3K
2019-03-13 79 浏览
店舖雖小五臟俱全。餐牌上種類款式多,可滿足不同口味的人。每次經過金馬倫道都望一下,感覺好似不錯,今晚終於來了。店員熱情地介紹了今晚的時令海鮮,無理由唔食番一兩款嘅。活帆立貝肉色透光,富有彈性,清甜爽口,果然跟雪過的質感不同,是格外鮮美。梅真鯛鯛魚當中,真鯛可謂魚類之王。充滿貴氣。魚上加了紫蘇花,吃起來帶優香,高雅的味道。金目鯛白魚之王,肉質柔軟清淡,最適合做剌身。配以梅醬,清淡之中帶點驚喜。A4 和牛紋理分明,肥中帶嫰,入口即化。池魚王剌身薄切見彩光,可以清,甜,爽來形容。蘸少許酸汁更能提升味蕾的感覺。原條葉血引日本空運到港,時令季節魚。肥美彈牙,油脂比較少,但甘味顯著,濃而不膩。惹味香囗。鵝肝多士多士脆口鬆化。鵝肝厚切,燒得甘香,沒有想像中帶膩,脂香四溢,大滿足。
店舖雖小五臟俱全。餐牌上種類款式多,可滿足不同口味的人。
每次經過金馬倫道都望一下,感覺好似不錯,今晚終於來了。

店員熱情地介紹了今晚的時令海鮮,無理由唔食番一兩款嘅。

活帆立貝

梅真鯛

金目鯛

A4 和牛
紋理分明,肥中帶嫰,入口即化。

池魚王剌身

原條葉血引

鵝肝多士
多士脆口鬆化。
鵝肝厚切,燒得甘香,沒有想像中帶膩,脂香四溢,大滿足。

2019-03-12
2019-03-11 78 浏览
最近有不少樓盤開賣,一於去看一示範單位,感受下現今香港的納米樓.這食店離mtr 2min. 十分方便易找.有併盤及,刺身單點的,十分多選擇.有不同的魚.日本空運到港的黑曹耳,魚肉十分爽口,並沒有半點酸味,好正.大大隻的甜蝦,十分香滑,魚子就夠爽囗.天婦羅炸得十分之有水準,香脆得來並不油,䊢剛剛好,食到蟹腳的鮮味,可叫做必叫之選.串燒等都十分有特色,又香口,配上凍凍的可樂同酒就更加美味.大家可試下久保田,日本酒.
這食店離mtr 2min. 十分方便易找.
有併盤及,刺身單點的,十分多選擇.
有不同的魚.
日本空運到港的黑曹耳,魚肉十分爽口,並沒有半點酸味,好正.
大大隻的甜蝦,十分香滑,魚子就夠爽囗.
串燒等都十分有特色,又香口,配上凍凍的可樂同酒就更加美味.
大家可試下久保田,日本酒.
2019-03-04 97 浏览
一個月前經過隔離餐廳韓國菜嘅時候同老公講過話會返嚟試依間。食完覺得早啲嚟試就好啦!老公叫咗漢堡扒咖哩蛋包飯。好大碟,睇上去已經流哂口水。我叫咗免治吞拿魚飯配海膽。好好味,真係好味!味道:✮✮✮✮漢堡扒咖哩蛋包飯整體嚟講好食嘅,可能我哋細食,個分量幾多,我見到隔離檯一個飯分兩個人食都夠食。免治吞拿魚飯配海膽,就驚艷啦,拍得住酒店級水準。環境:✮✮✮✮✮舖頭入面有一條小樓梯,行到上去好似將餐廳同大街分割開,有自己一個小天地咁,好正。服務:✮✮✮✮✮無嘢挑剔。衛生:✮✮✮✮✮無嘢挑剔。抵食:✮✮✮✮個漢堡咖哩蛋包飯略貴,但係魚生飯想對抵食好多。會返嚟食魚生飯,正。
味道:✮✮✮✮
環境:✮✮✮✮✮
服務:✮✮✮✮✮
無嘢挑剔。
衛生:✮✮✮✮✮
無嘢挑剔。
抵食:✮✮✮✮
個漢堡咖哩蛋包飯略貴,但係魚生飯想對抵食好多。

會返嚟食魚生飯,正。
漢堡扒咖哩蛋包飯
吞拿魚蓉飯拼海膽
2019-02-25
漢堡扒咖哩蛋包飯
吞拿魚蓉飯拼海膽
2019-02-28 93 浏览
今日在金巴利道發現了不起眼,但卻有質素的餐廳。食物選擇多,制作用心,店員服務亦有禮。雖然是地鋪,但定價比很多樓上鋪相宜。店鋪細少,座位不多,有吧枱,亦有少量梳化位,坐得舒服。我最愛的是海膽蔥花大板卷,滿滿的海膽加上呑拿魚蓉和蔥,自行卷後咬一口,外有脆紫菜,內有入口即溶的配料。甜蝦壽司大大隻,很肥美。三文魚子壽司不會有很重腥味。三文魚手卷和軟殼蟹手卷中,我比較喜歡食軟殼蟹,炸後不油膩。還有不同的串燒等,其中雞皮好像脆薯片。

甜蝦壽司大大隻,很肥美。
三文魚子壽司不會有很重腥味。

三文魚手卷和軟殼蟹手卷中,我比較喜歡食軟殼蟹,炸後不油膩。

還有不同的串燒等,其中雞皮好像脆薯片。
2019-02-24 68 浏览
$60+ 的午餐超值!加 $24 有兩大片厚切魚生,新鮮好味。加埋都不用 $100。樓底高,不覺 noisy;重要是伙記說話溫文,沒有大聲呼叫或對談。環境和招呼有近乎日本的水平。
$60+ 的午餐超值!
加 $24 有兩大片厚切魚生,新鮮好味。
加埋都不用 $100。
環境和招呼有近乎日本的水平。
2019-02-24
2019-02-13 89 浏览
好似有一段時間冇成食日本菜,朋友就話今日要去食返餐日本嘢先!其實我成日同呢位朋友食飯,因為佢同我口味都好似,今日我哋就去返我哋食過,質素又好好既MoshiMoshi啦。生蠔 $176/2隻生蠔係來自日本嘅,非常大隻,可以揀生食或熟食,我朋友就唔食蠔既,咁我就要左一隻生同一隻熟,兩種口味都是一試。生蠔食落好juicy,亦都好有海水味,一啖完全係食唔曬,熟既生蠔會縮水左小小,不過味道就更加濃郁,一樣好味。天婦羅拼盤 $82軟殼蟹天婦羅 $58我哋仲叫咗天婦羅試一試,拼盤本身已經有大蝦,茄子,番薯,冬菇,同秋葵,另外我哋仲要多咗個軟殼蟹試試。大蝦真係超大隻,口感好彈牙,茄子就依然保持好多汁,蕃薯就好軟糯,然後軟殼蟹都幾大隻架,蟹蓋估唔到有好多蟹膏,真係超驚喜。芝士鰻魚玉子燒 $78有朋友超鍾意食玉子燒,我哋叫叫咗一個,入邊係有拉絲嘅芝士同鰻魚,真係好正架。

生蠔 $176/2隻

天婦羅拼盤 $82

軟殼蟹天婦羅 $58

芝士鰻魚玉子燒 $78

2019-02-12
2019-02-13 1614 浏览
位於尖沙咀的Moshi Moshi,是一間主打海鮮丼的日本料理餐廳。 不過餐廳並非只單純供應丼飯,更有壽司,串燒,浜燒,天婦羅等等,種類繁多。坐位舒適,分上下兩層,能跟朋友舒適聊天,老闆娘親切有禮,若服務員勤快點就更好啦。Omakase 壽司拼盤 $428老闆娘極力推介的Omakase廚師發辦壽司拼盤,是新鲜從外地運到的飛機貨呢這次的拼盤,包括: 金目鯛,太刀魚,藍鯨吞拿魚,A4和牛,海膽三文魚子杯。金目鯛肉質爽彈,太刀魚炙燒後搭配芽蔥,味道更有層次。藍鯨吞拿魚,魚肉新鮮,惟味不夠濃。A4和牛可選生食或炙燒,生和牛的牛味更為濃郁,肉質更為煙靭,和牛炙燒後脂肪滲出,美味更佳。芝士鰻魚玉子燒 $78曾吃過這裡的明太子玉子燒,這次便品嚐鰻魚玉子燒。玉子燒份量頗大,頗為重實,蛋皮有點過熟,內餡夾著芝士和軟身鰻魚,有拉絲效果。甲羅燒 $136/2個是日推介是蟹蓋甲羅燒,原味甲羅壽,內裡只有香蔥,蟹籽,蟹肉,蟹膏,味噌等,簡單搭配,燒熟後味道濃香,略為稀薄了點。

Omakase 壽司拼盤 $428

金目鯛肉質爽彈,太刀魚炙燒後搭配芽蔥,味道更有層次。

藍鯨吞拿魚,魚肉新鮮,惟味不夠濃。

和牛炙燒後脂肪滲出,美味更佳。

芝士鰻魚玉子燒 $78

甲羅燒 $136/2個

,味噌等,簡單搭配,燒熟後味道濃香,略為稀薄了點。
2019-02-11
2019-02-11 90 浏览
狗年接近尾聲,趁著年休長假期前吃餐好的,來個好頭好尾。適逢店家剛剛推出了廚師發辦晚餐,於是訂好枱下班後去探一探究竟。店內佈置簡潔柔和,餐牌除了手拿本外亦有掛牆,時令食物一目了然。廚師發辦寿司五款🍣手握的飯團入口香軟,不會過份鬆散或緊繃,顆粒分明帶空氣感,手勢紮實。海膽烏賊 晶瑩光潔的日本烏賊入口細滑彈牙,富膠質感;鋪面的海膽亦甘甜鮮美。三文魚籽海膽杯 三文魚籽透亮爽甜而且份量喜人,加上酒潤的海膽拌均,淡淡的海水味及魚香於口中良久不散。月見白魚滿滿的白魚口感細膩,加上半熟的蛋黃及爽脆的青瓜,口感豐富。藍鰭吞拿魚厚切的藍鰭吞拿魚肉質結實有嚼勁,魚香味隨咀嚼慢慢滲出。A4和牛大大片和牛油脂感良,入口幼滑香甜,油而不膩。原條刺身 黃羽太原條上的空運活魚刺身氣勢十足,擺盤相當Fancy高顏值。高黃羽太是高級石斑魚的一種,肉質鮮嫩紮實,爽甜富彈性,沾小許檸檬汁吃更能提升鮮味。海老天婦羅 🍤炸蝦上桌仍保持熱燙,酥脆的外皮炸得乾身不覺油膩,與鮮嫩的蝦肉融為一體。燒物三款:燒鰻魚串;燒豆腐及燒青椒仔店家得燒物同樣處理得很好,上桌溫燙,入口微焦香口。

廚師發辦寿司五款🍣

海膽烏賊

三文魚籽海膽杯

月見白魚
滿滿的白魚口感細膩,加上半熟的蛋黃及爽脆的青瓜,口感豐富。

藍鰭吞拿魚
厚切的藍鰭吞拿魚肉質結實有嚼勁,魚香味隨咀嚼慢慢滲出。

A4和牛
大大片和牛油脂感良,入口幼滑香甜,油而不膩。

原條刺身 黃羽太

海老天婦羅 🍤

燒物三款:燒鰻魚串;燒豆腐及燒青椒仔

店家得燒物同樣處理得很好,上桌溫燙,入口微焦香口。
2019-02-04 120 浏览
3人行去搵好野食,今次黎到尖沙咀食日本野鋪仔細細,以簡約日本風設計為主。是日為平日晚上,全店半滿。店員會主動過黎介紹推介菜式,而我地最後都係揀番自己想食既野,當中當然唔少得我地3個都鍾意既海膽啦呢度既丼飯份量唔大,女仔一碗會夠,但係男士以呢個份量就唔夠飽啦。我地叫左兩款丼飯,再加壽司同小食,海膽好新鮮,壽司同丼飯入面既都一樣鮮甜燒牛肉丼都一樣份量偏細,但係牛肉都有好多片,每一片都燒得均勻,唔會太熟。三文魚刺身&壽司就相對失色,唔算係好肥美個種,油香亦爭d,叫唔叫都無所謂。可能因為嗰日係平日,人客唔多, 所以就冇限時食幾耐,我地可以慢慢食慢慢傾下偈,唔知如果多人駛唔駛限個半鐘交檯呢?
3人行去搵好野食,今次黎到尖沙咀食日本野
  • 海膽和風軍艦
  • 月見和牛丼
2019-02-01 60 浏览
行完美麗華 已經夜深 系美麗華出左直路行前 望到有間日本小店 就入黎試下啦!叫左蟹膏、芥辣八爪魚同海膽軍艦!蟹膏壽司!my favourite !呢到既都幾濃味!岩我🤤 芥辣八爪魚軍艦就不過不失!海膽軍艦賣相有小小差!但都ok ge!然後又加碼叫左4件甜蝦蟹膏軍艦!呢個組合吾洗講!無得輸!甜蝦都算新鮮👍🏻最後叫多左個甲羅燒 我覺得味道有少少偏淡 如果濃味d就更好👍🏻今次只試左幾味壽司 下次會黎試下佢其他野食 再同大家分享!

叫左蟹膏、芥辣八爪魚同海膽軍艦!

今次只試左幾味壽司 下次會黎試下佢其他野食 再同大家分享!
2019-01-31 1199 浏览
店舖主打原條刺身及廚師發辦刺身/壽司,每天會有限量飛機貨由日本直送店內,再由師傅悉心配搭,突顯魚的鮮味。最近興起的Omakase都是以時令海鮮為食材,新鮮打造菜單,使顧客品嚐最當造的美食。街外普遍不會有即日菜單,保持上菜時的驚喜及新鮮感。但這店家卻體貼照顧不同人的喜好,標明當日菜單再由顧客決定是否點菜。日本飛機魚 原條刺身 羽太 赤點石斑在日本稱為羽太,日文亦叫「雉羽太」,屬於高級魚類。此魚種大多數以活蝦為餌,用延繩釣及手釣捕獲。羽太薄切晶瑩剔透,雪白透明中透露出淡粉紅,肉質緊緻富彈性,入口鮮美,越咬慢慢滲出淡魚香。刺身品嚐完,當然要吃主食填肚了。蟹肉蟹膏茶碗蒸 蛋面鋪蟹膏及蟹籽,蟹膏香滑濃稠,蛋超幼滑無氣泡,滑蛋飄逸蟹肉絲的清香,入口絲絲鮮甜柔軟。焗松葉蟹釀蟹蓋 與平時的甲羅燒差別很大,這蟹蓋並沒有混入味噌及月見,是以豐富的松葉蟹肉及蟹膏配上少量佐料焗製,絲絲蟹肉緊扣,入口蟹香鮮甜無邊,真真啖啖肉,最後底堆滿了蟹膏,由清甜吃到香濃,更具層次的享受。Omakase壽司 🍣這店手握壽司飯密度較高,濕潤程度及味道比例剛好。每件壽司無論是刺身或飯的份量也比較豐沛,刺身蓋過整件米飯,屬厚切刺身
店舖主打原條刺身廚師發辦刺身/壽司,每天會有限量飛機貨由日本直送店內,再由師傅悉心配搭,突顯魚的鮮味。

日本飛機魚 原條刺身 羽太

刺身品嚐完,當然要吃主食填肚了。

蟹肉蟹膏茶碗蒸

焗松葉蟹釀蟹蓋

Omakase壽司 🍣

海膽烏賊

烏賊厚條粘在一起,入口彈牙煙韌富膠質,咬下卻不黏牙,海膽入口即化,使味道更豐富。

三文魚籽海膽杯

海膽鮮甜甘香,質地柔軟嫩滑,入口即融,香味化在口腔內。三文魚籽外皮脆身,咬下爆出滿滿魚油,魚香十足化在嘴間。

藍鰭吞拿魚

藍鰭吞產量少,佔市場百分比不足一成,價錢最昂貴。以赤身為例,顏色紅而富光澤,肉澤柔軟富彈性,魚香毫不遜色。

A4和牛
香港的生和牛口感總是欠缺彈性,今天終於吃上一次高質好味的了。和牛紅嫩里帶雪花,入口肉質煙韌柔軟,咬下肉香。

這家店無論刺身熟成也超有水準,價錢相比大部分居酒屋實惠,絕對是同價位里性價比高的高質日式料理店。
  • Omakase 壽司
  • 原條刺身魚
2019-01-27 73 浏览
日本餐環境好舒適,同朋友傾計好地方,食物質素不錯,串燒嘗試牛舌豬肉卷同鹽燒雞翼,好似魚生飯吸引D,簡左自己最愛蔥吞拿魚蓉再配海膽壽司飯,幾好食同食物新鮮,凊酒煮蜆好清甜但有少少沙。
  • 清酒煮蜆
2019-01-25 135 浏览
老公話生日唔想切蛋糕,所以同佢去到尖沙咀掃街。來到這家餐廳,很喜歡門前的一條樓梯,所以先食一個日式 lunch。雖然地方唔算好大,但四周很工整,燈光也很充足,坐得幾舒服的。先來一杯桃味的特飲,清清甜甜,容易入口。然後吃個前菜,有蒸蛋、味噌湯和辣味螺肉,非常開胃。鰻魚蛋包飯原條鰻魚不切件,直接鋪在蛋包飯上面,肉質厚厚,咬落啖啖肉。而蛋包飯點上咖喱汁,惹味非常。壽司拼盤多款壽司、軍艦同放一碟,肉質非常鮮味,特別是蔥吞拿魚蓉、三文魚籽和甜蝦蟹膏這幾款軍艦,肉質又滑又彈牙。
老公話生日唔想切蛋糕,所以同佢去到尖沙咀掃街。

先來一杯桃味的特飲,清清甜甜,容易入口。

然後吃個前菜,有蒸蛋、味噌湯和辣味螺肉,非常開胃。

鰻魚蛋包飯
原條鰻魚不切件,直接鋪在蛋包飯上面,肉質厚厚,咬落啖啖肉。
而蛋包飯點上咖喱汁,惹味非常。

壽司拼盤
2018-10-07
午餐
庆祝纪念
生日
蔥花海膽大板卷配上蔥花,海膽和吞拿魚蓉入口完全沒有腥味,反而更帶出肉質的鮮味。廚師發板 OMATASE 每天不一樣的新鮮刺身直送,關看賣相已經流口水了🤤海膽味道清淡帶甘甜, 肥美鮮味十足。針魚魚味比海膽味略淡,厚脂肉質鮮甜,中和了其他濃味的魚。藍鰭吞拿魚,勝價高的藍鰭,在日本是稀有的魚種。不但珍貴,而且具有豐富的蛋白質, 營養價值高。中量油脂,魚味鮮甜香濃,忍唔住也想吃掉朋友的份呢!月見白魚軍艦用了滑溜的流心蛋黃, 加上特別的白銀魚仔再混合一口壽司飯, 入口有蛋香及魚香,味雷到頂點。

蔥花海膽大板卷

廚師發板 OMATASE

每天不一樣的新鮮刺身直送,關看賣相已經流口水了🤤

海膽味道清淡帶甘甜, 肥美鮮味十足。

針魚魚味比海膽味略淡,厚脂肉質鮮甜,中和了其他濃味的魚。

月見白魚軍艦
用了滑溜的流心蛋黃, 加上特別的白銀魚仔
再混合一口壽司飯, 入口有蛋香及魚香,味雷到頂點。
2019-01-22
2019-01-24 75 浏览
由於朋友遲到,所以先點了一杯梅酒打發時間。燒雪魚干服務員很細心,馬上呈上了這小吃給我佐酒,魚干入口鬆脆,  點些沙律醬再配一口梅酒,清甜又香口。池魚把 Wasabi 芥茉塗上魚片,特別欣賞刀法非常簿片,10分教工夫。燒鮮雞腎表面燒度好香,非常乾身和都有返咁上下厚度,推介推介!燒雞皮串香脆可口,很有咀嚼感,送酒一流!燒鵝肝多士真材實料,厚而肥美鵝肝燒得分外香脆,配上脆口麵包減了鵝肝的油膩感。是我今晚最喜愛的一道菜。
由於朋友遲到,所以先點了一杯梅酒打發時間。

燒雪魚干

池魚

燒鮮雞腎
表面燒度好香,非常乾身和都有返咁上下厚度,推介推介!

燒雞皮串
香脆可口,很有咀嚼感,送酒一流!

燒鵝肝多士