2023-08-15 162 浏览
行經大圍, 好想試一試甜品, 卻被貓店長的甜品店吸引了。 就算是外賣, 都要試下啦💕。 (5⭐️最高)椰皇燉蛋白(熱)(5⭐️)$58好幼滑, 熱暖暖地, 入口即溶🤩, 我仲食埋內裡既椰肉, 非常有咬口, 而且爽甜🤩阿華田奶凍(5⭐️)$34奶味濃郁, 而且層次分明, 阿華田在面層, 而底層有香滑奶凍, 甜度適中😘😘。 好味抹茶紅豆奶凍(5⭐️)$36搽茶味比較偏重🤤, 而且紅豆🫘煮得好冧身, 同樣層次分明, 而且入口即溶化😍。朱古力心太軟伴雪糕(曲奇、綠茶雪糕)(5⭐️)$60心太軟焗得岩岩好, 朱古力味濃, 而且做到流心效果。 面上加了彩色珠珠, 外觀非常吸引。 有雲呢拿、朱古力🍫、曲奇🍪、芒果🥭及綠茶🍵5款雪糕可以選擇。 我最喜食綠茶味, 茶味濃而幼滑😍nice.

椰皇燉蛋白(熱)(5⭐️)$58

曲奇、綠茶雪糕

阿華田奶凍
曲奇、綠茶雪糕
2023-08-10 90 浏览
食物係平民街坊嘅質素唔會太伏,款式都多,但味道唔會令人印象深刻反而店舖就以貓貓為招徠如果大家喜歡貓,建議坐地下個層貓貓通常會在地下嗰層徘徊,不時會跳上沙發,幸運的話,客人就可以邊食糖水邊摸貓

食物係平民街坊嘅質素
唔會太伏,款式都多,但味道唔會令人印象深刻

反而店舖就以貓貓為招徠

2023-07-31 169 浏览
同朋友去完圍方朝聖,諗住係大圍食個甜品完結一天,點知 超失望🥲同朋友點了一份心太軟併雪糕及菠蘿🍍拿破崙首先雪糕不好吃🤣 都不緊要,但是心太軟的重點就是中間有朱古力溶液,才能叫心太軟吧?救命 滿懷希望地用匙羹把它打開Whattttt? 完全是實心的朱古力蛋糕一件🥺💔而且還沒有多香濃的朱古力味😵‍💫暈了菠蘿拿破崙的菠蘿肉ok 有微燒過 有點心機在拿破崙是微溫的 挻有牛油的香氣但是真的太乾了建議可以落一啲該水果嘅汁希望可以改善一下食物質素🫠🤣

同朋友點了一份心太軟併雪糕及菠蘿🍍拿破崙

建議可以落一啲該水果嘅汁
希望可以改善一下食物質素🫠🤣
心太硬?
2023-07-25 106 浏览
美麗槤夢露 $ 53 推⭕️有西米 榴槤肉 芒果粒 雲呢嗱雪糕所有野都好夾 整體甜度岩岩好榴槤肉好甜!唔會得好少榴槤味🍨仲有奶香芒果窩夫伴朱古力雪糕 $ 48 推推⭕️一拎上嚟就聞到好香外皮脆 厚薄適中 偏薄身 脆口 I like !裏面鬆軟 配埋雪糕😋冰火仲有芒果溶🥭榴槤椰椰 $ 68 推⭕️會有埋榴槤雪糕 偏奶味重我覺得ikea 榴槤燕麥好味d🤭裏面有椰肉 小丸子 榴槤肉呢個榴槤味就無夢露咁重 清淡d配埋椰肉都幾夾 鹹甜小丸木就正常 煙靭 店裏面仲有貓貓🩶不過唔識聽貓語🤣實測過🤣榴槤同窩夫都會encore ! 夜晚都唔使每人一個甜品 我哋4個人嗌左3個
美麗槤夢露 $ 53 推⭕️
有西米 榴槤肉 芒果粒 雲呢嗱雪糕
所有野都好夾 整體甜度岩岩好
榴槤肉好甜!唔會得好少榴槤味
🍨仲有奶香

芒果窩夫伴朱古力雪糕 $ 48 推推⭕️
一拎上嚟就聞到好香
外皮脆 厚薄適中 偏薄身 脆口 I like !
裏面鬆軟 配埋雪糕😋冰火

呢個榴槤味就無夢露咁重 清淡d
配埋椰肉都幾夾 鹹甜
小丸木就正常 煙靭

店裏面仲有貓貓🩶不過唔識聽貓語🤣實測過🤣
榴槤同窩夫都會encore !
夜晚都唔使每人一個甜品 我哋4個人嗌左3個

• 芒果窩夫伴雪糕
  • 榴蓮椰椰
2023-07-23 498 浏览
今日係大暑☀️, 唔怪得知係條街行兩步已經滴哂汗 適逢大圍竟然有新商場, 本身想潮下聖既我地見到人山人海就敗走左 咁熱黎到大圍都要搵返間好野食, 食冰就夠哂消暑🧊去到門口已經見到兩隻貓貓坐定定𥄫住我地👀一坐低就有隻三黃貓走埋黎搵個patpat對住我🐈 睇menu先知原來呢隻貓知客叫做公仔, 最鍾意人地拍patpat, 奴才即刻遵命 主子拍到反哂肚oh yeah! 嘩咁樣係冷氣底下一路玩貓一路食野真係可以坐成個夏天既下晝甜品黎講非常多選擇最消暑既雪花冰都有勁多口味, 其中呢個咁搞笑既名就係菠蘿冰放係菠蘿殼入面🍍, 仲跟一碗有新鮮菠蘿肉既椰汁西米露, 兩個人食都夠!而椰皇燉蛋白隔住張枱都聞到用左椰青水溝左蛋白先燉, 又香又滑🥥湯圓可以揀芝麻或花生餡, 好流心又唔太甜烤焗類既代表係video都錄得到鬆脆聲既拿破崙, 層次分明又夠酥脆, 香蕉同玉桂既配搭啱啱好🍌-菠多野結冰(一路向西篇)配西米露🍍($68)椰皇燉蛋白伴湯丸3粒🥚($68)即製玉桂香蕉酥皮拿破崙🍌($60)
今日係大暑☀️, 唔怪得知係條街行兩步已經滴哂汗
咁熱黎到大圍都要搵返間好野食, 食冰就夠哂消暑🧊

去到門口已經見到兩隻貓貓坐定定𥄫住我地👀

一坐低就有隻三黃貓走埋黎搵個patpat對住我🐈

甜品黎講非常多選擇

菠多野結冰(一路向西篇)配西米露

椰皇燉蛋白伴湯丸3粒

湯圓可以揀芝麻或花生餡, 好流心又唔太甜

芝麻湯丸

即製玉桂香蕉酥皮拿破崙

菠多野結冰(一路向西篇)配西米露🍍($68)
椰皇燉蛋白伴湯丸3粒🥚($68)
即製玉桂香蕉酥皮拿破崙🍌($60)
菠多野結冰(一路向西篇)配西米露
椰皇燉蛋白伴湯丸3粒
即製玉桂香蕉酥皮拿破崙
  • 椰皇燉蛋白
  • 菠多野結冰
  • 椰皇燉蛋白(熱)
2023-07-23 107 浏览
沙田人經常吃的糖水店,主要是因為有兩層,比較快容易等到位置😂😂人多聚腳好地點剛好遇上窩夫售罄,唯有改吃「爆芒」,雪糕加上芒果布甸及芒果汁,再加爆珠小丸子,啱晒鍾意食芒果的人

爆芒
2023-07-22
$50 (宵夜)
爆芒
2023-07-17 115 浏览
第一次打食評,因為啲芋圓真係好難食。(本身無諗過打,所以食左幾啖先影相)唔明點解咁多人推薦叫左個「佛系芋圓」外賣,即刻上車食。一打開見到啲芋圓外層係透明即係表示粉多過地瓜/芋頭果然食落一啲地瓜/芋頭味都無入口得個「靭」字。白色小丸子入口即刻變一Pat粉,完全0口感唔知自己食緊乜。紅豆就中規中矩,涼粉底都係得個「多」字。另外值得一提係店內職員無乜禮貌諗住開開心心食個甜品,點知幾十蚊一個甜品難食到食完仲勞氣。
第一次打食評,因為啲芋圓真係好難食。
(本身無諗過打,所以食左幾啖先影相)
唔明點解咁多人推薦

叫左個「佛系芋圓」外賣,即刻上車食。
一打開見到啲芋圓外層係透明
即係表示粉多過地瓜/芋頭
果然食落一啲地瓜/芋頭味都無
入口得個「靭」字。

白色小丸子入口即刻變一Pat粉,完全0口感唔知自己食緊乜。

紅豆就中規中矩,涼粉底都係得個「多」字。
另外值得一提係店內職員無乜禮貌
諗住開開心心食個甜品
點知幾十蚊一個甜品難食到食完仲勞氣。
佛系芋圓
2023-07-16
10 分钟 (外卖自取)
宵夜
2023-07-03 129 浏览
好唔專業而且態度又差 完全唔抵食心太軟連埋個模上 已經完全唔係果樣嘢 都冇所謂 食完俾埋錢 搵左其中一個員工(冇責怪佢)只係提醒佢心太軟唔應該連埋個模上架喎 期望聽到佢一聲唔好意思我哋之後會留意 但係佢答”因為個心太軟痴住左個模甩唔到出黎所以成個上” 然後就咁走左去就好似食豬扒飯塊豬扒唔熟 個員工答你”因為個焗爐唔夠熱所以豬扒係5成熟”食雪糕全部溶晒好似奶昔咁嘅 個員工答你”因為個雪櫃唔夠凍所以溶左都上俾你”仲有個廁所好臭好嘔心
好唔專業而且態度又差 完全唔抵食

仲有個廁所好臭好嘔心
2023-06-25
2023-06-20 156 浏览
貪方便,叫外賣平時嗌都係椰皇燉蛋白,熱同凍都咁出色,其他雪糕雪條果類,外賣一定唔可以叫,嚟到一定溶到唔見晒。 今日難得有時間,就打算過去試下食下堂食。夏天天氣熱,叫一個餐牌上嘅芒滋枝同埋抹茶雪花冰。熱天食冰食凍嘢最啱,😋😋😋超好食。呢度係尖沙咀難得一見嘅甜品店 。地方又大,坐得好舒服,可以一大班人坐低傾計食糖水都唔會覺得逼,最好就係好食得嚟,又唔會話好多人要等好耐,腦細員工都無話一路趕住要下一輪咁 chur 食客。難得。

芒滋枝

抹茶雪花冰

2023-06-20
$50 (宵夜)
芒滋枝
抹茶雪花冰
1K
2023-06-12 216 浏览
👧🏻😋👅🍽✨夏天救星🍧-糖宮甜品專門店🇭🇰 大圍積信街61號地舖 🇭🇰-🐱 個個街坊行過都摸下貓店長🤣 呢三隻貓都幾親人, 會跳上你張枱等摸🐱有戶外位置帶寵物都可以食, 鋪仔細細但款式好多-🌺 🍧洛神雪花冰 $49💯超級特別, 平時我地飲野都揀洛神花茶, 放入雪花冰原來都超夾, 每一啖酸甜平衡, 冰好綿滑🤤💯伴碟仲有荔枝多多爆珠同啫喱, 都係酸酸甜甜但更多口味-🍮阿華田奶凍 $34✨質地彈滑, 阿華田味超香濃, 完美奶凍☺️-🥭 🍮北海道奶凍伴芒果 $34💯芒果好重手成個奶凍都遮住左🤣 芒果當造超級甜-🥥 🍍 菠椰菠蘿汁 $30✨果汁最快到, 熱到全身濕晒既我地飲完一啖係即刻滿血復活😂✨Piña colada果汁版, 有少少沙冰底超爽! 仲加左半塊菠蘿成件事即刻感覺度假🤣-🥭 🍊 芒滋枝 $48💯本身想食楊枝甘露但叫左杯菠蘿汁, 就唔想叫咁多水💯芒滋枝同楊枝甘露一樣都有金柚, 仲多左一大舊芒果布甸同小丸子; 西米唔會太腍我鍾意😍
👧🏻😋👅🍽✨
夏天救星🍧
糖宮甜品專門店
🇭🇰 大圍積信街61號地舖 🇭🇰

🐱有戶外位置帶寵物都可以食, 鋪仔細細但款式好多

🌺 🍧
洛神雪花冰 $49
💯伴碟仲有荔枝多多爆珠同啫喱, 都係酸酸甜甜但更多口味
洛神雪花冰

🍮
阿華田奶凍 $34
✨質地彈滑, 阿華田味超香濃, 完美奶凍☺️
🥭 🍮
北海道奶凍伴芒果 $34
💯芒果好重手成個奶凍都遮住左🤣 芒果當造超級甜
奶凍

🥥 🍍
菠椰菠蘿汁 $30
✨果汁最快到, 熱到全身濕晒既我地飲完一啖係即刻滿血復活😂

🥭 🍊
芒滋枝 $48
💯本身想食楊枝甘露但叫左杯菠蘿汁, 就唔想叫咁多水

洛神雪花冰
奶凍
2023-06-01 180 浏览
下午茶時間去食甜品真係好正!位於大圍,火車站行8分鐘就到。門口位置仲有隻可愛貓仔 “旺店長”,店內外都有座位。睇完餐牌就揀咗幾款唔同嘅甜品先嚟個招牌甜品 [ 椰皇燉蛋白 (凍) $58 ] 脆卜卜嘅焦糖面 (凍食先之有㗎),每一日都食到椰香味,蛋白夠香滑,可以食埋邊位嘅椰肉添份量滿滿,好多配料嘅 [ 佛系芋圓 (凍) 伴曲奇雪糕 $40 ] 份量滿滿,好多配料,包括有芋圓、地瓜圓、涼粉、小丸子、紅豆、(自選雪糕) 曲奇味雪糕球、椰汁。大大粒芋圓好吸引,芋圓同小丸子口感都煙煙韌韌;甜甜嘅紅豆;滑捋捋嘅涼粉擺碟賣相吸引嘅 [ 朱古力窩夫伴雪糕 $52 ] 砌到好似個三角錐體咁,三件厚身朱古力窩夫,食落口感超香脆,再配搭埋朱古力醬,真係好正,另外仲配有切片香蕉 及 (自選雪糕) 香滑曲奇味雪糕球 最後叫多個 [ 糖不甩 (6粒) $36 ] 每粒糖不甩食之前,都要喺啲花生碎、砂糖上碌嚟碌去,黏到成糖都係,一口食哂就夠哂滿足,口感煙韌好味,另外追加咗 [ 一球自選雪糕 +$10 ] 朱古力雪糕,真係要食埋先夠喉糖宮甜品專門店大圍積信街61號地舖

糖宮甜品專門店
大圍積信街61號地舖
2023-05-28
  • 椰皇燉蛋白
  • 佛系芋圓
  • 糖不甩
  • 朱古力窩夫伴雪糕
啱啱搬嚟呢邊見好多街坊推介呢間甜品舖話好食特登星期五晚食完飯過嚟食九點幾嚟到都幾多人,好彩樓上都仲有位椰皇榴槤雪糕小丸子本身唔預佢用好靚嘅榴槤,不過佢嘅榴槤雪糕都叫合格小丸子都係正常,唔算好彈牙不過個椰皇好似擺咗好耐完全冇冰凍甜品嘅感覺🫠抹茶奶凍成杯野勁普通啲朱古力針好cheap咁擺上去,似小朋友啲甜品,完全唔值呢個價抹茶雪糕都冇抹茶味成個甜品唔夠凍,個杯冇雪落雪櫃,係好扣分我唔會話呢間甜品唔好食,但我唔會特別想返嚟再食。而家市面上有各式各樣好好食嘅甜品唔會想揀佢成班friend想食宵夜,經過食下都ok但特登嚟呢度食甜品就不了
啱啱搬嚟呢邊
見好多街坊推介呢間甜品舖話好食
特登星期五晚食完飯過嚟食
九點幾嚟到都幾多人,好彩樓上都仲有位

椰皇榴槤雪糕小丸子
本身唔預佢用好靚嘅榴槤,不過佢嘅榴槤雪糕都叫合格
小丸子都係正常,唔算好彈牙
不過個椰皇好似擺咗好耐完全冇冰凍甜品嘅感覺🫠

抹茶奶凍
抹茶雪糕都冇抹茶味
成個甜品唔夠凍,個杯冇雪落雪櫃,係好扣分

我唔會話呢間甜品唔好食,但我唔會特別想返嚟再食。
而家市面上有各式各樣好好食嘅甜品唔會想揀佢
成班friend想食宵夜,經過食下都ok
但特登嚟呢度食甜品就不了
2023-05-20 106 浏览
見到OpenRice 這麼多好評晚飯後就來買糖水試試還要看到網上有人評價這家芋圓不錯作為芋圓控的我就點了一份佛系芋圓結果超失望的吃到中間也要拍張照必須寫寫食譜糖水店平日晚上竟然沒有黑涼粉要轉白涼粉重點是芋圓一點都不好吃中間不夠煙靭就是硬硬的雪糕從店裡拎取時都融了1/3所以立即吃了這個雪糕味道是很普通和便宜的雪糕而且糖水太甜我試了朋友點的椰子燉鮮奶味道也一般不是很滑下次也不會來不明白為什麼這麼多人來吃而且雖然OpenRice 點餐有9折但系統顯示關門了所以根本點不到
見到OpenRice 這麼多好評

而且雖然OpenRice 點餐有9折
但系統顯示關門了
所以根本點不到
2023-05-13 123 浏览
夜晚即興由科學園踩單車去大圍,梗係食返碗甜品先走。因為呢間評分高就揀咗呢間。整體而言,餐廳環境唔錯,食物賣相好,味道就視乎菜式同個人口味,仲可以見到貓仔。椰皇燉蛋白(熱)加配芋圓熱門菜色當然要試下,但椰皇燉蛋冇想像中咁好食,差啲食唔曬,不過都可能係我哋個人偏好問題。客觀嚟講,除咗燉蛋之外,仲可以刮埋椰皇側邊啲果肉嚟食,係幾正嘅。芋圓好味,推薦!(老實講我個人鍾意芋圓多過椰皇燉蛋)朱古力心太軟加兩球雪糕(朱古力同芒果味)呢個就真係超級推薦!!心太軟好正,一切開,裏面即溶,而且朱古力味濃郁,又夠甜!配埋雪糕一流🤤雪糕就中等偏上,但整體而言心太軟令人十分滿意,絕對想再食~總結:椰皇燉蛋冇下次,但會想嚟再試下其他甜品,再食多次心太軟。

椰皇燉蛋白(熱)加配芋圓

朱古力心太軟加兩球雪糕(朱古力同芒果味)
呢個就真係超級推薦!!
雪糕就中等偏上,但整體而言心太軟令人十分滿意,絕對想再食~

• 朱古力心太軟
2023-05-12 79 浏览
一直係大圍都係幫襯開呢間,今次因為要買返屋企孝敬老媽子。所以買外賣,見到成場滿晒仲以為要等好耐。點知叫焗嘢都好鬼快手20mins就搞惦🤣🤣點知返到屋企媽咪見個心太軟仲熱辣辣,未比我影相就食鬼左。但又真既流晒心熱辣辣又真係要即食既。而我就叫左個楊枝甘露,芒果味夠濃夠多料,重點係佢係creamy個隻。所以食過好多間都係佢最啱口味。仲有最正係買夠$100仲有新聞椰送,平時都鐘意買樽裝嚟飲嫁啦😍而家新鮮仲正😌😌

外卖自取