2018-02-23 871 浏览
次次book位都book唔到,唯有次次早到walk in!今次好好彩等左半個鐘就有位,個咖喱湯烏冬真係好好食,味道可以媲美上次我係日本食個碗!兩個人share一條燒鯖魚,真係太好食條鯖魚!
2018-02-21 929 浏览
最喜歡食lunch, 因為配搭夠多,價錢優惠食到高質素的set lunch !Menu 已轉,仍然有我最愛細碗吞拿魚腩飯加炸蠔烏冬!還有另一配搭可以自行選擇!烏冬好食又唔使講,個湯都好鬼死好飲!豆腐蟹肉湯,真係好正!雖然得2雙蟹腳!不過整體係好食到停唔到口,佢地配菜都好好味架!Lunch 時間最好訂定台,一係你要1點前來拿位喇!唔係要等第一輪食完先到你。今日有機會坐bar 台,其實舒服過出面的台仲可以睇到佢地即整的食物,有時又聽到老闆幾句日本,感覺有少少去左日本吧!

烏冬好食又唔使講,個湯都好鬼死好飲!

今日有機會坐bar 台,其實舒服過出面的台

2018-02-21
2018-02-12 973 浏览
日本出名稻庭烏冬店,其實佢嘅其他食物都好有水準。此店由日本人所開,大部分食材是日本新鮮運來的。今次午市來,有定食,可以試多幾種食物。稻庭養助便當(上),用傳統日式便當盒,分開三格放有烤豬肉、烤魚或炸雞都會有、天婦羅。另有芝麻醬沙律菜、前菜、正宗日本米飯、稻庭烏冬(可選冷或熱),仲有飲品送(冷熱均可)。只百多元,我就覺很抵。 烤豬肉附上浸過醋的蘿白蓉,底下有生菜絲,三種食材混合一起吃,即一塊烤豬肉,加少許蘿白蓉,夾埋生菜絲一起吃,醋蘿白蓉完全減除了五花肉的肥膩感,再加新鮮趣趣的生菜絲一齊吃,豬肉味濃,夾埋食極清新,食到停唔到口。天婦羅有魚塊、蝦、豆角,炸得趣唔油膩,很香口。烤鯖魚就相比之下較失色了,但都不柴乾。稻庭烏冬是幼扁型的,不同粗條型咁彈牙有咬口,但相反是滑爽。 稻庭養助便當(特上)有四段,包括有時令刺身、天婦羅、烤牛肉、烤鯖魚。份量都很大,烤牛肉唔靱,有肉味,但個人仍覺烤豬肉較出色。刺身是時令的,如吞拿魚都食過。今次是秋刀魚,秋冬以它最新鮮肥美,可作刺身用,吃下一點腥味都無。烤牛舌定食,牛舌雖厚切但鬆軟,份量也不少,不過就沒有稻庭烏冬吃。鰻魚蛋卷,蛋鬆軟滑溜,鰻魚不小,蛋軟承受不
稻庭養助便當(上)

烤豬肉

稻庭養助便當(特上)

烤牛舌定食

鰻魚蛋卷

鰻魚蛋卷,蛋鬆軟滑溜,鰻魚不小,蛋軟承受不住,所以吃時很易跌落。
午餐
稻庭養助便當(上)
烤豬肉
稻庭養助便當(特上)
鰻魚蛋卷
  • 烤豬肉,
  • 稻庭烏冬,
2017-12-10 2157 浏览
大家好,今日2個人係貴店食晚餐⋯呢到食材真係好新,,,係服務生略嫌不足夠⋯應該要請多幾位員工先夠,仲有員工態度有禮⋯以及食物好好吃啊,值得推介,一定有下次啊!!
2017-12-09
  • 秋葵
  • 池魚
  • 油甘魚
  • 枝豆
2017-11-19 1929 浏览
一星期內第二次幫襯喇~ 好鍾意呢度嘅烏冬幼滑爽彈,食完唔會有陣酸酸麵粉味. 第一次嚟見到menu覺得價錢偏貴,環境一般(枱與枱距離好近),但食完就覺得物有所值無論星期二夜晚丶星期日下晝,都好多人幫襯(尤其日本人).星期日午餐係定食附餐茶,晚餐可以另外點小食(炸物丶魚生丶冷豆腐). 今日食蕃茄豚肉烏冬定食,朋友點咗炸蝦餅野菜烏冬.蕃茄湯鹹甜度適中,帶點忌廉湯味,蕃茄粒無煮淋,保留新鮮口感,好味到我成碗飲晒!!! 薄切豚肉香甜爽口,唔會好似本地或大陸豬咁一陣腥臭豬味. 上次我食咗雞肉湯烏冬,比較下呢個蕃茄湯好味好多.朋友話個野菜蝦餅就一般,比較油同多炸粉,但個木魚湯烏冬就好正! 我哋都好鍾意個腐皮飯團,日式甜甜腐皮包住紫色飯. 呢度嘅烏冬真係好出色唔知同人手製作有無關係呢. 還是因為有日本師傅坐陣,所以食物質素有保證呢. 自家烏冬仲有盒裝出售,一盒三份$300,都係直接嚟食開心啲~
無論星期二夜晚丶星期日下晝,都好多人幫襯(尤其日本人).

薄切豚肉香甜爽口
蕃茄豚肉烏冬

我哋都好鍾意個腐皮飯團,日式甜甜腐皮包住紫色飯.

呢度嘅烏冬真係好出色

2017-11-19
蕃茄豚肉烏冬
一直想嚐嚐這間據聞常有日本食客的稻庭養助, 此店位於黃埔地鐵站旁, 只需步行 3 mins 即達.  那天是預先 book 位, 所以無需等位已可入座, 3 倨人各點了一道菜, 然後 share 一起吃:豚肉野菜鍋定食:  豚肉肉質鮮嫩, 野菜爽口, 湯汁味濃, 是日不錯之選美國肉眼網燒 3 色汁定食:  其實原本這個網燒味道是不錯, 可惜敗筆之處是放涼了才上桌, 不是熱哄哄的感覺使其性價比降低了很多三式燒魚定食: 3 種魚包括鯖魚, 秋刀魚及另一條不知名的小魚, 3 尾魚都略嫌多骨, 味道及賣相均只是一般因為之前看其食評甚佳才來幫襯, 可能希望太大, 所以有點覺得其名過於實!

豚肉野菜鍋定食

美國肉眼網燒 3 色汁定食

三式燒魚定

2017-10-11
豚肉野菜鍋定食
2017-10-06 2656 浏览
[ #海鮮勁足料😻| #不斷回頭的餐廳 ]••呢間餐廳已經幫襯過6-7次,最出名係稻庭烏冬🍜但食過咁多次,都未試過佢既蕃茄湯,點知原咁正😱-🔹海鮮蕃茄湯烏冬($138)⭐️8.5/10入面有有啲蕃茄粒🍅好多好多隻蜆、蝦、仲有2粒大大隻帆立貝🐚重點係個湯💥真係好好味,唔係死死茄味,係有海鮮既鮮味,我連湯都差唔多飲哂🤤佢既稻庭烏冬係偏幼扁,食落亦偏稔~🔹特大鰻魚飯🍱($168)⭐️8/10哇!真係特大鰻魚😱三大塊,燒得好香,味道好好👍🏻入面有小小幼骨仔,男朋友話可以照食,但係我好驚唔敢再食😭但都食左一塊😆🔹大池魚刺身🍣($250)⭐️9/10由於我係望住佢原條魚開始,慢慢切成一片片刺身😯即刻感覺勁新鮮,當然食落都好鮮👅🔹迷你葱呑拿魚腩飯🐟($68)⭐️8/10其實一啲都唔迷你🍱都好大份,飯多呑拿魚都多,仲有麻醬沙拉係側邊🥗呢個飯係我最愛,每次都必點❤️🔹厚切極上鹽燒牛舌👅($98)⭐️9/10🔹極上豚腩🐷($98)⭐️7/10牛舌都係我每次都必點💥真係好正,好爽口一啲都唔會un🤤有鹽燒同味噌燒2款,我就鍾意鹽燒,用黎送酒一流🍶燒豚腩都ok👌🏻另外燒和牛燒雞扒都好正ga😻-🔺店舖大但都要等位,早啲6點半到
[ #海鮮勁足料😻| #不斷回頭的餐廳 ]

🔹海鮮蕃茄湯烏冬($138)⭐️8.5/10
佢既稻庭烏冬係偏幼扁,食落亦偏稔~

🔹特大鰻魚飯🍱($168)⭐️8/10

🔹大池魚刺身🍣($250)⭐️9/10

🔹迷你葱呑拿魚腩飯🐟($68)⭐️8/10

🔹厚切極上鹽燒牛舌👅($98)⭐️9/10
🔹極上豚腩🐷($98)⭐️7/10
🔺店舖大但都要等位,早啲6點半到就唔使等太耐啦😉
🔺好多日本人幫襯🇯🇵周圍聽到都係日文🗣好有置身於日本既感覺🤤未去到日本,食住呢間餐廳先都唔錯💭
更多食評ig: hungrykays 🌸
2017-08-16 3135 浏览
又係食lunch ! 因為lunch 好抵食,有個飯又有烏冬!$90今次試下魚生飯加烏冬,不過魚生一般,價錢$120,這個價錢可以食其他定食!這店算有超多lunch set 選擇,下次會再試下其他set 另外再叫左炸雞飯加烏冬,今次炸雞好味過上次很多!這個set $90 ,用質素黎講,佢真係算抵。再後加一個燒肉迷你飯,好明顯熟食炸物是比較出色!明明趕頭趕命的妹妹話9成包,後加飯都係咁食因為lunch 時間,大家都好趕,最好訂位先,否則要排隊了。至於人數不夠,可能要比點耐性啊!

魚生飯配烏冬(加大左)
燒肉飯
2017-08-16
燒肉飯
2017-08-06 2017 浏览
這間是紅磡很開的日本餐廳,下午時間已經要排隊,最好先預訂台。有多種lunch set 選擇,很岩香港人的style! 而且配搭都很多元化,一定可以食到你想食,最怕吃唔晒我們三人選擇了 : 炸豆腐柚子湯烏冬,炸雞定食,天婦羅定食。最有驚喜是個烏冬,個炸豆腐是近期食日本野最引象深刻,在其他日本店一定吃不到!至於另外2個sets, 都不錯!不過建議第一次食,可以先試烏冬!最後,我買了一盒烏冬回家,附湯包!這間小編同朋友都會再次光顧啊!

最後,我買了一盒烏冬回家,附湯包!
這間小編同朋友都會再次光顧啊!
2017-07-27
2017-07-16 2475 浏览
第一次光顧,吃後覺得食物很有驚喜,我們坐在吧枱,對著前方那位日本老闆吃料理,份外有日本風味。點了:北海道帆立貝(配梅酒),非常新鮮甜美,配以海帶伴碟,無論賣相、口味也是稱心如意,價錢合理。明太子蛋卷,蛋是日本產地,份外原汁原味,捧上餐枱上蛋卷仍然熱騰騰,口感很好,與明太子配合得很融洽。下次,會試吓芝士蛋卷,期待~鏗魚醬油茶漬飯,喺香港比較少餐廳有及正宗,有日本人坐陣,我很有信心~ 雖然,不是十分非常好味,但勝在傳統口味,價錢商宜。大蝦天婦羅稻庭烏冬,大熱天時吃冷烏冬份外透心涼,天婦羅炸得剛剛好,無論是烏冬及天婦羅,都非常好味,勝價比很高。餐廳,還有喜之次可以點,三百多,也是合理價錢。我覺得,餐廳能做到日本正宗口味(雖非好味到跳起),但以一般人可負擔的價格經營,真的良心出品,而且,是日本人主理,我吃得很放心。然後,店內有位女侍應,黑口黑面,確有點趕客~

點了:

2017-07-15
  • 明太子蛋卷
  • 大蝦天婦羅稻庭冷烏冬
2017-07-15 1651 浏览
味道雖好,但店員態度差到一個極點,我地訂左檯,我朋友先到拎左張檯,店員見10分鐘未齊人,走去同佢講5分鐘內再唔齊人就趕人走⋯⋯⋯⋯之後齊人d店員都好似針對我地張檯咁,成日釘住我地幾時走,serve客態度極差,我情願佢一開波就同人講聲90分鐘用鐘,夠鐘走我地真係ok...但佢地呢間野選擇用對眼同做好多小動作來趕人走⋯⋯今時今日咁既服務態度 再好食都冇用

今時今日咁既服務態度 再好食都冇用

2017-07-15 1440 浏览
同朋友相聚,都想搵個好地方,既可以傾計,又可以食餐好嘅。呢度嘅選擇好多,今次兩個女仔黎,想試多d野,就放棄澱粉質,唔叫佢哋出名嘅烏冬喇。首先黎個帆立貝刺身,切得幾厚身,但唔算好鮮甜,有d失望。跟住黎嘅鰹魚沙律好大份,鋪滿左魚片,魚肉燒到半生熟,好鮮,拌住好多蔥、蒜、洋蔥、生菜同酸汁,醒胃又好味!細心嘅老闆俾個夾我地分黎食。夏天食感覺清爽,唔怕有口氣嘅話要試下 😄味噌燒蟹羔蟹肉滿滿一個,蟹羔好香,拌住絲絲鮮甜嘅蟹肉,用隻小匙羹分黎食,好快就食到乾乾淨淨。野菜炒魷魚,好似已經變左我每次黎必食嘅菜式,爽甜嘅炒椰菜同柔軟嘅魷魚真係好夾,對於我黎講,佢就好似廣東小炒嘅小炒王,夠晒惹味。我係個魚痴,見到燒魚一定會嗌,今次就試左燒赤魚,份量好大,店家已經切好,方便分黎食。魚肉好厚身,好實淨,擠d檸檬汁,點d蘿蔔蓉同酸汁,好香好好食呀!呢度嘅食物質素高,價格合理,希望keep住水準!P.S.呢度星期五好爆,記住訂位呀!
同朋友相聚,都想搵個好地方,既可以傾計,又可以食餐好嘅。

首先黎個帆立貝刺身,切得幾厚身,但唔算好鮮甜,有d失望。

帆立貝刺身

鰹魚沙律

味噌燒蟹羔蟹肉

野菜炒魷魚

燒赤魚

呢度嘅食物質素高,價格合理,希望keep住水準!

P.S.呢度星期五好爆,記住訂位呀!
2017-07-14
鰹魚沙律
味噌燒蟹羔蟹肉
野菜炒魷魚
燒赤魚
2017-06-19 925 浏览
Happy Friday 來是要等位的, 場內位不多, 所以等了35分鐘才有位。一來就Order 了 牛扒飯, 牛味算重, 吃得出不是便宜貨, 唯一不喜歡碗內伴菜 (沙律菜 + 沙律汁)與牛扒一點也不配,怪怪的。另外是天婦羅冷烏冬, 烏冬夠黏韌, 天婦羅皮夠薄, 沒有太厚的粉來炸, 感覺不太油膩。啤酒貨色, 試了...........沒下次啦!!!!Menu 還有好多款式可選擇, 賣相算吸引, 原本order了鹽炒芽菜豬肉, 但已賣完, 留待下次再來吃, 如果想來試記得預早些等位。
, 留待下次再來吃, 如果想來試記得預早些等位。
牛扒飯
天婦羅冷烏冬
2017-06-16
2017-05-28 992 浏览
真心冇食過咁好食嘅日本菜 忍唔住要打篇食評讚下佢 前幾日約左朋友食晚飯 朋友就向我介紹呢間日本菜 大紈平日7點鐘入去都唔使等位可以直入 入到去好有日本feel 我地巿個叫左兩碗烏冬同一個小食***我叫左個三色鳥冬 兩格係凍 一格係熱 先試左熱先 鳥冬非常幼滑爽口 完全冇任何濃味調味 食到稻庭烏冬嘅精髓 之後就兩格凍 入口就更冰涼 其中個芝麻醬就更令烏冬更美味 朋友就叫左碗蕃茄雜菜湯烏冬 朋友非常喜歡個湯底 因為唔似平時用茄膏整嘅蕃茄湯底 而係用真正嘅蕃茄去淆 最後佢仲飲哂成碗😂至於個小食就係味噌芝士豆腐 真心俾十個讚 texture屬似cheesecake 幼滑細軟 包你一試即愛上
***
2017-05-21 809 浏览
食品好食!環境可以!也不用等位!但可惜要一邊食嘢一邊聽服務員悔氣說話及關冷氣!不停趕走客人,又大聲話關冷氣,客人便會走!無論食物再好食,要一邊受氣一邊食,就不值得再去!我們花錢是享受,唔係嚟受氣!
無論食物再好食,要一邊受氣一邊食,就不值得再去!
我們花錢是享受,唔係嚟受氣!
2017-05-21