收工去到上環食飯,見到呢間糖心軒做緊雞湯翅優惠,入去試試佢啦~先講講碗雞湯金錢翅,半價益街坊~甘甜的雞湯入口散發著誘人的香氣,可見廚師用心慢火熬製。湯中浮著一隻金燦燦的金錢翅,油亮飽滿的外表透露出內裡的鮮嫩多汁。一勺入口,清甜的高湯與雞肉的細嫩口感相得益彰,讓人回味無窮。再嚟呢隻南非吉品鮑魚無疑是一道佳餚。鮑魚體型飽滿,呈現出誘人的深紅色澤,散發著海洋的鮮甜氣息。鮮嫩多汁的鮑魚肉被細心烹調,裹以香濃的燒汁,每一口都是滿滿的鮮甜味,絕對讓人回味無窮。睇嚟都可以預約定公司開年飯~

先講講碗雞湯金錢翅,半價益街坊~

睇嚟都可以預約定公司開年飯~
  • 雞湯金錢翅
2024-08-17 1430 浏览
本人之前多次於中午及下午茶時段光顧,對該食府的食物及服務態度10分滿意。相約家人於某周末的早市時段再次光顧飲早茶。由於本人攜BB前來,於10時左右詢問某女性部長可否調到角落的枱,該部長用不耐煩的語氣跟我說已留座給熟客。我跟他說你們早巿不是不可以訂位的嗎?該部長用一副高高在上的態度說熟客訂了11:30午市。其實已留座是沒有問題的,但該部長的態度很差,一副高高在上的姿態,好像他的熟客才是客人,我們不是客人。只要好好解釋,我覺得這個是沒有問題的。結帳的時候,我們發現該食府沒有提供早市優惠,跟該部長討論時,她用很不客氣的語氣說因為埋單已經過時了,所以不能夠給予早市優惠。但是該食府並沒有作出任何提醒客人早市結束,所以當我們埋單的時候已經是下午12:02了。通常其他酒樓早市完結的時候會善意提醒客人,但該食府並沒有這樣做而導致客遲了2分鐘埋單,然後該部長用10分惡劣的態度告知沒有提醒因為準時埋單是客人的責任及因為不知道客人來吃早市或午市,所以拒絕修改單據提供早市的價錢。本人明白遲了就是遲了,但該食府沒有提醒客戶而導致客戶遲了2分鐘埋單而拒絕客戶享用早市的價錢是有一點取巧。第一,當我們和他討論單據的時

本人明白遲了就是遲了,但該食府沒有提醒客戶而導致客戶遲了2分鐘埋單而拒絕客戶享用早市的價錢是有一點取巧。第一,當我們和他討論單據的時候他沒有面向我們,而是一邊跟我們解釋一邊在煮東西,這樣不是很尊重。第二,我們雖然覺得不滿但是並沒有跟他鬧交,但是他的態度令我們覺得很難受好像是完全是客戶的責任,而她亦沒有作出任何道歉。第三,而當我們要求該部長反映的時候他說我就是經理,並沒有任何向管理層反映的意思。

我們已多次光顧亦不介意付正價去吃好的食物及享受好的服務。但是這一次真的10分失望,特別是這位部長的態度連普通街坊酒樓都不如。不要因為客人光顧早市亦不是該部長的熟客而給予差別的服務,因為為我們付出的價錢是一樣的。

所以提醒各位想光顧的食客千萬要校定鬧鐘埋單,同埋一定要喺夠時間之前離座,如果唔係嘅話隨時隨時啞子吃黃蓮,同埋食到一肚氣,後果自負。如果餐廳這麼小氣的話就不要提供早市優惠。

2024-07-06 1934 浏览
#糖心軒 #上環中菜 #家庭聚餐《糖心軒》主打中高檔次鮑參翅肚,價錢卻貼地,主要因為老闆~鄺氏家族係上環經營海味店起家,入貨價$低,因此比起同行,在定價上能較為商議。〈38頭南非吉品鮑魚〉鮑魚質感彈牙厚實,其近中心嘅部份較為柔軟,.味道香濃,齒頰留香。〈白灼蝦8両〉肉質清甜,唔覺有醒味,約有12、3隻,配以辣椒豉油一起是最好不過。〈拍薑雞湯浸海參〉煮到好軟腍和好爽滑,海參有幾次從我义上滑下來。糖心軒位於 Ibis Hotel内,裝潢高尚,連洗手間都好優雅,所以今次拍埋個廁所。#IbisHotel 📍上環 宜必思洒店 2/F
#糖心軒 #上環中菜 #家庭聚餐

〈38頭南非吉品鮑魚〉

〈白灼蝦8両〉

〈拍薑雞湯浸海參〉
煮到好軟腍和好爽滑,海參有幾次從我义上滑下來。

#IbisHotel

📍上環 宜必思洒店 2/F
2024-06-08 1666 浏览
喺西環想搵個企企理理,坐得舒服嘅地方飲茶,所以黎到上環Ibis酒店裡面嘅糖心軒,星期六11點幾到,人流不少。座位唔算好逼,侍應服務都唔錯。叫左一系列基本點心,蝦餃好大粒,蒸起脹卜卜非常吸引,裡面嘅蝦都好完整同新鮮。燒賣亦係大大粒,賣相吸引,咬落幾彈牙,山竹牛肉,牛肉腸粉,叉燒包等都非常不錯。干炒牛河略嫌多油,不過幾有鑊氣。仲叫左煲鳳爪排骨蒸飯,鳳爪幾大隻,配上排骨同豉油,懷舊得黎又飽肚。值得一提係馬拉糕好好味,鬆軟得黎唔會太甜!西環都好多酒樓,但要唔同人逼又飲得舒服嘅選擇唔多,糖心軒絕對係中上之選!
2024-05-12 1426 浏览
上環區酒樓之中一個唔錯嘅選擇。性價比高,點心好味又正宗,還境清潔,服務都唔錯,價錢亦很合理。今次係中午嚟飲茶,有機會會試吓呢度嘅晚餐。睇過菜單選擇都好多而且價錢亦可。
  • 蝦餃,皮薄蝦大
2024-04-03 1642 浏览
星期二平日放假陪媽咪飲下午茶,糖心軒係疫情時偶然發掘的,食過一次就成日掛住,不過,我多數飲早市/下午茶優惠時段😅 食物每次都唔會令大家失望,點心款式係就少咗啲,但所有上枱食物夠新鮮又夠熱,而小食及小菜款式都相當出色,炸物唔會馬虎。今日呢個下午茶,名正言順平價包參翅肚餐,實在大滿足,兩個人清晒6樣食物,抱住個肚離開🤭間中黎飲茶當獎勵一下自己,亦支持香港飯店,留港消費😉今次唯一有少少失落係食唔到蛋散,因為售罄。下次定必埋坐即點
雞湯魚滑生菜煲
沙茶蒸魚唇
賬單連加一
  • 雞湯煲仔翅
2024-03-26 1124 浏览
[🇭🇰香港- 上環].🔻發掘左間食物超水準嘅中餐廳🤩 雖然主打食鮑參翅肚, 不過小菜嘅價錢都幾貼地👍🏻📸1️⃣ 雞湯金錢翅 - 現加有優惠每位限量一碗$48 (呢個價錢餐廳飲碗湯都唔得)! 翅嘅口感爽滑,必叫! 2️⃣ 蒜蓉粉絲蒸蟶子皇 - 蒸嘅時候岩岩好, 3️⃣ 炸子雞 - 皮超脆! 重點係用新鮮雞!! .🔻🍽 糖心軒📌 地址: 上環德輔道西28號宜必思酒店2樓.#tummysreadyatsheungwan #tummysreadyforchinese

[🇭🇰香港- 上環]
🔻

📸
2️⃣ 蒜蓉粉絲蒸蟶子皇 - 蒸嘅時候岩岩好,
3️⃣ 炸子雞 - 皮超脆! 重點係用新鮮雞!!
🔻
🍽 糖心軒
📌 地址: 上環德輔道西28號宜必思酒店2樓
2024-03-18 920 浏览
以前都有幫襯過,覺得食物水準及服務都OK。今日再去幫襯,發覺又加了價,記得不久前已加過一次價。今日去飲下午茶,去到已經很多人在等位,結果要等咗成45分鐘才可入座,入到坐已經是三點多,叫了點心後,要等15至20分鐘才有點心上,到3:45還有兩個點心未上,請女服務員跟進,回覆是兩個點心都冇,於是另叫一個點心,回覆冇得再叫,女侍應表示已和櫃面職員查問為何沒有點心冇通知,現在再叫點心又不能下單,叫我們自己和櫃面職員查問,櫃面職員回覆點心已截單,着我們叫炒粉麵飯。不明為何沒有點心,冇人通知,再下單又話截單,啲咁嘅酒樓仲點會再有下次😤
以前都有幫襯過,覺得食物水準及服務都OK。
今日再去幫襯,發覺又加了價,記得不久前已加過一次價。
2024-03-17
2024-02-04 1373 浏览
那位女經理服務態度極差,我們定12位晚飯想要一車位,她說你定位的時候要先說,我想應該是洒家方面要問客人需要否,她還說係咁㗎啦,你想走就走,酒樓有呢D員工真係一定執笠,我哋呀食餐飯都7/8000元,唉!我知香港人點解要北上消費啦!大家有錢嘅,不如去第二閒服務態度好嘅餐廳食飯啦。真係未食飯都谷到爆。
餐廳没管理可言,場面好混亂,總經理去咗邊?今日几個前台經理只會先照顧熟客和電話訂位,現場拿位第三張檯卻等足一小时亦没解釋,食物普通,服務随便,環境和装修都有D舊,一定没下次。門口雖然有大把獎狀,現實的確是浪得虚名。
2024-01-20
午餐
正當我哋嘅香港政府好努力咁呼籲香港市民留港消費嘅同時,香港竟然出現咗一間酒樓嘅員工好唔自愛咁幫自己老闆「趕客」!到底係邊間酒樓?就係喺上環宜必思酒店嘅「糖心軒」。以免各位誤會,有一點要同大家講清楚嘅,呢間酒樓並非宜必思旗下所有,只係出租形式。以下嘅經歷,令我終於明白點解香港人會選擇返內地消費,去外遊消費,都唔願意留港消費。朋友話想約去糖心軒飲茶,大家相約咗喺下午兩點嘅下午茶時段聚一聚。由於不設網上訂座,於是我打電話去酒樓查詢有無得訂枱(因為我試過其他酒樓都有下午茶訂枱服務)以下分別係我同4個接聽過我電話嘅女酒樓員工嘅對話👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻Call 1: 我: 請問下午餐時段有無得訂位?員工1: 阿靚女呀⋯⋯你覺得下午茶有冇得訂位呢?我,. 即係有定無? (已經著🔥咗)員工1: 下午茶收你咩價錢呀?仲有得訂位?如果有就做死我哋喇。我: 你依家咩態度?有就有,無你就答無囉,你講咁多無謂嘢做咩?員工1: 我好忙㗎⋯⋯(然後cut線)我即時著🔥🔥🔥到嘭嘭聲喇,於是我又再打電話去酒樓,今次係員工2接聽。Call 2:我: 我要投訴啱啱聽我電話嗰個職員,

Call 1:
我: 請問下午餐時段有無得訂位?
員工1: 阿靚女呀⋯⋯你覺得下午茶有冇得訂位呢?
我,. 即係有定無? (已經著🔥咗)
員工1: 我好忙㗎⋯⋯(然後cut線)

Call 2:
我: 我要投訴啱啱聽我電話嗰個職員,佢態度好有問題。
但係呢位員工2不斷暫亂歌柄,淨係話👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻
員工2: 下午茶係無得訂位㗎⋯⋯佢咪答咗你問題囉!有咩問題呢?無答錯你喎⋯⋯
我: 你到底有無聽我講乜嘢㗎,我係要投訴佢嘅態度,唔係投訴無得訂位!

呢位員工2一於繼續扮聽唔到,然後淨係講咗句: 「好忙㗎我哋!」之後就cut線!

相信唔需要我多講喇,俾著係你,接受完2個員工嘅優質服務再加連環被cut線,大家都feel到會有幾嬲😡😡😡😡😡喇!於是我再打電話去呢間酒樓,今次係第三個員工接聽我嘅電話。

Call 3:
我: 我要同你哋呢度話到事嘅人投訴!
員工3: 有咩幫到你?
我: 即係點?你係咪話到事?你乜嘢職級?

我足足問咗佢5次佢乜嘢職級,佢都唔答我,淨係識問我有咩幫到我?於是我問佢點解唔講得你咩職級?佢先至肯開金口答我佢係主任,然後佢秒速隊咗個電話俾經理聽。真係唔聽由自何,一聽包你哋把火🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥

經理: 我係呢度嘅經理,叫阿(紅),有咩幫到你?

於是我就將頭先嘅對話情況由頭到尾再講一次俾呢位所謂經理嘅阿(紅)聽。真係估唔到呢位經理仲有禮貌過頭先嗰3位傑出員工。

經理: 哦!原來係咁樣,得!得!得!我話吓佢哋吓!仲有咩幫到你?

明顯呢位經理嘅語氣係想敷衍了事,只係想我快啲收線。

我: 佢哋做得唔高興,可以辭職唔撈,但唔可以攞客人嚟出氣⋯⋯依家係咪因為幫襯下午茶時段嘅客就係cheap客,所以就唔洗招呼?請問你除咗話吓佢哋,你仲有乜嘢可以做到?例如點樣去改善你哋員工嘅態度之類?
經理: 咁你覺得仲有咩可以做到呢?
我: 你呢個態度都經已好有問題喇!你係咪想我連你都投訴埋?
經理: 你鍾意就投訴喇!歡迎投訴,bye bye,然後cut線!🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥

連續3次俾酒樓職員cut線,員工嘅質素由上層至下層都係咁劣質,就算啲嘢有幾好食,環境有幾舒服都無用喇!好老實我真係好耐好耐都無寫過食評㗎喇,但係呢種經歷係咪唔同各位食家分享真係有啲對唔住自己先?
2023-10-13
其他
2023-10-15 1965 浏览
點心正常發揮 可能坐房 有時想搵人無人樓面呀姐稍多嗲 提下之前order 都有d聲氣卑你聽下 (呀姐其實都記得之前落既order,卑到要既服務,無甩漏)倒水落碗倒滿少少都卑人話:‘’倒咁多 我攞唔到咖?‘’(心唸唔使講咁多嘢呀? 有碟墊住 最多行慢少少都無乜問題吧)賣單仲衰 個四眼軍裝頭男人找錢時茶客攞晒d找錢 即刻哇一聲(無卑tips 唔使咁表現呀?)以家cost of living 上漲你既營運成本都上漲唔卑tips唔使向個茶客面前咁反應出來既?!呢d質素 如卑tips都覺卑得唔抵以家個市好返少少 就變到咁大口氣真係呢。。。。。感恩當下呢
點心正常發揮
可能坐房 有時想搵人無人
倒水落碗倒滿少少都卑人話:‘’倒咁多 我攞唔到咖?‘’

賣單仲衰 個四眼軍裝頭男人找錢時
茶客攞晒d找錢 即刻哇一聲
(無卑tips 唔使咁表現呀?)

以家cost of living 上漲
你既營運成本都上漲
唔卑tips唔使向個茶客面前咁反應出來既?!
呢d質素 如卑tips都覺卑得唔抵

以家個市好返少少 就變到咁大口氣
真係呢。。。。。感恩當下呢
2023-05-14 4034 浏览
同老公食左幾樣點心都好唔錯,蝦餃又大皮又薄,內餡有5隻蝦;炸鮮蝦雲吞都好出色,皮脆唔油蝦又大;腸粉薄滑;為左食翅邊等邊食,廚部食物要11:00後先有。翅都有4-5群,廚部即煲即上,味道適中。所有食物點心炸物都好吸引,雖然價錢比一般酒樓略貴,但整體質素好,值得推介。
  • 蝦餃,炸鮮蝦雲吞
老人家生日,揀選食中菜慶祝,就來了這間酒樓食晚飯。入內地方闊落,枱與枱之間有很寬敞的空間,完全聽不到其他食客的對話。樓底高,環境衛生乾淨,裝修感覺也新淨。客人都算多,目測都滿席。上菜速度都快,幾味餸好快上枱,服務都OK。講講食物,首先是小食,腰果烤得脆口,腰果顏色金黃,幾好食!雞湯金錢翅這個做緊差不多有半價的優惠,所以叫來試試。湯不濃不淡不太咸,洽到好處,翅肉多!炸子雞(半隻)皮脆色澤靚,肉厚大件而不韌,幾好!雜菜煲菜新鮮無菜渣,大棵多汁。蝦米大大隻,很少食到這麼大隻,湯底有菜清味帶點咸,不會太淡口。還有少許粉絲及切片菇。鵝瘦不太肥,皮亦脆,肉多。苦瓜排骨煲湯底加了點點胡椒,苦瓜大塊,排骨大件肉厚,燉得好淋,啖啖肉。😂湯底及苦瓜都很苦,但清清地,感覺很清熱。呢個瑤柱蛋白炒飯幾唔錯,唔油乾身,飯炒到粒粒分明,很香蛋白味!👍這兒有人參烏龍茶,飲落唔覺有人參味,不過味道都幾好入口,來食飯可以試下。最後送糖水,有兩款選擇。紫米露及綠豆沙紫米露材料比想像中多,有芋頭,西米,紫米等,不HEA。糖水亦不會像出面茶樓般很傑身,偏少少淡口但都夠味,作為最尾的甜品是OK的。綠豆沙的豆不算多但可以接受。總觀
老人家生日,揀選食中菜慶祝,就來了這間酒樓食晚飯。

客人都算多,目測都滿席。

上菜速度都快,幾味餸好快上枱,服務都OK。

講講食物,首先是小食,腰果烤得脆口,腰果顏色金黃,幾好食!

雞湯金錢翅

炸子雞(半隻)
皮脆色澤靚,肉厚大件而不韌,幾好!

雜菜煲

鵝瘦不太肥,皮亦脆,肉多。

苦瓜排骨煲

最後送糖水,有兩款選擇。
紫米露及綠豆沙

綠豆沙的豆不算多但可以接受。

總觀食物大大件,肉多厚身又淋,幾好味,地方闊落又食得輕鬆自在。值得可以再來食!
2022-09-15 4171 浏览
之前試過中午茶市嘅點心,覺得唔錯,今晚約了朋友再嚟試佢晚飯,睇下水準如何?上環區晚市相對較靜,客人唔多,較靜局,擺位都較寬敞,兩個人唔可以試到太多,只叫了三款食物。惠顧晚市送燒味,今晚送嘅喺燒腩仔,皮都夠脆,五層肉腩仔,肥瘦均勻,有九嚿,份量足,都幾好食!清蒸老虎班,師傅蒸到啱啱好,肉夠滑,好掂!海皇豆腐煲,班片同鮮魷都夠鮮,豆腐夠哂滑溜, 熱辣辣好好味!魚肚泡飯,份量都多,有炸過嘅脆米飯,浸泡落去湯飯度有雙重口感,湯好鮮甜,非常好味

清蒸老虎班,師傅蒸到啱啱好,肉夠滑,好掂!

2022-05-23