2007-12-27 24 浏览
上次食過,好有風味,今次再食,都係好味!皮旦酸薑,開胃無比,用嚟送粥,多碗再嚟.油浸烏魚,爽口到痺,椒鹽排骨,唔會太肥!蘭花帶子,廣東滋味,生魚兩味,最合肚皮.
上次食過,好有風味,今次再食,都係好味!

皮旦酸薑,開胃無比,用嚟送粥,多碗再嚟.

油浸烏魚,爽口到痺,椒鹽排骨,唔會太肥!

蘭花帶子,廣東滋味,生魚兩味,最合肚皮.
2007-09-07 28 浏览
上星期與朋友到這店吃晚飯,螺頭湯,霸王雞,粉絲蝦煲,雞蛋焗魚腸,炒菜,炆頭腩,都好好食....螺頭湯鮮甜,唔知有無味精?霸王雞,個豉油好味,雞好大隻都幾滑..粉絲蝦煲,唔太凸出,但幾多蝦..雞蛋焗魚腸,幾乾身好香..炆頭腩,好入味,好食..
螺頭湯鮮甜,唔知有無味精?
霸王雞,個豉油好味,雞好大隻都幾滑..
粉絲蝦煲,唔太凸出,但幾多蝦..
雞蛋焗魚腸,幾乾身好香..
炆頭腩,好入味,好食..
2007-08-12 18 浏览
同一班兄弟姊妹來開會及見見面,叫了多個小菜。地方up dup都算。但服務超差先最緊要!!!!無人理,無人主動,無人加茶。當我地有一碟菜未到時,其實我地已食得八八九九,即係我地都飽喇。咁追下一個紮馬尾的女侍應。佢話無落到單,又問我地會否落其他,我地話唔要喇,佢竟然吋我地,話,睇你都係搭棚架啦。唔好咁慳啦。我果時真係嬲到爆,佢咁講野,很無禮貌,我想,就算我地慳,關你咩事。況且我地係追問漏單在先,唔係我地自己話唔要,係佢無落單。態度同觀點都好有問題,亂講野!!加上這餐是我請的,她咁講真係令我好無面。我真係睇在有朋友份上,如果唔係,一定質問她咁講係咩意思。結果埋單時,她見係我取一張500元出來,仲要多口話,下,咩原來係你請架。跟住仲要我唔想比tips,但她不等我收晒d散子,就好快拎左我兩蚊走。呢d咁既人,真係比兩毫都嫌多。食物幾好味幾抵都好,有d咁既騎呢倒米員工,就唔駛旨意我地會再去。服務有無得比負分?
同一班兄弟姊妹來開會及見見面,叫了多個小菜。
地方up dup都算。但服務超差先最緊要!!!!
無人理,無人主動,無人加茶。
我真係睇在有朋友份上,如果唔係,一定質問她咁講係咩意思。
呢d咁既人,真係比兩毫都嫌多。
服務有無得比負分?
2007-07-04 14 浏览
七一假期, 亦應該係慶祝的日子, 但沒有辦法, 少年部更加緊要, 唔好讓人愛得太遲. 三日兩夜之後, 馬不停蹄地趕下個節目, 就係綠怪. 超過一半頌揚人參與, 一行都坐唔晒. 真係高興.綠怪之後已差不多九點, 就拉大隊過來食. 一來到先醒起三個字: 休魚期. 繼去年海龍皇之後再次早招. 唯有用小量海鮮開頭, 其餘以小菜做主打.十二人坐係房入面, 都算舒服.豉椒炒大蜆: 6分, 真係幾大隻, 豉椒炒得幾香口, 但蜆有沙, 同無乜鮮味.豉汁蒸白鱔: 5分, 用豉汁去蒸, 本來應該點都幾入味, 但白鱔本身唔靚, 完全唔肥美, 亦係麻麻新鮮. 食到最後都係吃剩了, 大家已經從行動表明對這碟豉汁蒸鱔的態度.古法焗魚腸: 4分, 真係吃過的魚腸中數一數二的差. 上臺時好次幾靚仔, 成個梳乎里一樣, 但食落口先知焗得太乾, 味道過淡, 無乜魚腸味, 太多蛋, 又無乜香味.骨髓三鮮: 6分, 都好久無食過骨髓了. 個汁太杰, 味道平平. 唔知是否太涼的緣故, 最後又係剩了不少.XO醬爆田雞扣: 8分, 即係田雞的胃, 比一般田雞肉桑脆, 加上XO醬去爆, 相當香口.沙薑雞腳: 6分, 沙薑麻麻入味,

十二人坐係房入面, 都算舒服.

沙薑雞腳: 6分, 沙薑麻麻入味, 食落口覺得其實雞腳係無乜味.

黑椒牛仔骨: 7分, 個汁又係比較杰, 牛仔骨肉都幾化學, 但都幾入味的.

鹹魚雞粒豆腐煲: 6分, 而個反而麻麻入味, 鹹魚唔太夠, 似雞粒豆腐煲多一點. 竟然係不太好送飯.

金銀蛋莧菜: 6分, 弟兄C在, 當然要食菜, 莧菜老了點, 又太濕, 一般.

椒絲腐乳通菜: 7分, 這個比較好, 椒絲腐乳炒過的通菜好香口, 但係太油.

鍋上鹽焗乳鴿: 9分, 唔用焗爐焗反而用鍋焗, 乳鴿更加入味, 叫了三隻, 一人一件, 唔夠皮. 乳鴿皮好脆同香口, 鴿肉唔老, 鹽焗味剛好, 比燒乳鴿更吸引.

全晚最好的一碟.

炒油墨菜: 7分, 弟兄C要求加多一碟菜, 三碟菜, 都係一個紀錄, 但轉眼又給大家清掉. 此炒油墨菜同通菜一樣不錯.

味道半好半壞, 但相當經濟抵食, 服務又幾好, 環境不算太差, 整體來講係不錯的選擇. 開心係一家人可以相聚.

前面的風雨誰會怕?
2007-06-05 12 浏览
除鏡面畫上洋洋灑灑的書法、腦海裡胡謅出來的菜單,還有這篇一塌胡塗的食評。焗魚腸賣相相當不俗:普通的瓦缽中,鼓起一個大圓頂,香噴噴;一口,魚腸啤水足、苦澀味少;加上先蒸後焗(「古法」乎乎),蛋亦頗見嫩滑。可是,油條沒有翻炸,做不到香軟脆滑四重口感。清蒸白鱔用蒜頭豆豉爆過:鱔是水缸拿出來新劏的,當然不差,份量也多;相對海鮮煲內的,當然稍為遜色…即或如此,仍比坊間的新鮮得多- 獻汁雖稠,但肉的鮮,肉的甜,肉的爽,仍呼之欲出。油浸田雞無緣無故變成醬爆田雞,或涼瓜田雞:涼瓜苦中回甘,亦爽亦脆,竟又搶了不少風頭。最後登場的腐乳通菜炒牛肉,肉當然是鬆過,但上檯時是剛轉色,非常非常之嫩口,加上惹味的腐乳醬,又一送飯之作。來得這裡吃飯,當然不是吃環境,但七十大洋食個週末晚市,唔使爭位,有冷氣歎,又有啤酒飲,仲有鑊氣海鮮餸,還想怎樣。

可是,油條沒有翻炸,做不到香軟脆滑四重口感。

2007-05-27 7 浏览
細個時住過神燈附近,已經覺得佢\好出名,因為記憶中如果搭的士返屋企,老豆都係講上海街神燈,而每次司機叔叔都識去,而老豆同我講佢\以前都有同我去過,不過我就無咩印象早前老公約左兩個死黨食飯,叫埋我去,其實我都係陪食居多,佢\地選了這裡佢\地都係飲酒吹水為主,叫左焗魚腸~我對內臟有d抗拒,唔食魚腸,無試,佢\地話好食XO醬田雞扣~唔食田雞,仲要係田雞扣,更加唔會食,佢\地就好欣賞,話爽口野味,好送酒椒鹽鮮魷~終於有d野會食,好香口,好食,不過都係食兩舊,因為熱氣,膽固醇又高,又係好送酒椒鹽九肚魚~九肚魚好滑,好味,不過又係因為熱氣,只食了兩舊,都係送酒豉椒炒蜆~幾野味,我食左幾粒都無沙,不過老公就話佢\食到有,又係送酒菜因為志在飲酒吹水,飲夠吹夠就埋單走,分道揚鑣,老公當然未飽,我就更加唔使講,之後再搵食其實佢\d食物唔錯,不過因為呢次佢\地都係叫d唔合我口味的食物,我又唔飲酒,所以都只係ok
佢\地都係飲酒吹水為主,叫左
焗魚腸~我對內臟有d抗拒,唔食魚腸,無試,佢\地話好食
2007-05-09 17 浏览
前幾天突然想吃焗魚腸,於是昨晚便和太太到神燈吃晚飯,落完單過了兩分鐘之後,侍應才回來說魚腸已售罄,令我們十分失望。我們吃了以下小菜:油泡田雞:份量很夠,有很多田雞,很香很好吃。豉汁蒸例牌鱔:鱔很肥美,厚薄適中,味道亦好,如豉汁加入少許辣椒會更好。鹹魚蒸肉餅:肉餅不錯,可惜鹹魚極之多骨,我們吃了少許便放棄了。服務方面整體來說不錯,但有段小插曲,就是叫侍應加水後,便再沒有有人拿茶壺回來了。環境方面冷氣足夠,適合怕熱的我。總括來說,這頓晚餐雖然失望,不過卻十分滿足。
前幾天突然想吃焗魚腸,
於是昨晚便和太太到神燈吃晚飯,
落完單過了兩分鐘之後,
侍應才回來說魚腸已售罄,
令我們十分失望。

我們吃了以下小菜:
油泡田雞:
份量很夠,有很多田雞,很香很好吃。
豉汁蒸例牌鱔:
鱔很肥美,厚薄適中,味道亦好,如豉汁加入少許辣椒會更好。
鹹魚蒸肉餅:
肉餅不錯,可惜鹹魚極之多骨,我們吃了少許便放棄了。

服務方面整體來說不錯,
但有段小插曲,
就是叫侍應加水後,
便再沒有有人拿茶壺回來了。
環境方面冷氣足夠,
適合怕熱的我。

總括來說,
這頓晚餐雖然失望,
不過卻十分滿足。
2007-04-20 23 浏览
是夜,到了油麻地神燈食飯,環境好像五六十年代的飯店,心想,這次找對了地方了,因為想吃一些懷舊的菜式呢!如果以衛生情況計,這裡會令一些office lady尖叫,因為要入舖,首先要經過門口的魚缸陣!濕滑滑的地面已叫人吃不宵,仲有一條條黑色的烏魚眼甘甘望住妳..哇!但,偏偏美味由此而嚟!!看到玻璃門上的報張報導,介紹了一些招牌菜,照跟!油浸烏魚,田雞扣,焗魚腸,再加埋燉西洋菜生魚湯同埋腊味炒芥蘭,好味!當然我唔係話全部都好好,但真係唔錯!油浸烏魚係要特別介紹,條魚炸到脆卜卜,d醤油配合得好好味,燉西洋菜生魚湯都係必要試試的!田雞扣爽口,但味道偏淡,總括來說,係一個值得去嘅地方!

但,偏偏美味由此而嚟!!

2007-04-09 23 浏览
1.響螺雞腳湯:好鮮甜,雞腳是新鮮的,每人兩碗都唔夠。2.椒鹽田雞:本來想叫田雞扣,但當天沒有,很失望,但這個也不錯,很送飯。3.清蒸烏魚:好滑,好有魚味,但很多骨。會再去
1.響螺雞腳湯:好鮮甜,雞腳是新鮮的,每人兩碗都唔夠。
3.清蒸烏魚:好滑,好有魚味,但很多骨。

會再去
2007-03-15 15 浏览
魚腸焗蛋:蛋老乾身,魚腸無味雞腳嚮螺:足料有水準;點雞腳豉油太淡鱔煲:鱔件小塊,味鮮;汁杰如糊且過咸白飯:米碎,口感十分差其他:一般大排檔水準總評:一般街坊食飯尚可,不值專程到訪
魚腸焗蛋:蛋老乾身,魚腸無味
雞腳嚮螺:足料有水準;點雞腳豉油太淡
鱔煲:鱔件小塊,味鮮;汁杰如糊且過咸
白飯:米碎,口感十分差
其他:一般大排檔水準

總評:一般街坊食飯尚可,不值專程到訪
2006-09-29 11 浏览
想當年經常嚟呢度食飯。每次諗起個焗魚腸及煲仔飯就流晒口水...昨夜跟一眾好友返嚟聚聚。基本上餐牌都唔使望就知叫乜..焗魚腸--- 賣相一流,焗到漲卜卜好似個小山咁,不過望落去好似個面焗得唔夠燶;一咬落去,味道比以前差咗,最重要係魚腸仲有D過苦添,陳皮亦落得唔夠,唉...想叫螺頭湯,但賣晒,於是退而求其次叫個白菜豬肉魚頭湯。一望D色水沉甸甸、黑黑地就知大鑊。一口喝下,完全係味精湯,唉....再嚟招牌油浸烏魚。呢個就OK番D嘞 --- 魚肉滑,外皮炸得脆,色水呈金黃,啱啱好。不過如果D汁再多番D會更好...翅汁雜菇炒菜--- 平平無奇(如果呢個都煮得差就大鑊)...大豆芽炒豬什--- 大豆芽炒得幾爽,但D豬什淡而無味,豬潤炒得太老,唉....大馬站煲--- 蝦醬味唔濃,基本上有D似八珍豆腐煲,唉....連一向認為做得出色嘅白粥都退步埋---- 唔夠綿,亦唔夠熱,唉....就算好平咁又點?對我嚟講呢度已經成為過去嘅回憶...

昨夜跟一眾好友返嚟聚聚。基本上餐牌都唔使望就知叫乜..

就算好平咁又點?對我嚟講呢度已經成為過去嘅回憶...

2006-06-12 18 浏览
魚腸好味螺肉雞腳好飲田雞扣好爽茄子牛肉煲好正簡直就係平,靚,正。唔去都唔知,值得一試。Remark:話係網址推介有特價。
魚腸好味
螺肉雞腳好飲
田雞扣好爽
茄子牛肉煲好正

簡直就係平,靚,正。
唔去都唔知,值得一試。
Remark:話係網址推介有特價。
2006-06-02 9 浏览
(25/5)其實下面已提及所吃的菜色,但總要挑選本晚精選:缽仔焗魚腸-不知以前是甚麼樣式,但一定要試,我吃了魚腸,與強記那次成平手,但賣相神燈贏,蛋入口溶化,香味濃郁,魚腸我吃不到苦味,可能位置問題; XO醬爆田雞扣-值得再叫,吃了不太多,但田雞鮮嫩可口,味道恰到好處;  兩款湯水-可能真的被家母寵壞,食店湯水真的與它有一大段距離,但有時也喜歡飲,正如食燒臘飯總要與例湯一齊,才能成事。椒鹽鮮魷及九肚魚-沒有油益味,沒有過熟,算是不錯。乳鴿-可以再叫,乳鴿鮮嫩,味道尚可。全晚之最是九粒小星報喜,因中間的那位就是星爺,最大粒最有輩份最有知名度那位。壽辰少不免蛋糕,他送了他一隻藍海豚,星爺卻送了我們驚喜。
(25/5)
其實下面已提及所吃的菜色,但總要挑選本晚精選:

椒鹽鮮魷及九肚魚-沒有油益味,沒有過熟,算是不錯。

乳鴿-可以再叫,乳鴿鮮嫩,味道尚可。

2006-05-30 10 浏览
在旺角油麻地交界的"神燈",屹立超過四十年,可話係整區歷史最悠久的酒家之一.計落條數,差不多六年無去,日前心思思想吃田雞扣同焗魚腸.於是促成此個半私人飯局.出場陣容,加埋我有九個食友.如非時間太倉拙,應該不止一打..大多食友也準時入席,飯店安排我們在另一邊房.之前來過數遍,心裏面大約已諗到菜單,問阿姐今日有無烏魚?)阿姐無.)阿姐不如要黃立倉啦.我唔使喇.),油浸烏魚,緣慳一面.可惜.響螺雞腳湯是此店招牌湯水之一,妹仔大過主人婆,材料多過湯水.幾個人勉可夠分.味道也鮮甜,有響螺有雞腳,好難會失手.椒鹽鮮魷也做得不錯,但惡男覺得一般.缽仔焗魚腸,賣相成個小火山,蛋面的油炸鬼若隱若現.亦有點似受到輻射的梳乎里.急不及待來一口,蛋夠香,魚腸味就唔多夠.味道亦略苦,比起年前來吃的水準,差左少少.希望只係一時之差.XO醬爆田雞扣,同之前吃過的雲勝田雞扣不同食味,田雞扣一隻田雞得一隻,單係呢樣已值回票價.逐隻田雞去解剖,你估唔洗功夫?田雞扣一碟起碼三幾十隻,口感很爽脆,加上XO醬的辣度,非常絕佳的下酒菜.當大家正在埋首搏鬥當中,是夜壽星仔熊貓兄突然現身,之前的推莊.是否又搞Gag?無論點,呢樣真係

今日有無烏魚?)阿姐
無.)阿姐
不如要黃立倉啦.我
唔使喇.),油浸烏魚,緣慳一面.可惜.

當大家正在埋首搏鬥當中,是夜壽星仔熊貓兄突然現身,之前的推莊.是否又搞Gag?無論點,呢樣真係唔夠星爺黎.
學肥谷在食神的其中一個對白
真係估你唔到!)

煎釀豆腐,無甚分別,真係用來間下場,一隊球隊十一個正選,並非每一個隊員也能獨當一面的.油爆田雞,食左田雞胃,應該連個玉身要吃埋,才能對田雞尊敬.

鮮魷炒牛骨髓,牛骨髓滑溜,本身無咩味.附加的莧茜魚片湯,很清甜.

再來椒鹽九肚魚同乳鴿兩隻,九肚魚甘黃香脆肉質嫩滑,乳鴿燒得皮脆肉嫩.等大家可送埋麵包超人之私伙紅同眾人之啤酒.

惡男突然借尿遁,幾個字後回來,竟然捧上一個生日蛋糕,真的有驚喜.本來一個懷舊飯局,演變成為一個生日飯局,非常高興.生日流流,當然要搵個食友送個Birthday kiss比主人家,當Glucose正在心大心細時,Jeff迅雷掩耳,已經..........吃左舊蛋糕面上的藍鯨魚,結果做左藍精靈,會否變得好勁就唔知喇.

呢餐飯局,無論氣氛,食物,人物,非常唔錯.有星爺在場搞下Gag,已是信心保証.
2006-05-26 13 浏览
南瓜搞的飯局,撞正星爺牛一,可惜壽星仔私下有局,來唔到,沒差,一行9人來吃個地道的焗魚腸及一些小炒。行到地鐵,南瓜已打電話來追問,畢竟偶的習慣是有早遲,遲到不如唔到,但今日真的發生很多事,抽唔切身,最後都要遲到,罪過。首次來神燈,左瞄瞄、右瞄瞄,橫豎看都沒有門,是門都沒有乎?問問阿姐,指著身邊的魚缸,唔係化!真係身形比較大的人,都入唔到!店內,分開兩邊,大廳玻璃寫招牌菜,是本地酒家的特色,走入內舖,是招呼柴娃娃的「廂房」,南瓜早有準備,已包了其中一席,估唔到地痞酒家,都有此服務。入坐,已見食友大聲講大聲笑,好不熱鬧,打個招呼,又問問南瓜點了什麼,順序如下:響螺雞湯、椒鹽魷魚鬚、焗魚腸、西芹魚扣(辣)、巨型豆腐釀鯪魚、趣緻熊貓一隻、油泡田雞、貢菜、鮮魷牛骨髓、生魚湯、九肚魚、炸乳鴿X2,看陣容十足,唔食得都睇得下,是平民版的「九大鬼」。與閒遊說著免費雜誌metromagazine,用膠套包著,layout簡潔,幾吸引,飲食潮流的資訊雜誌,不過食相lighting錯晒,感覺怪怪的,又咁講,免費既野,都算做得唔錯,然後響螺雞湯上來,細細的一盅,材料十足,尤其是雞腳,多到你唔信,湯明顯唔夠分,

與閒遊說著免費雜誌metromagazine,用膠套包著,layout簡潔,幾吸引,飲食潮流的資訊雜誌,不過食相lighting錯晒,感覺怪怪的,又咁講,免費既野,都算做得唔錯,然後響螺雞湯上來,細細的一盅,材料十足,尤其是雞腳,多到你唔信,湯明顯唔夠分,偶就打趣說加:「多隻雞腳,「晾高」碗湯咪得囉!」,勉強的分了九碗,足料的湯衰極有個譜,唔係老火湯,火候唔夠,雖然油撇唔清,都幾夠味,交足工課。

又估唔到椒鹽魷魚鬚同焗魚腸同期出場,速度可與1分鐘出產一碟炒麵的「波記」相比,椒鹽魷魚鬚賣相麻麻,睇落都幾軟腍,鑊氣唔夠,有理無理,一於試試這裡的招牌菜焗魚腸,金金黃黃漲卜卜,油炸鬼、蔥粒、魚腸隱約浮現,賣相對版,試一口,蛋香十足,卻嫌面層焗得不夠脆,魚腸割開去油洗淨,洗得太乾淨,連魚油一併去掉,失卻風味,細嚼一口,微腥,見腸不見肝,風味自然又唔見多兩分,亦沒有陳皮及豆豉打成的蓉來焗,是以陳香不足,說真的,這裡的魚腸不算好差,但對比益新,少了魚肝鮮味,又沒有花工夫在陳皮及豆豉上,有對比下,級數立見。

試了兩件椒鹽魷魚鬚,問題是椒鹽味不足,唔夠鑊氣又唔夠香口,較之喜記又輸一個馬位,更不用說增輝;邊喝麵包兄帶來的靚紅酒,純而易入口,不錯喝,偶繼續喝,Jeff同南瓜就繼續他們的「斷背」史,正想替Cicly留菜時,她人已到,橫豎順手就夾些魚扣給她,魚扣即是魚胃,無味卻有嚼頭,呢味菜都幾辣,食完即告胃痛。

正說著Denny為啥面紅,亦忍不住說:「夾在兩位靚女中間,唔面紅就有鬼!」,然後,「鬼就無,星爺就有。」,話唔來又來的星爺來到,辣塊媽媽的,從前只有偶給壽星仔女supprise,那有壽星仔女給偶supprise的道理,都幾十歲人,仲玩埋d咁既野!超不爽說!

嬲爆爆,單刀直入,問他是否被朋友放鴿子,「無,梗係無啦!」,咁咪即係有囉,食件豆腐釀鯪魚啦!Cicly問是否鯪魚,咁既色水,都好難唔係鯪魚,大鍋汁浸著,味道一般,是填肚之物;之後是油泡田雞,唔知呢味菜點整,唔敢講做得好唔好只可以話,肉質比偶還要奀,唔鮮,泡得唔夠香口,油膩膩,不討好,反而粒菇就幾好味哈...哈....

食友手起筷落,鮮魷牛骨髓其中的蝦已經被撿個精光,Jeff傻呼呼的問蝦在那?沒好氣說,你斷背斷咁耐,d蝦唔等你,走左啦!說這道牛骨髓,嫌其煮得唔夠黏腍,汁亦唔夠濃,當然用來送粥都唔錯,又說這碗白粥,充滿著白果香,辣椒女亦大讚香甜好味,是水準之作。

當食得八八九九時,眾人戰力依然旺盛,就加單,叫了九肚魚、炸乳鴿X2,菜不一會就出來,果然有效率,最後兩味確實做得唔錯,九肚魚肉質幼嫩,椒鹽炸得甘香惹味,送油一流,乳鴿皮脆肉嫩,$38隻,夠抵食,還是老樣子吃魚「算骨」、吃鴿嚼頭來吃,死性改不了~

見桌上貨色清得九九十十時,就借個電話,出去找些「驚喜」回來,找了10數分鐘,打開盒是條大鯨魚,嚇得星爺走出大廳,偶就是不甘早前的supprise,現在是還以顏色,柴娃娃的將鯨魚分了,屬「貓」的,生日快樂!!!咦,條鯨魚被Jeff一口奪去,Jeff咩味呀?

是日速遞: