2023-09-13 751 浏览
有時侯,逛街累了,就會尋找一下附近有什麼餐廳好吃,最近就在海港城閒逛時,不期然地被那午市套餐所吸引,每人約300大元左右就品嚐得到有花膠在內的套餐,加上無敵的海景,實在是物有所值。一開始可從六款點心中揀選兩款,正好蝦餃及燒賣都是苗子喜愛的點心,吃起來都是功架紮實的類型,一個美妙的開始。随後就送來一碟美味的西班牙栗子豬焦香叉燒,雖然切得較為小巧精緻,但肉質柔軟滑溜,還帶上豐富的蜜香,水準相當不錯,只嫌份量的確少了一點點。之後便一口氣來了老火湯及花膠天白菇菜膽,前者正正又是苗子喜愛的粉葛豬㬹湯,火喉十足,相當下火;而後者當然就是主角,一塊大如手掌的花膠橫臥在碟上,配合香濃惹味的鮑汁及菇味濃郁又厚身的天白花菇,剩是這碟已經值回票價了。接著還有上湯鮮竹浸翡翠及懷舊揚州炒飯,以香濃的雞湯來浸莧菜,菜苗飽吸上湯的濃香,鮮味十足;後者除了炒得乾身分明外,用料十足,而且還砌成心型,別樹一格的美妙。到最後送來的糖水 - 椰汁紫米西米露,恰好甜度適中,是很好的飯後甜品。用餐過後,再喝上一盞香茗,飽覽美麗的景觀後,又重新上力去閒逛買東西了。

午餐
  • 西班牙栗子豬焦香叉燒
  • 花膠天白菇菜膽
這家餐廳坐擁270度維港景致維多利亞港和天星碼頭的醉人景色盡入眼簾令人未品嚐美食前已經有一流的視覺享受.ᐟ.ᐟ 🌊✦ ⋆ • ☁️☾ ⋆ • ⋆ ✦ • ⋆ ☁️ • ⋆/ 食物 Food /粵藝午市套餐♡ 花膠天白菇菜膽花膠扒超級厚而且大塊有豐富膠質天白菇爽彈 非常有口感菇味香濃.ᐟ‪‪.ᐟ♡ 西班牙栗子豬焦香叉燒西班牙栗子豬焦香叉燒賣相精緻外皮帶焦香 肉質嫩腍 蜜汁非常豐富.ᐟ‪‪.ᐟ♡ 手藝燒賣燒賣釀上一大隻蝦仁 足料不花巧肉餡嫩彈飽滿啖啖juicy.ᐟ‪‪.ᐟ♡ 晶瑩鮮蝦餃蝦餃的透明外皮細薄可口整隻蝦肉爆滿入餡每口肉質緊實飽滿~♡ 粵藝老火湯 (無味精) 玉米紅蘿蔔排骨湯很清甜~♡ 上湯鮮竹浸翡翠鮮竹份量很足夠 豆味濃郁以上湯熬煮過的豆苗青翠香甜.ᐟ‪‪.ᐟ♡ 懷舊揚州炒飯揚州炒飯的賣相非常有心思用炒至乾身的米飯堆疊成心形中間夾有蝦仁、肉粒、香蔥等吃下去非常足料.ᐟ‪‪.ᐟ♡ 粵藝特色甜品紫米露是冷冷的十分消暑~✿/ 環境 Environment / 餐廳的室內佈置別出心裁 環境用上低調柔和的雲石灰和酒紅色加上開揚採光的落地玻璃窗更加突顯寬敞的空間感~✨ ☀︎/ 服務 Service

這家餐廳坐擁270度維港景致

啖啖juicy.ᐟ‪‪.ᐟ
♡ 晶瑩鮮蝦餃

蝦餃的透明外皮細薄可口
整隻蝦肉爆滿入餡
每口肉質緊實飽滿~
♡ 粵藝老火湯 (無味精)

玉米紅蘿蔔排骨湯很清甜~
♡ 上湯鮮竹浸翡翠

鮮竹份量很足夠 豆味濃郁
以上湯熬煮過的豆苗青翠香甜.ᐟ‪‪.ᐟ

♡ 懷舊揚州炒飯

揚州炒飯的賣相非常有心思
用炒至乾身的米飯堆疊成心形
中間夾有蝦仁、肉粒、香蔥等
吃下去非常足料.ᐟ‪‪.ᐟ
♡ 粵藝特色甜品

紫米露是冷冷的十分消暑~

/ 環境 Environment /

喜歡這家餐廳記得bookmark喔~🔖

粵藝館

尖沙咀海港城海運大廈3樓OT310鋪

2023-09-03 395 浏览
粵藝館飽覽維港景色位置非常不錯,無論商務聚餐定一家人休閒飲茶都相當合適,除左商務午餐及套餐外,仲有多款點心、小菜選擇。商務套餐有齊老火湯、點心、招牌叉燒、花膠天白菇菜膽、上湯浸菜、炒飯仲有甜品,燒賣同蝦餃都大大粒蝦肉爽口用料十足。西班牙栗子豬焦叉燒賣相同味道都唔錯,肥瘦均勻外層焦香😋花膠扒炆得唔會太腍,口感十足,冬菇入味軟滑,整個套餐份量都很足,加埋無敵景維港景色感覺更加加分!茗茶點了鐵觀音和桂花烏龍,茶味香濃清澈,一邊嘆茶,一邊望住海景相當寫意☕️

西班牙栗子豬焦叉燒賣相同味道都唔錯,肥瘦均勻外層焦香😋

環境舒適嘅中菜館✨如果早啲去可能會坐到海景位,今日叫左午市套餐 都包左好多野😆🔸蝦餃、手作蘿蔔糕本身想叫龍蝦湯鮮竹卷 可惜已經賣晒🥹 不過蝦餃都皮薄 蝦都好彈牙爽口🦐 蘿蔔糕好足料香口 食到蘿蔔絲 點埋辣醬更惹味😋🔸粵藝老火湯粉葛赤小豆粉葛湯👍🏻 無味精好足料清甜嘅老火湯 係家的味道🥰🔸西班牙栗子豬焦香叉燒好好味嘅半肥瘦叉燒😍 外身焦脆 整體油份足夠但唔會覺得油膩 甜度都岩岩好🔸花膠天白菇菜膽大大塊花膠配上芡汁 好滑但唔會淋晒 好滿足 天白菇有香濃菇味 索埋汁好入味🔸上湯鮮竹浸翡翠🥬今日係上湯浸莧菜 配埋好鮮甜嘅上湯同滑滑嘅鮮腐竹 唔錯👍🏻🔸懷舊揚州炒飯好有心思嘅擺盤💛 炒飯粒粒分明同乾身 配料都唔吝嗇 有叉燒、菜、蝦仁 好豐富😆🔸粵藝特色甜品💜紫米露唔會太甜 食到粒粒紫米同西米🥣食完個套餐好滿足 菜式好豐富 環境都好好 幾適合想清靜啲飲餐茶嘅人🥟🫖

🔸蝦餃、手作蘿蔔糕

今日係上湯浸莧菜 配埋好鮮甜嘅上湯同滑滑嘅鮮腐竹 唔錯👍🏻

🔸懷舊揚州炒飯

🔸粵藝特色甜品💜
紫米露唔會太甜 食到粒粒紫米同西米🥣

呢間中菜之前小編去過銅鑼灣分店食過味道不錯,今次帶朋友黎左海港城食Lunch決定再訪,味道都Keep倒水準,望住個海景食野真心Chill😍_🍽️粵藝午市套餐 $388/位Foodie 會員價 $288/位▪️點心 (六選二) 手藝燒賣/晶瑩鮮蝦餃/ 龍蝦湯鮮竹卷/子薑牛肉球/香煎手作蘿蔔糕/叉燒包今次揀左手藝燒賣同埋晶瑩鮮蝦餃,蝦餃皮薄蝦肉鮮甜彈牙,燒賣同樣大大粒蝦幾好食🦐▫️粵藝老火湯呢款係雪梨豬𦟌燉雪耳,標榜無味精,清甜潤喉▪️西班牙栗子豬焦香叉燒叉燒肥瘦均勻,特別在於外層帶點香脆,叉燒汁香甜滋味▫️花膠天白菇菜膽主角花膠扒大大塊,口感彈牙爽口,養顏之選,小編幾鐘意個醬汁好濃郁▪️上湯鮮竹浸翡翠菜苖用上湯浸煮,新鮮翠綠,配上鮮竹一齊食更富口感▫️懷舊揚州炒飯整成心形好吸睛,炒飯粒粒分明,配埋叉燒、蝦、蔬菜、蔥花十分惹味▪️粵藝特色甜品是日甜品係椰汁西米紫米露,西米紫米有咬口,甜甜地夏天食透心涼
_
🍽️粵藝午市套餐 $388/位
Foodie 會員價 $288/位

▪️點心 (六選二)

▫️粵藝老火湯
呢款係雪梨豬𦟌燉雪耳,標榜無味精,清甜潤喉

▪️西班牙栗子豬焦香叉燒
叉燒肥瘦均勻,特別在於外層帶點香脆,叉燒汁香甜滋味

▫️花膠天白菇菜膽

▪️上湯鮮竹浸翡翠
菜苖用上湯浸煮,新鮮翠綠,配上鮮竹一齊食更富口感

▫️懷舊揚州炒飯

▪️粵藝特色甜品
2023-08-26 455 浏览
長輩們鍾意食中菜🥢我鍾意靚景🖼️咁揀依到無錯啦,地點大家都方便🚇精緻點心🧆 • 高質食材💎 • 維港海景🌊環境裝修豪華得黎又優雅,夠晒得體💃🏻~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~• ☀️ 粵藝午市套餐 (𝐅𝐨𝐨𝐝𝐢𝐞會員尊享$288/位 • 原價$388/位) ☀️.▪巧手點心 (𝟔揀𝟏)我梗係揀番飲茶必食既𝟐款點心啦😏▫️手藝燒賣 • 𝟐件 : 唔會實的的(豬肉🐷 • 蝦🦐 • 冬菇)▫️晶瑩鮮蝦餃 • 𝟐件 : 勁大粒呀🥟(💁🏻‍♀️另外可揀款式 : 龍蝦湯鲜竹卷 • 子薑牛肉球 • 香煎手作蘿蔔糕 • 開口叉燒包).▪粵藝老火湯 今日係赤小豆粉葛湯🥄講明冇味精,真係想飲多𝟐碗呀🥣.▪西班牙栗子豬焦香叉燒表面 / 邊位有小小燶邊🔥,肥瘦適中 • 食落好淋,仲係超厚切🐷.▪花膠天白菇菜膽𝐒𝐢𝐳𝐞都幾大塊,有厚度嫁😍炆得入味,最緊要係有骨膠原🧏🏻‍♀️旁邊仲有隻厚身天白菇🍄.▪上湯鮮竹浸翡翠加埋鮮腐竹,清清地🥬.▪懷舊揚州炒飯炒得乾身,配料好豐富,有蝦🦐 • 叉燒粒🐖 • 蛋🍳 • 菜🥬 • 蔥花....▪粵藝特色甜品食多碗熱辣辣有加西米既紫米露埋個尾💜.~•
長輩們鍾意食中菜🥢我鍾意靚景🖼️
咁揀依到無錯啦,地點大家都方便🚇
精緻點心🧆 • 高質食材💎 • 維港海景🌊
環境裝修豪華得黎又優雅,夠晒得體💃🏻

▪巧手點心 (𝟔揀𝟏)
我梗係揀番飲茶必食既𝟐款點心啦😏
▫️晶瑩鮮蝦餃 • 𝟐件 : 勁大粒呀🥟

▪粵藝老火湯
今日係赤小豆粉葛湯🥄
講明冇味精,真係想飲多𝟐碗呀🥣

▪西班牙栗子豬焦香叉燒

▪花膠天白菇菜膽
𝐒𝐢𝐳𝐞都幾大塊,有厚度嫁😍
炆得入味,最緊要係有骨膠原🧏🏻‍♀️
旁邊仲有隻厚身天白菇🍄

▪上湯鮮竹浸翡翠
加埋鮮腐竹,清清地🥬

▪懷舊揚州炒飯

▪粵藝特色甜品
食多碗熱辣辣有加西米既紫米露埋個尾💜

🔺以上套餐另需原價加𝟏𝟎% 服務費
🔺用𝐐𝐑 𝐂𝐨𝐝𝐞,自己落單📱
2023-08-20 348 浏览
好耐無食中菜知道海港城果邊有間睇海景既中菜館所以就入去試吓由於係lunch時間所以就點左個粵藝午市套餐原價$388/位(會員$288/位)點心叫左晶瑩鮮蝦餃+龍蝦湯鮮竹卷蝦餃好大隻!🤩皮好薄但唔會好易穿😌蝦又大隻又鮮甜🦐正😋龍蝦湯配上鮮竹卷🦞超香龍蝦汁嘅味道😍鮮竹卷入邊好多餡料🤩超贊!😋粵藝老火湯🍲係黃瓜煲瘦肉湯😚飲落完全無味精🥰好清甜好岩而家天氣飲👍🏻西班牙栗子豬焦香叉燒🐷雖然只係4舊😝但呢個叉燒真係好好味!🤩燒得好香 加上肥瘦適中😗有入口即溶嘅感覺😋必試!🤤花膠天白菇菜膽又大又嫩滑嘅花膠配上花菇可以補充骨膠原😍皮膚都會變得靚啲😚上湯鮮竹浸翡翠🥬腐竹配上波菜加上上湯一齊食雖然清淡但感覺好健康🥰懷舊楊州炒飯係心型既炒飯呀❤️入面有蝦有叉燒炒飯好入味😋甜品有椰汁紫米露💜香甜既紫米露配上椰汁為呢個豐富嘅午餐畫上句號😋
好耐無食中菜
知道海港城果邊有間睇海景既中菜館
所以就入去試吓
由於係lunch時間
所以就點左個粵藝午市套餐
原價$388/位(會員$288/位)
點心叫左晶瑩鮮蝦餃+龍蝦湯鮮竹卷

甜品有椰汁紫米露💜
香甜既紫米露配上椰汁
為呢個豐富嘅午餐畫上句號😋
2023-08-16 343 浏览
中午到了海港城海運大廈購物後,突然很想吃點心!看見「粵藝館」馬上去試試!餐廳裝修混合了日式和中式,高貴清雅,十分吸引,門面光鮮, 梳化座位多,坐得舒適,修飾中式藝術,美輪美奐,設有獨立房間寬敞舒適聚餐。餐廳有一面全玻璃可望著維港海景,邊品嚐高質點心,非常寫意!餐牌選擇多,設有商務午餐及套餐外,主打粵菜手藝及點心,款式多,另有中式小菜,花膠、參茸海味等。茗茶點了鐵觀音和桂花烏龍,茶味清澈,香濃回甘!手藝燒賣 - 招牌點心手藝燒賣,有兩大粒,豬肉饀吃起來不油膩,燒賣蝦肉同豬肉比例很好!晶瑩鮮蝦餃 - 同樣是招牌點心,有兩大粒,蒸得皮簿晶瑩剔透,蝦肉十分新鮮,爽口彈牙!龍蝦湯鮮竹卷 - 有三大條,龍蝦湯汁甘香鮮甜,鮮竹卷餡料足,內層配料軟熟,口感層次豐富,十分吸引!無味精粵藝老火湯 - 老火湯熬製,絕無加味精,十分鮮甜又健康,節瓜消暑清甜!西班牙栗子豬焦香叉燒 - 燒得帶金黃色,肉質口感爽滑,肥瘦均勻,不感肥膩,十分出色!花膠天白菇菜膽 - 賣相名貴,花膠很大件,滋補又鮮甜,冬菇入口軟滑,菜膽刀功細膩,像藝術品一樣,菜身保留到水份和色澤嫩綠!懷舊楊州炒飯 - 心型的炒飯型形狀很有心思,材料十

懷舊楊州炒飯 - 心型的炒飯型形狀很有心思,材料十足,飯粒分明,不油膩,口感一流!

上湯鮮竹浸翡翠 - 青翠脆綠的莧菜,細棵鮮嫩,鮮竹數量多值得一讚,湯汁味道帶淡淡的鮮味,菜軟硬度剛好,不會過淋或過硬,份量同樣大碟!

粵藝特色甜品 - 凍紫米露西米露,紫米露和西米露口感爽滑,解去油膩,這組合賣相及味道十分配襯!

整體來說,這間粵菜手藝食品水準高質,菜式精緻經典選擇多,賣相吸引外,服務十分值得一讚,令客人有賓至如歸的感覺!落地玻璃窗可以邊欣賞海景邊品嚐美食!地理又十分方便,環境加上食物及服務,十分滿意!
午餐
  • 手藝燒賣
  • 晶瑩鮮蝦餃
  • 龍蝦湯鮮竹卷
  • 西班牙栗子豬焦香叉燒
  • 花膠天白菇菜膽
2023-08-10 319 浏览
❝海港城望住海景食中餐x粵藝館❞望住海景食嘢特別chill🫶🏻呢間中餐除左海景靚,食物都唔錯😆⋆ ⋆ ⋆ ⋆ ⋆粵藝午市套餐 🍡🍲🥘$388/2人套餐包括兩款點心、西班牙栗子豬焦香叉燒、老火湯、花膠天白菇菜膽同埋特色甜品😙點心我地就叫咗上湯鮮竹卷同埋晶瑩鮮蝦餃,蝦餃皮都算薄蝦都大大粒,鮮竹卷配龍蝦湯幾特別重頭戲花膠扒,口感好淋滑,養顏之選。叉燒相當精緻,而且肥瘦均勻燒得好入味。揚州炒飯炒得夠鑊氣,最後甜品係紫米露好驚喜,入口超綿滑💯⋆ ⋆ ⋆ ⋆ ⋆💰人均:$400#粵藝館📍尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈3樓OT310號舖⋆ ⋆ ⋆ ⋆ ⋆
❝海港城望住海景食中餐x粵藝館❞
粵藝午市套餐 🍡🍲🥘$388/2人

💰人均:$400
#粵藝館
📍尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈3樓OT310號舖
⋆ ⋆ ⋆ ⋆ ⋆
喺海港城血拼完黎咗呢間粵藝館諗住嘆返個一盅兩件休息吓。餐廳可以望到維港對岸中環嘅景色,夠哂寫意。夏天熱辣辣如果唔想飲茶,仲可以叫其他飲品,好似我哋咁,就叫咗薏米水($32@),消暑解渴。坐底發現佢哋做緊個會員專享優惠,只要download佢哋個手機App做會員就可以用會員價嘆到粵藝午市套餐。$288/位(兩位起)有齊7道菜,好似點心、老火湯、叉燒、花膠扒、炒飯、甜品等等,非常豐富。巧手點心可以喺6款點心入面揀1款,我哋就揀咗手藝燒賣(2件)同晶瑩鮮蝦餃(2件),點心整得唔錯,燒賣肉質鮮嫩彈牙,蝦餃皮薄餡靚,點埋佢個XO醬就更加好食。粵藝老火湯今日就飲到雪梨豬𦟌燉雪耳,飲得出完全冇落味精,非常之清甜潤喉。西班牙栗子豬焦香叉燒前菜仲有叉燒,用嘅係西班牙栗子豬,肉質好腍嫩,加上外邊烤到有少少焦脆,食落好香口。花膠天白菇菜膽成個套餐嘅重點一定係呢塊花膠扒,有成隻手板咁大,而且夠哂厚身,有滿滿嘅骨膠原,食落彈口唔黐牙。天白菇菇味香濃,口感爽彈。上湯鮮竹浸翡翠高湯鮮竹配上番薯葉,個人覺得鮮竹有少少偏硬身,朋友就覺得岩岩好。懷舊楊州炒飯楊州炒飯做成心形,非常有心思,入面有蝦仁、叉燒粒等,炒飯粒粒分明

巧手點心

粵藝老火湯

西班牙栗子豬焦香叉燒

花膠天白菇菜膽

上湯鮮竹浸翡翠

懷舊楊州炒飯
楊州炒飯做成心形,非常有心思,入面有蝦仁、叉燒粒等,炒飯粒粒分明,但唔會太油。

紫米露
最後仲有甜品嘅紫米露,香濃幼滑得黎,又有粒粒紫米同西米增添口感。

粵藝館 (海港城海運大廈) (尖沙咀)
尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈3樓OT310號舖

2023-08-06 2819 浏览
好耐無去尖沙咀海港城,適逢迪士尼一百週年的關係又踏足此地買精品。自從開左關之後人流的確有增無減,人山人海完全水洩不通似的。星期日過了午飯時間都是那麼多人,真的那麼誇張呢?海港城有樣好既是有無敵的海景飽覽維港,星期日中午選擇了【粵藝館】以中菜為主,由即日起單點或主餐牌會有八五折的優惠。不過見到餐牌上有粵藝午市套餐$388/位,分別有點心、老火湯、三款菜式、飯及甜品等,如果FOODIE會員更可尊享$288/位,相當抵食。點心有六款選擇,每位可選擇一款。晶瑩鮮蝦餃(2件),皮薄餡靚並滿有鮮肉在內,添加旁邊的XO醬絕對惹味。另外有龍蝦湯鮮竹卷(3件),鮮竹卷吸收龍蝦湯的精華做到掛湯的效果,入味無比。粵藝老火湯的確能做到沒有任何味精,內含雪耳、雪梨、瘦肉等並煲至滿滿膠質好滋潤又入味,而且利用原盅奉上保持其熱度,絕得好出色。西班牙栗子豬焦香叉燒、看似細小件完全有點不夠喉吧~叉燒能夠做到焦香之外,還有半肥瘦的關係能夠做到入口即溶,令人一試傾心。花膠天白菇菜膽,原塊的花膠以碟呈上大大塊極具吸引力,花膠輕輕切開滿有骨膠原的口感,旁邊的天白菇及菜膽好軟淋,美味極了。上湯鮮竹浸翡翠以上湯製作,簡簡單單配上新

上湯鮮竹浸翡翠以上湯製作,簡簡單單配上新鮮的翡翠蔬菜,可以減低前幾道菜式的膩度。

懷舊揚州炒飯能夠炒至乾身,並帶點鑊氣用料十足有蝦仁、肉粒、香蔥、菜心粒等,顏色相當豐富,份量恰到好處。

最後甜品有我至愛的椰汁紫米露椰香滑溜,並滿滿紫米及西米下滿有口感,甜度適中。

2023-08-06
2023-07-11 937 浏览
之前同朋友喺同一集團嘅壽喜燒餐廳食飯,送咗而家啲餐飲coupon,諗住唔好嘥,所以就揀咗依間中菜食,點知失望而回🤦🏻‍♀️首先,嗌咗佢哋都幾出名嘅叉燒,不得不承認係好食嘅,肥瘦適中,啲肉淋得嚟有少少咬口,外面有焦香,係全晚唯一滿意嘅菜式再嚟就係鮑汁花膠撈飯,一上菜嘅時候已經有啲失望… 個樣同茶餐廳楊州炒飯差唔多,味道亦都差唔多,花膠一啲味都冇,炒飯底冇乜鑊氣,完全唔值依個價錢😑最後嗌咗個咕嚕肉,味道係幾好嘅,但講真同快餐店咕嚕肉質素唔差好遠,只係豬肉嘅味道比較香,食材比較靚,但外皮唔夠香脆,真係冇乜特別😗總結,除咗個叉燒有少少驚喜外,其他都係失望嘅。如果你行開尖沙咀想食中菜又想坐得舒服可以一試,但性價比唔高,budget唔多嘅就唔使嘥錢過嚟食喇🤷🏻‍♀️

2023-06-16 2170 浏览
父親節將至,為避免週末擠逼,今日請阿爸去海運大廈的粵藝館飲茶。揀去粵藝館原因:一來粵藝館既可品嘗超正的點心,又可以欣賞維港美景;二來粵藝館提供星期一至五惠顧粵藝午市套餐 或 嚐藝 · 午市饗宴可享半價優惠,以及晚市2位起訂座送每位鰹魚花醉鮑魚的優惠。我們揀了每位$388的粵藝午市套餐,套餐包括白菇花膠、西班牙栗子豬叉燒,粵藝術無味精瘦肉粉葛老火靚湯,燒賣、蝦餃等八樣美食。首先值得推薦的是“花膠天白菇菜膽“,他們的花膠有成人手掌般大和接近成釐米的厚度。粵藝是是花膠專門店的粵菜食府,經廚師精心炮製的花膠絕無腥味,軟硬適中,口感爽滑,有嚼勁和彈牙,加上天白菇菇味香濃撲鼻,菇身肉夠厚 ,拌著大廚特別調教的醬汁食花膠和花白菇,真是滿嘴厚實滿足感。西班牙栗子豬每天加以一定數量的栗子餵飼, 比一般以穀物餵飼的豬肉更清甜,而且肉質多汁鬆軟並帶有油花。粵藝廚師以西班牙栗子豬肉做的叉燒外焦內嫩,肉味香濃,肥瘦相間,肉質細膩松化,絕對值得一試。這裡的蝦餃晶瑩剔透,皮薄而爽韌,爽滑彈牙,蝦味鮮美。粵藝的燒賣色鮮味美,質地爽潤,爽口不膩。 品嘗著粵藝館大廚精心製造的美食,欣賞窗外無敵的維港景色,阿爸十分滿意我挑

品嘗著粵藝館大廚精心製造的美食,欣賞窗外無敵的維港景色,阿爸十分滿意我挑選的粵藝館作為父親節飲茶同他飲茶的地方。
2023-06-16 884 浏览
午餐做Set優惠,半價!原來經Open Rice 訂枱才享有!景觀望住維港,仲見到對面2隻鴨仔!👍🏻桂花烏龍茶,茶香,不須加錢😀出名的叉燒,保持水準,驚喜是碟上的花膠扒,厚身有口感,炒飯粒粒乾身,夠鑊氣😋勝價比高!已再訂枱👏🏻👏🏻👏🏻
景觀望住維港,仲見到對面2隻鴨仔!👍🏻

桂花烏龍茶,茶香,不須加錢😀

勝價比高!已再訂枱👏🏻👏🏻👏🏻
2023-06-14 895 浏览
前不久,我們一行四人去了粵藝館吃晚飯,粵藝館的環境優美,富有中國特色,服務亦佳。我們點了幾道招牌菜,每道菜都令人再三回味。首先是西班牙栗子豬焦香叉燒,豬肉非常鮮嫩,口感也非常好,烤得恰到好處,很容易入口。接下來是花膠蟹肉蛋白,口感非常細膩,味道鮮美。另外,金沙鳳尾蝦鍋巴也非常出色,鳳尾蝦的口感非常鮮美,鍋巴的口感酥脆,配合起來非常美味。瓦罉啫啫唐生菜的口感爽口,味道清新惹味。最後,18頭花膠鮑汁撈飯令我們吃個不停。花膠和鮑魚口感非常配合,飯的口感也非常獨特。