2022-06-09 74 浏览
上次喺大坑買完曲奇飲完咖啡,見到呢一間日本料理就bookmark咗,雖然呢幾日都落大雨,但係生日飯始終都係要(請人)食🫠🫠🫠🫠餐廳座位唔多但寬敞坐得舒服👉🏻睿の盛宴 $680/位一切由前菜同沙律開始😌▫️藍梅醬甜蝦:爽口甜蝦配上微甜帶酸嘅藍梅醬。▫️三文魚籽山芋水雲:水芋幼滑,加埋少少爽嘅水雲,酸酸哋嘅醬汁有鰹魚味▫️柑橘醋海蜇:爽口海蜇入口帶麻油香,都係開胃前菜。▫️胡麻醬鹿兒島黑豚肉沙律:烤過嘅豚肉香口,配清新嘅沙律刺身和壽司▫️刺身三款:拖羅、油甘魚、帆立貝三款都新鮮,帆立貝鮮甜,拖羅無筋,入口即溶咁滯😋▫️壽司十件,五款各兩件,分別係:咸香嘅蟹肉蟹羔、鮮甜嘅日本海膽、入嘴即溶嘅火炙和牛、滿滿魚油香嘅火炙大左口魚邊同埋魚油甘香嘅深海池魚湯、燒物、揚物▫️木魚花紫菜大蜆湯:😌清甜,仲有大大隻蜆呀!燒物同揚物燒物有▫️薄燒安格斯牛肉蒜片卷:蒜片香口,牛肉軟淋加埋燒汁幾惹味▫️碳燒鮑魚: 有金箔喺面🤨感覺矜貴。鮑魚醬汁微甜,爽口彈牙揚物係幾款天婦羅,分別有▫️紫蘇葉▫️日本番薯▫️松葉蟹腳▫️蝦芝士腐皮卷▫️日本蠔天婦羅炸漿薄身而入口唔油膩係功架嚟👍🏻蟹腳鮮甜,腐皮卷有心思又邪惡,日本蠔蠔味濃點少少鹽吊味就夠。最

餐廳座位唔多但寬敞坐得舒服

👉🏻睿の盛宴 $680/位

一切由前菜同沙律開始😌

▫️藍梅醬甜蝦:爽口甜蝦配上微甜帶酸嘅藍梅醬。
▫️柑橘醋海蜇:爽口海蜇入口帶麻油香,都係開胃前菜。
▫️胡麻醬鹿兒島黑豚肉沙律:烤過嘅豚肉香口,配清新嘅沙律

刺身壽司

▫️刺身三款:拖羅、油甘魚、帆立貝
三款都新鮮,帆立貝鮮甜,拖羅無筋,入口即溶咁滯😋
▫️壽司十件,五款各兩件,分別係:

湯、燒物、揚物

▫️木魚花紫菜大蜆湯:😌清甜,仲有大大隻蜆呀!燒物同揚物
燒物有

▫️薄燒安格斯牛肉蒜片卷:蒜片香口,牛肉軟淋加埋燒汁幾惹味

揚物係幾款天婦羅,分別有

最後嘅甜品係蜜瓜同埋焦糖蛋糕,食埋真係捧住個肚走。

貼心位:店員收碟/ 換碟都好快👍🏻
2022-06-06 72 浏览
今日因工作黎到大坑決定一試呢間日本餐廳 睿涼菜 - 芝麻醬豆腐薄切海雕配酸汁海雕十分鮮甜 本身怕腥既我都覺得十分好食加上酸汁口感味道一流燒牛舌好香!咬感十足 燒得岩岩好芝士免治雞肉棒全晚其中一款最喜愛既菜式 加上生蛋黃 真係好夾燒白鱔有意外驚喜😋本身以為鱔身偏淋 但食落彈牙有口感 魚皮夠脆而且味道岩岩好河豚魚乾師傅燒野既功力好厲害 所有燒物都好出色呢款河豚魚乾都唔倒外!上 壽司拼盤食左咁多燒物當然要食壽司拼盤試一試整體黎講 材料十分鮮甜 魚生同飯既比例岩岩好個人最喜歡油甘魚同推赤貝雜錦天婦羅最後嗌左個天婦羅 粉唔會太厚 但相對其他菜式較為一般餐牌
今日因工作黎到大坑

有意外驚喜😋本身以為鱔身偏淋 但食落彈牙有口感 魚皮夠脆
而且味道岩岩好

河豚魚乾
師傅燒野既功力好厲害 所有燒物都好出色
呢款河豚魚乾都唔倒外!

壽司拼盤
食左咁多燒物當然要食壽司拼盤試一試
整體黎講 材料十分鮮甜 魚生同飯既比例岩岩好
個人最喜歡油甘魚同推赤貝

最後嗌左個天婦羅 粉唔會太厚 但相對其他菜式較為一般

餐牌
2022-05-12
2022-06-05 72 浏览
睿日本料理🤍枝豆前菜首先有枝豆,浸住醬油做調味,粒粒都飽滿鮮甜👍🏻🤍高糖蕃茄呢道菜都好特別,蕃茄皮薄多汁,師傅已經預先切好咗一片片,食嘅時候點埋柚子汁,酸酸甜甜味道啱啱好🥰🤍鹽燒日本銀杏呢個銀杏都令我好驚喜,本身對銀杏無乜好感,但係用鹽燒嘅做法去處理銀杏又出奇地好味,經過鹽燒烤焗嘅銀杏食落口軟軟腍腍咁,食嘅時候亦可以沾少少鹽,味道好特別,用嚟做送酒小食一流!🤍刺身甜蝦 鯛魚 吞拿魚 池魚 油甘魚刺身有五款,食材全都好新鮮👍🏻👍🏻而我最鍾意嘅就係甜蝦,一食落口陣甜味已經衝緊出嚟,甜蝦本身黏黏嘅口感亦深得我心😋🥰🤍開邊鯖魚一夜干鯖魚成日都有機會食,但呢款鯖魚就用咗一夜干嘅做法去處理,先用醃漬再風乾,魚肉唔會柴乾,食落好鮮嫩,經過烤烘烹調之後外皮香口又入味,可以點埋天婦羅汁享用👍🏻👍🏻🤍壽司牡丹蝦 帆立貝 池魚 油甘魚 銀鱈魚吞拿魚 拖羅 赤貝 三文魚籽 海膽壽司一共有10貫,粒粒都新鮮好味!前面有比較淡味嘅選擇,牡丹蝦有甜甜黏黏嘅張力,帆立貝新鮮大大粒,池魚爽口鮮甜,拖羅油脂豐富,三文魚籽鮮甜脆卜卜🥰🥰真係好滿足!🤍雜錦天婦羅天婦羅嘅擺盤好靚,份量同款式都好豐富,有甜蝦蕃薯秋葵茄子菇類,即
睿日本料理

🤍枝豆
前菜首先有枝豆,浸住醬油做調味,粒粒都飽滿鮮甜👍🏻

🤍高糖蕃茄

🤍壽司
牡丹蝦 帆立貝 池魚 油甘魚 銀鱈魚
吞拿魚 拖羅 赤貝 三文魚籽 海膽

🤍雜錦天婦羅
天婦羅嘅擺盤好靚,份量同款式都好豐富,有甜蝦蕃薯秋葵茄子菇類,即炸熱辣辣,最欣賞天婦羅嘅炸粉係薄薄嘅一層,香脆好味,仲可以配埋好fresh嘅天婦羅汁😌食多多都唔會有罪惡感🤭

🤍稻庭烏冬
最後就點咗稻庭烏冬,烏冬幼細順滑,湯頭清甜,配上少少蔥花紫菜櫻花蝦,師傅喺碗邊特別放咗一舊wasabi,可以視乎喜好浸落湯頭,我試過又真係更加好味🤭😋🥰

整體評分:
抵食 🌟🌟🌟🌟
2022-05-31
  • 天婦羅
2022-06-04 54 浏览
🍼前菜枝豆 高糖番茄 鹽燒日本銀杏三種味道由淡到濃,枝豆同高糖番茄作為開胃菜真係無得輸。枝豆配上淡淡的醬油,高糖番茄則配上酸酸甜甜嘅柚子醬,兩款食材廚師都配搭得非常之好!最後則係味道最濃郁嘅鹽燒日本銀杏,鹹味適中,令銀杏去到另一個層次👍🏻兩人份剛剛好🍼刺身甜蝦 鯛魚 吞拿魚 池魚 油甘魚五款刺身中我最欣賞佢嘅池魚同油甘魚,一放入口魚嘅鮮味已經出晒嚟,令人一嚐難忘。其他刺身都唔需要點豉油,咁先可以食到佢嘅原汁原味☺️🍼開邊鯖魚一夜干鯖魚平時屋企都會煮,自問自己都煎得好香脆,但師傅嘅一夜干做法真係令我大開眼界,外皮做到好似紙咁薄咁脆,但魚肉仍可保持幼嫩!好味嘅嘢背後其實落咗唔少功夫,先用醃漬然後再風乾,先做到咁好嘅效果!🤤🤤🍼壽司牡丹蝦 帆立貝 池魚 油甘魚 銀鱈魚吞拿魚 拖羅 赤貝 三文魚籽 海膽10貫壽司各有特色,味道仍然係由淡入濃嘅擺法,非常細心同照顧食客味蕾。個人最後鍾意佢牡丹蝦嘅膠質同赤貝嘅爽口同清甜🍣☺️🍼雜錦天婦羅超耐無食天婦羅🍤最近睇日劇《昨日的美味》見到史朗同佢媽媽研究天婦羅嘅香脆,再次燃起食天婦羅嘅興致!所以就嗌咗一份雜錦天婦羅,結果都係完全無失望,師傅處理得好好,蝦、蕃薯
🍼前菜

🍼壽司
牡丹蝦 帆立貝 池魚 油甘魚 銀鱈魚
吞拿魚 拖羅 赤貝 三文魚籽 海膽

🍼雜錦天婦羅
超耐無食天婦羅🍤最近睇日劇《昨日的美味》見到史朗同佢媽媽研究天婦羅嘅香脆,再次燃起食天婦羅嘅興致!所以就嗌咗一份雜錦天婦羅,結果都係完全無失望,師傅處理得好好,蝦、蕃薯、秋葵、茄子、菇類樣樣都可貪心試試,好幸福啊🥰

🍼稻庭烏冬
烏冬比較扁身,但仍然彈力十足,上面嘅蔥花紫菜櫻花蝦,令個畫面非常精美。最驚喜係佢以wasabi入湯(可自行決定),入口係勁surprise😆同一般食wasabi嘅感覺好唔同,令啖湯有好豐富嘅層次!讚!
2022-05-31
/ 𝐒𝐚𝐭𝐨𝐢 𝐉𝐚𝐩𝐚𝐧𝐞𝐬𝐞 𝐑𝐞𝐬𝐭𝐚𝐮𝐫𝐚𝐧𝐭 睿日本料理大坑隱世抵食高級日本料理店🍣🇯🇵眾所周知大坑一直都好多隱世美食, 除咗一啲老字號茶餐廳之外, 都有唔少日本料理店好值得推薦👍🏻今次介紹呢間睿日本料理主打食壽司同和食料理, 個人覺得幾抵食又好味😍見到佢嘅晚餐set廚師發板包咗好多嘢食, 價錢都唔貴, 有選擇困難症嘅我就直接揀dinner set一次過品嘗😏睿の盛宴 $680/人- 前菜 Starter藍梅醬甜蝦、三文魚籽山芋水雲、柑橘醋海蜇前菜夠晒清新, 山芋水雲食落口感好特別, 味道清淡配三文魚籽食啱啱好, 海蜇係屬於偏幼身爽脆, 配上柑橘醋好開胃- 沙律 Salad胡麻醬鹿兒島黑豚肉沙律薄切鹿兒島黑豚肉肉質好嫩- 刺身 Sashimi吞拿魚腩(拖羅)、油甘魚、帆立貝刺身好新鮮, 尤其大拖羅入口即溶無筋- 壽司 Sushi日本海膽、蟹肉蟹羔、火炙和牛、火炙大左口魚逸、深海池魚壽司部份都好多種類, 食材新鮮, 每件壽司都有少許調味添加味道, 飯量偏多, 細食嘅朋友可以嗌少飯- 湯木魚花紫菜大蜆湯麵豉湯中間有兩隻大白蜆, 令到個湯唔只有木魚花味仲有蜆嘅鮮味- 燒物 磯燒鮑魚
大坑隱世抵食高級日本料理店🍣🇯🇵

睿の盛宴 $680/人

- 前菜 Starter
藍梅醬甜蝦、三文魚籽山芋水雲、柑橘醋海蜇

- 沙律 Salad
胡麻醬鹿兒島黑豚肉沙律
薄切鹿兒島黑豚肉肉質好嫩

- 刺身 Sashimi
吞拿魚腩(拖羅)、油甘魚、帆立貝
刺身好新鮮, 尤其大拖羅入口即溶無筋

- 壽司 Sushi
日本海膽、蟹肉蟹羔、火炙和牛、火炙大左口魚逸、深海池魚

- 湯
木魚花紫菜大蜆湯

- 燒物
磯燒鮑魚、薄燒安格斯牛肉蒜片卷
原隻鮑魚好大個, 燒嘅程度剛好, 能夠保持鮑魚肉質嘅彈牙感👍🏻 安格斯牛肉卷連埋蒜片一齊食, 唔止香味濃郁, 脆卜卜嘅蒜片仲添加口感

- 揚物
松葉蟹腳、鮮蝦芝士腐皮卷、日本蠔天婦羅
冇諗過去到食天婦羅都仲有咁多種類, 竟然仲有松葉蟹腳😱 天婦羅嘅炸粉唔會太厚, 附帶嘅蘿蔔溶係超級冰凍, 可以解油膩感👍🏻

- 甜品
法式焦糖慕絲
呢個甜品十分有驚喜好好食, 面頭有一層厚嘅焦糖醬, 下面係好似法式燉蛋味道同質地嘅慕絲蛋糕🍰

整體來講呢一個set dinner超級抵食, 雖然佢包咗好多個courses, 但係每一道都唔馬虎, 由前菜到冷食熱食同甜品都無咩好挑剔👍🏻 佢同一條街仲有睿燒肉同睿居酒屋🏮, 下次可以試埋😍

2022-05-21 60 浏览
_____好味指數:🌟🌟🌟🌟 🌟抵食指數:🤑🤑🤑🤑🤑大坑係個好清幽嘅地方,呢間餐廳就充分發揮到呢區嘅優勢,餐廳座位唔多,私隱度高,適合三五知己小酌怡情,一邊聽師傅介紹每道菜式,一邊細味品嘗同時促膝談心叫咗set dinner,由前菜到甜品每一道菜式都感受到師傅嘅用心同堅持,由於晚餐太豐盛容許我主要講印象比較深刻嘅✨✅枝豆連小食都唔馬虎,枝豆用咗自製嘅醬油醃,味道微鹹軟腍,非常清爽✅前菜🔆藍梅醬甜蝦好有創意嘅配搭,藍梅醬質感有啲似乳酪,配埋軟腍嘅甜蝦味道好新奇🔆三文魚籽山芋水雲水雲口感滑溜,山芋都磨得好細滑,加埋酸甜嘅醬汁非常開胃🔆柑橘醋海蜇同水雲口感好唔同,係爽口有嚼勁,同時加入柑橘醋令味道酸甜帶果香✅胡麻醬鹿兒島黑豚肉沙律胡麻醬係我最鍾意嘅沙律dressing~上面嘅黑豚肉烤到啱啱熟帶淡淡油脂,同埋沙律食就好好咁平衡到啦❇️刺身🔆吞拿魚腩(拖羅)入口即溶,魚油非常豐富芳香🔆油甘魚魚肉軟嫩,魚邊皮位爽口🔆帆立貝厚肉鮮甜,有淡淡青檸味✅壽司🔆日本海膽清甜順滑,有淡淡海水味🔆蟹肉蟹羔師傅好細心咁將蟹肉挑出嚟放上去,蟹味非常濃郁🔆火炙和牛油份豐潤,好香牛味🔆火炙大左口魚邊油份豐潤,脂香味美🔆深

_____
好味指數:🌟🌟🌟🌟 🌟
抵食指數:🤑🤑🤑🤑🤑

✅枝豆

✅前菜
🔆藍梅醬甜蝦
🔆三文魚籽山芋水雲
水雲口感滑溜,山芋都磨得好細滑,加埋酸甜嘅醬汁非常開胃
🔆柑橘醋海蜇

✅胡麻醬鹿兒島黑豚肉沙律

❇️刺身
🔆吞拿魚腩(拖羅)
入口即溶,魚油非常豐富芳香
🔆油甘魚
魚肉軟嫩,魚邊皮位爽口
🔆帆立貝
厚肉鮮甜,有淡淡青檸味

壽司
🔆日本海膽
清甜順滑,有淡淡海水味
🔆蟹肉蟹羔
師傅好細心咁將蟹肉挑出嚟放上去,蟹味非常濃郁
🔆火炙和牛
油份豐潤,好香牛味
🔆火炙大左口魚邊
油份豐潤,脂香味美
🔆深海池魚
晶凝通透,鮮味幼滑

❇️木魚花紫菜大蜆湯
湯非常清甜,而且仲有兩隻多汁嘅大蜆,加上海帶紫菜等令味道更豐富

✅燒物
🔆磯燒鮑魚
鮑魚表面放上金萡氣派十足,口感煙韌有嚼勁,加埋甜甜嘅醬汁更惹味

🔆薄燒安格斯牛肉蒜片卷
師傅將成塊牛肉片一邊燒一邊卷,所以成個卷都係牛肉嚟㗎!而且除咗上面嘅蒜片牛肉卷入面都加咗碎蒜,有心思

❇️揚物
🔆松葉蟹腳
將原條蟹腳拆殼再加入天婦羅粉炸,呢啲步驟都好考工藝,出色
🔆鮮蝦芝士腐皮卷
又一項工藝之作,係蝦入面釀忌廉芝士再拎去炸,一咬落去就食到流心芝士,好味
🔆日本蠔天婦羅
師傅話佢哋嘅炸粉成本貴出面一倍,都真係好感受到,天婦羅衣非常薄脆,食材炸熟嘅同時保持肉質鮮嫩,誠意之作

✅焦糖mousse蛋糕
中間果層比起mousse更似雪糕,成個配搭好有驚喜
邪惡指數: 🐽🐽🐽🐽好食指數: 🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️Woohoo Happy Weekend Finally🥂😍 做嘢做得咁辛苦係時候出街食好啲😎今次放工去咗出名多好嘢食嘅大坑,約咗去呢間「睿日本料理」🇯🇵 唔想諗揀咩食就簡單地揀咗佢哋嘅「睿之盛宴」,由前菜到甜品成8道菜都係$680,有驚喜有誠意喎😌🙌🏻⭕️ 前菜 - 藍梅醬甜蝦、三文魚籽山芋水雲、柑橘醋海蜇特別鍾意個海蜇😋非常爽口彈牙,用柑橘醋令味道酸甜帶果香👍🏻⭕️ 胡麻醬鹿兒島黑豚肉沙律胡麻醬冇得輸,上面嘅黑豚肉亦都烤到啱啱好🥓⭕️ 刺身 - 吞拿魚腩(拖羅)、油甘魚、帆立貝全部都非常新鮮,厚切特別滋味🐟🤤⭕️ 壽司 - 日本海膽、蟹肉蟹羔、火炙和牛、火炙大左口魚邊、深海池魚🍣海膽香甜creamy,左口魚邊肥美油份豐潤🙆🏻‍♀️⭕️ 木魚花紫菜大蜆湯湯非常清甜,而且仲有兩隻鮮甜多汁嘅大蜆,加上海帶紫菜等,好好喝呢💯⭕️ 燒物 - 磯燒鮑魚,薄燒安格斯牛肉蒜片卷兩款都好啱我口味😍鮑魚燒到啱啱好,唔會過韌,甜甜地嘅醬油好味道。牛肉卷配埋炸蒜片非常香❣️⭕️ 揚物 - 松葉蟹腳、鮮蝦芝士腐皮卷、日本蠔天婦羅WOW😳平時對天婦羅一啲好
邪惡指數: 🐽🐽🐽🐽

⭕️ 前菜 - 藍梅醬甜蝦、三文魚籽山芋水雲、柑橘醋海蜇
特別鍾意個海蜇😋非常爽口彈牙,用柑橘醋令味道酸甜帶果香👍🏻

⭕️ 胡麻醬鹿兒島黑豚肉沙律
胡麻醬冇得輸,上面嘅黑豚肉亦都烤到啱啱好🥓

⭕️ 刺身 - 吞拿魚腩(拖羅)、油甘魚、帆立貝
全部都非常新鮮,厚切特別滋味🐟🤤

海膽香甜creamy,左口魚邊肥美油份豐潤🙆🏻‍♀️

⭕️ 木魚花紫菜大蜆湯

⭕️ 燒物 - 磯燒鮑魚,薄燒安格斯牛肉蒜片卷

⭕️ 揚物 - 松葉蟹腳、鮮蝦芝士腐皮卷、日本蠔天婦羅
WOW😳平時對天婦羅一啲好感都沒有嘅我,對呢個拼盤不得不讚下👏🏻 師傅話佢哋嘅炸粉成本貴出面一倍,食落真係唔同,天婦羅衣非常薄脆,誠意之作❤️特別鍾意個鮮蝦芝士腐皮卷,用咗腐皮包住忌廉芝士同埋蝦,呢個配搭非常有驚喜💯

⭕️ 甜品 - 焦糖mousse蛋糕
中間果層比起mousse更似雪糕,細細件甜度啱啱好🍰
2022-05-15 64 浏览
終於開始番office, 又可以開始係大坑搵野食。發現到呢間日式小店,門面挺吸引,看到餐牌選擇亦多,決定入內一試。店內骨緻,只有3張枱,及2位bar枱。餐牌上的選擇很多,特別刺身及壽司的款式眾多。另外亦有很多熟食料理及串燒的選擇。枝豆是前菜,枝豆浸在調教過的豉油中十分開胃。麻醬冷豆腐 - 豆腐的口感十分豐富,豆奶味十足,配上麻醬十滋味!薄切海雕 配酸汁 - 海雕清甜爽口,配上酸汁及蔥很特別。牛舌串燒芝士免治雞肉棒- 免治雞肉軟淋,配上芝士有入口即溶的感覺,沾上蛋黃醬十分香口。烤白鱔- 烤過的肉香口彈牙,配上蛋黃及檸檬十分惹味河豚魚乾上壽司拼盤 雜錦天婦羅- 包含了很多不同的食材,例如大蝦、南瓜、冬菇、蠔、秋葵總括而言,整個體驗價錢合儀,食材及醬料用心配搭,待應服務良好,挺不錯的一個體驗。
終於開始番office, 又可以開始係大坑搵野食。

店內骨緻,只有3張枱,及2位bar枱。

餐牌上的選擇很多,特別刺身壽司的款式眾多。另外亦有很多熟食料理及串燒的選擇。

枝豆是前菜,枝豆浸在調教過的豉油中十分開胃。
枝豆

麻醬冷豆腐

薄切海雕 配酸汁 - 海雕清甜爽口,配上酸汁及蔥很特別。
薄切海雕

牛舌串燒

芝士免治雞肉棒

烤白鱔- 烤過的肉香口彈牙,配上蛋黃及檸檬十分惹味
燒海鰻

薄切海雕
燒海鰻
燒河豚魚乾
2022-04-16 119 浏览
見呢度食評唔錯就試吓平日嚟食lunch。成條街有幾間「睿」日本野,呢度係街尾嗰間。最掛住嘅日本菜就係天婦羅系列,所以就叫咗蝦野菜天婦羅飯($188),三隻蝦、一隻蠔、流心蛋、野菜有冬菇、杏鮑菇、紫蘇葉、南瓜、秋葵、茄子(記得咁多)。炸係炸得OK最想食嘅蝦冇味😵‍💫,呢個真係失望。紫蘇葉都冇味。😵‍💫當然冇得同日本嘅天婦羅比啦,喺香港頂住檔先囉。朋友食咗北海魚生飯,有海膽、牡丹蝦、蟹肉、三文魚子。佢話個海膽係臭嘅,我睇落啲海膽好深色,都係嗰句,冇得同日本比啦,而且而家啲運輸可能爭啲,食材冇咁新鮮。最好食係前菜(枝豆)同埋最後附上嘅西瓜🍉😬可能一向喺香港食日本菜我都冇期望,所以都唔係太失望。

最好食係前菜(枝豆)同埋最後附上嘅西瓜🍉😬

可能一向喺香港食日本菜我都冇期望,所以都唔係太失望。
2022-02-18 171 浏览
大坑角落一間細細地嘅日式小店,中午定食價錢相當吸引,壽司定食有前菜、湯烏東及果物,都只係$158壽司定食共有6件壽司,當日包括有伊左木、油甘魚、深海池魚、海鯛、甜蝦、仲有吞拿魚背,看得出魚是新鮮的,大小適中,另外仲有蟹肉小卷。一個人份量剛剛好前菜當日係汁煮枝豆,枝豆出面食通常係撒鹽,汁煮第一次食,別有一番風味,另外個壽司定食仲有一碗熱嘅稻庭烏東,烏東非常滑,而且個紫菜蜆湯味道剛好,湯烏東配壽司係幾好配搭最後有切到成朵嘅橙,好靚好特別,食落都甜啲仲有好多其他熟食選擇,下次會再試其他野

最後有切到成朵嘅橙,好靚好特別,食落都甜啲

仲有好多其他熟食選擇,下次會再試其他野

2022-02-13 166 浏览
見呢間喺OpenRice 評價唔錯,食物相片靚,諗住都穩陣,就book咗枱食lunch,點知就中伏了。率先上菜嘅味道很好。1.油甘魚刺身厚切,口感清爽,帶少少魚油甘香。2.燒雞軟骨落咗好多黑椒,個人幾喜歡。3.燒厚牛舌燒得啱啱好,肥美香腍,我認為係今餐MVP。見上面果啲味道都幾好,所以對壽司都好有期望。就算等待時間長咗啲都冇所謂,好食就得。點知啲壽司出曬事😵‍💫吞拿魚腩外表爛蓉蓉已經出事,食落口多筋,魚味唔夠,只係食到好油。中拖相比之下好啲,赤身正常。蝦好爽,但冇蝦味。帆立貝加咗黑松露(北海三貫果款),個人就覺得唔夾。三文魚籽正常。海膽creamy,唔腥唔臭,但真係冇味。😂食材唔夠好,呢啲先天缺陷都算。壽司最大問題係全部魚生同飯都係非一般嘅凍,凍過去超市買果啲壽司,令到口感非常之差。但出奇地飯凍得來又好鬆散,有幾舊一夾就散,壽司飯都唔夠味。睇得出師傅冇心機整,hea住整。好耐冇食過咁冇誠意嘅壽司,價錢唔算貴,但就係連鎖店都食到嘅質素。😂

率先上菜嘅味道很好。
1.油甘魚刺身厚切,口感清爽,帶少少魚油甘香。
2.燒雞軟骨落咗好多黑椒,個人幾喜歡。
3.燒厚牛舌燒得啱啱好,肥美香腍,我認為係今餐MVP。

雜錦壽司拼盤

• 燒牛舌
2021-12-22 139 浏览
之前已經提早同左屋企人做冬,難得今日冬至可以早少少收工,搵左呢間日本料理同另一半食,位於大坑庶庇街,係天后站行過去都係十分鐘左右。入去到店舖位置唔多,感覺都有啲似居酒屋感覺,有兩個廚師,一個負責冷盤,一個負責熟食,再加一個服務員。食物方面選擇都幾多,有刺身,壽司,燒物,熟食等。我地每樣都叫左少少試下,每樣感覺都好多特色,啲海膽紫菜卷啲海膽超多,仲要有層金泊係上面。而個平目刺身口感幾爽,佢最得意係沾中間擺盤入面d wasabi 同蔥花一齊食。最後個甜品係蛋糕,凍凍地好creamy作為結尾都好滿足。
之前已經提早同左屋企人做冬,難得今日冬至可以早少少收工,搵左呢間日本料理同另一半食,位於大坑庶庇街,係天后站行過去都係十分鐘左右。入去到店舖位置唔多,感覺都有啲似居酒屋感覺,有兩個廚師,一個負責冷盤,一個負責熟食,再加一個服務員。食物方面選擇都幾多,有刺身壽司,燒物,熟食等。我地每樣都叫左少少試下,每樣感覺都好多特色,啲海膽紫菜卷啲海膽超多,仲要有層金泊係上面。而個平目刺身口感幾爽,佢最得意係沾中間擺盤入面d wasabi 同蔥花一齊食。最後個甜品係蛋糕,凍凍地好creamy作為結尾都好滿足。
2021-12-21 120 浏览
其實都唔係好識間餐廳名,佢有三間都叫睿,唔好去錯,另外兩間係和牛燒同居酒屋,今日食呢間叫日本料理。入到去有四個吧枱位,三張枱,空間唔算好大,如果同兩三個朋友黎食就足夠,廚房空間都係開房式,都望到有兩位廚師負責啲料理。冷盤叫左兩樣,其他就係主要為熟食,熟食等得比較耐,因為廚師都係即刻製作,所以需時。天婦羅係最有驚喜,無論賣相同味道都有99分,日本海膽紫菜卷其實下面係紫菜天婦羅,上面份量超多既新鮮海膽,配搭一齊食無得頂。另外個炸蝦餅其實係大蝦下面放左一條條素菜天婦羅堆砌而成既餅塊樣,賣相好得意。

2021-12-14 135 浏览
睿日本料理位在大坑大坑安庶庇街,從天后站步行約10分鐘內可到達,外觀很低調的一家餐廳, 所以差點走過頭。店內空間著實不大,不過氣氛很適合情侶或是朋友想要安靜的空間享受日本進口食材。-牛油果吞拿魚沙律師傅用叉把牛油果攪成泥,再混合醋製成成蓉, 柔滑非常。赤身味道重, 配搭新鮮沙律菜, 在牛油果蓉的襯托下, 為味蕾先來熱身熱身!-深海池魚薄切 魚肉的口感跟味道無可挑剔肉質晶瑩透亮帶光清爽高雅。入口有股淡雅的清甜味。附上切得幼細芥辣漬及青蔥, 吃法帶出不同層次的滋味-吞拿魚三貫超喜歡享用吞拿魚三貫中給味蕾一波又一波刺激, 喜歡由魚味濃到油潤那種興奮期待的心情,赤身赤身厚切, 咀嚼時香氣濃郁,下面的壽司醋飯,Q彈濕潤度perfect,中拖羅中拖羅帶適度油脂,肉質鮮嫩。大拖羅油質肥美的大拖羅,入口即化, 油滑的口感陣陣香味濃郁-照燒法國鵝肝法國鵝肝燒過後肉質柔滑綿密,上面還有三文魚籽點餟, 鵝肝幾乎不用咀嚼, 就在口中融化,滋味在口裡徘徊, 久久不散。-柑橘醋配海蜇海蜇爽口, 搭配柑橘醋開胃清新。-軍艦三貫三種滋味在嘴裡圍繞,味道很有層次,-吞拿魚蓉軍艦讓人吃到吞拿魚蓉的肥美綿密的口感, 減少吞
外觀很低調的一家餐廳, 所以差點走過頭。
牛油果吞拿魚沙律

師傅用叉把牛油果攪成泥,再混合醋製成成蓉, 柔滑非常。

深海池魚薄切

魚肉的口感跟味道無可挑剔
肉質晶瑩透亮帶光清爽高雅。入口有股淡雅的清甜味。

附上切得幼細芥辣漬及青蔥, 吃法帶出不同層次的滋味

赤身

中拖羅
中拖羅帶適度油脂,肉質鮮嫩。

大拖羅
油質肥美的大拖羅,入口即化, 油滑的口感陣陣香味濃郁

照燒法國鵝肝

柑橘醋配海蜇

海蜇爽口, 搭配柑橘醋開胃清新。
軍艦三貫
三種滋味在嘴裡圍繞,味道很有層次,
吞拿魚蓉軍艦
讓人吃到吞拿魚蓉的肥美綿密的口感, 減少吞拿魚原本的厚重魚味。

海膽軍艦
海膽味道甘甜鮮美豐腴,
一點腥味也吃不出,而且海苔也很酥脆。

蟹肉蟹膏軍艦
重點是完全沒有腥味,帶有蟹肉淡淡的海水咸香味和蟹膏濃郁的香氣。

海鰻& 鮑魚天婦羅

鮑魚天婦羅有彈性,炸過後帶有脆而口感。
外皮炸的香脆,撒點櫻花鹽感覺更妙, 口感節奏豐富,小巧帶鮮味, 吃的意猶未盡。

旁邊的白果和青椒同樣十分好吃,
海鰻天婦羅

海鰻本身鮮甜好吃,肉質鮮嫩,加上炸得脆口而不肥膩的外皮, 加點抹茶鹽,讓海鰻魚肉的味道更加有趣。

山芋蓉櫻花蝦凍soba

山芋蓉清爽的口味,
麵條用柴魚高湯浸泡過比較有味道
上面再灑上櫻花蝦,
清甜中帶嫩又脆口感。

大坑睿日本料理絕對是小資族過時過節的好去處,一道道令人驚喜的料理,讓人回味無窮,難得奢侈一下就吃個日本料理慰勞自己這一年的辛勞吧!
2021-12-14 93 浏览
大坑大坑安庶庇街睿日本料理外頭看起來相當小巧, 但這小巧正正給人一種好日本地道居酒屋的裝潢, 餐廳主打現做手握壽司、串燒、小物。每天都有不同的選擇,食材新鮮美味,這正正是我為甚麼捨銅鑼灣、天后也要入大坑的原因。-到訪那天天氣稍涼, 一坐下店員已先送上一杯暖呼呼的熱茶,也有枝豆作前菜, 親切的店員更時不時就來問要不要加茶,服務好之餘己經留下深刻印象看看雪櫃的魚鮮, 食材都相當新鮮,看著師傅們手都沒停過, 正正是在日本的感覺。-前菜就先叫道牛油果吞拿魚沙律吧這個牛油果吞拿魚(赤身)沙律的食材顏色也相當繽紛豐富,牛油果混和醋搗成蓉, 如奶油般柔滑,赤身新鮮又厚切, 沙律菜爽脆, 口感更加爽口, 感及味道層次都相當豐富!-深海池魚薄切 深海池魚口感非常有Q度, 咬落清甜爽脆不油不膩,加點 芥辣漬和青蔥增添層次感,口感會加爽口-照燒法國鵝肝差不多成公分厚的法國鴨肝,經師傅燒過後泛成金黃色的鵝肝,成品漂亮極了整塊的鵝肝放於烘過的多士上,口感軟嫩綿細的鵝肝,入口即化,那樣的滋味真的讓人久久不能遺忘。-吞拿魚三貫由淡到濃的吞拿魚三重奏赤身赤身吃起來的新鮮度super up的,本身就有吞拿魚特有的酸味中

前菜就先叫道牛油果吞拿魚沙律吧

這個牛油果吞拿魚(赤身)沙律的食材顏色也相當繽紛豐富,
牛油果混和醋搗成蓉, 如奶油般柔滑,

赤身新鮮又厚切,
沙律菜爽脆, 口感更加爽口, 感及味道層次都相當豐富!

深海池魚薄切

照燒法國鵝肝

差不多成公分厚的法國鴨肝,
經師傅燒過後泛成金黃色的鵝肝,成品漂亮極了

由淡到濃的吞拿魚三重奏

赤身

中拖羅
油脂分布平均,中拖羅入口即溶,與醋飯的平衡都拿捏得好。

大拖羅
最肥美的部位,吞拿魚魚油香味濃郁

軍艦三貫

令人眼前一亮的三貫組合。

蟹肉蟹膏
蟹肉滿滿海水鮮鹹味中帶著蟹膏作點綴

吞拿魚蓉
碎吞拿魚腩切的細滑,口感軟綿細帶油香

海膽
海膽吃起來會有爆漿炸裂的感覺,味濃之餘creamy ,是當天最讓人喜歡的壽司之一。

鮑魚天婦羅

鮑魚天婦羅的口感是帶著一點嚼勁的嫩,
外皮炸的香脆,咬落去外鮮甜,以櫻花鹽作點綴,
超好食
海鰻天婦羅

海鰻天婦羅做得夠脆身而不油膩,而且海鰻入口就是外脆內超鬆軟!

而且海鰻原條上,肉身雪白而嫰口,
以抹茶鹽作點綴,味道層次會再上一層櫻。

山芋蓉櫻花蝦凍soba

麵體的感覺很不錯,所以可以吃得麵條的到Q度,

而醬汁本身的味道不會過重,山芋蓉有增加整碗soba的清甜味。