2022-12-17 1933 浏览
昨天約了屋企人去食做冬飯。第一次去。點了一個套餐。食物方面都覺得都可以,不過當發現炸子雞近雞髀位置唔熟時,叫了伙計過來看一看,點知佢話叫廚師再用熱油淋一淋。炸子雞已斬了,再用油淋,唔駛講都知乜效果😯另一個投訴,就係伙計嘅態度,完全唔得。飲完第一碗湯,就吹我哋快d 再添。我哋話遲d, 佢就每一分鐘問一次。d 餸重未食完,佢就想收了隻碟。咁嘅服務態度,本來打算再約同事去食,已經取消了念頭。這間餐廳已delete from my list
2022-11-15 2139 浏览
企鵝老虎仔造型包包十分可愛!點心十分精緻,味道十分出色!仲有我最喜愛嘅灌湯餃!令我喜出望外嘢係懷舊燒腩卷,超級好味,依家好難係酒樓食到咁有質素嘅點心!服務亦都很好!
2022-11-02 2000 浏览
今次選用openrice 訂位,非常方便,地點靠近擺花街附近,環境坐得舒服,服務態度很好,價錢合理,睇得出係用心制作嘅精緻點心,果然有驚喜,夠熱唔太甜嘅甜點,蛋白杏仁露有90分,未食已經先開心,
2022-10-21 1646 浏览
與舊同事聚餐,第一次嚟食,好有驚喜,好好食😋主廚同經理仲過嚟同我哋敬酒,服務到家🤩豉油王阿拉斯加蟹伴腸粉,超好食👍🏻平時食清蒸肉甜,豉油王烹調好香,啲腸粉簡直一絕🥰手淋脆皮炸子雞啲皮好脆,亦都唔肥,超正😍其他餸菜都好有水準,下次一定再嚟💕
2022-10-20
2022-10-20 1016 浏览
Bookmark 左呢間中菜好耐,咁啱同個friend Farewell,決定過嚟試吓。我係喺OpenRice嗰度book,唔難book到位。我哋試咗佢哋幾個signature dish. 杏汁白肺湯,無花果咕嚕肉,龍哥招牌炒飯。各樣嘢啲味道都唔錯,真材實料。之後我哋梗係有叫到佢地最出名打卡嘅甜品啦。紅袍荔枝(Creamy custard filled riceball), 冰凝小企鵝(penguin shaped red bean paste bun), 老虎仔(egg custard bun)。啲甜品整得好精緻同埋都幾好食。Overall, 各樣嘢嘅水準都唔錯。但係全程都係要嗌先至有人斟茶,換碟,收嘢,啲service有待改進。
2022-10-02 1041 浏览
呢度可以食倒經典懷舊點心灌湯餃,底有鐵片兜住果種,重要超越預期咁好味,做倒兒時傳統嘅味道,就連紅醋都完全一樣,只為呢個行到爆汗上嚟都好值得,仲有燒腩卷都係坊間少見,包及芋頭吸晒腩肉同脂肪嘅香味,連三高都暫時忘記,食晒成條,金錢肚又係得,超腍超入味,連塾底蘿蔔都掃埋,其他點心可以但5係特別出色,動物甜品吸睛打卡呃like就好但味道手工都一般,皮太厚,又嫌硬,好睇5太好食,叫一次玩吓當見識吓囉,但下次我會情願食多粒灌湯餃。
不能錯過灌湯餃
好食少見燒腩卷
金錢肚
雞絲粉皮
2022-10-01 848 浏览
平日工作繁忙,午市和同事在中環很難找好味吃的,兩個人又想吃點心,很試吓book檯。第一次試,因為人數少,只吃了一些點心,味道很好,服務也可,可惜人很多,價錢正價沒優惠。
2022-08-24 1285 浏览
阿媽教落:閒日飲茶要趁早茶、下午茶時段划算啊。以為中環區好難搵到高質素早茶地方,驚喜一向午餐難訂位的碧儷苑竟然有早茶供應,入座時間11點開始,要求12:30前埋單。早茶時段和下午茶時段都係大中小點$35, 特點$45。點心紙上好多點心都屬於$35、$45類別,無取巧早茶時段環境很舒服,全場只有六桌,可以靜靜享受三個人來當早些食午餐(我媽媽當然係桌上客),叫了6個點心+1和甜品,份量剛好出色點心包括燒賣,好大粒好多隻蝦,彈牙,可以叫2粒份量另外一驚喜係灌湯餃,坦蕩蕩無湯咁係蒸籠上。我媽媽話係傳統做法咬落去有湯汁,唔漏唔油,內餡切得細細粒,精緻製作較為普通的係鮑汁鳳爪,鳳爪入味,汁都都起膠,但花生不夠入味不夠淋,鮑汁味亦未見特顯。但都係受歡迎既菜式,大碟頭,我老公一個人食四隻蒸芋頭蘿蔔糕可以滿足選擇困難症的朋友,一次過食到蘿蔔和芋頭蘿蔔絲大大條,鬆軟叉燒包和蝦餃水準OK,而全餐最香的是杏仁茶,未放落台已經好香,但質地偏稀,份量不多,只有碗的八分滿。整體早茶時段划算、高質素、難得的中環嘆茶好地方
阿媽教落:

早茶時段環境很舒服,全場只有六桌,可以靜靜享受

出色點心包括燒賣,好大粒好多隻蝦,彈牙
,可以叫2粒份量

咬落去有湯汁,唔漏唔油,內餡切得細細粒,精緻製作

蒸芋頭蘿蔔糕可以滿足選擇困難症的朋友,一次過食到蘿蔔和芋頭
蘿蔔絲大大條,鬆軟

整體早茶時段划算、高質素、難得的中環嘆茶好地方

2022-08-13 2699 浏览
同同事食飯多數都係去飲茶☕️通常啲酒樓食物選擇或者質素都普普通通,今次就發掘到呢間位於中環擺花街嘅樓上酒樓,環境都幾整潔有格調,呢度比較特別係主打好多款造型可愛嘅點心,好似企鵝、老虎、荔枝等,外形非常靚,打卡啱晒📷😆蟹肉灌湯餃飲茶食灌湯餃好似特別豪氣咁,個皮好薄,夾嘅時候要好小心,湯汁唔算好多,口味偏清淡,正正常常。懷舊燒腩卷個包幾鬆軟,不過入面嘅豬肉只有一層,另一層係芋頭,豬肉比較瘦,無預期中會夾五花肉個種肥瘦相間嘅感覺🤔點心拼盤(黑松露野菌餃、太極蝦餃、碧儷苑燒賣皇、潮州粉果)用雙層雀籠奉上,外形煞食😎點心每款賣相都幾精緻,我自己就試咗黑色版蝦餃,蝦肉都爽口。蹦蹦跳小虎不一樣嘅奶皇包🐯造型非常可愛😻出場時仲有乾冰係下面湧出嚟,打卡一流。不過味道就普普通通,只有頭部位置有少許奶皇餡,身體部份就無餡,點咗煉奶食都有啲dry。紅袍荔枝(荔枝奶皇煎堆)造型都幾栩栩如生👍🏻將傳統煎堆嘅芝麻換上紅色脆米,外脆內煙靭,奶皇餡唔太甜,整體外型煞食但味道都係無乜特別😂啫啫唐生菜唔知點解食親中菜都好鍾意嗌呢個菜,坊間大部分都比較重口味,呢個反而調味唔太重,幾啱我口味~XO醬豉油皇煎腸粉香口惹味。京蔥蒜片

蟹肉灌湯餃

懷舊燒腩卷

點心拼盤(黑松露野菌餃、太極蝦餃、碧儷苑燒賣皇、潮州粉果)

蹦蹦跳小虎

紅袍荔枝(荔枝奶皇煎堆)

啫啫唐生菜

XO醬豉油皇煎腸粉
香口惹味。

京蔥蒜片牛柳粒
有唔少蒜片,味道幾香口,有好多雞肶菇幾juicy,不過牛柳粒就食到啲鬆肉粉之類嘅味道😅

蝦仔菌皇炆伊麵
伊麵好油潤,但唔會食到成口油,調味剛剛好。

伯爵茶奶凍
估唔到飲茶最好食係呢個奶凍🥰太受歡迎冇機會影相添,伯爵茶嘅清香非常濃郁,奶凍好滑溜,有同事試過之後忍唔住encore😋

人均消費:$200
推介指數(10分為滿分):6.5分
2022-08-08
2022-08-05 1148 浏览
個樣已經贏左 好得意😂😂入面係豆沙餡🫘但個包偏乾 味道就冇乜特別 細細個 影下相幾有趣🐧🤣其實係荔枝奶皇煎堆 外貌同味道都冇令人失望 唔係得個樣似荔枝 食落真係有荔枝肉 荔枝同奶黃仲要幾夾😍好大件🤣🤣有成隻虎蝦係上面 味道不錯 但一個人食一件就會少膩 入面唔算係好多湯 料偏少 一般用墨魚滑包住金蠔 加埋鹹蛋黃米通一齊食 有新意 好香黑松露味 入面啲餡好足料😆正常發揮 冇乜特別總括嚟講 環境舒適 服務態度好好 食物質素唔錯 幾創新😆甜品方面睇得又食得 唔會太甜 試多幾款都冇問題🤣🤣
冰凝小企鵝🧊🐧

鍋貼金蠔🦪
黑松露野菌餃🖤
雲石綠豆糕+伯爵茶奶凍🤎
2022-07-18 1010 浏览
Dinner with the wine lovers, in the private area- not exactly a room; just partitioned. Could clearly hear diners in the other private areas. Seemed the chef had quite a following.Here’s what we had.4 types of appetizers: 法國煙鱔- someone mentioned nothing special, could get similar from CitySuper.話梅涼瓜- they all liked; still too bitter for me.窩貼金蠔- deep fried oyster on rice cracker. Interesting.櫻花蝦蜜餞柚皮- deep fried 柚皮 fritter coated with honey. Someone mentioned that the honey balance was perfect th
Here’s what we had.
4 types of appetizers:

櫻花蝦蜜餞柚皮- deep fried 柚皮 fritter coated with honey. Someone mentioned that the honey balance was perfect this time round, as it was previously too sweet and chef improved. Creative way to balance the blandness. Forgot to eat with the Sakura shrimps tho.

杏汁白肺湯

豉油皇阿拉斯加蟹伴腸粉- not a fan of crab, but everyone was enjoying themselves. I stuffed myself with cheung fun; very flavorful with the soy sauce. Chef came in and exclaimed that we must try the dish with their homemade chili sauce, on the table.

露筍秋葵炒鮮班球

花膠渨雞湯菌皇浸翡翠苖- the 花膠 tasted quite fishy; someone noted that it probably had not been soaked enough.

手淋脆皮炸子雞- very tender; perfect doneness (tiny bit of red on the bone).

龍哥招牌炒飯- people who had been here before was really looking forward to the rice, saying must save room for it. And they were right. Very aromatic with char siu, pine nuts, shrimp etc etc.

奶皇小虎包- came in halves; one with 奶皇 inside and the other to be dipped in condensed milk.

伯爵茶奶凍- normally not a fan of earl grey tea but this one was very yummy: smooth and the sweetness level was just perfect.

In summary: $865 pp. Delicious and interesting food; friendly service. Excellent choice for group gatherings.
2022-07-02 1403 浏览
.🔖碧儷苑·精點粵菜 | 𝑪𝒆𝒏𝒕𝒓𝒂𝒍係中環想飲個靚茶、食個靚包,黎呢間係擺花街嘅中菜館絕對係一個唔錯嘅選擇👅~ 呢間餐廳Openrice唔算多好評,但又零負評,所以就一於試試佢😆。.今次平日午市時間到訪,都差唔多接近坐滿,所以想黎食就要預先Book位。因為枱與枱之間都隔得比較近,所以都比較嘈,如果想黎靜靜哋傾偈,或者Formal Business Lunch 就未必好適合。😉.午市時間有午市套餐,但大部份都係炒粉麵類,亦可以散叫點心,但就收正價冇其他優惠。點心當中最推介又打卡able嘅就係奶皇小虎包!🐯叫咗四隻小虎包,估唔到廚師細心到有唔同姿勢。而且擺盆好有心思仲要噴煙,一拎出黎真係夠晒氣勢😂。.另外一樣要推介嘅就係個糯米飯🙋🏻‍♀️。雖然個樣平平無奇,但糯米煎得勁香又有咬口,係當日味道最驚喜嘅點心!.最後四個人埋單大約八百幾蚊,人均二百幾蚊飲個午茶其實都幾貴。餐廳嘅格局同服務唔算高級,但食物質素唔錯。見餐廳都有早茶同下午茶優惠,想再抵啲可以就番時間去🙌🏻。
🔖碧儷苑·精點粵菜 | 𝑪𝒆𝒏𝒕𝒓𝒂𝒍
2022-07-02 1302 浏览
評分:8.5/10⭕️好味又有創意❗中環飲茶推介🤩**************✳️ 【櫻花蝦蜜餞柚皮】必食‼️👍👍上菜完全估唔到係咩,淡淡袖香絲絲甜味+香脆櫻花蝦😍內裡軟滑幼細,似蘿蔔蓉但帶淡淡袖子清香💕💕✳️【金沙百花九肚魚】大大條軟滑入口即溶👍👍咁大條仲以為係炸粉厚原來係真咁大條肉質幼嫩,外層爽脆❗️✳️【窩貼金蠔】👍上菜仲以為係鱔🤣下面脆米餅上面鹹蛋黃碎包裹鹹香蠔豉重口味必試✳️【龍哥招牌炒飯】粒粒分明,味道普通✳️鮑魚汁雞腳✳️點心拼盤✳️XO 醬炒腸粉 x 鹼水糭 普通🤷‍♀️******************⭐味道 8.5/10 (柚皮👍九肚魚👍⭐️性價比 7/10⭐️環境 8/10⭐️賣相 9/10
評分:8.5/10

⭕️好味又有創意❗中環飲茶推介🤩
**************
✳️ 【櫻花蝦蜜餞柚皮】必食‼️👍👍
上菜完全估唔到係咩,淡淡袖香
絲絲甜味+香脆櫻花蝦
😍內裡軟滑幼細,似蘿蔔蓉
但帶淡淡袖子清香💕💕
櫻花蝦蜜餞柚皮

✳️【金沙百花九肚魚】大大條軟滑入口即溶👍👍
咁大條仲以為係炸粉厚
原來係真咁大條
肉質幼嫩,外層爽脆❗️
金沙百花九肚魚

櫻花蝦蜜餞柚皮
金沙百花九肚魚
窩貼金蠔
2022-07-01 2839 浏览
最低消費$500一位非常花船!所以book埋試下一個私人聚會!不過呢間嘅質素比想像中普通,有幾套彩色都覺得好痛酒樓可能仲好味,而且好多油!不過呢度好嘅值得一題嘅地方,就係服務態度非常之好!雖然佢收費唔係特別貴,但係感受到佢對客人好認真,亦都非常有禮貌紅酒炆牛尾除咗由用紅蘿蔔炆,仲加埋啲木瓜非常特別清新!雖然牛尾本身就唔多肉,但係食落都非常滿足幾時才正常水準花雕雞由蒸蟹酒味非常重,蟹鉗好多肉!不過覺得佢太多汁,睇落好似好大份,但係其實食落都OK啦栗子炆雞幾香口!不過好多油金豪蒸豆腐非常好味,睇呢度好似好足料其實係兩份,收$188x2 gar!小鮮肉比較普通嘅味道花膠龍蝦呢個價錢不過不失,不過我覺得佢整體太多油炒飯超多油!!雖然不嬲食炒飯一定會有啲油,但係呢度係游到食咗一啖個嘴唇會令嘅程度我覺得呢度如果要book房嘅話都值得來,不過食物好似唔係咁啱我口味啦
幾時才正常水準
栗子炆雞幾香口!不過好多油
小鮮肉比較普通嘅味道
花膠龍蝦呢個價錢不過不失,不過我覺得佢整體太多油
2022-06-26 738 浏览
24/6/22第一次食,唔滿,服務幾好,可以serve冰令我仔可以熱水加冰咁飲。食咗之前食客推介的金蠔窩貼,似蝦多士feel,有迷你金蠔,下墊塊脆脆有咸蛋黃,成舊食好夠味道!黃金豆腐,上枱好熱,外又薄又脆,裏面好軟,好味。麻辣雞煲每件雞都多肉,讚!蒜頭、洋蔥沾上麻辣汁好惹味!粟米班腩,粟米羹和炸魚係分開上,所以可以將羹當湯飲,好好味!招牌炒飯也唔錯!埋單$1000,三人除開才三百幾蚊一位,會再末吃!
黃金豆腐,上枱好熱,外又薄又脆,裏面好軟,好味。
麻辣雞煲每件雞都多肉,讚!蒜頭、洋蔥沾上麻辣汁好惹味!
招牌炒飯也唔錯!
埋單$1000,三人除開才三百幾蚊一位,會再末吃!