2017-09-07 1572 浏览
出街食飯多數去尖沙咀,銅鑼灣或觀塘,自己住的太子反而很少去搵食。這間位於太子的點心店開業了約3年多,還記得是我搬到太子後它就開業,今晚終於有機會試一試。多數的點心店都只收茶位,不用加一,籠太子亦不例外,每位茗茶$3。蝦餃蝦餃可以選擇2粒或4粒,人少少都可以食。蝦餃外型脹卜卜,皮薄晶瑩剔透,蝦肉爽口彈牙,還有些竹筍,味道爽脆。燒賣燒賣跟蝦餃一樣可以選擇2粒或4粒,燒賣內有原隻蝦肉,爽口彈牙,豬肉唔會死實實,有豬肉的肉汁。糯米雞餡料豐富,有火腿,雞肉,原隻鵪鶉蛋等,糯米吸收了餡料的味道及肉汁,質感非常軟綿煙韌。流沙奶皇包一搣開裏面的奶皇即刻流出,新鮮熱辣,甜度適中,充滿著咸蛋香味,食完好有罪惡感。不是炸兩腸粉包著炸蝦卷,外層的腸粉很滑,裏面是用網紙包著蝦肉及雜菜炸成,所以非常香脆,但不是每舊都有蝦肉。海皇芝士千絲卷外層似炸麵餅,炸得非常香脆,裏面包著蝦膠,爽口彈牙,但吃不出有芝士味。鮮竹卷外層腐皮很煙韌,裏面包著木耳,豬肉等餡料,加上浸在上湯內,所以咬開有肉汁,木耳很爽口。北菇雞飯正常一人分量,雞肉不算多但肉質嫩滑,加上有薑絲去掉雞肉的肉腥味,飯粒分明爽口,但感覺上糯米雞較為抵吃。整體而言

北菇雞飯

整體而言,食物質素不俗,點心款式多,價錢合理,值得一試。
2017-09-06
2017-08-25 129 浏览
去茶樓飲早茶同下午茶 就試得多 今日呢個創新嘅嘗試 飲夜茶餐廳開早上十點 晚上凌晨兩點關門 隨時隨地 都可以食到中式點心 嘆番杯中國靚茶同朋友兩個人 點咗好多款點心 埋單價都係158蚊 每位茶價三蚊 真心抵食先洗下啲餐具 先食得安心又放心老火精選靚湯 不含味精 真材實料 昆布海草大山地煲豬骨 飲完喉嚨好舒服籠太子蝦餃皇 可選兩粒或四粒 蝦餃皮薄餡靚 外皮彈牙 晶瑩通透 餡料份量足 非常飽滿原隻鮑魚燒賣 極度奢華 價錢大眾化 鮑魚炆得好林 豬肉餡料唔嚡口棉花雞 魚肚就好似一舊海綿 吸收咗雞 冬菇嘅香味 入口有爆汁嘅感覺翡翠帶子腸 有六件 每件入面都有帶子肉 清甜而且彈牙 腸粉入口滑溜 而且有彈性餐廳唔係一般嘅傳統大酒樓 裝修係cafe風格 帶點時尚 點心卻充滿驚喜 食物質素唔會輸蝕大酒樓
去茶樓飲早茶同下午茶 就試得多 今日呢個創新嘅嘗試 飲夜茶

先洗下啲餐具 先食得安心又放心

老火精選靚湯 不含味精 真材實料 昆布海草大山地煲豬骨
飲完喉嚨好舒服

幾十蚊食飽飽@籠太子點心專門店 香港地搵食愈來愈艱難,到連鎖店平食,一個頹飯都索價$50多元 有時候想飲餐茶,又要加一又要茶芥,計起來又百幾蚊落樓 早幾日朋友帶我到籠太子飲茶,一個好可愛的地方, 茶錢每位$3,沒有加一,也沒有分時段收費,即是你在早上或是下午餐期去食點心都是劃一收費 入面裝修新式很光猛, 空間感十足,店員們清一式年輕人,令人感到朝氣十足 點心明碼實價,沒有加一,即叫即整 款式頗多的 雪山叉燒包$18 食的時候還在冒煙,入面的饀料是蜜汁义燒 很喜歡那有點似菠羅包的外表,很香牛油味 咸魚肉餅飯$23 大大盎,味道不過不失,份量好多,填肚一流 多汁小籠包$19 外型不討好,看起來又乾又黃 咬下去完全另一回事,真的有爆汁的口感,味道比其外表好好多 籠太子蝦餃皇$25 這裡可以單點兩只的,蝦餃入面很多蝦肉,而蝦餃皮食起來夠滑又有點彈性 原隻鮑魚燒賣$27 小貴,但點一客用來拍照呃LIKE一流 燒賣上面放了一片很好看的鮑魚,食起來雖然沒有很濃的鮑魚味道,但外型真的很討好,而且燒賣本身很多汁彈牙,不妨試下 一人幾十蚊就可以食飽飽了
幾十蚊食飽飽@籠太子點心專門店

有時候想飲餐茶,又要加一又要茶芥,計起來又百幾蚊落樓

早幾日朋友帶我到籠太子飲茶,一個好可愛的地方,

入面裝修新式很光猛,

空間感十足,店員們清一式年輕人,令人感到朝氣十足

點心明碼實價,沒有加一,即叫即整
款式頗多的

雪山叉燒包$18

食的時候還在冒煙,入面的饀料是蜜汁义燒
很喜歡那有點似菠羅包的外表,很香牛油味

咸魚肉餅飯$23
大大盎,味道不過不失,份量好多,填肚一流

多汁小籠包$19
外型不討好,看起來又乾又黃

咬下去完全另一回事,真的有爆汁的口感,味道比其外表好好多

籠太子蝦餃皇$25

原隻鮑魚燒賣$27
小貴,但點一客用來拍照呃LIKE一流

一人幾十蚊就可以食飽飽了
2017-08-20 111 浏览
相信太子街坊都應該會知道呢間點心舖,聽問質素高而且幾抵食,夜晚突然想飲茶的話係一個唔錯嘅選擇。今日夜晚唔係太肚餓但又想食下野,同朋友叫咗幾款點心外賣返屋企食,燒賣同蝦餃都係正路野,燒賣啖啖肉,蝦餃調味都好足夠,但係雪山叉燒包同個南瓜煎堆就麻麻,叉燒包好厚麵粉,叉燒份量比較少,南瓜煎堆同一道理,南瓜饀欠奉,但糯米做得相當煙韌,反而藥膳雞爪出乎意料地好食,藥材味好濃,雞爪亦相當入味,十零蚊做到咁嘅水準係相當唔錯。不過未知係咪外賣嘅緣故,點心凍咗,食落冇咁過癮,建議點心真係唔好外賣食。
2017-08-20
外卖自取
2017-08-15 141 浏览
一講食點心,好多人會諗起茶樓食,不過依家唔再係茶樓專利,多左其間以點心為名嘅專門食店都有水準,其中聽過嘅有lee一間!本人次次食親點心飲茶都會叫腸粉食,其中一個原因係要試下間店舖水準去到邊度,一定唔可以凍硬實,要嫩滑QQ有彈性,這店做到,好食!炸物外脆內軟,有咬口,唔會太油!小籠包湯汁飽滿,一口一隻,爽嘅。蝦餃皮薄又彈牙,有原隻蝦,讚!另外一提流沙奶黃飽真係流晒岀黎,甜度適中。重點: 鮑魚燒賣!有噱頭,味道唔差,鮑魚煮得夠軟,燒賣啖啖鮮肉同蝦味,正!其他都有正常水準,值得再去食。
,這店做到,好食!炸物外脆內軟,有咬口,唔會太油
!小籠包湯汁飽滿,一口一隻,爽嘅。蝦餃皮薄又彈牙
,有原隻蝦,讚!另外一提流沙奶黃飽真係流晒岀黎
燒賣啖啖鮮肉同蝦味,正!其他都有正常水準,值得再去食。
  • 原隻鮑魚燒賣
  • 流沙奶皇包
  • 籠太子蝦餃皇
2017-08-06 1517 浏览
琴晚臨訓前,A姐話想聽朝去飲茶食點心。結果,早茶時段,佢未起身;等到下午茶時段,佢都未起身!終於,喺下午3點半佢起身喇,我嘅早餐終於有著落喇!好彩依家食點心唔止得酒樓,仲有好多點心專門店,真係想凌晨食點心都無問題啦。呢間位於太子嘅籠太子點心專門店,雖然無米芝蓮嘅眷戀,但人氣十足,我哋今日就去嘆吓茶啦!原隻鮑魚燒賣細細隻嘅鮑魚仔,意想唔到鮑魚味咁濃,好煙韌好有咬口!而燒賣大大粒,豬肉同蝦嘅比例啱啱好,一人一隻唔會太多太溜。籠太子蝦餃皇除咗燒賣,蝦餃都可以叫2粒,不過我哋太鍾意食蝦餃,所以叫咗4粒。蝦餃皮薄,晶瑩剔透,蝦肉彈牙,好新鮮呀! 黑椒金錢肚黑椒味道香濃,金錢肚夠晒入味。再用埋索晒汁嘅烏冬墊底,好好味呀!不過,份量就略嫌較少。雪山叉燒包包面嘅雪山夠晒香脆,麵包鬆軟,入面叉燒嘅份量十足,好好味呀!原隻鮮蝦腸腸粉好滑,每件都有大大隻嘅彈牙鮮蝦,好滿足呀!鳳爪排骨飯食咗咁多點心,無飯落肚又點得呢?呢碗大大碗嘅鳳爪排骨飯就啱晒大食之人啦!

原隻鮮蝦腸

腸粉好滑,每件都有大大隻嘅彈牙鮮蝦,好滿足呀!

2017-07-07
2017-08-04 135 浏览
為了慶祝細細順利考到二級船牌,應要求去吃點心慶祝。細細說網上見到有不少好評,而且我有朋友吃過也說很讚。距離太子地鐵站很近,才3分鐘路程。淺綠色的裝修望上去令人感覺清新又柔和。門外還放有推介每日精選的小木牌。頗坐下就有職員送上一暖壼的玄米茶,杯底還可以見到一粒粒的炒米耶 但茶不是放在暖壺內不好嗎?? 我見現在很多食肆酒樓都改用暖壺裝茶呢(知道的可以告訴我XDD)桌上的餐紙有介紹店中的各款點心,想不到吃什麼的朋友可以參考一下。煎蝦膠釀茄子,賣相挺不錯的,有點似日本的軍艦壽司。茄子上面鋪上一層彈牙的蝦膠,一口就有2種不同的口感。味道不錯,但有一點點咸。蒜香春卷,又脆又香口~海皇芝士千絲卷, 每一口都十分脆, 因為金黃色外層的千千萬萬條脆條包圍著內餡, 內裡有大大隻的鮮蝦及冬菇,鮮味非常,但芝味不太明顯呢。多汁小籠包,名字改得很貼切輕輕咬開一小口已經見到肉汁準備沖出來了。先吹一吹再整隻放入口,皮薄肉鮮又多汁,十分滋味推介咸魚肉餅飯籠太子蝦餃皇,另一大推之選 精螢的蝦餃皮又薄又煙韌,包著幾隻鮮味蝦仁,還有筍絲,又爽又脆又煙韌,一次過多重口感鮮蝦腐皮卷,外皮半脆,中間有鮮蝦及芽菜等,可能是芽菜出水
為了慶祝細細順利考到二級船牌,應要求去吃點心慶祝。

蒜香春卷,又脆又香口~

多汁小籠包,名字改得很貼切
推介

咸魚肉餅飯

籠太子蝦餃皇,另一大推之選

鮮蝦腐皮卷,外皮半脆,中間有鮮蝦及芽菜等,可能是芽菜出水令皮變濕不太脆了。

鮮蝦燒賣皇,好味

原隻鮑魚燒賣,彈牙鮑魚在上,還有一點點鮑魚汁,底下是燒賣

這裡有部分點心是設有小份的,我覺得很體貼,適合我這些心多多的人,可以多試幾款點心呢
如果每天也有這麼好吃的點心,我願做籠中的太子(一星期)呢
2017-07-05
  • 多汁小籠包
  • 籠太子蝦餃皇
  • 原隻飽魚燒賣
2017-07-28 123 浏览
收工九點幾又肚餓🤢,又唔想食粉麵咁飽突然諗到食點心上Openrice 搵下見到呢間籠太子好似都幾多好評,而且收0200咁夜所以即管試一試啦!去到見到入面都幾full😨要排隊都排左15分鐘先入得去 款式都同一般點心店差不多!我地兩個人總共叫左6樣野食奶黃包- 好熱 正常奶黃包,無咩特別,但無咩流沙feel茄子- 呢個要讚呀!除左執皮硬左少少,都好好食好香!遠睇好似碟軍鑑壽司😂鮑魚燒賣-好的🎲既一籠燒賣😍細細粒易入口鮑魚又唔會太硬燒賣、牛肉- 都唔錯 岩岩蒸起熱辣辣芝士千絲卷- 最期待係呢一味果然無失望,雖然等耐少少 不過黎到時外脆肉熱 隻蝦大大粒!唔錯好岩宵夜時段黎但等食物時間比較耐🙁
收工九點幾又肚餓🤢,又唔想食粉麵咁飽
突然諗到食點心

去到見到入面都幾full😨要排隊都排左15分鐘先入得去
款式都同一般點心店差不多!
我地兩個人總共叫左6樣野食

奶黃包- 好熱 正常奶黃包,無咩特別,但無咩流沙feel

鮑魚燒賣-好的🎲既一籠燒賣😍細細粒易入口
鮑魚又唔會太硬

燒賣、牛肉- 都唔錯 岩岩蒸起熱辣辣

芝士千絲卷- 最期待係呢一味

好岩宵夜時段黎
但等食物時間比較耐🙁
宵夜
  • 海皇芝士千絲卷
  • 煎蝦膠釀茄子
2017-07-25 131 浏览
整個點心店設計很新派,全間店以綠色為主調,天花都全掛滿雀籠做裝飾點心款式傳統但做法新穎----古法糯米雞用料足,份量夠,兩個人都食唔晒魚肚水餃,清湯盛著新鮮水餃,皮夠薄,加上魚肚很爽口金蒜蒸排骨,排骨很入味,蒜味濃郁,再加了個烏冬底,超入味,沒想過有烏冬和排骨既配搭最好味一定是海皇芝士千絲卷,新鮮炸起,千絲做得很有口感,流出少少芝士醬,很好味
點心款式傳統但做法新穎
----
古法糯米雞用料足,份量夠,兩個人都食唔晒

魚肚水餃,清湯盛著新鮮水餃,皮夠薄,加上魚肚很爽口

2017-07-19
2017-07-20 142 浏览
👑原隻鮑魚燒賣。$54好精緻啊秘制鮑魚煮得好淋燒賣肥瘦適中一籠2隻👑籠太子蝦餃皇。$25蝦肉彈牙新鮮皮薄好食有4粒👑名醬蒸鳳爪。$18最中意食鳳爪好入味醬汁惹味無得彈👑金蒜聲排骨。$18排骨偏大舊蒜香味濃肉嫩👑鮮竹牛肉球。$18中意呢度既牛肉球唔會太大粒容易入口肉球可口👑黑椒金錢肚。$23金錢肚唔會難咬黑椒惹味唔會太辣👑鮮蝦腐皮卷。$20全家都愛吃腐皮卷煎得香脆不油最愛蝦肉爽口有6件👑鮮蝦菜苗餃。$21菜苗餃非常飽滿完全不用沾辣椒油亦很夠味👑四寶滑雞扎。$25雞扎有火腿雞肉嫩滑材料豐富👑北菇雞粒飯。$23香噴噴北菇撲鼻雞粒份量不少頗嫩滑👑精選老火湯。$15赤小豆黃瓜排骨湯好大碗的老火湯補啊
👑原隻鮑魚燒賣。$54

赤小豆黃瓜排骨湯
好大碗的老火湯
補啊
2017-07-14 181 浏览
前幾日約左個係太子返工既老朋友食飯太子呢個地方 一向都唔太熟 通常都只係經過唔會細行裡面既小巷今次有朋友帶住 先發現原來太子有咁多抵食既餐廳本身我朋友話去飲茶 以為去酒樓 去到原來係一間小館!原隻鮑魚燒賣 $27呢個燒賣我諗係呢間餐廳既signature兩粒燒賣上面仲有一個mini size既鮑魚食落去味道都幾MATCH 仲好土豪!多汁小籠包 $19我最愛既小籠包 食落去勁多湯汁流晒出黎 唔錯 北菇滑雞飯 $23我地仲叫左兩個飯滑雞好嫩滑 加埋soyo 唔錯!
前幾日約左個係太子返工既老朋友食飯
太子呢個地方 一向都唔太熟 通常都只係經過
唔會細行裡面既小巷

今次有朋友帶住 先發現原來太子有咁多抵食既餐廳
本身我朋友話去飲茶 以為去酒樓 去到原來係一間小館!

兩粒燒賣上面仲有一個mini size既鮑魚
食落去味道都幾MATCH 仲好土豪!

多汁小籠包 $19
我最愛既小籠包 食落去勁多湯汁流晒出黎 唔錯

北菇滑雞飯 $23
我地仲叫左兩個飯
滑雞好嫩滑 加埋soyo 唔錯!
2017-07-13 1155 浏览
一家去吃傳統點心是最好不過的節目,而我們也很久沒去過籠太子了。蝦餃皇25蝦肉飽滿而皮不易爛,粉皮比例ok,涵肉肥肉不多。鮑魚燒賣皇27x2由於這點心跟燒賣皇其實一樣,只是上面加了小鮑魚同蒸,所以也沒再重複點燒賣了。黑椒金錢肚23如願細淋軟糯,婆婆牙不好也可吃到,黑椒味不算濃,整体調味👍🏻雞扎25只試了腐皮,滑溜又不過咸,份量也不小。鮮蝦菜苗餃21菜苗很多,清新中有蝦粒也沒感覺太寡,但粉皮過淋了。牛肉丸18婆婆大愛,她說合格的。金蒜蒸排骨18肥肉不少,油很多,不太入味,但排骨有嚼勁。鮮蝦腐皮卷20炸後熱氣但不算油膩,豬肉蝦肉參半,芽菜涵好創新。鳳爪18肉滑溜又好入味,娘親吃清光。北菇滑雞蒸飯23雞件跟醬油撈北菇片蒸飯好抵吃,盅飯頂肚又美味。老火湯15x4是日老黃瓜赤小豆蜜棗湯,味道較淡,很大碗呢,十分化算。食後感:這兒的岀品不俗,繁忙時間要等位,不跟茶樓的點心比下去,開了幾年也賺到許多街坊的棒場了。

蝦餃皇25
蝦肉飽滿而皮不易爛,粉皮比例ok,涵肉肥肉不多。

鮑魚燒賣皇27x2

黑椒金錢肚23

雞扎25
只試了腐皮,滑溜又不過咸,份量也不小。

鮮蝦菜苗餃21
菜苗很多,清新中有蝦粒也沒感覺太寡,但粉皮過淋了。

牛肉丸18
婆婆大愛,她說合格的。

金蒜蒸排骨18
肥肉不少,油很多,不太入味,但排骨有嚼勁。

鮮蝦腐皮卷20
炸後熱氣但不算油膩,豬肉蝦肉參半,芽菜涵好創新。

鳳爪18
肉滑溜又好入味,娘親吃清光。

北菇滑雞蒸飯23
雞件跟醬油撈北菇片蒸飯好抵吃,盅飯頂肚又美味。

老火湯15x4
是日老黃瓜赤小豆蜜棗湯,味道較淡,很大碗呢,十分化算。

2017-07-12 295 浏览
由細到大都好中意去飲茶食點心,但去飲茶多數都係時間長d會坐一兩個鐘,而家市面上開左好多點心專門店好方便,可以就咁入去叫幾籠點心食完就走,好適合番工需要快既第奏🤣12:45左右黎到,唔使排隊即刻有位👍🏻見到餐紙上咁多點心,樣樣都好似好好食咁,花多眼亂咩都想叫同酒樓一樣,自己剔想食既點食再交就可以,唔同既係呢到唔係大中小點,直接係價錢🤣呢個點心應該係參考煎釀茄子改良要成,上面釀左蝦膠,個醬有少少似甜酸醬,都幾開胃。雖然好熱氣唔係好想食炸野,但見到海皇芝士千絲卷個名咁有霸氣好似好好味,仲要有個thumb up係點心紙到,就叫左。見到個樣都知真係幾熱氣既 咬落去好脆,入面係蝦,芝士唔係拉得出絲個隻,但味道同蝦好夾,去籠太子一定要order本人好中意食鮮竹卷,去任何點心餐廳/酒樓都一定會嗌! 呢但鮮竹卷涵料唔算多,但個味道調得好好,唔會太淡或太咸!個上湯超正,唔會好似外面個d咁好淡 係我食過眾多鮮竹卷入面排頭三位!唔知大家有無遇過2個人去食點心既煩惱?就係籠籠野都係4件,結果一係食淨好多,一係就食得好少款點心 籠太子好好咁將幾乎枱樋會嗌既蝦餃燒賣bulk break,有得揀2件或4件,咁大家有得
12:45左右黎到,唔使排隊即刻有位👍🏻

見到餐紙上咁多點心,樣樣都好似好好食咁,花多眼亂咩都想叫

煎蝦膠釀茄子

海皇芝士千絲卷

係我食過眾多鮮竹卷入面排頭三位!
上湯鮮竹卷

唔知大家有無遇過2個人去食點心既煩惱?就係籠籠野都係4件,結果一係食淨好多,一係就食得好少款點心 籠太子好好咁將幾乎枱樋會嗌既蝦餃燒賣bulk break,有得揀2件或4件,咁大家有得試之餘又可以試到其他新野!呢到既蝦餃都ok,皮唔算特別薄但入面係原粒蝦,都尚算足料。
蝦餃

鮑魚燒賣好有誠意,上面係原粒素鮑仔
味道都唔錯。
鮑魚燒賣

皮蛋腸粉食唔到有皮蛋味🤔 腸粉皮亦唔算薄,不過涵都算多既。
皮蛋牛肉腸粉

食曬野後見到隔離枱叫佢桂花糕好似幾靚咁,就追加左一碟!桂花味清香,椰仔味又唔會太重,配合得幾好,最重要既係佢唔會太甜,只有淡淡既甜味,值得一試

桂花糕

見到呢個點心名以為魚肚係part of餃子涵,好似好特別,點知原來係上湯魚肚加餃子 望落以為呢個湯同鮮竹卷個個一樣味,點知係唔既,呢個味淡d。餃子入面係蔬菜無肉,味道一般,魚肚就反而唔錯,幾彈牙。
魚肚水餃

總括黎講,籠太子都值得大家黎一試!所有點心味道都on average,有幾款仲特別出色添

2017-07-11
煎蝦膠釀茄子
上湯鮮竹卷
鮑魚燒賣
2017-07-09 119 浏览
一家裝潢有時代感既點心專門店,感覺幾有新鮮感,點心價格相比其他點心專門店便宜。茶位每位$3,我們點了籠太子蝦餃皇2粒 $13,蝦肉有汁味道幾好,略嫌餃皮厚了些少。鮮蝦燒賣皇2粒 $13 跟蝦餃一樣,真的很抵吃! 燒賣味道不過不失。金蒜蒸排骨 $18 蒜香味濃,排骨多肉夠滑,好吃!多汁小籠包 $19,有四粒,比想像中多汁,一啖吃下去,好滿足😋 雪山叉燒包 $18 ,有三個包,外皮很酥脆,軟綿綿,叉燒餡都算多,好吃,飽肚之選😂 黃沙潤腸 $23,比較細碟,豬潤夠滑,所以是好吃的,下次再食其他口味的腸粉😁 家鄉咸水角 $16 有四個,炸得香脆,不油膩👍🏼 是小妹吃點心的必吃項目之一。海皇芝士千絲卷 $21,四大個,外層有很多超脆的炸絲,內面是素菜,是熱氣和健康的結合😂整體而言,點心的水準幾高,價錢便宜,會再幫襯。

茶位每位$3,我們點了籠太子蝦餃皇2粒 $13

金蒜蒸排骨 $18 蒜香味濃,排骨多肉夠滑,好吃!

整體而言,點心的水準幾高,價錢便宜,會再幫襯。
2017-07-04 168 浏览
有人話想飲茶,個人覺得傳統茶樓最大既賣點只係位置舒服,食物質素方面就⋯要睇下間酒樓既級數了,反而點心專門店就著重食物品質,但座位就好像茶餐廳咁,難免有點逼,如果大班人就未必適合,不過我地2個人啫,所以決定去點心專門店。決定左餐廳類型後,就openrice下,見到呢間野食評好好,點心又有特色,最重要既係蝦餃燒賣可以揀2粒,唔洗一叫就4粒咁多,留返個肚試多幾款點心👏👏,由於用膳當日係星期六午飯時間,都驚要等位,話晒食評咁勁,所以叫左男友先到去攞位先,估唔到唔洗點等位,可能位置唔算係旺區吧,不過到我去到時,就見到門口有2個人等緊。一入到去即刻揀野食,其實大概都知想食乜,話晒刨左少少食評,有點心水了,例牌既:✅蝦餃✅燒賣✅蝦腸✅藥膳雞腳特色既:✅不是炸兩(唔係包油炸鬼,不過都有一層好似油炸鬼咁脆既野包係入面,個人覺得麻麻,因為入面有我唔鍾意食既芹菜🙈)✅蘿蔔薄餐(推介👍🏼👍🏼👍🏼,上菜時唔會好似茶樓咁鋪係大碟度,反而係切開一塊塊,疊住上,而且加左白蘿蔔做餡,好味)✅海皇芝士千絲卷(推介👍🏼👍🏼👍🏼,外面果層好似炸麵,香脆可口,雖然油膩,但一向鍾情炸物既我,食完再食)✅鮮蝦腐皮卷(推介👍🏼👍🏼👍
✅蝦餃
✅燒賣
✅蝦腸
✅藥膳雞腳

特色既:

✅鮮蝦腐皮卷(推介👍🏼👍🏼👍🏼,其實同普通腐皮卷差不多,但就加埋芽菜,口感豐富左)

✅魚肚灌湯餃(推介👍🏼👍🏼👍🏼,d餃正常,有2舊魚肚,入味得來入口很有粘性,湯底又鮮甜,d湯俾我飲晒咁濟🙈)

食完呢餐,我可以話呢間點心會係我心目中排名數一數二既點心舖。
白蘿蔔薄餐
不是炸兩(右圖)
鮮蝦腐皮卷
藥膳雞腳