘啦~

單吃龍蝦湯通粉,味道怪怪的
還是配搭著蛋比較正常啦~
日本紫薯薰衣草雪糕夾餅
夢幻的甜點來啦~ 是我喜歡的紫色
有一球薰衣草雪糕、奶油、薰衣草口味的糖漿
旁邊還有沾上黃豆粉的湯圓,沒記錯的話是花生口味的~

窩夫~口感偏脆,感覺也對辦
比五代同糖的好很多倍!!!!
薰衣草的味道濃郁,很好吃
紫薯的味道都給蓋過了,吃不出來

呵呵~4個茶餐
有4杯飲料,喝到飽喔!!
小吃跟甜點都不錯,經過這邊的朋友可以來試試

2013-08-04 740 浏览
I knew about Morihachi Tamago's existence from my friend Su's Facebook post on a drooling egg toast. Being an egg lover, I went immediately a few days later.The menu has a similar design as Coco Curry Ichibanya, even the way how you can add extra salad or drinks into your main. There is a lot of options on the menu, you could spend quite a while before figuring out what you want.Baked Raw Egg with Italian Basil in Thick ToastThe egg was very runny, we had a bit of fun shaking it lol. My yolk was

The egg was very runny, we had a bit of fun shaking it lol. My yolk was quite bland, not too creamy nor sweet. Salt and Pepper are definitely needed for this toast.
The dish came in 5minutes after we made our order! (Have they already had everything ready beforehand and just put it into the oven upon receiving order?) The tonkatsu was quite nice, crunchy and flaky on the outside and hot and tender within. Yet it is nothing comparable with Tonkichi Tonkatsu Seafood, so do not expect too much. The omelet was a bit on the rough side. The curry sauce was loaded with melted cheese but did not make the curry taste particularly great. The curry was mildly strong, in good thickness but not delicious.
The texture of this omelet is more runny and smoother than the baked one, which you can probably see it in the picture. The mushroom sauce was very strong in taste but was too salty and lack of mushroom taste. The cream sauce was milder in taste but was not delicious neither. The bacon on the cream sauce was crazily salty. I was not contended.
I would say I would not come back for their omelet rice because the twos that I tried were not as good as I thought they would be. I guess it is just another fast food Japanese joint. If you are craving for some oishi omelet rice, go to Hidden Kitchen instead.

题外话/补充资料: The Bill for 2 Baked Raw Egg with Italian Basil in Thick Toast - HKD43 Tonkatsu in curry and cheese sauce omelet rice Gratin - HKD93 Wild mushroom, baked bacon and beef omelet rice in tomato sauce - HKD83 10$ Service Charge Total - 241
2013-07-18
2013-07-01 149 浏览
一向喜歡雞蛋,任何蛋類的食物也喜歡,所以某次見到朋友上載有關這裡的蛋治照片覺得非常吸引,便決定下次在附近的時候一定要來吃一趟。是日便在銅鑼灣工作,苦惱午餐時頓時想起這件三文治,便毫不猶豫的來到盛八食堂。來的時候比午飯時間早一點,所以人還未算很多,立即有位置坐。這裡環境也很闊落,算是坐得挺舒適的。一心想來吃這份蛋治,也沒有多研究餐牌便點了這份 3.6 炒蛋三文治,等了一會便來了。賣相非常不錯,蛋的份量也十足,還見到蛋汁緩緩留下,令人食指大動。而吃下倒真的不錯,麵包烘得鬆軟好吃,內裡炒蛋份量很多而且很滑,蛋香十足再帶有些蛋汁,實在令我這蛋痴非常滿足呢。這份三文治本身索價 $38,另外我再點了一杯飲品,不算是很便宜,但味道好吃也就夠了。)

2013-06-27 129 浏览
依排做左飯桶,唔知做咩好想食飯又係下午茶時間先黎食全日第2餐環境幾大幾寬敞,又幾有型格閎裝潢唔係旺場時黎食都幾舒服遠離下又熱又多人既街 知到依到出名蛋包飯好多好多唔同汁呀肉呀既選擇又有得簡焗呀,用鐵板呀,好難簡佢D圖都影得好好食又清楚,唔錯好鐘意日式西餐廳果種咁詳細又咩類型食品都有既特色最後豪比佢,叫左全場最貴種類既一個蛋包飯!個樣同個圖有7成似係個吉列豬肉少左一半但都係夠食的唔會話冇肉送飯因為佢飯既份量都唔多哈哈(定係我太大食@@!)幾靚仔既顏色同構圖佢個器皿係好淺得1CM到高唔會有好多汁而汁中會有少少薯仔同蘿蔔粒其實以我等既時間同黎到個樣黎估佢一D都唔似係焗出黎冇果種熱辣辣既煙同香口既效果有D失左色但整體黎講都過得去既個蛋面唔錯好平滑,又包得幾全面飯粒好集中咁係中間,可惜唔係茄汁飯略為淡左DCURRY就正常味道啦日本既都係甜多過辣但因為唔夠熱有D稠既感覺同時見到佢落左好多芝士係面係其實食落係冇芝士既香同味道有食到佢既口感但完全發揮唔到焗芝士應有既精華好彩仲有個吉列豬肉個皮KEEP到好脆,厚度又岩岩好幾大件多肉下,肉質唔叫嫩滑岩岩好火侯有咬口又唔會過老,幾好但冇咩調味,提議要點茄汁食
依排做左飯桶,唔知做咩好想食飯
又係下午茶時間先黎食全日第2餐
環境幾大幾寬敞,又幾有型格閎裝潢
唔係旺場時黎食都幾舒服
遠離下又熱又多人既街

知到依到出名蛋包飯

好多好多唔同汁呀肉呀既選擇
又有得簡焗呀,用鐵板呀,好難簡
佢D圖都影得好好食又清楚,唔錯
好鐘意日式西餐廳果種咁詳細又咩類型食品都有既特色
最後豪比佢,叫左全場最貴種類既一個蛋包飯!
個樣同個圖有7成似
係個吉列豬肉少左一半
但都係夠食的唔會話冇肉送飯
因為佢飯既份量都唔多哈哈(定係我太大食@@!)
幾靚仔既顏色同構圖
佢一D都唔似係焗出黎
冇果種熱辣辣既煙同香口既效果
有D失左色

但整體黎講都過得去既
個蛋面唔錯好平滑,又包得幾全面
飯粒好集中咁係中間,可惜唔係茄汁飯
略為淡左D
CURRY就正常味道啦日本既都係甜多過辣
但因為唔夠熱有D稠既感覺
同時見到佢落左好多芝士係面
係其實食落係冇芝士既香同味道
有食到佢既口感但完全發揮唔到焗芝士應有既精華

好彩仲有個吉列豬肉
個皮KEEP到好脆,厚度又岩岩好
幾大件多肉下,肉質唔叫嫩滑
岩岩好火侯有咬口又唔會過老,幾好
但冇咩調味,提議要點茄汁食會好食好多

個人覺得有心煮的
但細節上可能要做得足D先值百元既一個蛋包飯
题外话/补充资料: 甜美既女店員唔錯 叫左一次加水同比茄汁之後 見到冇哂水同茄汁之後都好快又主動再比 而且好溫柔有禮
2013-06-26
2013-06-24 100 浏览
現在差不多每逢到了週末,除了會有與小友獨處的時間以外,到了晚上也多了機會一家三口出外吃飯。不愛食得太求其的我當然每次也會費盡心思去想落腳開餐的地方....我們三個人都算是個蛋痴,對於一切和蛋有關的東西都十分愛吃。日式的蛋包飯,自不然也同屬我們的心頭好...要數平民化一點的omelette rice小店,"盛八食堂"一定是其中的表表者....小友好像很肚餓的,還是快快手叫東西吧....身為主角的蛋包飯當然一定要有,一客芝士忌亷吉列黑豚焗蛋包飯,落完order後轉個頭不久便送來,看似是預先弄好後再翻熱。賣相與餐牌顯示出來的精美是大有出入....吃時感覺首先是不太夠熱;蛋包飯內藏的並非平常的沾了茄汁的米,對我來講不是太對路;不過好處是勝在蛋是的確處理得很夠滑而不老;吉列豬的外皮顏色帶啞未夠金黃,賣相屬零分,進口也是有點油膩,顯然掠油的功夫做得甚差勁;但與那飯一般,這豬扒亦並非完全一無是處,起碼豬扒本身肉是不嚡的,甚至給人有點油香馥郁的感受,質地頗見鬆化而富肉汁的。老實說,如斯差劣的炸功確是有些浪費如此質素的豬扒;芝士與忌亷份量是足夠的,芝士量之多亦能起了起絲的效果....Menu內展出的照片

Menu內展出的照片與真實賣相落差之大同樣出現於這個福岡南瓜甘薯沙律之上。但好在吃起上來味道仍屬四平八穩,薯仔蓉口感細軟令人討好,小友與太太兩人自然嘴郁過不停;南瓜之清甜固之然不會太差...
太太愛湯,就來個周打魚湯吧。質地比想像中稠,紅蘿蔔粒、洋葱粒及魚肉滿佈於湯內,味道夠甜鮮,魚肉竟也沒甚腥氣,絕對是比預期中好喝....
越簡單越易弄的反而更有味道 ---- 這份煙三文魚蛋沙律彩之卷,是尤如kid's food一般的presentation,亦相信是一道連小學生也懂得弄的小食。以紫菜加麵包包裹着三文及碎蛋沙律而成,賣相與味道俱佳,對小朋友來說簡直是無可抗拒的。與太太打趣道,未來在她的小兒烹飪班中,此味必可大派用場也
...
這一餐飯吃得最開心的,當然便是小友了
....

盛八食堂的蛋包飯真的很特別,有很多不同的口味如這個章魚小丸子口味的蛋包飯,很美味😋盛八食堂很懂得運用不同的醬料配搭出不同口味的蛋包飯美中不足的是,蛋太薄了 而且沒有流心的感覺
盛八食堂的蛋包飯真的很特別,有很多不同的口味
如這個章魚小丸子口味的蛋包飯,很美味😋
盛八食堂很懂得運用不同的醬料配搭出不同口味的蛋包飯
美中不足的是,蛋太薄了 而且沒有流心的感覺