2018-04-17 584 浏览
香港地有菜茶食的鋪其實唔多,唔好講料足唔足。記得以前嚮旺角奧海中間位的心夜來潮,菜茶好食,唔知佢搬左鋪仲好唔好味有次星期六的下午經過宜安街,路口位見到易拉架寫有菜茶,突然想試下!間鋪係好易Miss, 因為上斜坡,只有佢一間鋪全靠個路口位易拉架周圍都寫夜晚先開,去到問哥哥仔,原來今個星期開始做埋午市坐底其實好樂也融融因為見到爸爸級的男人(貌似內地)同個叔父嚮度剝大包蝦米另外仲有小朋友周圍玩又望住我$3x碗菜茶比我時好香!脆米就係咁架喇!料都足既,不過偏淡唔夠濃味漁米味只屬ok 。不過難得有得食,止到癮既!
香港地有菜茶食的鋪其實唔多,唔好講料足唔足。

間鋪係好易Miss, 因為上斜坡,只有佢一間鋪
全靠個路口位易拉架

周圍都寫夜晚先開,去到問哥哥仔,原來今個星期開始做埋午市

另外仲有小朋友周圍玩又望住我

$3x碗菜茶比我時好香!脆米就係咁架喇!
料都足既,不過偏淡唔夠濃味
漁米味只屬ok 。
不過難得有得食,止到癮既!

2018-03-26 339 浏览
星期五樂得清閒自在, 放工後約了一位舊同事在觀塘睇戲食飯,不用BOOK位, 不用被迫走做第二輪晚上10點,我們在宜安街行了一圈,決定了一間在角落位的餐廳米香園.. 由於是消夜,所以都想食清淡一點,落單如下:豬潤花甲蠔仔粥($118細煲) , 電影院小米一碗8粒($28,高第街牛肉餅($28)除了粥是等得比較耐,其餘2款都是立即送來,牛肉餅似手打牛丸一塊塊的, 湯有重胡椒味. 味道都唔錯.小米,似粉果皮加燕餃, 細細粒,非常易入口, 配辣椒醬相當好味.粥以為是潮州粥,原來都是正常綿綿的生滾粥, 整煲粥好鮮甜,可惜分量太大了,細煲原來都好大煲.可以的話粥可減一半,這樣就更顯得濃郁.花甲及蠔都是鮮甜味.可以的話,建議加菜絲,蘿白絲,可增添不同味道組合.整體服務及衛生環境都可接受,還沒有收加一,真正抵食. 其他食客, 2個人傾談下,飲下啤酒, 食下香氣樸鼻的麻辣雞煲及啫啫通菜等小菜,都是大排檔特色吧.
細煲) , 電影院小米一碗8粒($28,
高第街牛肉餅($28)

除了粥是等得比較耐,其餘2款都是立即送來,
牛肉餅似手打牛丸一塊塊的, 湯有重胡椒味. 味道都唔錯.

可以的話,建議加菜絲,蘿白絲,可增添不同味道組合.

2018-03-23
$80 (宵夜)
  • 電影院小米一碗8粒($28
2017-11-30 2288 浏览
對潮州菜的認識,一直只局限於打冷和滷水,早前友人同朋友去咗牛頭角一間主打汕尾海豐菜的小店晚飯,回來後向我大力推介,說這餐廳的食物非常之有特色,尤其是幾款招牌小食,例如菜茶、牛肉餅、小米等,全部都充滿家鄉風味,絕對值得一試。老實講,我這個大鄉里,從沒吃過菜茶,也想找個機會一嘗。店子位於宜安街 1-7 號地下,位置雖然是有點隱蔽,但其實由港鐵牛頭角站步行過來亦只是幾分鐘路程。沿著這條小巷直上,店舖門面屬開放式,門外梯級擺放咗兩張啡木餐桌,而店內亦以木檯木櫈為主,設計比較平實,沒富麗堂皇的裝潢,卻有一份莫名的親切感。翻開餐牌,食物選項分為 8 大類,分別有煲粥、小食、湯、蔬菜、小炒、煲類、海鮮及炒飯/麵。記得友人曾說過「汕尾小食三劍客」是必吃之選,就先以這三款小食打頭陣,再邊吃邊揀。先來的海陸豐菜茶 ($48),盛得滿滿,一大碗,舀起一看,除了面層的脆米、花生、蔥花和芫荽外,還有臘腸、魷魚、粉絲、肉粒、蝦乾、冬菇、菜甫和大量蔬菜,如菠菜、椰菜、荷蘭豆、西芹等,用料超級豐富。馬上吃一口,米花帶鹹香,肉的精華盡滲湯中,既有菜的清香,也有陣陣回甘的甜味,口感澎湃。 接著是高第街牛肉餅 ($28),
接著是高第街牛肉餅 ($28),潮式牛肉餅分量不多,一小碗,共有 8 塊,全部切成薄片,比一粒粒牛丸分量輕好多。咬一口,既有牛肉的濃,亦有牛脂肪的香,質感爽滑,充滿嚼頭。
之後是電影院小米 ($28),這款小米餃子,細細粒,的的骰骰,外形有點似潮州粉果,餃皮咬下煙韌軟糯,原來據說係用蕃薯粉做嘅,內裡豬肉好入味,毋須蘸醬汁,已令人吃得津津有味。
吃罷「三劍客」,接著就來一道傳統蠔烙 ($72),蠔烙以薯粉鴨蛋再混合蠔仔炮製,煎至薄薄一片,色澤金黃,賣相吸引。用筷子叉開,邊位略嫌唔夠脆口,幸好內裡煙韌濕潤,能清楚看到一粒粒肥美的蠔仔,嘗一口,蠔肉豐滿結實,味道鮮甜有層次,蘸點著魚露吃,別有一番風味。
意猶未盡,再來多客 XO 菜頭丸 ($58),所謂菜頭丸,其實即係蘿蔔丸,材料好簡單,有白蘿蔔、番薯粉和花生。做法是先將蘿蔔切碎調味,再加入適量番薯粉和花生,搓成别致的小丸,放入蒸籠內蒸熟,待丸子冷卻後,以 XO 醬炒香。挾起一粒細看,外表晶瑩剔透,極有嚼勁,味道清香甘甜,加上辛辣的 XO 醬,惹味刺激。
一場來到,當然要一嘗店子的潮州粥。這裡的潮州粥是以煲上,分大細煲兩款,細煲最低消費 $118、而大煲就 $288。選了泥鯭蝦粥 ($120/細煲),粥以砂鍋盛上,分量頗大,應該有成五、六碗,而且上桌時還附有菜甫、蔥粒和芫荽。先嘗一口粥底,綿香清甜;蝦隻鮮味十足,而泥鯭亦肉質實淨,跟綿滑的粥底簡直是絕配。
其實吃到這裡已經非常飽肚,不過服務員說店子做緊開業福利,客人凡於店內消費滿 $100,並於「米香園」facebook 打卡,便可以特價 $1 換購一客麻辣雞煲 (原價 $128)。幸好這個雞煲,分量唔多,挾起雞件,肉質嫩滑、鮮度十足,食落有彈性,絕對無將貨就價,而且辣味溫和,加埋惹味花椒,入口啖啖香濃,$1 超抵。其實還有不少菜式想吃,可惜兩個人胃納有限,不過真的要謝謝友人的好推介!
2017-11-29
蝸阿牛,總是瑟縮於一角,如井底之蛙般,見識不多。這日,小妹與她去了觀塘宜安街的「米香園」,帶她初嚐潮州菜。小店位處橫街斜巷內,燈火通明的,襯以木製枱凳,別有一番風味。 餐牌上的「汕尾小食三劍客」- 小米、菜茶和牛肉餅,可說是必試傳統小吃。小妹,曾與美少女在太子一間小店吃過。然而,對蝸阿牛而言,見所未見,聞所未聞。電影院小米$28/8粒,外皮煙煙靭靭的,內裏包著豬肉和大地魚粉,鹹鮮富嚼勁,口感有點像魚皮餃。新張期間,多送兩粒。 海陸豐菜茶$48,一小碗,售價卻不平宜啊﹗不過,只要你一看其材料,定必大感物超所值也﹗廚師把多種蔬菜,如荷蘭豆、椰菜、菠菜、西芹和蔥花切幼炒香後,加入炒好的臘腸、魷魚、米粉和芝麻,進食時再混入花生、脆米和淡茶,即成一碗食味紛陳,口感多變的清甜菜茶了。一言以蔽之 - 「鮮」。 蝸阿牛一人獨享的高第街牛肉餅$28,據說賣相應該是扁平的牛肉餅,質感更為爽口彈牙。可惜,店內只剩下丸狀的牛肉丸。蝸阿牛,吃得極其津津有味,且稱口不絕。 汕尾炒米粉$62,混入魷魚和蝦乾與質感爽滑煙韌的米粉同炒,讓米粉熷添了一份極其誘人的鮮味,粒粒菜脯,也大大提升了味道和口感。 作為漁米

作為漁米之鄉的潮州,海產豐富,這一鍋瑤柱大蝦粥$118/細煲,真材實料之餘,更是鮮味洋溢﹗海鮮粥可自行配搭不同的海鮮,細煲可選兩款配料。粥品即點即煲,客人需要耐心等候。

潮州粥的粥底綿綿的,又帶有粒粒米花,瑤柱和大蝦,為粥品增添了鮮味。粥內混入馬蹄粒,添加了一份的爽口和清甜,教人忍不無一碗又一碗地吃個不停。

麻辣雞煲,原價$128,新張期內客人凡消費滿$100,可以特價$1換購,極其吸引﹗小妹挾了一塊,放人嘴裏,雞肉夠嫩滑和惹味,惜一陣麻辣味兒一湧而上,小妹無福消受也﹗
2017-11-12 315 浏览
本人係潮洲人小時候跟爺爺返鄉下曾經在家鄉食過這道菜「菜茶」,昨日無意中在社交網 FB 見到觀塘開了間菜館,有得食既地方我實二話不說立即約老友一齊品嚐回味一下!地點不算難搵,不過就在斜坡上面一不留神就行過路口,店舖裝修簡潔地方較細。這碗家鄉特色就叫「菜茶」,我由細都大都不明白為何叫「茶」明明用豬肉湯底做,爸爸話以前鄉下窮大多都是用茶做湯底,現在人食得有要求故改用豬骨湯比較香甜,原來如此!菜茶材料有芹菜、椰菜、菠菜、魷魚乾、蝦米、芝麻、花生同炒米做成,配上有小辣胡椒豬骨湯,味道清甜可口 $48碗。這道家鄉小食叫 「小米」似迷你粉果,餡料是咸咸香香是肉碎,都幾得意!不過皮同餡比例各半,實在太厚了!這道 「一蚊雞」是店舖新開張噱頭,凡食滿$100就可加一蚊,又估不到這個「麻辣雞煲」令我喜出望外,好入味有鑊氣,竟然食到我兩食出滋味無窮

不過皮同餡比例各半,實在太厚了!

2017-11-10
  • 麻辣雞煲
2017-11-12 966 浏览
我是個本土出生的混血兒 , 除了 香港 和 澳門 之外並未去過 中國 大陸那邊 , 所以對有關 中國 省份和人民地緣之間的理解 , 可謂相當膚淺 ~ 當晚有幸得到一位鄉下是 汕尾 的朋友相約 , 並帶我到這間 專賣 汕尾 特色食品的 " 米香園 " 一嚐他的家鄉菜式 ~Menu ~ 海陸豐菜茶 $ 48 : 我是頭一次吃到這種特別的食品 , 而且配料甚多 , 主要是以 蔬菜、炒米、花生、粉絲和一些海味等 , 再加上淡茶 , 混合來吃 , 其味鮮香清雅 , 口感複雜 , 非常好吃 ~小米餃 : 可愛的名字 , 可愛的賣相 , 這種小米餃的餃皮Q靭彈牙 , 內裏的肉餡味道鹹香且肉汁豐富 , 沾上蠔油來吃 , 更是一絕 ~ 汕尾炒米粉 $ 62 : 這道炒米粉炒得很夠鑊氣 , 的主要食材就是米粉、菜脯、雞蛋和海味 , 廚師炒得非常均勻 , 米粉炒得爽口彈牙且味道鹹香 , 看來廚師的炒工實在很到家 ~ 家鄉豬手煲 $ 118 : 豬手煲 , 四處有得吃 , 但味道像這樣鹹鮮又獨特的豬手煲 , 我是第一次吃 , 而且豬手更是燜得軟綿入味 , 真是有夠特色 ~本篇完 ~
Menu ~

本篇完 ~
2017-11-06 262 浏览
如你對飲食全無要求,對不起這店都滿足唔到你!上星期跟朋友去試過,食物水準一般,服務態度麻麻!餸菜價錢貴份量較少我都可以諒解,因香港租金太貴!我們叫了幾款主打菜式,味道不外如是,最離譜係叫咗幾個白飯完全冰凍都夠膽拎出嚟俾我哋!埋單嘅時候一個夥計喺門口食煙另一個掛住講電話,等了很久才過嚟!
如你對飲食全無要求,對不起這店都滿足唔到你!
上星期跟朋友去試過,食物水準一般,服務態度麻麻!
餸菜價錢貴份量較少我都可以諒解,因香港租金太貴!
2017-10-30
話說小妹除了有一個Facebook Fans Page,還開了一個觀塘美食群組,讓各位觀塘友交流一下美食心得,結果不約而同,有兩位朋友都介紹了這間米香園,我看了一頭霧水,甚麼「菜茶」呀,是菜還是茶呀?金田一上身,決定親身走去吃一次! 米香園身處宜安街的小橫街內,原本我以為這是傳統「地踎」型食店,但想不到,原來裝修頗新潮,落地玻璃,偌大的吊燈,燈火通明的,是我錯,有眼不識泰山! 小米 ($28) 看見餐牌有「汕尾小食三劍客」,分別是小米、牛肉餅、菜茶,全部都未見識過,而且價錢不貴,於是將三位劍客都召來! 第一位劍客是「小米」,外皮有點像魚皮餃,煙煙靭靭的,裡面是豬肉和大地魚粉,鹹鹹的帶點鮮香,有趣。 牛肉餅 ($28) 這個像壓扁了的牛丸,肉味頗鮮,質感彈牙,湯底胡椒味強,整體感覺不錯。 菜茶 ($48) 菜茶終於出場,翻查資料,這是海陸豐汕尾一帶的傳統食品,材料包括多種蔬菜,如芹菜、大蒜、菠菜、生菜、椰菜、唐茼和荷蘭豆等,炒熟後加入炒好的豬肉、魷魚絲、蝦米、鮮蝦、魚片、粉絲,進食時再加淡茶、花生和炒米。 這一碗菜茶看來材料也差不多,十分豐富,大大隻蝦乾,味道像菜湯,加多

小米 ($28)

牛肉餅 ($28)

菜茶 ($48)

這一碗菜茶看來材料也差不多,十分豐富,大大隻蝦乾,味道像菜湯,加多了一重鮮味,好喝,對我來說感覺很新鮮!

麻辣雞煲 (原價$128,特價$1)

新張期內,原價百多元的雞煲特價一元,雖不是我最喜歡的調味,但雞肉嫰滑,只是一元,只能說一句:抵食!

傳統蠔烙 ($72)

很大的一碟 (蛋比碟子還要大)!雞蛋煎得香,蠔的分量亦多,喜歡蠔餅的朋友不要錯過。

汕尾炒米粉 ($62)

叫這個本來只是為了填肚,沒想到頗有驚喜,因為裡面有魷魚和蝦乾,令米粉很鮮味,菜脯粒粒增添了口感,推介!

芹菜炒馬鮫丸 ($78)

馬鮫魚的味道頗濃,有點像鹹魚球,加上清新的芹菜來炒,兩者頗有對比。

海鮮粥 (鮮蝦、象拔蚌、排骨,$160)

海鮮粥可自行配搭不同的海鮮,再按海鮮價錢收費。我們這晚叫了鮮蝦、象拔蚌、排骨,由於是即點即煲,所以要耐心等候。

這個等候是值得的,照片可見,粥底都被蝦膏染成橙色,鮮蝦和象拔蚌都非常鮮甜,排骨帶鹹,吊起了海鮮的鮮味。粥的分量很大,足夠6-7人吃,所以這價錢都可以。
2017-11-03
2017-10-28 337 浏览
1行3人坐低,下單叫菜茶,冇!芹菜炒双丸,冇!前后有3樣都冇供應,明明佢寫營業時間18:00-03:00,我們8:00光顧,食物味道算OK,但份量少,價錢偏貴,10粒小米$28(官塘街市有檔賣$15/10粒),牛肉餅一碗8片又是$28(我平民,所以覺得貴),普通小菜一碟也要70左右,新張期間facebook打卡+$1送鷄煲一份,但如果以原價$120,我是不會叫的,總結而言,食過一次便算,不會打算光顧第二次!

2017-10-25 1148 浏览
朋友介紹呢間小店時,初時睇個名以為喺啲米線鋪,原來喺賣潮汕菜,小弟名副其實喺偽潮州人,話就話鄉下喺潮州,但未返過去,更喺半句潮州話都唔識,不過,潮州菜倒喜歡食。是夜,同幾個朋友聚一聚,嚟到「米香園」食潮汕菜。店鋪位置有少少隱蔽,因為寫明宜安街1-7號,但小店實質位置晌大廈旁一條斜巷之上,幸好有啲易拉架,否則行過都唔知。踏入店內,比較街坊格局,古老木枱木櫈,有種鄉土情懷味道,雖然裝修簡單,但乾淨企理。翻翻餐牌,印刷精簡,不過,見到唔少菜式油黑咗,店員話開檔初期,有啲菜式做唔徹,所以,精簡番少少,但睇落款式已經唔少。為咗方便啲客睇,仲索性整咗張一紙A4紙過嘅菜單,咁就真喺易睇好多。海陸豐菜茶 $48既然喺賣潮汕嘢,有幾款潮汕小食就點都要點嚟試試,其中一款喺「菜茶」,睇菜牌嘅介紹,原來喺汕尾市一啲傳統節日小食,本身製作嘅工序有點煩複,又要刴菜,又要炒肉。撈一撈原來都幾多料,除表面嘅花生、爆米花外,仲有啲海味、臘腸、肉粒、多種菜碎及粉絲,朋友打趣咁講,有啲似雜菜煲喎。其實都幾得意,有唔同嘅口感,湯底又挺清甜。電影院小米 $28餐牌就寫明喺8粒,但一上枱已睇落唔止,數數原來有10粒,新張期內老細
。踏入店內,比較街坊格局,古老木枱木櫈,有種鄉土情懷味道
,雖然裝修簡單,但乾淨企理。
海陸豐菜茶 $48

海陸豐菜茶
海陸豐菜茶
電影院小米 $28

餐牌就寫明喺8粒,但一上枱已睇落唔止,數數原來有10粒,新張期內老細話醒多兩粒過我,哈哈。外形不規則,咬落外皮煙韌,內裡有少少肉餡,唔錯,事後先知外樣喺用蕃薯粉做。
電影院小米
電影院小米
高第街牛肉餅 $28

睇餐牌嘅相片喺以竹簽串住,所以,初時仲以為送錯嚟。一客有8粒,其實用8片形容更貼切,而口感就猶如潮州嘅牛根丸咁,但就切成片狀奉客。
高第街牛肉餅
傳統蠔烙 $72

依度就無賣鹵水嘢,但就有蠔烙。佢哋嘅蠔烙用蛋較少,做得薄身,所以,有份香脆感,而啲蠔就落得一啲都唔手軟,又多又大隻,入口肥美
,好食。
潮汕凍馬友 $168
大眼雞剝皮魚喺打冷嘅名物,依度就有一款凍馬友,以鹽包住嚟醃,凍食。不過,跟預期無咁理想,唔似食剝皮魚,肉質較腍,而且,偏鹹,餸粥就啱啱好,淨食就會覺得鹹咗啲
潮汕凍馬友
麻辣雞煲 +$1

小店都搞嘅「開業福利」,就喺消費滿$100,加$1就送一客麻辣雞煲,我哋依啲發唔到達嘅就貪吓依類小便宜。滾熱辣嘅雞煲送到上枱超香,唔知喺咪送嘅關係,份量唔算多,但味道一流,極為惹味,而且,出乎意外辣勁點到即止,花椒亦落得適中,麻得嚟唔會太嗆,雞肉夠嫩滑。
麻辣雞煲
麻辣雞煲
方魚炒芥蘭 $62

幾款蔬菜揀個無咁油膩嘅,芥蘭唔苦,仲有啲甜味,加入方魚落去炒,令啲菜更香口。
方魚炒芥蘭
砂鍋粥 $140

睇佢定價細鍋$118,大鍋$288,但啲配料又有個別價錢,都唔明點計,但店員一解釋就明晒,上述兩個價可以講喺最低消費,例如細鍋粥要兩款配料加埋唔過一百,就照收$118,但好似我哋呢鍋喺瑤柱 + 田雞 + 花甲夾埋$140,就收你$140。
砂鍋粥(瑤柱、田雞、花甲)
好彩叫細鍋,因為細鍋送到嚟都一大鍋,分到成6-7碗,夠晒我哋4個人分。而且,堅多料,尤其啲花甲,大隻好肉,田雞就似乎少啲,落咗瑤柱就喺想令個粥底更甜
。如果你食過潮式嘅方魚肉碎粥,口感就喺相類似,粥底綿綿哋,但又保持番原粒米花,少少驚喜位喺粥內混入馬蹄粒,添加一層口感,抵食
砂鍋粥(瑤柱、田雞、花甲)
部份小食確喺有點特色,小炒同雞煲亦做得夠鑊氣,而最突出喺鍋海鮮粥,喺成餐飯嘅亮點。小店雖然細,人多確喺有少計逼,但稱得上夠氣氛,菜式定價唔貴,又無加一,估計應以「街坊飯堂」定位,相信有得做。
砂鍋粥(瑤柱、田雞、花甲)
好食新鋪 環境舒適 好服務 汕味風味 鑊氣十足 價錢實惠 超值之選與小學同學相約一聚,巧遇觀塘宜安街隱世小鋪米香園!用饍於18:30-19:30,因除街坊熟客,無人問津,用饍過後,深感可惜,特建此號代為宣傳。舖頭雖小,穫氣十足!員工親切有善,主動介紹特色小菜。有各種傳統汕尾菜;二人點餐:菜茶*1、小米*1、xo炒菜頭丸*1、潮洲炒米粉*1,風味十足,家鄉味道。極力推介傳統小吃「小米」 外表形狀似魚皮餃,皮薄彈牙有韌性,師傅手工製作,超值抵食功夫菜,買少見少,不試走寶!熟客愛的「菜茶」爆谷食得多,爆米花你又有冇試過?家鄉風味,乾貨用料十足,精細處理步步到位,熱呼呼的菜茶一試難忘。有趣名字「XO炒菜頭丸」餐牌有唔少「隻隻字都識,但係夾埋睇唔明」既名,做法大概先蒸後炒?口感獨特,開胃微辣XO醬,送飯一流。擁有反轉的魅力!老世推介「炒米粉」話說食菜頭丸食想搵送丸,問老世有咩好建議,點知老世逆轉答句「炒米粉」一試便知升華版炒公仔麵未見其形,先閒其聲,鑊氣十足,火候恰道好處。一嚐清淡鮮味,二嚐清爽彈牙,配少量XO醬,愈食愈野味,盡無丁點油膩感除廚房抽氣有待完善 無所挑剔2人消費 $200有找 身心

舖頭雖小,穫氣十足!員工親切有善,主動介紹特色小菜。

有各種傳統汕尾菜

極力推介傳統小吃「小米」

熟客愛的「菜茶」
爆谷食得多,爆米花你又有冇試過?

有趣名字「XO炒菜頭丸」

擁有反轉的魅力!
老世推介「炒米粉」
話說食菜頭丸食想搵
送丸,問老世有咩好建議,點知老世逆轉答句「炒米粉」

一試便知升華版炒公仔麵

• 小米
  • XO炒菜頭丸
  • 潮洲炒米粉
2017-10-15 373 浏览
觀塘宜安街是一條出名的食街。平時夜晚晚餐或宵夜都會落去睇下有咩好食,最近發現街市格離條街巷新開左間潮汕小食及沙鍋粥,第一次入去試一定叫個海鮮沙鍋粥啦,個粥超正丫,米香又鮮甜😋。然後種有潮汕特色水晶皮小米,皮簿肉香,然後再來個牛肉餅,如果你喜歡食牛肉一定不要錯過,還有菜茶,炒米粉,呢到嘅炒米粉真系要讚下。炒得超香,菜譜煎蛋也超美味,同我在大陸吃的味道所相似😝😝太正了,,以後都會多d來吃。反正價錢不貴,還有很多菜下次再食不同的

牛肉餅
  菜譜煎蛋
  • 海鮮沙鍋粥
  • 牛丸
2017-10-10 607 浏览
Not many places serve vegetable tea so decided to check it out when I discovered it on FB.The last time I had it was in troublesome Sai Kung because that place only serves it after 9pm.The vegetable tea was much better than anticipated because it was light packed with tender spinach, dried squid, preserved sausages and topped with crispy rice.Also had a classic dumplings which were really tasty because you could taste tea strong dried fish in it mixed with the lean meat.Next were the beef pattie
Next were the beef patties.
Personally I find them strange because the texture is firm and springy like squid which defies my texture of beef but that is how it is meant to be.
For mains, had the crispy tea tree mushrooms Typhoon shelter style.
They were fried just right and the batter was light and crispy yet the mushrooms were still juicy inside so it was so delicious.
Finished with the soup which came in a surprisingly big ceramic pot!
It was bittermelon and clams but the pepper was a bit too strong.