2024-08-21 384 浏览
以前成日食開,啲炒飯好高質,又好味又抵食,平靚正快!但最近嗌親都無乜肉,好慳皮,大家睇吓呢個生炒牛肉飯,得啲肉粒肉碎,都係第一次見生炒牛肉係咁樣。。。其他炒飯都幾好食嘅,例如鹹魚肉粒飯,不過情況都係一樣,你唔會搵到幾多鹹魚或者肉粒,主要都係食齋炒飯。以前試過其他回鍋肉飯,或者其他豬扒飯。嗰啲千祈唔好嗌,因為佢哋淨係做炒飯好味㗎咋。總之炒飯類嘅都可以嗌,例如楊州炒飯,鮮茄豬扒飯都好味嘅。希望佢哋咪俾返多少少用唔好咁慳皮啦以後。
以前成日食開,啲炒飯好高質,又好味又抵食,平靚正快!

生炒牛肉飯
2024-06-26 728 浏览
大坑人情味地道舊式茶記 最鍾意佢哋⭐️四寶撈麵$47‼️重點係厚切豬扒 超鬆軟 唔黐牙表面有流心煎蛋 午餐肉火腿腸仔仲有蔥油蛋汁拌撈麵見到網上成日因為明星 吹捧佢旁邊嗰兩間我反而更加鍾意呢一間 最原始茶記應有味道.今次下午茶叫多份雞翼 加埋杯奶茶 滿足.#祥勝茶餐廳 (大坑)地址:大坑京街24號地舖.⭐️評分:味道:3.8/5環境:3/5服務:3/5抵食:3.8/5.(‼️記住Like同分享 係我繼續搵好嘢動力 感謝支持🙏🏻).
大坑人情味地道舊式茶記 最鍾意佢哋⭐️四寶撈麵$47
‼️重點係厚切豬扒 超鬆軟 唔黐牙
表面有流心煎蛋 午餐肉火腿腸仔
仲有蔥油蛋汁拌撈麵
見到網上成日因為明星 吹捧佢旁邊嗰兩間
我反而更加鍾意呢一間 最原始茶記應有味道
今次下午茶叫多份雞翼 加埋杯奶茶 滿足

#祥勝茶餐廳 (大坑)
地址:大坑京街24號地舖
⭐️評分:
味道:3.8/5
環境:3/5
服務:3/5
抵食:3.8/5
2024-05-20 771 浏览
男朋友話呢間豬扒飯好正就黎試下✨蔥油豬扒飯 $53 +凍檸水$6塊豬扒超超超級大塊🤣 cover晒成個飯 個豬扒肉質好軟嫩 有肉汁 仲有超級多洋蔥 好香蔥油味 係正嘅👍🏻👍🏻✨排骨炒米粉 $53 +凍檸茶$6即炒出黎勁有鑊氣😍 啲排骨瘦得黎唔會柴皮咁 個米粉都好香啲黑椒味 炒得好乾身 👍🏻👍🏻總括黎講味道係好 但環境就好一般 比較逼夾 對著個廚房味道❤️❤️❤️❤️💔抵食❤️❤️❤️❤️❤️服務❤️❤️❤️💔環境❤️❤️💔💰午餐人均~$59(唔洗+1)
男朋友話呢間豬扒飯好正就黎試下

✨蔥油豬扒飯 $53 +凍檸水$6

✨排骨炒米粉 $53 +凍檸茶$6

總括黎講味道係好 但環境就好一般 比較逼夾 對著個廚房

味道❤️❤️❤️❤️💔
抵食❤️❤️❤️❤️❤️
服務❤️❤️❤️💔
環境❤️❤️💔

💰午餐人均~$59(唔洗+1)
2024-05-06 551 浏览
🇭🇰祥勝茶餐廳 ·呢間我哋之前去順興食滑蛋飯嘅時候成日經過 但係老實講一路都冇特別想食😂直到見到米紙嘅推介 好似幾正就黎左 我哋嗰日仲見到盧覓雪添😈🤣🤣·乾炒豬扒河$52 l 蔥油肉餅米$53(煎蛋+$5)佢呢度啲炒嘢真係超有鑊氣🔥我自己個人就鍾意食乾炒河多啲 佢呢個調味剛剛好 唔會太鹹或者太油 我自己鍾意啲🤤不過我就覺得佢個豬扒偏乾少少 反而佢個肉餅我自己就覺得好好食 佢好厚身 而且好juicy 口感好好🐷😋不過個炒米就真係偏油少少 雖然好味🫢🫢😂·#rbyeat#rby港式#rby大坑 #rby天后 #rby銅鑼灣·📍大坑京街24號地舖
🇭🇰祥勝茶餐廳
乾炒豬扒河$52
乾炒豬扒河
l 蔥油肉餅米$53(煎蛋+$5)
蔥油肉餅米

#rbyeat
#rby港式
#rby大坑 #rby天后 #rby銅鑼灣
📍大坑京街24號地舖
乾炒豬扒河
蔥油肉餅米
墜手足料生煎肉餅,外脆內嫩送飯一流🤤!・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・🍛 生煎肉餅飯 HK$53・味道:梅菜肉餅加甜豉油,係媽媽嘅味道!欣賞佢調味做得啱啱好,食完成個完全唔會覺得鹹/渴要飲水,而且煎香嘅鮮肉好出味,加埋一絲絲梅菜,甜甜鹹鹹咁,好好送飯🫶🏻・口感:成隻指甲厚嘅生煎肉餅啖啖肉好L正🤤!面層微脆內層軟腍,好讚欸!btw呢個又係壯男份量嚟,又厚又大塊肉餅,成個碟頭飯好墜手XD・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・🤰性價比:高~🤰9衝度:9衝~🤰結論:排晒隊仲要好多嘢賣晒嘅人氣店,的確有啲料到!・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・
墜手足料生煎肉餅,外脆內嫩送飯一流🤤!

🍛 生煎肉餅飯 HK$53

🤰性價比:高~
🤰9衝度:9衝~
🤰結論:排晒隊仲要好多嘢賣晒嘅人氣店,的確有啲料到!

2024-02-15
生煎肉餅飯
classic 茶餐廳,有風味,講d 彈先,環境一般,好逼,一人食,可能要對住阿叔食,廁所較近,但無味,不過好方便; 無得收八達通,只收現金;講d 好野了,「神級豬扒飯」,某個角度睇,真係神級,因為真係好多好爽,超級爽快,係咪好好味,就唔係話好有豬味咁樣,但整個配搭真係好正,蔥油超多,好多好爽。老闆好禮貌,好kind ,同街坊好friend,感覺好好。 亦唔少遊客去,並好多唔同背景既人去,好有趣。 上次仲見到阿葛民輝買外賣。哈哈 好型泊車仲有唔少標位,就算無,都好彈性(自己走盞)價錢都好合理!值得去

泊車仲有唔少標位,就算無,都好彈性(自己走盞)

價錢都好合理!

值得去
2023-11-09
2023-12-23 697 浏览
今日係祥勝茶餐廳飽餐一頓,簡直係平民美食天堂🍴!煎豬排先軟滑得黎多肉汁,簡直係咬落去"爽口"到不得了!係呢度食下午茶,點一碟西多士絕對係妙招。西多士嘅外皮炸到"脆卜卜"嘅,一啖落去,香濃牛油嘅味覺撲鼻而來,天呀,正到無得彈!🤤而凍檸茶就冷冽爽口,酸酸甜甜嘅,喺食完油膩嘢之後仲可以清新返個口味,真係"解渴"啦!🍹祥勝茶餐廳保留咗香港傳統茶餐廳嘅風味,雖然環境可能唔算高級,但係每一口食物都充滿本土家常嘅味道。你唔洗用專業術語,一入口就能感受到嗰份簡單直接嘅美味。呢度係香港嘅味,一份質樸無華嘅好滋味。下次想再來試吓其他嘅佳肴,一定仲有更多"掂"嘅選擇等緊我!

2023-10-20 758 浏览
喺一個充滿麻甩佬嘅環境之中,你一定唔可以錯過呢個招牌撈麵!呢碗撈公仔麵絕對係一個令人心動嘅美食選擇。佢集合咗腸仔、火腿、餐肉、雞蛋同豬扒,係一個絕配嘅組合!腸仔嘅彈牙口感同濃郁嘅味道,火腿嘅鹹香同豐富的肉質,餐肉嘅滑嫩同多汁,雞蛋嘅蛋香同綿密,再加上豬扒嘅肉汁鮮美,每一口都帶來豐富嘅層次感同口感享受。無論你係麵食愛好者定係肉食愛好者,呢碗撈麵絕對可以滿足你嘅味蕾。每次經過呢個位置,我都忍唔住會叫一碟嚟食。而且,呢個招牌撈麵嘅價錢亦都非常親民,只需36蚊就可以享受到咁豐盛嘅美食!無論你係想填飽肚子,定係滿足味蕾,呢碗招牌撈麵絕對係一個值得一試嘅選擇。

2023-04-12 2159 浏览
沒什麼裝修可言, 就是一家很地道的舊式茶餐廳,這些餐廳在香港已越來越少了.餐廳內大多是熟客,看見他們與店員及廚師都在談笑風生, 已相當混熟.蔥油煎肉餅飯絕對不是普通的蔥油飯,極大分量的蔥和洋蔥令你連肉餅都看不到, 師傅將佢哋滾過油,十分香口,下面菜是煎肉餅和甜豉油拌飯, 肉餅份量也不少, 外層煎至香脆煎而內裏鬆軟, 而且很有鑊氣. 價錢五十多塊非常親民.他們的招牌菜還有蔥油豬扒飯、四寶湯粉麵(厚餐肉/豬扒/腸仔及煎蛋)等等. 路過的話不妨一試~祥勝餐廳大坑京街24號京街24號

蔥油煎肉餅飯

祥勝餐廳
大坑京街24號京街24號
2023-03-19 1294 浏览
行過大坑時睇落好有特色嘅一間餐廳 中午時段對面順興同炳記都排晒長龍就佐咗係哩間門口位 點咗份雞扒炒麵同埋吉列魚柳飯 囉來是真係有啤份量嚇到d店員都好nice 有傾家常 唔落雨坐出邊都幾舒服
d店員都好nice 有傾家常 唔落雨坐出邊都幾舒服
  • 雞扒麵
2023-03-11 1132 浏览
因疫情關係已經停辦咗三年嘅花卉展今年再度復辦,急不及待地第一天開放就要去觀賞一下,趁入埸前順道往大坑區醫飽個肚先。呢間餐廳好有街坊feel,坐低之後見好多都係熟客,佢地同店員及廚師都好好傾。一埸嚟到梗係要試下佢好多人讚嘅蔥油豬扒飯啦!呢碟蔥油豬扒飯($51)加咗杯凍奶茶(+$6)一上檯只見到大量爆香咗嘅洋蔥同青蔥鋪滿成隻碟,撥開後見有兩件斬咗件嘅大豬扒,下面才係淋咗甜豉油嘅飯,先試佢嘅洋蔥,真係爆到又香又甜,再試埋佢嘅豬扒,豬扒外脆內有肉汁唔會死實實,再嚐 一口帶有甜豉油嘅飯,實在好味到難以形容!杯凍奶茶都夠幼滑有茶味,都唔錯。呢碗豬扒公仔麵係下午茶餐($34),豬扒都好大件,公仔麵就係一般茶餐廳常用嘅大光麵,有乜特別。整體覺得佢嘅價錢就算親民,份量十足,味道都幾好,難怪佢有一班熟客棒埸。

2023-03-10
2023-01-09 924 浏览
餐廳服務很差,一開頭等入座因為得一個人,所以讓後面兩個人的先入座,非常不公平。當有人用餐完畢後,侍應並沒有安排座位,只能夠自行入座。叫了蔥油豬扒飯和熱奶茶,豬扒非常乾,比起以前已經失水準,而且豬扒是凍的。用餐完畢後發現熱奶茶上面浮了一隻蟲,便即時叫侍應換一杯,需然立刻換了一杯,但竟當着我面前說,「換過杯奶茶,換咗俾佢,佢就唔會出聲㗎喇!」,感覺非常不尊重食客。所以建議不要再去,以免受到不愉快用餐經歷。
2022-11-18 798 浏览
開咗至少廿年嘅茶餐廳,早餐印像中當年沙士我由$1X食到而家$34既,招牌撈麵或者四寶湯麵餐係我最愛,平民價錢,包你食得飽,唔可以話非常好食,但價錢絕對係對得住食物質素。食物方面,四寶湯粉麵有厚餐肉/豬扒/腸仔及煎蛋,豬扒份量算多但應該係一早整定,所以偏淋及凍,腸仔有煎但不是我食開的廚師牌雞肉腸,我記得以前係廚師腸,隻蛋即煎有蛋漿有脆邊非常好,餐肉夠厚有咬口唔似其他茶餐廳薄如紙,但只輕輕煎過煎得唔夠耐偏淋。熱咖啡味道正常,冇苦澀味。總括而言,$34呢個價錢算係無得輸。
四寶湯米+熱咖啡
2022-11-18
$34 (早餐)
四寶湯米+熱咖啡
  • 四寶湯米
  • 招牌撈麵
2022-11-02 512 浏览
西多士,其中一個下午茶必食的美食,美味程度能令一個唔食炸野嘅我破戒。一直認為西多士一定要有花生醬先好食,但祥勝茶餐廳嘅西多士完全改變我嘅唸法。西多士一上枱,見到炸到金黃色,真係好靚。已經急不及待用刀叉切開,一切開,見到無花生醬,已經想扁嘴。但本着好嘅一餐唔好嘅一餐,照食。一食就停唔到啦,炸得剛剛好,食得出唔係求其hea 炸,個火候掌握得剛剛好。2個字形容 - 香口再加上牛油同糖漿,已經係最好的絕配。再加杯凍檸茶,人生一樂也。

西多士一上枱,見到炸到金黃色,真係好靚。
已經急不及待用刀叉切開,一切開,見到無花生醬,已經想扁嘴。
但本着好嘅一餐唔好嘅一餐,照食。

2個字形容 - 香口
再加上牛油同糖漿,已經係最好的絕配。
再加杯凍檸茶,人生一樂也。

西多土

2022-10-22
西多土
  • 西多士
2022-10-13 574 浏览
難得一天的假期,輕輕鬆鬆沒有甚麼特備節目。吃悶了樓下的茶餐廳,適逢小的今天比平日早起,老伴提意到大坑祥勝品嚐廚師發辦去。廚師發辦是近年香港興起來的和風食法,由於講夠大廚與食客的互動,通常主打廚師發辦的店子一般不會好大。幾組食客分別坐在面對廚師的吧檯上,細心地欣賞著大廚的鬼斧,一絲不苟地調弄著不同的菜式。老饕們對這樣的品位推崇備至,然而萬變不離其中,其實不同舖頭所製作的廚師發辦根本就是相差無幾的滋味。熱食與前菜或許稍見不同,但主品刺身、壽司均同出一轍,即使用上紅醋煮米與及私伙秘製的醬油,日本米珍珠米始終是白米,秘調醬油始終是豉油,會相差到哪裡去?當然,廚師發辦的質素要比大眾迴轉的粗製濫造勝上千萬倍,這終究是一頓傳統日本文化高雅的美食體驗。日本喜廚師發辦,咱們有創意的香港人便來個地道之茶記廚師發辦。為甚麼茶餐廳都可以有Omakase?這當然是人作怪。老伴認識大坑祥勝茶餐廳的老闆,有一次咱們到大坑溜澾,專誠闖進店子探看主人,老闆滿心歡喜,親自下廚為咱們弄了一客驚艷的廚師發辦大集匯。老伴品嚐了這過癮新鮮的風味以後念念不忘,還激讚老闆調弄的吉列豬扒為全港三甲。事隔大半年光景老伴再次蠢蠢欲動,遂提
廚師發辦是近年香港興起來的和風食法,由於講夠大廚與食客的互動,通常主打廚師發辦的店子一般不會好大。幾組食客分別坐在面對廚師的吧檯上,細心地欣賞著大廚的鬼斧,一絲不苟地調弄著不同的菜式。老饕們對這樣的品位推崇備至,然而萬變不離其中,其實不同舖頭所製作的廚師發辦根本就是相差無幾的滋味。熱食與前菜或許稍見不同,但主品刺身壽司均同出一轍,即使用上紅醋煮米與及私伙秘製的醬油,日本米珍珠米始終是白米,秘調醬油始終是豉油,會相差到哪裡去?當然,廚師發辦的質素要比大眾迴轉的粗製濫造勝上千萬倍,這終究是一頓傳統日本文化高雅的美食體驗。
日本喜廚師發辦,咱們有創意的香港人便來個地道之茶記廚師發辦。為甚麼茶餐廳都可以有Omakase?這當然是人作怪。老伴認識大坑祥勝茶餐廳的老闆,有一次咱們到大坑溜澾,專誠闖進店子探看主人,老闆滿心歡喜,親自下廚為咱們弄了一客驚艷的廚師發辦大集匯。老伴品嚐了這過癮新鮮的風味以後念念不忘,還激讚老闆調弄的吉列豬扒為全港三甲。事隔大半年光景老伴再次蠢蠢欲動,遂提意到祥勝再嚐Omakase去。

這間坐落大坑的老牌茶記雖然日日辛勞,他們卻只有早午市而沒有晚市。即使晨早天未光便要開工,卻每天六時收舖,讓老闆員工均可享受家庭之樂。這樣的安排在香港這個搵食要緊的繁忙都市極為罕有。
週日中午來到銅鑼灣,為怕停車場沒位,咱們把車子停泊在外圍銅鑼灣道的標位,然後沿路步入大坑。祥勝茶餐廳仍保留著九十年代的古老風格,物盡其利地善用空間,在舖頭的外牆位置都擺了一列橫木桌椅,增加食客的流量。而且這樣的佈置還適用於今天的吸煙客,一邊吃飯一邊勺著口香煙,這會否又屬於司機地盤佬的浪漫?
由於上回老闆主動地提意廚師發辦,小的連餐牌都未有留意。這回讓老伴叫了個廚師發辦,小的則細心瀏覽餐牌。早餐、午市、下午茶餐,各式麵類與客飯任君選擇,除此以外還有雞脾、麵包、三文治。

何解小的居然會放棄廚師發辦?根據上回經驗,老闆豪氣地花樣百出,份量驚人,在盛情之下當然不能夠留下廚餘,細果飽得小的連晚餐也省掉。於是這次小的打算只簡單地點一客餐肉公仔麵,然後便肆意分享著老伴的美食。
上回試過惹味的掏麵,故這次老伴選擇了湯麵。這一碗「公司」湯麵果真百搭,菜芯、荷包蛋、腸仔、豬扒包羅萬有。老伴喜上眉梢吃得津津有味。不過由於豬扒為放湯香煎,與之前的吉豬有別,老伴稍有失望。
至於小的之餐肉麵當然非常簡單,加上獨有的桂林辣椒醬卻是其味無窮,而自己則不斷在偷老伴碗內的美食。
當老伴的失望仍在半空,老闆居然再出了一碟煎炸大集滙,吉豬赫然入目,而且更有滋味的炸魚柳。二人滿心歡喜,這豐盛的菜式更吸引到鄰席的食客,表示想點選同款菜式。店員冷冷然地回應:這是廚師特製,餐牌沒提供。

一份高高在上的超然感躍然騰昇,倆小口子互相對望,嘴角同泛笑意地自覺飄飄然。