2022-06-09
上次喺大坑買完曲奇飲完咖啡,見到呢一間日本料理就bookmark咗,雖然呢幾日都落大雨,但係生日飯始終都係要(請人)食🫠🫠🫠🫠餐廳座位唔多但寬敞坐得舒服👉🏻睿の盛宴 $680/位一切由前菜同沙律開始😌▫️藍梅醬甜蝦:爽口甜蝦配上微甜帶酸嘅藍梅醬。▫️三文魚籽山芋水雲:水芋幼滑,加埋少少爽嘅水雲,酸酸哋嘅醬汁有鰹魚味▫️柑橘醋海蜇:爽口海蜇入口帶麻油香,都係開胃前菜。▫️胡麻醬鹿兒島黑豚肉沙律:烤過嘅豚肉香口,配清新嘅沙律刺身和壽司▫️刺身三款:拖羅、油甘魚、帆立貝三款都新鮮,帆立貝鮮甜,拖羅無筋,入口即溶咁滯😋▫️壽司十件,五款各兩件,分別係:咸香嘅蟹肉蟹羔、鮮甜嘅日本海膽、入嘴即溶嘅火炙和牛、滿滿魚油香嘅火炙大左口魚邊同埋魚油甘香嘅深海池魚湯、燒物、揚物▫️木魚花紫菜大蜆湯:😌清甜,仲有大大隻蜆呀!燒物同揚物燒物有▫️薄燒安格斯牛肉蒜片卷:蒜片香口,牛肉軟淋加埋燒汁幾惹味▫️碳燒鮑魚: 有金箔喺面🤨感覺矜貴。鮑魚醬汁微甜,爽口彈牙揚物係幾款天婦羅,分別有▫️紫蘇葉▫️日本番薯▫️松葉蟹腳▫️蝦芝士腐皮卷▫️日本蠔天婦羅炸漿薄身而入口唔油膩係功架嚟👍🏻蟹腳鮮甜,腐皮卷有心思又邪惡,日本蠔蠔味濃點少少鹽吊味就夠。最
餐廳座位唔多但寬敞坐得舒服
👉🏻睿の盛宴 $680/位
一切由前菜同沙律開始😌
▫️藍梅醬甜蝦:爽口甜蝦配上微甜帶酸嘅藍梅醬。
▫️柑橘醋海蜇:爽口海蜇入口帶麻油香,都係開胃前菜。
▫️胡麻醬鹿兒島黑豚肉沙律:烤過嘅豚肉香口,配清新嘅沙律
刺身和壽司
▫️刺身三款:拖羅、油甘魚、帆立貝
三款都新鮮,帆立貝鮮甜,拖羅無筋,入口即溶咁滯😋
▫️壽司十件,五款各兩件,分別係:
湯、燒物、揚物
▫️木魚花紫菜大蜆湯:😌清甜,仲有大大隻蜆呀!燒物同揚物
燒物有
▫️薄燒安格斯牛肉蒜片卷:蒜片香口,牛肉軟淋加埋燒汁幾惹味
揚物係幾款天婦羅,分別有
最後嘅甜品係蜜瓜同埋焦糖蛋糕,食埋真係捧住個肚走。
貼心位:店員收碟/ 換碟都好快👍🏻