2020-05-05 757 浏览
每次來呢一間舖我都必點清酒煮蜆,個湯真係好鮮甜,蜆又大隻,次次都飲晒d湯。之後唔想諗就叫咗個廚師發板,刺身同壽司款色特別,唔係一般會食開嘅魚類,都算新鮮,特別係貝類好鮮甜。不過海膽差少少,雖然好甜,但下面個d已經呈散散地,水嘅狀態,唔敢食。拖羅刺身都有少少筋咬唔到,以呢個價錢來講都頗失色,下次應該散叫~
之後唔想諗就叫咗個廚師發板,刺身壽司款色特別,唔係一般會食開嘅魚類,都算新鮮,特別係貝類好鮮甜。
今日五一勞動節好想躝街食飯補償一下平時禁鬼勞動😜疫情關係 好耐先出街食一次野,梗係要食啲有質素嘅飯啦,即刻諗起尖沙咀呢間日本餐廳Moshi Moshi,佢價錢屬於中價 唔貴亦唔太平,人均$300-$700視乎有冇飲酒啦~今次發覺枱與枱中間多左幾度透透哋嘅啡色簾用來阻隔食物,又幾靚喎 好襯間舖頭好日式~唔會好似快餐店咁用膠板咁突兀~今晚又係兩條友食 (1)首先點左廚師發板嘅魚生沙律 ,酸酸地嘅汁好開胃 $98(2)火炙壽司拼盤 $228 燒咗感覺安全啲同埋舊魚始終香啲 自從有肺炎個病毒 人都謹慎啲🤩 (3)蛋卷壽司 平時其實唔係太鍾意食蛋,但係呢個真係好味 ,個蛋中間係有啲明太子(4)叫咗四吋串燒 推介日本青椒仔,牛舌心都吾錯 ,仲有雞翼同豆腐 $170 (5)其實已經7788飽,始終有咁多壽司,但係真係好想食甲羅燒 ,上次都有點 $68一只 好美味呀 ~~起未燒🔥之前會靚靚咁攞入嚟俾你望一眼先👁👁🦀燒完再入嚟就變晒全部墨綠啡色,好香又好味 但係影就唔靚㗎啦~所以 一定要喺未燒之前影相 放po 😜今晚真係好滿足,仲開咗一支300mL嘅sake 不過唔記得影個樽,300ML好似得呢一
唔貴亦唔太平,人均$300-$700
視乎有冇飲酒啦~
今晚又係兩條友食
起未燒🔥之前會靚靚咁攞入嚟俾你望一眼先
👁👁🦀
今晚真係好滿足,仲開咗一支300mL嘅sake 不過唔記得影個樽,300ML好似得呢一支係$290 但係好好飲好易入口!仲可以揀隻靚靚杯先飲勝~~
全晚消費$1000左右

2020-05-01
  • 甲羅燒
2020-03-31 501 浏览
晚上9:00收工匆匆找吃的,又想吃壽司又想吃熱食最後來到moshi 試試。點了特價Sapporo 啤酒,$88兩杯,抵飲壽司點了數款,拖羅、油甘魚、三文魚、劍魚、蟹膏、火炙魚背、蝦壽司。當中油甘魚最出色,拖羅及魚背也不錯,其他壽司也ok。如上菜的次序可以按魚的濃淡再上就更理想(以下相片是當晚上菜次序)串燒類點了燒豆腐、豬腩、雞軟骨、牛肉粒、荔枝煙肉卷、雞翼。當中最喜歡是燒豆腐,外面烤得脆脆,入面仍保留豆腐的軟嫩,也很有豆香,推!是晚之最燒油甘魚鮫,非常美味,外脆內軟,烤過的油甘魚味濃富有油甘魚獨有的魚香,一點也不腥,魚肉滿滿還很juicy,推薦!

點了特價Sapporo 啤酒,$88兩杯,抵飲

2020-03-20
2020-03-24 299 浏览
聽朋友講 呢間餐廳用料新鮮 👍🏼經過tst就去咗試吓食物新鮮 味道佳魚生好鮮甜 熟食味道都好好服務都一流㗎 不停主動斟水 侍應又有禮貌下次一定會再黎 !!服務好 食物新鮮 價錢合理
聽朋友講 呢間餐廳用料新鮮 👍🏼
經過tst就去咗試吓

食物新鮮 味道佳

魚生好鮮甜 熟食味道都好好
服務都一流㗎 不停主動斟水 侍應又有禮貌
下次一定會再黎 !!
服務好 食物新鮮 價錢合理

Moshi Moshi 一直是心目中幾好味的餐廳, 價錢中上。昨晚重回舊地, 印象中的較好味的食物只有甲羅燒/赤貝刺身/蟹膏蟹肉玉子燒。其餘的刺身拼盤, 中規中距, 唔覺特別新鮮。至於灸燒壽司拼盤亦沒甚驚喜。個人認為最差的是鱈場燒蟹腳和蟹腳天婦羅, 價錢唔平, 但味道實在太一般, 無乜味。另外, 還有點些串燒, open sushi 唔記得左叫咩名, 都OK的。至於服務方面, 亦有點兒失望, 樓面的幾個侍應似乎唔係太熟悉店內的食物, 而且亦不會太主動去了解客人的需要。總括來說, 食物價錢再反映唔出應有的質素, 個人認為太唔抵食。 至於服務, 亦一般般。
2020-03-12
  • 蟹膏蟹肉玉子燒
  • 赤貝刺身
  • 甲羅燒
2020-03-12 198 浏览
推薦指數:🤩🤩🤩🤩朋友介紹黎食MOSHI~ 水準都幾好唔錯喎~我地單點左幾款壽司 , 油甘魚腩同左口魚都相當新鮮肥美, 但三文魚腩都相對有少少失望~ 因為個部位唔太屬於腩位, 口感同肥美程度有分別。反而海鮮丼就比預期中出色,高CP值!一個海鮮丼的刺身份量夠哂足料,淨係海膽都已經佔左成1/3碗,仲有油甘魚同甜蝦!刺身海膽非常新鮮,毫無異味,而油甘魚亦厚切大片,非常滿足兼好食的一個海鮮丼,個人覺得比壽司更為出色呢朋友推介的玉子燒,今次點的係鰻魚芝士玉子燒。上面配有紫菜同少量木魚,令成個玉子燒味道更出。芝士鰻魚半溶狀態,混合埋玉子燒的雞蛋香同香滑口感,唔錯~而且都幾大份嫁~
推薦指數:🤩🤩🤩🤩

朋友介紹黎食MOSHI~ 水準都幾好唔錯喎~

2020-03-06
2020-01-12 478 浏览
第二次光顧,今次同朋友慶祝生日,店員推薦我地叫Omasake,師傅用心設計,食物新鮮!另外有我喜愛的燒新鮮蟹蓋❤️ 店員幫我地續一燒好,超美味,太感謝啦~~ 最後要讚一讚小店的服務員,非常有禮貌:)

最後要讚一讚小店的服務員,非常有禮貌:)
2020-01-10
庆祝纪念
生日
  • 焗釀松葉蟹蓋
  • 雜錦刺身拼盤
2019-11-27 2389 浏览
今日我和朋友去到於尖沙咀的真鮨,一嘗他們的手勢。他們的店面非常之明亮光鮮,入到去我們揀選了是日店員推介嘅精選菜式,不一會兒食物就送上了!前菜料理/日本枝豆估不到只是和風番茄沙律同埋日本枝豆已甚有特色,很惹味同埋開胃,很不錯的!日本原條刺身魚 - 葉血引到了是日的重點葉血引!師傅有心地逐件切逐件去上桌,並體現出日本人辦事的細心和認真的精神!值得一提嘅係刺身非常之新鮮味美,味道有香濃嘅魚味,入口即溶,岩晒啲鍾意食魚嘅人。A4和牛壽司A4和牛外脆內軟,用了三種唔同嘅煮法,感覺非常之好,再加上佢嘅特製醬料,絕配,也是很不錯的選擇!燒雞皮/串燒鴨腎/燒日本青椒仔燒雞皮笑得剛剛好又香口又唔油膩,極力推介!串燒鴨腎一樣是上桌,雖然是鴨腎,口感真係非常之不錯,絕對ok的。燒日本青椒仔可以一試。蔥花海膽大阪卷到了是日的另一重點蔥花海膽大阪卷了!由於師傅很有心地精選及準備各種新鮮直送海產,故件件新鮮味美。特別值得一提佢哋用咗新鮮嘅海膽成兩層高,入口味道即溶又濃厚。期間店員還不斷替我們加茶,非常之周到貼心,難怪咁好生意!

前菜料理/日本枝豆
和風番茄沙律

日本枝豆

蔥花海膽大阪卷

期間店員還不斷替我們加茶,非常之周到貼心,難怪咁好生意!
2019-11-04
日本枝豆
2019-11-09 1276 浏览
依排實在忙得透不過氣,好想去日本旅行,好想食日本菜,於是去了同事介紹的Moshi Moshi食,好彩有一早訂位,因為真的好爆滿。店舖設計簡潔帶點高雅,店員服務亦相當貼心,不時為我們添茶。和風蕃茄沙律蕃茄好清甜,配上酸酸咪咪的醋及帶清新的香草乾,又清新又開胃。日本原條刺身魚 - 葉血引之後叫了日本直送時令原條刺身魚葉血引,每年11月最當造,是深海魚。葉血引刺身造型栩栩如生,而且肥美新鮮,片片都立立令的。葉血引入口質感肥美彈牙,透著淡淡的甘甜鮮味道,魚味濃厚而不膩,蘸些刺身酸汁,更提升了葉血引的味道。這裡好貼心,食過葉血引刺身後,唔會浪費,會把葉血引的頭和骨煲成魚湯,來一個一魚兩食。煲出來的魚湯是金黃色的,喝落鮮甜香濃,啖啖精華。蔥花拖羅海膽大板卷蔥花拖羅海膽大板卷好吸睛,海膽片片都好大片,味道甘香鮮甜,入口即溶,味道在口腔中迴轉。拖羅有大量由拖羅打成拖羅蓉,味道又香又濃又好滑。連埋大量蔥花卷埋一齊食味道濃厚香滑,相輔相成,必叫之選。海老+野菜天婦羅海老野菜天婦羅好豐富,有大大隻好鮮甜而且炸得脆而不膩的海老,配上同樣炸得香而不膩的厚大鮮冬菇、好甜美的蕃薯等野菜、脆口的秋葵等,拼成一碟好味的

海老+野菜天婦羅
海老野菜天婦羅好豐富,有大大隻好鮮甜而且炸得脆而不膩的海老,配上同樣炸得香而不膩的厚大鮮冬菇、好甜美的蕃薯等野菜、脆口的秋葵等,拼成一碟好味的天婦羅菜式。

串燒 - 雞皮串、燒鴨腎、日本青椒仔
雞皮串、燒鴨腎,燒得脆卜卜,火喉剛好。日本青椒仔比想像中辣,相當刺激。

2019-11-04
2019-11-06 635 浏览
今日去食日本菜,喜出望外之旅。入到去環境超好,好似去咗日本居酒屋咁,首先我哋嗌咗個清酒醒醒胃先,之後嗌咗個原條刺身,店長推介我哋食魴鮄魚,第一次食感覺十分奇妙,師傅薄切起肉,魚好鮮甜,雖然佢唔多餘油脂,但極有魚香,亦都係有少少入口即溶嘅感覺。壽司方面就帶咗火炙雪場蟹腳啊,火炙左口魚邊,雪場蟹腳有鮮甜又大啖肉,左口魚邊魚油極香!另一個就係朋友大力推介嘅,蔥花海膽大阪卷,海膽份量簡直喜出望外,而且極度鮮甜,配埋吞拿魚茸加蔥花,呢個價錢性價比超高。而軟殼蟹沙律卷句,佢係用好似越南嘅粉皮包成入,軟殼蟹唔會好油膩,配埋越南粉皮配合得非常好。我哋再嗌左幾串串燒,牛舌彈牙,入口極有有牛香而且燒得非常出色,好考師傅功力。焦糖日本甜薯又係另一個驚喜之作,以為平平無奇點知咬落去係脆口脆口, 為呢餐帶黎完美嘅結局
2019-11-05 296 浏览
今日係一個好日子,因為我終於放假啦,所以要食返餐好既,我決定要食日本野放鬆一下日本原條刺身—- 魴鮄魚呢條魚嘅出產地黎自千葉縣,而且呢度師傅嘅刀工非常利害啊,超博身而且比例係啱啱好嘅,係我食過最好味嘅刺身。之後再點左蔥花海膽大阪卷,呢個海膽加吞拿魚又係冇得輸非常好味而且可以親手自己卷,實在別有一番風味。小食方面點左燒說魚乾,都幾開胃好適合餐前食。之後我哋再點左燒牛舌同埋燒雞腎兩個都笑得好出色好香口,仲有點左幾款壽司都係我自己好重要嘅,飲品方面我地點左颶風梳打同埋荔枝梳打,非常大杯解渴一流。環境方面好有日本風味,而且服務非常貼心會為你講解每一道菜嘅名稱,而且師傅會周不時同你打招呼。仲有呢到可以點日本燒酒飲架,配合返個環境。

日本原條刺身—- 魴鮄魚
小食方面點左燒說魚乾,都幾開胃好適合餐前食。
2019-10-27
2019-11-05 194 浏览
日本刺身魚生根本已經是港人的最愛,一星期最少要食一次,最近發現了一間人氣十足的日本居酒屋.地點十分之方便離地鐵大約2分鐘環境佈置十分之有氣氛.由日本直送的原條飛魚,賣相十分之吸引,魚肉十分之爽口彈牙,水準之作.Omakase ,如斯選用了當日最時令的海鮮,例如有拖羅,入口即溶,十分香濃的加拿大海膽,活帆立貝也是不能錯過的,充滿了淡淡海水味.天婦羅的水準也十分之高,並不是很油膩,也是脆脆的.食店的特色飲料也十分之好飲,充滿了啖啖桃味.

天婦羅的水準也十分之高,並不是很油膩,也是脆脆的.

食店的特色飲料也十分之好飲,充滿了啖啖桃味.
2019-11-04 189 浏览
放工獨自去食孤獨飯,行行吓入咗間日本餐廳,見到隔離枱食緊個海膽卷,問職員係乜嘢嚟原來係呢間鋪既生招牌,呢個係力推產品,海膽加埋吞拿魚茸,仲要另外比你自己包,唔單止可以滿足肚皮,仲可以滿足埋視覺享受,海膽新鮮,仲好足料!餐前小食叫咗個燒魚乾,感覺幾得意幾香口!三文魚子壽司又係又一力作,粒粒彈牙仲要紫菜仲係脆緊㗎!魚子粒粒又唔會好腥,最好鮮甜最後帶咗個糖膠喺面,入邊係日本甜薯仔嘅小食,真係名副其實外脆內軟!
  • 蔥花海膽大阪卷
2019-10-30 172 浏览
一人午餐🥣食過幾次呢間野 都覺得唔錯 價錢又好平 好似啲碟魷魚咁 好似都係$68 三文魚腩壽司都係$22件 系好肥美 好大件! 👅👅👅(流口水)重點係服務好好💓尖沙咀諾士佛台呢啲咁嘅地段,用咁嘅價錢可以有咁嘅服務同質素,冇得輸啦💋
一人午餐🥣

重點係服務好好💓
2019-10-29 186 浏览
位於金巴利道既Moshi Moshi面門好靚,簡樸得黎帶有日本味道,響門口睇完餐牌之後就決定同朋友一試!店員介紹既梅酒,清甜易入口。日本巨峰梳打清新,唔會過甜,正!剌身拼盤加拿大海旦,份量十足又大塊,食落好鮮甜,一啲異味都冇,推介!而活帆立貝質感好有texture ,食落一絲絲咁。中拖羅厚切好滋味,又冇筋,有入口溶化嘅感覺!拼盤仲有赤海蝦,三文魚,三文魚籽同油甘魚,價錢非常公道。浜燒盛拼盤甲羅燒由滿滿既蟹膏,蟹籽,蟹肉填滿,味道十分濃郁!仲有燒帆立貝同燒聖子皇,兩個既味道都好鮮甜,燒既時間控制得好好,肉質好鮮嫩!而燒蟹腳就灑上左少量鹽調味,蟹肉鮮味好出!燒雞皮係好邪惡既燒物,但食落一啲都唔覺油膩,反而脆得黎好香口,送酒一流!而燒鰻魚好厚身,食落軟綿綿,上菜時仲keep住暖,所以特別好食!

梅酒

加拿大海旦