2017-12-24 75 浏览
Very nice dim sum. I highly recommend this place. Staffs are friendly and dishes are served fast. I highly recommend the brinjal which is mouth watering and juicy.
  • 流沙奶皇包
  • 煎蝦膠釀茄子
  • 煎蘿蔔糕
2017-11-17 168 浏览
海皇芝士千絲卷,一句形容哂,好重芝士味,芝士控必試!呢份皮蛋牛肉腸,好香牛肉味,口感亦都💯滑,皮蛋味唔太重,淡淡的岩岩好配合。重點推介呢一個煎蝦釀茄子,可以話係最令我地喜出望外既菜,因為茄子好易好油,但佢絕對無呢個感覺,反而蝦膠令到成個茄子味道昇華左😍😍😍香芒沙律,適合一開始前菜點嚟食,因為酸酸甜甜夠哂開胃!金錢肚十分之香,有牛肉嘅鮮味,值得一讚!我本人最鍾意就係呢一個藥膳雞腳,雞腳夠晒林,而藥材的味道亦都十分之出,亦都滲入左雞腳嘅味道,超好食!我哋呢啲大胃王,梗係要點返個鳳爪排骨飯啊。豉油係煮過唔會太咸新鮮蝦做既蝦多士,出面無咩地方有得食🤤😋

海皇芝士千絲卷,一句形容哂,好重芝士味,芝士控必試!
香芒沙律,適合一開始前菜點嚟食,因為酸酸甜甜夠哂開胃!
金錢肚十分之香,有牛肉嘅鮮味,值得一讚!
新鮮蝦做既蝦多士,出面無咩地方有得食🤤😋
2017-11-02
  • 藥膳雞腳
2017-11-10 121 浏览
之前同老婆去食過一次,今次太掛住佢D點心,所以兩口子放工再過去食,一去到,可能我地早左少少到啦,都好彩都有位,今次比上次多人左,我地坐底冇幾耐,出面已經有人等緊位了。坐低之後睇下點心啦,有D真係想食返,有些叫下第二樣點心先:原隻鮑魚燒賣 (鮑魚煮得好淋好入味,真係百吃不厭)蝦餃 (蝦肉好爽口皮已適中不會過淋)皮蛋牛肉腸 (腸粉切成一份份,非常貼心。腸粉皮薄又軟滑,不黏口,而且餡料十足,皮蛋不算多)、鮮蝦腸粉 (蝦今次算大隻腸粉皮薄又軟滑,又好爽口)藥膳雞腳 (出乎意料地好食,藥材味好濃,雞爪亦相當入味而忟得好淋,十零蚊做到咁嘅水準係相當唔錯)鳳爪排骨飯 (份量比像中大,鳳爪排骨D肉汁落哂D飯裡面再加少許豉油更添味)是日精選:老火靚湯西洋菜煲豬骨(不含味精 真材實料 最重要飲完喉嚨好舒服,不會好鹹)整體上真係幾好好食,希望之後可以保持咁好食啦,一定會再返來食。

坐低之後睇下點心啦,有D真係想食返,有些叫下第二樣點心先:

原隻鮑魚燒賣 (鮑魚煮得好淋好入味,真係百吃不厭)

蝦餃 (蝦肉好爽口皮已適中不會過淋)

鮮蝦腸粉 (蝦今次算大隻腸粉皮薄又軟滑,又好爽口)

2017-11-09
  • 藥膳雞腳
  • 鮑魚燒賣
2017-10-30 153 浏览
夜晚收工同朋友係太子行完街想搵野食醫肚,但除左平時食開西餐呀米線呀Cafe等等都好似冇咩特別,突然諗到破格d去飲夜茶☕️就發堀到太子呢間多款而精緻既點心店餐廳入面用綠色做主打,加上有心思既裝修成個環境好舒服佢款式真係好多,無論係傳統點心、盅飯、糕點、腸粉等等,每項都有唔少選擇另外我好中意佢點心有d可以2件咁選擇,唔規定住一定要好似傳統咁一籠四件,啱哂我地呢d中意試多幾款既女生😁蔥薑牛柏葉好多鮮蝦既鮮蝦菜苗餃🦐煎蝦膠釀茄子🍆個蝦膠好爽,咬落入面仲有好多蝦粒好有口感原隻鮮蝦腸已經幫你分好一件件👍🏻紅油抄手啱哂我呢d中意辣既人🌶️豉油辣油個味調得啱啱好籠太子蝦餃王可以選擇2粒/4粒咁叫原隻鮑魚燒賣好豪好特別呀呢個點心😍佢真係原隻鮑魚咁鋪係燒賣上面佢每個點心上菜既時候都熱辣辣,而且每個點心個價錢都係$1x-$2x,茶介每人都係$3,性價比超高,而且款式咁多,我地今次都只係試到8款,下次會再尼試多d其他點心👍🏻👍🏻

餐廳入面用綠色做主打,加上有心思既裝修成個環境好舒服

蔥薑牛柏葉

好多鮮蝦既鮮蝦菜苗餃🦐

煎蝦膠釀茄子🍆
個蝦膠好爽,咬落入面仲有好多蝦粒好有口感

已經幫你分好一件件👍🏻

紅油抄手
啱哂我呢d中意辣既人🌶️豉油辣油個味調得啱啱好

可以選擇2粒/4粒咁叫

好豪好特別呀呢個點心😍佢真係原隻鮑魚咁鋪係燒賣上面

2017-10-30
💛流沙包$21💛有冇人飲茶一定會叫流沙包☝然後咬一細啖先 散熱同玩(?!)下啲流沙再飲(?!)啖流沙 再再連包食😎呢間流心效果很不錯 奶黃餡亦好咸香真係帶沙沙嘅內餡 唔係淨係熱溶咗嘅奶黃😆而且蒸包有彈性 不會散到跌曬麵包碎就係攤凍都好食嘅蒸包👍👍👍.🍲小籠包$19🍲雖然唔係上海菜館 不過都不錯👍個皮有韌度 唔會太淋太粉肉汁未到湯羹咁多 不過成個食都有爆汁感覺 👅假如肉再軟身啲就再好🙈.🍤海皇芝士千絲卷$21🍤好鐘意呢個!!!! 好食亦特別👏千絲好似新鮮炸+幼細嘅福字麵條 香口但唔膩 不過食得“呢啡”啲😂食到有蝦同冬菇 芝士味唔係好濃 不過係creamy嘅😝必試呀!!!😍😍😍😍🌾桂花椰汁糕$17🌾呢個椰汁同桂花都唔夠濃 少甜人士會愛😎我貪得意先叫 店內有其他主打甜品有個香芒沙律好似好正 下次實叫🙆
💛流沙包$21💛
呢個椰汁同桂花都唔夠濃 少甜人士會愛😎
我貪得意先叫 店內有其他主打甜品
有個香芒沙律好似好正 下次實叫🙆
2017-10-25 4504 浏览
嗰日十一點幾諗住搵嘢食,咁啱喺太子嗰頭,朋友話有間點心專門店開到好夜,話帶我去。太子站D出口出發,行一陣就到。入到去發現環境非常闊落,樓底好高天花板掛滿雀籠,座位非常寬敞。點心有好多款式,而且仲有啲特色點心。 XO醬非常野味。皮蛋牛肉腸腸粉皮薄而且嫩滑,加咗皮蛋嘅牛肉腸,提升咗味道嘅層次。流沙奶黃包熱辣辣,包非常鬆軟。一咬開奶黃即刻湧出來,奶黃甜度適中充滿鹹蛋香味。魚肚水餃魚肚厚身因此吸收左大量湯汁,湯汁鮮甜,水餃餡料充足。 籠太子蝦餃皇蝦餃皮厚薄適中,好多蝦,啲蝦仲爽口彈牙。鮮蝦燒賣皇豬肉肥瘦適中,配合新鮮嘅鮮蝦,味道非常配合,加上蟹子賣相亦吸引。鳳爪排骨飯好大份,飯粒分明,排骨肉嫩滑,鳳爪醬汁出色,而且炆到好林,離曬骨。金蒜蒸排骨,排骨大嚿啖啖肉,而且蒜味香濃。整體而言點心絕對比茶樓做得出色,大家記得來試下。
太子站D出口出發,行一陣就到。
點心有好多款式,而且仲有啲特色點心。
XO醬非常野味。
流沙奶黃包熱辣辣,包非常鬆軟。
一咬開奶黃即刻湧出來,奶黃甜度適中充滿鹹蛋香味。
籠太子蝦餃皇蝦餃皮厚薄適中,好多蝦,啲蝦仲爽口彈牙。
金蒜蒸排骨,排骨大嚿啖啖肉,而且蒜味香濃。

整體而言點心絕對比茶樓做得出色,大家記得來試下。
  • 流沙奶皇包
  • 魚肚水餃
  • 皮蛋牛肉腸
  • 鳳爪排骨飯
2017-10-19 1574 浏览
早前有段日子經常到這類新式點心店吃早餐。沒吃一排,有點懷念。所以昨晚見到籠太子,二話不說就決定進去拜見這位太子了。它的佈置簡約又新潮。座位算寛躺。最意想不到是價錢比我吃開的那間還要便宜!而且種類更多!要是有一間在我家附近,我應該會轉而投入它的懷抱。當然,食物質素也很重要,就來看看這個籠太子懂不懂民情了。不是炸兩。原本不打算點的,因為已經點了七樣,兩個人怕吃不下,但朋友堅持要有腸粉才稱得上叫飲茶,所以最終也要了這個。還好叫了,要不然就錯過了這麼創新又好味的"炸兩"。這裏所有點心上枱時都是滾熱辣的。腸粉很滑又不厚身,內裏的米網紙鬆脆香口,還有蝦肉和西芹做餡料,配撘著吃口感一流。這是海皇芝士千絲卷。雖然我只吃到淡淡的芝士味,但它的千絲真的無得頂。細看餐枱紙上的介紹,這個千絲即是芝士,炸到香脆金黃而成,口感讓我想起龍鬚糖,每咬一口都感到它的幼細,分別在於它每一條都是鬆脆香口和內裏是鮮蝦和冬菇。這麼富貴的原隻鮑魚燒賣我也是第一次吃。鮑魚煮得很稔但仍有嚼勁,而且很鮮美,咬下去感到好juicy 。而燒賣本身也很大粒新鮮。煎蝦膠釀茄子。蝦膠煎到脆卜卜好好味,而茄子又沒有煮過稔,好好味。就是碟面上多了點

它的佈置簡約又新潮。

座位算寛躺。

煎蝦膠釀茄子。蝦膠煎到脆卜卜好好味,而茄子又沒有煮過稔,好好味。就是碟面上多了點油,放久了吸油多了底部就油膩了。所以要盡快吃啊!

蝦餃是必點的。這個籠太子蝦餃皇的皮厚度適中,餡料好靚,口感好煙勒,賣相一看就感到它的晶瑩通透了。而且有個好處是它可以只點兩隻,可以留肚多吃幾款點心呢。

流沙奶黃包堅流沙。咬開少少奶黃就湧出來了,好濃好好味。

魚肚水餃,魚肚大件算厚身,吸晒湯汁好入味。

水餃皮薄餡靚。入面應該有木耳,因為感覺幾爽口。

香滑反斗糕。其實是馬拉糕,造型得意。平時我不喜歡吃,因為大件又覺得乾身,但這個算香滑,沒有那種乾涸感,細細的吃一件不錯。有兩件我打包回家弄熱給老爸吃。當初我猜他只吃一件,但家姐話說不定呢。最後他兩件都吃掉,證明是好吃的。

最後茶價是每位$3。因為第一次來,我們點的都是點餐紙上有手指在旁,心想推介得也不會差到哪裏去。而事實也真的很好味。另外看見別人都點粥品和湯,很大碗,相信我吃一碗都差不多吃不下其他了。

店員也很有樂意助人。我見隔鄰枱的客人吃完還要外賣。店員一開始是一包過打包的,聽到他們要撘車,就幫他們分開兩袋免得撘車時會弄瀉,好細心。
2017-10-18
$81.5 (晚餐)
  • 不是炸兩
2017-10-09 3360 浏览
上個月去柏樹街吃泰菜時,就已經留意到同街有間門面以蘋果綠為主調的食肆,走近門外往內望,裝修具創意,樓底很高,天花掛滿白色雀籠,但格局十足十西式 Café。抬頭望吓招牌,原來是間中式懷舊點心專門店,感覺特別,所以就把店名記下來,趁這天要來附近出差,就順便過嚟飲夜茶。按門而入,店面呈長方形,地方不大,甫進店已一眼見曬,檯與檯之間有點逼狹,不過環境整潔光鮮,而且裝潢有心思,打破一般點心店格局,走年輕摩登路線,牆身以綠色為主調,配上柔和的燈光和天花的白色鳥籠,為四周添上一抹閒適。拿起點心紙,款式選擇頗多,粗略估計,應該有成 40 多項,既有傳統嘅大路貨色 ,亦有新派自創款式,而且全部即叫即蒸 ,另外亦有是日精選老火靚湯。點心價目由  $13 至 $27 不等,而茗茶就每位 $3,加上全日唔收加一,相當經濟。兩個人一共叫咗 8 款點心,蝦餃燒賣當然唔少得,平日去茶樓食蝦餃燒賣,通常都係一籠 4 粒,不過呢度就可以揀 2 粒或 4 粒,啱曬我呢挺心多多,樣樣都想試,但又眼闊肚窄嘅麻煩友。籠太子蝦餃皇 ($13)  率先送上,蝦餃皮包得幾靚仔,雖然外皮唔算話好薄,但咬下煙韌彈牙,而餡料入面嘅蝦肉亦爽
兩個人一共叫咗 8 款點心,蝦餃燒賣當然唔少得,平日去茶樓食蝦餃燒賣,通常都係一籠 4 粒,不過呢度就可以揀 2 粒或 4 粒,啱曬我呢挺心多多,樣樣都想試,但又眼闊肚窄嘅麻煩友。籠太子蝦餃皇 ($13)  率先送上,蝦餃皮包得幾靚仔,雖然外皮唔算話好薄,但咬下煙韌彈牙,而餡料入面嘅蝦肉亦爽口有鮮味。
接著上桌嘅鮮蝦燒賣皇 ($13)  亦很有水準,燒賣選用了肥瘦豬肉,豬肉的油香再加埋蝦仁,食落嫩滑有嚼勁,鮮中帶爽甜,入口鹹淡得宜,加上面頭以蟹籽作裝飾,賣相美觀。
之後是鮮蝦腐皮卷 ($20),薄薄的腐皮卷新鲜即炸,送上檯時仍熱騰騰。一口咬下,腐皮雖然唔算好脆口,但就十分鬆化,加上入面爽口彈牙的蝦肉餡,沾上微酸的喼汁,好吃又開胃。
藥膳雞腳 ($19),成品用料十足,一共有 4 隻雞腳,食落非常腍滑、好入味,而且湯底的藥材味不太重,清甜滋補,大人細路都啱飲。
接著是紅油抄手 ($22),餛飩個子非常大,隻隻外形都飽滿厚實,而且餡料下得勁重手,雖然只是以豬肉為主,但就分量十足,入口啖啖肉,唯一就是稍嫌墊底的紅油,唔夠麻辣,略欠風味。
之後是一碟三個嘅雪山叉燒包 ($18),叉燒包外形像墨西哥包,外皮好香脆,包身鬆軟,不過就稍嫌內裡的叉燒餡略少,幸好廚師選用了偏瘦的新鮮脢頭肉,配上惹味的叉燒醬,吃起來亦甘香不膩。
鳳爪排骨飯 ($23)  上桌時飯還是熱呼呼,入面嘅鳳爪非常大隻,食落香濃惹味,而排骨亦夠曬鬆化,配淋上豉汁的米飯吃,軟綿可口。
壓軸這客是名字搞鬼嘅不是炸兩 ($23),腸粉用長碟盛上,腸粉皮很薄,入口好滑溜,而內層的米網紙亦非常輕巧鬆脆,加上用咗蝦肉和西芹做餡料,口感唔錯。食到飽飽,埋單每人都只係幾十蚊,食物質素唔錯,經濟抵食。
2017-10-09
$78.5 (晚餐)
Came for brunch here at 10.30am and was lucky to be seated immediately. Ordered 8 items which all tasted good, flavourful and generous filling. The only disappointment was the abalone siew mai (gimmicky and the siew mai tasted strange).Items are affordable and worth the hype when we left 45minutes later, there was a queue outside, so be there when it just opens for the day to avoid queuing

2017-10-02
  • 不是炸兩
  • 煎蝦膠釀茄子
2017-09-28 119 浏览
If you love dimsum, you should definitely visit Prince Dimsum. Located on Cedar Street (5mins away from Prince Edward Exit D) it’s easy to spot with its lime green walls.Its ambiance is simple yet charming. Its food is common but tastes authentically local.Between 2-5pm would be the best time to dine since they’re usually full during lunch and dinnertime. Recommended dishes would be their Shrimp&Pork Siumai w/Crab Roe and Deep-Fried Silkroll w/Shrimp&Cheese

Shrimp&Pork  Siumai  w/Crab  Roe
Deep-fried  Silk  Roll  w/Shrimp&Cheese
Shrimp  Dumpling
Rice  Roll  w/Barbequed  Pork
2017-09-27
  • Shrimp  &  Pork  Siu  Mai  w/Crab  Roe
  • Deep-Fried  Silk  Roll  w/Shrimp  &  Cheese
2017-09-23 247 浏览
颱風剛下了﹐便出旺角逛逛街﹐夜了肚子開始肚餓﹐剛經過太子附近看見有間籠太子點心専門店﹐店內裝修好有懷舊感覺﹐四周掛滿了雀籠﹐夜茶也是第一次﹐這家點心款式也不少﹐有懷舊也有創新﹐我們隨意點了幾款點心,有原隻鮑魚燒賣、蝦餃皇、棉花雞、鮮蝦腐皮卷、流沙奶黃飽、原隻鮮蝦腸、鮮芒果布甸。所有點心都是即點即做,原隻鮑魚燒賣的鮑魚大大隻,燒賣豬肉餡比例剛好,不會有肥膩感覺﹐蝦餃皇晶瑩通透,皮薄鮮蝦肉做餡,蝦肉爽口鮮甜,棉花雞的魚肚索滿雞汁而雞肉是用雞脾肉無骨啖啖肉﹐鮮蝦腐皮卷外層煎微微焦濃香脆﹐蝦肉鮮甜爽口﹐流沙飽皮薄餡多﹐餡汁流晒出來﹐名副其實的真正流沙飽﹐原隻鮮蝦腸的原隻蝦也很大而腸粉皮很滑口,而鮮芒果布甸也很創新﹐三個小杯一啖一口芒果肉配以芒果汁﹐也是不錯的甜點﹐食了這麼多的點心﹐埋單竟然只需$164真划算。

鮮蝦腐皮卷

棉花雞

芒果布甸

芒果布甸

2017-09-10
棉花雞
  • 流沙奶皇飽
2017-09-21 123 浏览
今晚約左屋企人食飯,媽媽話想食簡單啲,於是阿妹就介紹籠太子啦!佢話之前叫外賣食很不錯,仲愈夜愈多人排隊!所以今次決定一試,我地大約19:00去到,好彩都唔需要等位就入得😂店內都係簡單裝修,雀籠設計燈罩幾有特色!以黃白燈夾雜令到店內燈光更柔和🌟職員效率都好高,我地一坐底已準備好茶,同笑容滿臉!👍媽媽大讚係提供玄米茶!唔係度度有得飲架👍👍$3茶位係超值👍點心方面我地三個人都叫得好豐富。原隻鮑魚燒賣$27 有二粒!粒粒都有鮑魚,真係真材實料👍👍籠太子蝦餃皇有二粒同四粒供選擇!媽媽唔食得蝦,好彩有二粒選擇,如果唔係可能唔會點啦😆但蝦餃皮較厚,入面隻蝦就大大粒$13 /2粒金蒜蒸排骨$18係推介,蒜味濃排骨好入味,烏冬做底👍👍鮮蝦腐皮卷$20 腐皮十分脆,唔油👍古法糖糯米雞$23, 大大隻,媽媽大讚食得出粒粒糯米入面有好多料👍流沙奶黃包$21,超級流沙,就算凍左都仲流!!👍但都係建議襯熱食,小心爆😆原粒瑤柱湯餃$23,呢樣野唔係度度有得食仲唔一定整得好食,呢到原粒瑤柱!!湯底好清甜,大大粒餃真係食過翻尋味😋翡翠帶子腸$23,每一格都有二粒細帶子,清清地,但粉皮好厚。下次會分開幾次叫,因為一次過叫

點心方面我地三個人都叫得好豐富。
原隻鮑魚燒賣$27 有二粒!粒粒都有鮑魚,真係真材實料👍👍

金蒜蒸排骨$18係推介,蒜味濃排骨好入味,烏冬做底👍👍

鮮蝦腐皮卷$20 腐皮十分脆,唔油👍

下次會分開幾次叫,因為一次過叫左幾碟,黎得太快食唔切,黎既時候熱辣辣!!但因為一次過黎曬攪到有啲凍先食到😂
2017-09-17 2336 浏览
已經好耐無去茶樓飲茶,今晚突然想食點心,即刻上網找找邊度有點心食,發現平時搭公司車附近有間點心專門店,就一於今晚去試一試。餐廳位置方便,在太子地鐵站D出口行過去都不用5分鐘,店內裝潢精緻,天花吊住好多籠子做裝飾,同餐廳名字相當配合。點心款式選擇多籠太子蝦餃皇蝦餃皮軟滑,餡料蝦肉爽口彈牙,真材實料。名醬蒸鳳爪醬汁甜甜的,鳳爪已經炆到軟淋,入口輕輕一咬,骨肉分離。魚肚水餃湯汁清甜,魚肚吸收咗湯汁又軟又香甜,水餃新鮮。原隻鮑魚燒賣鮑魚雖然細細隻但口入軟嫩入味,燒賣蝦肉加上豬肉口感爽甜,好好味喔四寶滑雞扎餡料十足又豐盛,雞肉嫩滑,魚肚軟綿。原隻鮮蝦腸腸粉滑溜溜,鮮蝦大隻又爽甜不是炸兩用米紙包住鮮蝦蔬菜炸成,外層再包上鮮嫰腸粉,外軟內脆,好滋味喔!古法糯米雞份量十足,餡料有雞件,鵪鶉蛋,火腿,豬肉等等,糯米軟嫩又入味,各款配料都好滋味。估唔到餐廳點心水準超出色,又正宗,比很多酒樓做得好好多,下次要帶屋企人試試其他款式。
點心款式選擇多
籠太子蝦餃皇
蝦餃皮軟滑,餡料蝦肉爽口彈牙,真材實料。
名醬蒸鳳爪
醬汁甜甜的,鳳爪已經炆到軟淋,入口輕輕一咬,骨肉分離。
魚肚水餃
湯汁清甜,魚肚吸收咗湯汁又軟又香甜,水餃新鮮。

四寶滑雞扎
餡料十足又豐盛,雞肉嫩滑,魚肚軟綿。
原隻鮮蝦腸
腸粉滑溜溜,鮮蝦大隻又爽甜

不是炸兩
古法糯米雞

2017-09-12
2017-09-14 140 浏览
前排聽朋友講話太子有間飲茶點心ok,之後我同老婆放工過去試下啦,一去到,都唔洗等位就可以入去坐。我地坐低之後睇點心,發覺有好多野都好想食,之後點左原隻鮑魚燒賣 (鮑魚煮得好淋好入味燒賣都算大粒)、蝦餃 (蝦肉好爽皮已適中不會過淋),吉法糯米雞 (比想像中大隻同多料)、魚肚水餃 (魚肚咁岩煮唔夠淋,但個湯超好飲)、鮮蝦腸粉 (蝦不算大隻,但好爽)、不是炸兩 (新式腸粉,腸粉入面包住脆脆春卷,但裡面原來有芹菜),整體上真係幾好食,希望之後可以保持咁好食啦,一定會再返來食多次。

2017-09-12
  • 古法糯米雞
如果不是平時公司車經過,我大概不會留意原來太子地鐵站附近有間點心店,難得發現當然不會錯過,立即相約我條佬放工後飲夜茶我們來到太子大約六點左右,想不到己全場爆滿,幸好尚剩一張二人座,枱面上己準備熱水壺和盤子供客人洗餐具。店鋪有別一般傳統飲茶的風格,簡約的裝修給人一種舒適的環境。雖然人多但不會有擠壓焗促的感覺。看看點心紙,點心價格實惠之餘,款式也很多,而且茶芥係$3 ! 放工太肚餓關係,瘋狂☑️了七個點心和精選老火湯~等了一會兒,點心陸陸續續到齊⋯⋯•流沙奶黃包•最鐘意見到咬開後金黃色的奶黃餡料慢慢流出來,食落唔會太甜,但小心燙口!•皮蛋牛肉腸•腸粉切成一份份,非常貼心。腸粉皮薄又軟滑,不黏口,而且餡料十足,皮蛋,牛肉,莞茜混合一起入口軟嫰,口感極佳,一下子己經俾我地食曬~•原粒瑤柱湯餃•湯餃餡料十足,加上原粒瑤柱份外滋味,上湯亦都好鮮甜,仍然吃出兒時的味道~•煎蘿蔔糕•外層煎得香口,看到蘿蔔糕裡有一絲絲的蘿蔔,雖咬落較腍身,不算硬身,但沾上少許辣醬後依然美味~•金蒜蒸排骨•大部分茶樓都只有豆豉蒸排骨,這裡較特別,是金蒜蒸排骨,大量蒜蓉鋪滿排骨,入口蒜香味超濃,底層重有鳥冬,如果是粉絲就更好

放工太肚餓關係,瘋狂☑️了七個點心和精選老火湯~

等了一會兒,點心陸陸續續到齊⋯⋯

•流沙奶黃包•
流沙奶皇包

•皮蛋牛肉腸•
皮蛋牛肉腸粉

•原粒瑤柱湯餃•

•煎蘿蔔糕•
煎蘿蔔糕

•金蒜蒸排骨•
大部分茶樓都只有豆豉蒸排骨,這裡較特別,是金蒜蒸排骨,大量蒜蓉鋪滿排骨,入口蒜香味超濃,底層重有鳥冬,如果是粉絲就更好~
金蒜蒸排骨

•籠太子蝦餃王•
蝦餃皇可選二隻或四隻,我們☑️二隻,一人一隻剛剛好。蝦餃外皮半透明,鮮蝦約隱約現,真係好吸引!咬落煙韌不痴牙,啖啖蝦肉都爽口彈牙,好新鮮~

•鮑魚燒賣•
頂部的鮑魚除左看來高貴之外,入味有嚼勁又不會過硬,而底下燒賣餡料咬起來結實彈牙~
原隻鮑魚燒賣

開頭以為自己好怪,來這裡點老火湯,但後來我留意到身邊很多食客都是跟我一樣,就知我無擇錯喇!

估不到竟然超大碗,份量足夠二人飲用。湯底超足料,每一啖都飲到粟米的清甜,健康又滋潤

老火靚湯

最後埋單$160,果然抵食!

2017-09-04
流沙奶皇包