2016-12-02 93 浏览
食完晚飯就落黎食番個糖水質素好高檔次,價錢不貴!白果腐竹薏米糖水$26呢個腐竹蛋糖水真係好食到不行,首先講甜度剛剛好,不會太甜,而且每口充滿綿綿口感既腐竹糖水底 加上有粒粒的薏米,不消一會,整碗糖水吃掉。當然未能滿足啦。這碗白果腐竹糖水真是久違了的一個港式甜品。還加了一顆雞蛋,那就份外豐富營養呢。再叫了碗川貝蓮子海底椰配桂花凍$34,這是貼心的友人説天氣轉,加上流感又來喉嚨都會痕癢,咳幾聲,必須要吃這個的說。這個糖水吃走來清清的有滋陰潤肺作用,而且擺放的器茗也是別出心裁,用木製的很重身,這是一個很好的清潤糖水。推薦想吃糖水又可冬天補一下既絲打巴打雲呢拿麵包布甸(配士多啤梨藍莓)$38這個個雲呢拿味好重,吃下去會很有飽足感,份量小小的一個卻香氣撲鼻,外皮香脆,內層軟綿綿的極品麵包布甸配合少量雜莓,是很不錯的選擇

食完晚飯就落黎食番個糖水
質素好高檔次,價錢不貴!
白果腐竹薏米糖水$26

雲呢拿麵包布甸(配士多啤梨藍莓)$38
川貝蓮子海底椰
川貝蓮子海底椰配桂花凍
川貝蓮子海底椰
川貝蓮子海底椰配桂花凍
  • 腐竹薏米糖水(配蛋)
2016-12-02 128 浏览
今次同朋友黎左試呢間小店,本身唔係好搵到佢,原來佢係大排檔隔離呢。我地叫左三個甜品,每款都好吸引呀…2個人食真係好滿足呀。首先黎既係蜂蜜藍莓吐司條,蜂蜜好香濃配上藍莓醬酸酸甜甜,真係好夾。仲有個海鹽雪糕,配上十分香脆既吐司條,金黃色既賣相真係好吸引,我地好快就食哂haha跟著係宇治抹茶冰,初頭以為咁大舊抹茶冰冇咩特別,仲驚好凍,點知竟然內有乾坤,撥開層薄冰,入面有抹茶凍同埋奶凍,好有咬口,仲有紅豆粒添,抹茶味濃配上香滑奶凍,正。最後黎既係特濃朱古力心太軟,心太軟最吸引當然係佢切開個下啦,仲係流心架,但如果多d流心就好啦,朱古力愛好者表示好似唔係好夠呢~配上咖啡雪糕食,朱古力味亦更加香濃。下次可能黎試下d溫暖既糖水,好彩我地個日唔係好凍,如果唔係就冇口福啦;)
我地叫左三個甜品,每款都好吸引呀…2個人食真係好滿足呀。
2016-11-21
無論心情好唔好都咁鍾意食甜品嘅我,一聽到朋友極力推介呢間南山邨嘅甜品舖,即刻搵朋友去試試先。糖室好易搵,門口一望就見到,裝修係咖啡色主調嘅文青風格,環境好舒服。揀左第一樣檸檬柚子蜜冰,第一口就已經係驚喜!啲冰意想不到地超棉超軟,入口即化,冰冰涼涼加上柚子蜜嘅酸甜簡直係開胃首選。食到一半嘅時候終於出現左青檸雪葩同糯米糍!未試過雪葩嘅一定要試下,有啲蘇打嘅味道好特別。真係層層驚喜,芒果糯米糍絕對世界級,煙韌嘅糯米皮包著芒果雪糕,如果再多幾粒就好啦!之後叫左個宇治抹茶心太軟開心share, 抹茶控必點!一切開就見到濃稠嘅抹茶流心,心太軟外層、濃滑嘅抹茶流心、微鹹嘅海鹽雪糕,一次過擺入口簡直係Perfect Match!!價廉物美,埋單除開每人只係$43.5!臨走見到隔離檯嘅鐵板棉花糖好靚,下次一定會再黎食!

2016-11-29
$43.5 (下午茶)
平時去南山村, 大家都可能會去影相, 去品香樓食小菜,不過今次去到南山村,俾一間裝修都幾有氣氛既甜品鋪吸引到, 入到去坐低個格調都唔錯, D位都坐得好舒服。仲發覺原來呢間叫糖室, 係同躺室有關係既, 都幾得意。 叫左兩樣野食, 第一樣係食玫瑰荔枝冰, $42, 正常價錢, 黎到之後即刻覺得物有所值, 入面有最基本既刨冰, 正所謂寶物沉歸底, 入面又有粟米片, 有雪米磁, 仲有蒟蒻, 口感非常豐富, 由其係刨冰配粟米片呢個配搭, 夾得非常有驚喜。 另外亦叫左一個鐵鍋綿花糖吐司, $56, 黎到個賣相實在係非常靚, 絕對係一款應該俾相機食先既甜品, 開始食既時候,每一啖都可以拉到綿花糖既絲,都好得意。 非常足料, 非常適合鐘意食甜野既朋友, 呢個價錢好抵食, 兩個人食反而可能覺得有點多, 4個人食就應該岩岩好!糖室 石硤尾南山邨商場平台熟食亭C4號

仲發覺原來呢間叫糖室, 係同躺室有關係既, 都幾得意。

糖室 石硤尾南山邨商場平台熟食亭C4號
2016-11-24
2016-12-01 544 浏览
跟男朋友在南山邨影完相後有點肚餓,openrice了一下便來到了這間甜品店「糖室」。想不到在南山邨內,有店舖裝潢得十分新潮。這店走的是悠閒路線,桌椅、櫃子及牆身均用上木紋風格,空間亦算闊落,店舖充滿文藝氣息,令人坐得舒服。抹茶心太軟 $48輕輕切開外層抹茶蛋糕,裡面新鮮熱辣的抹茶餡就如岩漿般流出,視覺效果一流!一吃下去,抹茶蛋糕十分濕潤不會乾巴巴的、抺茶餡熱騰騰,而兩者的抹茶味道均濃厚甘澀,對我這個抹茶愛好者來說絕對是味覺上的享受。佐碟的海鹽牛奶雪糕亦很滑溜,海鹽的咸香配上牛奶的甜滑味道出奇地夾。加上浸過糖水的粒粒紫薯和一抹芝麻醬,就像一道藝術品。宇治抹茶冰 ($42)剛剛係南山邨影完相身水身汗當然要嗌返個抹茶沙冰涼一涼!沙冰的質地能做到入口即溶,抹茶漿份量夠、味道亦算濃,配上焦糖脆脆及幼滑忌廉,口感更多元化,吃落十分過癮。但所謂「寶物沉歸底」,沙冰吃到一半發現原來裡面藏著牛奶雪糕以及粒粒紫薯,十分驚喜和滿足。熱腐竹糖水 ($26)做屋村生意,除了要創新之外,還要保持返傳統,所以這裡都有數款中式糖水。這裡的腐竹蛋糖水煲得很有火喉,煲到腐竹都溶化在糖水中,就像濃稠既豆漿般。加上薏米和白果
抹茶心太軟 $48

抹茶心太軟
宇治抹茶冰 ($42)

宇治抹茶冰
熱腐竹糖水 ($26)

做屋村生意,除了要創新之外,還要保持返傳統,所以這裡都有數款中式糖水。這裡的腐竹蛋糖水煲得很有火喉,煲到腐竹都溶化在糖水中,就像濃稠既豆漿般。加上薏米和白果,令糖水的質感更滑、更有哨口。
腐竹糖水
後來上網翻查,才知道糖室是觀塘躺室的姊妹店,難怪看到店外有張舒適的吊床。總結來説,糖室算是石硤尾新派又有水準的食店,如果去開南山邨影相,相信這裡會是個不錯的歇腳點。
2016-11-29 77 浏览
少女心甜品@chillazy糖室地址: 石硤尾 南山邨商場平台熟食亭C4號玫瑰荔枝沙冰一大盤只是數十元,便宜得來卻不隨便馬虎。粉紅是我最喜愛的顏色,在冰上淋上玫瑰糖漿,連吐氣也變得香香。下面藏彌粟米片及荔枝味雪糕糯米滋,藉著這份甜品投入夢想世界中。另外點了份桂花桃膠雪梨,因要養生滋潤一下。桃腸膠有好多collagen,食入口如硬身jelly糖,帶淡淡桂花香又不會太甜,冬天乾燥吃雪梨能養喉不怕cough.一個人在小空間中沉思,身外卻是邨村熟食平台,反差大。
少女心甜品@chillazy糖室

地址: 石硤尾 南山邨商場平台熟食亭C4號

玫瑰荔枝沙冰一大盤只是數十元,便宜得來卻不隨便馬虎。

一個人在小空間中沉思,身外卻是邨村熟食平台,反差大。
2016-11-25 186 浏览
上一次本身想食 可惜星期六好似比較晏開門 所以就摸咗門釘😭唯有今日去返補數😬是日餐牌 由於我地四個人 廢事諗太多😂一於A至D餐都各嗌一個 大家再齊齊share食💁🏻 淨睇餐牌既價錢同內容 都算係咁👍🏻價錢算大眾化 又包埋野飲 裝修睇落唔錯😎野食就要食過先知😁 先睇裝修 設計得幾歐美既簡單 注意: 餐廳內飲水係需要自己去拎杯同自己斟水 無人服侍🤔 如果人多滿座都幾唔方便 要出出入入 不過我地個日人唔多 又因為跟餐有野飲 所以冇另外飲水🍸收據 好快就比我地👍🏻 寫得都幾清晰 唔洗加一😂 計落算係幾抵既🌟💫意粉嗌咗四款 主要講下其中兩款: B & C⚡️波菜汁蜆蝦意粉👆🏻 份量中等 配料都清晰可見 有齊蜆同蝦 波菜汁十足 條條意粉都呈墨綠色 不過就唔算太入味😯 食落較乾身同乏味 算係普通既意大利粉 同價錢都成正比✍🏻香蒜青口蜆肉炒意粉 賣相唔錯👍🏻👍🏻 配料夠哂搶眼 👀 意粉用炒既方式烹調 同平日食既唔同 帶有濃濃既蒜香 幾吸引❤️ 意粉偏彈牙 唔同平日既偏軟/淋身 食落幾有口感 值得一讚👍🏻👍🏻 可以再試! 四款意粉既大合照👆🏻👆🏻👆🏻👆🏻 款款都各有特色 我其實最鍾意食A (左下) 夠哂cr
四款意粉既大合照👆🏻👆🏻👆🏻👆🏻 款款都各有特色 我其實最鍾意食A (左下) 夠哂creamy同多汁👍🏻 性價比最高 而左上就比較失色 配料只有數片煙肉 除煙肉外既意粉係冇乜味🙈 加埋比較乾身 比較唔推薦💁🏻
飲品大家一致嗌咗杯熱既柚子蜜 正常份量 有淡淡油子香同蜜糖味 幾清新🌻🌻
2016-11-24 57 浏览
石硤尾是一個吊𧦠的地方, 在九龍巿區, 卻甚少踏足。這一晚在深水埗食完晚飯,想食甜品之際,想起呢間近排幾hit的甜品店,就散步過黎。店內裝修年輕有格調,也由年輕人主理。想不到在石硤尾屋邨有如此心思小店,給人很放鬆的感覺,甚至有錯覺去了旅行享受悠閒時光。宇治抹茶心太軟$48: 打開心太軟的門,抹茶岩漿就如火山爆發的緩緩流出,很是澎湃,流心量好足,趁熱試味,抹茶好香濃卻沒有苦澀,似乎混有巧克力,甜度剛好,沒有太甜,外皮亦鬆軟,不會太硬實。配上的雪糕是海鹽牛奶,不會溶得好快,海鹽味的咸輕微,夾埋牛奶好特別,又清新,我好鍾意這口味!雪糕底下有粒粒日本紫薯,呢個甜品真夠滿足!白果腐竹薏米糖水$26腐竹煲到溶晒,好夠火喉,好有豆香,似飲豆漿般,白果甘香,除了原隻熟蛋外仲有一些滑滑蛋白,超豐富蛋白質,食完皮膚靚靚,呢個糖水雖簡單平民,但做得出色也足料。別小看糖室這屋邨甜品小店,它的中西式甜品款式頗多,當中亦有新穎少見的創意甜品,是非常有心值得支持的甜品店!
店內裝修年輕有格調,也由年輕人主理。

雪糕底下有粒粒日本紫薯,呢個甜品真夠滿足!
白果腐竹薏米糖水$26

• 抹茶心太軟
2016-11-23 96 浏览
一個好味既甜品令一餐飯有完美既結束,但同樣亦可以破壞成日既心情, 好可惜糖室既出品係後者我冀待左好耐去佢度食好靚既甜品, 猶其係覆盤子梳乎厘。。。今日長沙灣食完Neighbor 既dinner , 特登行去石硤尾食既呢IG 同FB 都好hit 既甜品鋪, 結果極度失望而回, 應該唔會有下次啦覆盤子梳乎厘無啦, 叫左2個中式糖水,1個特濃失古力心太軟同抹茶梳乎厘。4個全部唔合格先講中式糖水: 一個桂花蓮子海底椰糖水, 一個係桃蜜xx 糖水, 前者唔甜無落糖, 後者甜到漏只食到2 啖。。。西式甜品方面:心太軟既咖啡雪糕好味,但心太軟唔流心,變左brownie......抹茶心太軟一DD 甜品都無。。。影相係靚,但出品真係。。。唔得囉。。。好睇唔好食一個好味既甜品令一餐飯有完美既結束,但同樣亦可以破壞成日既心情, 好可惜糖室既出品係後者我冀待左好耐去佢度食好靚既甜品, 猶其係覆盤子梳乎厘。。。今日長沙灣食完Neighbor 既dinner , 特登行去石硤尾食既呢IG 同FB 都好hit 既甜品鋪, 結果極度失望而回, 應該唔會有下次啦覆盤子梳乎厘無啦, 叫左2個中式糖水,1個特濃失古力心太

結果極度失望而回, 應該唔會有下次啦

影相係靚,但出品真係。。。唔得囉。。。好睇唔好食

先講中式糖水: 一個桂花蓮子海底椰糖水, 一個係桂花桃膠燉雪梨糖水, 前者唔甜無落糖, 後者甜到漏只食到2 啖。。。
影相係靚,但出品真係。。。唔得囉。。。
2016-11-18
$50 (宵夜)
有時食完早餐,去到午餐時段有冇胃口,一般會在下午茶時段選擇吃小食甜品,旺角區嘅甜品店選擇很多,但都比較貴而且已經食厭。想不到石硤尾南山邨竟然有一間裝修別緻的甜品店,就在其他大排檔中間,可謂萬綠叢中一點紅。裏面的餐牌設計獨特,價錢也適中,心太軟索價不需$50亦沒有加一服務費。特濃75%朱古力心太軟$4675%成份黑朱古力味道濃郁而且香滑,比起如倒水一般的朱古力漿以及過分烘培的心太軟,絕對是過之而無不及。大概黑朱古力漿夠稠夠濃,而且外皮口感鬆軟度適中,旁邊也有炭燒咖啡雪糕,雖然我並非咖啡高手,也吃得出跟普通咖啡不同,味道特別香。旁邊的雲呢拿味忌廉像風一般入口即溶,仲有一些脆粒襯托,$46能吃這個質素的真的不敢想象!玫瑰荔枝冰$42白桃蒟蒻、玫瑰花瓣、玉米片、荔枝雪米糍、白桃乳酪雪糕外表好像平平無奇,粉紅銀色加上一些玫瑰花瓣,其實外邊的冰包裹着的是軟綿綿的荔枝味刨冰,尤其好吃。寶物沉歸底,一分為四的荔枝雪米糍絕對是最佳配搭,另外乳酪雪糕比較多奶,所以口感亦比較豐盈,玉米片看起來是一個奇怪的配搭,實際上是沒有想過能夠弄出那麼美味的食品。蒟蒻又有彈性,實在豐富!我們兩個女仔分享來食,最後每人只需

特濃75%朱古力心太軟$46
玫瑰荔枝冰$42
白桃蒟蒻、玫瑰花瓣、玉米片、荔枝雪米糍、白桃乳酪雪糕

我們兩個女仔分享來食,最後每人只需付$44 ,難怪咁多差不多年紀嘅女仔都慕名食下午茶甜品
2016-11-18
2016-10-26 128 浏览
同班FD食完飯, 就去食下糖水啦, 天口慶就想食下刨冰, 咁我地就叫左呢2樣甜品啦。柚子蜜冰滿滿既冰山上面鋪左柚子蜜汁,刨冰刨得十分幼細,完全食唔到坊間刨冰大大既顆粒感,冰入面最底部有青檸雪芭同埋一粒粒既芒果雪糕,食落感覺十分清新,不過需要有少少改善既地方就係柚子蜜汁比較少,所以食耐左就會覺得唔係好夠柚子蜜味,整體都覺得OK唔錯朱古力心太軟賣相都唔錯,朱古力心太軟配上CREAM同埋咖啡雪糕,心太軟都好夠熱,一整開佢入面既朱古力漿不斷咁流出黎。我本身都好怕食太濃既朱古力,呢個朱古力心太軟濃度都有75%,但食落完全唔覺得苦,濃度適中,再配埋濃味少少既咖啡雪糕,感覺都幾特別。呢間餐廳環境裝修都唔錯,服務態度都OK,都可以再戰

朱古力心太軟

呢間餐廳環境裝修都唔錯,服務態度都OK,都可以再戰
之前係觀塘番工, 已經想去躺室, 因為吊床主題好特別, 想懶懶洋洋甘用吊床休息下~今次因為yoga miss甘岩book場o係石硤尾, 做完yoga就去食冰同甜品消暑減壓~叫咗個百里香白桃冰$36,賣相相好靚,由鮮葡萄加切碎左嘅百里香,同百桃乳酪雪糕組成,上面有我至愛嘅荔枝糯雪糕米糍,成個組合好完美,好味,推介!!一口菠蘿煙肉金寶$38,好特別,系出邊未聽過,所以一定要試吓;冇諗過咁樣配搭又會咁好味~餐廳啲甜品價錢合理,賣相好靚同好味,值得encore!!

餐廳啲甜品價錢合理,賣相好靚同好味,值得encore!!
2016-09-05
同朋友約喺糖室見,搭地鐵去,超難搵路,問完路都係蕩失路,個地點太偏。但入左去又同出面好唔同,明明係大排擋隔離,但一入去好似去左第二個世界咁。點左宇治抹茶心太軟,幾好食,個綠茶心好好食,溫度適中。另外仲點左刨冰同糖水,幾好,刨冰軟棉棉,糖水唔會太甜。埋單$108,算正常價錢吧⋯⋯而家去邊度食野都係貴。
  • 綠茶心太軟
2016-10-21 826 浏览
南山邨出名多野吃,又平,但四處也是比較老舊的感覺,對比起來,這間甜品店就顯得格外與別不同。因此,也可能有點難找。一進去,裝潢已經和旁邊的大排棟截然不同,十分雅致乾淨的木質佈置,有點文青 feel。不得不讚的是,連盛載甜品用的碗也是和店內裝潢風格一致的木碗。十分有心思。柚子蜜刨冰這個刨冰有驚喜! 好的刨冰應該是綿綿細冰,入口即溶,這個冰不單符合這個要求,更超乎我的期待。我第一次吃有果肉的刨冰 ! 混雜檸檬和柚子的果肉的冰,入面還有芒果糯米滋和雪糕,酸酸甜甜的,是一個很清爽的刨冰。雖然其他甜品的價格和南山邨有點格格不入,但這個刨冰還真的挺抵吃的。宇治抹茶心太軟 果真是名符其實的心太軟 ! 一往中間一切,裡面的抹茶糖漿就往外湧出來。裡面的餡確實有抹茶味,但略嫌有點甜,反而灑在外層的抹茶粉才比較反映出真實的帶點淡苦的抹茶味。比起入面的餡,我更喜歡外面包著抹茶餡的蛋糕,熱呼呼的,軟綿綿的,又是入口即溶,滋味令人回味。旁邊還有附上的北海道牛奶雪糕,有滿滿的奶味,口感很滑,唔錯。這北海道牛奶雪糕加上紫薯一起吃,又是另一種特別的滋味。份量如果可以多點就更好。>3<白果腐竹蕙米糖水光看名

柚子蜜刨冰

白果腐竹蕙米糖水
光看名字已經覺得材料豐富,入面仲有一個白溜溜的水煮蛋 ! 聞起來很香, 口感滑又不會太澀。溫暖的糖水喝起來很滿足。

服務也不錯,職員很有禮貌,讚 !

整體來說,店內外環境也很漂亮 (但記得帶蚊怕水。。。),服務很好,甜品最抵吃的推介刨冰。
2016-10-20
2016-10-17 129 浏览
First time experienced in Nam Shan Estate... it took sometime for me to find out the place. Surprisingly, The dessert house was already quite full when it opened. I ordered the raspberry soufflé tart To be honest, it wasn't too bad, I guess because I'm a berry lover. It was indeed quite special to me since I have never imagine that raspberry can be the main ingredient for souffle. It was fluffy in the middle. Initially I heard lots of complaints from this because they previously added in the Ore

Raspberry  soufflé  tart
To be honest, it wasn't too bad, I guess because I'm a berry lover. It was indeed quite special to me since I have never imagine that raspberry can be the main ingredient for souffle. It was fluffy in the middle. Initially I heard lots of complaints from this because they previously added in the Oreo for base. Luckily, they have modified and changed it to buttery base, I could smell it! Perhaps people may concern whether raspberry have soured the tart, still I think they are very match together. One more thing, the tart is really big, it can share among 3 people.
Brown  sugar  shaved  ice
I also ordered this Japanese brown sugar x soy flour shaved ice. They got different types of jelly. But the only thing that I was really upset about ~ it was way to sweeeeeeet! The syrup is somehow the sweetest I ever had.
Honey  blueberry  toast
Besides, I have also tried one of their signature- honey blueberry toast.
They got the blueberry syrup and ice cream that can be dipped by the toast. Before I ate this, I expected the the whole finger toast would be crunchy , but it turned out that it was soft inside.
Overall, I was pleased about the good service. It was definitely a good and decent dessert house inside the neighbourhood.
2016-10-13
下午茶