2010-10-16 11 浏览
上次黎已經係上年既事,果時係朋友約黎哩度,當時連有哩個店都唔知,宜家重記得果時既食物都幾差下..雖然係放題都知道唔會非常好,但都冇諗過刺身都差成咁,佢地係冇乜漏單..數量係足夠…但…大小就非常有問題,,超細塊所以之後都一直blacklist左哩間餐廳..直到今次又有朋友話黎試下,,我就好大反應話上次食過唔多得喎!!但朋友話前一個月食過都ok..咁就再俾多次機會你啦石澗!!今次係真係改善左好多,,算係值得既價錢!!刺身:有三文魚, 吞拿魚, 帆立貝, 甜蝦, 赤貝, 魷魚, 海螺片,劍魚腩,半熟蝦,油甘魚,款式算好多,刺身新鮮,今次終於都切得唔小家,算大塊。焗蠔: 新鮮, 但味道普通大蝦天婦羅:即叫即整天婦羅唔錯唔錯燒粟米:好甜好味道上野速度可以接受,待應加水幾快..石澗真係進步/改善左好多,,希望可以維持住!
所以之後都一直blacklist左哩間餐廳..

但朋友話前一個月食過都ok..咁就再俾多次機會你啦石澗!!

今次係真係改善左好多,,算係值得既價錢!!
款式算好多,刺身新鮮,今次終於都切得唔小家,算大塊。
焗蠔: 新鮮, 但味道普通
大蝦天婦羅:即叫即整天婦羅唔錯唔錯
燒粟米:好甜好味道

上野速度可以接受,待應加水幾快..
石澗真係進步/改善左好多,,希望可以維持住!
2010-10-12
2010-09-29 16 浏览
一向我都很不愛去吃放題, 因為去過兩三次都覺得東西沒有很好吃朋友生日, 他有很多東西像牛, 某些海鮮跟上火的食物都不吃, 他建議去吃放題在openrice做了資料搜集後約了九位朋友一起去吃連我自己都沒吃過的餐廳這家店在地庫, 訂了位子, 坐下朋友們很急不給待地點東西吃, 食物選擇選多, 我們叫了很多食物:蟹子沙律蟹子給的蠻多的. 青瓜絲很脆, 但就下了太多青瓜絲, 蟹柳絲少得可憐, 沙拉醬也多得有點可憐 -_____-...幸好我們有9個人, 一人一口就把這道沙拉解決了 xd關東煮湯底不夠味道有點太淡, 不過小小的一碗魚卷, 魚板, 蘿蔔, 蒟蒻, 雞蛋都有, 不過不失壽司叫了幾款壽司, 醋味很夠, 飯的數量也很適中沒有捏太多給客人雞軟骨串燒比起炸雞軟骨, 我更喜歡雞軟骨用汁燒的. 醬汁下的不多, 不過如果再烤乾一點就會更香口更好帆立貝他們的帆立貝是先煎過再上汁稍為烤過的, 沒腥味, 弄得不柴沒有過韌也因為有跟醬汁一起烤過, 醬汁的味道更入到帆立貝裡面不會肉跟汁的味道分很開的那種, 不錯吃喔刺身看照片就知道, 我們瘋狂地叫了很多款 xd有三文魚, 吞拿魚, 帆立貝, 甜蝦, 赤貝, 魷

蟹子沙律
幸好我們有9個人, 一人一口就把這道沙拉解決了 xd

壽司

雞軟骨串燒
比起炸雞軟骨, 我更喜歡雞軟骨用汁燒的.
醬汁下的不多, 不過如果再烤乾一點就會更香口更好

帆立貝
也因為有跟醬汁一起烤過, 醬汁的味道更入到帆立貝裡面
不會肉跟汁的味道分很開的那種, 不錯吃喔

刺身
看照片就知道, 我們瘋狂地叫了很多款 xd
每款都算新鮮, 大小也不會因為是放題切很小片.
自己沒有吃很多, 每款都試過覺得比預期中好
尤其三文魚跟吞拿魚本身的味道都吃得到, 不像之前吃過的放題店味道很淡
順帶一提, 他們的醬油味道蠻好吃的, 不是死鹹的那種

燒羊架
很小的燒羊架, 肉質軟硬程度處理得剛好, 也有羊本身的味道. 醬汁薄薄的
也沒有什麼筋, 不過羊架太小, 吃兩口就吃完了

芝士年糕
發覺現在很多地方也能吃到這種年糕. 自己蠻喜歡的~
外層很脆裡面的芝士跟年糕軟綿, 要吃這個就是要嘗到熱得燙口這種感覺
不過吃一個就夠, 不然會很飽

廣島燒蠔
上桌的時候很夠熱, 能吃到蠔的鮮味, 不會被沙拉醬的味道蓋過
不過始終不太愛吃熟蠔, 沒有再叫多一次

賣相很有中華料理的感覺喔

吃起來卻不是, 他們是用醬油跟味醂烹調這個炒茄子.
吃起來甜甜的, 茄子處理得很好, 沒有過軟也沒有不熟太硬
炒洋蔥也是甜甜的, 所以整碟也被我們吃光了

大蝦天婦羅
非常欣賞他們的天婦羅!
天婦羅粉漿上得很剛好, 薄如半透明般沒有過多的厚度, 吃起來不會感到油膩
咬下去熱到不斷冒煙, 蝦肉有彈性, 被一層薄薄的粉漿包住
外層很夠脆, 好吃!

燒鯖魚
魚肉沒什麼味道, 醬汁也下的不夠, 比較差的一道料理...

一群血氣方剛的青年(?!)最後我們是把東西通通吃完.
不同的朋友有他們喜歡吃的東西
東西好吃當然很好, 但在一起吃飯的感覺才是最重要的
質素不錯的放題, 我會推薦給喜歡吃放題的朋友~
蟹子沙律
壽司
燒羊架
廣島燒
燒鯖魚
廣島燒
  • 天婦羅
(非会员)
跟一個走了數月的舊同事食飯( 我當佢係朋友) , 原先諗住同佢慶祝生點知最後係由佢比錢, 失敗. 真係唔係幾好意思因為我前一個星期已經book 定枱, 所以唔洗等位. 由於我當日諗住比個surprise 佢, 我一早到場先交個蛋糕比餐廳, 叫餐廳19:30 上蛋糕, 結果佢地真係好準時19:30 點上candle 送上蛋糕,做到野喎 !! 但我個朋友好似不太surprise.我地約左19:00, 好緊張因為有一段時間冇見. 環境唔錯, 唔係太嘈可以傾倒計. 食物質數D 刺身都好新鮮; 壽司種類唔係太多, 但夠新鮮.燒魷魚筒好硬; 芝士年糕okay

我地約左19:00, 好緊張因為有一段時間冇見.
燒魷魚筒好硬; 芝士年糕okay

2010-08-12
庆祝纪念
生日
2010-08-18 5 浏览
放題任食,上菜速度快, 預先訂位, 不用等位, 用餐時間兩小時, 份量足夠個人喜好羊鞍魚生 (超大碟)串燒雞軟骨螺肉燒物各款壽司芝士年糕鰻魚飯炒什菜天婦羅軟殼蟹, 粉太多燒響螺蝦不過美中不足是沒有DESSERT及飲品, 不過只是吃也吃回票價最尾段上菜明顯慢了...

個人喜好
羊鞍
魚生 (超大碟)
串燒雞軟骨

炒什菜
天婦羅

軟殼蟹, 粉太多
燒響螺

最尾段上菜明顯慢了...
2010-08-17
  • 羊鞍
  • 魚生
今次係母親節之後再一次encore和男朋友來這裡吃的!剛出糧滿懷希望食餐好的,但換來是不太愉快的經歷。 我訂了下午六點,在店員打電話confirm我時,佢好清楚講明係訂位時間起計食兩小時,咁我哋就準時到啦!點知我5點58入到去間餐廳,當時係烏燈黑火,我等了很久才有個男侍應行過來話:「乜你哋咁準時嘅!」( 吓?!真係o晒嘴!) 當時員工的飯餸都未執呀! 講番正題,當日我哋係第一枱入座,亦好肯定係第一個入刺身單,但我等咗好耐,見身邊4枱客都已經有好靚嘅刺身食 ( 全場得我哋5枱咋喎!),而我哋都未有刺身嘅?我就懷疑漏單啦!我男朋友就再寫過一張刺身單交俾男侍應啦! 我張枱對住個刺身吧,當時得嗰5枱客,個場好靜,我好清楚聽到個刺身師父 ( 年紀大d嗰位 ) 見到我哋張枱再入多張單時,佢好唔高興同好大聲咁咋形問個男侍應點解我哋又入單?點解咁等唔切?我心諗:你咁唔想做不如直接行過來咋我形囉!關個男侍應乜事啫?而且你哋serve d客唔係first come first serve架咩?
我張枱對住個刺身吧,當時得嗰5枱客,個場好靜,我好清楚聽到個刺身師父 ( 年紀大d嗰位 ) 見到我哋張枱再入多張單時,佢好唔高興同好大聲咁咋形問個男侍應點解我哋又入單?點解咁等唔切?我心諗:你咁唔想做不如直接行過來咋我形囉!關個男侍應乜事啫?而且你哋serve d客唔係first come first serve架咩?點解我哋第一個入單會係最遲出菜嘅?跟住成晚,個刺身師父好似black list咗我哋張枱咁!叫親都細細碟!隔離枱的刺身排得靚靚,我哋嗰碟就是是但但!

講真嗰句,石澗d刺身喺同級價錢嘅日本放題來講係最正最新鮮嘅!款式又多!除咗三文魚正之外,連其他放題餐廳少見的帶子、劍魚腩、赤貝、半熟蝦都好新鮮,供應不絕!我真係好唔捨得放棄這間食店,不過大前題係要個刺身師父的待客態度好d囉!咋形都唔好俾個客聽到囉!我都係做服務性行業架!但其他侍應的態度就好好,仲不停加茶!
順帶一提,本人十分喜歡牛舌同牛肉粒!不過我覺得牛舌略淡味,如果加多點海鹽會好味d,而牛肉粒就有進步,比我第一次來吃好味!
石澗:加油啦!我下次訂位和一大班朋友來吃飯時,你要有改善架!
2010-07-31
  • 刺身
  • 牛肉粒
2010-07-12 40 浏览
這天為慶祝生日, 和一堆朋友Booking了這間石澗.進去時有點意外, 餐廳是行樓梯落地下下面的一層.店內裝潢不錯, 環境很好, 連廁所都很乾淨衛生, 抵讚!可惜生日沒有優惠...-_-;由於有小朋友, 他們有提供BB椅給我們, 很好.食物方面刺身: 賣相很好, 新鮮, 種類足夠! 有比較少見的半熟蝦, 和甜蝦不同, 比較爽口.壽司: 種類很多, 而且賣相也很好!鐵板牛柳粒: 雖然口感不夠嫩, 不過都不錯. 有一點黑椒味.燒魷魚筒: 這個真的很好~~ 很少放題有這個吃~~ 好像單叫一樣原條魷魚上啊! 好吃!茶碗蒸: OK, 像是在日本料理餐廳能吃到的水準, 不會太驚喜.燒玉子: 好味, 不過比較甜了一點.燒粟米: 這個讚, 粟米甜, 而且還有塗上牛油 怕胖的人就小心了~牛肉鍋: 味道可以, 不過可能放久了, 肉有點韌.芝士焗蠔: 新鮮, 味道普通.鐵板燒帶子: 原本應該很好吃的料理, 因為帶子太韌, 不行燒冬菇: 不太出色, 乾了點.飲品方面: 只有汽水和熱茶, 種類很少. 甜品: 只有結帳時才送上一粒小小的一粒雪糕小丸子...要讚的食物好像會太多...o_o"不過我有點不滿意是很多鐵
這天為慶祝生日, 和一堆朋友Booking了這間石澗.
進去時有點意外, 餐廳是行樓梯落地下下面的一層.
店內裝潢不錯, 環境很好, 連廁所都很乾淨衛生, 抵讚!

可惜生日沒有優惠...-_-;

由於有小朋友, 他們有提供BB椅給我們, 很好.
食物方面
壽司: 種類很多, 而且賣相也很好!
燒玉子: 好味, 不過比較甜了一點.
燒粟米: 這個讚, 粟米甜, 而且還有塗上牛油
怕胖的人就小心了~
牛肉鍋: 味道可以, 不過可能放久了, 肉有點韌.
芝士焗蠔: 新鮮, 味道普通.
鐵板燒帶子: 原本應該很好吃的料理, 因為帶子太韌, 不行
燒冬菇: 不太出色, 乾了點.
飲品方面: 只有汽水和熱茶, 種類很少.

甜品: 只有結帳時才送上一粒小小的一粒雪糕小丸子...

要讚的食物好像會太多...o_o"
不過我有點不滿意是很多鐵板燒的食物都加有黑椒作調味, 對我這種不喜歡黑椒的人太不公平了.

由於當日沒有很多人, 我們坐的時間超過2小時都沒趕我們走~
不過, 侍應生還服務有點不夠主動.
近半年吃最好的一間日式放題, 希望能保持水準!
衛生, 擺設美觀.
左邊那個不知名物體...
刺身賣相好!
2010-06-27
庆祝纪念
生日
衛生, 擺設美觀.
刺身賣相好!
  • 燒粟米
  • 燒魷魚筒
2010-04-19 5 浏览
舊同學聚舊,又唔想打邊爐,又想食日本嘢,唯有選擇日式放題(因為比較經濟),原本諗住星期六去金X食日式放題,星期五Book都未遲啦(大安旨意),誰不知星期五竟然Book唔到星期六晚飯,心諗:唔通要打返邊爐!!星期六早上,諗住盡最後努力,希望可以搵到日式放題啦,上嚟'Open Rice'睇睇啦,搵到呢間'石澗日本料理'先望望D食評,好似好壞參半咁,再望望個地址,都幾方便就腳,算啦,諗住志在聚舊,食物質素唔太差就算啦,再加上仲未Book到位,好啦,博一博,睇吓有冇位,上午11:30打電話去,A小姐話比我聽,應該有位(大嗱嗱11個人),不過佢唔係付責Booking,A小姐話付責同事返12:00,大概13:00之前會打比我Confirm Booking,13:00之前真係覆到我,付責Booking小姐話OK,今晚20:00十一位冇問題,即日Book到又好快覆我,抵讚!!!!晚上大概19:30到達,因為怕Book咗都要等,所以早D到,點知去到唔駛等,真係大加分,Very Good!!坐低冇即刻計時,大概20:10先齊人開始,大概食到22:30先走,其間都冇迫我地走!!開始逐樣點評:讚環境:都幾清靜

星期六早上,諗住盡最後努力,希望可以搵到日式放題啦,
上嚟'Open Rice'睇睇啦,搵到呢間'石澗日本料理'
先望望D食評,好似好壞參半咁,再望望個地址,都幾方便就腳,

點知去到唔駛等,真係大加分,Very Good!!

其間都冇迫我地走!!

開始逐樣點評:

環境:都幾清靜,環境都好衛生!!
服務:侍應都幾快手收碟,唔駛等我叫佢先識收,又擺定一煲熱茶比我地,幾好.
食品:各樣刺身都算新鮮,
吉列蠔,吉列豬扒同吉列帶子不過不失.
天婦羅蝦新鮮炸起,好好味,自己食咗3隻
芝士年糕我唔食既,不過D同學話都好正!
豚肉生薑燒,不嬲都鐘意食,唔錯.
燒帶子好好味,不過略為唔夠熱.
燒粟米,我唔食既,不過聞到都好香!

環境:場地雖大,但冇圓餐桌,完全冇辦法可以同桌尾既舊同學講嘢.
服務:上菜速度慢,我叫咗刺身,之後出咗去接個舊同學,大概十分鐘後返到,
都要等多五分鐘到,個刺身先到!
食品:雞軟骨燒得好乾!!

燒雞翼有少少燶味,同埋隻雞翼唔夠味!!

厚燒牛肉粒好'鞋',唔駛講!!

另外有兩樣亦非常值得讚:
1.廁所好乾淨亦好乾爽!!

2.於同舊同學影相時,員工主動幫我地影咗幾相合照,大加分!!
2010-04-17
  • 各樣刺身
  • 天婦羅蝦
  • 燒帶子
2010-03-19 11 浏览
d刺身都算新鮮,,,,其他各方面都ookk...不過雖然佢地方大.但佢o個到就好小人....真係平時行過都吾覺得有呢間野......
d刺身都算新鮮,,,,
其他各方面都ookk...
不過雖然佢地方大.
但佢o個到就好小人....
真係平時行過都吾覺得有呢間野......
雞軟骨
2010-02-25
雞軟骨
2010-03-15
如果是要和金田比,是沒法比的......他們的壽司款式不多,刺身都算新鮮.不過,最大敗北,就是沒有味噌湯,我和女朋友都最喜歡的,竟然沒有啊!!!!不過話說回來,他們的燒雞皮,牛舌真的很正.而且,服務都比一般放題好多了.
如果是要和金田比,是沒法比的......
他們的壽司款式不多,刺身都算新鮮.
不過,最大敗北,就是沒有味噌湯
,我和女朋友都最喜歡的,竟然沒有啊!!!!

2010-03-06
2010-03-09 3 浏览
行o左好耐,有d肚餓,經琴日對放題o既唔滿意,所以就食多一次,友人話tst o既石澗幾好食,所以就去試一次~20:30入去食,愛刺身的本宮當然不斷叫啦~ 刺身新鮮,切得唔小家,算大塊。赤貝、北其貝同螺肉係突出o既,其他味道都唔差~爐端燒好好食,食到香味,最值得推薦係金菇牛肉卷,不過最好叫佢燒熟少少,因為友人唔愛吃生肉,見到入面血淋淋~ 雞"臣"好un,唔好食~炸物好味,尤其芝士年糕,不過有d大件,如果細件少少會好d。蒸蛋有d老,塊明門卷太淋,影響o左個蒸蛋~壽司好有水準,唔係好似其他放題hea俾你,不過如果d飯少d會好d,本宮知道可能師傅想用飯整飽客人,但係部份客人 (例如本宮),只會食一半飯,仲d飯浪費晒就唔好啦~仲有烏冬 in in un un,好好食ga!!放題仲有雪糕同一罐o野飲,唔係hea俾係,個雪糕大個和民10蚊雪糕,本宮叫o左芝麻,好好味~睇得出石澗老板有睇食評,亦有意改善,之前有食家話服務差,而家所有小二都非常有禮,本宮23:00先走,小二冇因為話限時而叫人埋單,亦時常加茶~ 最值得留意係,佢o地係用瓷器o既茶壺加茶,而唔係平時用水煲,茶因此唔會有谷茶o既味... 連e

炸物好味,尤其芝士年糕,不過有d大件,如果細件少少會好d。

蒸蛋有d老,塊明門卷太淋,影響o左個蒸蛋~

仲有烏冬 in in un un,好好食ga!!

睇得出石澗老板有睇食評,亦有意改善,之前有食家話服務差,而家所有小二都非常有禮,本宮23:00先走,小二冇因為話限時而叫人埋單,亦時常加茶~ 最值得留意係,佢o地係用瓷器o既茶壺加茶,而唔係平時用水煲,茶因此唔會有谷茶o既味... 連e少少 o野都關注到,我只係食200蚊放題 o乍!!!

刺身新鮮,切得唔小家,算大塊。
壽司好有水準,唔係好似其他放題hea俾你,不過如果d飯少d會好d。
刺身新鮮,切得唔小家,算大塊。
2010-03-02 7 浏览
本來想去石亭路經門口見有人派傳單不停推介問了一下價錢...一位198 (未加一)覺得價錢OK就去試一下那時6:30 左右..人不多服務員很有禮貌,讓我坐4人卡位(感覺要比MK 某任食放題好多了...上次跟門口說一位,竟然回應一位不設招待..最低消費兩位起..店子那時不過坐了一半人...真叫人哭笑不得)一個人吃,自然吃不到太多東西主要吃了串燒 跟 刺身 刺身算新鮮質素唔錯上野速度可以接受待應加水幾快埋單時還有雪糕送..綠茶幾好味以這個價錢有這個水準我覺得算唔錯下次再叫朋友一起吃
本來想去石亭
路經門口
見有人派傳單
不停推介
問了一下價錢...一位198 (未加一)
覺得價錢OK
就去試一下

那時6:30 左右..人不多
服務員很有禮貌,讓我坐4人卡位

一個人吃,自然吃不到太多東西
主要吃了串燒 跟 刺身

我覺得算唔錯
下次再叫朋友一起吃
2010-03-02
2010-02-25 1 浏览
最近我朋友訂位,話食日本放題喎。我一向對日本放題都沒有太大好感,第一:食日本野,本來就成本好高,你想食得好啲都好鬼貴。第二:放題大部份都不新鮮,起碼我食過好多都係咁。但係琴晚試咗一間,我再上嚟睇吓啲食評……嘩,都唔係差成咁啫,所以我都寫下自己食野時的感受。我琴晚去,好彩訂了位,所有不用排隊。看看落單紙,有剌身、鍋物、炸物、壽司等,雖然款式不多,但最緊要好食,多都無用。點了菜,約十分鐘便來了。剌身不算大件,味道不錯,幾碼都新鮮,平日食,要成幾十蚊一碟,我梗係叫多幾轉啦﹗炸野,我一向都普通,怕油條,但係天婦羅都幾好,好大隻蝦,即叫即炸,唔算多油,蝦有蝦味,同我係日本食嗰啲差唔多,ok啦﹗我還吃了芝士年糕、燒帶子、响螺、燒羊脾等,都不錯﹗叫了牛肉粒,可能老咗少少,有牛肉味,但就"un"咗啲,我食咗一舊就冇食喇﹗講到值得推介,當然是燒牛舌,我之前都有轉登去仙台食牛舌,直係好好味架。佢呢度都有,都燒得唔錯,牛舌好爽,有好香的海鹽味。有時去啲高檔日本食,都要40蚊2串,呢度放題都有咁嘅水準,我自己一個都吃了五串,乜本都番晒啦﹗﹗剛看了之前的食評,呢間餐廳又不是咁差啫,起碼我作為一個嘴勻的食客,食物

剛看了之前的食評,呢間餐廳又不是咁差啫,起碼我作為一個嘴勻的食客,食物我過關,他們用的都是不平的啦,日式放題任食喎,加埋一,二佰蚊,你去CHEAP CHEAP壽司舖,叫多啲壽司,叫多一碟普通魚生,都過兩舊啦,所以我覺得價錢都好低,可以值得一試﹗﹗
2010-02-24
  • 燒牛舌,天婦羅,燒羊脾,任食剌身,芝士年糕
2010-02-23 66 浏览
this restaurant sucks. won't go there again any more.we (8 ppl) went there last nite. At first, everything seemed fine. But then, when we placed our second order, some food was simply MISSING!!! (even after we urged them 2-3 times...) Moreover, the waitresses' working attitude was not so good. They all wore a 'black face' and looked kinda annoyed when we asked them about the missing food.Besides, some sashimi simply went bad (in our 2nd order)... My fds couldn't help but spit it all out!! @____

Besides, some sashimi simply went bad (in our 2nd order)... My fds couldn't help but spit it all out!! @________@ I can't believe it as it's not summer yet, for God's sake.... no wonder this restaurant has been having lots of negative feedbacks.... *_______*"

2010-02-22
2010-01-18 1 浏览
一大班friend聚會,因爲遲遲都無人book位,o係周圍都訂唔到檯o既情況下唯一得石澗有位,所以就試左一次。我地order左一大碟刺身,點知每一件刺身都係大概一張sim card o甘大! 什麽珍寶帆立貝都係得一張sim card o甘大!!! 個師傅好似唔明白點解平時一件刺身係大塊d,請問o甘細塊點食得出咩味呀?? o甘樣做其實某程度上係浪費緊d食才,食客根本食唔到刺身應有o既鮮味,口感,etc。壽司種類少,但起碼d魚無被切到一粒粒,終于食到本身o既味道,但發覺無鮮味,飯亦握得唔好。炸物都麻麻,有人話炸蝦又唔熱,唔係好得,所以大家都無再叫。芝士年糕ok,炸帶子炸到乾曬,炸南瓜,番薯叫左兩次都無黎過。蒸蛋好怪,烏冬湯底好咸,燒帶子un... 連茶都淡過人!唉,無邊好!

2010-01-16
2010-01-12 2 浏览
以前未有放題既時候, 9pm後去就會全單有半價, 或者假日前有7折, 當時各種食物水準都好平均, 而且所有都係即叫即做. 自從改左做放題, d魚生就開始好明顯差左, 諗住算啦, 價錢平左, 整體黎講以$178呢個價錢就ok啦. 但係呢兩次再去, 發現個埸好爆好嘈之餘, d食物差到不得了, 申燒, 炸物一叫即到, d炸物番炸過難食都死, 串燒又凍又硬, 以前個嚮縲燒係成隻連穀上, 而家是但用隻碟放幾片上去, 都係凍冰冰既! 最嬲就係食日本野個賣相好緊要, 石澗一向都用d幾靚既碗碟上菜, 但前日竟然一黎就上 一碟酒樓果d白色碟仔, 裝住一堆亂切既魚生.....嘩.....攬到咩胃口都無晒, 之後連一向最穩陣既壽司都好難食, d飯又爛又得個甜字. 好失望, 點解每次一搵到d好食既餐廳, 開始多左人去就會退步既呢!? 我明白$178係好平吾可以太多要求, 但石澗明明之前係有好師傅可以做出有水準既食物, 點解要自降身價呢! 我情願佢收番以前貴少少, 吾好浪費左個咁好既環境同埋斑師傅啦.
2010-01-10