2024-01-27 898 浏览
就喺上環正街角落嘅一間海鮮餐廳,今次來試咗傳說中嘅芝士牛油龍蝦配埋香脆法包,簡直係完美搭檔😋! 龍蝦嘅肉質鮮美彈牙,滿佈溶化牛油嘅濃郁芝士,味道真係得意過癮💥!隨便抓一塊法包浸啲汁,啖啖香濃噴香,唔使兩三下就消滅咗半個法包!😂 又點咗幾款小菜,蒜茸通菜香口爽脆,他們嘅炒飯又香又夠哂火侯;飯粒分明,真正夠晒古法。食完重有甜品,芒果布甸充滿熱帶果香,糯米湯圓又甜又糯,加上果盤清新爽口,吃完貨真間好滿足。今次食飯經驗正👍,真心推介呀!肚皮都滿意地鼓起嚟,下次仲想再嚟挑戰下其他菜式吖!💃🍴🥂
2022-09-05 4331 浏览
唔知係咪搬左舖,換左廚,未搬舖前係地庫真係好好食,對得住價錢,而家搬左舖,d野食差左好多,叫左個蒜蓉粉絲蒸蟶子,未熟既,好似食刺身咁,出野又慢,不嬲係咁無問題,但你之前真係掂架嗎,而家攪到咁,我唔會再來,88
2022-08-12 2721 浏览
在職員推介之下於海鮮檔order咗幾隻扇貝同其他海鮮,當時見到大約有十幾隻扇貝,坐低10分鐘後職員過嚟話扇貝冇貨,好明顯係比左啱啱嚟到嘅熟客,然後即刻行開冇任何解釋。其實講兩句話有人要晒全部貨我都唔介意,不過咁嘅態度真係冇下次。之前食開跑馬地都冇事,見佢剩返呢間真心想支持。只可以講無能為力。
2022-08-11
2021-10-15 4078 浏览
八號颱風來襲 剛好就在壹棠酒店 Staycation 那裡也去不了多遠 只能在酒店 Hea 還好有兩部智能電視 可以睇 YouTube 或者 Netflix 酒店週邊 吃飯選擇多 步行五分內就有 🚶‍♂️🚶‍♂️晚上去了 竹園海鮮飯店 老牌頭 裝飾過時 感覺有陣異味 可幸食物高質 廚藝了得 且美味 😋😋我們二人點了幾款小菜古法鹽焗雞 🐤🐤侍應阿姨說 要烹調30分鐘 反正沒事做 等唄!上桌時已傳來 陣陣燒酒香味 外皮脆 肉嫩多汁 鹹香滋味滿滿 最後一件也不剩 😍😍椒鹽白飯魚 🐟🐟食材新鮮 薄薄脆漿 炸至香脆可口 下酒好小吃 媽媽好喜歡 👍👍勝瓜粉絲海味㷛 🥒🥒原㷛骨碌骨碌 滾動上桌 勝瓜鮮嫩 沒煮過頭 沒太生 粉絲吸收了 濃濃海味湯汁 加上蝦米 及海鮮粒 下飯好餸 🍲🍲淮山雞腳燉螺頭湯 🐚🐚湯頭清澈而 味道濃郁 喝了讓人滿足 🥣🥣蛋白雙皮奶 🥛🥛阿姨送了兩碗 蛋白雙皮奶 不太甜 完美颱風夜 🌪🌪雖然只吃了 家常便飯 已感覺廚師功力 這老牌飯店 招牌就是各種 足料魚翅 鮑魚 海參 花膠 海鮮等 經典名菜 當然 我們吃下 家常小菜亦歡迎的 下次必定去試試 足料潮州翅 🦈🦈

我們二人點了幾款小菜

勝瓜粉絲海味㷛
淮山雞腳燉螺頭湯
蛋白雙皮奶
2021-07-10 3364 浏览
憑住一碗潮州翅, 打動人心, 令人一試難忘, 濃厚綿密既口感, 每一啖都感覺漿住個咀, 雖然知道做法係落左好多豬油, 不過真係好難抗拒.龍蝦反而係配角, 主要係食佢既芝士配法包, 杰身既芝士, 搽係鬆脆既法面, 濃郁咸香既芝士鋪滿表面, 食埋哩一味其實已經好足夠, 因為好大機會已經食到漏左.下一味係大遼参拼獅子頭, 可能醃得太入口, 感覺有少少咸, 但係海参發到好軟身, 所以咬落去淋.黃金鮑魚, 係老闆極力推介既新款菜式, 難得比我地試下. 表面佈滿咸蛋黃, 咬落去充滿油香, 咸味稍為蓋過鮑魚味, 不過鮑魚唔會煮過龍而導致鞋口靭口.蒸石斑魚肉既軟滑又彈口, 雖然無上幾味菜咁濃味, 作為尾聲絕對擔當得起.

2021-06-30
2021-03-03 3371 浏览
不嬲都對酒樓無咩感覺今次長輩帶我黎食呢間就意下地令我覺得「 哇! 好好味!」前菜係凍豬手 皮蛋薑 同魚皮好正! 真係好正! 無諗過中餐原來有呢啲菜式!臘味煲仔飯啲臘味勁靚! 超正!賓沙腩啲牛腩好淋! 甜品都有好多選擇揀左湯丸(超薑! )楊之甘露仲有我超愛的 榴連布甸!
不嬲都對酒樓無咩感覺
今次長輩帶我黎食呢間就意下地令我覺得「 哇! 好好味!」
前菜係凍豬手 皮蛋薑 同魚皮
好正! 真係好正!
無諗過中餐原來有呢啲菜式!
臘味煲仔飯
啲臘味勁靚! 超正!
賓沙腩
啲牛腩好淋!
甜品都有好多選擇
揀左湯丸(超薑! )
楊之甘露
仲有我超愛的 榴連布甸!

2020-11-15 2497 浏览
I’ve been to the HV branch also but the Sheung Wan branch is better. The executive chef 三哥 likes to “perform” by cooking on a gas stove in front of the patrons. The best dish to order however is the 花膠 in the brown sauce。They always give a big piece. 三哥 prides himself that all his sauces are made from base ingredients- they are thick cos of the collagen, not cos of cornflour. Another dish to order is the lobster noodles. My grand daddy says that when 竹園 was established many many years ago, general public in HK could not afford fresh lobster. It was 竹園 that invented the thick cheesy sauce to disguise the smell of frozen lobster. Of course the lobster they use nowadays are very fresh, but the cheese sauce is still to die for. 三哥 would give us extra servings of toasted garlic bread to complement the cheese sauce.
2020-11-15 1870 浏览
同事介紹話ok,咁就嚟試吓喇,反正食過咁多間酒樓都無一間好食,我好想搵一間可以keep食嘅酒樓吖😭啲花生粒粒脆卜卜,一定吾會係擺過夜想試一間酒樓,梗係要叫蝦餃喇!!!終於食到似樣嘅蝦餃喇!!!層外皮煙韌彈牙,仲有筍架!!!基本就係要咁,但係我試咁多間酒樓都無食到咁正常嘅蝦餃🤦臘腸卷吾係好多酒樓有,個飽皮好軟熟春卷夠脆又吾油膩牛肉腸食到真係有陳皮,馬蹄,皮夠簿又滑香茜餃有我至愛~~芫茜,梗係無得輸!!!樣樣都即叫即蒸!!熱到辣咀!!!星期日飲茶都有得訂位,重點係好經濟!!!2個人5樣點心都只係140蚊!!!不過可惜點心種類吾多,好似我至中意嘅炸野,同埋煎腸粉都無真係美中不足。

啲花生粒粒脆卜卜,一定吾會係擺過夜

想試一間酒樓,梗係要叫蝦餃喇!!!
蝦餃/臘腸卷

終於食到似樣嘅蝦餃喇!!!
層外皮煙韌彈牙,仲有筍架!!!

基本就係要咁,但係我試咁多間酒樓都無食到咁正常嘅蝦餃🤦

臘腸卷吾係好多酒樓有,個飽皮好軟熟

春卷

春卷夠脆又吾油膩

牛肉腸

牛肉腸食到真係有陳皮,馬蹄,皮夠簿又滑

香茜餃

香茜餃有我至愛~~芫茜,梗係無得輸!!!
樣樣都即叫即蒸!!熱到辣咀!!!

星期日飲茶都有得訂位,重點係好經濟!!!
2個人5樣點心都只係140蚊!!!
不過可惜點心種類吾多,好似我至中意嘅炸野,同埋煎腸粉都無

真係美中不足。
2020-11-15
蝦餃/臘腸卷
春卷
牛肉腸
香茜餃
2020-08-13 2265 浏览
[🇭🇰香港- 上環].🔻性價比好高!”上湯灼手切肥牛”係你面前即灼即食,好鮮甜嘅牛味;但今晚嘅重點係”花膠扒”燜到好淋,有黐黐立立嘅口感,一食就知有好豐富嘅骨膠原,加上個鮑魚汁同蝦子超級夠味;另一樣必食係”牛油芝士蝦”,係就係超級Heavy,但係牛油味超香加埋半溶芝士,食唔停口,我哋配左伊麵底再另加法包,個人覺得淨係要法包就已經好夠;就為左食呢兩樣,都已經有再返去嘅原因🤤.🔻🍽 竹園海鮮飯店📌 地址: 上環干諾道西3號地下.#tummysready #tummysreadytoeat #tummysreadyinhongkong #tummysreadyatsheungwan #tummysreadyforchinese
[🇭🇰香港- 上環]
🔻
🔻
🍽 竹園海鮮飯店
📌 地址: 上環干諾道西3號地下
#tummysreadyforchinese
2020-01-19 2635 浏览
諗住去飲茶都係食啲普通茶樓野, 點知呢間茶樓又真係幾有特色。首先講吓個豬手,佢個味道好特別,有枸杞嘅味,佢用一啲中式嘅食材浸過,所以唔使點其他醬汁都好有味。佢嘅蔬菜餃係好爽,佢啲蝦同埋菜都好新鮮,比我以前食過嘅菜餃到更好食。好特別嘅就係佢有好大好大個嘅荷葉飯,睇吓個對比圖真係大得好交關,我覺得雞臘腸荷葉飯係好食, 因為啲雞好滑。其實其他嘢食都唔錯,包括佢個芫荽皮蛋米線,個湯真係超級重芫荽味,我就好鍾意啦!不過令我驚喜嘅係佢會送一杯竹庶茅根同埋糖水!!!完全係抵食

不過令我驚喜嘅係佢會送一杯竹庶茅根同埋糖水!!!完全係抵食
2020-01-12 1551 浏览
一年一度相約至親食去竹園(上環)食團年飯,7:00到達,睇餐牌叫菜,12樣冇4樣,農曆新年前2星期,係咪可以預多少少食材呢?7點場坐滿客喎。之後2個菜漏單,雖然部長姐姐送小食同糖水,不過糖水送錯。食物味道可以,上菜速度一般。除部長姐姐態度主動,笑容多之外,其他姐姐哥哥都......hmmm...忙囉,做到個樣好攰。唉…曾經去呢度中午飲茶,諗住晚飯OK, 點知勁掃興,呢度晚飯消費不便宜,咁嘅服務,冇下次!

2020-01-11
庆祝纪念
团年饭
2019-11-02 2249 浏览
原來好耐無同家人去竹園食飯叫左酸薑皮蛋 🥚豬手仔蔡螃蟹🦀️芥末明蝦球 🦐燒汁牛仔骨煲🐮豆苗扒鮮雜菌☘️ 片皮鴨🦆但係我竟然唔記得咗影 兩食 生菜包鴨鬆 🦆好想叫埋佢個生炒糯米飯🍚同埋砵酒焗生蠔不過怕太多!呢二個都系好好食嘅餸🥰👍🏻👍🏻👍🏻- 嚟呢到食飯 屋企人最中意就系個老闆好好客又好好傾 又會不斷擺枱問下意見 ✍🏻好似老朋友一樣呢到嘅甜品仲有好多選擇 最後仲有一個果盤🍉🍒🍍芒果布甸🥭榴槤布甸 啫喱🍮楊枝甘露🍦雙皮奶🍼燉雪梨🍐湯圓 番薯糖水 🍠 水準不減 人情依舊
原來好耐無同家人去竹園食飯

片皮鴨🦆
但係我竟然唔記得咗影 兩食 生菜包鴨鬆 🦆
好想叫埋佢個生炒糯米飯🍚同埋砵酒焗生蠔
不過怕太多!呢二個都系好好食嘅餸🥰👍🏻👍🏻👍🏻
- [x] 嚟呢到食飯 屋企人最中意就系個老闆好好客又好好傾 又會不斷擺枱問下意見 ✍🏻
好似老朋友一樣
呢到嘅甜品仲有好多選擇
最後仲有一個果盤🍉🍒🍍

芒果布甸🥭榴槤布甸 啫喱🍮楊枝甘露🍦雙皮奶🍼
燉雪梨🍐湯圓 番薯糖水 🍠
水準不減 人情依舊
2019-10-18 1547 浏览
我點了五道菜,都是上湯煮或快炒,點菜後竟然要等四十分鐘才上第一道菜,極離譜。䓤爆遼參,當然不是遼參,很合理,三百多元一道菜,不可能是遼參,我很理解。但海參煮至極爛,海參質素差,也不懂得「發」。經理極力推蔫乳鴿王,等了六十分鐘才上菜,肉質很老。姜汁炒芥蘭,沒有姜汁,無味。只有龍蝦及士多啤梨骨可以接受。我完全不明白何以有這麼多正評,可能你要點幾千元一道的海鮮才會有好服務吧!再附加一點,廁所極髒亂,跟價錢極不相配,是幾十元一碟飯的茶餐廳廁所的質素,何以香港人會接受這種連廁所也搞不好餐廳?
經理極力推蔫乳鴿王,等了六十分鐘才上菜,肉質很老。
姜汁炒芥蘭,沒有姜汁,無味。
只有龍蝦及士多啤梨骨可以接受。

2019-10-18
庆祝纪念
生日
2019-08-29 2319 浏览
上環竹園少話都食過唔少次講唔上每一次都有驚喜,但絕對係唔會令人失望既今次一行三人 只係叫左3樣野 但走既時間飽得非常滿足鮑汁蝦子扣花膠每一次黎都必點既菜式 食到佢加價加左一倍都會毫無懸念咁嗌佢又夠淋又有膠膠既口感個汁超級夠味 蝦子完全唔會吝嗇 要幾多加幾多比你推薦點黃芥辣食 多左層特別既味道又無咁膩但老實講 佢真係好大份 其實多人可以嗌半份 如果唔係霸哂成個胃牛油芝士焗龍蝦 配法包邪惡指數爆標既一道菜 但都係竹園既成名作佢個汁係真係好好味既 濃香既牛油加甘半溶芝士既質感 個法包又係一絕  堅 外脆內軟 加埋個汁係會令人唔覺意食多左個主菜龍蝦都好正 厚肉又鮮甜蘿蔔抆牛坑腩個份量係大大碟! 坑腩入味又淋又無渣蘿蔔當然係又甜又入味啦~本來叫多左個青菜 但真係食唔落所以取消左不得不提 哩D老牌既酒家真係好識做免費既前菜有皮旦酸薑同藥膳豬手我唔記得影相但絕對係好食既 皮旦點點都係流心 唔係HEA 野野飲除左茶水仲有竹蔗水免費提供食飽 仲記得要留肚食甜品因為甜品都係送架! 叫幾多都得添 好犯規佢仲唔係HEA HEA 紅綠豆沙 係有6款揀既最愛榴槤布甸濃濃既榴槤味 又滑 甜度剛剛好燉雪梨師傅話淨係用
上環竹園少話都食過唔少次
講唔上每一次都有驚喜,但絕對係唔會令人失望既
今次一行三人 只係叫左3樣野 但走既時間飽得非常滿足

佢個汁係真係好好味既 濃香既牛油加甘半溶芝士既質感

個主菜龍蝦都好正 厚肉又鮮甜

蘿蔔抆牛坑腩
個份量係大大碟! 坑腩入味又淋又無渣
蘿蔔當然係又甜又入味啦~

本來叫多左個青菜 但真係食唔落所以取消左

比起西餐 一向都比較情迷中菜
其實佢仲有好多好多好野可以推介
得下次多人D再介紹
2019-08-24 1224 浏览
I have annual dinner with my company here and this the best seafood dinner I ever have. There are total 10 people in the annual dinner. Every one shared a full bowl of shark fin soup, which is cover with shark fin. The seafood are incredibly big in size. The cooking skill is good. The price is not cheap, but definitely the best Chinese seafood dinner I ever have