又嚟觀塘搵好野食啦😚😚呢間喺工廠大廈嘅小店係由幾個90後主理🤓主打食去骨豉油雞❤️平時出街都好少食中餐,呢晚就特登嚟試吓😋一入到鋪頭,淨係聽到電視機嘅聲音🤣好熱鬧咁🤣原來係播緊youtube嘅小薯茄同試當真😈每枱食客都一齊一路睇一路笑,成個場面好溫馨😂🫶🏻🌟秋意去骨豉油雞 $60 + $10轉淨髀 (4/5)嚟得緊係要食招牌菜😛去骨雞已經正,仲要有得轉埋髀😍雞皮望落油光閃閃好有光澤,但食落口完全唔覺油膩😳豉油味好香濃,入味得嚟又唔會鹹🥰仲要啲雞肉係超級嫩滑!❤️每啖都食得好滿足🥺連平時食雞唔食皮嘅我都食得好開心🫣佢仲有半隻溏心蛋、沙律菜同麻辣蓮藕!成個set性價比好高🥰🌟蒜辣牛魔王 $72 + $5轉乾撈低醣蒟蒻麵 (3.89/5)牛魔王係有牛舌同牛展💙上面加咗好多香料同芝麻,但食落又唔會好辣,好惹味😈牛舌厚度適中,食落爽口🫶🏻牛展就令我好驚喜,因為佢整得好淋🤩筋嘅部份充滿骨膠原,肉嘅部份又好淋唔會鞋🤤仲要有得轉低醣蒟蒻麵❤️好貼心!怕肥人士之選🤣蒟蒻麵爽口彈牙,每一條都有豉油味😚絕對唔驚冇味~🌟時令滋補花膠燉湯 跟餐+$48 (4/5)呢個湯太養生了吧🥰餐廳每日用6小時製作,每日限量㗎🫶🏻

🌟秋意去骨豉油雞 $60 + $10轉淨髀 (4/5)

🌟時令滋補花膠燉湯 跟餐+$48 (4/5)
呢個湯太養生了吧🥰餐廳每日用6小時製作,每日限量㗎🫶🏻我見隔離枱想叫兩個,但得返最後一個🤣想講呢個湯真係好足料😨有一大片花膠、2-3舊竹絲雞、蟲草花、龍眼肉,仲有好多舊瘦肉!飲落去味道好濃郁🥹唔識講,但就係家嘅感覺❤️🥹所有精華都喺呢個湯裡面,味道好天然,絕對無味精🥺凍冰冰飲返碗真係好正😋

🌟凍 百香果柑桔蜜 +$8
自家製嘅樽裝飲品😋味道好天然,甜度適中,飲落好舒服好解渴😉加埋百香果酸酸甜甜好好飲🥰

🌟熱 柚子蜜 +$5

Overall嚟講覺得呢間好有家的感覺😛超級親切,食物質素都好好🤩而且依家舖頭仲有酸菜魚食🥰大家可以去試吓!🥰

加一服務費:❎

回頭率:❤️❤️❤️❤️ (5個❤️為滿分)

📍地址:秋意 (觀塘)
2023-02-01
2023-02-01 175 浏览
「食雞唔食皮,不如唔好食」小店位於觀塘成業工業大廈,由幾位90後年輕人主理,提供多款港式同四川料理,同時立志做出最好味嘅豉油雞😆 餐廳環境舒服,座位唔算太逼,價錢都幾親民化,絕對值得一試👍🏻便當有幾款選擇,一場嚟到當然要試吓招牌嘅豉油雞,睇吓係咪真係咁有料到🐔 外皮比一般嘅豉油雞更深色,味道濃郁但鹹度適中,皮肉之間有層脂肪但食落唔會太油膩,肉質超級嫩滑,而且仲去埋骨,啖啖肉好滿足😛 另一款係瑤柱貴妃雞,鮮味較出,入口細膩,加入瑤柱後多咗陣香味,個人十分喜歡~ 旁邊更有精緻嘅伴菜搭配,性價比甚高😎冬天乾燥,最適合飲返碗湯補吓身!蟲草花烏雞燉花膠湯淨係聽個名都已經好吸引💕 以多小時熬製而成,湯底清甜濃郁,配料滿滿,份量十足,絕對比得上出面中菜廳嘅質素!嘢飲方面就要咗百香果柑桔密同白桃烏龍茶,前者清香,後者解渴,不錯😌

2023-01-27 213 浏览
🍽️ 秋意 📍地址: 觀塘成業街19-21號成業工業大廈6樓29室😋👉🏻百香果柑桔飲 $24柑桔酸甜清香,十分開胃醒神,配上有果汁之王之稱的百香果除了有很好的消炎作用還有改善過敏、防便秘、排毒美顏等好處。👉🏻陳皮普洱茶 $24溫和茶性的陳皮普洱喝水下去,十分暖胃。 可以解膩幫助腸胃消化加上在雪櫃剛拿出來,不怕吃不光這些餸。👉🏻秋意豉油雞 $89 半隻 (+$25.0)餐廳招牌特色豉油雞令人流連忘返。賣相色彩均勻,接近黃金琥珀色;雞肉皮爽肉嫩,超入味,吃下去爆出陣陣豉油和雞油混合的香味,適合二人分享。👉🏻秋意特色酸菜魚 $198麻辣酸菜魚,十分足料,不算太辣,比較像三小五小辣的辣度,十分適合在這嚴寒的晚上用膳。👉🏻白飯 $10 一碗粒粒均勻,軟硬度剛剛好,很好味。好味指數: 3.8/5 性價比: 3.8/5 無加一環境: 3.5/5
🍽️ 秋意

📍地址: 觀塘成業街19-21號成業工業大廈6樓29室

😋
👉🏻百香果柑桔飲 $24

👉🏻陳皮普洱茶 $24

👉🏻秋意豉油雞 $89 半隻 (+$25.0)

👉🏻秋意特色酸菜魚 $198

👉🏻白飯 $10 一碗
粒粒均勻,軟硬度剛剛好,很好味。

好味指數: 3.8/5
性價比: 3.8/5 無加一
環境: 3.5/5
話說朋友推介呢間觀塘工廈小店,話去過lunch同dinner都好滿意,打鐵襯熱嚟外賣返屋企同屋企人食🤓💛酸菜魚超級大盤,份量十足,冇停手咁食食好耐都未食完🤩酸菜魚湯底加咗花椒八角辣椒等香料🌶️🌶️味道有齊酸、香、麻、辣4種口味,花椒味唔會太重,辣度啱啱好,完全冇油膩感,勁開胃,送飯一流👍🏻配料有酸菜、大荳芽、黑木耳、豆卜、寬粉;寬粉透明有彈性,質地煙靭,同豆卜一樣索盡湯汁,好惹味😋魚片用黑鯛魚,唔同一般用脆肉鯇,質地嫩滑無骨,味道鮮甜,爽脆,唔腥😍外賣拎到返屋企,魚片浸耐咗都冇變老,口感好👏🏻👏🏻見招牌菜係豉油雞就叫咗半隻,居然係去骨🤓👍🏻啖啖肉,啱晒懶人🙋🏻‍♀️雞皮豉油顏色比一般豉油雞深色,豉油味重,帶少少焦糖味,入口唔會過鹹;皮肉之間脂層平均,肉質生熟度剛好,冇過老亦唔鞋口,好食🙆🏻‍♀️白桃烏龍茶清香,百香果柑桔蜜酸甜潤喉🍹整體食物質素出色,出品誠意十足,落單同取外賣時店長招呼好客有禮,讚👍🏻下次去試埋涼菜同口水雞先😋

去骨豉油雞(半隻)
秋意特色酸菜魚(二人份)
百香果柑桔蜜+白桃烏龍茶
外卖自取
去骨豉油雞(半隻)
秋意特色酸菜魚(二人份)
  • 秋意特色酸菜魚
2023-01-22 164 浏览
喺觀塘返工 成日都會搵吓有咩食 本身都好鍾意食酸菜魚 見到呢間還是有酸菜魚食 加上有👦🏻鍾意食嘅豉油雞 果斷決定食呢間🤤✿ 秋意特色酸菜魚 ✿ [$198]煮緊已經問到好香 來到即刻試舊魚 係有咬口 有啲Q彈嘅魚肉 好正👍🏻 冇得揀辣度 但唔會好辣 應該係BB辣嘅辣度 份量夠曬兩個人食 有薯粉、豆卜 豆卜索曬湯 好正🤤✿ 豉油雞(半隻) ✿ [$89]雖然睇落去好深色 但係食落去係啱啱好嘅調味同好香 而且豉油雞已經去咗骨👍🏻 好似海南雞咁 食得好舒服 佢雞髀肉嗰個部位 非常之嫩香 豉油雞重點係食個皮 佢個皮完全係啱啱好 唔會太肥好多脂肪 雞肉都超級滑👍🏻 令到我哋讚不絕口 真係好好食🤤✿ 白桃烏龍茶 ✿ [$24]係冷泡茶 見到茶包入面有白桃果肉 唔會好澀 但有有啲果味👍🏻✿ 百香果柑桔蜜 ✿ [$24]我係百香果愛好者 見到百香果飲品 一定會叫 不符期望 百香果味好出 而且唔會好甜 好快就飲曬地址➸觀塘成業街19-21號成業工業大廈6樓29室★好食指數★:4.5/5★服務態度★:5/5#觀塘美食 #觀塘 #觀塘工廈 #觀塘好去處 #食雞唔食雞皮不如唔好食 #秋意 #香港美食 #豉油雞

✿ 秋意特色酸菜魚 ✿ [$198]

✿ 豉油雞(半隻) ✿ [$89]

✿ 白桃烏龍茶 ✿ [$24]

✿ 百香果柑桔蜜 ✿ [$24]

地址➸

★好食指數★:4.5/5
★服務態度★:5/5

#觀塘美食 #觀塘 #觀塘工廈 #觀塘好去處 #食雞唔食雞皮不如唔好食 #秋意 #香港美食 #豉油雞 #酸菜魚 #hk #foodie #food #hkfoodie #hkrestaurant #lunch #jcfood #jcfood_觀塘
2023-01-21 112 浏览
🎎農曆新年相信大家都好忙,未必有時候自己煮飯,出去食又怕人多,外賣都係一個好選擇🔸蟲草花烏雞燉花膠湯燉湯好足料,味道好濃,有烏雞、豬肉、花膠、蟲草花、桂圓肉、杞子,飲得出好有火喉🔸秋意酸菜魚秋菜魚集齊麻酸辣,好惹味😋份量好多,配料亦好足,有豆卜、大豆芽、雲耳同薯粉,魚片厚身大塊,食落爽滑🔸秋意去骨豉油雞食雞點可以唔食皮🙈尤其食豉油雞,我一定會食皮,豉油雞顏色比出面既深色好多,去左骨食起上黎啖啖肉,雞肉嫩滑,豉油帶甜味,唔會死咸🔸百香果柑桔飲百香果味香濃,酸酸甜甜,好解渴🔸羅漢果無花果茶味道清甜,秋冬天氣飲岩哂

🔸蟲草花烏雞燉花膠湯

🔸秋意酸菜魚

🔸秋意去骨豉油雞

🔸百香果柑桔飲
百香果味香濃,酸酸甜甜,好解渴

🔸羅漢果無花果茶
味道清甜,秋冬天氣飲岩哂
外卖送餐
  • 秋意去骨豉油雞
秋意📍觀塘成業街19-21號成業工業大廈6樓29室🌄環境我覺得整體環境幾好,座位算闊落,唔會逼到好辛苦,但係位置喺工廈入面,第一次去可能要跟實啲google map🤣🐣 秋意豉油雞 $89見到圖入面嘅顏色都知,係極度入味嘅,而事實的確如此🥳豉油微甜且粘稠,好好咁附着喺雞嘅每一處,入味之餘又唔會冚過原本嘅雞味,係一隻調味、肉質都做得好好嘅雞🐓唔使點醬都好好食,而且隻雞肥瘦恰當,食到雞油嘅香味嫩滑,又食到緊實嘅雞肉,十分出色!毫不誇張咁,覺得佢係我食過最好食嘅豉油雞,同一般燒味舖嘅豉油雞真係差好遠!🤩薑蔥就做到一個點綴嘅效果,俾你稍微轉下口味,但係我會prefer唔點多啲~🤣推薦度:😋😋😋😋🐠秋意特色酸菜魚 $198呢個真係俾到驚喜我!冇諗過呢個價錢可以食到脆肉鯇,但係就係咁高性價比😚入面嘅料十分豐富,有豆卜、木耳、薯粉等,好有誠意😙而脆肉鯇更加唔使講啦,你見到我哋係毫不費力咁用筷子夾起,就知佢真係好脆,嗰種又脆又滑嘅口感真係百試不厭,,真係幾好。值得一題嘅係呢到嘅薯粉比出面嘅更加有咬口,我幾鍾意呢個口感😍好欣賞嘅係個湯嘅調味,雖然冇得揀辣度,但係我諗大部分人都接受到嘅,並且麻嘅程度好夠,
秋意

📍觀塘成業街19-21號成業工業大廈6樓29室

🌄環境

🐣 秋意豉油雞 $89

推薦度:😋😋😋😋

🐠秋意特色酸菜魚 $198

好欣賞嘅係個湯嘅調味,雖然冇得揀辣度,但係我諗大部分人都接受到嘅,並且麻嘅程度好夠,鍾意食花椒嘅人一定勁鍾意!酸辣麻三種味道平衡得好好!😍同埋試得出佢哋嘅湯唔係味精溝成嘅,係真材實料嘅,同埋調味唔會重到完全飲唔落口,攞嚟湯飯or齋飲都好好,而家諗返有啲後悔冇帶走啲湯翻屋企,煮個麵都好啦😭😭😭

推薦度:😋😋😋😋😋

☕️陳皮普洱茶 $8

幾特別,聞落好香果皮味,飲落口又係好香嘅普洱味,後勁又有啲陳皮味出返嚟🤣

推薦度:😋😋😋

☕️ 羅漢果雪梨茶 $8

雪梨甜味好香好突出,聞落有啲羅漢果嘅香味,清香~

推薦度:😋😋😋😋
2023-01-20 75 浏览
今日係年廿九,我終於收爐啦!既然收爐緊係要大吃特吃😂好彩有朋友今日唔洗食團年飯可以同我一齊dinner,大家都攰攰地所以就近近地係觀塘食個dinner就返屋企休息😛.記得之前係觀塘返工時有同事話有間餐廳既豉油雞好正,我仲記得間餐廳個名叫秋意,因為我覺得個名幾好聽所以有印象(´▽`)雖然每次話想食某樣野,但去到餐廳見到其他野又會想食😂唔得!我唔轉!我係為左隻雞而黎架!最後都係叫其他野食,但係我都有叫到雞架😂.秋意特色酸菜魚(二人用) $178 配白飯兩碗之前食既酸菜魚大部分都唔太夠味,但係呢到個酸菜魚既湯底味道夠哂正好有層次,岩入口既時候味道酸酸地,然後慢慢開始感受到辣味,再慢慢變麻😂本身岩岩食幾啖我哋仲話唔算太辣,點知之後就越食越辣,過癮!魚肉份量都幾多,魚肉嫩滑得黎又爽脆,有少少似脆肉鯇,正!而家又有木耳,芽菜,,豆卜,薯粉等等既配菜,真係食到好飽,好滿足!.秋意去骨豉油雞 半隻 $89平時食無骨雞通常都係海南雞,好少聽其他雞都會去骨!豉油雞好入味,雞皮滑喐喐雞肉好嫩滑又唔肥,見到隔離枱個女人挑起哂雞皮無食到,正所謂食雞唔食皮,不如唔好食!雞皮係精粹黎架嘛!.百香果柑桔密 $24第一
最後都係叫其他野食,但係我都有叫到雞架😂

秋意特色酸菜魚(二人用) $178 配白飯兩碗

秋意去骨豉油雞 半隻 $89

百香果柑桔密 $24
第一次飲百香果既飲品係酸到痴線,但呢個岩我飲,溝左柑桔有少少甜味又唔會蓋過有香果既味道
白桃烏龍茶 $24
茶包入面有桃粒,清清地唔錯而且無糖茶夠哂健康
. 秋意🍁🍂觀塘美食多不勝數,今次又黎到成業工廈搵食😋由幾個90後年輕人主理🤣呢間隱世餐廳真係好岀色😳看似平平無奇既店舖,但野食確實不錯😚性價比高🥰推薦推薦👍🏼#冬甩仔女_觀塘#冬甩仔女_川菜#冬甩仔女_中菜🍩冬甩仔女👦🏻👧🏻🍩食評👅👦🏻👧🏻酸菜魚🤢🐟(2人份) (9/10)(原價$218) $198(4點後優惠)酸菜魚食得出事前將香料爆香😋做到「酸、香、麻、辣」,所以咁香口,成碗份量十足,黑鯛魚肉質嫩滑彈牙,無骨,魚既份量都吾少,配料酸菜、木耳、薯粉、豆卜,全部都好入味嗦曬啲汁😍湯既辣度適中,仲好濃郁😍食到吾停口🫣我哋都覺得岀色大型連鎖店🤣🤢👦🏻👧🏻豉油雞🐥(半隻) (9/10) $89豉油雞望落半隻都好多,分量十足🙈但係幾乎無骨、斬件上🤭雞望好深色,覺得佢應該都幾咸下😯🤢但食落肉質超滑身、滑捋捋,仲一d都吾咸👍🏼豉油汁係甜甜地,食到豉油汁啖啖香味,而且整得好入味,特別係個雞皮好正,吸曬d汁😍整得好岀色🫢👦🏻👧🏻白飯x2 ($10/碗)👦🏻👧🏻百香果柑桔蜜🍊🥤(8.5/10) $24呢杯配餸食一流,食辣野食甜野👍🏼百香果味香濃,甜度適中🥰好解渴👦🏻👧🏻白桃烏龍茶🍑🥤(8/10) $2
[觀塘美食推介🍽 ] 秋意🍁🍂

#冬甩仔女_觀塘
#冬甩仔女_川菜
#冬甩仔女_中菜

🍩冬甩仔女👦🏻👧🏻🍩食評👅

👦🏻👧🏻酸菜魚🤢🐟(2人份) (9/10)
(原價$218) $198(4點後優惠)

👦🏻👧🏻豉油雞🐥(半隻) (9/10) $89

👦🏻👧🏻白飯x2 ($10/碗)

👦🏻👧🏻百香果柑桔蜜🍊🥤(8.5/10) $24

👦🏻👧🏻白桃烏龍茶🍑🥤(8/10) $24

有白桃果粒配烏龍茶葉,飲到啖啖既甜味又吾覆蓋左烏龍茶既味道🥰凍飲好正

🍩冬甩小資訊🍩
1️⃣收加一服務✖️

💲抵食:8.5/10
👅好味:8.8/10
🍩推薦:9/10

📍秋意 (觀塘)
觀塘成業街19-21號成業工業大廈6樓29室
🕛1130-1500,1600-2000(Mon-Fri)
🕛1130-1500(Sat)
2023-01-16 157 浏览
見到openrice 咁多好評 又話世一豉油雞 就黎試下✨秋意豉油雞 $60雞份量都ok 同埋都多肉 但係覺得啲肉有啲削🙈🙈 側邊啲蓮藕辣辣地都幾好食✨牛魔王轉蒟蒻麵 $77+$5呢個食左兩啖已經覺得喊到黐線 😵😵😵 好想飲野同埋唔係幾想繼續食 有食完應該會生腎石嘅感覺🤦‍♀️🤦‍♀️ 蒟蒻麵又唔彈牙✨蒜泥手拍青瓜 $28唔知點解雪到勁凍 明明平時嗰啲都係室溫 🤔蒜泥嘅味道唔夠強烈✨陳皮普洱茶 $8有啲陳皮嘅香味 都ok 總括黎講其實覺得普普通通🙈 冇啲好評講到咁好食囉🙈 環境細細間 同隔離唔識嘅都坐得有啲近🙈味道❤️❤️❤️抵食❤️❤️❤️服務❤️❤️❤️環境❤️❤️❤️💰午餐人均~$85 (唔收+1)
見到openrice 咁多好評 又話世一豉油雞 就黎試下

味道❤️❤️❤️
抵食❤️❤️❤️
服務❤️❤️❤️
環境❤️❤️❤️

💰午餐人均~$85 (唔收+1)
「雞唔食皮不如唔好食」呢句話係我睇YouTube時候震驚左🤭,好多人為左健康唔食皮,黎到呢度應該好難忍口😂呢度豉油雞皮真係好入味,一間隱世小店可以將豉油雞做到海南雞咁,去骨➕滑嘟嘟既質素,相當唔錯👍🏽 主打滑雞既小店有酸菜魚食已經好驚訝,竟然與眾不同😁❥ 秋意去骨豉油雞半隻 $89 海南雞就食得多,去骨豉油雞我第一次見,食落啖啖肉😋。雞滑當然係最基本要求,連雞胸都好滑真係火候控制得好好😯。雞皮偏深色,應該濃縮左好多秘制豉汁精華。🍱如果返工速食揀選便當都唔錯,白飯轉健康既蒟蒻麵,質地似韓式粉絲,撈左秘制醬汁惹味😋❥ 秋意特色酸菜魚(2 人份量)$178坊間都係用鱸魚桂花魚以滑為主,呢度食落除左滑,仲有小小爽口質感,又唔會好似脆肉脘咁硬爽。詢問老闆先知係黑鯛魚‼️好鍾意呢個質感😁配菜都豐富,有酸菜、芽菜、寬粉、黑木耳,小辣好適合香港人口味。湯頭好順滑,會撈到小小雞絲,用左雞湯熬製🫶🏽,忍唔住飲左好多🤤,絕對超越某啲連鎖店😌❥ 百香果柑桔蜜 $24❥ 白桃烏龍茶 $24特飲都唔錯,如果鍾意無糖可以揀白桃烏龍茶😀𝓞𝓿𝓮𝓻𝓪𝓵𝓵❀抵食:⁸ ⁄ ₁ ₀ ✿美味:10 ⁄ ₁ ₀❀回頭:10 ⁄

豉油雞

❥ 秋意去骨豉油雞半隻 $89
蒟蒻麵

❥ 秋意特色酸菜魚(2 人份量)$178
酸菜魚

❥ 百香果柑桔蜜 $24
❥ 白桃烏龍茶 $24
特飲都唔錯,如果鍾意無糖可以揀白桃烏龍茶😀

𝓞𝓿𝓮𝓻𝓪𝓵𝓵
❀抵食:⁸ ⁄ ₁ ₀
✿美味:10 ⁄ ₁ ₀
❀回頭:10 ⁄ ₁ ₀
✿人均:$₁₀₀-₂₀₀

🧡𝑳𝒊𝒌𝒆 & 𝒇𝒐𝒍𝒍𝒐𝒘 𝒎𝒚 𝑰𝑮 દ ᵕ̈ ૩ @annasan.cat
豉油雞
蒟蒻麵
酸菜魚
2023-01-14 88 浏览
收工唔想返屋企煮飯,買埋外賣返屋企同屋企人一齊食就最好不過媽咪鍾意食酸菜魚,於是就叫個酸菜魚外賣俾佢,另外見到呢間都推介佢哋嘅豉油雞,仲要係無骨嘅添,咁一於試埋!一打開嘅時候已經聞到好香,份量都幾多,配料有豆卜、木耳、芽菜、金菇等等,估唔到仲有我鍾意嘅薯粉!首先梗係要食舊魚先啦,魚肉片大細適中,都幾滑!除咗魚肉重要之外,個酸菜湯都好緊要,個酸菜湯味道好有層次,首先會入口酸酸地,繼而開始有少少香料嘅味道,再有少少麻麻辣辣嘅味,呢個酸菜湯真係幾好食跟住就到豉油雞,唔好睇佢個雞皮咁黑就以為中伏,其實佢係非常之入味,而且雞肉非常之滑,連埋雞皮食真係好正,正所謂食雞點可以唔食皮,仲要佢係無骨更加加分!另外我都買咗兩個飲品,分別係白桃烏龍茶同埋羅漢果茶,自家製,味道的確唔錯呀!
收工唔想返屋企煮飯,買埋外賣返屋企同屋企人一齊食就最好不過

外卖自取
2023-01-14 90 浏览
朋友帶我去觀塘隱世小店,食完從此愛上🥹秋意酸菜魚 $198呢個酸菜魚真係超!級!正!酸度同辣度都恰到好處。佢嘅辣超香,食得出廚師將配料嘅香氣全部爆香!酸菜魚裡面嘅魚好爽脆而且完全無骨。豆卜同薯粉索曬湯底之後真係食唔停口!有啲酸菜魚食落水分超多,但呢個無論係湯底定食材都落足料,食完真係好滿足。豉油雞(半隻) $89豉油雞嘅色澤較平時食開嘅深色,本來都擔心佢會唔會太鹹。但食落發現佢鹹度適中,但比其他豉油雞有更重嘅豉油香氣,味道仲甜甜地!雞肉超滑嫩,而且唔肥,送飯一流!百香果茶 $24百香果味道濃,但唔會好甜。白飯 $10
朋友帶我去觀塘隱世小店,食完從此愛上🥹

秋意酸菜魚 $198

豉油雞(半隻) $89

百香果茶 $24
百香果味道濃,但唔會好甜。

白飯 $10
2022-11-27 995 浏览
今次介紹間抵食又飽肚既餐廳先~ 觀塘既工廈真係隱藏左好多高質既小店呀!餐廳由一班90後廚師打理,佢地立志要做出最好味既豉油雞,可見絕不馬虎!♢🍱秋意去骨豉油雞 $60平時食豉油雞既固有印象就係去燒味店斬料,或者係茶記既碟頭飯,不過秋意就中日融合,以日式便當既方法呈現廣東菜式,好精緻!招牌豉油雞果然名不虛傳,一上菜就已經香噴噴!成份豉油雞唔會太多醬汁,但係每塊雞皮都浸到夠入味,食落帶D焦糖香味,而且D雞皮又唔會太多肥膏,肉質又夠細嫩,仲好貼心去哂骨添!原來秋意個秘訣就係用上最靚既三黃雞,難怪咁好食!便當入面仲有半隻酒釀溏心蛋﹑胡麻醬沙律菜同小菜,做到一餐都營養均衡,抵讚!♢ 🐓瑤柱去骨貴妃雞 $62同豉油雞唔一樣,貴妃雞比較著重於雞既鮮味。雞皮既黃油岩岩好,食落滑口,咬落去感受到肉質細膩,配上瑤柱食用再帶一點鹹香,同豉油雞好唔同,但都同樣出色!秋意知道好多女士都減肥唔想食咁多飯~ 所以白飯加$5可以轉「乾撈低醣蒟蒻麵」,可以減低攝取澱粉質。呢個麵都有驚喜咼!平時食蒟蒻麵最怕有猩味同橡膠口感,但佢完全唔會!感覺就好似食緊港式炒麵咁,帶有芝麻香,好好食!♢ 🥣花膠竹絲雞燉蟲草花湯 $48呢碗

♢🍱秋意去骨豉油雞 $60

♢ 🐓瑤柱去骨貴妃雞 $62

♢ 🥣花膠竹絲雞燉蟲草花湯 $48
呢碗湯超級足料又好飲,睇得出秋意好有誠意!呢碗湯味道鮮甜,用左花膠﹑烏雞﹑豬肉黎煲,加上蟲草花帶有些少中藥味。花膠湯滋補養顏,又有豐富骨膠原,叫便當加$48就飲到喇~ 好抵!

秋意既豉油雞好值得一試!唔只主菜好食,連配菜都一樣新鮮好味!除左豉油雞貴妃雞,佢地仲有口水雞、紅燒肉﹑酸菜魚等等。今次其實仲想試醉鮑魚架,可惜夜晚黎已經賣哂,唯有下次再黎試啦!

@dineoutla.hk
密密更新☀️ 歡迎追蹤👋🏻
  • 瑤柱去骨貴妃雞
2022-11-18 705 浏览
平時我好少食雞,不過我見YouTube有人介紹呢一間雞就好想試吓我哋叫咗一個豉油雞一個貴妃雞!兩個都係無骨幾正!仲要佢啲飯上邊有飯素所以好容易就會食晒成碗飯🤣另外在叫咗一個粉皮,不過佢係死辣而唔係川菜嘅辣所以我哋都覺得麻麻好食…下次可以唔使叫😂同埋佢個面好硬最後叫咗兩個茶都覺得幾好飲唔甜~個樽仲可以拎走😆不過舖頭就比較簡陋應該係主要係做外賣為主~所以佢嗰飯都係用即棄冇咁環保,同埋眼見係兩兄弟去經營好有心!