2022-05-02 316 浏览
大圍食甜品嘅舖頭都算多,呢間幾值得推介👍🏻佢哋有2隻貓店長坐鎮,好多人都為咗佢哋以來,10分可愛。貓貓會同你一齊食糖水,好乖好乖咁坐喺你隔離,享受住你幫佢按摩同佢傾偈,場面10分溫馨。😄今次試咗「心太軟」和「榴槤系列」,都唔錯呀。呢排開始喺榴槤嘅季節,佢啲「榴槤」出品都幾出色。另外「心太軟」裏面嘅流心朱古力做得啱啱好,都幾好味。再配兩個雪糕球,都覺得幾抵食。😋餐牌有勁多選擇,真係諗食乜嘢都要用啲時間😂😂

餐牌有勁多選擇,真係諗食乜嘢都要用啲時間😂😂

2021-12-07 267 浏览
食完晚飯落街諗住行下城門河消化下,突然醒起大圍有好幾間甜品糖水店,咁經過一間裝修風格好似文青feel既舖面,仲要係黃店,緊係入去支持下🙈入到去舖面唔大,但有兩層,坐位尚算寬敞。點算左份肉桂窩夫伴雪糕,雪糕口味可以自選,價錢親民,賣相唔差,都好食既,窩夫面既朱古力醬唔會好重手落好多,岩岩好。入面仲有幾隻貓店長好可愛唔怕人,有一隻會討摸摸🤤但唯一美中不足係好似冇bgm襯托下🙈下次會再試下其他甜品🥰
入到去舖面唔大,但有兩層,坐位尚算寬敞。

入面仲有幾隻貓店長好可愛唔怕人,有一隻會討摸摸🤤

但唯一美中不足係好似冇bgm襯托下🙈

下次會再試下其他甜品🥰
肉桂香蕉窩夫伴雪糕
肉桂香蕉窩夫伴雪糕
2021-11-24 218 浏览
向附近食完晚飯,因為唔太好食所以都廢事再叫強行室滿胃,唔係太飽可以諗下食糖水,咁岩講起大圍有貓cafe,朋友提議去有貓的糖宮食糖水,咁我地就出發過去,門前有幾個露天雅座夏天坐着食綿綿冰也不錯呢入去我地叫左三個糖水,冷的,好味但唔記得佢哋啲糖水名,我果個係焦糖燉蛋,份量比出面的多小小,三個都好味道,好好食,我只係影左兩張相,餐牌好多都好岩我食,下次再去過我朋友好鍾意貓咪的,我地坐向上層,貓貓有時都有上來轉個圈,好乖好可愛🐱

入去我地叫左三個糖水,冷的,好味

2021-11-23
2021-11-05 242 浏览
係沙田食完飯之後諗住搵個地方坐下食個糖水知道大圍多甜品鋪就諗住到時是旦搵間坐低最後結果揀左哩間人氣比較旺盛既揭開餐牌 選擇都幾多下不過食飽左食唔多最後都係每人嗌左一樣甜品———————————————芒果拿破侖 ($58)其見唔少街坊糖水鋪既拿破侖都係會焗到咁上下樣大大舊酥皮好似好正咁食落係新鮮香脆 但口感唔夠鬆化酥皮中間空心層次比較單薄無嘜牛油既香味我都係鐘意典型薄薄一層酥皮既拿破侖蛋糕爆芒($50)鐘意多花款既揀哩款就岩有齊芒果雪糕 布甸 芒果粒 爆珠 蘆薈粒 小丸子個底就係芒果汁加椰汁既味道配料份量唔少 多重口感 唔會過甜聽講間鋪有養左幾隻貓咁岩有隻坐左係隔離———————————-總括黎講味道正正常常 好難話有咩過人之處但又唔係唔好食一分錢一分貨街坊價錢 街坊味道
係沙田食完飯之後
揭開餐牌 選擇都幾多下
不過食飽左食唔多
最後都係每人嗌左一樣甜品
———————————————
芒果拿破侖 ($58)
其見唔少街坊糖水鋪既拿破侖都係會焗到咁上下樣

但又唔係唔好食
一分錢一分貨
街坊價錢 街坊味道
2021-10-30 195 浏览
夜麻麻榴槤癮起 好想好想食榴連但係周圍嘅生果舖 惠康都閂晒🥺就唯有向最後嘅甜品舖出發睇吓有冇機會食到榴連❤️.平日好少嚟大圍如果唔係網上面搵糖水舖都應該唔會搵到黎呢度🤣🤣🤣.嚟到嘅時候已經好夜舖頭打算閂門但係見到心急如焚嘅我 老闆好好人咁問我食啲咩睇吓做唔做到俾我我打開個Menu就揀咗個榴槤飄香老闆亦都好快就整好俾我.榴槤飄香 $48本身以為面嗰舊雪糕 係普通雲呢拿味點知原來係榴槤味 而且亦都幾好食 有驚喜下面嘅西米露亦都有淡淡的榴槤肉西米唔算整得好好食 但係有真材實料榴槤肉叫做補返數啦
夜麻麻榴槤癮起 好想好想食榴連

下面嘅西米露亦都有淡淡的榴槤肉
西米唔算整得好好食 但係有真材實料榴槤肉
叫做補返數啦
2021-10-14 184 浏览
食完大圍一間窩心之後周圍行左一行同幾個大學同學決定去食甜品就揀咗呢一間啲甜品的名稱都幾特別芒果三重奏有芒果雪糕、芒果粒、芒果汁及西米露三重奏芒果非常適合芒果控的人士菠多野結衣冰(透明人間係)呢個甜品係以菠蘿為主,但係用咗AV女優的名稱實在非常搞笑,用咗半個菠蘿內載着一啲菠蘿冰絲,另外有一個菠蘿、椰果、椰汁西米,非常豐富佛系芋圓話明佛係芋圓當然有店舖自己選擇,今次嚟咗一個曲奇味的雪糕,有一些芋圓、湯圓、珍珠、以及一啲糖水構成一碗糖水
食完大圍一間窩心之後周圍行左一行
同幾個大學同學決定去食甜品
就揀咗呢一間啲甜品的名稱都幾特別

菠多野結衣冰(透明人間係)

糖水
2021-10-09 126 浏览
//< 糖宮 >食晚飯前經過見到呢間甜品鋪🈶️3隻貓貓看門口🐱 所以食完就黎試下甜品喇🍮點知貓貓已經訓左覺lu😚————————————- 華華 $42 -呢個其實係椰汁🥥西米露裡面有阿華田奶凍、粟米片穀物同朱古力🍫雪糕~ 阿華田奶凍幾濃郁幾滑,朱古力雪糕亦都幾香濃!唯獨椰汁西米露個底唔夠凍,而且覺得同阿華田唔算非常夾🤧可能牛奶底/花奶底更好~————————————- 椰皇燉蛋白(凍) $58 -平時小編都唔多食椰皇,但係見到佢凍嘅呢個版本好似cream brulee 咁上面有層焦糖😋 就抵擋唔住喇🤪食落去其實唔算非常特別😂只係上面多左層焦糖!不過味道唔會過甜,帶有少少🥥味清甜清甜好清潤~————————————評分:7/10地址:大圍積信街61號營業時間:14:00-01:30#糖宮 #糖宮甜品專門店 #大圍美食 #大圍必食 #大圍甜品 #香港美食 #美食博客 #香港美食地圖 #香港美食推介 #hkfoody #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfoodshare #hkfoodblog #hkfoodgram #hkfo
< 糖宮 >

- 華華 $42 -
華華

- 椰皇燉蛋白(凍) $58 -
椰皇燉蛋白(凍)

評分:7/10
地址:大圍積信街61號
營業時間:14:00-01:30

#糖宮 #糖宮甜品專門店 #大圍美食 #大圍必食 #大圍甜品 #香港美食 #美食博客 #香港美食地圖 #香港美食推介 #hkfoody #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfoodshare #hkfoodblog #hkfoodgram #hkfoodpic #hkfoodstagram #hkfood #🐷🐤甜品 #🐷🐤大圍
椰皇燉蛋白(凍)
2021-09-21 110 浏览
清甜椰皇燉蛋白配薑汁湯丸底下嘅椰皇肉又清甜,下層嘅蛋白亦夠嫩滑薑汁湯圓夠香飲落個胃好暖身紅豆夠夠綿,起曬沙又唔太甜 入口順口啖啖紅豆紫米露 濃濃椰汁香甜加碎紫米,養生清香不甜味道十足大圍積信街61號地舖消費$111
清甜椰皇燉蛋白配薑汁湯丸
底下嘅椰皇肉又清甜,下層嘅蛋白亦夠嫩滑
薑汁湯圓夠香飲落個胃好暖身
紅豆夠夠綿,起曬沙又唔太甜 入口順口啖啖紅豆
紫米露 濃濃椰汁香甜加碎紫米,養生清香不甜味道十足

大圍積信街61號地舖
消費$111
難得來到大圍這好地方 跟朋友用膳完畢後 我建議住在附近的朋友向我推薦一間好吃的甜品🍨有人二話不說便帶了我來這裏 🥰從店外已可得知 這裏是年輕人的聚腳點 因為不論是裝潢還是店內的侍應 都是充滿年輕的氣息🤣🤣 客源也大多數是大學生 在等候和用餐的時間 讓我也感覺自己重回freshman的時光🤣🤣🤣🤣 友人與我一人點了一個冰品 她點的是巧克力味道🍫的 而我點的是榴蓮口味🍨🍧 兩者都是即點即刨的 很快便上枱了 榴蓮口味🍨的配料有煙韌的小丸子、脆脆的粟米片、新鮮榴槤肉 層次口感非常豐富 略嫌榴槤肉有點酸臭 可能是久存了〰️巧克力口味🍫的則有黑糖味蒟蒻、原味蒟蒻、巧克力醬、巧克力彩虹碎碎🌈 巧克力濃度頗高 不會過甜 口腔裏一直徘徊着巧克力的香氣〰️-店內有兩層 地面那層還有室外的位置 方便吸煙者使用🥰 而上一層由於樓底不高的關係 人多起上來 聲音被壓縮於同一空間 嘈吵起上來 會有點辛苦 由於店內業務太過繁忙 不要期望有很好的服務👅 衛生也是一般 〰️〰️

2021-09-05
$50 (宵夜)
2021-08-23 112 浏览
真係真係一定要推介下呢度嘅椰皇燉蛋白!❤️本來都係諗住簡簡單單食啲唔係好肥嘅甜品,所以就叫咗啲款,點知咁好食!!椰皇好香,而且呢度嘅蛋白處理得好滑!!❤️而且甜度適中啱啱好,再加埋椰汁嘅香味簡直無得輸!!值得推介❤️❤️
2021-08-14 124 浏览
冇人時食物上來嘅速度都好慢用同等價錢可以食到更好唔洗專登過嚟食叫左幾個甜品冇一個係有驚喜西米露用椰漿溝左好多水+糖水芒果吃落有龍眼味 唔知係咪同龍眼放埋一齊。。。
冇人時
西米露用椰漿溝左好多水+糖水
芒果吃落有龍眼味 唔知係咪同龍眼放埋一齊
。。。

2021-08-12 138 浏览
有樓上樓下,我哋坐樓下,座位都好闊,餐牌有好多選擇,可惜我叫嘅雪花冰同芋圓都唔好食,有朋友話心太軟好食,可能烤焗類好食啲呱。*楊枝甘露雪花冰 $48雪花冰係芒果味,質感綿密,但太甜,而且係假芒果甜味,旁邊有啲柚子肉,酸到不行不行,芒果粒好甜好食,不過果肉量唔多,48蚊一個雪花冰係少失望🥲佛系芋圓 (凍) $38撇除芋圓嘅樣,賣相有100分,芋圓嚟講,你一見到最外層係透透地明嘅,你就知大鑊,一定係冇芋頭番薯味,然後又得個韌字,果然BINGO! 真係冇味又韌到好似橡筋咁。小丸子腍啤啤,0口感可言,相反,紅豆就唔夠腍,唔夠綿。底係涼粉,量多但好普通,所有野撈少少咁食都好一般,非常唔推薦。
楊枝甘露雪花冰 $48
楊枝甘露雪花冰

佛系芋圓 (凍) $38
佛系芋圓 (凍)
2021-06-18
$40 (宵夜)
想吃甜品,除了中式糖水、日式、台式甜品店,其實創意甜品店都不失為一個好選擇這次分享一間位於大圍的 - 糖宮甜品專門店 便有不少創意甜品囉有室內和戶外的座位,店中還有貓貓~牠很隨意的走動也不太怕人呢沒想到在甜品店都見到有Tea Set,而且選擇也不少一份甜品 + 一杯飲品~大約$48起,由3點到8點都有供應看到不少客人堂食之外,還會點外賣呢因為由火車站行過來有少許熱,點了- 洛重西 ($68)有半個西瓜,弄了幾個西瓜波波之外,還有不少清甜的西瓜肉而且整個看起來也太豐富了吧?! 直接看到的有藍莓、椰果、水晶粒等再加上洛神雪花冰和藏在底下的涼粉,吃時絕對是透心涼!Tes Set 選了 - 榴槤拿破崙 ($68) 即點即整,聞起來就更香!千層鬆化酥皮上舖了香滑吉士忌廉和香濃榴槤果肉,甜度亦剛好另外還點了 - 椰皇燉蛋白 ($58/冷) 這是店的招牌甜品。凍食會有焦糖在面,整個甜甜的帶有椰香味道~口感十分滑溜,亦有不少椰肉可以吃!Tea Set 飲品則選了 芒果汁 & 菠椰菠蘿汁前者的味道很微妙,要形容的話像是變成水的芒果乾!?後者喝的時候不止有柳汁的味道,還可以吃到菠蘿肉

沒想到在甜品店都見到有Tea Set,而且選擇也不少
一份甜品 + 一杯飲品~大約$48起,由3點到8點都有供應
看到不少客人堂食之外,還會點外賣呢

因為由火車站行過來有少許熱,點了- 洛重西 ($68)
有半個西瓜,弄了幾個西瓜波波之外,還有不少清甜的西瓜肉
再加上洛神雪花冰和藏在底下的涼粉,吃時絕對是透心涼!
洛重西

千層鬆化酥皮上舖了香滑吉士忌廉和香濃榴槤果肉,甜度亦剛好
榴槤拿破崙

椰皇燉蛋白 (冷)

Tea Set 飲品則選了 芒果汁 & 菠椰菠蘿汁
前者的味道很微妙,要形容的話像是變成水的芒果乾!?
後者喝的時候不止有柳汁的味道,還可以吃到菠蘿肉
芒果汁
菠椰菠蘿汁
2021-07-31
洛重西
榴槤拿破崙
椰皇燉蛋白 (冷)
菠椰菠蘿汁
2021-07-23 98 浏览
朋友搬左過來大圍,於是帶埋小朋友過去探下佢,順便在佢屋企附近搵間餐廳食個下午茶,一行到附近就俾甜品店的貓店長吸引左🥰再睇埋門口的餐牌,這間甜品店竟然在下午茶時段,有甜品送飲品的Tea Set,真係超級抵食😻😻仲要有十幾款揀,而且跟餐飲品仲要係特色飲品,椰青水🥥💦,菠椰菠蘿汁🍍🥥,芒果汁🥭,西瓜汁🍉,黑牛🐃(朱古力雪糕+可樂)、白馬🦄(雲呢拿雪糕+雪碧)我地坐低後,好快手就揀左心頭好玉桂香蕉窩夫伴雪糕($48)Tea set 中有好多款唔同嘅窩夫,揀左最清新同classic 的玉桂香蕉🍌窩夫砌成小屋型,小朋友見到超級開心加上小朋友最鍾意食香蕉,窩夫淋上朱古力漿,加上有好香的蛋味,入口鬆軟,趁熱食一流朱古力心太軟伴兩球雪糕($58)心太軟賣相一流,還有兩顆藍莓點綴,一切開,朱古力漿就湧緊出來🤤🤤🤤心太軟朱古力味香濃而不膩,整體不會死甜兩球雪糕分別揀左 抹茶味🍵 同 忌廉曲奇味🍪連埋窩夫的雲呢拿雪糕....小朋友ko左 兩個雪糕球,抹茶味就歸我,my favourite 😆😆飲品幫小朋友揀左西瓜汁,飲落清甜不膩,夏天解暑一流我就揀 菠椰菠蘿冰,係清新兼大人細路都啱飲的Pina colada😆

一行到附近就俾甜品店的貓店長吸引左🥰

仲要有十幾款揀,而且跟餐飲品仲要係特色飲品,

我地坐低後,好快手就揀左心頭好

玉桂香蕉窩夫伴雪糕($48)

Tea set 中有好多款唔同嘅窩夫,
揀左最清新同classic 的玉桂香蕉🍌
窩夫砌成小屋型,小朋友見到超級開心

加上小朋友最鍾意食香蕉,
窩夫淋上朱古力漿,加上有好香的蛋味,
入口鬆軟,趁熱食一流

朱古力心太軟伴兩球雪糕($58)

心太軟賣相一流,還有兩顆藍莓點綴,
一切開,朱古力漿就湧緊出來🤤🤤🤤

心太軟朱古力味香濃而不膩,整體不會死甜

兩球雪糕分別揀左 抹茶味🍵 同 忌廉曲奇味🍪

連埋窩夫的雲呢拿雪糕....
小朋友ko左 兩個雪糕球,
抹茶味就歸我,my favourite 😆😆

飲品幫小朋友揀左西瓜汁,

飲落清甜不膩,夏天解暑一流

杯上的菠蘿🍍超甜,菠蘿同椰汁的味道好balance

同店長傾開貓經時,講開小朋友鍾意食水果,
原來店內的水果係直接在果欄入貨,
所以Tea Set可以用咁超值的價格送果汁🍹

兩杯果汁類飲品都係真材實料,
出面飲閒閒地二三十蚊一杯,
而家tea set 包埋,真係超抵

同場仲有三位貓店長坐陣,個個都幾好客,
周不時去唔同枱度坐枱😆,
小朋友成日就忍唔住走去摸貓貓🐱

貓店長又好受落

PS: 原來各貓店長都因為有店主收養先可以唔洗做浪浪咋,搵到個好人家
1K
約了兩位朋友在大圍站等,天氣熱!胃口都差少少,朋友建議去食甜品,當然沒有反對,係附近住嘅朋友就推薦了這間甜品店,有下午茶餐由下午3:00到8:00,跟餐還免費加配一杯特飲,望望有最愛嘅榴槤酥皮卷伴雪糕,朋友就點了這裡人氣之選菠多野結冰(一路向西篇)配西米露,另一位朋友就係下午茶no1.人氣嘅椰皇燉蛋白(熱),大家跟餐都係要了杯新鮮椰皇水,清甜冰凍夠晒滋潤喉解渴!全部都係即刻製作,所以都要等一下,朋友就同店內的貓貓拍照,她真的好忙!榴槤酥皮卷伴雪糕,新鮮香濃嘅榴槤在鬆化香脆嘅酥皮卷上再伴住個自選香濃抺搽雪糕,真係十分滿足!酥皮卷內還有夾埋啲吉士醬,好有好感,又脆又軟!榴槤亦十分香甜軟滑,喜歡吃榴槤嘅朋友必食推介!菠多野結冰(一路向西篇)配西米露,個名對於男性應該一啲都唔陌生😂,一出來個買相好正,用半菠蘿挖空在內在放了菠蘿雪花冰,旁邊有個食法,當然要偷啖試吓啦,鮮菠蘿甜美多汁,而雪花冰亦充滿香濃菠蘿味道,加埋個彈牙煙韌嘅西米露,個然出色!椰皇燉蛋白,蛋白燉得十分香滑之餘還有陣陣椰香,唔會太甜,朋友追加嘅花生湯圓大大粒之餘,入口十分煙韌彈牙,花生餡料十足!這裡確實係個休閒同朋友相聚嘅好地方!

這裡確實係個休閒同朋友相聚嘅好地方!
下午茶