2023-05-24 948 浏览
🥢粵藝館🇨🇳粵藝館 (海港城海運大廈) (尖沙咀)尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈3樓OT310號舖作為講廣東話既我當然都鍾意自己粵方的飲食文化啦,今日🐷🐷乳豬就帶大家試一家Fine Chinese Dining 粵菜,菜式精緻美味,一齊試試佢!!跟住黎!!🐷即燒無花果天下第一豬🐷第一道菜就梗係食道乳豬熱下身先,呢味乳豬燒得香脆、肉厚、加上有𡁻口,比起好多粵菜地方的乳豬都優勝,係唔錯👍👍乳豬指數:🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐔🐓竹絲雞松茸炖花膠🐟湯底用上竹絲雞加松茸,香甜得來帶點藥膳味道,花膠體型也比較大,香滑得來吸收湯的味道,女士進補佳品😌😌乳豬指數:🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷海鹽蒜片炒和牛粒🐄本身熱愛牛肉的我極期待呢道菜,牛肉有濃濃牛肉味,夠鑊氣,厚度足夠,可惜份量就少點🤌🏻🤌🏻乳豬指數:🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷香穌桶蠔陳醋有機菜🦪中菜配上西式配搭,香脆大大隻既桶蠔一咬肉汁噴出,鬆化脆口,用陳醋酸味及菜中和返油膩感覺,一流🤤🤤🤤乳豬指數:🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🦀松葉蟹肉帶子茶碗蒸水蛋既口感,但用上松葉蟹加上帶子,粵菜但用上日式茶碗蒸法相當新穎,絕對想一食再食🥹🥹🥹乳豬指數:🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷美味牛肝菌東坡肉🐷🐷乳豬其實
🥢粵藝館🇨🇳

🐷即燒無花果天下第一豬🐷

🐔🐓竹絲雞松茸炖花膠🐟

海鹽蒜片炒和牛粒🐄

香穌桶蠔陳醋有機菜🦪

🦀松葉蟹肉帶子茶碗蒸

美味牛肝菌東坡肉🐷🐷

乳豬其實好喜愛東坡肉,呢味東坡肉滑滑既肥豬肉配上濃濃既芡汁,加埋瘦肉及牛肝菌,簡直就一絕美味😋

金沙海鮮炒飯🍚🍚

最後用一個有蝦仁及三文魚籽作點綴金沙炒飯成總結,可謂功德圓滿,飯量不太多約一碗飯,有夠鑊氣熱辣辣,可謂大滿足😌

貴州釣魚台尊品酒🍶

食中菜當然飲返中國傳統白酒,仲要係貴州出品,度數高當然一定,但濃烈得來有一絲絲甜味,小酌幾杯還是可以

2023-04-18 1205 浏览
中午和大家姐來了這裏飲茶,海景果然靚。兩人共點了五個點心一個甜品,大部分都令人滿意。1. 富貴蝦餃:將一隻細的賴尿蝦放在蝦膠上,再包上一塊非常薄的蝦餃皮,配上日本芥辣及豉油,味道唔錯。2. 鮮蝦菠菜餃:餃皮太厚,味道普通。3. 龍蝦湯鮮竹卷:將鮮竹卷放入龍蝦湯內煮,好味又特別,要給一個讚。4. 鰹魚花醉鮑魚:喜歡酒味濃的,應該會喜歡這個點心,我給它一個讚。5. 蒸鳳爪:味道只是一般。6. 杏仁蛋白湯丸:杏仁蛋白味道唔錯,湯丸就差了一點。由於服務都唔錯,大家姐都覺得滿意。
2. 鮮蝦菠菜餃:餃皮太厚,味道普通。
5. 蒸鳳爪:味道只是一般。
6. 杏仁蛋白湯丸:杏仁蛋白味道唔錯,湯丸就差了一點。
由於服務都唔錯,大家姐都覺得滿意。
富貴蝦餃
富貴蝦餃
龍蝦湯鮮竹卷
鰹魚花醉鮑魚
2023-03-20 947 浏览
繼續我嘅海港城美食計劃,經過左多間嘅外國餐廳之後兜兜轉轉返返嚟粵菜,😌從擺盤去到靈感,通常都係夠晒特別,至於高級嘅粵菜餐廳就更加係一門藝術😙即燒無花菓天下第一豬— 🐖燒豬,通常都喺大嘅酒席會見到,但通常最怕就係肥膩。🐖但係呢一度識到除咗係個皮好脆之外,🐖都仲有幾層肉,味道相對嘅都近濃郁🐖西班牙栗子豬焦香叉燒— 🐷輪到叉燒,亦都係香港人最愛嘅加餸系列之一,🐷再高級啲嘅話就有呢一款西班牙栗子豬,🐷呢一個部位嘅肥瘦相宜🫢 裏面都仲有少少栗子香🐷十八頭花膠蝦籽柚皮 — 🍊大大片嘅花膠收藏住蝦籽柚皮,花膠膠質豐滿,🍊加入柚皮令到未到相對清新下火同埋帶有少少果香味,令到個花膠再唔平凡🍊粵藝館 (海港城海運大廈) (尖沙咀)尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈3樓OT310號舖

2023-03-14
2023-03-18 572 浏览
坐擁270度維港景緻,主打中高價的中菜,午市供應商務午餐及點心,客人熟知其廚藝從傳統烹調,加入個人心意,推動傳統粵式美饌大升呢。粵藝館主打中菜日化,結合粵菜細膩之處同東瀛風情,創作出獨特且富特色嘅新派菜餚西班牙栗子豬焦香叉燒 $198爐燒肥瘦合度的靚梅頭肉,邊角微焦,醃料、肉味和焦香,相配和諧,與別不同的是,蘸上參蜜汁,散發幽香,也中和焦皮的熱氣。十八頭花膠蝦籽柚皮 $388一睇就知不得了啦😎即燒無花果天下第一豬 例牌$348應該係我食過最好食的第一豬🐽

十八頭花膠蝦籽柚皮 $388
一睇就知不得了啦😎

即燒無花果天下第一豬 例牌$348
應該係我食過最好食的第一豬🐽
2023-03-18 354 浏览
尖沙咀海景新派粵菜館,以簡約緋紅色配以香檳金作為設計主調,用餐區卡位以扇狀拱頂作為佈置,再搭配原木色桌椅,散發出古典東瀛工藝風之餘又不乏現代感!粵藝館主打中菜日化,結合粵菜細膩之處同東瀛風情,創作出獨特且富特色嘅新派菜餚十八頭花膠蝦籽柚皮 $388即燒無花菓天下第一豬 例牌$348西班牙栗子豬焦香叉燒 $198仲推出多款創意點心和粵菜,如鮑魚燒賣、避風塘蝦餃、無花果咕嚕肉等,餐廳還可以欣賞到維港景色,食住點心都可以好寫意!

十八頭花膠蝦籽柚皮 $388
即燒無花菓天下第一豬 例牌$348

2023-03-17 327 浏览
之前係銅鑼灣分店跟長輩嚟試過一次,一試難忘。今日和朋友再去,選擇了尖沙咀分店,同樣望住靚景,食物又精緻,沒有失望。例牌$348的即燒無花菓天下第一豬實屬必吃。豬皮脆如薯片;豬肉多肉嫩滑,皮下脂肪不多。甜蜜的無花果醬比平日的海鮮醬更好味。喜歡食蟹的我們都很欣賞一蟹兩藝($238):皇室焗釀蟹蓋及炸軟殼蟹伴陳醋野菜沙律,一個價錢同時嚐到兩種蟹的美食。蟹肉滿滿的塞入蟹蓋中,非常滋味;炸軟殼蟹外脆內軟,非常鮮甜,陳醋沙律解膩又提升蟹味。另一小菜金沙鳳尾蝦鍋巴($288)有爽口彈牙的蝦肉,配金沙醬很惹味,鍋巴又脆口,兩啖吃完一件有點意猶未盡。

2023-03-17 240 浏览
♡ 高檔中菜館 | 粵藝館♡-話說好耐都冇同媽媽👩🏻去食中菜媽媽一向對中菜館情有獨鍾於是喺尖沙咀行完街就帶佢嚟呢間好評如潮嘅餐廳🥰同佢品嚐下正宗嘅精緻特色中菜。- ♡ 一蟹兩藝: 皇室焗釀蟹蓋及炸軟殼蟹伴陳醋野菜沙律 ♡ $238 蟹蓋炸得酥脆可口, 加上入面好多鮮甜嘅蟹肉 ,真係好正😆 仲有我最鍾意食嘅軟殼蟹,配埋加咗醋嘅沙律菜一齊食,真係極品!-♡ 金沙鳳尾蝦鍋巴 ♡ $288沾上咗鹹蛋黃嘅鳳尾蝦 十分惹味可口~ 而且爽口彈牙 加埋鬆脆嘅鍋巴真係有啲似食緊高級版嘅蝦多士咁🤣-♡ 即燒無花菓天下第一豬 例牌♡ $348 一咬落去 外皮勁香脆~ 咬落去有滿滿嘅肉汁 加埋無花果醬真係有清新而不肥膩嘅感覺。係名副其實嘅「天下第一豬🐷」!-❥ #⇢店鋪資料:粵藝館 (海港城海運大廈) (尖沙咀)尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈3樓OT310號舖#-#hkig #hk #hkfoodie #hkgirl #foodie #hkfood #foodstagram #foodblogger #foodgasm #香港美食 #香港好去處 #香港小店 #相機食先 #手機食先#拍拖好去處
♡ 高檔中菜館 | 粵藝館♡
話說好耐都冇同媽媽👩🏻去食中菜
媽媽一向對中菜館情有獨鍾
於是喺尖沙咀行完街
就帶佢嚟呢間好評如潮嘅餐廳🥰
同佢品嚐下正宗嘅精緻特色中菜。
蟹蓋炸得酥脆可口, 加上入面好多鮮甜嘅蟹肉 ,真係好正😆

♡ 金沙鳳尾蝦鍋巴 ♡ $288

沾上咗鹹蛋黃嘅鳳尾蝦
十分惹味可口~
而且爽口彈牙
加埋鬆脆嘅鍋巴
真係有啲似食緊高級版嘅蝦多士咁🤣
♡ 即燒無花菓天下第一豬 例牌♡ $348

一咬落去 外皮勁香脆~
咬落去有滿滿嘅肉汁
加埋無花果醬真係有清新而不肥膩嘅感覺。
係名副其實嘅「天下第一豬🐷」!

#
⇢店鋪資料:
#

2023-03-15 246 浏览
嘩,超級好吃而且特別令人滿足的粵菜館終於來了,粵菜在香港也屬於一種主要的菜式,因為本鄉本土的關係,所以香港的粵菜館特別多,但唯獨這一間是我吃了之後覺得物超所值,而且極力推薦的。這裡除了招牌菜西班牙栗子豬焦香叉燒外,香港粵菜館還有很多其他美味的菜品,如清蒸海上鮮、脆皮燒鵝和海鮮煲等等,每道菜品都經過了精心的烹調和裝飾,呈現出極高的美感和口感。此外,香港粵菜館的服務也非常好,服務員熱情友善,讓客人感到非常舒適和尊重。餐廳的環境也非常優雅,裝修精美,氣氛愉悅,讓人感覺到舒適和放鬆。總的來說,香港粵菜館是一家非常值得推薦的餐廳。無論是品嘗美食還是欣賞風景,都能夠讓客人感受到高品質的體驗。如果你想要享受一頓美味的粵菜,那麼香港粵菜館是一個絕佳的選擇!
2023-03-15 220 浏览
🌕Hello我係Moon🌕又來一個可以望到靚景嘅地方,😆尖沙咀海港城都真係好多餐廳係望到好靚嘅海景,😛今次就食一啲廣東粵菜,😏其實都好耐冇食過中菜啦!🤫嚟呢度好似每一枱都會嗌呢度嘅即燒無花菓天下第一豬,😍我就簡簡單單嗌咗一個例牌試吓先,😋果然真係又脆又香,🤪下一次一定帶多啲朋友嚟嗌大份嘅!😝呢度嘅豬肉質素好似幾好,🤫叉燒嘅名,睇落真係好吸引西班牙栗子豬焦香叉燒,😆真係會有肉眼可見嘅焦香,😛食落口係有一種燒烤嘅味道,好香!🤤朋友另外嗌咗依個十八頭花膠蝦籽柚皮,🥸佢話口感真係好得!🥹我就講笑同佢講,😂你自私食真係唔得,好彩今餐佢埋單!😎🌕最後MoonMoon都幾滿意依度,靚景下食靚豬肉,真係好得!🌕
🌕Hello我係Moon🌕

2023-03-15 189 浏览
一家非常優秀的餐廳,他們的招牌菜一蟹兩藝: 皇室焗釀蟹蓋及炸軟殼蟹伴陳醋野菜沙律,以及京都文思海蝦花膠羹都是非常出色的菜品。首先,皇室焗釀蟹蓋是一道非常具有創意的菜品,蟹肉的鮮美和配料的精湛結合在一起,呈現出極高的口感和美感。炸軟殼蟹伴陳醋野菜沙律則是一道非常清爽的菜品,酸甜的陳醋和清新的野菜與脆爽的軟殼蟹結合在一起,非常適合夏天享用。而京都文思海蝦花膠羹則是一道非常營養豐富的湯品,花膠和海蝦的鮮美和滑嫩結合在一起,味道鮮美,讓人回味無窮。
2023-03-15 221 浏览
外國朋友嚟左香港 帶咗佢哋去海港城食飯揀咗粵藝館 等佢哋可以嘆住靚景食中菜即燒無花果天下第一豬 $348燒豬皮好香脆,肉質嫩滑,咬落juicy,唔會好油膩,配上無花果醬味道好夾西班牙栗子豬焦香叉燒 $198本身好鍾意食叉燒,呢度嘅叉燒真係幾高質,燒到有少少燶邊,肉質軟腍,非常香口,而且都厚切,口感豐富京都文思海蝦花膠羹 $188真材實料,啖啖都食到料~個羹鮮味十足!賣相滿分,朋友都十分之滿意🍴粵藝館📍尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈3樓OT310號舖
外國朋友嚟左香港 帶咗佢哋去海港城食飯
揀咗粵藝館 等佢哋可以嘆住靚景食中菜

即燒無花果天下第一豬 $348

京都文思海蝦花膠羹 $188

🍴粵藝館
📍尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈3樓OT310號舖
2023-03-14 238 浏览
上次同屋企人食過之後念念不忘今次又有機會再次黎到食飯不過今次係海港城環境比另一間更喜愛因為可以望到海景呀,真係好正即燒無花菓天下第一豬 呢個燒豬好出名豬皮燒到薄脆香酥小小肥肉搭配豬肉更嫩一D 都唔柴好咸香送飯西班牙栗子豬焦香叉燒 唔可以錯過既出色招牌叉燒上次食得唔夠喉今次要再encore味道依然出眾豬肉香甜有焦香京都文思海蝦花膠羹羹湯好鮮味加入大量蝦肉同花膠文思有豆腐切得一絲絲實屬於工夫菜好推薦試下呢道菜
上次同屋企人食過之後念念不忘
今次又有機會再次黎到食飯
不過今次係海港城
環境比另一間更喜愛
因為可以望到海景呀,真係好正

即燒無花菓天下第一豬

• 京都文思海蝦花膠羹
  • 即燒無花菓天下第一豬
  • 西班牙栗子豬焦香叉燒
2023-03-11 374 浏览
我是固定粵藝館食客,差不多每週都會與家人或者朋友飲茶食飯。因為現在住九龍,而且這間店有海景,所以就腳就去。食開粵藝的朋友都知道,銅鑼灣都有一家,但是服務與食品素質完全不一樣。這一家的服務人員服務態度非常差,苦口苦面,除了第一次晚餐體驗幾好,接下來幾次都非常soso。 服務員次次都不同。令我寫食評的主要原因是,非常不認可它所謂的小食收費,同辣椒油放埋一齊,邊個會知道係要收費。同侍應講,話每張台都有,ok。 That’s fine. 話如果不需要要提前講,邊個知道要收費?真係有小小強制消費。這件粵藝已經入blacklist。my

這件粵藝已經入blacklist。
my
電話訂位下午一點45分圓桌 到達後叫我稍等一陣 等了大約十分鐘 見到有一張圓枱 我以為是我們的 點知道留給了一個他們的熟客黃小姐 然後跟我說現在沒有枱 請稍等 再過五分鐘 問我要不要分枱坐 我說飲茶如何分枱 又不是茶餐廳 前臺帶位女士 居然跟我說他們就是茶餐廳形式 態度非常囂張!途中這女員工不停帶客入座 全是熟客 完全忽視我在等佢安排 經理已經叫不要再接 已full 她說這是X先生熟客…另問題是沒有位就不要給我訂枱 最後需要經理安排 但也只能給我長方枱 還要先坐一陣 等候隔離枱食完再合併枱 主要因為有老人家 不能企太耐 論食物質素是中規中矩 但是個別人士服務真的差

論食物質素是中規中矩 但是個別人士服務真的差

2023-03-05
午餐
2023-02-18 168 浏览
第一次光顧,安排位置方面,服務員也周到。可惜,時有聽到服務員對客人的細語品評,略嫌有欠專業。食品也有創作的,如炸花膠及水晶花膠凍。反而個蜜汁叉燒,名過於實,沒有驚喜!醉雞也是一般。 品茶方面,價錢亦都可以反映其茶葉的質素;如果可用火爐暖壺會更貼心,普通茶葉也可以變極品。因有海景,整體嘅環境也不錯👍 可以一試!

醉雞也是一般。

因有海景,整體嘅環境也不錯👍 可以一試!