2023-03-01 121 浏览
前幾排行開觀塘啲工廠大廈🧐誤打誤撞去咗依間酸菜魚專門店😆一出lift 門就見到😯佢門面嘅裝修同deco都好正😗好有心機 因為我哋嗌得到都偏向多嘢 啲staff仲特登幫我哋搬多張枱過嚟😍超級貼心我哋今次嗌咗酸菜魚同埋半隻雞秋意特色酸菜魚 $198裏面有齊晒木耳,豆卜,芽菜,薯粉,而份量亦都非常之足,食極都好似仲有咁 😂薯粉非常之煙靭同時亦都吸晒個酸菜魚湯底😚佢嘅魚嘅質地係非常爽口,食得出佢都幾新鮮,而魚皮都好脆😆唔似有啲舖頭咁啲魚冇魚味👍瑤柱去骨貴妃雞 $99因為同行嘅有人鍾意食貴妃雞,所以我哋嗌咗黎食😽冇諗過雞肉可以咁嫩滑之餘😯個皮依然保持到唔油仲要有少少彈🥺瑤柱亦都非常足,唔會過鹹最貼心嘅位係冇骨😚可以啖啖都係肉本身以為會唔夠食🥹所以嗌咗兩碗飯($12),不過都有少少驚喜,冇諗過係煮得軟硬適中嘅珍珠米飯🥰嘢飲方面,我哋嗌咗兩款百香果柑桔 $24除咗百香果味濃之外,裏面亦都有少少百香果裏面亦都有少少百香果😍配上金橘,既可以解辣,亦都可以解渴白桃烏龍茶 $24淡淡的白桃味配上烏龍茶,唔會有白桃糖精味,呢個Combination 仲可以解膩添😚📍秋意地址:觀塘成業街19-21號成業工業大廈

我哋今次嗌咗酸菜魚同埋半隻雞

秋意特色酸菜魚 $198

瑤柱去骨貴妃雞 $99
最貼心嘅位係冇骨😚可以啖啖都係肉

嘢飲方面,我哋嗌咗兩款

百香果柑桔 $24

📍秋意
地址:觀塘成業街19-21號成業工業大廈6樓29室
推薦:💛💛💛💛🤍

#hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger
#likeforlike #香港美食 #觀塘美食 #川菜 #酸菜魚專門店 #豉油雞專門店 #食雞唔食皮不如唔好食
今日👷🏻‍♀️細孖放工約左好耐冇見嘅大學同學聚下,朋友係要見嘅😂之前喺ig見過呢間豉油雞幾靚仔,於是約左夜晚一齊食飯girls talk 店鋪位於工厦林立嘅成業街,觀塘B1出口行出去過一個街口一路直入,行到後段就搵到😂餐廳裝修簡單樸素,有一排卡位,以二人枱為主,今日星期五晚都好多情侶同事放工黎食㗎餐廳主打招牌豉油雞、水煮魚、酸菜魚,中式小食、紅燒肉,另有燉湯、特式飲品👷🏻‍♀️細孖同朋友叫左2款主食+ 2款小食+ 2杯特式自家製飲品🤪所有主食類可配白飯/湯麵/蒟蒻麵/菇扮麵🥢秋意去骨豉油雞配湯麵💰62✨店員極力推介呢款餐廳招牌菜式,雞肉除左雞翼位大部份都去哂骨,好方便客人食㗎✨雞肉非常嫩滑,用上玫瑰豉油醃煮,豉油醬汁好惹味,鹹中帶微甜✨雞皮好上色,完全沾上豉油醃料,👷🏻‍♀️細孖本身唔食雞皮,但呢款係好入味,晶瑩剔透有彈性,仲要唔油膩㗎😝✨湯底用上新鮮雞煲成,呈奶白色面且冇咩雞油,有豆卜、雲耳等配料,豆卜索埋白雞湯食好正,幼麵份量十足,浸耐啲有少少淋👭🏻孖妹評分:🌕🌕🌕🌕🌗🥢瑤柱去骨貴妃雞配飯💰64✨餐廳以定食形式上菜,除左貴妃雞外,另配新鮮沙律菜、半隻溏心蛋,白飯上仲有黑白芝麻紫菜碎✨貴妃

所有主食類可配白飯/湯麵/蒟蒻麵/菇扮麵

🥢秋意去骨豉油雞配湯麵💰62
秋意去骨豉油雞配湯麵

秋意去骨豉油雞

👭🏻孖妹評分:🌕🌕🌕🌕🌗

🥢瑤柱去骨貴妃雞配飯💰64
瑤柱去骨貴妃雞配白飯

✨貴妃雞同樣都係去骨嘅,比起招牌豉油雞就清淡啲,雞嘅鮮味更為突出,雞面上放上瑤柱碎,賣相加分💯

👭🏻孖妹評分:🌕🌕🌕🌕🌑

🥢蟲草花烏雞燉花膠湯 +💰48

蟲草花烏雞燉花膠湯

✨👷🏻‍♀️細孖呢排成日OT,少飲住家滋補湯水,叫呢款燉湯補一補身😂上網睇食評相對少人叫,開頭都擔心會唔會唔好飲
蟲草花烏雞燉花膠湯

✨餐廳每盅湯都加入烏雞件、新鮮豬肉、大量蟲草花、原條花膠、桂圓肉煲燉而成,非常足料
蟲草花烏雞燉花膠湯

✨湯色水就知夠哂濃味,味道清甜濃郁,桂圓肉完全提升左烏雞鮮甜,水準拍得住坊間中式酒樓/酒店㗎

👭🏻孖妹評分:🌕🌕🌕🌕🌕

🥢白桃烏龍茶 +💰8
百香果柑桔、白桃烏龍茶

✨餐廳飲品係自家製‼️今日👷🏻‍♀️細孖同朋友傾計到餐廳關門,見兩位店員喺廚房攞左個大煲,利用漏斗工具將飲品倒入印有餐廳logo塑膠包裝袋
✨烏龍茶底係無糖,有少量白桃粒,低卡又解膩又有果肉食下

👭🏻孖妹評分:🌕🌕🌕🌕🌘

🥢百香果柑桔+💰8

✨呢款味道清甜,底部有百香果籽,但餐廳提供係幼飲管👷🏻‍♀️細孖建議可議比多支匙羹/粗身飲管食埋百香果籽

👭🏻孖妹評分:🌕🌕🌕🌕🌑

瑤柱去骨貴妃雞配白飯
百香果柑桔、白桃烏龍茶
  • 瑤柱去骨貴妃雞
2023-02-26 137 浏览
Lunch時段去食,好多人排隊,等左差唔多半個鐘🤫•ᴗ• 秋意豉油雞 半隻$89黎到當然要試試佢地嘅招牌🫶🏻豉油雞賣相好靚,睇雞皮色水就知道十分入味,係甜豉油味道,帶有鹹香,雞皮薄薄一片,皮下脂肪唔多。而比較雞肉就無咁入味,但十分嫩滑,配著雞皮食味道啱啱好,唔會好邪惡🤤•ᴗ• 招牌口水雞 半隻$89薄薄的一層雞皮,好有彈性,雞肉一樣嫩滑但無咩調味,主要靠個口水汁調味。口水汁幾特別,唔係平時四川口味,係傑身啲,香辣加麻醬香。個人覺得好辣🌶🌶🌶餐牌上有三條辣椒,怕辣記得嗌汁另上🥵🥵價得一提,雞是去骨的🐣
Lunch時段去食,好多人排隊,等左差唔多半個鐘🤫

•ᴗ• 秋意豉油雞 半隻$89

•ᴗ• 招牌口水雞 半隻$89

價得一提,雞是去骨的🐣

2023-02-22
2023-02-19 234 浏览
觀塘工廈發掘到高質豉油雞❗️豉油雞便當 $60 (+$5 乾撈蒟蒻麵) 本身係去骨豉油雞但本人特別癖好鐘意有骨雞所以要求咗有骨,但懶人放心呢度係by default俾去骨既。雞肉真係好滑,睇雞皮色水就知好夠味,雞皮好晶瑩剔透,非常有彈性,而且冇乜脂肪,連皮食味道最出,但雞肉都好入味。雞肉肉質真係超級滑溜,好正❗️豉油汁醬油味濃,鹹香帶少少甜味,非常惹味。飯可轉蒟蒻麵,啱哂keto/減肥人士,質感似粗粉絲,幾彈掛汁好正,用返豉油雞的汁撈,超夠味,話都冇咁易食哂🤣 個set已經包埋沙律菜仲有溏心蛋好滿足。瑤柱貴妃雞 配湯麵 $62貴妃雞味道就相對低調好多,鮮味為主。要讚湯麵的湯底唔係普通上湯而係濃濃雞湯👍🏻
觀塘工廈發掘到高質豉油雞❗️
豉油雞便當 $60 (+$5 乾撈蒟蒻麵)
豉油雞便當

貴妃雞便當

瑤柱貴妃雞 配湯麵 $62
2023-02-11
午餐
豉油雞便當
貴妃雞便當
2023-02-16 297 浏览
🍽 朋友帶路,嚟到觀塘呢間賣點係食雞要食皮嘅隱世食店。🔅秋意去骨豉油雞 (半只) $89 🔅秋意特色酸菜魚 $198🔅百香果柑桔飲 $24 🔅白桃烏龍茶 $24🐥睇過網上介紹,豉油雞之所以咁入味,因為店家用上秘制豉油,雞皮就會吸收咗呢種獨特嘅秘制豉油香,所以嚟呢度食雞食埋皮先完整。雞肉好嫩滑,亦都已經去骨,方便食用,可以專心品嘗雞肉👍而🐟酸菜魚,4點後特價,所以都叫咗都一份分享。魚肉爽口鮮嫩,唔會一夾即散😋
🍽 朋友帶路,嚟到觀塘呢間賣點係食雞要食皮嘅隱世食店。

🔅秋意去骨豉油雞 (半只) $89
🔅秋意特色酸菜魚 $198
🔅百香果柑桔飲 $24
🔅白桃烏龍茶 $24

觀塘工廈真係藏寶地方🗺️🙊隱藏不少高質小店, 今次又尋到寶了🥳餐廳由一班🧑🏻‍🍳90後廚師打理, 🫡誓要做出最好味的豉油雞(又真係俾佢地做到😳)裝修雖平平無奇, 但豉油雞絕對驚艷🤩🗣️「食雞唔食皮不如唔好食」好多人(包括小編)為咗健康都會唔食皮🫣但今次為咗呢度的豉油雞破例了🥹🔸秋意去骨豉油雞半隻🐔 $89 8.5/10去骨豉油雞, 每一啖都是肉😋夠哂方便😆肉質十分嫩滑😍雞皮偏深色, 有好濃郁的豉油香味, 帶微甜🤤雞皮真係超級入味🥰~配搭🍚白飯珍珠米, 送飯一流~🤎🔸白飯🍚 $10🔸秋意特色酸菜魚🐟(2人份) $198 7/10配菜:酸菜|芽菜|寬粉|豆卜🐟酸菜魚多用鱸魚/桂花魚餐廳則特別地選用☑️黑鯛魚除了無骨滑身外, 口感帶點爽脆😽🌶️酸度同辣度剛剛好👌🏻如果再濃郁啲, 會更惹味😝豆卜索曬湯底好好味😋🔸百香果柑桔🍊飲 $24🔸羅漢果雪梨茶 $24
觀塘工廈真係藏寶地方🗺️
🙊隱藏不少高質小店, 今次又尋到寶了🥳
餐廳由一班🧑🏻‍🍳90後廚師打理,
🫡誓要做出最好味的豉油雞
(又真係俾佢地做到😳)

裝修雖平平無奇, 但豉油雞絕對驚艷🤩
🗣️「食雞唔食皮不如唔好食」
好多人(包括小編)為咗健康都會唔食皮🫣
但今次為咗呢度的豉油雞破例了🥹

🔸秋意去骨豉油雞半隻🐔 $89 8.5/10
去骨豉油雞, 每一啖都是肉😋夠哂方便😆
肉質十分嫩滑😍
雞皮偏深色, 有好濃郁的豉油香味, 帶微甜🤤
雞皮真係超級入味🥰~
配搭🍚白飯珍珠米, 送飯一流~🤎

🔸白飯🍚 $10

🔸秋意特色酸菜魚🐟(2人份) $198 7/10
配菜:酸菜|芽菜|寬粉|豆卜

🐟酸菜魚多用鱸魚/桂花魚
餐廳則特別地選用☑️黑鯛魚
除了無骨滑身外, 口感帶點爽脆😽
🌶️酸度同辣度剛剛好👌🏻
如果再濃郁啲, 會更惹味😝
豆卜索曬湯底好好味😋

🔸百香果柑桔🍊飲 $24
🔸羅漢果雪梨茶 $24

• 秋意去骨豉油雞
2023-02-15 195 浏览
呢間小店隱藏喺觀塘嘅工廈,雖然係食港式+川式食物,但裝修偏工業風💡座位都算闊落。而且呢度仲有蒟蒻麵選擇,低醣飲食嘅人士就啱晒🏃🏻‍♂️花膠竹絲雞燉蟲草花湯 $78燉湯非常足料🤩有竹絲雞件、大大嚿嘅瘦肉粒同埋蟲草花,仲有一啲龍眼乾同埋一塊養顏嘅花膠,湯色清澈,睇得出食材準備方面下過功夫🍲而經過多個小時嘅燉製,食材嘅味道都出晒嚟,入口味道豐富濃郁,飲得出肉香😋秋意去骨豉油雞便當 $60呢度豉油雞已經去晒骨🐔食落就啖啖肉,雞皮比較深色,證明入晒味,質感爽口,雞肉都整得幾滑,唔使點其他醬汁已經好夠味😎便當仲有半隻糖心蛋、涼拌木耳同埋沙律,夠晒營養均衡🥬飯嘅份量都幾多,而且灑上咗飯素,好好撈飯🍚秘製紅燒肉便當 $62紅燒肉賣相同樣吸引!五花肉層次分明,而且已經炆到非常軟腍🤤一入口中間嘅油脂立即化開,邪惡得嚟又令人忍唔住食埋啲肥膏😈醬汁嘅調味都恰到好處,帶啲甜味得黎又唔會好鹹,唔經唔覺就會食晒啲飯🐷白桃烏龍茶 $24茶包入面見到有一粒粒嘅桃粒🍑入口有陣陣嘅白桃香味,而且係無糖茶健康啲🍵季節特飲 - 羅漢果雪梨茶 $24涼涼地嘅天氣🍂飲返啲羅漢果同雪梨潤一潤就啱晒,感覺上都係低糖嘅配方 🍐

花膠竹絲雞燉蟲草花湯 $78

秋意去骨豉油雞便當 $60

秘製紅燒肉便當 $62

季節特飲 - 羅漢果雪梨茶 $24
外卖自取
最近我好想食豉油雞,朋友介紹觀塘有一間工廈嘅豉油雞幾出名,仲有酸菜魚添,一於前幾日順路經過觀塘去買返個套餐返屋企食好西。秋意酸菜魚酸菜魚香味好出,配料除咗有魚肉之外,仲有豆卜﹑薯粉﹑豆芽等。魚肉厚身爽脆,幾有咬口,不過要小心有碎骨。自家製酸菜魚湯底味道濃厚,相比麻香酸味更突出,越食越辣好過癮haha豉油雞半隻豉油雞喺餐廳既招牌菜,網上果然無介紹錯~豉油雞件賣相吸睛,見到雞皮既豉油色就知一定好入味,味濃但唔會好鹹,雞皮帶有焦香,肉質嫩滑美味,基本上無咩骨,雞件有層薄脂肪,入口油香好出,再加埋薑蓉提味,每一啖肉都喺享受呢🥳小編有機會要encore。白桃烏龍茶白桃烏龍冷泡茶,除咗有茶包,茶入面仲有一些白桃粒,飲落清新。百香果柑桔蜜百香果柑桔蜜味道酸甜。
白桃烏龍茶
百香果柑桔蜜
百香果柑桔蜜味道酸甜。
2023-02-14 86 浏览
💁🏻‍♀💁🏻💁🏻‍♂️️💁🏿‍♀️💁🏿💁🏿‍♂️🏷秋意@觀塘ig@autumn_feeling_kt💁🏻秋意豉油雞 (半隻)豉油雞色澤均勻,皮香肉滑,肉質還要非常嫩滑,入口即化的口感令人回味無窮。💁🏻秋意特色酸菜魚特色酸菜魚,酸味及辣度配合得剛好,就算不能吃辣的,我也吃得津津有味,再用湯汁拌飯,簡直一流。酸菜魚的份量也相當多,口感非常之滑,還要一點魚骨也沒有,相當過癮💁🏻百香果柑桔飲開胃之選,酸酸甜甜,清熱下火,相當健康💁🏻陳皮普洱茶超養生普洱茶,暖胃之餘還消滯,沒有一點苦澀味,相當出色。💁🏻白飯是否推薦↩️?✅超級推薦酸菜魚,酸酸辣辣,用來拌飯簡直一流🏷️秋意▶️觀塘站B2出口▶️ 觀塘成業街19-21號成業工業大廈6樓29室
💁🏻‍♀💁🏻💁🏻‍♂️️💁🏿‍♀️💁🏿💁🏿‍♂️
🏷秋意@觀塘
ig@autumn_feeling_kt

💁🏻秋意豉油雞 (半隻)

💁🏻秋意特色酸菜魚

💁🏻百香果柑桔飲
開胃之選,酸酸甜甜,清熱下火,相當健康

💁🏻陳皮普洱茶
超養生普洱茶,暖胃之餘還消滯,沒有一點苦澀味,相當出色。

💁🏻白飯

是否推薦↩️?
✅超級推薦酸菜魚,酸酸辣辣,用來拌飯簡直一流

🏷️秋意
外卖自取
2023-02-13 6226 浏览
之前見米紙介紹過呢間店嘅豉油雞,我地做冬嘅時候叫過外賣嚟試覺得的確唔錯,不過外賣真係凍咗要自己叮返熱食😳,所以決定返兜去試埋堂食,試完真心推介!想食平啲仲可以揀佢哋啲便當🍱,豉油雞便當都係$60咋💛▪️招牌口水雞(半隻) $89▪️雞肉好滑好滑,雞皮好爽口,中間仲有層薄薄地嘅啫喱,就算食到雞胸位都唔會鞋唔會痴牙,真心好難得😱!佢個口水雞醬真心高質,辣得嚟好香又好麻😍,唔會好似出面有啲食店只係落下辣椒油就話係口水雞🤣,加埋芝麻同花生碎更加香口🤤▪️秋意去骨豉油雞(半隻) $89▪️一開頭見到雞皮位置咁深色諗緊會唔會得陣死咸味呢🤔,但食落就完全唔會,不但唔會太咸仲有甜甜地嘅豉油香🤤,雞肉都一樣係咁滑,唔鍾意食辣嘅朋友仔絕對要試豉油雞!▪️川味水煮魚 $218▪️想食咩辣度都可以同店員溝通咗先😉,我地叫咗小辣覺得辣同麻都啱我地食😍,魚片好厚身好爽好脆口嘅感覺,仲要係完全冇骨,配菜分別有豆卜、雲耳、芽菜,加埋煙煙靭靭嘅寬粉真係好豐富🥹▪️秋意特色酸菜魚 $178▪️食之前試飲咗湯先,少少酸少少辣飲落好開胃🤤,之後陣麻味先慢慢湧出嚟😍,酸菜甜甜地好掛湯,而佢用嘅魚片、配菜都係同水煮魚一樣~

▪️招牌口水雞(半隻) $89▪️

▪️秋意去骨豉油雞(半隻) $89▪️

▪️川味水煮魚 $218▪️

▪️秋意特色酸菜魚 $178▪️
  • 流晒口水雞便當
2023-02-11 228 浏览
觀塘有唔少工廈都可以發掘好野食 上次黎開成運工業大廈試左另一間西餐 抵食又好味 😋 今次到佢另一層試一間由年輕人開的中式餐廳 🍴睇介紹見到好多人都點佢地的酸菜魚和去骨豉油雞 就決定試一試味道豉油雞加$10 配一碗白飯 雞肉好鮮嫩 豉油汁做得非常入味雞皮做得有點脆口 唔肥膩邪惡地令人都食埋落肚🤣酸菜魚雖然辣度冇得選擇 一開始有少少擔心 但食落發現都係小辣 最主要係食到麻的感覺 魚肉的嫩口少骨 湯底混合埋寛粉 豆卜 芽菜等等的配菜 十分抵食同飽肚 飲品方面點左百果柑桔蜜和白桃烏龍茶茶香清新解渴人均都係百鬆d 而食物質素都保持到一定水準 都係一間唔錯的工廈選擇P.S. 餐廳的營業時間去到8點 見到有部分人摸左門釘 如果要試記得七點左右抵達 就可以有充足的時間品嘗😎

豉油雞加$10 配一碗白飯

湯底混合埋寛粉 豆卜 芽菜等等的配菜 十分抵食同飽肚

飲品方面點左百果柑桔蜜和白桃烏龍茶
茶香清新解渴

2023-02-10
【觀塘•想瘋狂Encore既豉油雞🐓】秋意📍成業工業大廈6樓29室禾稈冚珍珠 🧜🏼‍♀️估唔到鋪頭細細但每樣都咁好食!絕對會瘋狂encore,岩曬唔想煮飯既日子都食到溫馨味道👩🏻‍🍳👅8.8/10🐔秋意去骨豉油雞色香味俱全!🤎琥珀色既雞皮🤤肉質嫩滑,一啖放入口,鹹香中帶焦糖味,仲有陣陣雞肉香! 味道有種家既感覺,似婆婆煮既豉油雞,好幸福,所以野都岩岩好🤤🐟特色酸菜魚比好多酸菜魚專門店都出色wo‼️ 魚質爽口彈牙,仲真係有魚鮮味!配料豐富,吸曬湯既豆卜同煙UN寬粉係我最愛💓味道清爽,酸味帶領住香,麻,辣,愈食愈開胃😋
【觀塘•想瘋狂Encore既豉油雞🐓】

秋意📍成業工業大廈6樓29室

👅8.8/10

🐔秋意去骨豉油雞

🐟特色酸菜魚
比好多酸菜魚專門店都出色wo‼️
味道清爽,酸味帶領住香,麻,辣,愈食愈開胃😋
觀塘工廈出名多野食 搵到間主打豉油雞既餐廳 正所謂「食雞唔食皮不如唔好食」🐔秋意特色酸菜魚 $198一打開個蓋 已經陣到個陣香味 入面有黑鯛魚 豆卜 薯粉 魚肉去左骨 厚身大塊 爽脆有咬口 湯底自家熬製 風味醇厚 酸辣麻香配合得好好 越食越辣 越食越過癮🔥 撈飯食好開胃豉油雞 $89 (半隻)餐廳招牌菜式😎 雞件賣相吸引 見到雞皮隻色就知有幾入味 味道濃郁但唔會偏鹹 仲帶有焦糖香 肉質嫩滑 無骨啖啖肉好爽😎 雞皮下有層脂肪 但食落個陣油香超正~ 薑蓉做埋提味一流白桃烏龍茶 $24冷泡茶 茶包入面仲有白桃粒 清甜有果香🍑羅漢果無花果茶 $24秋冬必選 清甜解渴份量多 但食物又唔馬虎~ 抵食好食又飽肚🥳 下次試下堂食先 一定更正🫶🏻秋意📍觀塘成業街19-21號成業工業大廈6樓29室

秋意特色酸菜魚 $198

豉油雞 $89 (半隻)

冷泡茶 茶包入面仲有白桃粒 清甜有果香🍑

羅漢果無花果茶 $24
秋冬必選 清甜解渴

秋意
📍觀塘成業街19-21號成業工業大廈6樓29室
又嚟去下觀塘工廈覓食啦🫡係ig睇都係見台灣野同cafe好多今次竟然揾到間中菜入面有極嫩豉油雞🤫同超夠酸既酸菜魚🐟Lunch仲有中式便當添啊😉——————————————————🍴秋意去骨豉油雞($89半隻)平時食雞都好少食雞皮但一食親豉油雞呢🐔塊雞皮就會不自覺咁食埋😂佢哋餐廳仲有句名言🤣食雞要食皮所以話雞皮先係精粹🤭雞肉係超級滑☺️而且唔太肥重點‼️佢哋既雞係已經去晒骨 啱晒懶人🙊送飯嚟食 真係可以唔覺食晒碗飯😅——————————————————🍴秋意特色酸菜魚($198)呢個酸菜魚份量係勁大碗🙈入面除左有酸菜同魚之外仲有豆卜 芽菜 木耳 寬粉湯頭係超夠酸😆而且唔太辣 反而麻比較多2個女仔食呢個都已經好飽😂😂
又嚟去下觀塘工廈覓食啦🫡
係ig睇都係見台灣野同cafe好多
今次竟然揾到間中菜
入面有極嫩豉油雞🤫同超夠酸既酸菜魚🐟
Lunch仲有中式便當添啊😉
——————————————————
🍴秋意去骨豉油雞($89半隻)

平時食雞都好少食雞皮
但一食親豉油雞呢🐔塊雞皮就會不自覺咁食埋😂
佢哋餐廳仲有句名言🤣食雞要食皮
所以話雞皮先係精粹🤭
雞肉係超級滑☺️而且唔太肥
重點‼️佢哋既雞係已經去晒骨 啱晒懶人🙊
送飯嚟食 真係可以唔覺食晒碗飯😅
——————————————————
🍴秋意特色酸菜魚($198)

呢個酸菜魚份量係勁大碗🙈
入面除左有酸菜同魚之外
仲有豆卜 芽菜 木耳 寬粉
湯頭係超夠酸😆而且唔太辣 反而麻比較多
2個女仔食呢個都已經好飽😂😂
2023-02-03 164 浏览
平時食雞最怕就係lun骨咁麻煩觀塘呢間嘅雞全部都去哂骨㗎而且價錢一啲都唔貴❤️嚟到當然要食「招牌去骨豉油雞」🐔呢度嘅豉油雞係用左2款豉油秘製而成,顏色特別上色,而重點係雞肉極之嫩滑連埋雞皮食簡直係滑上加滑師傅亦好細心咁去走哂啲皮下脂肪,食起上嚟一啲都唔膩‼️「特色酸菜魚」本身諗住淨係食去骨豉油雞,點知見到牆身寫有酸菜魚食即刻二話不說即叫‼️用左爽口新鮮嘅鯛魚,魚質係我鍾意嘅口感❤️酸菜份量岩岩好,唔會太多,令酸味&麻辣味都好balance呢個酸菜魚嘅花椒味特別香~~自家製羅漢果無花果茶
平時食雞最怕就係lun骨咁麻煩

觀塘呢間嘅雞全部都去哂骨㗎

而且價錢一啲都唔貴❤️

嚟到當然要食「招牌去骨豉油雞」🐔
呢度嘅豉油雞係用左2款豉油秘製而成,
顏色特別上色,
而重點係雞肉極之嫩滑

連埋雞皮食簡直係滑上加滑

師傅亦好細心咁去走哂啲皮下脂肪,食起上嚟一啲都唔膩‼️

「特色酸菜魚」

本身諗住淨係食去骨豉油雞,點知見到牆身寫有酸菜魚食

即刻二話不說即叫‼️

用左爽口新鮮嘅鯛魚,魚質係我鍾意嘅口感❤️
酸菜份量岩岩好,唔會太多,令酸味&麻辣味都好balance

呢個酸菜魚嘅花椒味特別香~~
自家製羅漢果無花果茶
2023-02-03