星期日同D世叔伯去食早餐,祥榮喺區內幾廿年,以前質素都係一般,見佢新裝修,又有大枱,即管入去食下。叫左幾個早餐,都係麥皮,米粉之類既普通野,但佢地出野好慢。當日打風,心想可能order多, 都有耐心等候左接近20分鐘。但之後仍然未有野食,追一追單,侍應態度已經唔好,之後又話冇麥皮…我地問咁可以點做,佢話減返1蚊,個麥皮係值1蚊架啫。剛巧老闆路過,諗住反映下意見,點知老闆首先發脾氣,叫我地「以後少D黎」!個早餐真係冇可能食落去! 生意難做,個個都知,但客人都冇必要受你氣架? 佢仲晦氣話自己「喺度廿幾年,就執笠架啦,下次唔好黎!」一間咁冇心既餐廳,大家自行決定去唔去食啦!
佢仲晦氣話自己「喺度廿幾年,就執笠架啦,下次唔好黎!」
一間咁冇心既餐廳,大家自行決定去唔去食啦!
2023-10-08 96 浏览
晚上於店內用餐,食完之後,到收銀處用現金找數,那個在收銀處收錢,疑似老闆嘅人,掛住鬧店內員工,唔記得找錢,同佢講未找錢,佢堅稱自己已經找左,再三同佢表示佢真係冇找錢,佢話:咁睇返閉路電視囉!我當然同意!睇完之後,證明佢自己真係冇找錢!同佢講:都話你冇找啦,唔通我呃你幾蚊咩!佢居然話:我都係睇吓姐!佢完全沒有道歉,亦沒有意思道歉!食物已經唔好食,環境唔算清潔,地下油‘立立’,好似溜冰場咁!加上疑似老闆態度惡劣,永久黑名單!
佢話:咁睇返閉路電視囉!
我當然同意!
睇完之後,證明佢自己真係冇找錢!
同佢講:都話你冇找啦,唔通我呃你幾蚊咩!
佢居然話:我都係睇吓姐!
佢完全沒有道歉,亦沒有意思道歉!
加上疑似老闆態度惡劣,永久黑名單!
2023-10-07
那天晚上八点多来此店点单,因为是外带的单就在收银的地方报了一个猪扒饭的序号(这个饭是我在店外海报上看到的),怕在店里挑选浪费时间会打扰店家。收银人员摇了摇头(可能表示自己不懂),ok那我就翻菜单报名给他,用的是普通话。他听到之后问了我一句(说的是粤语+我带着耳机)我就没听明,我就问了一句你好你说什么?他直接大喊一句“我问你喝什么”(普通话)。我说冻柠茶谢谢。然后他超大声用一支笔点那个点单机器,一边斜着眼看我,过来留学一个多月了第一次被白眼,还是在我这么有礼貌,店家根本不忙的时候,下次不会再去,香港很多店态度都不错,很多人也都很好,不想把钱让此类店赚,ps味道也一般般。
外卖自取
2023-09-14 155 浏览
之前一直不相信身边人的告诫说香港人很歧视内地人,因为来港半个多月,遇到的几乎所有本地人都很和蔼热情,即使语言有时不通也会很耐心的和我解释,我一下就爱上了这个城市,也非常感谢当地人对我们的包容,直到今晚走进了这家餐厅,一位楞楞地家伙自始至终没有正眼看我们,即使我们只用了20s点菜,他也表现出了一种发病式的不耐烦和轻视,甚至在上菜时毫不避讳的把餐盘扔在桌子上,发出噼里啪啦的声音,好在后面他们换了一个人和我们交流,才作罢。事后我反复查阅检视几个人的行为是否违背当地规则风俗,只得出一个结论,对一个群体的偏见会因为习惯与教育环境而长期刻板,真的很伤心,我不会因为个别当地人的所作所为去否定大部分人的热情,但我也希望一些当地人不要将内地人一概而论,希望餐厅可以改观
2023-09-13 128 浏览
9點左右到冇咩人啲職員又唔忙 舉手落單 一個見到 走開第二見到調頭走要叫落單看肯埋黎落單叫野食 淨係跟A或B會錯意啫 唔使語氣咁差既爭你錢咩 比錢錢受氣 下次不了啲野食又還好 早餐店仲有好多選擇
9點左右到
爭你錢咩 比錢錢受氣
下次不了
啲野食又還好 早餐店仲有好多選擇
2023-09-13
$81 (早餐)
2023-08-29 175 浏览
📍 祥榮餐廳 Cheung Wing Restaurant🌍紅磡黃埔天地奇妙坊(第1期)地下G7A, 7B 及7D號舖Shop G7A, 7B & 7D, G/F, Amazing World (Site 1), The Whampoa, Hung Hom📝整體評分:9/10翻新左,光猛左,乾淨左,舒服左,仲更加好食,平靚正!!!⤫ 大馬站煲 ⤫ $88即係豆腐火腩煲,燒肉半肥瘦,外皮仲有少少脆身,好大方落重蝦醬,味道更濃厚卻唔會過鹹,大口吃肉,簡單純綷~~炸豆腐外皮煙韌內裡軟滑,吸收哂芡汁~⤫ 祥榮酸菜魚 ⤫ $98無咁油無咁辣,食唔到辣嘅人都會食到。魚片勁嫩滑又多,魚皮帶少少爽脆,湯汁奶白唔會嗆口,飲落好順滑,有啲似譚仔三哥湯底,卻多左份花椒香,湯飯超好食~⤫ 咖哩牛腩煲 ⤫ $88呢家咖喱係我最愛之一,咖喱汁勁香勁濃郁,撈飯真係無得輪,會忍唔住想食多碗飯。
📍 祥榮餐廳 Cheung Wing Restaurant

📝整體評分:9/10

翻新左,光猛左,乾淨左,舒服左,仲更加好食,平靚正!!!

⤫ 大馬站煲 ⤫ $88
炸豆腐外皮煙韌內裡軟滑,吸收哂芡汁~

⤫ 祥榮酸菜魚 ⤫ $98
無咁油無咁辣,食唔到辣嘅人都會食到。

⤫ 咖哩牛腩煲 ⤫ $88

2023-08-29 128 浏览
以前讀書年代成日會黎食飯,貪佢多選擇又平靚正。之前聽中學同學講裝修完,隔左十幾年再黎,味道依然啦!以前細個唔會噏豪華食鐵板餐,今日趁佢裝修完,心血來潮試下食扒餐先!都算抵食,叫雞扒餐有三塊中型size嘅雞扒,茶記黎講算係叫多,起碼我唔食個意粉都會飽。我個中同friend就叫個大蝦牛柳餐,塊牛柳都大塊,同扒王/金鳳之類嘅港式西餐差不多!至於裝修完環境,的確係乾淨左、光猛左、企理左。喺黃埔咁多年嘅老字號,算幾好!
2023-08-23
2023-08-27 120 浏览
星期日早啲起床,嘆個早餐時間就更好洗~ 去咗黃埔區老牌茶記「祥榮餐廳」,最近重新裝修,裝修後環境好多了,光猛咗,卡位座舒適咗,感覺上衛生都好多了。點了最愛嘅「金牌沙嗲牛肉公仔麵」🍜,配炒蛋腸仔多士,再加個茶走,就係我最愛嘅早餐組合😆 沙嗲醬夠晒濃郁,牛肉份量都唔少。炒蛋都夠香滑,最啱配搭多士一齊食。「茶走」其實就是奶茶+煉奶,茶底夠濃郁,而且是滾熱辣,大讚👍🏻📍 祥榮餐廳 (紅磡)紅磡黃埔天地奇妙坊(第1期)地下G7A, 7B 及7D號舖

📍 祥榮餐廳 (紅磡)
2023-08-27
$39 (早餐)
2023-08-22 88 浏览
以前讀大學嘅時候,間中都會嚟呢間茶餐廳,貪佢位置方便夠哂就腳,好耐冇嚟過,發現裝修有少少唔同咗,比起之前更加光猛乾淨,同屋企人有少少肚餓就去咗食晚飯小菜套餐:椒鹽豬扒 $78雖然有啲熱氣,但係真係幾好食,只係食茶餐廳,我嘅要求唔算好高,味道唔會太鹹,豬扒夠淋唔會黐牙,而且賣相都唔錯,最正梗係加埋杯凍檸茶,小菜套餐的例湯質素也不錯,當日選的是羅宋湯,勁多料,個人認為小菜套餐最值得推薦乾炒牛河即叫即炒有鑊氣,份量比起一般茶餐廳大碟,色水幾靚炒得幾均勻器,最怕有啲茶餐廳河粉黐埋一舊,始終餐廳經營左咁多年,質素穩定楊州炒飯因為有小朋友一齊食飯,炒飯粒粒分明幾香口,仲有唔少粒粒叉燒,炒飯唔會太乾身,味道OK—————————————————祥榮餐廳 (紅磡)紅磡黃埔天地奇妙坊(第1期)地下G7A, 7B 及7D號舖—————————————————#hkfood #hkfoods #hkfoodstagram #hkfoodshare #hkfoodlover #hkfoodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #hongkong #hongkongfood #香港 #

小菜套餐:椒鹽豬扒 $78

乾炒牛河

楊州炒飯

—————————————————

祥榮餐廳 (紅磡)

—————————————————

#hkfood #hkfoods #hkfoodstagram #hkfoodshare #hkfoodlover #hkfoodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #hongkong #hongkongfood #香港 #香港美食 #吃貨 #黃埔美食 #茶餐廳關注組

___
🥇Follow @eathkgirls
#eathkgirls
#食港女
以前有食過幾次,但見佢剛剛裝修好,就同老公放工嚟食晚飯!新裝修令餐廳更加整潔明亮、座位舒適,夥計服務態度熱情殷勤,不錯嘅第一印象!店員推介我哋點鐵板T骨牛扒餐,隨餐會跟例湯,我哋點咗中湯係消暑冬瓜湯,湯煲得好夠火候,材料豐富,有冬瓜、瘦肉等,消暑健脾!隨餐仲有餐包配anchor牛油,送上果陣仲係熱辣辣呢!鐵板T骨扒好大份,即使係鐵板上都唔會過熟,生熟控制得啱啱好,肉質嫩滑,唔會太韌,亦唔係落咗鬆肉粉嘅牛扒嘅質地。食港式鐵板餐例牌係配黑椒汁,祥榮嘅黑椒汁非常足料,有粗粒黑椒同蒜蓉,剩下嘅汁可以送飯,平時唔食飯嘅我都食咗一大碗!$152一個鐵板牛扒嚟講真係物超所值。三葱爆滑雞煲經洋蔥、蒜頭爆香,非常惹味,而且肉質鮮嫩,啲肉一咬就離骨,唔會太鹹,份量適中。配合港式茶餐廳風,我哋仲點咗紅豆冰。紅豆冰嘅紅豆粒粒渾圓完整,未算超軟腍但勝在有咬口,附粗飲管方便吸啜。但冰塊就略嫌太大粒,如果係碎冰會更好,不過勝在紅酒份量多,唔會俾奶嘅甜味蓋過紅豆味!適當我哋捧住個肚出返嚟,最後二人埋單都係$255,好抵食。
以前有食過幾次,但見佢剛剛裝修好,就同老公放工嚟食晚飯!

隨餐仲有餐包配anchor牛油,送上果陣仲係熱辣辣呢!

適當我哋捧住個肚出返嚟,最後二人埋單都係$255,好抵食。
2023-08-21
$200細細個已經成日放學就去食祥榮茶餐廳下午茶,大個咗搬離開呢區,自自然然少食咗,今日番去黃埔區揾舊同學,順便一齊試下,揾下童年回憶😊😊😊呢間茶餐廳似新裝修完,好多座位,仲有唔少卡位,可以坐得舒舒服服,餐廳內部環境都光光猛猛,乾乾淨淨,感覺好衛生🥹🤭我地兩個人叫咗一個肥牛雜菜煲和粟米雞茸𡙡,仲加咗一杯特飲,特飲有好多選擇呀,加$12 就有一杯,我地揀咗菠蘿賓治🤭🤭肥牛雜菜煲- 正! 好多肥牛! 雜菜又多品種,有唔少我最愛既小白菜🥬和芥蘭😊😊 粉絲又多! 新鮮熱辣送上枱面! 正!粟米雞茸𡙡- 估唔到$68就有一個大大個既羹,我地兩個人每人食咗三四碗,不過好好味呀,粟米味濃,又多雞肉,不停食過唔停口。菠蘿賓治餐廳仲有唔少小菜同扒餐,感覺都好吸引。呢間餐廳真係唔錯,仲平靚正!值得推介!祥榮餐廳 (紅磡)紅磡黃埔天地奇妙坊(第1期)地下G7A, 7B 及7D號舖

肥牛雜菜煲

粟米雞茸𡙡

菠蘿賓治

祥榮餐廳 (紅磡)
2023-08-17
2023-08-20 55 浏览
呢間餐廳每到週末晚餐就超多人,因為真係好方便,大把街坊都會落嚟食飯,夜晚可以叫小菜,亦都有鐵板燒餐,常餐同埋蒸魚都有,選擇十分之多。今日我哋就選擇咗叫古法蒸桂花魚同西蘭花帶子,兩個送到包餐湯,我哋叫咗一個中湯同一個羅宋湯,兩碗湯都係熱辣辣咁樣上枱!桂花魚蒸得剛剛好,唔會太老,我地今次要左古法蒸,有埋肉絲同冬菇,比起平時屋企自己蒸更加好吃。而西蘭花帶子都炒得好好食,帶子熟度剛剛好,西蘭花炒出嚟超級清脆。

2023-08-18 46 浏览
呢間好耐之前食過一次,最近見佢啱啱裝修完,所以再去食過。我叫咗一個鐵板餐,係自選嘅,我揀咗龍脷柳同埋大蝦,再配埋意粉。佢另外包一杯飲品、餐包同埋餐湯,所以真係食得勁飽。個鐵板餐一上嚟嗰陣時,佢就俾咗張紙巾我,叫我打開張紙巾拎住佢,然後佢就倒咗啲汁上去個鐵板到,哇,即刻冒晒煙。味道同平時食到嘅差唔多,但係佢另外仲有粗薯條,同埋好港式味道嘅意粉,真係好懷念。我屋企人就叫咗個小菜,豆豉鯪魚生菜,份量比想像多,估唔到豆豉鯪魚配生菜都幾夾,同埋用煲上嘅話佢keep到溫度。
呢間好耐之前食過一次,最近見佢啱啱裝修完,所以再去食過。

2023-08-13 77 浏览
呢間茶餐廳由細食到大,連黃埔未有地鐵時已經係街坊餐廳,近排新裝修後有左新活力,超多卡位,燈線光猛,餐廳內嘅職員都好好禮貌,一入門口老闆已經好精神咁講早晨,令到我都有個good morning。今日叫左早餐同一個全日早餐,兩個都保持到水準。早餐個沙嗲牛麵可以跟埋餐肉煎蛋配奶油厚多士,沙爹夠濃味,麵冇淋。而全日早餐都好豐富,有超酥脆嘅吉列魚柳,配埋滑滑炒滑蛋,火腿,法蘭克福腸,煙肉,茄汁豆同牛油厚多士。兩個餐都叫左凍鴛鴦,順滑濃郁好味道!

2023-05-11 458 浏览
評級:超級差全程無服務,由入門一刻開始就沒有招待,點餐的年青侍應及穿著格仔上衣的男人(似是老闆)全程黑面,對的一點不客氣。 食物方面,我們點了海南雞飯及咖哩牛腩飯,海南雞的肉質十分硬實,不易入口。 雞油飯根本就是接近白飯。 另外,咖哩牛腩飯的醬汁算是好一點但,牛腩就是非常難咀嚼。 總結:餐廳整體服務食物十分差,如果要試,咖哩汁也值得一試,本人就不會光顧此店。
評級:超級差

2023-05-11