📍籽樂廚房 #happytreats_tst ✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨🍳鮮蝦鹹蛋黃焗芝士薄餅 $288鹹蛋黃醬同芝士都好足料🥳每一啖都好罪惡😹pizza底薄脆,邊邊都唔會太乾☺️鮮蝦就係雪藏貨,味道正常~-🍚黑松露野菌意大利飯 $238做到意大利飯軟中帶硬嘅口感!菇菌味亦都好出,黑松露味可以加強返少少😬稍嫌食多左味道有啲單調,如果同friend share唔同嘢食就冇乜所謂啦😜-呢間餐廳會特登聘請聾啞人士,去到餐廳可以見到啲手語小教學,方便大家點餐🙆🏻‍♀️但可能因為咁,所以上菜速度真係比較慢少少,我哋都等左半個鐘先有餐湯😳整體味道都有中上水準,但係定價的確比同類型餐廳貴少少~但我覺得呢啲咁有企業良心嘅餐廳,可以去支持下!!💛💛晚市openrice有八折優惠㗎😛😛

🍳鮮蝦鹹蛋黃焗芝士薄餅 $288
🍚黑松露野菌意大利飯 $238
鮮蝦鹹蛋黃芝士薄餅
2020-03-21 677 浏览
今天去了這家黃店吃晚餐,男友選這家除了因為是黃店,也因為他們請了一些聾啞人士當侍應。我們四人點了套餐,番茄湯大大碗,上面加上忌廉,賣相不錯,吃起來挺新鮮。前菜有蒜蓉包和煙三文魚沙律,個人比較喜歡蒜蓉包,一上桌就香氣四溢,脆脆的,好好吃。沙拉也很新鮮。主菜有安格斯牛肉漢堡,牛肉漢堡可以選幾成熟。我們叫了七成,肉汁十分juicy,芝士溶化,意料之外的好吃。黑松露意大利飯味道不錯,但吃多了就有點膩。不得不推薦的是黑椒蜜糖雞翼,非常惹味。
黑松露意大利飯味道不錯,但吃多了就有點膩。
不得不推薦的是黑椒蜜糖雞翼,非常惹味。
籽樂的到會,同事用心有禮貌跟進單,時間不用太長,預備OK,選擇豐富,而且新穎。到會當日準時,包裝很好,餐具也環保♻️,而同期望一樣!餸菜熱辣辣,比其他咩五餅二魚、Gfood 好很多!真係熱的!同準時!到會食到熱食真係不容易!味道也比想像中好很多!尤其係啲意粉🍝同意大利飯,唔係一團團係一條條,味道啱啱好,唔係濃到好咸,和係街外食的一樣,十分推薦大家試一試!現在好味的小店少之又少,大家要多多支持佢地,先至有更多好味的小店可以留低,真係很值得推薦的一間到會!

外卖送餐
  • 黑松露野菌意大利飯
  • 黑松露蜜糖烤雞翼
  • 黑松露蜜糖雞翼
  • 12吋野菌焗芝士薄餅
  • 12吋鮮蝦鹹蛋黃醬焗芝士薄餅
2020-03-12 663 浏览
#支持良心餐廳❗️告急黃店 唔好比佢執😭香煎比目魚扒(8oz)配刁草忌廉汁 +意粉$126香煎羊扒配自家製香草醬意大利飯$108食得好開心嘅一餐環境舒服 lunch set跟餐湯 蒜蓉包 同餐飲餐湯係番茄忌廉湯平時嘅我都麻麻地鍾意飲湯 但呢度個湯真係好正😍 完全係蕃茄濃縮版咁😍😍😍 好酸 仲會食到粒粒茄蓉 嗰啲面頭嘅cream令到個湯多咗少少creamy嘅感覺 但一啲都唔會覺得喧賓奪主 唔會覺得膩 好正!最鍾意啲蕃茄湯夠酸之後蒜蓉包係正常水準 佢係偏淋身嗰隻到主食😍 係幾高質!大大舊好滑嘅比目魚 係入口即融咁!之後連埋個皮食真係人生一大享受成個口都係魚油🤤跟住佢個意粉又係好高質 又係酸尾尾嘅蕃茄意粉 不過質地係比較硬身少少 啱我但可能未必人人中意呢個質地 所以可以自己衡量下 佢有得揀飯之後試咗朋友個羊扒 都唔錯😍我幾鍾意嗰個香草醬飯 本身自己都鍾意香草醬 呢度食落係再creamy d 同埋更加refreshing咁!仲有呢間應該係社企黎又有愛又有良心 快啲嚟懲罰下啦😭
#支持良心餐廳
❗️告急黃店 唔好比佢執😭

香煎比目魚扒(8oz)配刁草忌廉汁 +意粉$126
香煎羊扒配自家製香草醬意大利飯$108

食得好開心嘅一餐
環境舒服 lunch set跟餐湯 蒜蓉包 同餐飲
餐湯係番茄忌廉湯

之後蒜蓉包係正常水準 佢係偏淋身嗰隻

到主食😍 係幾高質!
大大舊好滑嘅比目魚 係入口即融咁!
之後連埋個皮食真係人生一大享受
成個口都係魚油🤤

之後試咗朋友個羊扒 都唔錯😍

仲有呢間應該係社企黎
又有愛又有良心 快啲嚟懲罰下啦😭

2020-03-09 401 浏览
聖誕節個陣同屋企人試過哪間餐廳,印象好深刻因為餐廳好有意義,服務好親切,同埋d 份量好大質素又高,非常抵食,係一次很難忘的經歷。今日阿仔生日,工人姐姐又放假,所以叫左到會,有柚子蜜雞翼、香草醬麵、英式獵人烤雞同沙律,樣樣都好好味。烤雞尤其有驚喜 。阿爸怕西式烤雞一般比較乾,所以我本來有d 擔心。但係呢個烤雞又香又多汁,而且有好多番茄汁,可以送意粉/飯。一如既往,份量非常充足,價錢非常合理。食物包裝得好好又夠熱,係屋企唔洗點丁熱。

2020-03-08
外卖自取
2020-03-07 462 浏览
我對於社企有一份情意結,因為社會上真係有一群人需要幫助,為左有工作作地比其他人努力百倍,所以我會選擇去多點支持佢地,籽樂廚房係其中一個心水,食物份量勁多勁大!大到一個人係食唔哂一個餐,食物質素平均,而最特別係有生酮餐,0係香港出街食生酮餐係有點難度,籽樂廚房係一個好選擇!同埋有一個生酮麵包可買走,$180條,要早一日預訂,呢條麵包唔好講笑,大條到不行了✋🏻真係食到好多餐!
我對於社企有一份情意結,
因為社會上真係有一群人需要幫助,
為左有工作作地比其他人努力百倍,
所以我會選擇去多點支持佢地,
籽樂廚房係其中一個心水,
食物份量勁多勁大!
大到一個人係食唔哂一個餐,食物質素平均,
而最特別係有生酮餐,
0係香港出街食生酮餐係有點難度,
籽樂廚房係一個好選擇!
同埋有一個生酮麵包可買走,
$180條,要早一日預訂,
呢條麵包唔好講笑,
大條到不行了✋🏻
真係食到好多餐!

2020-02-28 563 浏览
今天來到告急中的籽樂廚房😊,之前上網做了些資料搜集得知這是一間聘請聾啞人士的社企😲,小小的一間食店也為社會做了不少事,於是和友人決定來支持一下🥰在門口已經看到有在賣一些防疫用品,價錢也是合理。每張桌子上都有一盒消毒紙巾,非常貼心❤️我們點了兩個餐,分量很充足,兩個女孩都吃得捧著肚子~先來餐湯,今天是蕃茄湯,蕃茄酸酸甜甜,很開胃,加上忌廉,更加順滑餐湯配的蒜蓉包焗得很香脆友人點了巴馬火腿蜜瓜沙律,巴馬火腿和蜜瓜總是很相襯,唯沙律汁的無花果味較淡。只我點了這個煙三文魚田園沙律,我很喜歡,因為柚子沙律汁很清新,煙三文魚也不會太咸Main dish我們都是share食~這個漢堡包很大,漢堡排還可以點幾成熟,我們點了五成熟,我認為這樣牛肉會較juicy😍🤩 薯條炸得脆卜卜因為今天的龍蝦賣完了,於是變了比目魚拼德國豬手 沒緊要,因為我也很喜歡豬手❤️ 甜品我們都點了brownie,不會太甜,配上一杯檸檬茶,為今天的晚餐劃上了完美的句號

在門口已經看到有在賣一些防疫用品,價錢也是合理。

每張桌子上都有一盒消毒紙巾,非常貼心❤️

我們點了兩個餐,分量很充足,兩個女孩都吃得捧著肚子~

餐湯—蕃茄湯

蒜蓉包

餐湯配的蒜蓉包焗得很香脆

巴馬火腿配蜜瓜田園沙律

煙三文魚田園沙律

安格斯芝士漢堡配薯條

Main dish我們都是share食~

香煎比目魚拼德國咸豬手

因為今天的龍蝦賣完了,於是變了比目魚拼德國豬手
沒緊要,因為我也很喜歡豬手❤️
布朗尼

煙三文魚田園沙律
安格斯芝士漢堡配薯條
香煎比目魚拼德國咸豬手
布朗尼
  • 巴馬火腿伴蜜瓜田園沙律配無花果黑醋汁
2020-02-28 342 浏览
有朋友揀咗嚟呢到食飯,睇門口啲紙仔先知道係聘用聽障人士嘅社企入到去叫咗set dinner是日餐湯係蕃茄湯,好鐘意濃郁嘅蕃茄味,好正,忌廉稍為太多。朋友鐘意食個蒜蓉包,但我覺得太淋身。巴馬火腿伴蜜瓜田園沙律正常嘢,加啲沙律醋,好味嘅飲完湯食埋沙律其實都飽飽地喇,再嚟豬手拼香煎比目魚(本身係波士頓龍蝦唔係豬手,但今日無貨改咗餐單),豬手對於我嚟講太鹹,不過肉質嫩滑,外皮都香嘅,叫呢份餐都係為咗比目魚,無令我失望,魚質好滑,味道都唔錯,薯條就比較遜色。好少接觸聽障人士,佢哋溝通好需要睇口形,而家需要戴口罩嘅時期對於佢地工作都幾唔方便,帶位工作都需要等其他同事幫手,客人要比多啲耐性。見到員工們都好勤力,一食完收碟收得好快,食物質素都幾好,難怪咁多人支持。

蒜茸包+蕃茄湯(是日餐湯)

巴馬火腿伴蜜瓜田園沙律
正常嘢,加啲沙律醋,好味嘅

豬手拼香煎比目魚

2020-02-22
蒜茸包+蕃茄湯(是日餐湯)
豬手拼香煎比目魚
  • 餐湯
  • 巴馬火腿伴蜜瓜田園沙律配無花果黑醋汁
2020-02-26 413 浏览
我自己本身都係生酮喜好者不過平時返工午餐都係低碳為主因為同同事一齊好難純生酮難得今晚約左朋友食飯就一於試下籽樂餐廳可能因為新冠肺炎的關係店內人不多全晚只有3枱客人平日正常應該不會這樣吧?這裡有正常的餐飲也有生酮餐牌價錢沒有特別貴哦!先來一大碗椰菜花忌廉湯椰菜花味好濃喝下去有少少顆粒生酮的人不能吃一般的麵包我實行生酮飲食1個多月就一個麵包也沒吃這款杏仁麵包有香香的杏仁味加一大塊牛油一起吃很爽雖然這款包有點實實的質感但可以止到我想吃麵包的慾望主菜方便我們選了豬手及羊扒豬手好大一隻不會太咸脂肪夠多,豬皮的骨膠原也好多吃到咀唇都黏黏的配菜的焗羽衣甘藍也好好吃羊扒有兩大塊份量蠻多的7成熟剛剛好肉質不會太難咬每份主菜還配有2片芝士薄餅說真的這樣的份量我們兩個女生也覺得蠻多真的吃的好飽甜點是巧克力梳孚理好香濃的巧克力我已經好久沒吃巧克力及任何甜品了吃著吃著我有開心到想哭的感覺餐飲我點了檸檬水朋友加了這個糖水下去不過覺得有點假這個糖水不好吃純飲檸檬水可能會更好總結這裡的食物品質,服務態度及價格也很不錯唯一是洗手間只有一個人多的時候真的會很麻煩不過我想下次我還是會再去的
我自己本身都係生酮喜好者
不過平時返工午餐都係低碳為主
因為同同事一齊好難純生酮
難得今晚約左朋友食飯
就一於試下籽樂餐廳

可能因為新冠肺炎的關係
店內人不多
全晚只有3枱客人
平日正常應該不會這樣吧?
這裡有正常的餐飲也有生酮餐牌
價錢沒有特別貴哦!

先來一大碗椰菜花忌廉湯

但可以止到我想吃麵包的慾望

主菜方便我們選了豬手及羊扒
豬手好大一隻
不會太咸
脂肪夠多,豬皮的骨膠原也好多
吃到咀唇都黏黏的

不過覺得有點假
這個糖水不好吃
純飲檸檬水可能會更好

總結
這裡的食物品質,服務態度及價格也很不錯
唯一是洗手間只有一個
人多的時候真的會很麻煩
不過我想下次我還是會再去的
2020-02-25 396 浏览
其實一直都有bookmark想試吓 #籽樂廚房 呢間社企餐廳,再到呢度受疫情影響,生意大受打擊,所以終於的起心肝嚟幫襯下!🤪網上見到set lunch menu價錢合理,冇留意到原來set dinner比起其他同類型嘅餐廳貴,不過佢份量比較大,我哋四個女仔share左三個餐都超飽~而且openrice有discount,折咗之後平均每人$200左右。不過呢度嘅上菜速度真係超!級!慢!我哋大概等左30分鐘先有幾塊蒜蓉包食住等,再過多15分鐘先有沙律食,唔知真係以為自己去咗fine dine!🤣可能係因為星期五嘅夜晚特別忙,但真係有少少接受唔到嘅慢。整體來講,食物質素okay唔錯嘅,但又未好食到我超級推薦大家嚟~覺得可以用平啲嘅價錢食同類型嘅食物😛.Always wanted to try this social restaurant 😋 checked out their lunch sets and the prices seemed decent 😆 but didnt realize dinner was this exp 😮 the portion sizes were big,
Always wanted to try this social restaurant 😋 checked out their lunch sets and the prices seemed decent 😆 but didnt realize dinner was this exp 😮 the portion sizes were big, we shared 3 meals between 4 people and we were super full 🥘 but one down side was that we waited a long time for the food to come out 😂 it felt like we were eating a fine dine 😔 overall, its alright but i wont highly recommend it ~ i think for a similar price u can get better quality food
《12吋鮮蝦鹹蛋黃醬焗芝士薄餅》$288 😋😋
pizza係屬於薄批嗰一種,食落幾香脆。略嫌鹹蛋黃醬令到成個Pizza有啲乾,不過芝士份量都足夠,拉到絲架🤪不過上到枱嘅時候Pizza只係暖暖地,唔夠熱。
《黑松露野菌意大利飯》$238 😋😋
食得出意大利飯裏便撈埋左好多種唔同嘅菇類,特別欣賞有雞髀菇!!不過黑松露味就唔夠重,再多啲會更加香~意大利飯嘅口感都算有咬口,唔會過汁,再配埋creamy嘅醬汁,都幾開胃!🥰
《去骨雞脾肉配芝士忌廉汁螺絲粉》$288
其實雞肉同埋螺絲粉都煮得好好食嘅,但就係兩樣野加埋一齊嘅感覺唔係好夾。雞肉有少少係茶餐廳食飯咁放上去意粉上面。芝士忌廉汁有好濃郁嘅芝士味,睇得出放咗大量芝士!!
甜品
甜品真心麻麻地,無論係賣相定係味道都有啲似平時k lunch任食嗰啲😅
#籽樂廚房
📍#BELLYwongs_jordan
#BELLYwongs_western #BELLYwongs_pizzas
去骨雞脾肉配芝士忌廉汁螺絲粉
2020-02-20 225 浏览
諗住社企又黃店,諗住支持下,老實說,價錢真不便宜,與提供的質素不符。咁支持下無計啦,成餐飯食左兩個幾鐘,最少一小時十五分左右是處於等待之中。主菜要等不在話下,連沙律,湯都要最少分別等10分鐘才有,然後再乾等半小時等主菜。幾經等待終於食飽,甜品諗住整定拎出來好快,點知,等左20分鐘!認真忍無可忍,賣單走,佢先慢慢拎出來。要人支持,都要有返咁上下質素同效率先令人甘心撐你掛?
2020-02-20
2020-01-31 454 浏览
環境寛鬆,舒適!⋯⋯在門口就是感覺不到。但走入店裡竟然看到一片天然綠林⋯⋯就是大廈靠山邊,窗外就是山邊綠林,令人眼精好舒服!感覺不似置身石屎森林!非常舒適食物方面,今天我們是叫午餐,老實說已經達到預期效果,不會失望!而且非常大份,這個價錢來説可以叫值回票價兼扺食而且,服務員有禮㹸,也不會急著催客人走,三兩知己聯宜適合不過,可以在週末期間享受一下慢活的樂趣。今天食得很開心和愉快。值得推薦給大家去試試!
值得推薦給大家去試試!
2020-01-18
用餐优惠
試食活動
  • 比目魚配意粉
  • 蒜蓉法包
  • 黑松露蜜糖烤雞翼
2020-01-27 368 浏览
今晚就揀左去尖沙咀同佐敦交界山林道銀座38 3樓嘅"籽樂廚房"係佐敦站D出口大約行 5-10分鐘就到架啦記住黎之前用openrice 預訂係有全單85 折叫套餐都得"籽樂廚房"一出𨋢就到就有店員招待 揀左$308 set dinner 餐湯:蒜蓉包好脆同濃濃蒜蓉味 磨菇湯有淡淡嘅磨菇味同磨菇蓉係口入面大約等左半個鐘主菜都到啊波士頓龍蝦(半隻)拼香煎比目魚配刁草忌廉汁 龍蝦有濃香嘅芝士包住焗 龍蝦肉好彈牙比目魚好juicy 煎得好香 魚肉入面又有魚油非常值得推介 出左地鐵站行多幾步黎都抵
今晚就揀左去尖沙咀同佐敦交界
山林道銀座38 3樓嘅"籽樂廚房"
係佐敦站D出口大約行 5-10分鐘就到架啦

非常值得推介

出左地鐵站行多幾步黎都抵
磨菇湯及蒜蓉包
波士頓龍蝦(半隻)拼香煎比目魚配刁草忌廉汁
又一次來到籽樂廚房,今次試一下set lunch的菜式,整體來說是不錯的,價錢合理,但食物有點點不夠熱的情況,尤其是魚比較影響味道,畢竟魚涼了會比較腥;有時間會再來用餐。
2020-01-12 188 浏览
朋友有一日話介紹間正野比我🤭 就盲中中跟住佢行,唔係大街大巷,但都算方便。一入到餐廳,樓底高,d枱唔迫,幾好!一望到lunch menu就樣樣都好想食!最尾嗌左一個豬手一個魚😚跟餐有蕃茄湯同埋蒜蓉包,無!得!輸!好好味呀!其實飲完個湯都已經飽飽地,因為真係好大碗😂 個蒜蓉包都真係招牌,好香好脆好濃味,正!然後就到豬手,外脆內軟,抵到爛呀真係🥰份量仲要好多!個魚又好高質,個皮脆卜卜,d魚肉好滑,薯仔又高質!總之真係捧住個肚走😂必返泥再食呀🥳🥰

蕃茄湯蒜蓉包

然後就到豬手,外脆內軟,抵到爛呀真係🥰份量仲要好多!

必返泥再食呀🥳🥰
2019-12-21