2023-06-26 2089 浏览
本身好鍾意食燒味,尤其是叉燒,剛剛從歐洲回來,當然好掛住香港燒味,即刻走去試吓呢間喺大埔算是新開既燒味店,下午去咗買個外賣,叫咗個肥叉燒鵝飯,收銀姐姐就答我冇肥叉,只有半肥瘦,那都冇辦法。返到屋企開個盒一睇呢啲都叫半肥瘦咩?叉燒食落比較乾柴,味道一般,燒鵝味道還可以,不過不失。價錢屬於中上,燒鵝雙拼飯收了$69,包一杯凍飲和一碗例湯,兩者都正常味道。應該都唔會再試,因為大埔都有其他好選擇的燒味店。

叉燒食落比較乾柴,味道一般,
燒鵝味道還可以,不過不失。

應該都唔會再試,因為大埔都有其他好選擇的燒味店。
2023-06-13 1811 浏览
今次已經係第三次嚟食燒味飯,每次質素都好穩定,水準都keep到,決定食返篇好評俾佢😆我哋點咗叉燒燒肉撈麵同燒鵝乳豬飯先講講叉燒,叉燒燒得好香,就算係瘦叉肉質都鬆軟,唔會又鞋又乾,如果你唔怕食半肥瘦仲正😍 燒肉皮脆肉香,同叉燒一樣好好食!撈麵麵條煙韌有勁,同燒味搭配得好好。🍜燒鵝皮薄肉厚,鵝皮脆口,肉質鮮嫩。乳豬亦都非常香口,皮脆肉嫩,令人回味無窮。🐷餐廳裝修雖然簡單,但乾淨企理,員工態度好casual親切~價格方面,呢間小店真係物超所值,份量足夠,價錢又公道。🤑 值得一提嘅係,雖然係街市內,但衛生狀況真係好好,冇乜可以挑剔。👌竺扶大班燒味絕對係一間值得推薦嘅燒味店!

我哋點咗叉燒燒肉撈麵同燒鵝乳豬飯

餐廳裝修雖然簡單,但乾淨企理,員工態度好casual親切~

ブランチの時間に2人で訪問。看板メニューをひとつ頼んで2人で半分しました。チャーシューもクリスピーチキンもどちらもめちゃくちゃ美味しい。チャーシューは香港ぽい独特な味や風味がする味付けではあるけど、肉に変な筋とかなくてすごく柔らかくて美味しい。少し食べ進めると、豚肉よりチキンのほうがあっさりしていて美味しい気がしてくる。パリパリの部分が味が濃くて、肉はぷりぷりで箸が止まらない。いくら食べてもなくならなくて気付いた。これ一杯絶対1人分じゃない。2人分以上ある。この値段でこのボリューム、かなりコスパがいいと思う!ちなみに半熟卵、当たるか心配だったけど大丈夫でした。香港で使われてる卵は9割くらいは日本産らしいので、これも日本産だったと勝手に思ってる。
ブランチの時間に2人で訪問。
看板メニューをひとつ頼んで2人で半分しました。

いくら食べてもなくならなくて気付いた。
これ一杯絶対1人分じゃない。2人分以上ある。
この値段でこのボリューム、かなりコスパがいいと思う!

ちなみに半熟卵、当たるか心配だったけど大丈夫でした。
真心未食過 咁差嘅燒味 🤯🤯🤯街市啲20幾蚊雙拼都好過佢😰😰😰救命 我仲要特登過去買 上網睇咗好多食評,明明滿心期待的 點知豉油雞,可以冇豉油味 燒鵝乾爭爭 塊皮燒到黑晒仲要係un嘅,燒腩仔唔似燒腩仔 石頭咁硬!瀨粉個湯冇味仲要係凍嘅 個老火例湯就熱辣辣非常有對比 🙄 個薑蓉先犀利 未食過一個唔好食嘅薑蓉🤦🏻‍♀️ 鍾意食薑蓉嘅人,應該明白,嗰種最後一點希望嘅冇埋嘅感覺….. 呢度$160 真係嘥氣💨
真心未食過 咁差嘅燒味 🤯🤯🤯
街市啲20幾蚊雙拼都好過佢😰😰😰

個薑蓉先犀利 未食過一個唔好食嘅薑蓉🤦🏻‍♀️
2023-04-18 1109 浏览
点了两份双拼。叉烧拼乳猪和烧鹅拼烧腩。 味道不差但是也绝对算不上很值得。价位496,而且还只收现金。 老火靓汤我看大家评论都有送,我们没有。有被宰猪嫌疑,下次不会再去吃了,相信香港有比他更好的烧腊店。 体验感很一般 不推荐
双拼
👨🏻‍🍳竺扶大班燒味 (灣仔)📍灣仔三角街2-3號華欣閣地下3號舖 暫時食過最好食既燒味飯🥲Lunch time好多人🙈不過都好快有位❤️ 🍽️叉燒燒鵝飯主動問你要吾要半肥瘦叉燒😻勁好😻脂油不榎,有小小入口即溶既感覺,吾算太燶😻😻古井燒鵝🥲好香好甜既燻味、肥美不膩🥲同普通燒味店既燻法不同,有D似太興燒鵝個種味,吾識形容🙈總之 讚🫶🏻 🍽️燒鵝五寶飯叉燒、古井燒鵝、玫瑰紅腸、燒腩仔、咸蛋一樣咁讚🤤燒腩仔配蜜糖芥末,原來幾夾😝 豉油另上的😻可以叫員工拎比你🙈❤️
👨🏻‍🍳竺扶大班燒味 (灣仔)
📍灣仔三角街2-3號華欣閣地下3號舖

暫時食過最好食既燒味飯🥲
Lunch time好多人🙈
不過都好快有位❤️

🍽️叉燒燒鵝飯
主動問你要吾要半肥瘦叉燒😻
勁好😻
脂油不榎,有小小入口即溶既感覺,吾算太燶😻😻
古井燒鵝🥲
好香好甜既燻味、肥美不膩🥲
同普通燒味店既燻法不同,有D似太興燒鵝個種味,吾識形容🙈
總之 讚🫶🏻

🍽️燒鵝五寶飯
叉燒、古井燒鵝、玫瑰紅腸、燒腩仔、咸蛋
一樣咁讚🤤
燒腩仔配蜜糖芥末,原來幾夾😝

豉油另上的😻
可以叫員工拎比你🙈❤️
燒鵝五寶飯
2023-03-03
午餐
燒鵝五寶飯
[LUNCH外賣等足一個鐘]Lunch喺Foodpanda落order自取只係4個餐單寫12:39拎得結果企喺門口等到13:39門口有好幾個都係foodpanda落order嘅客都係等咗好耐在場另一個客同我地講佢漏埋單職員係咁叫你「行開一二便等」「有會嗌你」同一時間餐廳本身自己外賣就去咗三十幾個號碼等於佢係ignore foodpanda 幾張單 只做自己單即使同樣都係foodpanda客佢地職員處理外賣單號碼亦唔係順序望住佢地將foodpanda嘅單打亂次序貼喺枱邊處理最早落order可能最遲拎其實你lunch做唔切 或者唔想接foodpanda單 你可以唔接 唔係人地得一個鐘頭lunch hour要人地等足一個鐘頭[菜有發泡膠]如圖顯示,菜有三粒發泡膠,明顯冇洗🤢🤢🤢等一粒鐘竟然係咁嘅質素
[LUNCH外賣等足一個鐘]
Lunch喺Foodpanda落order自取
只係4個餐
單寫12:39拎得
結果企喺門口等到13:39
在場另一個客同我地講佢漏埋單

職員係咁叫你「行開一二便等」「有會嗌你」
同一時間餐廳本身自己外賣就去咗三十幾個號碼

望住佢地將foodpanda嘅單打亂次序貼喺枱邊處理
最早落order可能最遲拎

[菜有發泡膠]

2023-02-23 818 浏览
又係下午茶嚟,成日想去三角街試但忘記,終於今日記起,因為唔太餓,叫咗瀨粉,真係🉐️,湯底鮮甜夠熱,粉又靚,同酒樓果D完全兩個世界,未曾食過咁正嘅瀨粉燒鵝就嫩囗juicy , 同軒尼詩道甘記各有唔同,感覺鋪頭係有心做嘅。計性價比就超值$45,下次會再去, 但因為坐近廚房(門有打開)唔知點解有陣幾酸鎪味,飄來又飄去不過我已經食完,冇影響到
不過我已經食完,冇影響到
有一日同同事去食午餐,因為好多人等位,個侍應不斷咁樣行埋嚟話唔急唔急,其實好急。之後過兩日去叫外賣返屋企俾屋企人食,叫咗半肥瘦叉燒,但係啲叉燒差唔多全部都係肥,淨係面嗰塊係超瘦。非常之差勁,欺騙行為,沒有道德的商店。,品德差劣, 不知所謂。其實唔想公開批評佢 ,但係頭先媽媽又提起,我諗佢好唔開心, 畀咗155蚊,食嘅價值只有幾十蚊。。。所以要喺呢一度出一口氣。😡😠
2023-02-09
7 分钟 (外卖自取)
其他
2023-02-16 661 浏览
今日經過灣仔想搵個地方食午餐,然後朋友介紹咗呢間俾我,去到門口都等咗大約15至20分鐘先有得入去,不過可能午餐時間同其他人搭枱都有少少迫。坐低咗之後叫咗個叉燒燒鵝飯同凍奶茶,個店員仲好細心問我叉燒要唔要半肥瘦,等咗差唔多1分鐘之後所有嘢都到齊,叉燒同燒鵝份量同味道都OK,整體成個飯都係好食嘅,唯獨係個飯冇乜汁有少少乾。最令我有驚喜,竟然係杯凍奶茶。以加$7嘅價錢黎講完全係超水準。個茶底飲落濃度啱啱好唔會偏淡,加上落奶嘅比例都控制得好好,同一般茶餐廳提供嘅凍奶茶完全係兩個級數,建議去食嘅朋友一定要試吓!😋

2023-02-16
2023-01-29 1573 浏览
📍#竺扶大班燒味#MFJ灣仔 #MFJ中菜 #MFJ港式人均消費: HKD68灣仔有間燒味舖 @chukfotaipan 都出名,所以去會一會😂😂成間野茶餐廳咁,但好光猛舒服!餐牌價錢有平有貴,我就揀個價錢中等而又推介嘅嘅「黯然銷魂鴛鴦飯」⭐️ 黯然銷魂鴛鴦飯 $68個飯有叉燒半肥瘦,冰燒鳳凰雞,煎蛋!冰燒鳳凰雞其實係燒雞排,個皮薄薄但幾香,有個鳳凰辣汁,食起嚟幾夾叉燒半肥瘦好得意,佢啲肥肉係一層層但水晶咁好爽口,瘦肉位鞋少少,但味道唔錯!佢個大醬燒肉汁好好味,撈飯好夾,唔似普通叉燒汁咁整體都真係幾好味,不過叉燒同鳳凰雞唔算有咩火花,但叉燒係值得食嘅,真係食得出係唔一樣!以燒味舖係真係幾好味,價錢又唔貴,出品中上,性價比頗高!#mfoodjournal #instagfood #foodstagram #hkfoodstagram #foodie #hkfoodie #foodblogger #hkfoodblogger #foodblog #hkfoodblog #chinesecuisine #chinesefood #hkfood #hklocalfood #chars

📍#竺扶大班燒味

#MFJ灣仔 #MFJ中菜 #MFJ港式

人均消費: HKD68

⭐️ 黯然銷魂鴛鴦飯 $68
個飯有叉燒半肥瘦,冰燒鳳凰雞,煎蛋!
佢個大醬燒肉汁好好味,撈飯好夾,唔似普通叉燒汁咁

黯然銷魂鴛鴦飯

以燒味舖係真係幾好味,價錢又唔貴,出品中上,性價比頗高!

#mfoodjournal #instagfood #foodstagram #hkfoodstagram #foodie #hkfoodie #foodblogger #hkfoodblogger #foodblog #hkfoodblog #chinesecuisine #chinesefood #hkfood #hklocalfood #charsiu #bbqpork #相機食先 #灣仔美食 #中菜 #港式 #叉燒
2023-01-02
2023-01-22 647 浏览
我是被門前掛著燒鵝所吸引!古井燒鵝飯$52,送老火靚湯-碗。燒鵝皮脆肉香,鵝肉亂畫多汁,附上的醬料比較濃味,如可分開上就太好了。燒鵝飯黯然銷魂飯~$58份量足,叉燒嘢味可口,特別要求瘦叉師傅完全滿促我既要求。蛋是太陽蛋,但似乎已煎好了一段時間,所以吃下沒那種熱騰騰的蛋香味。意想不到,非一般例湯,西洋菜陳新湯,西洋菜清香,清爽不油膩👍🏻👍🏻👍🏻香港地,以這個價錢實在是抵食,夾大件,CP值超高!!

我是被門前掛著燒鵝所吸引!
古井燒鵝飯$52,送老火靚湯-碗。

燒鵝飯黯然銷魂飯~$58

香港地,以這個價錢實在是抵食,夾大件,CP值超高!!
2023-01-09
午餐
  • 燒鵝
2023-01-11 538 浏览
灣仔近街市嘅一條巷仔有一間不起眼嘅燒味店。佢個餐牌標榜住大廚,從藍帶學校畢業,相信味道一定不俗食燒味飯最能夠識到功夫嘅菜式,一定少不免叉燒與燒鵝。呢度嘅叉燒朝香十足,而且帶有一層肥膏。鍾意食肥叉嘅朋友一定會再三幫襯。吃一口飯夾一口肉。豬油滲透了每一口飯粒。令我懷緬兒時食過嘅豬油拌飯。不同嘅係,叉燒當然更好吃啦。另一重點燒鵝亦是不可錯過。今天未知是否是本人生日,竟得大廚贈我一個燒鵝髀。未知食客們知否,燒鵝髀最好吃嘅地方係佢條筋。神奇嘅係呢度嘅燒鵝髀筋入口即溶,好食到黐線。推薦。

食燒味飯最能夠識到功夫嘅菜式,一定少不免叉燒與燒鵝。

2023-01-05 4205 浏览
聖誕日下晝專程去灣仔太原街走一趟,行吓行吓已經6:00。晏晝食得太飽,晚餐隨隨便便搞掂就算,諗起原來有兩個星期冇食過廣東燒味,就去附近的【竺扶大班燒味】開餐。同一般街坊燒味店差不多,門口就是燒臘枱;店舖面積細小,只有幾張小餐枱,主力做外賣斬料生意。印象最深是燒味店名字及店內牆壁上的兩幅有趣圖畫:「雞同鵝講」、「豬雞鵝赴宴」。普通燒味刻意改個特別名字:金鐘罩燒鵝、銷魂叉燒王、霹靂火燒腩、飛天貴妃雞。特色出品就有冰燒鳳凰雞,雖然冇食,睇照片估計應該係辣味燒去骨雞脾扒。老火例湯日日唔同款,今日喺西洋菜蜜棗煲豬腱。味道雖然唔算特別濃郁,但清甜有肉味,係真正老火湯。一碟古井燒鵝飯只需 $52,轉配鵝汁撈粗麵就要 $62;仍然平過不少燒味店。古井燒鵝配鵝汁撈粗麵($62)份量夠多,嚿嚿胸肉(另外加了 $8 指定要鵝胸),鵝皮香脆。鵝肉軟身,但偏乾、肉汁很少。撈粗麵有大量鵝汁及燒味豉油,味道很夠、但欠缺燒鵝醃料及鵝油香氣;粗麵出乎意料之外幾好食,爽靭、沒有鹼水味。黯然銷魂飯($58)源自1996年周星馳電影《食神》,原裝正版的黯然銷魂飯有半肥瘦叉燒、煎太陽蛋、菜心及洋蔥;電影上畫之後,全香港各大燒味
古井燒鵝配鵝汁撈粗麵
古井燒鵝配鵝汁撈粗麵
黯然銷魂飯($58)源自1996年周星馳電影《食神》,原裝正版的黯然銷魂飯有半肥瘦叉燒、煎太陽蛋、菜心及洋蔥;電影上畫之後,全香港各大燒味店及快餐店瘋狂翻抄,但全部簡化了炮製方法,去掉用洋蔥醃制及調味。眼前這碗飯的叉燒切得厚薄均一,一樣沒有洋蔥味,但味道還可以。肉質軟腍、但稍嫌乾身;半肥瘦脂肪亦太爽實、未夠腍滑。太陽蛋的蛋黃夠圓夠大,但原來很偏身,唔夠脹卜卜,剌穿蛋黃之後唔見很多蛋汁流出來。同燒鵝飯一樣,勝在抵食,平過不少連鎖店。
黯然銷魂飯
只是叫了燒鵝及叉燒,味道中規中矩,屬於一般燒味店水平,最大賣點夠抵食。用餐期間,見到唔少熟客出出入入斬料外賣,同兩位阿姐級店員有講有笑;兩位阿姐又撩小編傾偈,非常熱情,絕對係加分位。
2022-12-25
今日返工要來灣仔,因為灣仔食嘢周圍都好貴,唯有搵一間喺街市入邊嘅舖頭,希望平平地食啲野。呢位竺扶大班燒味係街市橫街,以前係一間叫黃飛鴻嘅餐廳,細細個嘅時候,爸爸媽媽好鍾意帶我嚟食,點不知原來已經執咗笠,果然大部分既老店都追唔上都市既變化。呢間店係燒味店,啲野食來來去去都係單併雙併,唯獨係「黯然銷魂飯」呢五個字好引起我注意! 果然冇令我失望叉燒個邊好脆,好香口!舊肉亦好鬆軟,唔會熟到成舊擦字膠咁。 真係食到好似薛家燕咁流左滴眼淚下次黎想食燒肉,見隔離檯阿叔食,好似幾脆口

果然冇令我失望
叉燒個邊好脆,好香口!舊肉亦好鬆軟,唔會熟到成舊擦字膠咁。

真係食到好似薛家燕咁流左滴眼淚

下次黎想食燒肉,見隔離檯阿叔食,好似幾脆口
2022-12-20
  • 黯然銷魂飯