2022-11-16 156 浏览
早上行完手指山,中午就梗系坪州第二美食祺森,去到只有一張檯,話明要搭檯,你吾坐後面未停過有人等,記得今日系星期二吾系任何假期啊。裝修同好多年前來已經吾同曬,新好多,無曬D老坪州味道啦。可能客人太多,所有夥計都好急同好勞氣,可能紅左餐廳都系咁蝦多士(1分)$42- 如果同傳統蝦多士比較,佢只系蝦餃子或者蝦角,因為已經吾系麵包上面放蝦炸,而是好似餃子皮包一兩隻蝦毛系裡面,加D 吾知道系乜函,蝦又無味,你切開兩邊都睇唔到隻蝦系邊你就知道有幾大隻。滑蛋照燒雞趴飯(4分)$61- 系餐牌特別介紹- 滑蛋真系幾滑- 雞趴好厚同滑咖-照燒指吾系日本過隻咁鹹,幾好。即磨咖啡(4分)- 好香好有咖啡味奶茶紅豆冰(5分)- 哩個又系另一個驚喜- 奶茶好香滑- 紅豆吾硬亦吾爛,吸管吸入口都好舒服,吾使咬

裝修同好多年前來已經吾同曬,新好多,無曬D老坪州味道啦。

可能客人太多,所有夥計都好急同好勞氣,可能紅左餐廳都系咁

蝦多士(1分)$42

滑蛋照燒雞趴飯(4分)$61
- 系餐牌特別介紹
- 滑蛋真系幾滑
- 雞趴好厚同滑咖
-照燒指吾系日本過隻咁鹹,幾好。

即磨咖啡(4分)
- 好香好有咖啡味

奶茶紅豆冰(5分)
- 哩個又系另一個驚喜
- 奶茶好香滑
- 紅豆吾硬亦吾爛,吸管吸入口都好舒服,吾使咬
咖啡
2022-11-16
咖啡
2022-11-07 259 浏览
今日同🐻仔一齊去咗坪洲,講到坪洲佢嘅名物一定係蝦多士🦐,作為為食嘅也米😍,當然一定要去試一試啦🤤!去到嘅時候大約一點幾,店內亦都唔算多人,所以我哋係即入🤭。但係我哋坐咗一陣間已經需要排隊,所以都需要運氣。我哋兩個人,一人叫咗一個餐。-🍴蝦多士🦐(4件)($49) - 話咁快就黎到,新鮮熱辣出爐🤭,四件脹卜卜嘅蝦多士,隔離有少少沙律醬。依度嘅蝦多士唔同坊間一樣用蝦膠🙅🏻‍♀️,而係由薯蓉混合蝦仁放上方包拎去炸🙆🏻‍♀️,每一件有2️⃣隻蝦仁,都好真材實料!見到同場都有唔少食客叫咗蝦多士🙈,就可以知道佢有幾受歡迎啦!-🍴香煎豬扒出前一丁🍜($49) - 出前一丁正正常常,係一般茶記嘅水準🤔,豬扒相對比較柴,質感唔易咬,建議都係食返蝦多士🫢。-🍴凍奶茶、熱奶茶(跟餐、凍飲加$3)
🍴凍奶茶、熱奶茶(跟餐、凍飲加$3)
香煎豬扒出前一丁
2022-11-06
  • 蝦多士
祺森冰室蝦多士XO醬豬扒炒烏冬西多士奶茶紅豆冰價錢💲: $42/ $61/ $30/ +$13好味程度😋: 3.5/5服務🍴: 3.5/5環境🗾: 3/5性價比🥢: 3/5回頭率😚: 2.5/5-今日的天氣簡直係入冬了😵‍💫 之前天氣仲熱的時候去左坪洲玩,點知發現無咩玩,去左幾個鐘食下野就出返來🥲 放假的坪洲真係人頭湧湧,基本上每間餐廳都要等位,無啲耐性都唔得!見呢條隊比較短就排下,點知一排都排左成半個鐘… 仲要出名的蝦多士基本上係無特別又麻麻地…-🆗蝦多士。一份4舊又真係幾靚,脹卜卜咁!外皮炸到好脆,有小小係吉列的炸法😎 但咬開入面好一patpat的口感,同想像的彈牙蝦膠好有出入😫佢就好似係薯蓉餡,收埋左小小蝦🦐咁。食完粒蝦之後,就變左食空殼多士,好唔好食真係見仁見智🥺-✅XO醬豬扒炒烏冬。呢個反而有d驚喜,烏冬條條分明,炒得好有鍋氣😋 食落好夠XO醬味,仲會見到XO醬入面個啲配料!豬扒夠腍,但唔會食到鬆肉粉的味道,而份量都幾多。但炒野油就一定架啦🤣-✅西多士。正常的西多士,不過當日太想食就叫左😝 炸到啱啱好,色澤金黃,唔會好大陣油膉味😌 入面的花生醬份量都夠,不過呢個係比較薄同軟的
祺森冰室
服務🍴: 3.5/5
環境🗾: 3/5
性價比🥢: 3/5
回頭率😚: 2.5/5

✅西多士。正常的西多士,不過當日太想食就叫左😝 炸到啱啱好,色澤金黃,唔會好大陣油膉味😌 入面的花生醬份量都夠,不過呢個係比較薄同軟的西多,我個人就會更中意的厚厚既🤔

🆗奶茶紅豆冰。叫左小甜的奶茶,甜度個人剛剛好。奶茶滑既,茶同奶味幾平衡,正常發揮。紅豆飽滿大粒,但可以再腍啲,個人中意有啲蓉既😳

果然出名的都係麻麻地😮‍💨 蝦多士失望失望,口感怪怪的。完全唔值得要排隊…反而其他野就正常,好似普通一間茶餐廳的水準
2022-10-15 144 浏览
坪洲雖小,感覺卻很舒服,有份渡假🏖心情。𠵱間冰室憑蝦多士吸引唔少遊客捧場,我都即管試試。-嗌咗蝦多士($42/4件)、咖啡紅豆🫘冰、XO醬豬扒炒烏冬,凍檸茶🍋,埋單全部$126。價錢合理,食物不過不失,普通茶餐廳🍴但未至於有評語講到一文不值。主角蝦多士飽滿大件,入口算熱,有啲薯蓉口感嘅餡料,每件有大約1-2隻蝦仁,唔需要顯微鏡🔬都見到,肉質爽彈唔霉,合格👌🏻炒烏冬略油,豬扒醃過龍好柔軟,長者👵🏻友善。但杯咖啡☕️紅豆冰又救返少少,啡味幾濃,入口幼滑,紅豆份量多,煲得剛好,有粒粒口感,唔會過硬亦唔會淋似泥沙,nice 👍
咖啡紅豆冰

2022-10-06 141 浏览
超優惠下午茶餐🤩香煎雞扒太陽蛋飯優惠價 😱🤤‼️咁着數嘅優惠快啲嚟試吓啦😍肉丁通粉 奶茶雙蛋腸仔多士#點解我覺得隻蛋望住我🤣🤣食好啲系列!慢煮封門柳牛扒餐🥩,加多個全港首創嘅招牌鐵板佛跳牆車仔麵🍴,咁至對得住個胃🤭。
超優惠下午茶餐🤩

香煎雞扒太陽蛋飯
優惠價 😱🤤‼️
咁着數嘅優惠快啲嚟試吓啦😍

肉丁通粉 奶茶
雙蛋腸仔多士
#點解我覺得隻蛋望住我🤣🤣

2022-08-28 227 浏览
呢個weekend終於好天氣啦☀️ 當然就要出去曬吓太陽啦😊 今日就嚟到坪洲一日遊,佢個面積比起長洲比較細啲,不過當然就冇咁多人啦,所以冇咁迫🤣 喺中環碼頭搭完船過嚟一定要食返啲嘢先,揀咗呢間好出名嘅冰室試吓👍 佢最出名就係蝦多士🍤 一份有四件,新鮮炸出嚟熱辣辣👏 超好食😋 天氣咁熱當然都要配埋一杯冰凍嘅奶茶紅豆冰啦🧋 另外都叫咗佢嘅豬扒炒意粉,呢啲招牌冰室意粉一定食極唔厭,食完好滿足🍽 就準備去環島遊啦🙌

豬扒炒意粉
豬扒炒意粉
  • 奶茶紅豆冰
2022-08-06 179 浏览
今次同朋友來share一碟薑黃肉鬆炒飯,有驚喜,飯粒粒分明,蝶面還放了不少肉鬆,薑黃好香。凍O茶也不錯,茶香颜色靓,可惜今次唔記得了相机食先,下次再試一下隔離枱那碟炒乌冬,好似都唔錯。另外再share一份吉列豬扒三文治,那塊豬扒好大塊,都好食嘅。朋友點了一杯紅豆冰,紅豆是大粒的,豆份量不少,唔太甜,好飲。最後當然叫了一份他們的招牌蝦多士,外脆內軟,炸得都夠乾身 ,唔同其他地方的蝦多士在面包上面放蝦膠, 一試無妨

。朋友點了一杯紅豆冰,紅豆是大粒的,豆份量不少
,唔太甜,好飲。
一試無妨

2022-08-02 132 浏览
有個姊妹升職,於是一定要食一餐好嘅,咁就比比大家聚會傾吓計😎就揀咗呢間餐廳食嘢,就咁望落去成間餐廳嘅感覺都好啱feel,十分舒服可以好好咁休息吓真係好開心😊❤️咖喱牛腩飯上到黎已經覺得好吸引,質地相當鮮嫩,吃起來有肉汁,入味好香,成件事啱啱好❤️
❤️咖喱牛腩飯
2022-08-01 111 浏览
上星期好友提議就去咗喺銅鑼灣嘅餐廳食飯❤️睇到Instagram都有好多人話呢一間餐廳好正,就即刻去左獎勵一下自己!加上,呢一度成個感覺都好舒適!👍🏻鐵板肉眼扒必叫之選,非常的淋滑,香嫩多汁,非常惹味,絕對要嗌呢一個👍🏻
👍🏻鐵板肉眼扒
2022-07-26 105 浏览
平日ㄧ行10人入平洲行吓輕鬆吓。行完景點諗住去試吓很多人提及嘅蝦多士啦,去到都要等咗大約5分鐘,分2枱坐。原來真係有最低消費,我哋一枱6人叫咗2客蝦多士和其它套餐,飲品轉奶茶紅豆冰要加$13, 都幾貴!蝦多士唔使3分鐘就到,心諗有冇咁快?果然係整定嘅,唔係即叫即炸!唔熱嘅,亦都唔係心目中搽蝦膠上麵包炸嗰款,係啲餡有啲蝦粒有啲好似沙律醬咁嘅嘢,應該改名叫沙律蝦粒角而不是蝦多士!其他食物一般!不會再幫襯!
2022-07-26
2022-07-03 160 浏览
得閒行下坪洲,見啲人話呢間蝦多士出名,雖然見其他人post出嚟個樣唔多似以前見過個啲,不過都去試吓,總之好食就得。主角出場,原來係將蝦蓉沙律放係二塊麵包中間,然後兩面沾麵包鏮炸。呢個食法我未試過,食落有啲洒家似海鮮沙律卷。食落有啲失望,無香蝦味不特止,仲有少少亨腥味,估計打蝦蓉時無先將蝦肉整乾身,經過一日時間就出事。而且同我認知既蝦多士差甚遠,所以有啲失望。朋友叫個吉列豬扒配咖喱飯,又係正正常常一般野,不過價錢就唔值。另外叫咗個豬扒三文治,好在豬扒夠大,而且有啲配料係中間,好過其他一般茶仔嘅做法,呢度加返少少分啦如果呢間野係以呢個蝦多士做招牌,我就未必山長水遠過嚟食,建議佢整返隻蝦係面做下裝飾,如果唔係你話海鮮沙律三文治都有人信。

2022-07-03 169 浏览
之前去咁啱撞正佢例休,第2次終於都食到佢嘅名物”蝦多士”!!今次都係平日入去,完全唔洗等,就可以直入。如果假日的話,聽聞都要等半個鐘或以上。口感炸粉剛剛好,不多不少,唔會食完覺得好油膩。少失望位,啲蝦嘅份量有啲少,同埋蝦唔太彈牙,冇咩口感,可能係就咁原粒蝦,唔係打成蝦膠去炸,所以導致口感有啲欠奉。份量$42黎講,份量比起出面嘅餐廳偏向少。不過一場入到坪洲又唔洗點排隊的話,都不妨一試。我同朋友除左食蝦多士,都另外叫左其他普通茶記食物 eg 茶走,茶走就真係超水準,好少有分開2層嘅茶走,可惜我唔記得左影仲係兩層嘅茶走,不過茶走真係值得一試。

口感
炸粉剛剛好,不多不少,唔會食完覺得好油膩。

份量

2022-06-22
$50 (早餐)
  • 茶走
2022-07-02 92 浏览
落咗船🛳 本想去牛皮廠打個卡,但有人話要食嘢先,好啦😉去到祺森冰室🎊,約中午12:20,唔使排隊呀,還有卡位😉嚟之前做定功課,一定要試下呢度嘅💥蝦多士 套餐$49 +$3凍飲唔係平時咁蝦膠喺多士上面,呢度係包住喺裏面,仲見到無攪碎嘅蝦🦐 熱騰騰,外面好脆,好食😋💥吉列豬扒飯配咖哩汁$56 +$3凍飲吉列豬扒脆口,咖哩汁少少偏咸。💥公司三文治 $42蛋煎得厚身,正常發揮😉驚住唔夠飽,但係其實一人兩件蝦多士嗰度都唔少嘢凍檸茶冲得唔錯,叫咗少甜真係少甜,最怕一啲叫咗等於冇叫,而且茶身好濁嘅檸茶。一場入到嚟,都值得試下🤪 跟住去牛皮廠打卡喇。
落咗船🛳 本想去牛皮廠打個卡,但有人話要食嘢先,好啦😉

去到祺森冰室🎊,約中午12:20,唔使排隊呀,還有卡位😉

嚟之前做定功課,一定要試下呢度嘅
💥蝦多士 套餐$49 +$3凍飲

💥吉列豬扒飯配咖哩汁$56 +$3凍飲
吉列豬扒脆口,咖哩汁少少偏咸。

💥公司三文治 $42
蛋煎得厚身,正常發揮😉

驚住唔夠飽,但係其實一人兩件蝦多士嗰度都唔少嘢

一場入到嚟,都值得試下🤪 跟住去牛皮廠打卡喇。

2022-06-28
2022-06-16 142 浏览
難得去到坪洲小島,梗係要去朝聖一下啦!坪洲「名物」蝦多士在我心目中是必試的。於是一落船就即刻走到祺森冰室,可能嗰日大約11:30平日,只有2人等緊,我哋排緊隊等候期間陸陸續續都已經排多六至七人,等了大概15分鐘就入得去。餐廳裏面細細的,座位不太多,有點兒逼夾。而我哋食完走的時候,已經有十多人等緊了🫣🍤蝦多士套餐 $49即叫即整,保證新鮮熱辣,一開四呈金黃色,外層沾滿麵包糠,裏有蝦蓉、薯蓉及千島醬,唔同一般蝦多士做法。入口香脆可口,炸粉唔厚,裏面creamy,可沾沙律醬,令味道提升,多士都唔會令人失望嘅😆🥪吉列豬扒三文治套餐 $45一食落去,嘩…好好味,食到是靚豬扒,脆脆地,冇乜脂肪,一d都唔油,再加埋啲蕃茄同包好夾,這個比蝦多士更好味😋🥣鮮茄肉碎通粉套餐 $43撈勻蕃茄蓉後又幾好食啵!茄醬真係有新鮮茄肉,肉碎都很新鮮~🧋紅豆冰 套餐+$13感覺是一般,只能說比大家樂好飲😅
而我哋食完走的時候,已經有十多人等緊了🫣

🍤蝦多士套餐 $49

🥪吉列豬扒三文治套餐 $45

🥣鮮茄肉碎通粉套餐 $43
撈勻蕃茄蓉後又幾好食啵!茄醬真係有新鮮茄肉,肉碎都很新鮮~

🧋紅豆冰 套餐+$13
感覺是一般,只能說比大家樂好飲😅
2022-05-20 139 浏览
趁假期就同屋企人一齊嚟坪洲食吓嘢玩下呢間坪洲冰室嘅蝦多士同tiramisu紅豆冰都勁出名!!!即刻去試吓👀差唔多個個都嗌蝦多士嚟食 熱辣辣炸得超香脆 再加埋入面爽口彈牙嘅蝦仔 真係幾正 不過價錢都偏貴🥲
趁假期就同屋企人一齊嚟坪洲食吓嘢玩下